Υψηλής Ποιότητας Ηχείο Βάσης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Σήμερα αγοράστηκαν οι καινούριες μονάδες υψηλών συχνοτήτων.

Θα αντικαταστήσουν τα, ναι μεν, πολύ καλά Vifa XT-25 αλλά σε αυτή τη κατασκευή το ζητούμενο είναι το κάτι παραπάνω, που λέγεται κορυφαία απόδοση με ελάχιστους συμβιβασμούς.

Reaction score
7
Απάντηση: Υψηλής Ποιότητας Ηχείο Βάσης.

Συγχαρητηρια!

Λογικα θα τροποποιηθει και το crossover, αναλογως με το πως μετρανε τα νεα tweeter, σωστα?

Και μια ερωτηση,οποτε εχεις τον χρονο.(και προς οποιονδηποτε γνωριζει)

Ποιος ειναι ο σωστος τροπος μετρησης των μοναδων επανω στην καμπινα για τον σχεδιασμο κρος?

Εχω διαβασει για τοποθετηση ricofon και δημιουργια ενος μινι ανηχοικου θαλαμου γυρω απο το μικροφωνο και το μετρουμενο μεγαφωνο.

Επισης ,δημοφιλη ειναι και η μετρηση σε εξωτερικο χωρο ωστε να μην υπαρχουν ανακλασεις παρα μονο απο το εδαφος(το οποιο λυνεται με τον προηγουμενο τροπο).Τι γινεται ομως με το Noise Floor?Με το φυσημα του ανεμου?
Θα ειναι σωστο να το κανω πχ. στην ταρατσα μου?

Εχω μπερδευτει αρκετα!

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Και πάλι μπράβο Πέτρο, τα ηχεία σου τα είδα στην έκθεση αλλά δεν τα ευχαριστήθηκα με τα γνωστά προβλήματα..... Έχω ακούσει όμως οτι στο σπίτι σου "πυροβολάνε" και πραγματικά χαίρομαι που το ακούω απο ανθρώπους εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να τα ακούσω.

Τώρα που πήρες τα scan θα είναι ακόμα πιο super, ενδέχεται να ακουστούν λίγο πιο δυνατά απο τα vifa, αλλά σίγουρα πιο αναλυτικά.
Μπράβο στους ντιούηδες.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Re: Απάντηση: Υψηλής Ποιότητας Ηχείο Βάσης.

Συγχαρητηρια!

Λογικα θα τροποποιηθει και το crossover, αναλογως με το πως μετρανε τα νεα tweeter, σωστα?

Και μια ερωτηση,οποτε εχεις τον χρονο.(και προς οποιονδηποτε γνωριζει)

Ποιος ειναι ο σωστος τροπος μετρησης των μοναδων επανω στην καμπινα για τον σχεδιασμο κρος?

Εχω διαβασει για τοποθετηση ricofon και δημιουργια ενος μινι ανηχοικου θαλαμου γυρω απο το μικροφωνο και το μετρουμενο μεγαφωνο.

Επισης ,δημοφιλη ειναι και η μετρηση σε εξωτερικο χωρο ωστε να μην υπαρχουν ανακλασεις παρα μονο απο το εδαφος(το οποιο λυνεται με τον προηγουμενο τροπο).Τι γινεται ομως με το Noise Floor?Με το φυσημα του ανεμου?
Θα ειναι σωστο να το κανω πχ. στην ταρατσα μου?

Εχω μπερδευτει αρκετα!
Όντως θα αλλαχθούν τα κροσόβερ και θα προσαρμοστούν στα καινούρια μεγάφωνα.

Σωστός τρόπος μέτρησης είναι η <<Κρουστική Απόκριση>> του ηχείου.
Σου δίνεται με αυτό το τρόπο η δυνατότητα μέτρησης με <<παράθυρο>> χρόνου εξαλείφοντας τις <<Πρώιμες Ανακλάσεις>> που αλλοιώνουν την απόκριση με μόνο μειονέκτημα τη σωστή μέτρηση από τα 350 HZ και πάνω.
Για τις συχνότητες κάτω από τα 350 Hz Θα πρέπει να γίνει η λεγόμενη μέτρηση <<Εγγύς Πεδίου>> που δεν επιτρέπει χρονικές αλλοιώσεις λόγω της μικρής απόστασης τοποθέτησης του μικροφώνου από το μεγάφωνο χαμηλών και το σωλήνα συντονισμού.

Σωστός τρόπος μέτρησης, ως προς τη τοποθέτηση του μικροφώνου, δεν υπάρχει και ο κάθε κατασκευαστής, ανάλογα τα πιστεύω του, στήσει σε διαφορετικό σημείο ως προς το ύψος το μικρόφωνο αλλά και σε διαφορετική απόσταση από το ηχείο.

Ένας μπούσουλας είναι στο ύψος του μεγαφώνου υψηλών (πολύ προτιμούν το ακουστικό κέντρο) και σε απόσταση 1 με 1,2 μέτρων.

Το Ricofon, ανάλογα το πάχος και τη γεωμετρία του, απορροφά και το ανάλογο φάσμα συχνοτήτων αλλά ποτέ κάτω των 180 κύκλων οπότε και είναι αδύνατων να φτιάξεις εικονικό ανηχοικό θάλαμο με αυτό.

Για εξωτερική μέτρηση το ηχείο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε βάση ύψους δύο μέτρων.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425

Και πάλι μπράβο Πέτρο, τα ηχεία σου τα είδα στην έκθεση αλλά δεν τα ευχαριστήθηκα με τα γνωστά προβλήματα..... Έχω ακούσει όμως οτι στο σπίτι σου "πυροβολάνε" και πραγματικά χαίρομαι που το ακούω απο ανθρώπους εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να τα ακούσω.

Τώρα που πήρες τα scan θα είναι ακόμα πιο super, ενδέχεται να ακουστούν λίγο πιο δυνατά απο τα vifa, αλλά σίγουρα πιο αναλυτικά.
Μπράβο στους ντιούηδες.
Νίκο πιστεύω πως περιττεύει να σου πω πως είσαι ευπρόσδεκτος να τα ακούσεις. Όποτε μπορείς το κανονίζουμε.
Η μέση ευαισθησία του ενός από του άλλου απέχουν μόλις 0,5 db και αυτό, όπως γνωρίζεις, έχει να κάνει και με τη χρήση του και το σημείο κροσαρίσματος.
Λογικά μια μικρή διαφορά στάθμης υπέρ του Scanspeak θα υπάρχει.

Εδώ τα χαρακτηριστικά του Vifa.
Vifa XT25TG30-04 1" Dual Ring Radiator Tweeter - Description

This superb transducer features a patented dual concentric diaphragm and a unique wave guide center plug which provide an excellent on- and off-axis response. The XT25-type tweeter is acclaimed for its very natural sound with an extremely smooth frequency response that extends well beyond the human hearing range. The dual chamber design and absence of ferrofluid results in a low resonance frequency. Specifications: *Power handling: 90 watts RMS/140 watts max VCdia: 1" *Impedance: 4 ohms *Re: 2.9 ohms *Frequency response: 1,500-40,000 Hz *Fs: 530 Hz *SPL: 91.1 dB 2.83V/1m *Dimensions: Overall diameter 4-1/8", Cutout diameter 3-1/4", Depth 1-13/16".
  • Outstanding performance in 2-way systems
  • Dual ring radiator diaphragm (patented)
  • Waveguide center plug (patented)
  • Copper-clad aluminum VC wire
  • Flat response well beyond 20 kHz
  • Low distortion
και εδώ τα σχετικά με το Scanspeak...

ScanSpeak Illuminator D3004/6620-00 Tweeter
The Illuminator tweeters continue on with the heritage of the renowned Revelator D29. The large-roll surround and textile dome diaphragm provide a flat frequency response to above 30KHz with outstanding off-axis dispersion. The face plates are die cast in aluminum for a beautiful look with maximum mechanical stability. Tymphany’s unique AirCirc Magnet System - named for the way it optimizes air flow within the chamber – rearranges the traditional magnet structure from a single magnet to an open magnetic circuit comprised of six separate neodymium slugs. This, in combination with the chamber, results in the elimination of the reflections and resonances that compromise the performance of traditional motors. The D3004 gives engineers improved control over critical midrange performance, for superb vocal rendition and excellent imaging at all listening locations.
Driver Highlights: 1" soft dome, AirCirc Magnet System, Rubber painted aluminium die casted faceplate, Black
Electrical Data
Nominal impedance Zn 4 ohm
Minimum impedance Zmin 9 ohm
Maximum impedance Zo 18.6 ohm
DC resistance Re 3 ohm
Voice coil inductance Le 0.03 mH
T-S Parameters
Resonance Frequency fs 500 Hz
Force factor Bl 2.3 Tm
Moving mass Mms 0.35 g
Suspension compliance Cms 0.29 mm/N
Effective piston area Sd 7 cm2
Sensitivity (2.83V/1m) 91.6 dB

Reaction score
7

Ευχαριστω πολυ,ησουν κατατοπιστικοτατος.

Καλες κατασκευες !

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425

Καλώς τα δέχτηκες!!
Σε ευχαριστώ.
Από Ελλάδα αγοράστηκαν μιας και οι τιμές της εδώ αντιπροσωπείας είναι πλέον αναπροσαρμοσμένες.

• Like
Reactions: PPG

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Re: Απάντηση: Υψηλής Ποιότητας Ηχείο Βάσης.

PeterMeni;1245703... ... Από Ελλάδα αγοράστηκαν μιας και οι τιμές της εδώ αντιπροσωπείας είναι πλέον αναπροσαρμοσμένες[/B said:
Καιρός ήταν, μήνες του το λέω...

Ευχαριστώ Πέτρο για το κάλεσμα, μέσα στο Νέο έτος και όποτε μπορείς θα έρθω, αντίστοιχα ισχύει το ίδιο και στα Νότια προάστια. :107:

Πιστεύω οτι είναι απο τα καλύτερα tweeter που υπάρχουν.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.954
Απάντηση: Re: Απάντηση: Υψηλής Ποιότητας Ηχείο Βάσης.

Σε ευχαριστώ.
Από Ελλάδα αγοράστηκαν μιας και οι τιμές της εδώ αντιπροσωπείας είναι πλέον αναπροσαρμοσμένες.
Κάποιο link?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Δυο λόγια για το καινούριο tweeter και την επιλογή του...

Η αντικατάσταση της, κατά γενική ομολογία (υπάρχουν πολλά σχετικά στο νετ), πολύ καλής μονάδας της Vifa με κωδικό ΧΤ-25TG30-04 έγινε για έναν κυρίως λόγο.

Το Woofer της Scanspeak 18W8546 μου έδειξε πως, ενώ στις χαμηλές-μεσοχαμηλές τα καταφέρνει περίφημα, δεν έκανε το ίδιο με τα μεσο-υψηλά.
Αυτό με κατεύθυνε σε χαμηλή συχνότητα κροσαρίσματος και συγκεκριμένα στους 1800 κύκλους περίπου.
Το ΧΤ-25 τώρα, που ανέλαβε από την περιοχή αυτή και επάνω, ενώ θεωρητικά, αλλά και σε μετρήσεις, δεν εμφάνιζε κάποιο πρόβλημα, εν τούτης αδυνατούσε να κρατήσει σωστό <<όγκο>> στη μεσοχαμηλή περιοχή, με αποτέλεσμα τη λέπτυνση φωνών, ιδίως γυναικείων, αλλά και κάποιον οργάνων.

Στη αναζήτηση λοιπόν μιας μονάδας υψηλών που θα με κάλυπτε σε αυτό το σημείο έπεσα μπροστά και στο νέο tweeter της Scanspeak με κωδικό D3004/6620-00 illuminator.

Τα χαρακτηριστικά του είναι εξαιρετικά αλλά ανάλογη βέβαια είναι και η τιμή του.
Παρόλα αυτά κάτι μου έλεγε να το εμπιστευτώ, όπως και έκανα.

Λοιπόν η μονάδα αυτή είναι μια αποκάλυψη.
Όχι μόνο μου έδωσε τον όγκο που έλειπε αλλά βελτίωσε οτιδήποτε είχε σχέση με την αναπαραγωγή της περιοχής του.
Από λεπτομέρεια, αμεσότητα, ατάκα και απόσβεση, μέχρι τη δημιουργία μιας στιβαρής εικόνας.
Είναι όσο γρήγορο πρέπει εκεί που πρέπει ενώ σε κανένα σημείο της περιοχής του δεν ξεφεύγει προς το ευφωνικό.
Τόσο ισορροπημένη μονάδα συναντιέται σπάνια.

Η γνώμη μου είναι πως αξίζει με το παραπάνω τα x3,5 περίπου χρήματα που ζητάει σε σχέση με το πολύ καλό XT-25.
Απλά εδώ μιλάμε για πρωτοκλασάτο tweeter και σίγουρα μια από της καλύτερες μονάδες αυτή τη στιγμή.

• Like

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Re: Υψηλής Ποιότητας Ηχείο Βάσης.

Δυο λόγια για το καινούριο tweeter και την επιλογή του...

Η αντικατάσταση της, κατά γενική ομολογία (υπάρχουν πολλά σχετικά στο νετ), πολύ καλής μονάδας της Vifa με κωδικό ΧΤ-25TG30-04 έγινε για έναν κυρίως λόγο.

Το Woofer της Scanspeak 18W8546 μου έδειξε πως, ενώ στις χαμηλές-μεσοχαμηλές τα καταφέρνει περίφημα, δεν έκανε το ίδιο με τα μεσο-υψηλά.
Αυτό με κατεύθυνε σε χαμηλή συχνότητα κροσαρίσματος και συγκεκριμένα στους 1800 κύκλους περίπου.
Το ΧΤ-25 τώρα, που ανέλαβε από την περιοχή αυτή και επάνω, ενώ θεωρητικά, αλλά και σε μετρήσεις, δεν εμφάνιζε κάποιο πρόβλημα, εν τούτης αδυνατούσε να κρατήσει σωστό <<όγκο>> στη μεσοχαμηλή περιοχή, με αποτέλεσμα τη λέπτυνση φωνών, ιδίως γυναικείων, αλλά και κάποιον οργάνων.

Στη αναζήτηση λοιπόν μιας μονάδας υψηλών που θα με κάλυπτε σε αυτό το σημείο έπεσα μπροστά και στο νέο tweeter της Scanspeak με κωδικό D3004/6620-00 illuminator.

Τα χαρακτηριστικά του είναι εξαιρετικά αλλά ανάλογη βέβαια είναι και η τιμή του.
Παρόλα αυτά κάτι μου έλεγε να το εμπιστευτώ, όπως και έκανα.

Λοιπόν η μονάδα αυτή είναι μια αποκάλυψη.
Όχι μόνο μου έδωσε τον όγκο που έλειπε αλλά βελτίωσε οτιδήποτε είχε σχέση με την αναπαραγωγή της περιοχής του.
Από λεπτομέρεια, αμεσότητα, ατάκα και απόσβεση, μέχρι τη δημιουργία μιας στιβαρής εικόνας.
Είναι όσο γρήγορο πρέπει εκεί που πρέπει ενώ σε κανένα σημείο της περιοχής του δεν ξεφεύγει προς το ευφωνικό.
Τόσο ισορροπημένη μονάδα συναντιέται σπάνια.

Η γνώμη μου είναι πως αξίζει με το παραπάνω τα x3,5 περίπου χρήματα που ζητάει σε σχέση με το πολύ καλό XT-25.
Απλά εδώ μιλάμε για πρωτοκλασάτο tweeter και σίγουρα μια από της καλύτερες μονάδες αυτή τη στιγμή.
παγκοσμίως

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425

Και μια φωτογραφία της πίσω όψης του ηχείου όπου διακρίνεται το περίβλημα του εξωτερικού κυκλώματος διαχωρισμού.
Η κατασκευή του δεν είναι ότι καλύτερο ξυλουργικά γιατί απλά φτιάχτηκε με ότι υλικά και εργαλεία υπήρχαν σπίτι μου.

• Like

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Και για να είναι ποιο ολοκληρωμένη η παρουσίαση (αν και δεν πιστεύω πως ενδιαφέρεται κάποιος) θα βάλω και μερικές μετρήσεις απόκρισης συχνότητας.
Δυστυχώς είναι φωτογραφίες από την οθόνη του φορητού υπολογιστή οπότε και η ποιότητα μέτρια.
Ξεκινάω με την απόκριση συχνότητας του ηχείου.
Η απόσταση είναι στο ένα μέτρο και η μέτρηση από 350 Hz έως 20 KHz.
Η διαβάθμιση (απόσταση οριζόντιων γραμμών) είναι στα 5 db και όχι στα συνήθη 10 ή 8 που παρουσιάζονται συνήθως οι μετρήσεις ομαλοποιώντας την απόκριση.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Η απόκριση του σωλήνα συντονισμού μέχρι τους 600 Hz.
Η κορύφωση, όπου βρίσκεται και ο κέρσορας, είναι στη συχνότητα συντονισμού του στους 38 κύκλους.

• Like

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Και εδώ η πολύ σημαντική μέτρηση απόκρισης συχνότητας στις 15 μοίρες, επειδή αυτή συνήθως είναι η γωνία ακρόασης.

• Like

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.846
Members
38.507
Νεότερο μέλος
Παναγιώτης2009_