Τελικά, τί ηχείο θα φτιάξουμε;

Τί είδους ηχείο να φτιάξουμε;

• Ενιαίας, ορθογωνίου καμπίνας μόνιτορ, με 8άρι γούφερ

Votes: 3 9,1%
  • Ενιαίας, ορθογωνίου καμπίνας μόνιτορ, με 10άρι γούφερ

Votes: 7 21,2%
  • Ηχείο δύο τεμαχίων, με χωριστή κεφαλή μεσοϋψηλών και μπασοκαμπίνα με 8άρι γούφερ

Votes: 5 15,2%
  • Ηχείο δύο τεμαχίων, με χωριστή κεφαλή μεσοϋψηλών και μπασοκαμπίνα με 10άρι γούφερ

Votes: 18 54,5%

• Total voters
    33
  • Poll closed .
Status
Not open for further replies.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Κάπου μέσα στην αποθήκη του εργαστηρίου, ειιναι καταχωνιασμένες 2 μονάδες ribbon mid-tweeter. Από τότε που μαστορεύαμε εκείνα τα μαγνητοστατικά. Είναι περιπου 1,5μ. ύψος και λίγα εκατοστά πλάτος.

Ο,τι πρέπει γιά μία φουτουριστική-υβριδική σχεδίαση δύο δρόμων. Θα καθήσει επάνω σε ένα γούφερ κλειστού τύπου. Και από τις δύο πλευρές του ribbon,καθ' ύψος θα έχει δύο διακοσμητικά panels από plexiglass. Αυτά θα εμποδίζουν την προσθαφαίρεση των εμπρός-πίσω κυμάτων. Με κατάλληλα τοποθετημένα led θα μπορούν να φωτίζουν τα άκρα του plexiglass. Oπότε θα δουλεύει και σαν διακριτικό φωτιστικό.

Ακόμα θα μπορούσε η κάτω καμπίνα να είναι φτιαγμένη απο συνθετικά υλικά και να είναι ένα κομμάτι με τα πλευρικά. Αυτό βέβαια θέλει δουλίτσα.

Οπως και να έχει τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Φυσικά τα ribbon είναι προσφορά στην ομάδα.
Οσο πιό λεπτό στο μάτι τόσο καλύτερα στα μικρά δωμάτια ενός ξενοδοχείου. Γι' αυτό και τα woofers να είναι πλευρικά τοποθετημένα και σε καμπίνα με οπές (εκτός αν φτιάξετε σερβοενισχυση των woofers... :136: οπότε η καμπίνα να είναι κλειστή)

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τελικά, τί ηχείο θα φτιάξουμε;

Ω ναι, ξεχασες............εδω, http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=51933&page=25

ποστ 244.
Εντάξει θα σε "περιποιηθώ" στην Ανακεφαλαίωση v. 3.0! :119:
(πέρασε ο χρόνος και δεν μπορώ να επεξεργαστώ την v. 2.0) :203:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Just to get an idea...

Δηλαδή, οπως είναι αυτό περίπου, αλλά πιό λεπτό και με πλαινά και όλο τοποθετημένο - βιδωμένο στο sub (με 2 οκτάρια στα πλάγια αντι του 12 που νομίζω έχει αυτό)

Για βγάλτε αυτή τη παλιοκαρέκλα απο τη μέση!!!!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Κάπου μέσα στην αποθήκη του εργαστηρίου, ειιναι καταχωνιασμένες 2 μονάδες ribbon mid-tweeter. Από τότε που μαστορεύαμε εκείνα τα μαγνητοστατικά. Είναι περιπου 1,5μ. ύψος και λίγα εκατοστά πλάτος.

Ο,τι πρέπει γιά μία φουτουριστική-υβριδική σχεδίαση δύο δρόμων. Θα καθήσει επάνω σε ένα γούφερ κλειστού τύπου. Και από τις δύο πλευρές του ribbon,καθ' ύψος θα έχει δύο διακοσμητικά panels από plexiglass. Αυτά θα εμποδίζουν την προσθαφαίρεση των εμπρός-πίσω κυμάτων. Με κατάλληλα τοποθετημένα led θα μπορούν να φωτίζουν τα άκρα του plexiglass. Oπότε θα δουλεύει και σαν διακριτικό φωτιστικό.

Ακόμα θα μπορούσε η κάτω καμπίνα να είναι φτιαγμένη απο συνθετικά υλικά και να είναι ένα κομμάτι με τα πλευρικά. Αυτό βέβαια θέλει δουλίτσα.

Οπως και να έχει τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Φυσικά τα ribbon είναι προσφορά στην ομάδα.
Πολύ ωραία ιδέα, και ευχαριστούμε πολύ! Όμως, για να μπορέσουμε να το δέσουμε με το mid, πρέπει να έχουμε γνωστή την καμπύλη απόκρισης και εμπέδησης, (αλλιώς πάμε στα τυφλά και στην τύχη). Αν μπορεί να μετρηθεί το μεγάφωνο, τότε εντάξει. Βέβαια, αυτή η επιλογή θα καταστήσει το ηχείο μοναδικό, και έτσι θα είναι αδύνατο να επαναλάβει την κατασκευή όποιος το θελήσει, οπότε θα πρέπει να βγάλουμε και ένα κροσόβερ με το «κανονικό», το μόνιμο τουίτερ, που μπορεί να είναι κάποιος καλός θόλος ή ένα ρίμπον της αγοράς.

Reaction score
250
Απάντηση: Re: Τελικά, τί ηχείο θα φτιάξουμε;

Πολύ ωραία ιδέα, και ευχαριστούμε πολύ! Όμως, για να μπορέσουμε να το δέσουμε με το mid, πρέπει να έχουμε γνωστή την καμπύλη απόκρισης και εμπέδησης, (αλλιώς πάμε στα τυφλά και στην τύχη). Αν μπορεί να μετρηθεί το μεγάφωνο, τότε εντάξει. Βέβαια, αυτή η επιλογή θα καταστήσει το ηχείο μοναδικό, και έτσι θα είναι αδύνατο να επαναλάβει την κατασκευή όποιος το θελήσει, οπότε θα πρέπει να βγάλουμε και ένα κροσόβερ με το «κανονικό», το μόνιμο τουίτερ, που μπορεί να είναι κάποιος καλός θόλος ή ένα ρίμπον της αγοράς.
Κατά πρώτον βάλτε με και εμένα στην ομάδα !!!!

Κατά δεύτερον το συγκεκριμένο ribbon έχει μια σειρά από

πλεονεκτήματα :

α) Σταθερή εμπέδηση που μπορεί να ρυθμιστεί κατά βούληση

με την χρήση απλού μετασχηματιστή προσαρμογής.

(Ως γνωστόν όλα σχεδόν τα "μικρά" tweeter ribbons

χρησιμοποιούν μετασχηματιστές προσαρμογής).

β) "Επίπεδη" απόκριση συχνότητας από 700Hz-30KHz.

Κατεβαίνει και πιο κάτω αλλά αυτό είναι θέμα μπάφλας και

επιθυμητής δυνατότητας διαχείρισης ισχύος.

γ) Διαθέτει χαρακτηριστικά κατασκευαστικής

επαναληψιμότητας.

Άρα όποιος θέλει να υλοποιήσει το project εκ των υστέρων για

λογαριασμό του καταφεύγει στον Κωνσταντίνου.

Ή του ζητά με ασήμαντο κόστος να του φτιάξει δύο ribbon

ή του ζητάει τα σχέδια και τον τρόπο κατασκευής (είναι απλός)

και το φτιάχνει μόνος του.

Προτείνω στον Κώστα αν Θέλει να δώσει εδώ ή σε άλλο θέμα

τα σχέδια-μέθοδο κατασκευής-υλοποίησης τέτοιων μονάδων.

Reaction score
39
Η απόκριση του είναι επίπεδη στη κυριολεξία από 700 κυκλους έως 35000-40000 κύκλους ανάλογα με τα πλευρικά πάνελς. Οσο αφορά την αντίστασή του, είναι καθαρά ωμική και σταθερή.
Βέβαια σκεφτόμουν και κάποιο μετ/τη προσαρμογής, ώστε να μην έχουμε πολλαπλούς δρόμους επάνω στη ταινία(γιά να έχει λογικά μεγάλη αντίσταση), αλλά μόνο έναν, που είναι το ιδανικό. Οπότε το κροσόβερ είναι πολύ εύκολο για το ribbon.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βρεθεί γούφερ που να μπορεί να δένει. Γι΄αυτό και αναφέρθηκα σε κλειστό κουτί.Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το βαθύ χαμηλό, όσο η συνοχή του ήχου.

Οσο γιά μελοντική παραγωγή θα σας δώσω πλήρη σχέδια γιά DIY.

Reaction score
39
Είναι επιθυμία μου να δώσω περισσότερες πληροφορίες και γιά το ribbon, αλλά και γιά το γούφερ. Από τότε που σχεδιάστηκαν στο εργαστήριο έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις.Ειδικά στο γούφερ.
Το γούφερ όμως ξεφεύγει απο τα επίπεδα του DIY. Αυτός είναι ο λόγος που πρότεινα υβρίδιο.

Βασίλη μη ξεχνάς ότι ήδη μία φορά κάποιοι επωφελήθησαν.Εφτασε ο καιρός να καταλάβουν ότι η αρπαγή τεχνογνωσίας έχει ημερομηνία λήξης. Οι γνώσεις στην εποχή μας πρέπει να είναι ελεύθερες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.126
Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά θα ήθελα να υπενθυμήσω την ως τώρα απόφαση της πλειοψηφίας για "Ηχείο δύο τεμαχίων, με χωριστή κεφαλή μεσοϋψηλών και μπασοκαμπίνα με 10άρι γούφερ", στο thread της οποίας και γράφετε τις προτάσεις σας...

Χωρίς να θέλω να μετριάσω την αξία της προσφοράς του συγκεκριμένου ρίμπον (Κ. Κωσταντίνου νά'στε καλά και κάθε βοήθεια -προφανώς- ευπρόσδεκτη) θα ήθελα να επισημάνω πως αν χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο ρίμπον τότε η ιδέα για δορυφόρο που πιθανά θα εξυπηρετεί και 5-κάναλες απαιτήσεις πάει περίπατο, καθώς ένα ρίμπον 1,5 μέτρου δε μπορεί να γίνει κεντρικό ηχείο σε σχεδόν κανένα χώρο...

Αν η κατασκευή τους είναι εύκολη διαδικασία για σας, θα πρότεινα να χρησιμοποιήσουμε δικό σας ρίμπον (με ευκολία και άνεση επαναληψιμότητας) με ύψος όχι μεγαλύτερο των 30cm, ώστε σχετικά εύκολα να ενσωματώνεται σε 2-δρομο δορυφόρο (σε συνδυασμό με ένα μιντ κώνου) για τυχόν υλοποίηση κεντρικού ή πίσω ηχείων με συνολική απόκριση τουλάχιστον από 100Hz και άνω (τα 80Hz είναι ίσως καλή επιλογή).

Αλλιώς, πολλά τα έτοιμα ρίμπονς της αγοράς, σε όλα τα βαλάντια, πχ:
http://www.madisound.com/about/ribbon_tweeters.php

Από κει και κάτω θα αναλάβει η καμπίνα του γούφερ, το οποίο αποφασίστηκε (από την πλειοψηφία) να είναι 10'.

Οπότε ο "δορυφόρος" θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι:
http://www.6moons.com/audioreviews/volent/volent.html

Ενώ αντίθετα η δική σας πρόταση οδηγεί σε κάτι τέτοιο:
http://www.newformresearch.com/

τα οποία ΠΟΛΥ εκτιμώ, υπάρχουν και σε ΚΙΤ, αλλά δεν αντιστοιχούν σε αυτό που αποφασίστηκε να φτιαχτεί με βάση αυτό το poll.... Εκτός κι αν είναι αφορμή να αλλάξουμε και πάλι κατεύθυνση, οπότε ακυρώνεται το προηγούμενο poll και πάμε σε νέο.

Φιλικά, όπως πάντα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.126
Ασχέτως των ανωτέρω, δηλώνω (για να ξέρουμε τι λέμε) πως η πρόταση κατασκευής με χρήση μεγάλου ρίμπον σε 2 δρόμων σχεδίαση θα δώσει ήχο άλλης κατηγορίας, τον οποίο λόγω εμπειρίας προτιμώ με διαφορά.

'Αλλωστε έχω ξαναδηλώσει πως το απόλυτο ηχείο για μένα είναι το Wisdom, ένα δίδρομο με 12' γούφερ και ρίμπον που παίζει μέχρι τους 80Hz (το πολύ 120Hz), σε Infinite baffle καμπίνα. Λέμε τώρα... Δείτε και... θαυμάστε!

http://www.wisdomaudio.com/products_infinite_rush.html

Αν υπάρχει ενδιαφέρον για μονάδες Wisdom έχω και προσφορά, έχω μιλήσει κατ'επανάληψιν με τον κατασκευαστή τους, αλλά αλλάζουμε κατηγορία κοστολογίου, πάμε (το μίνιμουμ) κάπου στα 10.000 ευρώ για 1+1 μεγάφωνα για κάθε ηχείο, και το κρος είναι ΜΟΝΟ ενεργό. Το αποτέλεσμα βέβαια, θα είναι ένα ηχείο με συνολικό κόστος ~11.000 ευρώ, με ακριβώς τον ίδιο ήχο με το έτοιμο ηχείο των 60.000$, το οποίο όποιοι άκουσαν, ακόμα θυμούνται..... αποτελεί έντονα τραυματική εμπειρία!

Reaction score
1.844
Απάντηση: Τελικά, τί ηχείο θα φτιάξουμε;

Ακριβώς! Η απόφαση (μέχρι στιγμής) είναι αυτή. Φυσικά τίποτα δεν μας εμποδίζει, μόλις τελειώσει η 1η κατασκευή, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που προσφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, και να προχωρήσουμε σε κάτι πιο "προχωρημένο". :107:
Αρκεί να διατηρηθεί το ομαδικό πνεύμα. :144:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.126
Παραδείγματα δορυφόρων, με έτοιμες λύσεις σε κρος:
http://stonessoundstudio.com.au/stone/fountek_ribbon_tweeter_crossover_design.htm

Τα μιντγούφερς:
http://www.fountek.net/products_fw_146.htm
http://www.fountek.net/products_fw_168.htm

Και τα ρίμπονς:
http://www.fountek.net/products_jp_20.htm
και τιμή αυτού περί τα 100 ευρώ με μεταφορικά:
http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?manufacturers_id=132&products_id=1556

Αλλά αν η αποκοπή πάει πιο ψηλά κι αυτό είναι αξιόλογο:
http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?manufacturers_id=132&products_id=8190

Αλλά υπάρχουν κι άλλα, πχ αυτό μπορεί να παίξει από αρκετά χαμηλά, κι ευαισθησία δεν είναι πρόβλημα, λύνεται με μια αντιστασούλα:
http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?manufacturers_id=132&products_id=1557

Κοιτάξτε αντίσταση μεγαφώνου:
http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?manufacturers_id=176&products_id=8291

δε ξέρω, πολλές λύσεις υπάρχουν, ας προτείνουν κι άλλες επιλογές οι σοφότεροι...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Ok, το ρίμπον του κ. Κωνσταντίνου μπορεί να τρέξει παράλληλα. Μπορεί να δεθεί σε μπασοκολώνα με 4 HDS205 (2+2, εν σειρά και εν παραλλήλω) που φτάνουν τα 96dB στο 1W, και σε κλειστή καμπίνα μπορούν να δώσουν μια αξιοπρεπέστατη f3 στα 75Hz, με λογικό όγκο. 8 HDS205 μας κάνουν 800€ συν καμπίνες + κρος = ??

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Ρε μανία με τα ρίμπον. Στο τέλος θα πάρω κι εγώ τελάρα, και μετά ποιος με σώζει από την καζούρα του Μπλάτσιου...

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.550
Αυτο το Wisdom που λεει ο Κωστας Ear, ειναι ολα τα λεφτα.
(δεν ξερω γιατι βγαινει με μονο 4 μεγαφωνα, 10000Ε, tα ριμπον αληθεια δεν ειναι τα Β&G rd75??, αλλα οντως αν μπορει να κατεβει στα 100Ηζ περιπου, το πλαναρ, ειναι ταμαμ).

Θα μπορουασαμε να κανουμε κατι τετοιο, που ειναι και μοντουλαρ στην ουσια, και αναλογα με τον χωρο, με την βοηθεια του κ. Κων/νου
http://www.dali.eu/us/page245.aspx?sub=214&grp=107

Αυτο δηλ. που λεει και ο C.Coyias.

Reaction score
8

Γνωριζοντας λιγο τον κ. Κωνσταντινου και τις κατασκευες του, ειμαι σιγουρος οτι προτεινει μια ονειρικη κατασκευη που ειμαι επισης σιγουρος οτι θα ειναι αρκετες κλασεις ανωτερο απο αυτο που σχεδιαζουμε.
Εγω τον εμπιστευομαι με κλειστα τα ματια.

Υ.Γ. Ο τολμων νικα.

Reaction score
8

Ρε μανία με τα ρίμπον. Στο τέλος θα πάρω κι εγώ τελάρα, και μετά ποιος με σώζει από την καζούρα του Μπλάτσιου...
και πλατω ... και πλατω ...

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Τελικά, τί ηχείο θα φτιάξουμε;

Ανακεφαλίωση v. 2.0

Ποιοί έχουν δηλώσει οικονομική συμμετοχή:

Costas Coyias
Νίκος Τσαρουχάς
anemelos
ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
vlasis
costas EAR
ΜΙΧΑΗΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
χρηστος
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.
thanasis k.
Regunus
Σπύρος Μπλάτσιος
Stratos M.
Timbre
επίσης υπό προϋποθέσεις
skaloumbakas

ελπίζω να μη ξέχασα κανέναν και είμαι επιφυλακή για νέες συμμετοχές.

Θα εχει γινει ηδη αντιληπτο οτι λογω επαγγελματικης μου εμπλοκης εκτος των αλλων και με Ηχεια, και οσον αφορα την υλοποιηση του συγκεκριμενου Project, επιλεγω να παραμεινω στην ακρη των εξελιξεων, με σχετικα περιορισμενη εμπλοκη, κυριως συμβουλευτικου χαρακτηρα, και αυτη εφοσον μου ζητηθει.
Λυπαμαι ειλικρινα και ζηλευω τους υπολοιπους που δεν εχουν αυτου του ειδους τον περιορισμο, αλλα δεν μπορω να συνδεσω ουτε καν εμμεσα την επαγγελματικη μου υποσταση με κατι για το οποιο δεν θα φερω την αποκλειστικη ευθυνη του αποτελεσματος.
Για οποιον βρισκει υπερβολικη ή ατοπη την σταση μου, θα υπενθυμησω οτι ειναι απιθανες οι προεκτασεις που μπορει να δωσει οποιοσδηποτε καλοθελητης, που θα επιλεξει τον στοχο του, εαν κατι δεν παει και τοσο καλα. Και δυστυχως κατι τετοια συμβαινουν.
Ζητω λοιπον κατανοηση, ελπιζω δε να μην παρεξηγηθω και κυριως ευχομαι το παραπανω να μην ερμηνευθει σαν εγωκεντρικη ή "αφ υψηλου" θεωρηση των πραγματων.
Ουτε βεβαια οτι προοιονιζω ατυχη εκβαση αυτης της προσπαθειας. Το αντιθετο μαλιστα. Νομιζω οτι βρισκεται σε καλο δρομο.

Στα πλαισια των παραπανω και στον βαθμο που θα χρειαστει μπορω να αναλαβω να σχεδιασω το crossover, (θα κανω χρηση του LSPcad Pro), και να παρουσιασω πριν την υλοποιηση μια σειρα απο καμπυλες οπως θα προκυψουν απο το προγραμμα. Θα υπαρξει και εκτιμηση του κοστους καθως και εναλλακτικες λυσεις σε σχεση με αυτο.
Εννοειται οτι, καθε αλλος υποψηφιος για την σχεδιαση του crosover ειναι ευπροσδεκτος

Απαραιτητη προυποθεση το καθε μεγαφωνο να συνοδευεται απο (τουλαχιστον εργοστασιακες) αξιοπιστες παραμετρους και SPL και IMP curves, και μηχανικο layout των μοναδων.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Πω, πω, προβλήματα εκ του μη όντος! Εντάξει ρε, κι εγώ θα βγάλω σε εμπορική μορφή το μόνιτορ που σνομπάρατε για χάρη αυτής της γκουμούτσας που θα φτιάξουμε! :114:

Status
Not open for further replies.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo