Τηγανισμένα τρανζίστορς σε Bryston 3B. Θέλετε και κέτσαπ; :)

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Καλησπέρα,

Έχω ένα τελικό Bryston 3B ( απο τα πρώτα μοντέλα ) του οποίου μετά απο ένα βραχυκύκλωμα σε μια άλλη συσκευή που έπαιρνε ρεύμα απο την ίδια μπαλαντέζα ( και αφού ο τελικός δεν έχει προστασίες ), κάηκαν στο ένα κανάλι 2 τρανζίστορς, συγκεκριμένα ένα 2Ν3773 και ένα 2Ν6609. Σήμερα κατάφερα να βρω 2 κομμάτια 2Ν3773 ( αφού το έχω που το έχω ανοιχτό το μηχάνημα, ας του κάνω και ένα "λίφτινγκ" και να αλλάξω και τα άλλα 2 τρανζίστορς ) και τη Δευτέρα λογικά θα έχω και τα 6609 ( τα παρήγγειλα σήμερα ). Η απορία μου έχει να κάνει με το αν θα απλά θα βάλω τα ανταλλακτικά πάνω ή θα πρέπει να κάνω κάποια επέμβαση στα κυκλώματα ( η αλήθεια είναι ότι πιάνουν τα χέρια μου, αλλά δεν έχω τις γνώσεις ενός ηλεκτρονικού για να ξέρω αν και απο που μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα ). Τα ανταλλακτικά είναι ίδια μοντέλα ( όχι αντιστοιχίες δηλαδή ), motorola.
Την ίδια απορία έχω και για τα "οδηγά" ( το λέω σωστά...? ) τρανζίστορς FT317B και FT417Β απο το άλλο κανάλι, καθώς κάνοντας τη κίνηση να τα βγάλω απο τη ψύκτρα έσπασα τα ποδαράκια στο ένα(417) και παρήγγειλα το σετ MJE 15030/031 που αναφέρεται στα σχέδια του ενισχυτή ( τα οποία δίνονται στο site της Bryston ).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Reaction score
13
Καλησπέρα,

Έχω ένα τελικό Bryston 3B ( απο τα πρώτα μοντέλα ) του οποίου μετά απο ένα βραχυκύκλωμα σε μια άλλη συσκευή που έπαιρνε ρεύμα απο την ίδια μπαλαντέζα ( και αφού ο τελικός δεν έχει προστασίες ), κάηκαν στο ένα κανάλι 2 τρανζίστορς, συγκεκριμένα ένα 2Ν3773 και ένα 2Ν6609. Σήμερα κατάφερα να βρω 2 κομμάτια 2Ν3773 ( αφού το έχω που το έχω ανοιχτό το μηχάνημα, ας του κάνω και ένα "λίφτινγκ" και να αλλάξω και τα άλλα 2 τρανζίστορς ) και τη Δευτέρα λογικά θα έχω και τα 6609 ( τα παρήγγειλα σήμερα ). Η απορία μου έχει να κάνει με το αν θα απλά θα βάλω τα ανταλλακτικά πάνω ή θα πρέπει να κάνω κάποια επέμβαση στα κυκλώματα ( η αλήθεια είναι ότι πιάνουν τα χέρια μου, αλλά δεν έχω τις γνώσεις ενός ηλεκτρονικού για να ξέρω αν και απο που μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα ). Τα ανταλλακτικά είναι ίδια μοντέλα ( όχι αντιστοιχίες δηλαδή ), motorola.
Την ίδια απορία έχω και για τα "οδηγά" ( το λέω σωστά...? ) τρανζίστορς FT317B και FT417Β απο το άλλο κανάλι, καθώς κάνοντας τη κίνηση να τα βγάλω απο τη ψύκτρα έσπασα τα ποδαράκια στο ένα(417) και παρήγγειλα το σετ MJE 15030/031 που αναφέρεται στα σχέδια του ενισχυτή ( τα οποία δίνονται στο site της Bryston ).

Με πολλη και καλη τυχη θα το σωσεις.
Αλλοιως κανε οτι λεει και το Brand name : Βρυσ' τον

Reaction score
1.772
υπαρχη ενισχυτης χωρις προστασιες;

η μηπως εχει και δεν λειτουργουν;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Καλησπέρα,

Η διαδικασία είναι εν πολλοίς τυφλοσούρτης, δηλαδή αντικαθιστάς τα βλαμμένα εξαρτήματα και δουλεύει με τη μία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσεις όλες τις ηλεκτρικές μονώσεις με τα ψυγεία. Όμως, πρέπει να ψάξεις και προς τα πίσω στο κύκλωμα, μήπως και η βλάβη έχει επεκταθεί. Κυρίως ψάξε για φουσκωμένους ηλεκτρολυτικούς. Εάν όλα πάνε καλά, στην έξοδο θα πρέπει το πολύμετρο να μετρά όχι πάνω από 20-30mV DC. Επίσης, μετά από λειτουργία μιας ώρας, τα ψυγεία των δύο καναλιών πρέπει να έχουν εν πολλοίς την ίδια θερμοκρασία.

Καλή τύχη!

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Δεδομένου ότι ναι μεν πιάνουν τα χέρια μου, αλλά είμαι στο εισαγωγικό στάδιο του DIY, καλό είναι να είμαι σίγουρος για το τι θα κάνω και ελπίζω να μη σας κουράσω. Απορίες / παρατηρήσεις λοιπόν:
α)Στο κατάστημα που προμηθεύτηκα τα 3773, μου έδωσαν και κάτι πλαστικά στο σχήμα των τρανζίστορς τα οποία μου είπαν να χρησιμοποιήσω. Αυτό να υποθέσω καλύπτει τον τομέα "ηλεκτρική μόνωση στα ψυγεία", να χρησιμοποιήσω και τη γνωστή σιλικόνη ( ή μήπως δεν είναι απαραίτητη πια; ) και ένα ή και τα δυο απο τα παραπάνω καλύπτουν αυτό το τομέα;
β)Σκασμένους ηλεκτρολυτικούς δεν βλέπω. Θα κάνω και ένα πιο σχολαστικό έλεγχο αύριο φυσικά για να είμαι 100% σίγουρος, αλλά με τις πρώτες ματιές που έριξα δεν είδα κάτι το μεμπτό.
γ)Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που έκανα για να βρω τι έφταιγε ( άφησα τα τρανζίστορς τελευταία γιατί δεν ήθελα να παραδεχτώ ότι έκαψα κάποια απο αυτά :) ), έκανα μέτρηση στο κανάλι που λειτουργούσε ( στις εξόδους του ) και είδα κάποιο dc. Δε μπορώ να πω με σιγουριά το μέγεθός του, καθώς το πολύμετρο που χρησιμοποίησα δεν ήταν και πολύ ακριβείας. Νομίζω πάντως ότι ξεπερνά τα 20mV... Θα ξανακάνω τη μέτρηση όταν με το καλό βάλω τα υλικά πάνω. Στη περίπτωση που έχω παραπάνω απο αυτό που είπες Κώστα, η ρύθμισή του γίνεται μέσω του trimmer που έχει πάνω σε κάθε πλακέτα; ( Αν και αυτό θα μπορούσα να το δω όταν θα τελειώσω τη σχεδίαση του κυκλώματος σε ένα σχετικό πρόγραμμα που κάνει εξομοίωση. Αν ξέρεις όμως θα με υποχρεώσεις :) ).
Eλπίζω να μη σας ζάλισα :)

Εις το επανειδείν ( ελπίζω )

Νίκος

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Δεδομένου ότι ναι μεν πιάνουν τα χέρια μου, αλλά είμαι στο εισαγωγικό στάδιο του DIY, καλό είναι να είμαι σίγουρος για το τι θα κάνω και ελπίζω να μη σας κουράσω. Απορίες / παρατηρήσεις λοιπόν:
α)Στο κατάστημα που προμηθεύτηκα τα 3773, μου έδωσαν και κάτι πλαστικά στο σχήμα των τρανζίστορς τα οποία μου είπαν να χρησιμοποιήσω. Αυτό να υποθέσω καλύπτει τον τομέα "ηλεκτρική μόνωση στα ψυγεία", να χρησιμοποιήσω και τη γνωστή σιλικόνη ( ή μήπως δεν είναι απαραίτητη πια; ) και ένα ή και τα δυο απο τα παραπάνω καλύπτουν αυτό το τομέα;
...
Ναι, αυτά τα πλαστικά πατάκια χρησιμεύουν πρωτίστως για την ηλεκτρική μόνωση του ψυγείου, και υποκαθιστούν και την πάστα, η οποία δεν χρειάζεται. Φρόντισε όμως να σφίξεις τις βίδες αρκετά καλά, (αλλά να μην το παρακάνεις). Αφού σφίξεις τα τρανζίστορ και πριν βάλεις τον ενισχυτή σε λειτουργία, πρέπει να ελέγξεις όλες τις βίδες τους, που δεν πρέπει να κάνουν βραχυκύκλωμα με το ψυγείο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
β)Σκασμένους ηλεκτρολυτικούς δεν βλέπω. Θα κάνω και ένα πιο σχολαστικό έλεγχο αύριο φυσικά για να είμαι 100% σίγουρος, αλλά με τις πρώτες ματιές που έριξα δεν είδα κάτι το μεμπτό.
Όχι σκασμένους, φουσκωμένους. Δες τη διαφορά. (Ο υγιής είναι βέβαια αυτός στα αριστερά)...

Attachments

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
γ)Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που έκανα για να βρω τι έφταιγε ( άφησα τα τρανζίστορς τελευταία γιατί δεν ήθελα να παραδεχτώ ότι έκαψα κάποια απο αυτά :) ), έκανα μέτρηση στο κανάλι που λειτουργούσε ( στις εξόδους του ) και είδα κάποιο dc. Δε μπορώ να πω με σιγουριά το μέγεθός του, καθώς το πολύμετρο που χρησιμοποίησα δεν ήταν και πολύ ακριβείας. Νομίζω πάντως ότι ξεπερνά τα 20mV... Θα ξανακάνω τη μέτρηση όταν με το καλό βάλω τα υλικά πάνω. Στη περίπτωση που έχω παραπάνω απο αυτό που είπες Κώστα, η ρύθμισή του γίνεται μέσω του trimmer που έχει πάνω σε κάθε πλακέτα; ( Αν και αυτό θα μπορούσα να το δω όταν θα τελειώσω τη σχεδίαση του κυκλώματος σε ένα σχετικό πρόγραμμα που κάνει εξομοίωση. Αν ξέρεις όμως θα με υποχρεώσεις :) ).
Eλπίζω να μη σας ζάλισα :)

Εις το επανειδείν ( ελπίζω )

Νίκος
20mV είναι εντάξει, και 30 και 40mV πάλι εντάξει είναι. Μισό βολτ (500mV) είναι πρόβλημα. Αναφορικά με την πλακέτα, το τρίμερ που θα έχει θα προορίζεται για τη ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας, (την πόλωση των τρανζίστορ εξόδου). Πρέπει να μετρήσεις το ρεύμα ηρεμίας στο κύκλωμα του άλλου καναλιού, και να το ρυθμίσεις και εδώ. (Υποθέτοντας ότι ο ενισχυτής είναι τάξης ΑΒ, που μάλλον είναι, το ρεύμα ηρεμίας θα πρέπει να είναι περίπου 15-20mA για κάθε ζεύγος τρανζίστορ εξόδου). Εάν υπάρχει και δεύτερο τρίμερ, τότε ίσως αυτό να ρυθμίζει το DC στην έξοδο, αλλά μάλλον δεν θα υπάρχει.

Όταν βάλεις τον ενισχυτή σε λειτουργία και έχεις το πρόσωπό σου κοντά στην πλακέτα, φρόντισε να φοράς γυαλιά, ειδικά αν στην πλακέτα υπάρχουν πυκνωτές τανταλίου (το κεφάλι είναι πολύχρωμο ή μονόχρωμο και έχει ωοειδές σχήμα). Δεν θα ήθελες ποτέ να νιώσεις πώς σκάει ένας τέτοιος πυκνωτής...

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Κώστα, καλημέρα

Οι ηλεκτρολυτικοί είναι μια χαρά, αν και θα τους αλλάξω, έχουν σχεδόν 30 χρόνια στη πλάτη τους. Αυτό που με προβληματίζει είναι οι mica, τους οποίους βλέπω κάπως μαυρισμένους και στην επάνω επιφάνειά τους σαν να είναι ξεφτισμένοι. Παραθέτω εικόνα για να μου πεις κι εσύ τη γνώμη σου (μήπως να αλλάξω κι αυτούς, έχουν δεν έχουν πρόβλημα; Τι συνηθίζεται να μπαίνει στη θέση τους; ).
Σχετικά με το τρίμερ είναι όπως είπες, για τη πόλωση. Οπότε - στη παρούσα φάση τουλάχιστον - δε βρίσκω λόγο να το πειράξω. Τελικά, θα αλλάξω όλα τα τρανζίστορς της εξόδου και κάτι άλλα μιας και τον άνοιξα ( άλλωστε, μεταξύ μας, παρακαλούσα να πεθάνει κανένα τρανζίστορ για να πριζωθώ να του κάνω ένα λίφτινγκ, μόνο που είναι λίγο δύσκολο να βρω σε μοτορόλα - αυτό το m πάνω τους με διεγείρει...χεχεχεχε - τα ανταλλακτικά και θα χρειαστώ κάμποσα για να τα ταιριάξω. ). Επίσης θα περάσω σε κάθε κανάλι 4 πυκνωτές των 4700μF στη θέση των δυο 10άριδων που είχα βάλει ( τους είχα αγοράσει κι αυτούς αλλά βλέποντας ότι δούλευε τότε το μηχάνημα και επειδή ψιλοβαρέθηκα, τους άφησα στην άκρη. Καιρός τους λοιπόν να μπούνε ). Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή ( ελεύθερος χρόνος υπάρχει, οπότε γιατί όχι; :) ) Λίγο με τους bypassing μπερδεύομαι, αλλά δε θα το κάνω προς το παρόν, οπότε δε ρωτώ :)
Για τα γυαλιά, η αλήθεια είναι ότι δε μου είχε περάσει απο το μυαλό και θα αγοράσω ένα ζευγάρι.

Εις το επανειδείν :)

Attachments

Reaction score
0
Αν δεν μπορεσεις να τα καταφερεις ψαξε λιγο και σε αυτο το site.
www.hlektronika.gr
Yπαρχουν πολλοι και καλοι diyers πιστευω να σε βοηθησουν.:happy_6:
(Λιγο αργα το εστειλα αλλα τεσ΄πα.)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.902
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo