- Reaction score
- 31.921
Χυλοπίτες με κόκκορα κρασάτο παραγγελία από μαγαζί.Το περίμενα καλύτερο 8/10

Πίτα με manual και οδηγίεςΤι έφτιαξα η νοικοκυρά, η μαγέρισσα!
View attachment 240772
Ντολμαδάκι: Άναψε τον φούρνο πάνω-κάτω στους 180, πέταξέ την παγωμένη μέσα και σε μισή ώρα γύρισέ την εμπρός-πίσω. Σε άλλα είκοσι λεπτά βγάλ' την και φάτηνα!
Θα βρεις και στα πανηγύρια, έχω 3 πηλινες, τις δγιό τις έχω ψωνίσει από μαγαζά και τη καλύτερη από το πανηγύρι της Αγ Βαρβάρας πριν καμιά 15άρια χρόνιαΠήλινη η γάστρα?
Ωραία.
Ξέρεις αν υπάρχουν ακόμα και που?
Κρεσνα Βουλγαρία , έχουν παράδοση , είναι πήλινες αλλά μέσα-έξω είναι σαν εμαγιέ, δηλ δεν απορροφά, όπως ήταν οι παλιές στάμνες του νερού.Πήλινη η γάστρα?
Ωραία.
Ξέρεις αν υπάρχουν ακόμα και που?
Επιτροπή πιστοποίησης θα υπάρχει;Απέκτησα πολύ πρόσφατα μια γάστρα πήλινη που είναι όλη ποτισμένη με γυαλί.
Θεωρείται κορυφαία ποιότητα με χοντρό τοίχωμα και καπάκι που κλείνει πολύ καλά.
Είναι ακριβή αλλά εγώ την πήρα δώρο από έναν φίλο που του έκανα μια επισκευή σε ένα μηχάνημα της δουλειάς του.
Πήρε κι αυτός μία ίδια.
Είναι ακόμη αχρησιμοποίητη και σκέφτομαι πότε θα την εγκαινιάσω και με τι.
Μάλλον κανένα κατσικάκι ή ίσως κότσια.
Θα δούμε.
Ναι.Επιτροπή πιστοποίησης θα υπάρχει;
Τι προσόντα απαιτούνται ;Ναι.![]()
Μα ….. δεν πρέπει να βάζεις υγρά στη γάστρα.Για συνήθη φαγητά έχω παρατηρήσει ότι δεν απαιτείται τέλειο κλείσιμο. Είχα πάρει πριν καμιά δεκαετία μία πήλινη γάστρα του συρμού από το Makro/Mart, κοντά στα 20€. Το καπάκι έχει τζόγο ~1cm και πάντα το αφαιρώ στο τέλος για να ελαττώσω τα υγρά...
Μα... δεν βάζω υγρά, αυτά που "κατεβάζει" το φαγητό εννοώΜα ….. δεν πρέπει να βάζεις υγρά στη γάστρα.. Αυτή είναι η φιλοσοφία της.
Η πήλινη γάστρα(γυαλισμένη και μη), ο Dutch oven, ο French oven, το crockpot κλπ βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία μαγειρέματος. Η δική μου "ένσταση" είναι περισσότερο θέμα γούστου, καθώς δεν τρώω ζουμερά φαγητά. Ακόμα και τα όσπρια τα ψήνω με όσο υγρό χρειάζεται για το βράσιμο αλλά στο πιάτο δεν θέλω ζουμιά.Μα ….. δεν πρέπει να βάζεις υγρά στη γάστρα.. Αυτή είναι η φιλοσοφία της.
όταν έχω κάποιο ωραίο κρέας (μοσχαρίσιο στήθος, στηθοπλευρές συνήθως) βάζω μέσα στη γάστρα ένα ταψάκι που αφήνει 2εκ από κάτω για τα υγρά και το ψήνω έτσι και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό θεωρώ χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα που αναφέρεις και συμφωνώ μαζί σου.Η πήλινη γάστρα(γυαλισμένη και μη), ο Dutch oven, ο French oven, το crockpot κλπ βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία μαγειρέματος. Η δική μου "ένσταση" είναι περισσότερο θέμα γούστου, καθώς δεν τρώω ζουμερά φαγητά. Ακόμα και τα όσπρια τα ψήνω με όσο υγρό χρειάζεται για το βράσιμο αλλά στο πιάτο δεν θέλω ζουμιά.
Πολύ περισσότερο στα κρέατα που τα θέλω ξεροψημένα και απαλλαγμένα από το υγρό λίπος. Μέσα στη γάστρα μένει όλο το λίπος και ποτίζει ό,τι άλλο έχουμε βάλει. Π.χ. πατάτες, και μαλακές και τίγκα στο ξύγγι.