Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

Reaction score
11.652
Τι έφτιαξα η νοικοκυρά, η μαγέρισσα! 😍

View attachment 240772

Ντολμαδάκι: Άναψε τον φούρνο πάνω-κάτω στους 180, πέταξέ την παγωμένη μέσα και σε μισή ώρα γύρισέ την εμπρός-πίσω. Σε άλλα είκοσι λεπτά βγάλ' την και φάτηνα!
Πίτα με manual και οδηγίες :roflmao:

μήπως την κοπάνησε το ντολμαδακι ; :cry:

Γιουβέτσι στη γάστρα

2DE24218-22B6-4155-B9E6-471AB26D1D16.jpeg

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
53.734
Πήλινη η γάστρα?
Ωραία.
Ξέρεις αν υπάρχουν ακόμα και που?
Θα βρεις και στα πανηγύρια, έχω 3 πηλινες, τις δγιό τις έχω ψωνίσει από μαγαζά και τη καλύτερη από το πανηγύρι της Αγ Βαρβάρας πριν καμιά 15άρια χρόνια

Reaction score
29.536
Εχω παλιό κλασσικό γιουβέτσι πήλινο , αλλά είναι τεράστιο στρογγυλό και χωρίς καπάκι.
Μου ξεραίνει τα φαγητά.

Reaction score
11.652
Πήλινη η γάστρα?
Ωραία.
Ξέρεις αν υπάρχουν ακόμα και που?
Κρεσνα Βουλγαρία , έχουν παράδοση , είναι πήλινες αλλά μέσα-έξω είναι σαν εμαγιέ, δηλ δεν απορροφά, όπως ήταν οι παλιές στάμνες του νερού.
Έχω τρία μεγέθη , αυτή είναι το μεσαίο.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.660
Απέκτησα πολύ πρόσφατα μια γάστρα πήλινη που είναι όλη ποτισμένη με γυαλί.
Θεωρείται κορυφαία ποιότητα με χοντρό τοίχωμα και καπάκι που κλείνει πολύ καλά.
Είναι ακριβή αλλά εγώ την πήρα δώρο από έναν φίλο που του έκανα μια επισκευή σε ένα μηχάνημα της δουλειάς του.
Πήρε κι αυτός μία ίδια.
Είναι ακόμη αχρησιμοποίητη και σκέφτομαι πότε θα την εγκαινιάσω και με τι.
Μάλλον κανένα κατσικάκι ή ίσως κότσια.
Θα δούμε.

Reaction score
31.921
Εμείς έχουμε 2 πήλινες μια πλατιά ρηχή και μια στενή βαθιά αγορασμένες από παζάρι στα Τέμπη πριν 10 χρόνια και ακόμη αντέχουνε. 75 ευρό και για τις δύο δώσαμε .
Παλιές αναμνήσεις μου τρέχουν τα σάλια όταν τις βλέπω!:p
P_20200419_153027.jpg

Last edited:

Reaction score
325
Απέκτησα πολύ πρόσφατα μια γάστρα πήλινη που είναι όλη ποτισμένη με γυαλί.
Θεωρείται κορυφαία ποιότητα με χοντρό τοίχωμα και καπάκι που κλείνει πολύ καλά.
Είναι ακριβή αλλά εγώ την πήρα δώρο από έναν φίλο που του έκανα μια επισκευή σε ένα μηχάνημα της δουλειάς του.
Πήρε κι αυτός μία ίδια.
Είναι ακόμη αχρησιμοποίητη και σκέφτομαι πότε θα την εγκαινιάσω και με τι.
Μάλλον κανένα κατσικάκι ή ίσως κότσια.
Θα δούμε.
Επιτροπή πιστοποίησης θα υπάρχει;

minas

Πισιά
Reaction score
4.201
Για συνήθη φαγητά έχω παρατηρήσει ότι δεν απαιτείται τέλειο κλείσιμο. Είχα πάρει πριν καμιά δεκαετία μία πήλινη γάστρα του συρμού από το Makro/Mart, κοντά στα 20€. Το καπάκι έχει τζόγο ~1cm και πάντα το αφαιρώ στο τέλος για να ελαττώσω τα υγρά...

Reaction score
11.652
Για συνήθη φαγητά έχω παρατηρήσει ότι δεν απαιτείται τέλειο κλείσιμο. Είχα πάρει πριν καμιά δεκαετία μία πήλινη γάστρα του συρμού από το Makro/Mart, κοντά στα 20€. Το καπάκι έχει τζόγο ~1cm και πάντα το αφαιρώ στο τέλος για να ελαττώσω τα υγρά...
Μα ….. δεν πρέπει να βάζεις υγρά στη γάστρα. :wink:. Αυτή είναι η φιλοσοφία της.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.515
Μα ….. δεν πρέπει να βάζεις υγρά στη γάστρα. :wink:. Αυτή είναι η φιλοσοφία της.
Η πήλινη γάστρα(γυαλισμένη και μη), ο Dutch oven, ο French oven, το crockpot κλπ βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία μαγειρέματος. Η δική μου "ένσταση" είναι περισσότερο θέμα γούστου, καθώς δεν τρώω ζουμερά φαγητά. Ακόμα και τα όσπρια τα ψήνω με όσο υγρό χρειάζεται για το βράσιμο αλλά στο πιάτο δεν θέλω ζουμιά.
Πολύ περισσότερο στα κρέατα που τα θέλω ξεροψημένα και απαλλαγμένα από το υγρό λίπος. Μέσα στη γάστρα μένει όλο το λίπος και ποτίζει ό,τι άλλο έχουμε βάλει. Π.χ. πατάτες, και μαλακές και τίγκα στο ξύγγι.

Reaction score
266
Από τα Τέμπη έχω πάρει και εγώ πριν καμία 10αρια χρόνια. Από τον Πετρωτό keram. Τη χρησιμοποιώ κάθε βδομάδα 1-2 φορές σε φούρνο γκαζιού. Είναι ιδανική λύση αν δεν μπορείς να είσαι από πάνω ότι και να βάλεις αν το αφήσει 2 ώρες ή 5 δεν υπάρχει περίπτωση να καεί.
Στα μαγειρευτά όντως αφαιρώ στο τέλος τα υγρά και τα μειώνω σε τηγάνι.

Η πήλινη γάστρα(γυαλισμένη και μη), ο Dutch oven, ο French oven, το crockpot κλπ βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία μαγειρέματος. Η δική μου "ένσταση" είναι περισσότερο θέμα γούστου, καθώς δεν τρώω ζουμερά φαγητά. Ακόμα και τα όσπρια τα ψήνω με όσο υγρό χρειάζεται για το βράσιμο αλλά στο πιάτο δεν θέλω ζουμιά.
Πολύ περισσότερο στα κρέατα που τα θέλω ξεροψημένα και απαλλαγμένα από το υγρό λίπος. Μέσα στη γάστρα μένει όλο το λίπος και ποτίζει ό,τι άλλο έχουμε βάλει. Π.χ. πατάτες, και μαλακές και τίγκα στο ξύγγι.
όταν έχω κάποιο ωραίο κρέας (μοσχαρίσιο στήθος, στηθοπλευρές συνήθως) βάζω μέσα στη γάστρα ένα ταψάκι που αφήνει 2εκ από κάτω για τα υγρά και το ψήνω έτσι και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό θεωρώ χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα που αναφέρεις και συμφωνώ μαζί σου.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.868
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef