Φοιτητικό πακέτο για ήχο;

Reaction score
17
Καλησπέρα! Είμαι λάτηρς της κλασσικής μουσικής και μέρα με τη μέρα ακούω και όλο περισσότερο. Δυστυχώς τη μουσική την ακούω μέσω του υπολογιστή μου αλλά πλέον νιώθω ότι δεν με καλύπτει αυτό που ακούω ή πιο απλά αυτό που ακούω θα μπορούσε να ήταν και πολύ καλύτερο. Έχω μια απλή soundblaster live με κάτι ηχεία creative των 40euros. Έχοντας βάλει στο πλάι κάποια χρήματα σκέφτομαι ότι ίσως να μπορούσα να ακούω λιγότερο θόρυβο και βουητά από τον υπολογιστή μου.

Έχω μαζέψει ένα ποσό γύρω στα 500 ευρώ (αν και σκοπεύω μάλλον να δώσω τα 300. Ίσως να δώσω και 500 ευρώ μονο εάν η διαφορά από τα 300->500 πραγματικά αξίζει.)

Η μια επιλογη που έχω είναι να αγοράσω ένα mini-hi (σαν αυτά που πουλάει ο κωτσόβολος) ή να δώσω τα χρήματα μου για κάρτα ήχου και ηχεία (λύση που θεωρώ αποδοτικότερη).

Βλέπω στα ηλεκτρονικά καταστήματα κάρτες ήχου κυρίως φτιαγμένες για νταπα ντούπα και για παιχνίδια οπότε δεν ξέρω εάν αξίζει να επενδύσω σε αυτές όταν κυρίως θα ακούω κλασσική μουσική.

Θα ήθελα λοιπόν τις προτάσεις σας για κάρτα ήχου και ηχεία καθώς και μια μίνι δικαιολόγηση για την επιλογή σας. Είμαι άσχετος και χρειάζομαι τα σχόλια σας

Reaction score
1
Με 2 τέτοια http://www.thomann.de/gr/yamaha_hs50m.htm
και 1 τέτοιο http://www.thomann.de/gr/esi_maya_44.htm
είσαι έτοιμος 410ε στη πόρτα σου.
Το site είναι ενδεικτικό, τα βρίσκεις και εδώ, ίσως φθηνότερα.

Τώρα αν σε ενοχλεί ο θόρυβος από το pc κάνε ένα καλό εσωτερικό καθάρισμα και άλλαξε τα ανεμιστηράκια.

Reaction score
17
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας! Επιτρέψτε μου την ασχετοσύνη μου και μερικές ερωτήσεις διευκρινιστικές ανεξαρτήτως χρημάτων αρχικά.

α)Ένας υπολογιστής πόσο καλός είναι θεωρητικά για το παίξιμο μουσικής με το κατάλληλο hardware φυσικά; Πόσο αποδοτικό μηχάνημα μπορεί να γίνει; Μπορεί να συγκριθεί με συστήματα ηχού των 10.000 ευρω;

β)Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τον ήχο σε έναν υπολογιστή πότε βάζουμε ενισχυτή μετακύ της κάρτας ήχου και των ηχείων; Γιατί σε απλά συστήματα ο ενισχυτής λείπει και γιατί απαιτείται στα ακριβότερα;

γ) Τώρα αναφέρθηκα για ένα ποσο 300-500ευρώ. Πως χωρίζεται το ποσό αυτό σε κάρτα ήχου και ηχεία; Πως δηλαδή αποφασίζεις ότι η κάρτα ήχου πρέπει να έχει τόσα χρήματα και τόσα χρήματα τα ηχεία; Αυτό πρακτικά δε σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις τόσα χρήματα στην κάρτα ήχου ώστε να αγοράσεις ηχεία που να την εκμεταλεύονται πλήρως στις ικανότητες αναπαραγωγής;

δ)Τώρα στο θέμα των καρτών ήχου παρατηρώ ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα πωλούν κάρτες της creative οι οποίες εάν δεν απατώμαι είναι προσανατολισμένες σε παιχνίδια και σε ντάπα ντούπα. Πως επιλέγεις μια κάρτα ήχου για κλασσική μουσική και τι διαφορετικό περιμένεις από μια τέτοια κάρτα ήχου να έχει στα χαρακτηριστικά της; Για παράδειγμα αυτή η κάρτα ήχου είναι καλή για αυτό που θέλω; http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522601

Ναι είμαι άσχετος και θα ήθελα λίγη θεία διαφώτιση. Ας πάρω κάποιες υποδείξεις στα θέματά μου και στη συνέχεια θα συνεχίσω και με άλλες ερωτήσεις. Ευχαριστώ πολύ

Reaction score
1
α)Ένας υπολογιστής πόσο καλός είναι θεωρητικά για το παίξιμο μουσικής με το κατάλληλο hardware φυσικά; Πόσο αποδοτικό μηχάνημα μπορεί να γίνει; Μπορεί να συγκριθεί με συστήματα ηχού των 10.000 ευρω;
Κατά τη γνώμη μου πολύ αποδοτικός, και κυρίως με πολύ χαμηλό κόστος καθ' ότι σήμερα όλες οι κάρτες ήχου -ακόμη και οι ενσωματωμένες- υποστηρίζουν αναπαραγωγή σημάτων 24bit/192kHz σε 2κάναλο πρόγραμμα ή 24bit/96kHz σε πολυκάναλα προγράμματα. Επίσης, παίζουν όλα τα format των μουσικών τύπων που κυκλοφορούν (στο διαδίκτυο) και δεν χρειάζεται μετατροπή-εγγραφή σε άλλο μέσο για να παίξουν σ' ένα rack dvd/cd player.

β)Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τον ήχο σε έναν υπολογιστή πότε βάζουμε ενισχυτή μετακύ της κάρτας ήχου και των ηχείων; Γιατί σε απλά συστήματα ο ενισχυτής λείπει και γιατί απαιτείται στα ακριβότερα;
Βασικά πάντα υπάρχει ενισχυτής μεταξύ κάρτας ήχου και ηχείων. Σε απλά συστήματα δεν λείπει ο ενισχυτής, είναι ενσωματωμέτος σε ένα από τα 2 ηχεία, ή στο υπογούφερ, αν πρόκειται για πολυκάναλο σύστημα. Στα ακριβότερα απαιτείται καθ' ότι τα ακριβά ηχεία πωλούνται ως έχουν, χωρίς ενισχυτή και πρέπει ο χρήστης να αγοράσει τον ενισχυτή που θέλει και χρειάζεται. Υπάρχει και η λύση των ενεργών ηχείων, τα οποία έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

γ) Τώρα αναφέρθηκα για ένα ποσο 300-500ευρώ. Πως χωρίζεται το ποσό αυτό σε κάρτα ήχου και ηχεία; Πως δηλαδή αποφασίζεις ότι η κάρτα ήχου πρέπει να έχει τόσα χρήματα και τόσα χρήματα τα ηχεία; Αυτό πρακτικά δε σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις τόσα χρήματα στην κάρτα ήχου ώστε να αγοράσεις ηχεία που να την εκμεταλεύονται πλήρως στις ικανότητες αναπαραγωγής;
Δεν υπάρχει κανόνας στο πόσο χρήματα θα διαθέσεις, αυτό είναι καθαρά μια δική σου επιλογή. Επειδή το ποσό που διαθέτεις είναι σχετικά χαμηλό για την κλασσική λύση (παθητικά ηχεία & ενισχυτής), ίσως θα ήταν προτιμότερο να στραφείς προς τα ενεργά ηχεία. Κάρτα ήχου νομίζω πως δεν χρειάζεται, αν έχεις ήδη μια στον υπολογιστή σου με ψηφιακές εξόδους, μπορείς να αγοράσεις αυτοενισχυόμενα, δηλ. ενεργά, ηχεία με ψηφιακή είσοδο ή έναν AV ενισχυτή (που σίγουρα θα έχει ψηφιακές εισόδους) κι ένα ζευγάρι παθητικών ηχείων. Για τις παραπάνω δυο λύσεις, όποια κι αν επιλέξεις, θα έχεις πολύ καλύτερο ήχο από οποιοδήποτε σετάκι 2.0, 2.1 ή 5.1 έχει φτιαχτεί ποτέ για υπολογιστή.

δ)Τώρα στο θέμα των καρτών ήχου παρατηρώ ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα πωλούν κάρτες της creative οι οποίες εάν δεν απατώμαι είναι προσανατολισμένες σε παιχνίδια και σε ντάπα ντούπα. Πως επιλέγεις μια κάρτα ήχου για κλασσική μουσική και τι διαφορετικό περιμένεις από μια τέτοια κάρτα ήχου να έχει στα χαρακτηριστικά της; Για παράδειγμα αυτή η κάρτα ήχου είναι καλή για αυτό που θέλω; http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522601
Δεν υπάρχει "μουσικός" προσανατολισμός των καρτών ήχουν, όλες έχουν κάποιες επιλογές, ρυθμίσεις, τις οποίες αν απενεργοποιήσεις, ο ήχος ακούγεται όπως ηχογραφήθηκε ή ενορχηστρώθηκε. Επειδή η κατηγορία τιμής των 300~500 ευρώ είναι σχετικά χαμηλή, θα πρότεινα να επικεντρωθείς στην αγορά καλών ηχείων, που εκεί εντοπίζονται οι διαφορές, και μετά σ' όλα τα άλλα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.330
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας! Επιτρέψτε μου την ασχετοσύνη μου και μερικές ερωτήσεις διευκρινιστικές ανεξαρτήτως χρημάτων αρχικά.

γ) Τώρα αναφέρθηκα για ένα ποσο 300-500ευρώ. Πως χωρίζεται το ποσό αυτό σε κάρτα ήχου και ηχεία; Πως δηλαδή αποφασίζεις ότι η κάρτα ήχου πρέπει να έχει τόσα χρήματα και τόσα χρήματα τα ηχεία; Αυτό πρακτικά δε σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις τόσα χρήματα στην κάρτα ήχου ώστε να αγοράσεις ηχεία που να την εκμεταλεύονται πλήρως στις ικανότητες αναπαραγωγής

Καλό κουράγιο:119:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.330
Έχουμε και λέμε...
1) Ο ήχος του υπολογιστή δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με cd player των 500 ευρώ. Είναι σαφώς χειρότερος. Η μόνη λύση είναι η χρήση εξωτερικού DAC.

2) Όπου υπάρχουν ηχεία πίσω τους υπάρχει και ενισχυτής άσχετα αν είναι 100 ή μόλις 0,5 watt.

3) Αν αποφασίσεις για κάρτα ήχου θα σε συμβούλευα να πας σε δικάναλη (για παράδειγμα μια Julia της ESI) και να ξοδέψεις λιγότερα από 150 ευρώ δίνοντας τα υπόλοιπα σε ηχεία και ενισχυτή.

Reaction score
17
Έχουμε και λέμε...
1) Ο ήχος του υπολογιστή δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με cd player των 500 ευρώ. Είναι σαφώς χειρότερος. Η μόνη λύση είναι η χρήση εξωτερικού DAC.

2) Όπου υπάρχουν ηχεία πίσω τους υπάρχει και ενισχυτής άσχετα αν είναι 100 ή μόλις 0,5 watt.

3) Αν αποφασίσεις για κάρτα ήχου θα σε συμβούλευα να πας σε δικάναλη (για παράδειγμα μια Julia της ESI) και να ξοδέψεις λιγότερα από 150 ευρώ δίνοντας τα υπόλοιπα σε ηχεία και ενισχυτή.
Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις σας!!
Θα ήθελα να συνεχίσω με διευκρινιστικές ερωτήσεις γιατί πραγματικά λίγα πράγματα καταλαβαίνω :(
1)Όταν λες cd-player δεν εννοείς κάτι τέτοιο ε; http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=49791
Εάν σου έδινα με το ζόρυ 349euros θα τα χάλαγες για να αγοράσεις το μηχάνημα που σου δίνω στο σύνδεσμο ή θα αγόραζες κάρτα ήχου και ηχεία για υπολογιστή;

3)Δεν έχω πρόβλημα για τη δικάναλη κάρτα ήχου αλλά ο ενισχυτής γιατί πιστεύεις ότι χρειάζεται και όχι να μην πέσουν όλα τα υπόλοιπα χρήματα σε ηχέια για υπολογιστή.

Παρατηρώ ότι οι κάρτες ήχου που οι περισσότεροι μου προτείνετε έχουν κάτι εξόδους περίεργες σε μένα (εκτός από τα κλασσικά καρφάκια που βλέπω σε ακουστικά και ηχειάκια υπολογιστή). Πως μπορώ να ενημερωθώ για αυτά και τι παραπάνω προσφέρει ένα τέτοιο βύσμα από ένα τυπικό καρφί;
Ευχαριστώ πολύ!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.330
Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις σας!!
Θα ήθελα να συνεχίσω με διευκρινιστικές ερωτήσεις γιατί πραγματικά λίγα πράγματα καταλαβαίνω :(
1)Όταν λες cd-player δεν εννοείς κάτι τέτοιο ε; http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=49791
Εάν σου έδινα με το ζόρυ 349euros θα τα χάλαγες για να αγοράσεις το μηχάνημα που σου δίνω στο σύνδεσμο ή θα αγόραζες κάρτα ήχου και ηχεία για υπολογιστή;

3)Δεν έχω πρόβλημα για τη δικάναλη κάρτα ήχου αλλά ο ενισχυτής γιατί πιστεύεις ότι χρειάζεται και όχι να μην πέσουν όλα τα υπόλοιπα χρήματα σε ηχέια για υπολογιστή.

Παρατηρώ ότι οι κάρτες ήχου που οι περισσότεροι μου προτείνετε έχουν κάτι εξόδους περίεργες σε μένα (εκτός από τα κλασσικά καρφάκια που βλέπω σε ακουστικά και ηχειάκια υπολογιστή). Πως μπορώ να ενημερωθώ για αυτά και τι παραπάνω προσφέρει ένα τέτοιο βύσμα από ένα τυπικό καρφί;
Ευχαριστώ πολύ!
1) Εννοώ αυτόνομο cd player. Μεμονωμένη συσκευή. Παρεμπιπτόντως αυτό που δείχνεις δεν είναι καθόλου κακό για την κατηγορία του.

2) Δεν χρειάζομαι κανένα ζόρι για να μου δώσεις να χαλάσω 349 ευρώ. Τα έπαιρνα άνετα.:128:
Το τι θα αγόραζα έχει να κάνει με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες μου. Για παράδειγμα αν είχα υψηλές βλέψεις θα αγόραζα ηχεία υπολογιστή με 8 ευρώ και έναν ενισχυτή με 340 ευρώ. Μετά θα περίμενα να μαζέψω χρήματα για ηχεία.

Μεταξύ των δύο που λες θα εξετάσεις από που ακούς περισσότερο μουσική (υπολογιστή ή έχεις δισκάκια?) και αν σε βολεύει η ευελιξία στη τοποθέτηση.
Η κλασική μουσική που ακούς είναι η ποιο απαιτητική από θέμα ποιότητας μηχανημάτων.
Βάλε και τον παράγοντα αναβάθμιση στο σκεπτικό σου.

3) Σου είπα και πριν ότι τα ηχεία για υπολογιστή έχουν ούτως ή άλλως ενισχυτή στο εσωτερικό τους. Προσωπικά δεν θα έδινα πολλά λεφτά για ηχεία υπολογιστή λόγω περιορισμένης ευελιξίας. Το μέγιστο 100 ευρώ.

Τα βύσματα που έχουν οι κάρτες που είδες είναι τα κλασσικά RCA. Αυτά έχουν επικρατήσει στις συνδέσεις μεταξύ συσκευών ήχου και είναι καλύτερη επιλογή από καρφί. Το RCA είναι ανεξάρτητο για το κάθε κανάλι ενώ το καρφί έχει και τα δύο κανάλια μαζί.

Reaction score
17
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου! Ακούω κυρίως κλασσική μουσική (και καταλαβαίνω ότι είναι πιο απαιτητική) όλη μου η μουσική είναι σε cd-audio και αρκετά από αυτά είναι flac και mp3. Δεν έχω δισκάκια και μόνο ένα κάπου βρίσκεται στο σπίτι (το είχε αγοράσει η γιαγιά μου από τις Ινδίες γύρω στο 1915 όταν είχε πάει εκεί για να αποφύγει τον Α παγκόσμιο, αλλά δεν νομίζω ότι ξέρω που βρίσκεται.. άσχετο.. τι θυμάται ο κόσμος έτσι ξαφνικά)

Το μηχάνημα που έδειξα με τα 349 ευρώ προφανώς και είναι καλό για την κατηγορία του... αλλα να ήλπιζα ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσα ίσως να ακουώ καλύτερα μέσω υπολογιστή. Ούτως η άλλως οδηγό ανάγνωσης cd έχω και ο υπολογιστή ήδη προσφέρει κάποιες λειτουργίες που δεν χρειάζεται να ρίξω χρήματα για να τις αποκτήσω όπως πρέπει σε ένα μηχάνημα που παίζει μόνο ήχο.

Επίσης λες ότι θα κράταγες όλα τα χρήματα για ενισχυτή αλλά που είναι η κάρτα ήχου; Τόσο χάλια είναι οι κάρτες ήχου ενός η/υ; Τα ηχεία που μου έδωσαν οι συνάδελφοι παραπάνω είναι τόσο μάπα; Εαν σκεφτείς ότι ακούω τώρα ήχο με sound blaster 128 pci με ηχεία 2.1 (τα απλά της creative), πιστεύω ότι με τα χρήματα που έχω αγοράζοντας για παράδειγμα τα ηχεία αυτά http://gr.europe.creative.com/products/product.asp?category=4&subcategory=789&product=18021 (τα θεωρείς άσχημα;) με μια κάρτα ήχου δικάναλη θα υπάρχει μεγάλη διαφορά από αυτό που ακούω τώρα

ΜΕ την ευκαιρία έχω και απορία σχετικά με τα καλώδια αλλά θα επανέλθω δριμύτερος σε άλλο post

Reaction score
19
Θα στο πω χύμα και ελπίζω να μη με παρεξηγήσεις!

Από τον τραγικό τρόπο που ακούς τώρα μουσική (ειδικά το είδος που σε ενδιαφέρει), με το σετ που προτείνεις θα ακούς απλά λιγότερο τραγικά. Αν σου αρέσει βέβαια, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Διαφορετικά, αν θες να αρχίσεις να το απολαμβάνεις κάνε λίγες οικονομίες ακόμα και στρέψου σε ενισχυτή και πιο σοβαρά ήχεια μουσικής. Καλές αγορές, όπως και να'χει!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.330
Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο ψηλά έχεις θέσει τον πήχη. Ο καλύτερος συνδυασμός, από τη στιγμή που θες μουσική από τον υπολογιστή, είναι, εξωτερικός ψηφιοαναλογικός μετατροπέας, ενισχυτής και ηχεία.

Από εκεί και έπειτα ο αμέσως επόμενος συμβιβασμός είναι μια καλή δικάναλη κάρτα ήχου με ξεχωριστό ενισχυτή και ηχεία.

Σε συμβουλεύω σε περίπτωση που τα χρήματα σου δεν αρκούν για όλα αυτά, να τα αγοράσεις σταδιακά.

Reaction score
17
Πρώτα πόλλα δεν παρεξηγούμαι. Οποιοσδήποτε μου απαντά προφανώς και να βοηθήσει θέλει! Άπό τη στιγμή που είμαι φοιτητής και δεν υπάρχουν πολλά χρήματα είτε παρατάω τελείως την ιδέα είτε ρίχνω κάποια χρήματα στον υπολογιστή μου (γιατί τα ηχεία και κάρτα ήχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μια ταινία). Για πόσα χρήματα μιλάτε εσείς για έναν μη τραγικό τρόπο για να ακούω μουσική; Μπορείτε να φτιάξετε μια ενδεικτική σύνθεση;
Ευχαριστώ

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.330
http://www.chario.it/product.php?prod=9&lang=1
http://www.ihoekfrasi.gr/productsDetails.asp?catID=9&prID=855
http://www.ihoekfrasi.gr/productsDetails.asp?catID=9&prID=391
http://www.audiospectrum-hifi.com/english/index.htm
Μερικά παραδείγματα για ηχεία.

YAMAHA rx-497 ή NAD c320 ή CAMBRIDGE AUDIO 340 A
και μερικά για ενισχυτές.

Τα παραπάνω είναι μια καλή αρχή.

Στη θέση σου θα κοίταζα στα μεταχειρισμένα και κυρίως να έχω ακούσματα για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.

Reaction score
17
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και το ενδιαφέρον σας! Χμμ τελικά είμαι πραγματικά άσχετος οπότε επιτρέψτε μου και άλλες ερωτήσεις. Εάν κατάλαβα καλά κάθε ηχειάκι που αγοράζουμε για τον υπολογιστή έχει ενσωματομένο ενισχυτή (ώστε να μπορούμε να δυναμώνουμε και να χαμηλώνουμε την ένταση των ηχείων μας χρησιμοποιώντας το κουμπί volume πάνω στα ηχεία). Τα περισσότερα ηχεία για υπολογιστή έχουν τόσο κακό το στοιχείο ενίσχυσης της έντασης καθώς και το στοιχείο αναπαραγωγής του ήχου.

Με την πρόταση σας αγοράζω έναν ενισχυτή που θα είναι καλύτερος από το κυκλωματάκι που τα ηχεία περιλαμβάνουν και χωριστά ηχεία τα οποία δεν περιλαμβάνουν βαθμίδα ενίσχυσης! Σωστά;

Αυτό που δεν καταλαβαίνω στη φτηνή οικονομική λύση που σκέφτομαι είναι:δικάναλη κάρτα ήχου-ενισχυτής-ηχεία (σύνολο 500 ευρώ) είναι τι θα γίνεται στην περίπτωση που σε αυτή τη συνδεσμολογία δυναμώνω τον ήχο μέσω του υπολογιστή; Γενικότερα τι γίνεται όταν δυναμώνουμε το master volume στα windows xp? Έχει και η κάρτα ήχου ενσωματωμένο ενισχυτή;

Τέλος σε αυτήν την συνδεσμολογία πως ρυθμίζεις στα windows xp το master volume,wave volume και το volume του ενισχυτή ώστε να επισέρχεται η μικρότερη δυνατή παραμόρφωση από κάρτα ήχου και του ενισχυτή;

Υ.Γ Μάλλον χρειάζομαι περισσότερες γνώσεις....btw δεν έχει ο Κλειδαριθμος βιβλίο Ο ήχος για πρωτάρηδες:Ρ

Reaction score
1
.....Τέλος σε αυτήν την συνδεσμολογία πως ρυθμίζεις στα windows xp το master volume,wave volume και το volume του ενισχυτή ώστε να επισέρχεται η μικρότερη δυνατή παραμόρφωση από κάρτα ήχου και του ενισχυτή;

Υ.Γ Μάλλον χρειάζομαι περισσότερες γνώσεις....btw δεν έχει ο Κλειδαριθμος βιβλίο Ο ήχος για πρωτάρηδες:Ρ
Δεν τα ρυθμίζεις, τα καταργείς. Όπως και όλους τους ήχους των windows όταν ακούς μουσική (σκέψου κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης να αρχίσουν διάφοροι ήχοι π.χ. από μια ιστοσελίδα). Γίνεται εύκολα και αν ακολουθήσεις τελικά αυτή την οδό θα τα ξαναπούμε.

Πάντως θεωρώ καλύτερη λύση τη χρήση ενεργών ηχείων με πηγή Η/Υ. Η αγορά αυτόνομου ενισχυτή είναι δαπάνη χρημάτων και χώρου, άσε που σε αυτά τα χρήματα το αποτέλεσμα θα είναι υποδεέστερο.

Reaction score
4
Απάντηση: Φοιτητικό πακέτο για ήχο;

κοιτα, οι καρτες ηχου του υπολογιστη εχουν line-out και ετσι παρακαμπτεις το προ-ενισχυτικο κυκλωμα της καρτας

επισης, εαν παρεις ενα dac (digital to analog convertor) αναλαμβανει αυτο να κανει τη μετατροπη σηματος (θεωρητικα με καλυτερα αποτελεσματα) οποτε παρακαμπτεις σχεδον τελειως την καρτα ηχου εκτος την εξοδο spdif/toslink απ'οπου θα παιρνεις το ψηφιακο σημα. Αν παρεις dac με usb, δε χρειαζεσαι καν καρτα ηχου, κανει αυτο ολη τη δουλεια μεσω usb (τσεκαρε το dacmagic της cambridge audio για καλη, επωνυμη και οικονομικη λυση σε usb dac, αλλιως υπαρχει και αυτο της benchmark σε πολλαπλασια χρηματα ή κατι κινεζικα απο το ebay για πιο οικονομικα).

Reaction score
17
Καλησπέρα και πάλι από τον ασχετούλη της γειτονιάς σας. Θα μαζέψω παρακάτω τι κατάλαβα και όπως και παλι εάν έχετε κέφια σχολιάζετε.

α)Γιατί χρειάζεται DAC γιατί να μετατραπεί το σήμα από ψηφιακό σε αναλογικό; Τι το κακό έχει το ψηφιακό σήμα και θέλουμε να το εξαφανίσουμε;

β)Κρατάω ως πλεονέκτημα ότι ένα dac δεν χρειάζεται κάρτα ήχου άρα απο εκέι κερδίζω χρήματα! Τα windows πως βλέπουνε το dac; Υπάρχουνε dac και για linux?

γ)Μετά το dac θες ενισχυτή ηχεία;

δ)Προτείνετε διαφορετικά ηχεία διαφόρων κατηγοριών ... κάποιοι προτείνουν ηχεία χωρίς ενισχυτή αφου είναι ήχος για υπολογιστή και κάποιοι μένουν στο σχήμα ηχεία και ενισχυτή. Υποθέτω ότι απλά θα πρέπει εδώ να ενημερωθώ λίγο παραπάνω και να αρχίσω να σχηματίζω γνώμες! Εσείς πως βγάλατε τα πρώτα συμπεράσματα σας σε αυτά τα θέματα; Διαβάσατε άρθρα ή πηγαίνατε από γνωστό σε γνωστό και ακούγαται από τα ηχεία του;

ε)Αυτά για την ώρα :p

Reaction score
6
Τα DAC είναι εκείνο το τσιπάκιον που μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα σε κάτι που μπορούμε να εκλάβουμε ως ήχο.
Το Digital to Analog Converter λοιπόν είναι απαραίτητο σε όλα τα ψηφιακά μέσα.
Υπάρχει σε CD players, DVD players, Blu Ray players, κάρτες ήχου και γενικά όπου χρειάζεται να πάρουμε ήχο από αναλογικές εξόδους.

Reaction score
1
Θεωρώ πως η κατηγορία των 300~500 ευρώ για ενισχυτή και ηχεία είναι αρκετά χαμηλή για να χωρέσει και dac.

Αλήθεια, τι διαφορά στον ήχο θα ακούσει κανείς μ' ένα ακριβό dac, όταν θα έχει ηχεία βάσης της τάξης των 250 ευρώ;

@eyxelaios το dac όχι ότι είναι εντελώς άχρηστο, αλλά στην κατηγορία τιμής που είσαι δεν θα δεις και την διαφορά.

Γι' αυτό πάρε έναν ενισχυτή τύπου Yamaha RX-397/RX-497 ή έναν χωρίς ραδιοφωνικό δέκτη αν δεν σ' ενδιαφέρει το ραδιόφωνο όπως οι Yamaha ΑΧ-397/ΑΧ-497 και μην τρελλαίνεσαι για το dac, δώσε όμως βαρύτητα στο ηχείο που θα διαλέξεις, επειδή είναι ο κυριότερος παράγοντας παραμόρφωσης του ήχου που τελικά θα ακούς.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.413
Members
38.453
Νεότερο μέλος
Xatzisjim