Τρόποι καθαρισμού βελόνας.

ryk

Reaction score
925
Ναι αλλά το play-doh αν το πιάσεις θα καταλάβεις ότι έχει κάποιου είδους λιπαρή-λιπαντική ουσία η οποία και μένει στο χέρι εκτός και αν πλυθείς.
Αν αυτή η λιπαρή ουσία μένει πάνω στην κεφαλή, όταν το διαμαντάκι αρχίζει να θερμαίνεται λόγω τριβής τότε θα υπάρχει πρόβλημα...
Σωστό καταρχάς, αλλά λόγω της λιπαρής ουσίας δεν θα μειωθούν οι τριβές; (οπότε θα μειωθεί και η θέρμανση - για τι θερμοκρασίες μιλάμε; ).
Επίσης, μετά από δυο στροφές, δεν θα έχει πάει όλο το λάδι στο αυλάκι του δίσκου;
Νομίζω ότι οι ποσότητες για τις οποίες μιλάμε δεν είναι άξιες αναφοράς. Πιο πολύ λάδι έχει μια δαχτυλιά στον δίσκο....

Reaction score
1.173
Ναι αλλά το play-doh αν το πιάσεις θα καταλάβεις ότι έχει κάποιου είδους λιπαρή-λιπαντική ουσία η οποία και μένει στο χέρι εκτός και αν πλυθείς.
Αν αυτή η λιπαρή ουσία μένει πάνω στην κεφαλή, όταν το διαμαντάκι αρχίζει να θερμαίνεται λόγω τριβής τότε θα υπάρχει πρόβλημα...
Δεν κατάλαβα τι εννοείς με το πρόβλημα από την θερμοκρασία που θα αναπτύσεται στο διαμάντι. Εάν εννοείς ότι καταστρέφονται δεν το νομίζω μιας και λιώνουν στους 3500 βαθμούς.
Όπως είπε και ο ryk ειναι λιπαντική η ουσία οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ούτως η άλλος η ποσότητα λίπανσης ειναι αμελητέα και πρέπει να εξαφανίζεται με την πρώτη επαφή.

Εγώ όμως φοβάμαι ότι μπορεί να κολλήσει ένα μικρό κομμάτι από το play doh στην επιφάνεια του δίσκου και όταν ξεραθεί στο αυλάκι και ξαναπαίξει ο δίσκος θα την φάει η βελόνα.

Έχω φτίαξει μια βάση και τοποθετώ μικρή ποσότητα υλικού και απλά αφήνω την κεφαλή να εφάπτεται μόνο το cantilever χωρίς να βυθίζεται μέσα.

Σε κάθε περίπτωση ένας ιδιοκτήτης ακριβής κεφαλής δεν θα ασχοληθεί με το play doh. Ζέροστατ for the win.

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
Όχι βρε συ, δεν εννοώ ότι θα λιώσει το διαμάντι, εννοώ ότι αυτή η λιπαρή ουσία θα αρχίσει να συσσωρεύεται στη βάση του διαμαντιού όπου μαζί με τη σκόνη από το δίσκο και τις αλλαγές θερμοκρασίας θα αρχίσει να στερεοποιείται.

Reaction score
1.173
Όχι βρε συ, δεν εννοώ ότι θα λιώσει το διαμάντι, εννοώ ότι αυτή η λιπαρή ουσία θα αρχίσει να συσσωρεύεται στη βάση του διαμαντιού όπου μαζί με τη σκόνη από το δίσκο και τις αλλαγές θερμοκρασίας θα αρχίσει να στερεοποιείται.
Ty:smile:

Συχνά πυκνά την ελέγχω με το μίνι μικροσκόπιο οπότε θα ενημερώσω εδώ για το οτιδήποτε.:thumbsup:

Reaction score
4.485
με τα λεφτά που ζητάνε για καθαριστικά και συστήματα καθαρισμού , παίρνεις και δεύτερη βελόνα ή ακόμα και δεύτερο πικαπ με βελόνα :drinks:

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Χρησιμοποιω για πολλα χρονια το καθαριστικο της NAGAOKA και ουδεποτε ειχα προβλημα με καμια βελονα, φτηνη η ακριβη και το αποτελεσμα παντα ειναι αψογο.
Και δεν κοστιζει πολυ.Nα πουμε εδω οτι οι κολλες που κρατανε την ακιδα στην θεση της οσο και τα rubber dampers δεν ειναι τοσο ευπαθη οσο φοβομαστε σε υγρα που περιεχουν αλκοολη,εκτος βεβαια κι αν καποια απο αυτες τις "μυστικες" συνταγες" περιεχει κατι βλαβερο.Αν καποιος ειχε προβλημα, ας μας πει τι προβλημα ειχε και με ποιο καθαριστικο το ειχε,για ενημερωση.

Last edited:

Reaction score
100
Puretone, καλημέρα.

Πάντως η NAGAOGA αναφέρει για το υγρό της: "είναι Απολύτως Ασφαλές ακόμη και για τις πιο Ευαίσθητες Βελόνες Πικάπ, διότι δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλκοόλη δεν είναι τοξικό και εξατμίζετε αμέσως χωρίς να αφήνει κατάλοιπα"

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Puretone, καλημέρα.

Πάντως η NAGAOGA αναφέρει για το υγρό της: "είναι Απολύτως Ασφαλές ακόμη και για τις πιο Ευαίσθητες Βελόνες Πικάπ, διότι δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλκοόλη δεν είναι τοξικό και εξατμίζετε αμέσως χωρίς να αφήνει κατάλοιπα"
Καλημερα,οσον αφορα το nagaoka το επιβεβαιωνω οπως επισης και το υγρο της audio-technica

Reaction score
100
Απλά το έγραψα, επειδή ανέφερες για υγρά που περιέχουν αλκοόλη, όχι για κανέναν άλλο λόγο...:)

Reaction score
5
Καλησπέρα, τώρα είδα το θέμα και θα ήθελα να αναφέρω ενα πρόβλημα /υποψία που έχω
Τους τελευταίους 10 μηνες μου έχουν χαλάσει 2 DL-103 απο καταστροφή ανάρτησης
Σε κάθε παίξιμο δίσκου καθαρίζω την κεφαλή με το υγρό της Clearaudio Elixir of Sound
Μπας και αυτό μου έχει δημιουργήσει το πρόβλημα?
Εχει αντιμετωπίσει κανένας παρόμοιο πρόβλημα?

Ευχαριστώ/Παναγιώτης

Reaction score
1.391
ε οκ ειναι υπερβολη σε καθε παιξιμο...

λοιπον καπου διαβασα οτι αυτο τα μαγικο σφουγγαρακι που εχουν οι νοικοκυρες και καθαριζει απο τοιχους μεχρι κουζινες..αυτο , το ασπρο , κανει θαυματα..
απλα λεει βουτας καμια δεκαρια φορες την κεφαλη μεσα στο σφουγγαρι..
προσοχη,,,δεν το τριβεις ...απλα κοβεις ενα κομματι , το κολλας πανω σε ενα 2ευρο και κανεις βουτες την βελονα πανω του...

Reaction score
1.391
Καλησπέρα, τώρα είδα το θέμα και θα ήθελα να αναφέρω ενα πρόβλημα /υποψία που έχω
Σε κάθε παίξιμο δίσκου καθαρίζω την κεφαλή με το υγρό της Clearaudio Elixir of Sound

Ευχαριστώ/Παναγιώτης
τι βαρος της εχεις βαλει να διαβαζει αληθεια ?

J

JORDANELLI

Guest
Οπως και να έχει το βυνύλιο έχει τη λάτρα του αλλά αυτό είναι που μας κάνει να το αγαπάμε.

Reaction score
204
Οι προδιαγραφές για το επιθυμητό βάρος της 103 είναι περίπου 2,5. Παρόλα αυτά δοκίμασε να τεστάρεις αν λειτουργεί σωστά η ρύθμιση του antiskating, που πολλοί από εμάς δίνουν μικρή σημασία, αλλά παίζει τεράστιο ρόλο ακόμα και στην γρήγορη φθορά της βελόνας!

Reaction score
1.391
Οι προδιαγραφές για το επιθυμητό βάρος της 103 είναι περίπου 2,5. Παρόλα αυτά δοκίμασε να τεστάρεις αν λειτουργεί σωστά η ρύθμιση του antiskating, που πολλοί από εμάς δίνουν μικρή σημασία, αλλά παίζει τεράστιο ρόλο ακόμα και στην γρήγορη φθορά της βελόνας!
και περισσότερο του βινυλίου δυστυχώς ...

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017

Ευχαριστώ/Παναγιώτης
Ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατον οταν καθαριζεις την βελονα, το υγρο να παει στην αναρτηση.Αυτο σημαινει οτι το υγρο πρεπει να "ανεβαινει" προς την αναρτηση,κοντρα στην κλιση του στελεχους.Εκτος βεβαια κι αν κρατας στο χερι μια βελονα με την ακιδα προς τα πανω και καθαριζοντας το υγρο κυλα μεσα στην αναρτηση.
Στην περιπτωση της 103 αν καθαριζες ενω ηταν στον βραχιονα,μου φαινεται αδυνατον το υγρο να πηγε στο λαστιχο της αναρτησης.Κι αν ακομη πηγαινε,δεν δικαιολογει 2 κεφαλες σε 10 μηνες να καταστραφουν.Μαλλον προκειται ειτε για κακη παρτιδα η αλλους λογους , ισως απροσεκτης χρησης ,που δεν μπορω να γνωριζω.
Παντως,καποια υγρα ειναι πιο επικινδυνα απο αλλα.Για δεκαετιες τωρα χρησιμοποιω υγρα nagaoka η audio-technica και ουδεποτε ειχα προβλημα με ακιδα η αναρτηση.Επισης ουτε απετυχαν καμια φορα να καθαρισουν πληρως την ακιδα.
[DOUBLEPOST=1446626660][/DOUBLEPOST]
και περισσότερο του βινυλίου δυστυχώς ...
Και ακομη χειροτερα,θα το καταλαβεις οταν ειναι πλεον αργα.

Reaction score
2.248

Ευχαριστώ/Παναγιώτης
Τα υγρά καθαρισμού σήμερα (όπως αυτό της Clearaudio λες) είναι ασφαλή. Τουλάχιστον όσο τα χρησιμοποιούμε με μέτρο σε ποσότητα, συχνότητα και περιοχή (στην ακίδα μόνο). Ίσως θα ήταν καλύτερα να καθάριζες με ένα αντιστατικό βρουτσάκι ή πανάκι τον δίσκο κάθε φορά, παρά την ακίδα. Μην ξεχνάς ότι η "μάκα¨" στην ακίδα προέρχεται από το αυλάκι του δίσκου και σε έναν "βρώμικο" δίσκο μετά από 10 στροφές η καθαρή σου βελόνα είναι πάλι γεμάτη "μάκα".

Όσο και να μας φαίνεται παράξενο, οι ζημιές στην ανάρτηση από τον καθαρισμό της ακίδας, δεν είναι από τα υγρά αλλά από το βρουτσάκι που χρησιμοποιούμε μετά για να μαζέψουμε την "μάκα" από την ακίδα. Η λάθος φορά (από μπρος προς τα πίσω ή από δεξιά στα αριστερά ή αριστερά δεξιά) καθώς και η δύναμη που εφαρμόζουμε για τον καθαρισμό της μειώνει το προσδόκιμο της ζωής της ανάρτησης.

Καθαρό βινύλιο = καθαρή ακίδα
Καθαρισμός ακίδας μόνο και εφόσον χρειάζεται
Προσοχή στο βρουτσάκι του καθαρισμού της ακίδας

Reaction score
1.685
Εγω παντως βγαζω την Colibri και την βαζω στο πλυντηριο, στο προγραμμα για τα ευαιστητα ομως. :D

Σοβαρα τωρα, αυτο που ειπε ο Γιωργος για το βουρτσακι ειναι σωστο.
Η σωστη χρηση του απαιτει να το κραταμε υπο γωνια (περιπου 30 μοιρων - το πλαστικο σωμα προς τα εμας και η επιπεδη επιφανεια του προς την κεφαλη) ωστε να μπαινει μερος της ακιδας μεσα στις ινες του. Κατι σαν χτενισμα δηλαδη. Πολυ απαλα ομως, με μικρες διαδρομες και παντα απο μεσα προς τα εξω.
Χρηση φακου, (και φωτος αλλα και μεγενθυντικου) θα μπορουσε να βοηθησει στην διαδικασια.

Τα υγρα ειναι καλα, αλλα μονο οταν ειναι απολυτως απαραιτητα. Το καθε μερα η το μετα απο δυο δισκους, δεν ειναι μονο υπερβολη, κρυβει κινδυνους.

Πανω απ ολα ομως καθαρος δισκος...

Reaction score
204
Πάντως, έχω την εντύπωση, ότι η χρήση του υγρού δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ανάρτηση. Εχω άπειρες φορές "καθαρίσει" με υγρό την ανάρτηση χωρίς πρόβλημα. Ίσα ίσα νομίζω καλό της κάνει που ξεραίνεται μόνο από την πάροδο του χρόνου και βέβαια τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Χωρίς να θέλω να πάρω κάποιον στο λαιμό μου......

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.967
Members
38.524