αναμορφικος φακος

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.466
Θολά στα πέντε μέτρα με 120"; Σίγουρα είναι σωστά νεταρισμένος ο προβολέας; :rolleyes:
Ποιόν έχεις;

Η άλλη περίπτωση είναι να μη θυμάσαι πώς φαίνεται ή πώς πρέπει να φαίνεται το σινεμά.

(Κάθομαι στα τριάμισι μέτρα με 137" και βλέπω όπως πρέπει αν και προφανώς θέλω 4Κ όταν υπάρξει υλικό.)

Reaction score
239
jvc χ35
καλιμπραρισμα οκ αλλα το θεμα ειναι οτι στις 106 ειμαι καλα και στις 120 χαλαει λογω καλιμπραρισματος?
σινεμα ειναι κακη η εικονα το 3Δ χομπιτ ΙΙ ηταν σαν half HD (ενας προτζεκτορας?)
το πασιφικ ριμ ομως σε 2Δ (ψηφιακό πάντα) που ειχα δει ηταν καλυτερο απο το σπιτι (απ'ότι θυμαμαι)
εσυ ομως με 137" 240:1 στα 3.5μετρα με φακο... χωρις φακο zoomed in 137" 240:1 πως ειναι???? αυτη την απαντηση θελω εγω!
(παντα μη δινοντας σημασια στις μπαρες πες οτι ειχα σωστο μασκινγκ)

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.466
jvc χ35
καλιμπραρισμα οκ αλλα το θεμα ειναι οτι στις 106 ειμαι καλα και στις 120 χαλαει λογω καλιμπραρισματος?
σινεμα ειναι κακη η εικονα το 3Δ χομπιτ ΙΙ ηταν σαν half HD (ενας προτζεκτορας?)
το πασιφικ ριμ ομως σε 2Δ (ψηφιακό πάντα) που ειχα δει ηταν καλυτερο απο το σπιτι (απ'ότι θυμαμαι)
εσυ ομως με 137" 240:1 στα 3.5μετρα με φακο... χωρις φακο zoomed in 137" 240:1 πως ειναι???? αυτη την απαντηση θελω εγω!
(παντα μη δινοντας σημασια στις μπαρες πες οτι ειχα σωστο μασκινγκ)
Κοίταξε πάλι το νετάρισμα του φακού.

Χωρίς φακό είναι παρόμοιο σε ποιότητα αλλά ελαφρά σκοτεινότερο με την ίριδα στη ίδια θέση.

Reaction score
239
"Χωρίς φακό είναι παρόμοιο σε ποιότητα αλλά ελαφρά σκοτεινότερο με την ίριδα στη ίδια θέση."
2o κρατουμενο! και τελικο για την περιπτωσή μου...
(ευτυχως την ιριδα την εχω στη μεση οποτε εχω να δωσω αν χρειαστει κ χαι λαμπ αν κ κανει λιγο φασαρια)

οποτε δεν εχει ουσιαστικά νοημα απο αποψη ποιοτητας (ειδικα με φτηνο (new) < 3-4Κ ευρω)
οι μπαρες με ενοχλουν αλλα θα κανω μασκινγκ και θα το λυσω το θεμα αυτο. παντα εχω κατεβασμενη την εικονα κατω κατω οποτε μονο το πανω μερος πρεπει να φτιαξω.

(νετάρισμα φακού εννοεις τη συγκλιση; )

Σε ευχαριστώ πολύ! (σορρυ για το ζάλισμα!!!)

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.466
Νετάρισμα είναι το focus. Δες όμως και τη σύγκλιση. :)

Είναι καλιμπραρισμένο το προβόλι;

Reaction score
239
ενας φιλος μου το ψιλο καλιμπραρισε και η διαρορα ειναι τεραστια εφυγε ενα πρασινο-κιτρινο πεπλο, βελτιωθηκε μαυρο-κοντραστ(νομιζω) και γαμμα. απο custom 1 σε custom2 που ειναι default για να κανω κατευθειαν Α-Β συγκριση ειναι η μερα με τη νυχτα απορω πω εβλεπα το πρωτο εξάμηνο;ρ...θεωρητικα σηκωνει και αλλο καλιμπραρισμα αλλα θα κερδισω ψιλα σε σχεση με αυτο. οποτε δε τον ζορισα αφού ηταν ουσιαστικά τζαμπα.

φοκους καλα πρεπει να ειμαι, προσφατα αλλαξα σεταπ και τωρα που εχω τον προτζεκτορα στα 7,4 μετρα (φακος με οθονη 0zoom και ελαχιστο καθετο lens shift) ειμαι ακομα καλυτερα νομιζω απ'ότι ήμουν στα 4 με αρκετο ζοομ και καμποσο καθετο lens shift). long throw ειχα ακουσει οτι ειναι καλύτερα για αυτο το πηγα τοσο πισω (δεν ειναι στο ταβανι). απλα ανοιχα την ιριδα λιγο παραπανω απ'οτι παλιά αλλα μεγάλωσε και η εικονα απο 106 πήγα στις 120" 16:9

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.431
Σενιαρισε το προβολι με τον καλιμπρατορα και ξαναελα!
Μιλαμε για αλλα πραματα στην εικονα!
Φακος κατω απο 120' δεν χρειαζεται

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.466
φοκους καλα πρεπει να ειμαι, προσφατα αλλαξα σεταπ και τωρα που εχω τον προτζεκτορα στα 7,4 μετρα (φακος με οθονη 0zoom και ελαχιστο καθετο lens shift) ειμαι ακομα καλυτερα νομιζω απ'ότι ήμουν στα 4 με αρκετο ζοομ και καμποσο καθετο lens shift). long throw ειχα ακουσει οτι ειναι καλύτερα για αυτο το πηγα τοσο πισω (δεν ειναι στο ταβανι). απλα ανοιχα την ιριδα λιγο παραπανω απ'οτι παλιά αλλα μεγάλωσε και η εικονα απο 106 πήγα στις 120" 16:9

Καλά πρέπει να είναι το focus; Δε γίνεται συζήτηση με τα πρέπει.
Δες το focus και τη σύγκλιση και ξαναέλα.

Reaction score
239
ασχετως του καλιμπραρισματος που παιζει ρολο και στην ευκρινεια πως γίνεται να εινα οκ με τα κριτηρια μου για μικροτερη εικονα ενω σε μεγαλυτερη με χαλαει ( κοντραστ φωτεινοτητα -πιο σημαντικα απο την αναλυση μου κανουν) π.χ. στα 3.7 μετρα και:
στις 100" γενικως ειναι κομπλέ αλλα μου φαινεται μικρή η εικόνα...
στις 106" γενικως κομπλέ αλλα σε πλουσια πλάνα δαση τοπια κλπ χαλάει λιγο... και παλι μικρη εικονα
και στις 120"¨ειναι σαφως χειροτερα ειδικα στα πλουσια (αλλα πια και σε λιγοτερο πλουσια πλανα.) :/
αυτο πρεπει να ειναι κυριως θεμα αναλυσης και απλα πρεπει να προσγειωθώ στο 1080ρ (ή καλυτερα 800-815ρ με ιντερπιξελ-γκαπ) ;ρ
το ατιμο το 4κ ντεμο υλικο μου πηρε τα μυαλα ειτε το βλεπω σε 55 είτε σε 84" ειναι πρακτικα το ιδιο κορυφαιο.
εβλεπα απο αποσταση μια 55 lg ολεδ και διπλα μια 55 4Κ σονυ και απλα η lg ηταν θολη....δεν εβλεπα τπτ παραπανω απο το 4Κ αλλα το αλλο ηταν απλα θολο! οχι μονο αυτη οποιαδηποτε αλλη 1080ρ ακομα και 40" γυρω ηταν θολη οταν ειχα στο οπτικο μου πεδιο και τις 2! ( και υποθετω οτι ολες ηταν καργα ακαλιμπραριστες...)

Reaction score
239
το φοκους ειναι παρα πολυ καλα-αριστο θα ηταν αν η συγκλιση με αφηνε αλλα σε lcd-οειδή δεν ειναι πάντα τέλεια. (ήταν ευγενικο-μετριοφρων το "πρεπει")
αντιστοιχα με το :
"Χωρίς φακό είναι παρόμοιο σε ποιότητα αλλά ελαφρά σκοτεινότερο με την ίριδα στη ίδια θέση." (παντα με ενδιαφερει η ευκρινεια - κοντραστ κλπ ειμαι οκ ηδη και δεν ειμαι καν καλιμπραρισμενος στο μαχ - εχω χαμηλα στανταρ εκει;ρ)

πάντως για να ξεκαθαρισω τι εννοώ (ακαλιμπραριστο στο μαξ ή οχι) είναι η αισθησή μου ειναι παρόμοια (σιγουρα λιγοτερο) με το να πηγαινω απο 720ρ σε 1080ρ το θόλωμα απο ~100 σε 120 στην ιδια θέση θέασης

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.466
Παρόμοιο σημαίνει πως στη θέση θέασης δε βλέπεις διαφορά στην ευκρίνεια.

Υποθέτω πως έχεις τσιμπημένο το sharpness;

Reaction score
239
παλια το έιχα πιο ψηλά τώρα το έχω ελαχιστα χαμήλα. πάντα αναλογα την ταινία (φιλμ ελάχιστο - ντιτζιταλ π.χ. oblivion σηκώνει...) στα μακρινα πλούσια πλάνα μερικες φορές κερδίζω αλλες χαλάει κιολας) στα κοντινα σχεδοα παντα ειναι καλυτερα αλλα εχεις σχεδον 1.5Κ πιξελ για μια φάτσα...που ειναι αρκετά... ενώ για δάσος δε φτάνουν ουτε για έντα δέντρο;ρ

Reaction score
15.548
.....φιλε μου θελεις καλιμπραρισμα....μπορει ο φιλος σου να διορθωσε καπως την εικονα αλλα οχι οπως πρεπει ....

την οξυτητα της εικονας αν θες να με ακουσεις μην την πειραζεις....την φτιαχνεις μια φορα με patterns οπως πρεπει και τελος...

o αναμορφικος προσφερει πιο συμπαγη εικονα απ οτι το ζουμ και λιγο παραπανω φως.....

στην περιπτωση σου δεν χρειαζεται μιας και μπορεις να πας την εικονα πανω η κατω ανετα .....και με ενα masking να εισαι μια χαρα....

σε καμια περιπτωση ο προβολεας σου δεν βγαζει θολουρα....εκτος και αν εχεις προβλημα νεταρισματος η συγκλισης,,,,αν αυτα ειναι σε καλο βαθμο σωστα θελεις καλιμπραρισμα σιγουρα...

Reaction score
239
οταν λεω θολουρα δεν εννοώ ελλάττωμα,εννοώ οτι δε μπορώ να κατσώ κοντα λογώ μη αρκετής ανάλυσης, 1080 εχω στο tab...προφανώς δε γίνεται να φαίνεται το ίδιο συμπαγής η εικόνα γιαυτό σκευτόμουν τον αναμορφικό να έχω το ίδιο μέγεθος αλλά καλύτερη ποιοτητα.
π.χ. οταν ειναι 112εκ υψος η εικονα με 1080 πιξελς μου φαινεται καλυτερη απο 112εκ απο 810πιξελ. δε βλέπω παραπάνω πράματα γιατι το υλικο ειναι το ιδιο αλλα νομιζω οτι φαίνοτναι καλύτερα ή για την ακριβεια κερδιζω ύψος με την ιδια ποιοτητα, το στρετς το οριζοντιο θα επανεφερε την αναλογια και αν γινοταν με αντιστοιχη ¨ποιοτητα" τοτε υπεθετα οτι θα ημουν 266χ112 - 113" -2.40:1 με ποιοτητα 16:9 (204χ112 92"- 16:9).
αλλα λάθος το κατάλαβα μάλλον.

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.791
Προφανώς με τον αναμορφικό χρησιμοποιείς όλα τα pixels του panel του προβολέα σου, αλλά χάνεις το 1 προς 1 pixel mapping. Το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση που περιγράφει ο Κώστας: πιο συμπαγής κι ελαφρώς πιο φωτεινή εικόνα. Επιπλέον η χρήση αναμορφικού θα σήμαινε και μικρότερο ζουμ (αν η θέση του προβολέα παραμείνει σταθερή), άρα βελτίωση του on/off contrast.
Αν η οθόνη σου είναι 120'' και χρησιμοποιήσεις masking, θα έχεις μια 2,35:1 οθόνη 113''. Θα πρέπει να κάνεις zoom out για κάδρο 16:9 90''. Θα υπάρξει βελτίωση, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Εγώ θα σου πρότεινα αν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα εικόνας σου να κοιτάξεις αλλού. Με δεδομένη την απουσία cms στον προβολέα σου θα κοιτούσα για κανέναν καλό scaler και calibration απο επαγγελματία.

Reaction score
239
βλεπω ολοι οτι καταληγετε στο καλιμπραρισμα! (Που σιγουρα παιρνει και αλλο)
αμα παω σε 3μετρα φαρδος που ςιναξ το μεγιστο που χωραει λεει αναμορφικος η ουτε σε αυτη τη περιπτωση?

Reaction score
15.548
αν μπορεις να παρεις αλλη οθονη-scaler και στηθει σωστα αξιζει....

γιατι δεν πας να δεις στου Δημητρη να εχεις και αποψη.....

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.791
βλεπω ολοι οτι καταληγετε στο καλιμπραρισμα! (Που σιγουρα παιρνει και αλλο)
αμα παω σε 3μετρα φαρδος που ςιναξ το μεγιστο που χωραει λεει αναμορφικος η ουτε σε αυτη τη περιπτωση?
3 μέτρα είναι και η δική μου. Ναι έχει διαφορά. Θα επιμείνω όμως ότι είναι σημαντικότερο για αρχή να βρεις έναν lumagen (αν ψαχτείς βρίσκεις κάτω του χιλιάρικου) και να φωνάξεις τον Καστρουνή.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.141
Members
38.661
Νεότερο μέλος
APOSTOLOS TSAPAS