Χαμηλοέξοδες MC

Reaction score
2.248
Ονειρο για πολλούς και κατόπιν εφιάλτης?

Ισως κάπως έτσι να καταλήγει το όνειρο της απόκτησης μιας καράτ, μιας ζυξ ή ακόμα μιας ντένον ή μπενζ.
Την αγοράσαμε, την κοιτάμε.... και μας κοιτά με ειρωνία του style "Νομίζεις ότι θα με ακούσεις...."

Τις περισσότερες φορές "ακούμε" αλλά.... δεν "την ακούμε".
Αφορμή για αυτό το thread είναι μια πρόσφατη συζήτηση περί χαμηλοέξοδων MC και κατόπιν ακροάσεως μιας τρόικα των 0.2mv

Χωρίς ή με step-up?
Εαν είναι χωρίς step-up, κρίνετε καλό ένα φόνο με κέρδος άνω των 67db και ποιός ο κίνδυνος υπεροδήγησης της εισόδου και με πόση παραμόρφωση?

Εαν είναι με παθητικό step-up, τότε πόσο κέρδους? Πιά άλλα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της κεφαλής πρέπει να λάβουμε υπ'όψην μας?

Ειναι καλύτερα με ενεργητική προ-ενίσχυση αντί της παθητικής?

Και κάτι ακόμα
Το μήκος και η ποιότητα του καλωδίου από κεφαλή έως phono-stage. Ισχύει ότι όσο πίο χαμηλοέξοδη είναι η κεφαλή τόσο πιο μικρό πρέπει να είναι το μήκος έως του σημείου να ενσωματώνουμε το step-up ή το phono-stage στο πλατό? (χωρίς βύζματα φυσικά)

Και η τελική ερώτηση.
Τα προτερήματα μίας χαμηλοέξοδης MC ακυρώνονται με το λάθος στησιμό της σε σημείο που ίσως καλύτερη επιλογή θα ήταν μία MC υψηλότερης εξόδου?

Αυτά για να έχουμε να συζητάμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Reaction score
3
Απάντηση: Χαμηλοέξοδες MC

άντε, πείτε κάτι εσείς οι πιο έμπειροι.

Πάντως εγώ που έχω την Denon DL-304, την βρίσκω πολύ καλή, αλλά υπάρχει ένας θόρυβος...πιθανότατα επειδή είναι πολύ χαμηλοέξοδη 0,18mV

Reaction score
2.248

Πόσο κέρδος έχει το Phono stage σου?

Reaction score
2.248

"The MM section offers a standard 47 kOhm load, with 100 pF of capacitance (was 220 pF) and a sensivity of 2.2 mV with 40 dB of total gain. Max input is 63 mV.

The MC section is adjustable for different loads, to suit every cart's needs: 80, 100, 470 and 47k Ohm plus a customizable slot for custom loads. The total gain of the stage is 61 dB, max input is 5.8 mV and sensitivity 210uV."

http://www.tnt-audio.com/ampli/blackcubepwx_e.html

61db λέει και sensitivity 210uv

Δεν..... δεν.....

Reaction score
968
Φαίνεται ότι όσο πιο χαμηλοέξοδη είναι η κεφαλή, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο "πονοκέφαλος".

Προσωπικά χρησιμοποιώ MC κεφαλή 0.5 mV με ενεργό phono stage 58.5 dB. Δεν έχω προβλήματα θορύβου, εκτός εάν κολλήσω το αυτί μου πάνω στο tweeter!

Reaction score
3

"The MM section offers a standard 47 kOhm load, with 100 pF of capacitance (was 220 pF) and a sensivity of 2.2 mV with 40 dB of total gain. Max input is 63 mV.

The MC section is adjustable for different loads, to suit every cart's needs: 80, 100, 470 and 47k Ohm plus a customizable slot for custom loads. The total gain of the stage is 61 dB, max input is 5.8 mV and sensitivity 210uV."

http://www.tnt-audio.com/ampli/blackcubepwx_e.html

61db λέει και sensitivity 210uv

Δεν..... δεν.....
αυτό που κοιτάς είναι το παλιό του 2002.

το τελευταίο από το 2006 και μετά είναι καλύτερο: http://www.lehmannaudio.de/uploads/media/EN_black_cube_se_2006_screen.pdf

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.888

Με χρήση step-up, ένα κέρδος της τάξης των 40dB (x100), είναι αρκετό. Η γυμνή χαμηλοέξοδη χρειάζεται κέρδος της τάξης των 65 - 75dB. Προσωπικά, προτιμώ πλήρως ενεργό στάδιο phono, χωρίς ΜΤΣ step-up.

H ορθή γεωμετρία του συστήματος είναι απαιτητή σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως, τόσο της αρχιτεκτονικής της κεφαλής, όσο και του σχήματος της ακίδας. (Αυτό δεν είναι άποψη).

Η ποιότητα του καλωδίου έγκειται κατά βάσιν στην καλή αγωγιμότητα και τη θωράκισή του, και στην κατά το δυνατό μικρή χωρητικότητα. Βέβαια, καλό θα ήταν, όλα τα πικάπ να έχουν τον ενισχυτή phono ενσωματωμένο, ώστε να ελαχιστοποιείται το μήκος του καλωδίου, αλλά για λόγους marketing αυτό δεν έχει γίνει έως σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα έπεφτε "λίγο" για τον τυπικό αγοραστή hi-fi, ενώ για τους κατασκευαστές είναι ένα ακόμη κέντρο κόστους (και, επομένως, εσόδων).

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.430

Denon dl 304 , με 2 phono απο sansi ενισχυτές , το ενα με step up trans , το άλλο χωρίς.
Παρόλο που συμφωνώ με τον κόγια απο πάνω , για την απουσία του step up ,μιας και μόνο ζημιά στην ταχύτητα μπορεί να κάνει , το χρησιμοποιώ , ενίοτε , αλλά οταν δεν το εχω μέσα , λόγω ειδικού τρόπου σύνδεσης των 2 προ , που χρησιμοποιώ φαίνεται να εχω λίγο καλύτερη λεπτομέρεια και ταχύτητα.Τα Phono είναι και τα δυο ενεργά.
Παρόλα αυτά θόρυβο δεν εχω πουθενά.
Ενοείται οτι ο ηχος μιας καλής η έστω και φτηνής mc είναι κλάσεις ανώτερος απο αντίστοιχες mm.Ειδικά δε της 304 είναι απο τους καλύτερους ηχους που εχω ακούσει ποτέ.Κλάσεις πάνω απο την ortofon om30 που αντικατέστησε.

Reaction score
141
η ZYX εχει και πουσαρισμένες εκδόσεις για κάποιες κεφαλές της mc.
Εχουν κάποιο μείον;

Reaction score
1.187

Ενοείται οτι ο ηχος μιας καλής η έστω και φτηνής mc είναι κλάσεις ανώτερος απο αντίστοιχες mm.Ειδικά δε της 304 είναι απο τους καλύτερους ηχους που εχω ακούσει ποτέ.Κλάσεις πάνω απο την ortofon om30 που αντικατέστησε.
Γιάννη την DL-160 που είναι υψηλοέξοδη mc την έχεις ακούσει;
Αυτήν έχω βάλει στο μάτι...

http://www.denon.co.uk/site/frames_main.php?main=prod&ver=1&MID=3&sub=2&action=detail&Pid=26

Είναι σημαντικά κατώτερη από την DL-304;

Reaction score
2.248

Με χρήση step-up, ένα κέρδος της τάξης των 40dB (x100), είναι αρκετό. ..........
Δεν είναι μεγάλου κέρδους το 40db (x100) να υπάρχει φόβος υπερφώρτωσης της ΜΜ εισόδου? Συνήθως τα step-up είναι στα 20db (x10) άντε και 26db (x20)

Μετά τι? :102:

Δεεεεν μας τα λες όλα.... κάτι διαφεύγει. Ν'ακούσουμε.... :201:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.888

Δεν είναι. Τυπικά, ένας step-up φέρνει το σήμα της χαμηλοέξοδης MC στο επίπεδο μιας MM.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.430

Γιάννη την DL-160 που είναι υψηλοέξοδη mc την έχεις ακούσει;
Αυτήν έχω βάλει στο μάτι...

http://www.denon.co.uk/site/frames_main.php?main=prod&ver=1&MID=3&sub=2&action=detail&Pid=26

Είναι σημαντικά κατώτερη από την DL-304;

Tην εχω την 160 , είναι μια χαρά κεφαλή.Επίσης αρκετά καλύτερη της ortofon , γενικά των mm.Δεν είναι τραγικά χειρότερη της 304 , αλλά όπως και να το κάνουμε ως υψηλοέξοδη που είναι δεν φτάνει την 304 , αλλά την πλησιάζει όμως.Κάτι που δεν κάνουν σχεδόν με τίποτα οι mm.Μια χαρά είναι και αν θέλεις μέσω γνωριμιάς μπορεί και να μπορώ να στην πάρω σε καλή τιμή.
Αν θες στείλε πμ τάσο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.580

ψηφίζω υπέρ του step-up.

αλλά παίζω μόνο φλακ.

αντε βγάλε άκρη δηλαδή....

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.430

ψηφίζω υπέρ του step-up.

αλλά παίζω μόνο φλακ.

αντε βγάλε άκρη δηλαδή....

Ρε μας δουλεύεις ψιλό γαζί μου φαίνεται.....:119:

Reaction score
2.248

Phono stage λοιπόν με μεγάλο κέρδος ή passive ΜΤΣ μεγάλου κέρδους. Μάλιστα

Αρκετοί κατασκευαστές αναφέρουν στα specs των stage τους το κέρδος σε db και παραλείπουν(?) ν'αναφέρουν την ευαισθησία εισόδου (input sensitivity) των εισόδων τους.

Αλλοι πάλι αναφέρουν την ευαισθησία εισόδου μόνο, και όσο αφορά το κέρδος απλός μία αναφορά σε >61db π.χ

Ευαισθησία εισόδου λοιπόν που αρκετές φορές τη μπερδεύουμε με το κέρδος (gain) και πόσο σημαντική είναι για ένα phono, δεδομένου ότι μεγαλύτερη ευαισθησία εισόδου ισοδυναμεί με μεγαλύτερη ικανότητά διαχείρισης χαμηλών σημάτων ( Οπως παραδείγματι η denon που έχουμε πίασει και μιλάμε και τα 0.18mv εξόδου της)

Καλύτερα θα διαχειριστεί τα 0.18mv ένα stage με input sensitivity 0.40mv ή ένα άλλο με 0.25mv ευαισθησία?
Ας πούμε ότι το Α έχει κέρδος 70db και το Β μόνο 65db.

Τι λέτε?

Reaction score
2.248

Για να το συγκεκριμενοποιήσω το παραπάνω με το ποστ #7 του συνοφορουμίστα Cookies

To special edition phono stage του κατασκευής 2006 είναι μεγαλύτερου κέρδους (66db) από το παλιό που είχε 61db.
Σωστά... έτσι λέει και ο κατασκευαστής. Οπως λέει ότι το παλιό είχε ευαισθησία εισόδου 210uV για 250mV και το νέο special edition 380uV για 755mV

Ποιό λοιπόν είναι συμβατό με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της ντένον?
Το 61db κέρδους με input sensitivity 0.21mV για 250mV στην έξοδο ή το
66dB κέρδους με input sensitivity 0.38mV για 755mV στην έξοδο?

ΙΜΗΟ το 61db κέρδους είναι συμβατότερο με την ντένον αλλά δεν θα καταφέρει να οδηγήσει σε ικανοποιητική στάθμη τον ενισχυτή μας με αποτέλεσμα να ακούμε την παραμόρφωση του ενισχυτή μας ή του προ-ενισχυτή μας.
Το 66db κέρδους θα εισάγει περισσότερο θόρυβο στο ενισχυτικό στάδιο αλλά θα οδηγήσει σε ικανοποιητικές στάθμες τον ενισχυτή μας.

Τι λέτε? Εχει κάποια βάση αυτό?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.747
Members
38.489
Νεότερο μέλος