Τι ενισχυτής χρειάζεται ........

Reaction score
29.751
Απάντηση: Τι ενισχυτής χρειάζεται ........

Νομίζω κάτι σε ήθελε ο κόγιας , αλλά δε λέει τι ακριβώς.:116:

Reaction score
1.815
Απάντηση: Re: Τι ενισχυτής χρειάζεται ........

Κότες.

Προκαταβολικά, γιατί σε λίγο έχω δουλειά.
:405::609:
Tελικά συμπέρασμα δεν έχουμε ακόμα και έχουμε φτάσει στην πέμπτη σελίδα???

Ουφ... αυτές οι χάι έντ συζητήσεις με κάνουν αναποφάσιστο!:204:

Last edited by a moderator:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

Και ούτε πρόκειται να βγει κοινά αποδεκτή λύση .
Ανταλλάσσουμε απόψεις και οτι κατεβάσει η κούτρα καθενός θα κάνει τελικά.
Και ότι αντέχει η τσέπη του....
Και ότι υπάρχει στην πιάτσα επίσης.(Χαμένος McCormack)

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

......αυτές οι χάι έντ συζητήσεις με κάνουν αναποφάσιστο!
Ποιό ONKYO από τους ΟΝΚΥΟ να διαλέξω για να αντικαταστήσω τον ΟΝΚΥΟ :114:

Reaction score
1.815

Ποιό ONKYO από τους ΟΝΚΥΟ να διαλέξω για να αντικαταστήσω τον ΟΝΚΥΟ :114:
Άπιστε Θωμά... :405:

Last edited by a moderator:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009

Το να "χάσω το δίκιο μου" όμως, ποσώς με ενδιαφέρει.
Αντιθέτως, αυτό που θα ενδιέφερε εσάς που διαβάζετε όσα γράφω, είναι το "γιατί γράφω αυτά που γράφω"...
Πάντως η πρόθεσή μου, σίγουρα δεν είναι να "ισοπεδώσω" ή να "ενισχύσω" την όποια μου επιχειρηματολογία. Η πρόθεσή μου είναι να σας κάνω να δείτε μερικά πράγματα από μια άλλη σκοπιά (ώστε τελικώς να ψάξετε αλλού για να ευχαριστηθείτε στο χώρο σας, κι όχι στις συνεχείς άσκοπες αλλαγές ικανότατων μηχανημάτων).
Ορμώμενοι πάντως εξ αυτού,οδηγούμαστε σ'ένα ενδιαφέρον αξίωμα:

Ας υποθέσουμε ότι δύο ή περισσότεροι ενισχυτές-με όμοια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά εισόδου κι εξόδου- παίζουν σ'ένα σύστημα και χώρο όπου όλα τα υπόλοιπα συστατικά θ'αναπαράγουν αποδεδειγμένα με υψηλή ακρίβεια το εγγεγραμμένο σήμα.Εάν ακούγονται κρίσιμες διαφορές μεταξύ τους ως προς το ίδιο άτομο και υπό τις ίδιες συνθήκες ακρόασης,αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον όλοι οι ενισχυτές πλην ενός-αν όχι όλοι τους ανεξαιρέτως:)126:)- δεν αναπαράγουν με υψηλή ακρίβεια το σήμα,επομένως φέρουν τον όρο ΄΄υψηλής πιστότητας΄΄ κατ'ευφημισμόν.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.948

Εάν ακούγονται κρίσιμες διαφορές μεταξύ τους
"κρίσιμες" (όπως "crucial") διαφορές σε ενισχυτές με όμοια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά εισόδου κι εξόδου όπως λες, δεν υπάρχουν.

ίσως όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι "crucial", γιατί μάλλον μπερδευόμαστε.

μικρο-διαφορές πάντα υπάρχουν, ακόμα και ανάμεσα σε 2 ακριβώς ίδια τεμάχια, πόσο μάλλον ανάμεσα σε 2 διαφορετικά.

έχω διαπιστώσει "με τα αφτάκια μου" τις σαφώς ακουστές διαφορές ανάμεσα σε 2 διαφορετικής φίρμας αντιστάσεις (προφανώς με ίδια ονομαστική ωμική αντίσταση), όπως και ανάμεσα σε 2 διαφορετικής φίρμας πυκνωτές (προφανώς ίδιας χωρητικότητας). Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν υπάρχουν εξαρτήματα από διαφορετικές φίρες που να "ακούγονται" ακριβώς το ίδιο, πάντα υπάρχουν διαφορές, οι οποίες σε ένα σύστημα αναλυτικό είναι εμφανέστατες. Μάλιστα, οι ηχητικές διαφορές των εξαρτημάτων είναι τόσο "ξεκάθαρες", που μέσα στο μυαλό μου έχω "κατατάξει" κάποια από αυτά τα εξαρτήματα ως "γλυκόηχα", "προβολικά", "πριμαριστά", "μπασαριστά", "στρογγυλεμένα", "υπεραναλυτικά", "σκληρόηχα", "μουντά", κλπ κλπ κλπ...

Έτσι, είναι για μένα σαφώς πολύ εύκολο να "διαφοροποιήσω" την "ηχητική φυσιογνωμία" οποιουδήποτε π.χ. διακοπτικού (ή μη) ενισχυτή, αλλάζοντας απλά και μόνο το RC εισόδου με ένα άλλο που έχει την επιθυμητή "ηχητική σφραγίδα"!

Η "ακρόαση" του αποτελέσματος μιας τόσο μικρής παρέμβασης σε ένα ενισχυτή, είναι για κάθε τυπικό "audiophile" μια "σοκαριστική" εμπειρία, καθώς οι διαφορές στον ήχο είναι χειροπιαστές, σημαντικές, εντυπωσιακές.

δε παύουν να είναι όμως "μικρο-διαφορές".

Διότι δεν έχει αλλάξει η ικανότητα οδήγησης, ο ρυθμός απόσβεσης, οι συνολικές αρμονικές παραμορφώσεις και το είδος των παραμορφώσεων, ο λόγος σήματος προς θόρυβο, το δυναμικό εύρος, ο ρυθμός ανύψωσης τάσης, και τόσα άλλα πραγματικά σημαντικά χαρακτηριστικά.

Αν το δούμε ανάποδα, θα μπορούσαμε σε ένα ενισχυτικό να επέμβουμε σε καίρια σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "crucial" διαφοροποιήσεις, όπως πχ η αλλαγή των φετ ισχύος με άλλα αντίστοιχα, τα οποία όμως έχουν χαμηλότερη εσωτερική αντίσταση, που διαφοροποιούν μια σειρά τέτοιων "σημαντικών χαρακτηριστικών λειτουργίας". Η αντιληπτή από τον μέσο ακροατή διαφοροποίηση στον ήχο αυτού του ενισχυτή, σε αυτή την περίπτωση αλλαγής των φετ ισχύος, όσο αστείο κι αν ακούγεται, μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από την διαφοροποίηση από την αλλαγή ενός απλού πυκνωτή εισόδου! Παρόλα αυτά, μιλάμε σε αυτή την περίπτωση για "crucial" αλλαγή, καθώς έχουν αλλάξει τα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της ενισχυτικής μας βαθμίδας.

Βγαίνοντας τελικά "σώος και αβλαβής" (λέμε τώρα) από μια σειρά τέτοιων ανάλογων "εμπειριών", ο αρχικός "ενθουσιασμός" στην αξιολόγηση αυτών των πραγμάτων, υποχρεωτικά και αναμενόμενα σε κάποια φάση αντικαθίσταται από μια "χαλάρωση", μια "ηρεμία", ή αν θες μια διαφορετική αντίληψη των καταστάσεων, πιο "σφαιρική" θα έλεγα. Κι εκεί αρχίζει να παίρνει "σάρκα και οστά" το γνωστό ρητό με το δάσος και το δέντρο...:126:

Y

Yiannis_B

Guest

Από specs είναι όλα μέλι γάλα.

Επειδή όμως τα specs είναι ελλειπή (και τα επίσημα των κατασκευαστών, και των reviewers), ας αφήσουμε τα αξιώματα ....για την φυσική....

Αν νομίζει ότι κάποιος το κατέχει το άθλημα, ας μας δείξει specs για ενισχυτές και ηχεία, και ας μας πει μόνο από αυτά, πως θα ακούγεται το σύστημα σε σχέση με ένα δεύτερο...και ένα τρίτο...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.948

Εν τέλει, κατά την άποψή μου, αυτό που θα ικανοποιούσε απόλυτα τον φίλο μου το Μάνο στην ακρόαση πχ του τάδε "διακοπτικού" που "κάτι του έλλειπε", είναι ένα συγκεκριμένο ...πυκνωτάκι εισόδου!

Στις μέρες μας όμως, αυτές οι "διαφοροποιήσεις" είναι πανεύκολο να επιτευχθούν με πιο "εξελιγμένους" τρόπους από την αλλαγή πυκνωτίδιων και το ταπεινό "κολλητήριασμα" (βλέπε dsp).

έτσι λέω δηλαδή...

gonis

Luger
Reaction score
12.520

Εχει πρασινισει το thread και δυσκολευομαι να το παρακολουθησω

Y

Yiannis_B

Guest

Το πρόβλημα στiς μετρήσεις, είναι ότι ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει σαφής αντιστοίχηση ακουστικής αντίληψης και ηλεκτρικών παραμορφώσεων, π.χ. στους ενισχυτές.

Αν για παράδειγμα δύο ενισχυτές έχουν την ίδια THD, αυτό δεν λέει τίποτα για το είδος των παραμορφώσεων. Ακόμη και ένα 4D γράφημα της παραμόρφωσης vs συχνότητα vs σύνθετης αντίστασης φορτίου ( ηχείων) vs ισχύος, έχει νόημα μόνο αν αντίστοιχα μπορούμε να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τον τρόπο που ακούμε, ώστε να δούμε τι είναι κρίσιμο ή όχι.

Δηλαδή λείπει η συνάρτηση (f) μεταφοράς ηλεκτρικών μετρήσεων (Χ) σε βαθμούς ηχητικής πιστότητας (Υ)....Υ=f(X).:107:

Y

Yiannis_B

Guest

Επίσης μήπως να αναθεωρήσουμε την στερεοφωνία? Αν ακούω κουαρτέτα, μήπως να ηχογραφούνται από 4 μικρόφωνα, και να αναπαράγονται από τέσσερα ηχεία, που φυσικά στον χώρο τοποθετούνται όπου και τα όργανα? :116:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.948

έεις ξεφύγγγγγ...:135::135::135::135:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

Αν ακούω κουαρτέτα, μήπως να ηχογραφούνται από 4 μικρόφωνα, και να αναπαράγονται από τέσσερα ηχεία, που φυσικά στον χώρο τοποθετούνται όπου και τα όργανα?
Κι εγώ που ακούω ενίοτε συμφωνικά να αγοράσω ολο το μαγαζί του Χ'στάμου ?:405:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

.........είναι ένα συγκεκριμένο ...πυκνωτάκι εισόδου!
Αει χάσου ρε παλιομετανοιωμένε Χαϊεντοφρίκουλα
Θα πάρω Hypex που δεν θέλει τέτοιο διάολο στην είσοδο να ησυχάσω κι εγώ κι εσύ .
Ncore και τα βατ στα κάγκελα:608::626:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.948

έλα, εν-κόρ θα πάρεις, πλούσιε!!!!!!!!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.117
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead