Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.143
Και με μπόλικο ρομαντιζμό :roflmao:
Μπα, δεν υπάρχει ρομαντζάδα σ'αυτα.

Να κοίτα

1000010048.jpg

Τις 2 παλαιωμενες (6 μέρες ανοιχτές στο ψυγείο σε θερμοκρασία 1°C και καλά αλατισμένες) θα τις φάω γω, τη μια φρέσκια να στάζει αίμα, θα την αφήσω στη σύζυγο.

Ούτε μπουκιά δε δίνω.

Μπλάκ Άνγκους όλες.

Reaction score
17.454
Μη τρομάξεις που θα στο πω...

έχεις έναν πιγκουίνο αριστερά σου!
O χαριτωμένα λυγισμένος καρπός,σε ποιο παιδάκι ανήκει ?

Edit : Πάντως εγώ πίστεψα πως ήταν κάρτ ποσταλ η φωτογραφία!

Reaction score
1.279
@melina
Πάλι νομίζω τις βγάζει σαν νεροβραστες. Είναι καλύτερες από κάτω αλλά σαν γενικό σύνολο δεν...Και εσενα έτσι βγαίνουν; τις βγάζω όταν υποτίθεται είναι medium ψημένες
Όσον αφορά τις εκκίνηση νέου προγράμματος όντως δε χρειάζεται άνοιξε κλείσε από το κουμπί

Attachments

Reaction score
745
Καπνισμενο χοιρινο φιλετο μαριναρισμενο με καστανή ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα βουτηγμένο για ώρες μέσα σε burbon makers mark με βούτυρο και μουστάρδα...
Σε λίγο θα τυλιχθει και με φετες χειροποίητο μπεικον....

20240106_125204.jpg

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.143
τις βγάζει σαν νεροβραστες
Το πρόβλημα είναι τα υγρά της μπριζόλας, τα οποία είναι πολλά, και βγαίνουν σα βραστές εάν επιχειρήσεις να τις βγάλεις medium ή medium rare.

Οι λύσεις είναι 2:

1. Πολύ υψηλότερη θερμοκρασία στο ψήσιμο.
Πχ στα πυρωμένα κάρβουνα, η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή, που δεν γίνεται να βγουν "σα βραστές", θα είναι "ψημένες" και νόστιμες, με ωραία κρούστα. Θέλει υψηλότερη θερμοκρασία.
Δυνατές μπριζολιέρες σηκώνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

2. Ωρίμανση. Η διαδικασία της ωρίμανσης, αφαιρεί σημαντική ποσότητα νερού από τις μπριζόλες, οπότε μετά το ψήσιμο είναι πιο σύντομο σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ή πολύ πολύ πιο σύντομο σε υψηλές θερμοκρασίες.
Μια ιδέα είναι να αφήνεις τις μπριζόλες 1 μέρα πάνω σε λεπτή σχάρα μέσα στο ψυγείο, να αερίζονται, να φύγουν τα πολλά υγρά τους.

Εγώ τις αφήνω και 2 και 3 μέρες, μερικές φορές έκανα υπομονή 1 βδομάδα. Θέλει όμως χαμηλή θερμοκρασία, ιδανικά 0-1°C. Στο τυπικό ψυγείο έχουμε 5-6°C, προσωπικά έχω δεύτερο ψυγείο ρυθμισμένο στον 1 βαθμό. Ακόμα και σε τυπικό ψυγείο όμως, ένα 8-ωρο ή 12-ωρο θα είναι σημαντικό.

Σε μαγαζιά που κάνουν ωρίμανση θα βρεις μπριζόλες που έχουν μείνει έτσι για πολύ περισσότερο, ενώ σε κάποια εστιατόρια κυκλοφορούν μπριζόλες 150 ημερών και περισσότερο. Αυτές, έχουν γίνει τόσο νόστιμες και μαλακές, που τρώγονται rare ή blue.

Reaction score
17.454
Το πρόβλημα είναι τα υγρά της μπριζόλας, τα οποία είναι πολλά, και βγαίνουν σα βραστές εάν επιχειρήσεις να τις βγάλεις medium ή medium rare.

Οι λύσεις είναι 2:

1. Πολύ υψηλότερη θερμοκρασία στο ψήσιμο.
Πχ στα πυρωμένα κάρβουνα, η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή, που δεν γίνεται να βγουν "σα βραστές", θα είναι "ψημένες" και νόστιμες, με ωραία κρούστα. Θέλει υψηλότερη θερμοκρασία.
Δυνατές μπριζολιέρες σηκώνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

2. Ωρίμανση. Η διαδικασία της ωρίμανσης, αφαιρεί σημαντική ποσότητα νερού από τις μπριζόλες, οπότε μετά το ψήσιμο είναι πιο σύντομο σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ή πολύ πολύ πιο σύντομο σε υψηλές θερμοκρασίες.
Μια ιδέα είναι να αφήνεις τις μπριζόλες 1 μέρα πάνω σε λεπτή σχάρα μέσα στο ψυγείο, να αερίζονται, να φύγουν τα πολλά υγρά τους.

Εγώ τις αφήνω και 2 και 3 μέρες, μερικές φορές έκανα υπομονή 1 βδομάδα. Θέλει όμως χαμηλή θερμοκρασία, ιδανικά 0-1°C. Στο τυπικό ψυγείο έχουμε 5-6°C, προσωπικά έχω δεύτερο ψυγείο ρυθμισμένο στον 1 βαθμό. Ακόμα και σε τυπικό ψυγείο όμως, ένα 8-ωρο ή 12-ωρο θα είναι σημαντικό.

Σε μαγαζιά που κάνουν ωρίμανση θα βρεις μπριζόλες που έχουν μείνει έτσι για πολύ περισσότερο, ενώ σε κάποια εστιατόρια κυκλοφορούν μπριζόλες 150 ημερών και περισσότερο. Αυτές, έχουν γίνει τόσο νόστιμες και μαλακές, που τρώγονται rare ή blue.
Αυτο είναι το ζητούμενο :να κανείς και το φαγητό σου επιστήμη.👍

Reaction score
1.279
Τις μπριζόλες πάντα τις βάζω σε ειδική θέση που έχει το ψυγείο μου όπως λες και εσύ και τις αφήνω 2-3 μέρες. Αυτές τις είχα βάλει χτες το βράδυ μιας και δεν ήταν προγραμματισμένο. Αλλά ήταν σχετικά "στεγνές" και περίμενα καλύτερο αποτέλεσμα.
Πιστεύω πως αν το βάλω στο χειροκίνητο πρόγραμμα και βάλω τη μέγιστη θερμοκρασία θα λυθεί το πρόβλημα μου όπως αναφέρεις και συ.
Απλά ήθελα και τη γνώμη του μέλους @melina μιας και έχουμε την ίδια ψηστιερα να μας πει τη γνώμη του σε σύγκριση με το δικό του αποτέλεσμα

melina

Cargo 200
Reaction score
45.347
Τις μπριζόλες πάντα τις βάζω σε ειδική θέση που έχει το ψυγείο μου όπως λες και εσύ και τις αφήνω 2-3 μέρες. Αυτές τις είχα βάλει χτες το βράδυ μιας και δεν ήταν προγραμματισμένο. Αλλά ήταν σχετικά "στεγνές" και περίμενα καλύτερο αποτέλεσμα.
Πιστεύω πως αν το βάλω στο χειροκίνητο πρόγραμμα και βάλω τη μέγιστη θερμοκρασία θα λυθεί το πρόβλημα μου όπως αναφέρεις και συ.
Απλά ήθελα και τη γνώμη του μέλους @melina μιας και έχουμε την ίδια ψηστιερα να μας πει τη γνώμη του σε σύγκριση με το δικό του αποτέλεσμα

Δεν έχω τέτοια εικόνα όπως η δική σου. Γενικά ναι, από πάνω είναι λίγο λιγότερο ψημένες από ότι από κάτω αλλά όχι τόσο μεγάλη διαφορά.

Από την εικόνα που βλέπω μου έρχονται πρόχειρα οι παρακάτω σκέψεις,

1. Μήπως έχουν ανομοιομορφία μεγάλη στο πάχος τους (ή η μία μπριζόλα με την άλλη) οπότε όταν κλείνει το καπάκι δεν εφάπτεται καλά σε όλη την επιφάνεια των μπριζόλων;
2. Εχω την εντύπωση ότι είναι φορτωμένη πολύ, εγώ θα έβαζα τη μεγάλη μόνη της και τις άλλες 2 μαζί.
3. Το πιέζεις λίγο το καπάκι στην αρχή που κλείνει να πατήσει καλά;
4. Τις μπριζόλες τις αφήνεις εκτός ψυγείου πριν το ψήσιμο τουλάχιστον 1 ώρα αν όχι παραπάνω (εγώ τις αφήνω τουλάχιστον 2).
5. Τις αλατίζεις πολύ ώρα πριν το ψήσιμο με αποτέλεσμα να είναι πολύ ιδρωμένες όταν τις βάζεις για ψήσιμο;

Πάντως όσο κυττάω τις φωτό πιο πολύ καταλήγω ότι δεν πατούσε καλά η πάνω σχάρα, η αριστερή μεγάλη μπριζόλα μάλλον είναι λίγο πιο παχιά από τις άλλες και επίσης φαίνεται πιο παχιά στην περίμετρο της, νομίζω εκεί πάταγε και καθόταν η πάνω σχάρα.
Ενα θέμα με τις χοιρινές (αλλά και μοσχαρίσιο κρέας) είναι όταν έχουν στεφάνι λίπους περιμετρικά. Το λίπος παραμορφώνεται στο ψήσιμο και δημιουργεί βουναλάκια ή "τραβάει" προς τα μέσα και φουσκώνει όλο το κρέας. Αυτό στη δική μας ψησταριά δεν είναι καλό. Ενας τρόπος να το αντιμετωπίσεις αυτό είναι να κάνεις βαθιές χαρακιές στο λίπος (από το πλάι, από έξω προς τα μέσα μέχρι το ψαχνό) ώστε να σπάσει η συνέχεια του λίπους και να μην δημιουργεί τραβήγματα.

Τέλος δεν αποκλείεται να έχει μεγάλη απόκλιση η μία πλάκα με την άλλη, αν όντως διαπιστωθεί αυτό τότε πρέπει να πας σε κατάσταση manual και ίσως να τους κάνεις και ένα γύρισμα στο ενδιαμέσο, μιλάμε για extreme καταστάσεις που θα καταλήξεις αν εξαντλήσεις τα παραπάνω και διασφαλίσεις ότι πατάει καλά η πάνω σχάρα και όντως έχει μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.806
Μετά από δουλειά (αγγαρεία) στο αεροδρόμιο, πετάχτηκα στα Καλύβια για να ξεδώσω στα ψητά.

Δεν είχα ιδέα ότι είναι των Φώτων σήμερα. Γινόταν χαμός! Ευτυχώς βρήκα καλή θέση (μακριά από τον όχλο) στου Μουρούζη.

Το φαγητό ήταν πολύ καλό όπως πάντα.
Για αρχή παίρνω αρνίσια μεζεδάκια (γλυκάδια, νεφράκια) στα κάρβουνα αλλά φωτογραφία δεν έβγαλα.

1000008468.jpg
1000008467.jpg
1000008469.jpg
1000008470.jpg

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.518