αντιμετώπιση σκιων στην εικόνα

Reaction score
0
σε συνέχεια προηγοούμενου post μου, αναφορικά με σύνδεση προβολέα για θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων, έκανα τα έξής:
πήρα σήμα (με καλώδιο cat5) από τον αποκωδικοποιητή νόβα και το έστειλα στο δωμάτιο με τον προβολέα. Εκεί, συνδέθηκε το καλώδιο με κάτι σαν splitter, και δίνω έτσι σήμα δορυφορικό τόσο στην tv που υπάρχει στο δωμάτιο όσο και στον pj. το splitter βγάζει εξοδους video. για τον προτζέκτορα χρησιμοποείται ανταπτοράκι σε s-video.
η δορυφορική εικόνα στην tv είναι πολύ καλή. στον προτζέκτορα όμως παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο: όταν βλέπω εικόνα με κίνηση, πχ ποσόσφαιρο, δημιουργείται μια σκιά δίπλα από κάθε παίχτη, που είναι ενοχλητική. απ' ό,τι παρατηρώ, το πρόβλημα είναι εντονότερο με τα έντονα χρώματα (κόκκινο, πράσινο).
μήπως πρέπει να ενισχύσω το σήμα που πάει στον προβολέα και πως?
ή μήπως το φαινόμενο μπορεί να περιοριστεί με ρύθμιση στο μενού εικόνας του προβολέα?

Reaction score
0
Λοιπόν, επειδή την εγκατάσταση δεν την έκανα εγώ, θα προσπαθήσω να αναφέρω πως ακριβώς στάλθηκε το σήμα.
από τις αναλογικές εξόδους (εικόνας και ήχου) του αποκωδικοποιητή της νοβα πήραμε σήμα και στη συνέχεια το συνδέσαμε (με ένα μικρό ανταπτοράκι) σε utp καλώδιο 20 μέτρων. Στο δωμάτιο με τον προτζέκτορα μετατρέψαμε και πάλι το utp σε καλώδιο με αναλογικές εξόδους και τις εξόδους αυτές τις συνδέσαμε σε ένα κουτί (av source receiver γράφει) απο το οποίο παίρνει σήμα τόσο η tv όσο και ο προβολέας.
Μου είπαν ότι το καλώδιο είναι cat5, αλλά ψάχνοντας σήμερα στο internet, βλέπω ότι cat5 είναι το φισάκι που συνδέεται με το utp και όχι το ίδιο το καλώδιο (ελπίζω να κατάλαβα σωστά). Αυτό πως αποκατάσταση της ακρίβειας.
Το πρόβλημα όμως παραμένει: τι φταίει για τις σκιές στην εικόνα και πως διορθώνεται αυτό?
Σημειωτέον πως κατά τα άλλα η εικόνα που παίρνω στο προβολέα είναι σχετικά αξιοπρεπής και μπορείς να δεις ταινία. Μόνο στις γρήγορες σκηνές μου τα χαλάει.

Reaction score
19
Αν κατάλαβα καλά, απλά έχεις επιμηκύνει το καλώδιο (scart ή svideo) κατά 20 μέτρα και μάλιστα μέσα από UTP. :crazy_1:

Κανονικά τίποτα δεν έπρεπε να φαίνεται!

Εκτός και αν δεν έχω καταλάβει καλά και υπάρχει κάποια εξειδικευμένη συσκευή (πανάκριβη) που σου κάνει το αναλογικό ψηφιακό, στο περνάει στο utp και από την άλλη γίνεται το αντίστροφο.

Reaction score
0
την εγκατάσταση δεν την έκανα εγώ, όπως προανέφερα. δηλαδή μου λες πως με utp περνάει μόνο ψηφιακό σήμα? στην περίπτωσή μου πάντως συμβαίνει το αντίθετο, αφού σήμα παίρνω, και μάλιστα καλό.
η όλη εγκατάσταση δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβή. υπολογίζω γύρω στα 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ανταπτόρων και του receiver.
τα δύο ανταπτοράκια που συνδέουν το αναλογικό (video, audio) σε utp και το αντίστροφο έχουν μέγεθος σπιρτόκουτου. περισσότερα δεν μπορώ να πω, γιατί για λόγους ασφαλείας έχουν καλυφθεί εντελώς με μονωτική. αν πάντως η εγκατάστασή μου κρίνεται ενδιαφέρουσα, να ρωτήσω τον τεχνικό να μου πει περισσότερα.
το ερώτημά μου όμως είναι άλλο. καμιά συμβουλή?

Reaction score
62
Μου είπαν ότι το καλώδιο είναι cat5, αλλά ψάχνοντας σήμερα στο internet, βλέπω ότι cat5 είναι το φισάκι που συνδέεται με το utp και όχι το ίδιο το καλώδιο (ελπίζω να κατάλαβα σωστά).
CAT5 είναι το καλώδιο. Το βύσμα λέγεται RJ45..

Reaction score
384
Στειλε το σημα που δινεις στην τηλεοραση στον προτζεκτορα, για δοκιμη.
Εαν ειναι καλο, τοτε το ανταπτορακι με εξοδο S-video ειναι αυτο που τα κανει μανταρα.
Εχω την υποψια οτι ο δεκτης εχει εξοδο composite μονο?

Reaction score
0
αν δέκτη εννοείς το av source receiver, τότε ναι, μόνο composite έξοδο έχει. θα δοκιμάσω τη συμβουλή σου και θα σου πω. πάντως, έχω την εντύπωση πως αν ήταν πρόβηλημα του αντάπτορα, θα έβλεπα σκιες σε κάθε κινούμενη εικόνα και όχι μόνο στις πιο γρήγορες (πχ αγώνα ποδοσφαίρου) όπου το φόντο είναι έντονο (πχ πράσινο).

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.284
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale