καθαρισμος βινυλιου

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: καθαρισμος βινυλιου

Γεια σας,

να προσθέσω και εγώ ότι πράσινα-κόκκινα και όλων των ειδών τα κλασικά σαπούνια απαγορεύονται ρητώς και δια ροπάλου (θα βγάλω ΦΕΚ!) για τον απλούστατο λόγο ότι αφήνουν υπολείμματα που όχι μόνο με απεσταγμένο νερό δεν φεύγουν, αλλά ούτε με τουμποφλό.
Μόνο υγρό πιάτων και αυτό πολύ είναι.
Κάτι διαβάζω έξω και για αραιό διάλυμα ξυδιού. Δεν ακούγετε κακό.
:619:

Reaction score
2
Απάντηση: Re: Απάντηση: καθαρισμος βινυλιου

Εγω παντως χρησιμοποιω υγρο καθαριστικο για βινυλια και τα πλενω με πανακι.Το υγρο το πηρα 8 περιπου ευρω,ενταξει δεν ειναι το ιδιο με ενα καλο πλυντηριο αλλα τουλαχιστον δεν τα αφηνω βρομικα.

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: Re: Απάντηση: καθαρισμος βινυλιου

Γενικώς πάντως, αν αναλογιστούμε τι "ζει" επάνω στο βινύλιο επιλέγουμε και το αντίστοιχο καθαριστικό.
- Δαχτυλιές-οργανικοί ρύποι (γενικά). Πως καθαρίζονται?
3 τρόποι!
α. μιά αρχή στη χημεία λέει "όμοιο διαλύει όμοιο", δηλ. με κάποιο οργανικό διαλύτη διαλύουμε τον λιπαρό λεκέ από παντού. Απαγορευτικό όμως, λόγω του ότι και το βινύλιο είναι οργανικής φύσης. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται καθόλου (προσωπική άποψη)
β. Με την αρχή της σαπωνοποίησης. Με ένα καυστικό διάλυμα σαπωνοποιείται ο ρύπος και πάει στο καλό. Συνίσταται? ΟΧΙ !
γ. Σάπωνες/επιφανειοδραστικές ουσίες. Και εξηγώ: δεν εννοώ το κλασικό πράσινο/λευκό κτλ σαπούνι (μπάρα). Εννοώ απορρυπαντικά που δεν έχουν υψηλό pH και έχουν επιφανειοδραστικούς παράγοντες (παράγοντες που "βοηθούν/εξαναγκάζουν" τους ρύπους να ξεκολλήσουν πιο εύκολα) και που αφρίζοντας κρατάνε τον ρύπο μέσα τους, απαγορεύοντας του να ξανακολλήσει στο βινύλιο.
- σκόνη: το απορρυπαντικό την δεσμεύει στον αφρό του.
- ανόργανα άλατα (έχει φάει κανά ποτό, πορτοκαλάδα, καφέ κτλ): μόνο αραιό ξύδι (και στα δύσκολα πυκνό-ως έχει)

Και πάντα απεσταγμένο νερό για ξέπλυμα!
Πιστεύω ότι καλύτερα θα είναι να εξουδετερωθούν τα όποια υπολείμματα με ένα αραιό, μαλακό οξύ (ξύδι λευκό, εμπορίου - όχι αυτό που φτιάχνουμε από κρασί) και μετά να ξεπλυθεί το βινύλιο με απεσταγμένο.

Τώρα για στέγνωμα στον αέρα, έχω αμφιβολίες (δεν θα ξαναγεμίσει σκόνη?) εκτός αν είναι μέσα σε γυάλα υπό ελαττωμένη πίεση!
Θυμάμαι ότι υπάρχει απορροφητικό χαρτί που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια χημείας που κάνει εξαιρετική δουλειά, χωρίς να αφήνει χνούδι (τουλάχιστον δεν άφηνε στα γυαλικά του εργαστηρίου).
Και πάντα μιλάμε για ταμπονάρισμα και όχι σκούπισμα!
Αυτά σαν θεωρητική προσέγγιση. Με τον καιρό θα κάνω και την πρακτική!

Ναι ........... είμαι χημικός!

Reaction score
3.972

Εγώ πάλι, κάθε Σάββατο βάζω θερμοσίφωνα και όποιο θέλει πάει για μπάνιο...

Reaction score
8.905

Πάντως οι δικοί μου δίσκοι που είναι κυρίως από ανεξάρτητη ροκ σκηνή.... είναι βρομιάρηδες και αρνούνται να πλυθούν! :138:

ryk

Reaction score
925

"Εγώ πάλι, κάθε Σάββατο βάζω θερμοσίφωνα και όποιο θέλει πάει για μπάνιο..."
Εκπαιδευμένοι είναι? :105:

ryk

Reaction score
925

"Πάντως οι δικοί μου δίσκοι που είναι κυρίως από ανεξάρτητη ροκ σκηνή.... είναι βρομιάρηδες και αρνούνται να πλυθούν!"

Και πως κάνετε παρέα?:116:

Reaction score
8.905

Πάντως οι δικοί μου δίσκοι που είναι κυρίως από ανεξάρτητη ροκ σκηνή.... είναι βρομιάρηδες και αρνούνται να πλυθούν! :138:
Και πως κάνετε παρέα?:116:
Και τι να κάνω :203: συμβιβάζομαι. :410:

Reaction score
0

Υπάρχουν στο εμπόριο και κάποιες απλές συσκευές (με μηχανικη υποστήριξη δηλ. χειρονακτική εργασία) :102:που κάνουν σχετικά καλή δουλειά. Εγω χρησιμοποιώ μια τέτοια λύση που προσφέρει μια γερμανική εταιρεία ονόματι KNOSTI και ειμαι ευχαριστημένος, είναι και σχετικά φθηνή λύση, εαν θέλεις μπορείς να δείς το site www.knosti.de εχει και σχετικό βιντεάκι με την χρήση του. Βέβαια σίγουρα υπάρχουν και αλλες παρόμοιες λύσεις στο εμπόριο.....

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.563

Υπάρχει και αυτό το σχετικό link.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ