Τι είναι High End και τελικά τι μας νοιάζει?...

Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Τι είναι High End και τελικά τι μας νοιάζει?...

η αποψη μου ειναι οτι hi end ειναι τεχνη που ξεπερνα το "καθημερινο".

στα δε ηχοσυστηματα, ονομαζουμε ετσι αυτο που θα μας δωσει την αισθηση του ζωντανου , του πραγματικου γεγονοτος.
κατι δηλαδη που θα μας μεταφερει τη συναισθηματικη φορτιση και θα μας δημιουργησει την αισθηση του "ειμαι εκει".

και συμφωνα με το νομο της ζωης, καθε τι αναλογο συνηθως πληρωνεται ακριβα.
οπως το να εχεις διαμερισμα με hi end θέα, το να εχεις αυτοκινητο με hiend επιδοσεις κλπ.

αυτο ομως δεν ειναι και ικανο, απο την αποψη οτι μπορει να εχεις ενα διαμερισμα με θεα στην ακροπολη φατσα αλλα να ειναι παλιο και μικρο.
ή να εχεις gt2 και να την οδηγεις στο μεσο επαρχιακο δρομο τον γεματο λακουβες.

δεν ειναι βεβαια και αναγκαιο καθως μπορει να εχεις ομορφη θεα ακομα και αν δεν βλεπεις ακροπολη, ή να εχεις ομορφο οδηγημα ακομα και με ενα golf gti.

η βλακεια ειναι το να λες οτι επειδη εχω gt2, ζω hiend οδηγηση οταν την οδηγεις στις λακουβες, οπως και βλακεια ειναι να λες οτι ζω hiend οδηγηση επειδη εχω golf gti καθως οποιος πληρωνει την gt2 ειναι θυμα...

ειναι κουτο το να νομιζεις οτι επειδη εχεις λεφτα και αγορασες την gt2 εισαι αυτοματα και σουμαχερ, ή οτι θα οδηγεις σαν σουμαχερ.
ειναι το ιδιο κουτο το να αποκαλεις βλακα που πληρωσε την gt2 καποιον, μονο και μονο επειδη εσυ δεν μπορεις να οδηγεις σαν σουμαχερ...

το hiend δεν ειναι mp3 σιγουρα.
δεν ειναι ομως και kharma μονο του.

παραλληλα ειναι κουτο το να κατηγορεις το κυκλωμα porsche και των αντιπροσωπων της, επειδη η porsche κοστιζει οσο 10 golf gti!
πηγαινει 10 φορες πιο γρηγορα? οχι
χαλαει 10 φορες λιγοτερο? οχι.

η porsche ειναι τεχνη.
και σαν τεχνη θα πληρωθει...

για καποιους αυτο ειναι λογικο και για καποιους αλλους ειναι παραλογο.

δεν φτανουμε στον παραλογισμο του να πληρωνουμε ενα πινακα ζωγραφικης 15 εκατ. ευρω, αλλα στο κοσμο αυτο, η gt2 κοστιζει για πολλους λογους οσο 10 golf gti ή οσο 50 ματιζακια :cool_11:

ειναι παραλογο του να λεμε οτι hi end ειναι μονο η gt2.
το ιδιο παραλογο με το να λεμε οτι οποιος εχει gt2 απολαμβανει και hi end οδηγηση.

επιπλεον, ειναι προτιμωτερο το να αισθανθεις τη λακουβα στον πισινο μεσα απο την gt2 λογω αμεσοτητας, ή ειναι καλυτερα να την περασεις με την ανεση μιας citroen?

στο χωρο των ηχοσυστηματων αυτα γινονται πολυ πιο πολυπλοκα.

και γιατι μιλαμε για "αλυσιδες" παραγωγης ηχου (πηγη+ενισχυτη+ηχεια+ περιφερειακα κλπ) αλλα και για χωρο και για ηχογραφηση και τοσα αλλα.

hiend λοιπον στα ηχοσυστηματα, τουλαχιστον για μενα, ειναι αυτο που μπορει να αποδωσει πιστα το νοημα για το οποιο ακουμε μουσικη.
την συναισθηματικη φορτιση του πραγματικου γεγονοτος.

αυτο σιγουρα θα πληρωθει.
το θεμα ειναι να μην πληρωνουμε τρελλα, μια citroen (που θα μας μετατρεψει τη λακουβα σε γαργαλημα) οσο μια gt2!

για καποιον αλλο ομως, ο τροπος με τον οποιο περναει τις λακουβες μια citroen ειναι πραγματικα hiend μπροστα στην "ξυλινη" αναρτηση μιας gt2.

το ζητουμενο λοιπον ειναι να γνωριζουμε τις αναγκες μας και να επιλεγουμε - πληρωνουμε για αυτο που θα μας αρεσει.

ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ : TO HXEIO ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΟΥΛΑΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ,ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ''ΥΠΕΡΠΙΣΤΟΤΗΤΑ'' ....ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ...ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙΣ...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Τι είναι High End και τελικά τι μας νοιάζει?...

Αν θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά, σαφής ορισμός για το HiEnd δεν μπορεί να υπάρξει.
Φυσικά υπάρχει High End απόδοση, αλλά το πως την ορίζει αυτή ο καθένας είναι κάτι το υποκειμενικό.
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το θέμα εδώ και χιλιάδες συζητήσεις σε αντίστοιχα forum στο εξωτερικό...Έχουν γραφτεί σελίδες επί σελίδων... Αν μου βρείτε ένα thread στο οποίο να κατέληξαν κάπου, let me know.

Το "ΗiEnd" είναι κάτι ασαφές και άρα δεν μας νοιάζει να του δώσουμε ακριβή ορισμό.
Αυτό που μας νοιάζει είναι, με δεδομένο το budget μας, να έχουμε το καλύτερο σύστημα (στο μέτρο του δυνατού φυσικά) για τα γούστα μας.

Το πραγματικό πρόβλημα, που οδηγεί και στις ανάλογες συγκρούσεις, δεν είναι ο ασαφής ορισμός του HiEnd αλλά ο ορισμός του σωστού χομπίστα.
Με άλλα λόγια, για τον προορισμό, λίγο-πολύ συμφωνούμε (ή τέλος πάντων μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε), αλλά εκεί που δεν τα βρίσκουμε με τίποτα είναι στο ρημάδι το ταξίδι! Εκεί είναι οι μεγάλες διαφορές και αυτές είναι οι διαφορές που έχουν σημασία τελικά και δημιουργούν στρατόπεδα.

Για τον Α το "sport" είναι κατά βάση τεχνολογικό και καλύπτει , για τον Β είναι ένα ακριβό hobby για λίγους και ένα status symbol για να το παρκάρει δίπλα στη Ferrari, για τον Γ είναι απλά ένα hobby που αφορά ακροάσεις και λοιπές εμπειρίες χωρίς να υπάρχει λόγος να γνωρίζει τι είναι damping factor και άλλες τέτοιες "λεπτομέρειες". Και πάει λέγοντας....

Reaction score
13
Lamborghini or Marten Coltrane Supreme, Marten Coltrane Supreme or Lamborghini
Lamborghini βεβαιως - βεβαιως

Θα κοβω βολτες με αυτην την κατακοκκινη κουκλαρα για να σκασουν μερικοι μερικοι

Lamborghini Working

Κουτί διαστάσεων: 100cm x 80cm
Ωφέλιμο φορτίο: 360 Kg
Απόδοση κινητήρα: 4.36 ίπποι
Μετάδοση:Μειωτήρας στροφών
Αυτονομία: 50 χλμ
Ακτίνα στροφής: 4.00 m
Έξτρα εξοπλισμός...top

Χωρις πλακα

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.445

Για τον Α το "sport" είναι κατά βάση τεχνολογικό και καλύπτει , για τον Β είναι ένα ακριβό hobby για λίγους και ένα status symbol για να το παρκάρει δίπλα στη Ferrari, για τον Γ είναι απλά ένα hobby που αφορά ακροάσεις και λοιπές εμπειρίες χωρίς να υπάρχει λόγος να γνωρίζει τι είναι damping factor και άλλες τέτοιες "λεπτομέρειες". Και πάει λέγοντας....
Κώστα έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.
Και το συμπέρασμα αυτό εκφράζει το γενικό τρόπο σκέψης των ατόμων αυτών. Δεν περιορίζεται μόνο στο audio.
Το "δύσκολο" είναι να παραδεχτεί ο καθένας σε ποια κατηγορία ανήκει.
Εγώ, όπως κι ο Αντρέας, δήλωσα υπέρμαχος του status symbol. Έτσι βλέπω όλα τα υλικά αγαθά. Μάρκα, αποδοχή (από συγκεκριμένα άτομα), εμφάνιση, τιμή. Η απόδοση σίγουρα να είναι υψηλή, αλλά δε θα σκάσω κι αν δεν είναι κορυφαία.
Κι επειδή τα παραδείγματα με τα αυτοκίνητα είναι μοδάτα, θα ντρεπόμουν να είμαι ιδιοκτήτης ενός Mitsubishi Lancer EVO κι ας κάνει καλύτερους χρόνους στην πίστα από μια Carrera τριπλάσιας τιμής . Αν τα οικονομικά μου δε φτάνουν για τη Porsche δε θα προτιμήσω το EVO. Θα παίξω σε άλλη κατηγορία που "με παίρνει" χωρίς να τραβάω τη προσοχή.
Αν πάλι είχα τη Carrera δε θα μ' ενδιέφερε η σύγκριση με το EVO. Ας υπερτερούσε σε κάποια σημεία. Σκασίλα μου.
Εγώ όμως λέω καθαρά το λόγο που προτιμώ το ακριβό επώνυμο προϊόν. Δε με νοιάζει αν στις απόλυτες αριθμητικές συγκρίσεις βγω χαμένος.
Άλλοι βέβαια δεν το ανέχονται...

Reaction score
4

Το ενοχλητικό που βλέπω να ισχύει (από την αρχή) είναι ότι κάποιοι πιστευουν ότι επειδή έχουν δαπανήσει περισσότερα χρήματα (για ήχο) έχουν και πιο ισχυρή άποψη από κάποιον που έχει φθηνότερο.
Είτε είσαι μουσικός, είτε έχεις σπουδάσει ακουστική, είτε είσαι διευθυντής ορχήστρας δεν έχεις λόγο περί μουσικής και πιστότητας αφού δεν έχεις σπίτι σου σύστημα hi-end.......

Προσπαθώντας να μπω στην θέση του hienda.....
Μου κάνει εντύπωση (αρκετό καιρό τώρα) ποιος είναι ο λόγος που αλλάζουν μηχανήματα οι έχοντες τα 'τέλεια μηχανήματα'. Λείπει ακόμα 'κάτι' ; Το μηχάνημα που σήμερα θεωρείτε Hiend με τι το αντικαταστάτε ;
Μήπως υπάρχει και υπέρ-τέλειο ;

Το hi-end είναι ουτοπία !

(Αν βγάλω μια photo κρατώντας την ταυτοτητά μου και φόντο μηχανήματα πολλών χιλιάδων θα με πιστέψετε ; )

sk

Reaction score
501

Αν θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά, σαφής ορισμός για το HiEnd δεν μπορεί να υπάρξει.
Φυσικά υπάρχει High End απόδοση, αλλά το πως την ορίζει αυτή ο καθένας είναι κάτι το υποκειμενικό.
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το θέμα εδώ και χιλιάδες συζητήσεις σε αντίστοιχα forum στο εξωτερικό...Έχουν γραφτεί σελίδες επί σελίδων... Αν μου βρείτε ένα thread στο οποίο να κατέληξαν κάπου, let me know.

Το "ΗiEnd" είναι κάτι ασαφές και άρα δεν μας νοιάζει να του δώσουμε ακριβή ορισμό.
Αυτό που μας νοιάζει είναι, με δεδομένο το budget μας, να έχουμε το καλύτερο σύστημα (στο μέτρο του δυνατού φυσικά) για τα γούστα μας.

Το πραγματικό πρόβλημα, που οδηγεί και στις ανάλογες συγκρούσεις, δεν είναι ο ασαφής ορισμός του HiEnd αλλά ο ορισμός του σωστού χομπίστα.
Με άλλα λόγια, για τον προορισμό, λίγο-πολύ συμφωνούμε (ή τέλος πάντων μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε), αλλά εκεί που δεν τα βρίσκουμε με τίποτα είναι στο ρημάδι το ταξίδι! Εκεί είναι οι μεγάλες διαφορές και αυτές είναι οι διαφορές που έχουν σημασία τελικά και δημιουργούν στρατόπεδα.

Ορισμός υπάρχει και είναι απλός :
Οτιδήποτε κατασκευάζεται – χωρίς κανένα περιορισμό - με αποκλειστικό γνώμονα και μόνο, την υψηλή απόδοση.
Ο ορισμός αφορά σε μηχανές / μηχανήματα και βρίσκει εφαρμογή παντού, από ρολόγια έως αυτοκίνητα.
Είναι σαφές ότι το «χωρίς κανένα περιορισμό» μπορεί να μεταφραστεί σε χρήση εξωτικών / σπάνιων υλικών, εξειδικευμένων / πρωτοποριακών λύσεων κ.λ.π.
Επίσης, είναι σαφές ότι ο ίδιος λόγος οδηγεί τελικά σε μια υψηλή τιμή απόκτησης.

Στο HiEnd που μας απασχολεί, αυτό το τελευταίο (η υψηλή τιμή, όχι η υψηλή απόδοση) είθισται τελικά να καθορίζει το αν μια συσκευή είναι ή όχι κάτι HiEnd.

Παράδοξο ? Σίγουρα.
Σίγουρο είναι επίσης το γεγονός του ότι κάποιοι όντως προσπαθούν να πετύχουν αυτή την υψηλή απόδοση και κάποιοι άλλοι απλώς πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Και πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι τελικά, ότι πληρώνοντας αυτή την «τιμή» θα πάρουμε και την υψηλή απόδοση ?
Έλα μου ντε ....

Από την άλλη μεριά – οι Hobbyστες.
Τι ακριβώς θέλουν ? Μυστήριο.
Ο καθένας – μάλλον - και κάτι διαφορετικό.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει αυτή η κατηγορία ?
Να ασχοληθεί με το γούστο του καθενός ή να χαράξει πορεία σταθερή – κι όποιος μπορεί ας ακολουθήσει ?

Διαφαίνεται ότι εφαρμόζει το δεύτερο – αφού πέρασε αρχικά από το πρώτο.

Κατά την γνώμη μου πολύ καλά κάνει.
Όπως επίσης πολύ καλά κάνει που βάζει στο παιχνίδι τον ορθολογισμό – που δείχνει να απουσιάζει από την «αγορά».

Το μέλλον θα δείξει.
Ίσως αυτοί που την παρακολουθούν να μην καταλήξουν να χαρακτηρίζονται ως «HiEndάδες» από τον περίγυρο τους, αλλά σίγουρα θα είναι ευχαριστημένοι και «συνειδητοποιημένοι» κάτοχοι συστήματος ....
:happy_4:

sk

Reaction score
501

Και το συμπέρασμα αυτό εκφράζει το γενικό τρόπο σκέψης των ατόμων αυτών. Δεν περιορίζεται μόνο στο audio.
Εγώ, όπως κι ο Αντρέας, δήλωσα υπέρμαχος του status symbol. Έτσι βλέπω όλα τα υλικά αγαθά. Μάρκα, αποδοχή (από συγκεκριμένα άτομα), εμφάνιση, τιμή. Η απόδοση σίγουρα να είναι υψηλή, αλλά δε θα σκάσω κι αν δεν είναι κορυφαία.
Κι επειδή τα παραδείγματα με τα αυτοκίνητα είναι μοδάτα, θα ντρεπόμουν να είμαι ιδιοκτήτης ενός Mitsubishi Lancer EVO κι ας κάνει καλύτερους χρόνους στην πίστα από μια Carrera τριπλάσιας τιμής . Αν τα οικονομικά μου δε φτάνουν για τη Porsche δε θα προτιμήσω το EVO. Θα παίξω σε άλλη κατηγορία που "με παίρνει" χωρίς να τραβάω τη προσοχή.
Αν πάλι είχα τη Carrera δε θα μ' ενδιέφερε η σύγκριση με το EVO. Ας υπερτερούσε σε κάποια σημεία. Σκασίλα μου.
Εγώ όμως λέω καθαρά το λόγο που προτιμώ το ακριβό επώνυμο προϊόν. Δε με νοιάζει αν στις απόλυτες αριθμητικές συγκρίσεις βγω χαμένος.

Πως το έλεγε ο φίλος σου ?

...πολλοί άνθρωποι δεν προσπαθούν καν να ξεφύγουν από τον "μαγικό" τρόπο "σκέψης" που χαρακτηρίζει τα νήπια προσχολικής ηλικίας. Αυτόν που λέει ότι αλήθεια-είναι-αυτό-που-με-βολεύει και αν-μου-πάτε-κόντρα-θα-κρατήσω-την-αναπνοή-μου-μέχρι-να-γίνω-μπλε....

Καλύτερα δεν θα μπορούσε να ειπωθεί .......
:crazy_3:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Άλλοι δεν ανέχονται καν ότι υπάρχει άλλη άποψη.
Η άποψη τους είναι και Νόμος γιατί έχουν περισσότερες εμπειρίες ή έχουν πιο ακριβό ηχοσύστημα ή γιατί ξέρουν να δουλεύουν κολλητήρι ή ή ή....

Εγώ το χόμπυ το βλέπω από την τεχνολογική του πλευρά.. Είμαι tech-freak γενικότερα και μου αρέσει να ψάχνω πως και γιατί δουλεύει κάτι.

Για να το κάνω και πιο συγκεκριμένο, δεν θα αγόραζα εν έτη 2007 άφιλτρο non-oversampling DAC ακόμα κι αν ακουγόταν καλύτερα από το 24/96 DAC που έχω τώρα... Αντίθετα θα αγόραζα μία συσκευή που με πείθει για την τεχνολογική της υπεροχή και τη μελέτη που έχει γίνει κατά την ανάπτυξή της, όπως για παράδειγμα το 840C της Cambridge το οποίο θα το είχα αγοράσει ήδη, χωρίς να το ακούσω και ίσως χωρίς να ψάξω πολύ για άλλες λύσεις στα χρήματα αυτά αλλά με φρέναραν οι απίστευτες δυνατότητες του PC ως transport, κάτι που με εξιτάρει ακόμη περισσότερο.

Δεν περιμένω από κανέναν να μου πει ότι συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί μου.
Γνωρίζω πως κάποιοι θα γελάνε αν τους περιγράψω πως βλέπω το HiFi ως χόμπυ αλλά είναι δικαίωμά τους. Αντίστοιχα είναι δικαίωμά μου να γελάω με τον τύπο που ξοδεύει απίστευτο χρόνο σε ακροάσεις και δεν ξέρει τι είναι τάξης Α και τι τάξη ΑΒ.

Tελικά, αν καταφέρεις να το δεις λίγο αποστασιοποιημένα, συνειδητοποιείς πως δεν είναι ο ένας σοβαρότερος χομπίστας από τον άλλο. Πολύ απλά, πρόκειται για διαφορετικά hobby με μόνο κοινό τις μηχανές αναπαραγωγής του ήχου.

Αυτό δεν είναι κάτι μοναδικό φυσικά...
Και στα PC υπάρχουν αυτοί που, απλά, θέλουν να έχουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί (γιατί έτσι ή για να μπορούν να κάνουν μόστρα σε φίλους και γνωστούς), υπάρχουν αυτοί που παίζουν όλη μέρα games χωρίς να τους απασχολούν τα spec του συστήματος αρκεί να τρέχουν τα παιχνίδια που θέλουν, υπάρχουν αυτοί που απλά έχουν το PC ως εργαλείο δουλειάς, υπάρχουν και αυτοί που ασχολούνται αποκλειστικά με overclocking και benchmarks κ.ο.κ.
Εκεί πάντως οι συγκρούσεις μεταξύ τους πάντως δεν είναι τόσο σφοδρές...Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά ο βασικότερος είναι ότι η απόλυτη απόδοση ενός συγκεκριμένου PC μπορεί να μετρηθεί και δεν χωράνε πολλές-πολλές υποκειμενικές ερμηνείες. Στο θέμα "ήχος" τα πράγματα είναι λίιιιγο διαφορετικα....

Ορισμός υπάρχει και είναι απλός :
Οτιδήποτε κατασκευάζεται – χωρίς κανένα περιορισμό - με αποκλειστικό γνώμονα και μόνο, την υψηλή απόδοση.
Ο ορισμός αφορά σε μηχανές / μηχανήματα και βρίσκει εφαρμογή παντού, από ρολόγια έως αυτοκίνητα.
Είναι σαφές ότι το «χωρίς κανένα περιορισμό» μπορεί να μεταφραστεί σε χρήση εξωτικών / σπάνιων υλικών, εξειδικευμένων / πρωτοποριακών λύσεων κ.λ.π.
Επίσης, είναι σαφές ότι ο ίδιος λόγος οδηγεί τελικά σε μια υψηλή τιμή απόκτησης.

Στο HiEnd που μας απασχολεί, αυτό το τελευταίο (η υψηλή τιμή, όχι η υψηλή απόδοση) είθισται τελικά να καθορίζει το αν μια συσκευή είναι ή όχι κάτι HiEnd.

Παράδοξο ? Σίγουρα.
Σωστός, αλλά αυτός ο ορισμός αφορά HiEnd μηχανές, όχι HiEnd ήχο ή, αν θέλεις, HiEnd αποτέλεσμα.
Και στα υπόλοιπα συμφωνούμε απόλυτα και ειδικά για την προσέγγιση που (θέλουμε να) έχουμε στην κατηγορία αυτή του AVSite.
Αν κάποιος χομπίστας θέλει "μαγικό τρόπο σκέψης" ξέρει που να τον βρει.
Έχει καταντήσει ο κανόνας πλέον και είναι γεμάτα από τέτοιες προσεγγίσεις τα περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) αλλά και οι συζητήσεις στα "μαγαζιά".

Reaction score
1.213
Το ξεφτυλισες και θαρρω πως πρεπει να ανακαλεσεις...
Τι να ανακαλεσω Ανδρεα ? Χιουμορ ειναι..λες να απευθυνεται σε ..καποιους ?:cool_11::cool_11::cool_11:

Καλυτερα λιγο χιουμορ παρα υβρεις....

sk

Reaction score
501

Σωστός, αλλά αυτός ο ορισμός αφορά HiEnd μηχανές, όχι HiEnd ήχο ή, αν θέλεις, HiEnd αποτέλεσμα.

.

Μα δεν υπάρχει HiEnd ήχος, ούτε HiEnd αποτέλεσμα, όχι τουλάχιστον έτσι αυτόνομα – όπως υπάρχουν οι μηχανές.

Αυτά είναι απόρροια της συνέργιας του Χώρου με τις κατάλληλες Μηχανές, με ενδιάμεσο καταλύτη τον περιβόητο Hiendά, τον άνθρωπο δηλαδη που λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς που πρακτικά υφίστανται και προσπαθεί να πετύχει / «μαγειρέψει» το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Μεθοδικά, αντιμετωπίζοντας ένα ένα τα προβλήματα που προκύπτουν – απο τα βασικά στα επιμέρους -όχι «ότι μας τύχει» ή «ότι μας κάτσει»

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Σαν ιατρος στο επαγγελμα και με πολυ καλη σχεση με την ψυχιατρικη καταθετω τις εντυπωσεις μου για τις συγκρουσεις τις τελευταιες μερες και τι διακρινω:
1.Εναν επαγγελματια πωλητη συστηματων υπερενθουσιωδη
2.Καποιους που δυστυχως εχουν αναπτυσει μια αντιστροφη ψυχολογια σαν αμυντικο μηχανισμο που εαν ο πρωτος τους δανειζε ενα συστημα του για τις γιορτες μαλλον θα κανανε σαν τα μικρα παιδια απο την χαρα τους.

Υπαρχει δυστυχως για εμας που δεν τα εχουμε τα φραγκα και χαιεντ αναπαραγωγη μουσικης και κοστιζει οσο τα σπιτια μας .
Υπαρχουν και οι λυσεις που μας ικανοποιουν οσο περισσοτερο μπορουν αλλα μεσα γνωριζουμε οτι υπαρχουν και καλυτερα μηχανηματα.
Αξιζει να δωσουμε τα 10πλασια για αυτα?Ειναι κοροιδια αυτο? ΓΙΑ αλλουσ ειναι για αλλους οχι.

και στο τελος ΔΙΑΟΛΕ αν με τρωει το σαρακι να σκασω 150000 ευρω για μηχανηματα στο αξιας 2000000 σπιτι μου γιατι να με ενδιαφερει ο συντελεστης αποδοσης/αγορας?
Γιατρέ μου, επίτρεψέ μου μερικές επισημάνσεις προς την κατεύθυνση μιας κατά το δυνατόν εύστοχης... διάγνωσης! Το βασικό –δια να μην είπω το μόνον- πρόβλημα αυτών που εγώ προσωπικά χαρακτηρίζω υποτιμητικά ως «χαϊεντάδες», δεν έγκειται στο τί θα αγοράσουν, ούτε στο πόσο θα το πληρώσουν, αλλά στο γιατί. Όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι λειτουργούν με έναν τρόπο τελείως εγωκεντρικό, τελείως αποκομμένο από την πραγματικότητα, βασιζόμενοι μόνον στον εγωπαθή εγωκεντρισμό τους. Αυτό τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν το πολύ ανθρώπινο ρήμα «νομίζω».

Ο τάδε ενισχυτής νομίζω πως είναι καλύτερος από τον δείνα ενισχυτή, διότι έχει υπερδιπλάσια τιμή. Το τάδε ηχείο νομίζω πως είναι καλύτερο από το δείνα, διότι η τιμή του είναι υπεροκταπλάσια. Το έτσι CD player νομίζω πως είναι καλύτερο από το αλλιώς player, διότι η τιμή του είναι υπερδεκαπλάσια, κ.ο.κ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η φράση «νομίζω πως» απλώς δεν υφίσταται. Αυτά τα άτομα δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τον καταλυτικό ρόλο δύο πολύ βασικών πραγμάτων του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού, έτσι όπως αυτός εξεπήγασε από το Διαφωτισμό και τη Βιομηχανική Επανάσταση: της τεχνολογικής εξέλιξης και της παραγωγικής κλίμακας. Πώς να στο πω, είναι σαν να έλθει ένας ιατρικός επισκέπτης στο ιατρείο σου και να σου μοστράρει ένα χάπι μέσα σε καλολουστραρισμένο ξύλινο κουτάκι με επίχρυσους μεντεσέδες, που γράφει απ’ έξω «Paracetamolum pluribus», ή κάτι τέτοιο, και να στο χρεώσει 1000€ το ένα.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα άτομα δεν θα βρεις απλώς εγωπαθείς τύπους που είναι αδύνατο να πεισθούν με την όποια εκλαϊκευμένη ή λιγότερο εκλαϊκευμένη επιχειρηματολογία, αλλά –το χειρότερο- θα βρεις και τελείως αμόρφωτα και χαμηλού πνευματικού επιπέδου άτομα, που διαστρωματώνουν εαυτούς πολύ ψηλά στο στερέωμα, με εκφράσεις του τύπου «καθένας απλώνει τα πόδια του μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά του», και άλλα τέτοια φαιδρά, δοθέντος ότι αυτό το ρημάδι το high end, ο,τιδήποτε κι αν εννοεί κανείς με αυτόν τον όρο, υλοποιείται με δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, με τεχνολογία, και δεύτερον με παραμύθιασμα και μπόλικες σοφιστείες, που πιάνουν τόπο μόνο σε άτομα που, είτε δεν έχουν μάθει να σκέπτονται, είτε είναι απλώς ηλίθιοι με πατέντα.

Ας δούμε ως παράδειγμα τα Marten Coltrane Supreme. Κατ’ αρχάς, πρόσεξε ότι η ονομασία τους έχει επιλεγεί με περίσσεια μαεστρία, καθ’ όσον παραπέμπει αφ’ ενός μεν σε κάτι το υπέρτατο, αφ’ ετέρου δε σε συγκεκριμένο καλλιτέχνη από το χώρο που κατ’ εξοχήν προτιμούν οι υποψήφιοι αγοραστές του. Και όλο αυτό το πράγμα χρεώνεται 250.000$. Εάν ψάξει κανείς λίγο, θα ανακαλύψει ότι τα μεγάφωνα αυτών των Σουηδικών ηχείων είναι Γερμανικής προέλευσης, και η συνολική λιανική τους τιμή δεν υπερβαίνει τις 5000€. Εάν σ’ αυτό το κόστος προσθέσει κανείς και ένα εύλογο κόστος κατασκευής των κουτιών, άντε και κάποια ελάχιστα δολλάρια για τα υλικά του κροσόβερ, άντε και καμιά 15αριά μέρες για το σχετικό στρώσιμο του όλου κυκλώματος, ώστε η απόκριση να είναι κομμάτι της προκοπής, το συνολικό κόστος των ηχείων φθάνει περίπου τις 10.000€. Ανακαλύπτουμε λοιπόν, πως ένα ηχείο high end που χρεώνεται 250.000$ κοστίζει λιγότερο από το 1/10 της τιμής του. Βλέποντας αυτήν την εξωπραγματική τιμή ένας χαϊεντάς, ε, δεδομένου του πνευματικού του επιπέδου, δε θέλει και πολύ να αποδεχθεί ως αυτονόητο, ότι αυτό το ηχείο θα είναι πολύυυυυ καλύτερο από κάποιο άλλο, που θα κοστίζει ας πούμε 30.000$. Βέβαια, αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά μπορεί και όχι, και οπωσδήποτε δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Οπωσδήποτε όμως, εάν το ηχείο είναι καλύτερο από κάποιο άλλο υποπολλαπλάσιας τιμής, αυτό δεν είναι δυνατό να συμβαίνει επειδή του κατασκευαστή του του κάπνισε να το τιμολογήσει τόσο ακριβά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα συγκρίνετε το κατασκευαστικό κόστος μιας μονοκατοικίας με την τιμή ενός high end μηχανήματος, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό διαμορφώθηκε μέσα από την βάσανον του ορθού λόγου, και όχι επειδής έτσι του κάπνισε του αρχιτέκτονα. Αδιαμφισβητήτως.

Ας δούμε δύο άλλες περιπτώσεις, αρκετά ανάγλυφες. Κατά πρώτον, ο πολύ κύριος Albert von Sweikert, του οποίου η φίρμα αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τον ενθουσιώδη έμπορο. Ο κύριος αυτός διαλαλεί στο site του ότι διαθέτει έναν διόλου ευκαταφρόνητο εξοπλισμό μετρητικών μηχανημάτων, αξίας της τάξης των 10 εκατ. δολλαρίων, κάτι που για έναν χαϊεντά θα είναι πολύ εντυπωσιακό. Κάποιος άλλος, φυσιολογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος θα μπορούσε να σκεφθεί κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να διερωτηθεί εάν αυτός ο πολύφερνος von Sweikert έβαλε ποτέ τον κώλο του κάτω να κατασκευάσει ένα μεγάφωνο. Συμβαίνει κάτι τέτοιο; Για τον von Sweikert δεν γνωρίζω, και βαριέμαι να ψάξω. Αν εκτός από μετρητικά έχει και δικά του μεγάφωνα, μπράβο του. Ψάξτε επίσης και για τον Wilson, και ελάτε να μου πείτε αν έχει φτιάξει μόνος του έστω και ένα μεγάφωνο. Έστω ένα.

Τελικά, δεν θα είχα πρόβλημα αν κάποιος έλεγε το πολύ απλό και ανθρώπινο, «κοιτάχτε ρε, ναι, το πλήρωσα τόσα, αυτό μου άρεσε, αυτό πήρα, τα έχω και τα χαίρομαι και τα ξοδεύω, και χέστηκα αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από το δικό σας που είναι φθηνότερο». Αλλά βλέπετε, αυτή η νοοτροπία, όπως και η νοοτροπία που –και καλά ντεμέκ- κλείνει το στόμα των χαϊεντάδων εδώ μέσα –μή χέσω, αίρει κάτι πολύ σημαντικό: την παραμύθα.

Now you get the picture more complete.

Reaction score
2.484
Δεν καταλαβαίνω το συνεχές κόλλημα με τον όρο Hi-End.

Hi-End είναι ένα σύστημα που

1. Παίζει καλά (απαραίτητο).
2. Εχει άψογο και κορυφαίο φινίρισμα – ποιότητα κατασκευής –εμφάνιση.(απαραίτητο).
3. Εχει brand name σύμβολο.(απαραίτητο)
4. Κοστίζει σημαντικά χρήματα (σαν συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων ).

Αν παίζει απλά καλά ή τέλεια χωρίς να έχει τα 2 και 3 δεν είναι Hi-End. (για τον λόγο αυτό πιστεύω δεν είναι Ηι-End κατά κανόνα οι ιδιοκατασκευές ). Μπορεί να είναι κάτι άλλο – αλλά Ηι-End δεν είναι.

Είναι σα να λές μια γυναίκα Star.

1. Πρέπει να είναι καλλονή.
2. Ότι φοράει – οδηγάει – πάει κλπ πρέπει να είναι κορυφαίο.
3. Το όνομα της και μόνο φτάνει.
4. Κοστίζει σημαντικά χρήματα το παραπάνω πακέτο απόλαυσης – χρήσης.

Μια ωραία κοπέλα (=ιδιοκατακευή) δεν είναι star. Όπως μια …… που έχει τα μπιχλιμπίδια μόνο δεν είναι επίσης.
Και φυσικά υπάρχουν και πολλές που το παίζουν star και δεν είναι.
Και φυσικά ωραίες κοπέλες δεν αποκλείεται να γίνουν.

Ο όρος έχει και κάτι και από life – style. Δεν είναι υποχρεωτικά κακό αυτό . Οποιοι θέλουν το ακολουθούν.

Reaction score
10
Kοιτάχτε ρε, ναι, το πλήρωσα πολλά, αυτό μου άρεσε, αυτό πήρα, τα έχω και τα χαίρομαι και τα ξοδεύω, και χέστηκα αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από το δικό σας που είναι φθηνότερο.

Μιχαλης

Reaction score
1.844
Δυστυχώς, αυτοί που παίζουν με τις λέξεις και ψάχνουν να συνδυάσουν τα όσα γράφονται για να χλευάσουν και να μηδενίσουν, είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που έχουν ασχοληθεί και θέλουν να ασχοληθούν με το high end. Και όταν λέω περισσότεροι, δυστυχώς εννοώ πολύ πολύ περισσότεροι.

Το γεγονός αυτό είναι και η αιτία που πήρα την απόφαση να αποχωρήσω από το AV Site.
Σας εύχομαι καλή συνέχεια, καλές γιορτές και να είστε όλοι καλά. :happy_4:
Αν είμαι η αιτία, ή μια απ' τις αιτίες της αποχώρησής σου απο το φόρουμ, λυπάμαι. Δεν είχα καμμιά τέτοια πρόθεση και αν το ήξερα ίσως να μην ήμουν τόσο ξεκάθαρος, όχι γιατί έχω άδικο, αλλά γιατί προτιμώ τη φιλική διάθεση απο μια αντιπαλότητα που οδηγεί, έστω και τη μία πλευρά, στα άκρα.
Ωστόσο η αλήθεια παραμένει. Η υψηλή απόδοση είναι μετρήσιμη και δεν εξαρτάται απο το πως ακούει ο ένας ή ο άλλος την αναπαραγωγή. Το παραδέχτηκες και εσύ.
Κύριοι, υπάρχει high end audio, μετριέται με μετρητικά της Audio Precision και πολλών άλλων εταιριών και ο όρος χρησιμοποιείται ..... τόσο στον χώρο του audio, όσο και σε ένα σορό άλλους χώρους .....
Έχουμε επιτέλους μια παραδοχή, απο παραδοσιακό χαϊεντά, απ' όσο κατάλαβα το λίγο που είμαι εδώ μέσα, πως ναι τελικά είναι μετρήσιμη η ακρίβεια της αναπαραγωγής! :bravo:
Σαν παράδειγμα θα δείξω μιά συσκευή που μετράει ακόμα και οκτάβες.

Αυτά για την αποκατάσταση της τάξης, για να μην επιχειρηματολογήσει εύκολα κάποιος πως μόνο τα "αριστοκρατικά" αυτιά γνωρίζουν και αποφασίζουν.
Είναι επίσης απορίας άξιο η ευθιξία που διακρίνει κάποιους οπαδούς (όχι fans, οπαδούς) της high end άποψης, που βλέπουν ειρωνία εκεί που δεν υπάρχει (ας αποδειχθεί αν κάνω λάθος ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ), ενώ τα δικά τους (ελληνάρες) θέλουν να θεωρούνται καλοπροαίρετα.
Για άλλη μια φορά σας έγραψα το αυτονόητο και αυτό που εισέπραξα ήταν ειρωνεία από ανώνυμους παντογνώστες, που αντί να προσπαθήσουν να μπουν στη λογική των τεχνολογικών διαβαθμίσεων (που υπάρχουν είτε θέλετε είτε όχι), μου πετάνε "κουφές" ατάκες του στυλ... δεν υπάρχει high end, πως μετριέται το high end και δεν χρησιμοποιείται ο όρος high end στα αυτοκίνητα ή στα ρολόγια κλπ. κλπ.

Εγώ μπορώ να σας αποδείξω αυτά που γράφω ανά πάσα στιγμή. Απλά ορίστε τόπο και χρόνο.
Είπα και μερικές σελίδες πιό πίσω πως ο όρος high end δεν έχει καταχωρηθεί καν ούτε στη Wikipedia, ενώ ο όρος hi-fi είναι εκεί.
Επειδή χρησιμοποιώ αποδείξεις και όχι υποκειμενική άποψη, όποιος έχει αντιρρήσεις να ψάξει κι' εκείνος να βρεί στοιχεία που να τη θεμελιώνουν. Όπως μια αναφορά κατασκευαστή αυτοκινήτου, που να το περιγράφει σαν high end. Τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να ανακαλέσω. Ειδάλλως ισχύει αυτό που είπα, ο όρος ευδοκιμεί στο χώρο του audio-video και όχι στα αυτοκίνητα ή στα ρολόγια.
Ας δούμε λοιπόν αυτή τη συσκευή, και πέστε αν είναι σύμφωνα με τα κριτήρια των χαϊεντάδων άξια για να χαρακτηριστεί τεχνολογίας αιχμής.
Και αν ναι, τότε γιατί ο κατασκευαστής ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΗ ΛΕΞΗ.
Δήλωσα πως δεν ανήκω επαγγελματικά στον χώρο, είμαι σχεδιαστής cad-cam. Μια ματιά σ' αυτό θα αρκούσε σε όποιον ενδιαφέρεται να έχει στοιχεία και όχι θεωρίες συνομοσίας. Αν ωστόσο το ονοματεπώνυμό μου το θεωρεί κάποιος απαραίτητο για να έχει βαρύνουσα θέση κάθε άποψή μου ευχαρίστως να το στείλω στη Ο.Δ.
Και κάτι ακόμα. Αυτά τα περί αναγκαιότητας συναισθηματισμού για να πιάσει κάποιος την υπερηψηλή πιστότητα, δικαιούνται να τα αναφέρουν μόνο όσοι πληρώνουν για να κάνουν το κέφι τους, και σε καμμιά περίπτωση όσοι βγάζουν εισόδημα απο το είδος. Αυτοί κοιτάνε το τζίρο και πως αυτός θ' ανέβει, έχοντας π.χ. ικανοποιήσει τον πελάτη.
Ξέρουν κι' άλλοι απο business, if you know what i mean.

Reaction score
1.213
Και εγω λεω οτι ενα ηχειο που στην πραγματικοτητα στοιχισε 10000 (πανω κατω..μπορει και λιγο περισσοτερα ) και η τιμη του στην αγορα ειναι 250000 Ε ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ !!!

Να το εχετε να το θαυμαζετε !!!

Υ.Γ Κανα σχολιο σε αυτα που ειπε ο Κογιας περα του αυτο εχω ,αυτο γουσταρω , δικα μου ειναι τα λεφτα αμα θελω τα καιω ...υπαρχει ???

Reaction score
10
Δεν βρισκω τιποτα αλλο αξιο σχολιασμου. Ωραια ιστοριουλα για να περνα η ωρα.

Reaction score
5
Kοιτάχτε ρε, ναι, το πλήρωσα πολλά, αυτό μου άρεσε, αυτό πήρα, τα έχω και τα χαίρομαι και τα ξοδεύω, και χέστηκα αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από το δικό σας που είναι φθηνότερο.

Μιχαλης
Αυτό μου κάνει κάτι σε "Με λένε Μιχάλη και είμαι καλα!!!" :cool_11::cool_11:

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.077
Members
38.525
Νεότερο μέλος
giannis9494