έρχεται νέα Olympus

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.373
Απάντηση: Re: έρχεται νέα Olympus

Όλοι οι φακοί που αναφέρθηκαν στα 2 παραπάνω ποστς από το δικό σου είναι σταθερού διαφράγματος σε όλο το εύρος του ζουμ τους. Για τα υπόλοιπα δε γνωρίζω, δεν έχω ασχοληθεί. Θα μπορούσα όμως να αναφέρω και άλλους που εκθειάζουν τα χρώματα της NIKON.
δεν διαφωνώ. και νίκον και κάνον και σόνυ αν θες. όλα έχουν εξαιρετικές λύσεις.

ΙΜΗΟ, οι καλοί φακοί της ολύμπους είναι μεν ακριβοί, αλλά είναι άριστοι στα οπτικά τους, σε όλα τα τεστ μετρούν στα όρια της τελειότητας, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από κανένα άλλης φίρμας φακό, αλλά και δίνουν ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια του φωτογράφου.

Προσωπικά, αν είχα πάει σε άλλη φίρμα, πχ σε κάνον ή νίκον, πάλι τα ίδια ποσά θα έδινα σε φακούς.... και εύκολα βρίσκω ακριβούς φακούς, δε ξέρω, πιθανά έχω "ταλέντο"...:138:

Reaction score
12.127
Φυσικά και έχουν λύσεις, οι οποίες κοστίζουν πολλά χρήματα.

Ξέρω ένα φακό που ξεπερνάει τα όρια της τελειότητας:

Δες στα 70mm με f/4 και f/5.6!

http://www.photozone.de/nikon--nikk...mm-f28-g-if-ed-vr-review--test-report?start=1

Ρίξε μια ματιά στο σάιτ, αν δε το ξέρεις ήδη.

Έχει και τον φακό για τον οποίο ξεκίνησε η κουβέντα:

http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/509-leica25f14?start=1

ΤΕΛΕΙΟ αποτέλεσμα στο f/2 !!! Αλλά και 800 ευρώ;; Όχι για μένα.

Επίσης δεν είναι καλό που συγκρίνουμε φακούς διαφορετικών φορμά. Άλλη πυκνότητα πίξελς έχει η D200 μου με 10 MP σε μισό καρέ, άλλη η D3X σε 24x36mm (αλλά περίπου ίδια με η D200) στα 24 MP, αρκετά διαφορετική (και μεγαλύτερη) η καινούρια αναμενόμενη D7000 με 16 MP σε μισό καρέ (η μεγαλύτερη πυκνότητα για NIKON μέχρι σήμερα!! Τη θέλω!), άλλη (και αρκετά μεγαλύτερη από NIKON) η OLYMPUS με το 4/3.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.373
Απάντηση: έρχεται νέα Olympus

πολύ σωστά. η αυξημένη πυκνότητα πίξελ αυξάνει και τις απαιτήσεις ευκρίνειας του φακού (νίκουιστ) για να έχεις τις δυνατότητες του πάνελ.

(το ξέρω το site)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.102

ναι, αλλά τέτοιοι φακοί, δίνουν στα 4/3 F:2 σε όλο το εύρος του ζουμ τους (κι όχι 2,8 με δε ξέρω γω τι στο άλλο άκρο του ζουμ), δίνουν άπιαστη ανάλυση και ευκρίνεια, τρομερή χρωματική ακρίβεια και μηδενικές γεωμετρικές παραμορφώσεις! Σε διάφορα φόρουμ παγκοσμίως, μεγάλοι φωτογράφοι πίνουν νερό στο όνομα αυτών των φακών για τις απίστευτες χροιές δέρματος που βγάζουν, για την εξωπραγματική αληθοφάνειά τους!

μη τα ισοπεδώνουμε όλα τόσο απλά, είναι γνωστό πόσο κορυφαία είναι τα καλά οπτικά της όλυ... είναι ... "military-grade"!!

αυτός και μόνο είναι ένας πολύ βασικός λόγος για να πας σε όλυ, οι κορυφαίοι της φακοί.
Δεν αντιλέγω, ότι σε απόλυτα νούμερα, δλδ γραμμές/mm οι φακοί αυτοί μπορεί ("μπορεί" ασφαλώς, γιατί υπάρχουν πολλοί σοβαρότατοι κατασκευαστές, κάποιοι μάλιστα με μεγαλύτερη ιστορία και παρουσία από την Ολύμπους, δηλαδή τι θα πρέπει να πούμε τότε για τους γερμανικούς Zeiss, Schneider και Leica; ) να έχουν και τις κορυφαίες επιδόσεις. Αυτό που είπα, και μάλλον δεν έγινα αντιληπτός, είναι ότι εάν κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ συστημάτων φακού-σώματος, οι παραπάνω φακοί, όσο κορυφαίοι και εάν είναι, θα υστερούν σε ικανότητες ανάλυσης σε σχέση με μετριότερους φακούς, ταιριασμένους με έναν σοβαρό FF αισθητήρα, όπως είναι οι αισθητήρες των Canon 5DII/1DsIII, Nikon D3x, Sony A900/850 (οι οποίοι σύντομα δεν θα είναι καν η αιχμή του FF). Μια και έγινε αναφορά στα τεστ του Photozone, κάντε έναν κόπο να συγκρίνετε τις επιδόσεις του Νικκορ AF-S 50/1.4G (πάνω σε μια D3x) σε σχέση με εκείνες του Leica 25/1.4 (δοκιμασμένου σε Panasonic L10 των 12mp, η οποία νομίζω πως λόγω του ασθενούς ΑΑ φίλτρου της έχει, εν αναμονή δοκιμών της νέας GH2, τη μεγαλύτερη ανάλυση σώματος 4/3). Ο πρώτος πιάνει 3755 LW/PH, ο δεύτερος μόνο 2658 LW/PH, και μάλιστα σπάει και ρεκόρ για τα 4/3. Για να καταλάβετε τη διαφορά, τόσο πιάνουν οι ...γωνίες (ούτε καν τα άκρα) του πρώτου στο f/1.4 (εντελώς ανοικτός δηλαδή).

Από τη στιγμή που το 4/3 γίνεται ογκώδες, και ακριβό, χάνει τα πλεονεκτήματά του, που του έδωσαν οι στρατηγικές επιλογές του κονσόρτιουμ που το υποστηρίζει: δηλαδή η επιλογή μικρού αισθητήρα που ευνοεί το μικρό μέγεθος σωμάτων (το οποίο αργήσαμε να το δούμε) και φακών (το κυριότερο), και η επιλογή καρέ 4:3, το οποίο ευνοεί την τηλεκεντρική σχεδίαση των φακών, η οποία τους ευνοεί και ως οπτικά, αλλά και από άποψη μεγέθους.

Τώρα για τις "εξωτικές" τιμές διαφράγματος, καταλαβαίνω ότι σας τρέχουν τα σάλια, αλλά για όσο μικρότερο αισθητήρα μιλάμε, τόσο πιο εύκολα μπορούν να επιτευχθούν. Οι κινηματογραφικοί φακοί είναι f/1.1, 1.3 και ακόμη πιο κάτω.

Reaction score
12.127
Re: Απάντηση: έρχεται νέα Olympus

και εύκολα βρίσκω ακριβούς φακούς, δε ξέρω, πιθανά έχω "ταλέντο"...:138:
Κάτσε γιατί αυτό το ξέχασα! Εννοείς ότι τους βρίσκεις προς αγορά φτηνά; Θέλω! Επίσης δεν έχω ξεχάσει μια φορά που είπες ότι έχεις κάτι γνωστούς με ακριβούς φακούς, οπότε αν είναι NIKON θα ήθελα να τους δω από κοντά και να φωτογραφήσω. Δύσκολο λόγω απόστασης, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Δεν αντιλέγω, ότι σε απόλυτα νούμερα, δλδ γραμμές/mm οι φακοί αυτοί
Το φωτοζόουν δεν αναφέρει γραμμές/mm, αλλά γραμμές ανά ύψος εικόνας. Οπότε συγκρίσεις όπως η παρακάτω που λες:

κάντε έναν κόπο να συγκρίνετε τις επιδόσεις του Νικκορ AF-S 50/1.4G (πάνω σε μια D3x) σε σχέση με εκείνες του Leica 25/1.4 (δοκιμασμένου σε Panasonic L10 των 12mp

Ο πρώτος πιάνει 3755 LW/PH, ο δεύτερος μόνο 2658 LW/PH, και μάλιστα σπάει και ρεκόρ για τα 4/3. Για να καταλάβετε τη διαφορά, τόσο πιάνουν οι ...γωνίες (ούτε καν τα άκρα) του πρώτου στο f/1.4 (εντελώς ανοικτός δηλαδή).
πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε. Για παράδειγμα ο ΙΔΙΟΣ φακός βγάζει άλλα νούμερα στο μισό καρέ (D200) και άλλα στο φουλ (D3X)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.102

Γιατί να αποφεύγονται;
Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η θεωρητική απόλυτη αναλυτική ικανότητα ενός φακού, και όχι -η πραγματική- ενός συστήματος σώματος-φακού; Αφού το τελικό αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο.
Άσχετα εάν προσωπικώς δεν συγκινούμαι πλέον από τις απόλυτες επιδόσεις -ήδη και με μετριότερα εργαλεία θεωρώ πως κάνουμε τη δουλειά μας (από άποψη ικανότητας ανάλυσης ενός συστήματος) μια χαρά. Εκτροπές, θάμβωση, γεωμετρικές παραμορφώσεις, ομοιογένεια σε όλο το καρέ, ίσως μετράνε περισσότερο.

Reaction score
12.127
Ναι, δεν κάνει ο εξοπλισμός καλές φωτογραφίες, ο φωτογράφος τις κάνει. Επίσης εκτροπές, γεωμετρικές παραμορφώσεις και ομοιογένεια διορθώνονται ψηφιακά, οπότε εμένα προσωπικά δε μου λένε και πολλά. Όσο για το σύστημα, εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει και ο φακός μόνος του τι ψάρια πιάνει, διότι μηχανή μπορεί να αλλάξω σε ένα χρόνο, κάποιους φακούς όμως που έχω εδώ και 20 χρόνια, όχι.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.102

Καταρχάς δεν διορθώνονται όλες οι εκτροπές ψηφιακά, μερικές είναι δύσκολο να εξαλειφθούν.
Μετά, οι γεωμετρικές παραμορφώσεις διορθώνονται μεν, εάν η μορφή τους δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη (πχ "μυστακοειδής"), αλλά με τίμημα την κάλυψη (αφού μπορεί να χάσουμε λιγάκι από το κάδρο) και την πτώση της ανάλυσης στα άκρα. Ψιλοπράγματα μπορεί να πουν μερικοί, αλλά τι είναι τα τεστ φακών και η σύγκριση μεταξύ καλών και αρίστων εκπροσώπων του είδους εάν όχι ψείρισμα; Τίποτα δεν είναι "δωρεάν". Ομοιογένεια σε όλο το καρέ, εννοώ ομοιομορφία στην ανάλυση από άκρου εις άκρον, που είναι από τα ποθητά χαρακτηριστικά των φακών. Όχι στο κέντρο κούκλα και στα άκρα πανούκλα δηλαδή. Επίσης η αντίσταση στη θάμβωση είναι ένα χαρακτηριστικό, πολύ σημαντικό, που δεν μας το λένε οι μετρήσεις. Η θάμβωση δεν διορθώνεται.

Φυσικά οι φακοί μένουν, αλλά τι προοπτικές σε αισθητήρες έχει το 4/3; Ήδη από πέρισυ νομίζω είπε ένα από τα κεφάλια της Ολύμπους ότι δεν ανεβαίνουν πια στα μεγκαπίξελς. Η πανασόνικ το πήγε φέτος στα 16, άντε να δούμε τι θα πιάσει.

Πάλι όμως δεν γίνομαι αντιληπτός. Για όποιον σκοπεύει να επενδύσει τέτοια ποσά σε φακούς, νομίζω ότι το 4/3 δεν είναι ο κατάλληλος δρόμος, αυτό είπα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.373

Φυσικά οι φακοί μένουν, αλλά τι προοπτικές σε αισθητήρες έχει το 4/3; Ήδη από πέρισυ νομίζω είπε ένα από τα κεφάλια της Ολύμπους ότι δεν ανεβαίνουν πια στα μεγκαπίξελς. Η πανασόνικ το πήγε φέτος στα 16, άντε να δούμε τι θα πιάσει.

Πάλι όμως δεν γίνομαι αντιληπτός. Για όποιον σκοπεύει να επενδύσει τέτοια ποσά σε φακούς, νομίζω ότι το 4/3 δεν είναι ο κατάλληλος δρόμος, αυτό είπα.
προσωπικά δε βρίσκω χρήση σε περισσότερα μεγαπίξελ. τις φωτός μου τις βλέπω σε ένα μόνιτορ 30΄ που έχει ανάλυση 2560*1600. Θεωρώ ότι οι μεγαλύτεροι των 12 μεγαπίξελ αισθητήρες (πχ 16 ή 24 και άνω) έχουν χρήση μόνο σε "ειδικές αποστολές", όπου απαιτείται πολύ μεγάλου μεγέθους εκτύπωση.

σεβαστή η άποψή σου. παρόλα αυτά, η επένδυση σε καλό φακό είναι πολύ πιο σωστή επένδυση απ'ότι σε σώμα (ξέρεις τα κοστολόγια από τα σώματα πιστεύω) καθώς στο σώμα το σόφτγουερ παίζει πρωταρχικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Προσωπικά, το φτηνότερο εξάρτημα του φωτογραφικού μου εξοπλισμού είναι το σώμα, το Ε-620, που κοστίζει λίγο πάνω από 400 ευρώπουλα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.373
Απάντηση: Re: Απάντηση: έρχεται νέα Olympus

Κάτσε γιατί αυτό το ξέχασα! Εννοείς ότι τους βρίσκεις προς αγορά φτηνά; Θέλω!
όχι, δεν εννοούσα αυτό (δυστυχώς).

εννοούσα πως και νίκον να είχα, ή κάνον, ξέρω, βρίσκω εύκολα, ποιούς φακούς θέλω, κι όλοι τους κοστίζουν ΠΟΛΛΑ! έχω ταλέντο στο να βρίσκω τους ακριβότερους φακούς που κυκλοφορούν! :143::135:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.102

Κοίταξε, από τη μια λέμε ότι 10 ή 12mp είναι αρκετά, και από την άλλη τα ακουμπάμε "χοντρά" για τον φακό που οι δυνατότητές του θα ξεπερνούν αυτές του αισθητήρα των 12mp. Δεν βλέπεις κάποια αντίφαση σε αυτό;

Αλήθεια, με την 620, δεν νομίζεις ότι θα είναι λιγάκι περίεργο το ζύγισμα ενός 35-100;
Το θέμα είναι να φοράει η μηχανή τον φακό και όχι ο φακός τη μηχανή... τουλάχιστον όχι στην περίπτωση ενός κλασικού γρήγορου "70-200"

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.373

Κοίταξε, από τη μια λέμε ότι 10 ή 12mp είναι αρκετά, και από την άλλη τα ακουμπάμε "χοντρά" για τον φακό που οι δυνατότητές του θα ξεπερνούν αυτές του αισθητήρα των 12mp. Δεν βλέπεις κάποια αντίφαση σε αυτό;

Αλήθεια, με την 620, δεν νομίζεις ότι θα είναι λιγάκι περίεργο το ζύγισμα ενός 35-100;
Το θέμα είναι να φοράει η μηχανή τον φακό και όχι ο φακός τη μηχανή... τουλάχιστον όχι στην περίπτωση ενός κλασικού γρήγορου "70-200"
δυστυχώς, οι δυνατότητες ενός αισθητήρα 12 μεγαπίξελ είναι πολύ μεγάλες και δεν βλέπω τους φακούς να ξεπερνούν εύκολα αυτές τις δυνατότητες, κι αν τις ξεπερνούν στο κέντρο ή σε κάποιο διάφραγμα ή σε ένα σημείο του ζουμ τους, δε συμβαίνει το ίδιο στα άκρα ή σε άλλο διάφραγμα ή σε όλο το εύρος του ζουμ τους. έχει πολύ πλάκα στο dpreview που μετακινείς τους κέρσορες μήκους εστίασης και διαφράγματος και βλέπεις πως πέφτει η ανάλυση... τι πλάκα δηλαδή, για κλάματα είναι...

στο άλλο σου ερώτημα, περι "πιασίματος" του σώματος της 620 με φακούς κτήνη, προφανώς με το γκριπ δε τίθεται θέμα. χωρίς το γκριπ, είναι απλά ανέκδοτο!

βασικά χωρίς το γκριπ, μόνο ο σταθερός μάκρο 50άρης είναι οκ, ή κανας επίσης σταθερός μινιατούρα, όπως ο Pancake ZUIKO DIGITAL 25 mm, που σκέφτομαι να τον πάρω για να δίνω το σώμα χωρις γκριπ στη γυναίκα μου να βγάζει φωτός, γιατί όποτε πάει να πάρει την 620 με το γκριπ και πάνω τον 50-200 (ιδίως με τον χ2 έχει πολύ γέλιο) ή και τον 12-60 αλλά και τον 7-14, το παρατάει με τη μία, ούτε να το σηκώνει δε μπορεί, όχι να το κουμαντάρει για να βγάλει φωτός! όμως, όταν αφαίρεσα το γκριπ και της έβαλα πάνω τον 50-άρη, μια χαρά ήταν, το φχαριστήθηκε! μιλάμε, μεταμορφώνεαι η μηχανή σε κάτι πανάλαφρο και μικρό, που πλησιάζει πάρα πολύ μια κόμπακτ...

με όλους τους υπόλοιπους φακούς, χωρίς το γκριπ ούτε για αστείο σου λέω, δε παίζει καν. αλλά με το γκριπ, όλα οκ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.373
Απάντηση: Re: έρχεται νέα Olympus

Κι εγώ, κι εγώ!! Δώσε και σε 'μένα μπάρμπα!

Ξέρετε τι μεγάλη wishlist έχω;
αυτήν όλοι την έχουμε μεγάλη μου φαίνεται! :143::135:

δυστυχώς η "τσέπη" είναι μάλλον μικρή για τέτοια "γούστα"...

Reaction score
1

Καλά άμα αρχίσουμε τις wishlist θα κλαίμε παρέα ;)
Εγώ απλά θέλω όλους τους top pro φακούς της olympus:105::110:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.373

η σειρά Ε θα είναι και η μόνη που θα απομείνει από τις DSLR της Olympus.

παύει η συνέχεια των "entry-level DSLRs", μέχρι και της 620, καθώς αντικαθίστανται ουσιαστικά από το Micro Four Thirds mirrorless system, δηλαδή τις ΡΕΝ.

λογικό, καθώς το πλεονέκτημα του μικρού μεγέθους, σωμάτων και φακών, εκφράζεται τέλεια στο Micro Four Thirds, ενώ στη σειρά Ε δίνεται περισσότερη έμφαση σε πιο "επαγγελματική" χρήση.

λινκ

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.370
Members
38.691
Νεότερο μέλος