Στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 5ετίας τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ τον Ιούλιο

Μηνύματα
16.992
Reaction score
5.111

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας στις αγροτικές περιοχές

Αθήνα


Η λειψυδρία απειλεί και πάλι τη χώρα, καθώς τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας τον Ιούλιο. Κύριος λόγος η έλλειψη βροχοπτώσεων που παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά περίπου 20% στη Δυτική Ελλάδα και πάνω από 60% στην Ανατολική.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, στις 24 Ιουλίου το σύνολο των υδατικών αποθεμάτων σε Μόρνο, Υλίκη, Μαραθώνα και Εύηνο έφτασε τα 948 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, σημειώνοντας μείωση κατά 27% σε σχέση με τις απολήψιμες ποσότητες υδάτων του προηγούμενου χρόνου- 21% την ίδια περίοδο το 2005 και το 2004 και 17% το 2003.
Στην Αττική το ποσοστό μείωσης των βροχοπτώσεων σε σχέση με το 2006 ξεπέρασε το 50% (63% τους κρίσιμους μήνες από Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο).
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα υδατικά αποθέματα που εισχώρησαν στον υδροφόρο ορίζοντα ήταν ελάχιστα, καθώς οι βροχές του Οκτωβρίου ήταν καταρρακτώδεις. Το ίδιο συνέβη και τον Μάιο, οπότε είχαμε 79 χιλιοστά βροχής. Μάλιστα, ιδιαίτερα αυξημένος παρουσιάζεται και ο δείκτης ζήτησης νερού στην Αθήνα, καθώς φτάνει το 130% των διαθέσιμων πόρων.

Από την 20ετή έρευνα της Εurostat που δημοσιεύθηκε το 2006 προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον άνομβρες χώρες της Ευρώπης, καθώς κατά μέσον όρο δέχεται από τις βροχοπτώσεις 115.000.000.000 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Ωστόσο, από αυτά το 38% χάνεται καθώς τα συνολικά υδατικά αποθέματα της χώρας δεν ξεπερνούν τα 72.000.000.000 κυβικά μέτρα νερού.

Newsroom ΔΟΛ


www.in.gr
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
49.188
Reaction score
104.046
 


gid

Μηνύματα
9.114
Reaction score
10.391
Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του ισραήλ και να ξεκινήσουμε σοβαρά με την αφαλάτωση.

Απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας αλλά από την άλλη συχνά έχουμε υπερ-επάρκεια ενέργειας από ΑΠΕ.
 


Μηνύματα
168
Reaction score
242
Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του ισραήλ και να ξεκινήσουμε σοβαρά με την αφαλάτωση.

Απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας αλλά από την άλλη συχνά έχουμε υπερ-επάρκεια ενέργειας από ΑΠΕ.
Το κόστος εφαρμογης της αφαλάτωσης ειναι πολυ πιο μεγαλο από έργα που θα φέρουν νερο από τα διαθέσιμα ποτάμια. Θα γινει όμως αφαλάτωση. Μεγάλες κοινοπραξίες έχουν ήδη "κανονιστει" να αναλάβουν. Οποτε περιμένετε τις εξελίξεις. Άμεσα.
 

Μηνύματα
3.642
Reaction score
3.320
Πριν την αφαλάτωση, πρέπει να ακολουθήσουμε τα υπόλοιπα που κάνει το Ισραήλ σχετικά με το νερό.
πχ την στάγδην άρδευση (την είχε προτείνει, κατ' επανάληψη, πριν χρόνια ο Τσαυτάρης, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν χρειάζεται να πω πού τον γράψανε).

Από ΑΙ:

Η στάγδην άρδευση
είναι μια μέθοδος άρδευσης όπου το νερό παρέχεται απευθείας στις ρίζες των φυτών με αργό ρυθμό, μέσω σταλακτήρων ή σωλήνων, εξοικονομώντας σημαντικές ποσότητες νερού και λιπασμάτων. Αυτή η μέθοδος ελαχιστοποιεί τις απώλειες από εξάτμιση, μειώνει την ανάπτυξη ζιζανίων και επιτρέπει τον αυτοματισμό του συστήματος με τη χρήση προγραμματιστών και αισθητήρων, καθιστώντας την ιδανική για σύγχρονες, βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.



Πλεονεκτήματα της στάγδην άρδευσης:

  • Εξοικονόμηση νερού: Παρέχει νερό απευθείας στις ρίζες, μειώνοντας τις απώλειες λόγω εξάτμισης και απορροής.
  • Μείωση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων: Επιτρέπει την ακριβή εφαρμογή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μέσω της υδρολίπανσης (fertigation), μειώνοντας τη συνολική τους κατανάλωση.
  • Μείωση ζιζανίων: Το νερό διανέμεται μόνο στην περιοχή των ριζών, ελαχιστοποιώντας την ανάπτυξη ζιζανίων στον υπόλοιπο χώρο του χωραφιού.
  • Αυτοματισμός: Μπορεί να αυτοματοποιηθεί πλήρως με προγραμματιζόμενες ηλεκτροβάνες και αισθητήρες, επιτρέποντας την άρδευση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
  • Βελτιωμένη υγεία φυτών: Διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας στο έδαφος, προάγοντας την υγιή ανάπτυξη των φυτών και αυξάνοντας την απόδοση και την ποιότητα της παραγωγής.
  • Ευελιξία εφαρμογής: Είναι κατάλληλη για διάφορες καλλιέργειες, από θερμοκήπια μέχρι αμπελώνες και φυτώρια.
  • Βελτίωση δομής εδάφους: Η προσεκτική διαχείριση του νερού προστατεύει τη δομή του εδάφους.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.756
Μηνύματα
3.062.734
Members
38.606
Νεότερο μέλος
ROS
Top