Τι διάταξη έχουμε στο σπίτι μας, Atmos ή Auro3D;


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.371
1-2 βαθμοί διαφορά είναι βρε. Δεν αλλάζω και εποχή...:roflmao:
- και εγώ κάπου τόσο το υπολογίζω, ίσως και λόγω ξηρασίας να συμβαίνει αυτό , δεν θα είχα λόγο να πω αυτή την παρατήρηση
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.447
- και εγώ κάπου τόσο το υπολογίζω, ίσως και λόγω ξηρασίας να συμβαίνει αυτό , δεν θα είχα λόγο να πω αυτή την παρατήρηση
Το καλοκαίρι τι γίνονται τα ηχεία; :p Έτυχε κι έβαλες ηχεία με κακά/παλιά/foamy μεγάφωνα στο ταβάνι.-
 


Μηνύματα
7.219
Reaction score
4.602
- αν και δεν είμαι του home cinema , ( παρακολουθώ εγκυκλοπαιδικά κάποια νήματα ) , είχα όμως πάντα 4 αναρτημένα ηχεία στο ταβάνι ( γιά το μπούγιο και πέρα από το δικάναλό μου με τα δαπέδου ( που παίζουν ξεχωριστά εννοείται )) . . .

- σας εφιστώ την προσοχή στο ότι η γήρανσή τους είναι ταχύτερη , μιάς και εκεί πάνω έχει πάντα περισσότερη ζέστη και ξηρασία . . . ξεραίνονται γρηγορότερα οι αναρτήσεις . . . μέχρι πολυμερισμό των συνθετικών γούφερ σε κάποια mission έχω βιώσει , τα οποία ίδια τα βλέπω σε φιλικό μου σπίτι χωρίς κανένα πρόβλημα ( 20ετίας και βάλε , ενώ τα δικά μου σε 12 χρόνια βγήκαν άχρηστα )

Μήπως εσυ καπνίζεις ντουμάνι ενω ο φίλος σου καθόλου ?
 



Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.447
Για σινεμά δεν τα επεξεργάζονται; ;)


Το 1981 βρισκόμουν στις ανατολικές ΗΠΑ κατακαλόκαιρο για διακοπές (αξέχαστη κόλαση, 45° με υγρασία) και με πήγαν να δω το Raiders of the Lost Ark σε DolbySurround με A/C (όταν τα ελληνικά σινεμά δεν είχαν ούτε το 'να ούτε τ' άλλο) όπου και κόλλησα πολύ άσχημα με τη μπάλα στην αρχή. Όλοι ούρλιαζαν γιατί λειτουργούσε καταπληκτικά. :D

Τα πολύ λιγότερα απο τώρα (8, 10; ) surround ηχεία ήταν εγκατεστημένα στις γωνίες της οροφής του κινηματογράφου. Πίσω διπλα στους θεατές, μπροστά τριάντα μέτρα μακριά. :rolleyes:
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.671
Και γω μια φορά έφαγα σουβλάκι καμμένο στα Γιάννινα.
Και μια φορά σουβλάκι ψιλοωμό, στο Πήλιο.

:D


Τέλος πάντων, και τα δύο μου άρεσαν, το καθένα με τη νοστιμιά του, κι ίσως να είμαι και ...παμφάγος! :p


Ασχέτως των εμπειριών του καθενός, τα ηχεία θεωρητικά είναι στο ύψος του αυτιού, και δη το ακουστικό κέντρο αυτών, όχι δηλαδή (πάντα) το Τουίτερ. Αυτό έχει να κάνει με τον λοβό ακτινοβολίας του ηχείου, που είναι πραγματικά πολύ μεγάλης σημασίας.

Αν τυχόν δε βολευει να τοποθετηθούν έτσι, στο ύψος του αυτιού, τότε θα τα πάμε και πιο ψηλά και πιο χαμηλά, για να βολευτούμε, τηρώντας τις ανάλογες κλίσεις στα ηχεία, ώστε να μας "βλέπουν" στην ευθεία τα ακουστικά κέντρα των ηχείων, δηλαδή το κεφάλι μας να είναι στο κέντρο του λοβού ακτινοβολίας.

Αυτή η τοποθέτηση, πιο πάνω ή πιο κάτω με τις ανάλογες κλίσεις, έχει αρκετή "ελαστικότητα", και για πρακτικούς λόγους έτσι γίνεται ακόμα και σε πολλά καλοστημένα στούντιο.

Αυτό που δεν μπορεί να έχει ελαστικότητα, είναι οι διαφοροποιήσεις στις πρώτες ανακλάσεις και στις αποστάσεις των ηχείων, πράγματα που ΔΕΝ συμμαζεύονται. Ωστόσο, και κει θα δούμε ανάλογους "συμβιβασμούς", αλλά με βέβαιη επίπτωση στο αποτέλεσμα.

Η τοποθέτηση των ηχείων, σημαίνει πολλά, και ξεκινάει η ουσία από τον λόγο των αποστάσεων του γούφερ του δορυφόρου από τα τοιχωματικά όρια. Να θυμίσουμε τις χρυσές αναλογίες εδώ, δεν είναι κακό, ε;
Δηλαδή, πέραν αυτής καθεαυτής της κάθε απόστασης από το κάθε τοιχωματικό όριο, που καθεμία ξεχωριστά οδηγεί σε αδιαμφισβήτητα σημεία ακυρώσεων, αναλόγως μήκος κύματος, είναι σημαντικό να υπολογίζουμε και τη σχέση των αποστάσεων, ώστε να μοιράζονται στο φάσμα οι ακυρώσεις και να μη συμπίπτουν, δηλαδή να μην είναι ενοχλητικά ακουστές.

Είναι λοιπόν πιο σημαντική παράμετρος τοποθέτησης η δεύτερη(boundaries), παρά η πρώτη (ύψος αυτιού) για το ύψος των ακουστικών κέντρων των ηχείων, διότι η δεύτερη δεν έχει ουσιαστικά αντισταθμιστική λύση, ενώ η πρώτη έχει ..κλίση.

Υπό αυτήν την οπτική, όχι μόνο εξηγείται η επαγγελματική τοποθέτηση διάφορων υλοποιήσεων, αλλά δείχνει και τις σχεδιαστικές αρχές που επιβλήθηκαν.
 

Μηνύματα
22.267
Reaction score
15.542
δυστυχως το πιο χαμηλα η πιο ψηλα ενα ηχειο απο το υψος αυτιου ειναι πιο αντιληπτο απο την αποσταση .......ειναι πολυ απλο, βαλε ενα ηχειο 30 ποντους πιο χαμηλα η πιο ψηλα απο το υψος αυτιου και ακουσε..... και βαλε και 30 ποντους πιο μακρυα στο ιδιο υψος αυτιου και ακουσε ;)

...ειδικα οταν εισαι και κοντα στο ηχειο π.χ. στα 2μ το υψος βγαζει ματια οπως λεγετε;)
αν ομως εισαι στα 4μ ειναι καπως καλυτερα τα πραγματα για το υψος του ηχειου (χαμηλα η ψηλα)
 
Last edited:


argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.024
Reaction score
6.876
εμ δεν υπηρχε αυτο πριν 12-14 χρονια .....
που ειχα τα πλαινα στους 60 ποντους.....
και παλευα με dvd ...κανοντας τον τοιχο σουρωτηρι.....για το που δουλευει πιο σωστα το ηχειο (2πολο)_ _ _
και μετα καλυπτα τις τρυπες με auralex.............
 



daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.640
Reaction score
77.063




Μηνύματα
2.576
Reaction score
4.326
έλα καλέ.....βγάλε και μια μια πιο κάτω...να δούμε τι ζαντολάστιχα του έβαλες:p:roflmao::lol:
"Έχω ζόρικο μοτόρι και τσιγάρο από βαπόρι".... όχι σαν το γ@μώ zx του Στάθη...... :roflmao:

Πού σε βάζω, πόσα ηχεία; :)
Γιατί έχετε χωριστεί σε κλίκες - συμμορίες; :D
2 μόνο δεν είχα χώρο για 4 :(
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.303
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top