Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

Reaction score
2.238
Και εγώ μόνο με υποδαπέδια συστήματα το έχω δει, αλλά δεν ήμουν σίγουρος κατά πόσο θα ήταν αποκλειστικός συνδυασμός. Εννοείται ότι σε υπάρχον σπίτι είναι απαγορευτική λύση, σε καινούριο πάντως θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά.

Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο για την περίπτωσή σου, και για να είμαι ειλικρινής η λύση του αερόθερμου - θερμοπομπού μου φαντάζει απίστευτο πισωγύρισμα. Χώρια την αδιανόητη ενεργειακή σπατάλη, καύση στερεού καυσίμου - παραγωγή ρεύματος - διανομή - και χρήση του ρεύματος για θέρμανση. Μιλάμε για σύστημα με βαθμό απόδοσης πιθανότατα λιγότερο του 25 - 20%! Από την άλλη, εφόσον εσένα σου βγαίνει οικονομικότερο, τι να κάνεις, να χρεώνεσαι διπλά για την οικολογική σου συνείδηση και μόνο; Μάλλον όχι, αυτά πρέπει να τα σκέφτονται οι ιθύνοντες.

Πάντως ένα φίλος στη Λάρισα είχε στο σπίτι που νοίκιαζε θερμοπομπούς με πυρότουβλα, είχε και αυτός νυκτερινό ρεύμα, τα έκαιγε όλο το βράδυ και τη μέρα αυτά συνέχιζαν να ζεσταίνουν το χώρο και έλεγε ότι είναι οικονομικό ως σύστημα και αποδοτικά σε ότι αφορά τη ζέστη.

Reaction score
4.909
Απάντηση: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

Ως θερμοπομπούς με πυρότουβλα μαλλον εννοείς θερμοσσυσωρευτές. Η μεθοδος ειναι δοκιμασμένη απο παλιά, στην συνέχεια ανεβηκε το ρευμα και δεν ανέβηκε τόσο το πετρελαιο οπότε μειώθηκε η χρήση τους, εννοείται παντως πως την χρησιμοποιουν ολοι οι Δεητζηδες στα σπιτια τους, αφου πληρώνουν μόνο το 20% της κατανάλωσης που έχουν....(ας προσεχα κι εγω ...να κολλησω τα σχετικά "ενσημα" την καταλληλη εποχή ώστε να βολέψω την γυναίκα μου στην ΔΕΗ....). Έχοντας νυκτερινό, αυτή θα ήταν για μένα η φτηνότερη λύση πλέον...μόνο που για να εξοπλίσω όλο το σπίτι με θερμοσυσσωρευτές θα έχω σημαντικό κόστος και επιπλέον ειναι ογκώδεις και δεν ειναι εύκολο να βολευτούν, χωρια που θέλει επέμβαση και στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση....
Επίσης στην Καστοριά ο χειμώνας ειναι βαρύς (ειδικά φέτος μας έχει ξετινάξει...) οπότε οι διάφορες light λύσεις που μπορεί να ειναι άψογες για την Αττική η τα νησιά δεν προσφέρονται...

Reaction score
29.740

Ξανασκέψου την λύση των κλιματιστικών , κλάσης Α.
Εγω θερμαίνω 230 τμ, μονοκατοικία ετσι.Ενα 12
σε κάθε δωμάτιο ,ενα 12 στην κουζίνα (μεγάλη 40 τμ) ενα 24 που θα γίνει 2 σε μεγάλο σαλόνι 85 τμ.Εχω φυσικό αέριο , το οποίο μπήκε το καλοκαίρι , με κόστος 4500 ε , για δυο σπίτια.
Δεν συμφέρει. Είναι απίστευτα ακριβό, και γελοιωδώς εχουν συνδέσει την τιμή του με του πετρελαίου θέρμανσης, κρατώντας το στο 20% κάτω απο το πετρέλαιο.Τις τελευταίες μέρες με τις χαμηλές θερμοκρασίες, είχα παντού μέσα στο σπίτι 20-22 κελσίου. Μιλάω για εξωτερικές θερμοκρασίες εως και -4, πάρνηθα γαρ.
Η αδερφή μου που μένει στο ιδιο οικόπεδο με πιο μικρό σπίτι , 145 τμ, έκαψε φυσικό αέριο και της ήρθε λογαριασμός 800 ε για το δίμηνο δεκέμβρη γενάρη. Πολύ πιο ακριβό απο το ρεύμα που έκαψα συνολικά εγω με τα κλιματιστικά.
Στο σαλόνι υπάρχει και τζάκι μεγάλο το οποίο ανάβω επικουρικά , αλλά οχι συνέχεια μιας και τα ξύλα εχουν φτάσει στα 180 ε ο τόνος.Δλδ ποιό ακριβά και απο το πετρέλαιο.

Reaction score
181
Ηλιακά κενού σε συνδιασμό με μπάφερ 800 λίτρων έβαλε φίλος χαρτίδης... σε επιδαπέδια και έκανε απλά μια τρύπα στο νερό κόστους 12Κ...
Πρόσφατα διάβασα μια μελέτη (δεν βρίσκω το λινκ) όπου ενδύκνυνται μόνο από το γωγραφικό πλάτος των Αθηνών και κάτω...

Reaction score
1.832

Ω ΜΑΗ ΓΚΑΝΤ! ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ!

χεχε

-"πήρα 2 μονομπλόκια λαμπάτους με 15 λάμπες ο καθένας, μιλάμε ρε φίλε στο σαλόνι ανεβάζω μέχρι και 23 βαθμούς!"

-"άντε ρε! κι εγώ είχα ice modules αλλά τα έδωσα και πήρα plinius. Απάτη, ούτε 15 βαθμούς δε πιάνουν! Με βλέπω κι εμένα για λάμπες!"

εχεχεχε

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.717
Απάντηση: Re: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

Και εγώ μόνο με υποδαπέδια συστήματα το έχω δει, αλλά δεν ήμουν σίγουρος κατά πόσο θα ήταν αποκλειστικός συνδυασμός. Εννοείται ότι σε υπάρχον σπίτι είναι απαγορευτική λύση, σε καινούριο πάντως θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά.
Πράγματι, μόνο με ενδοδαπέδια συστήματα μπορεί να συνδυαστεί, γιατί αυτά είναι που λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πέραν αυτού, προσωπικά διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι χρηματοοικονομικά συμφέροντα τελικά, γιατί η εμπειρία από εφαρμογές έχει δείξει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν αμφίβολη διάρκεια ζωής και μεγάλο κόστος αντικατάστασης.

Τα κλιματιστικά τύπου inverter (που είναι μονόδρομος, αν μιλάμε για θέρμανση σε ψυχρά κλίματα), είναι και αποδοτικά και ιδιαίτερα αθόρυβα, από τη στιγμή που θα πιάσουν την απαιτούμενη θερμοκρασία. Πρέπει να έχουμε υπόψη όμως ότι δεν έχουν όλα τα class-A ίδια απόδοση και πρέπει να κοιτάμε τους συντελεστές COP/EER για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της αποδοτικότητας του συστήματος.

Reaction score
4.909

Λοιπόν την Δευτέρα μαλλον θα έχει τελειώσει το πετρέλαιο, οπότε και με δεδομένο ότι η χιονόπτωση συνεχίζεται και την Δευτέρα ....αναμένεται να ενταθεί περισσότερο, ακόμη κι αν παραγγείλω το πρωί της Δευτέρας ως διαχειριστής ενδέχεται να μην μπορέσουν να με σερβίρουν, οπότε θα δοκιμάσω αναγκαστικά τα δύο A/C καθώς και το τζάκι (το οποίο σπανίως το ανάβω γιατί έχοντας τον θερμοστάτη όλης της οικοδομής οι υπόλοιποι θα παγώσουν, αφού δεν θα ανάψει το καλοριφέρ)
Ετσι απλά για να έχετε μία ταξη μεγέθους του τι πληρώνουμε για θέρμανση οι ....πιο Νότιοι στις 31 Δεκεμβρίου πλήρωσα 620 ευρώ για το ποσόν που μου αναλογούσε σε 2 τόνους πετρέλαιο με τιμή 0.97 το λιτρο (1940 οι 2 τόνοι). Την Δευτέρα (35 μερες μετά το πολύ, οταν βαλαμε ηταν ψηλότερα ο δεικτης) με 1.07 το λίτρο πόσα θα πληρώσω για την ίδια ποσότητα; (Απλή μέθοδος των τριών)
Οτι και να γίνει δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώνουμε πετρέλαιο με 1.62 ευρώ το λίτρο του χρόνου (τωρινή τιμή πετρελαίου κίνησης). Ακόμη και να θέλουμε (για να σωθεί η χώρα πχ)....δεν μπορούμε!
Κανονικά, σε αλλο χειμώνα βέβαια, θα πλήρωνα λιγότερα, αλλά φέτος το κρύο υπήρξε εξαιρετικό!

Reaction score
2

Θα προτιμούσα πάντως καποια λύση που να κάνω χρήση των υφισταμένων σωμάτων καλοριφερ, που θα αποκοπούν απο την κεντρική εγκατάσταση

Μια εναλλακτική πρόταση:http://www.telethermansi.gr/Default.asp?ElementId=71991

Θετικά: Πολύ υψηλός βαθμός απόδοσης, εύκολη και πλήρης εγκατάσταση εντός του σπιτιού σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα σώματα, καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και μπορεί να κρυφθεί σε ένα μικρό επιτοίχιο ντουλαπάκι, μηδενικά έξοδα συντήρησης (εφ'όσον δεν υπάρχουν απώλειες από τις σωληνώσεις και χρησιμοποιείται αφαλατωμένο νερό), γνωρίζεις ακριβώς τι καις χωρίς να ανησυχείς για κλοπή, νοθεία καυσίμου κ.τ.λ.

Αρνητικά: ΡΕΥΜΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται στη σημερινή εποχή.

Reaction score
34

παιδιά είχα απο το 2002 ενα κλιματιστικό 24αρι και μάλιστα class D. Το κλιματιστικό λοιπόν στο διαμέρισμά μου (86τμ) εκλεινε μόνο σε ταξίδια στο εξωτερικό για 10-15 μέρες 1-2 φορές το χρόνο. Κατά τα άλλα δούλευε σερί με αλλαγή λειτουργίας ψύξη - θέρμανση κάθε Νοέμβριο και Μάιο. Λογαριασμός ΔΕΗ μεγαλύτερος απο 170 ευρώ δεν μου έχει έρθει (τα έναντι φυσικά πολύ πιο κάτω) πλήν των τελευταίων με το χαράτσι που ήρθαν 330 ευρώ. Πέρυσι Πάσχα εβαλα ένα 20500 mitsu inverter. Το καλοκαίρι πραγματικά κάτω απο 24 βαθμούς δεν άντεχα να το βάλω.....κρύωνα.....κυριολεκτικά σκότωνε....το προηγούμενο το έβαζα 21-22 αλλά δεινοπαθούσε να κρατήσει θερμοκρασία. Πφφφφ ..........οοοοο χαβαλές με το ρεύμα ..ακόμα λιγότερο απο αλλες χρονιές. Και τώρα στο ρεζουμέ της υπόθεσης.....ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ......ο μεσος όρος κοινοχρήστων κονταά στα 30-35 ευρώ τον χειμώνα. Φανταστείτε, κοινόχρηστα ΣΕΠ 2010 - ΙΑΝ 2012 (16 μήνες) Σύνολο κοινοχρήστων 516 ευρώ με μήδεν (0) ώρες αυτονομίας βέβαια στο καλοριφέρ ΟΤΑΝ στην πολυκατοικία μου βλέπω κάτι 250άρια και 230άρια (ΕΥΡΩ) να πάνε σύννεφο και να προσπαθώ να τους εξηγήσω οτι δεν συμφέρει το πετρέλαιο....φέτος βέβαια το κατάλαβαν γιατί φρόντισαν να έρθουν τάχα για καφέ και αδυνατούσαν να πιστέψουν τους 24 βαθμούς θερμοκρασία που έβλεπαν στον ψηφιακό μου θερμοστάτη με κρύα σώματα καλοριφέρ.....

Τώρα, ΣΧΕΤΙΚΑ με τα φωτοβολταικά, εδώ και 2 χρόνια έχω ψάξει και ρωτήσει παρα πολλά και σε δικηγόρους και σε εταιρείες αλλά καί ίδιους παραγωγούς 100 αλλά και 500kw. ΝΑΙ βγάζουν λεφτά και άξιζε η επένδυση ακόμα και μετα τους φόρους, ασφάλιση, συναγερμούς, "προστασίες", κερατιλίκια κάθε φύσεως.....ενοίκια αγροτεμαχίων, καθαριστών φ/β στοιχείων, συντήρηση κλπ, απλά όποιος θέλει ΣΗΜΕΡΑ να ξεκινήσει πρέπει να έχει υπομονή γαιδαρου γιατί μονο να του εγκριθεί η άδεια θα πρέπει να περιμένει κάτι μήνες έως και χρόνο.....αν δε, είσαι σε καμμιά Κοπαίδα ή Αιτωλοακαρνανία ή ΑΤΤΙΚΗ, ούτε του Αγίου Μάμμα.....τεσπά...πρέπει να έχεις "χεράτο" και το 30-40% της επένδυσης για να σου δώσει η τράπεζα το άλλο 60-70% και αυτό υπό προυποθέσεις και τρπεζικά κριτήρια ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ (black list, τειρεσία, βάρη άλλων δανείων). Αν αντέχεις, ξεκίνα....αλλιώς άστο......άραξε γιατί ώς γνωστόν αν δεν επενδύσεις τίποτα δεν χάνεις τίποτα.....δεν κερδίξεις όμως κι'όλας....ΑΡΑ η επιλογή δική σου....

Reaction score
4.909

Μια εναλλακτική πρόταση:http://www.telethermansi.gr/Default.asp?ElementId=71991

Θετικά: Πολύ υψηλός βαθμός απόδοσης, εύκολη και πλήρης εγκατάσταση εντός του σπιτιού σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα σώματα, καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και μπορεί να κρυφθεί σε ένα μικρό επιτοίχιο ντουλαπάκι, μηδενικά έξοδα συντήρησης (εφ'όσον δεν υπάρχουν απώλειες από τις σωληνώσεις και χρησιμοποιείται αφαλατωμένο νερό), γνωρίζεις ακριβώς τι καις χωρίς να ανησυχείς για κλοπή, νοθεία καυσίμου κ.τ.λ.

Αρνητικά: ΡΕΥΜΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται στη σημερινή εποχή.
Ευχαριστω, ειναι μία απο τις λύσεις που μελεταω, τριφασικό όπως ειπα διαθετω.
Το θεμα ειναι οτι το πετρέλαιο ειναι ήδη αρνητικότερο και θα γίνει ακόμη πιο αρνητικό του χρόνου...

Reaction score
29.740

Σταμάτα να ασχολείσαι με δαύτο.Εκεί που πήγε και που θα πάει , ούτε να το συζητάς.
Η πιο πάνω λύση μου φαίνεται καλή , αν και αρκετά ενεργοβόρα, οσον αφορά στη ΔΕΗ.
15kw την ωρα , είναι μεγάλο νούμερο. Για το μεγάλο μιλάω με τις 3 μεγάλες αντιστάσεις.
Που φτάνει για 200 τμ. Ανάλογα τι καταναλώνεις σε ρεύμα για τα υπόλοιπα.Σίγουρα θα είναι πιο φθηνό όμως απο το πετρέλαιο.

Reaction score
2.238
Η ανώτερη θερμογόνος δύναμη του πετρελαίου θέρμανσης είναι ~10,5 kWh/lt. Εσύ έκαψες 620 ευρώ άρα ~ 640 λίτρα με τιμή λίτρου 0,97. Άρα έκαψες περίπου 6700kwh. Αν υποθέσουμε ότι ο βαθμός απόδοσης του καλοριφέρ και του ηλεκτρικού λέβητα είναι ίδιος θα έκαιγες την ίδια ενέργεια σε ηλεκτρισμό. Από ότι έχω διαβάσει με τις νέες τιμές στη ΔΕΗ (στις οποίες ο Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση, άρα θα είναι σταθερές, :135:) για κατανάλωση πάνω από 2000Kwh η χρέωση θα είναι 0,09155 ευρώ ανά κιλοβατώρα, άρα θα είχες πληρώσει 614 ευρώ παραπάνω στο λογαριασμό ρεύματός σου. Δηλαδή αρκετά λιγότερα, αφού προφανώς θα φρόντιζες να το δουλέψεις και σε νυκτερινό, το οποίο έχει τιμή 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν ας πούμε το 1/3 το έκαιγες στο νυκτερινό, τότε θα πλήρωνες περίπου 530 ευρώ. Αν τώρα πλήρωνες το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή του κίνησης δηλαδή περίπου στο 1,60 το λίτρο, θα είχες πληρώσει σε αυτό το διάστημα 1024 ευρώ.

Αν αυτό σε μια λιγότερο κρύα χρονιά αφορά περίπου το 1/3 των αναγκών σου σε θέρμανση (άρα περίπου 2000 λίτρα, έπεσα μέσα, τόσο έκαιγες πέρσι το χρόνο;) σημαίνει ότι με τα δεδομένα τιμών που θα ισχύουν από του χρόνου (αλλά με φετινές τιμές ρεύματος) θα κοστίζει η θέρμανση με πετρέλαιο ~3100 ευρώ το χρόνο, ενώ με ηλεκτρικό λέβητα με ίδιο βαθμό απόδοσης στο σύστημα και με χρήση νυκτερινού στο 1/3 της συνολικής κατανάλωσης για θέρμανση περίπου 1600 ευρώ το χρόνο. Είναι προφανές ότι σε 1-2 χρόνια κάνεις απόσβεση.

Αυτά πάντα με γρήγορους υπολογισμούς όπως το κοιτάω τώρα και με παραδοχές οι οποίες δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν απόλυτα (αν και τόσο οι ηλεκτρικοί λέβητες, όσο και οι πετρελαίου πρέπει να έχουν β.α. γύρω στο 0,9-0,95, πρέπει μάλιστα οι ηλεκτρικοί να έχουν και ελαφρώς μεγαλύτερο από του πετρελαίου). Ίσως δηλαδή να μου έχει ξεφύγει κάτι το οποίο να αλλάζει τελείως τα δεδομένα.

Reaction score
11

Να σας υπενθυμήσω οτι το θέμα είναι τα φωτοβολταϊκά και οχι ποια μορφή ενέργειας είναι φθηνότερη.

Reaction score
4.909

Οντως ξεφύγαμε απο το θέμα, ίσως θαπρεπε να το διαχωρίσουμε
@notiskas στην οικοδομή καιμε απο 6 μεχρι 8 τόνους την σαιζον (φετος πάμε για 8 μαλλον) και το μερίδιό μου στους 2 τονους ήταν 620 με 0.97 το λίτρο, αρα ήδη φετος αν υπολογίσουμε μία μέση τιμή στο 1 ευρώ το λίτρο (με 1 ειχαμε βαλει τους πρώτους 2 τόνους) θα ξοδέψω 2600 ευρώ (το οποίο ειναι και συγκριτικά λίγο για την περιοχή λόγω προστατευμένης νοτιοδυτικής οικοδομής, φιλοι μου με σπίτια λίγο έξω απο την πόλη μπορεί να κάψουν και τα διπλά για ίδιο όγκο). Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα ειναι πως ακόμη και απο φέτος η θέρμανση με πετρέλαιο ειναι ακριβότερη απο οποιαδήποτε άλλη...

Reaction score
1.180

...για κατανάλωση πάνω από 2000Kwh η χρέωση θα είναι 0,09155 ευρώ ανά κιλοβατώρα...και σε νυκτερινό, το οποίο έχει τιμή 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα.....
χμμμ, εχεις υπολογίσει τις παράπλευρες χρεώσεις (διανομή, δίκτυο, απε, κοινωνική παροχή κλπ) τα οποία διπλασιάζουν την τιμή της κιλοβατώρας; :118:

Reaction score
4.909

Δυστυχώς...άρχισα ήδη να επαληθεύομαι! Μα πόσο προβλέψιμο ειναι πιά αυτό το ελληνικό κράτος;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_02/02/2012_470945
Μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά

Xρ. Λιαγγου

Σε μείωσητων εγγυημένων τιμών σε όλες τις κατηγορίες φωτοβολταϊκών της τάξης του 12,5% με εξαίρεση τα οικιακά που περιορίζεται στο 5% προχώρησε το YΠEKA. Tη σχετική απόφαση υπέγραψε χθες ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και προβλέπει εφαρμογή των νέων τιμών από την ίδια ημέρα χωρίς αναδρομική ισχύ. Προβλέπει επίσης αποκλιμάκωση των τιμών ανά εξάμηνο και όχι ανά έτος που ίσχυε μέχρι σήμερα σε ποσοστό 5% για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και 7% στα υπόλοιπα. H απόφαση, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Tύπου κρίθηκε απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των AΠE και στηρίχτηκε σε ευρεία διαβούλευση με τους φορείς και σχετική γνωμάτευση της PAE. H απόφαση συνυπολογίζει αφενός τη σημαντική μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τεχνολογίας φωτοβολταϊκών, αφετέρου την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που δυσχεραίνει την επενδυτική δραστηριότητα. O υπουργός δεσμεύτηκε πάντως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις εγγυημένων τιμών για τις υπόλοιπες τεχνολογίες AΠE, προσφέροντας ανάσα στον τομέα των αιολικών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα.

H εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών σημαίνει ότι όποιος επενδυτής υπογράψει σήμερα με το ΔEΣMHE σύμβαση αγοραπωλησίας για έργο άνω των 100 KW θα πάρει τιμή στα 292,08 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι τιμής 333,81 ευρώ που θα έπαιρνε πριν. Eνας επενδυτής που θα υπογράψει σύμβαση για φωτοβολταϊκό στέγης θα πάρει τιμή στα 495 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 522,5 ευρώ τη μεγαβατώρα πριν.
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, μείωση των "εγγυημένων τιμών" και όσων έχουν ήδη βαλει απο παλιά με την μέθοδο...της φορολόγησης! Και μετα θελουν να εμπιστεύεται κάποιος το ελληνικό κράτος για να κάνει επενδύσεις....
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100034_27/07/2012_490341

Αύξηση του τέλους ΑΠΕ και «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά

Εξετάζεται η φορολόγηση των εισοδημάτων που προέρχονται από την ηλιακή ενέργεια

Tης Χρυσας Λιαγγου

Σε δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών (feed-in-tariff) της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής (ΠEKA). Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς εξετάζονται τα πρώτα σενάρια για φορολόγηση των παραγόμενων από αυτά εισοδημάτων, ενώ εκτός περικοπών μένουν προς το παρόν τα αιολικά και υδροηλεκτρικά. H αύξηση του τέλους AΠE φαίνεται να είναι αναπόφευκτη, γίνονται ωστόσο προσπάθειες να περιοριστεί κατά το δυνατόν για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τη συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Tα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Eνέργειας, Aσημάκη Παπαγεωργίου, με φορείς των AΠE στην οποία συμμετείχε και η διοίκηση της ΔEH και της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας (ΡΑΕ) για την κάλυψη του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛAΓHE). Mε τη χαρακτηριστική φράση «εάν δεν συνεργαστούμε για να βρούμε λύση, θα βρεθούμε όλοι μαζί στον αέρα», ο κ. Παπαγεωργίου έκανε σαφή στους συνομιλητές του την κρισιμότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να συναινέσουν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν πολύ άμεσα.

Oι συναντήσεις του υφυπουργού με τους φορείς της αγοράς θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα, καθώς το αργότερο την Tετάρτη το YΠEKA θα πρέπει να εμφανίσει στην τρόικα το πακέτο μέτρων για τις ΑΠΕ που προβλέπει το δεύτερο Mνημόνιο.

Mέχρι την Tετάρτη, ο υπουργός θα πρέπει να έχει πάρει αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης της ταρίφας των φωτοβολταϊκών και για το εάν αυτό θα συνδυασθεί και με επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκά, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό. Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι ούτε οι μειώσεις στις ταρίφες ούτε η επιβολή έκτακτης εισφοράς θα έχουν αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι δεν θα θιγούν τα λειτουργούντα έργα. Σε ό,τι αφορά τις συμβολαιοποιημένες επενδύσεις, αυτές δηλαδή που έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΛAΓHE με συγκεκριμένη τιμή αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, συζητείται η μείωση του προβλεπόμενου χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους από 18 μήνες σε 9.

Mέχρι την προσεχή Tετάρτη θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί το ύψος αύξησης του τέλους AΠE. Στη χθεσινή σύσκεψη η αύξηση που προτείνει η PAE στα 17-19 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 5,9 ευρώ που είναι σήμερα, κρίθηκε απ' όλους απαγορευτική και αυτό που έγινε αντιληπτό στους παρευρισκομένους είναι ότι ο υπουργός επιδιώκει τον περιορισμό της τουλάχιστον κατά το ήμισυ. H δυνατότητα αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα βρεθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος του ΛAΓHE, το οποίο ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Eνα από τα πρόσθετα μέτρα είναι η αύξηση του ειδικού τέλους λιγνίτη. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων του 2013 προκαταβολικά, καθώς και η ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει χρηματοδότηση των AΠE και από το τέλος EPT.

Reaction score
4.909

Επανέρχομαι στο θέμα, καθώς ...ετοιμάζεται το νεο χαράτσι για όσους "επένδυσαν" σε φωτοβολταικά.
Φυσικά το να λες μετα οτι περιμένεις επενδύσεις σε ενα κράτος που ειναι....συστηματικός μπαταχσής είναι μαλλον ανέκδοτο, όσο κι αν την πάτησαν και έδωσαν υψηλές τιμές και η δημοσιονομική κρίση δεν αστειεύεται...
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=172488&catid=3
Ανάστατοι με τα φωτοβολταϊκά - Σχεδιάζουν επιβολή εισφοράς

Aναβρασμός και έντονη ανησυχία επικρατεί στην αγορά φωτοβολταϊκών, ύστερα από τις πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες περί επιβολής εισφοράς επί του τζίρου για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στα φωτοβολταϊκά.

Η εισφορά αυτή ανατρέπει όλα τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σε λειτουργία και καλύπτουν το διάστημα δύο ετών, με έναρξη την 1η Ιουλίου του 2012.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το ποσοστό της εισφοράς επί του τζίρου αναμένεται να ξεκινήσει από το 25% για τα φωτοβολταϊκά που άρχισαν να λειτουργούν πριν από 7 χρόνια. Για τα προγράμματα που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αυτή θα είναι 35%, ενώ για το ενδιάμεσο διάστημα τα τέλη θα φτάνουν το 29%.

Η μεγαλύτερη εισφορά που φτάνει στο 35% θα ισχύσει εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για περίπου 50% των μονάδων, καθώς από τον Ιανουάριο του 2012 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 500 μεγαβάτ και τον Σεπτέμβριο έφτανε τα 974.

ΠΗΓΗ: Εuro2day

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.717

Πως λέμε "Ελλαδάρα, ο παράδεισος του σοβαρού επενδυτή, να 'ούμ!" στα εγγλέζικα;
Λέω να το προτείνω ως μότο της διεθνούς καμπάνιας του Υπουργείου Ανάπτυξης, για προσέλκυση κεφαλαίων...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.127
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt