Maria Pentagiotissa
Επίτιμο μέλος
- Reaction score
- 344
Απάντηση: ... και το όνομα αυτού ...
Όσο για τα δύο ονόματα, επειδή και τα δύο παιδιά μου έχουν από δύο, στην πράξη δεν βλέπω να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα... Το όνομα με το οποίο τους φωνάζουν και με το οποίο συστήνονται είναι σταθερό, το πολύ-πολύ κάποιοι που τους γνωρίζουν αρχικά από την ταυτότητα (π.χ. αν πάνε να γραφτούν κάπου) τους ρωτάνε ποιο όνομα χρησιμοποιούν, απαντάνε και τελείωσε. Ο μεγάλος μου γιος ακούει στο πρώτο όνομα της ταυτότητας και ο μικρός στο δεύτερο. Υποθέτω ότι αν δεν τους άρεσε και ήθελαν να το αλλάξουν, σε έναν καινούργιο κοινωνικό κύκλο - όπως σχολείο, πανεπιστήμιο, δουλειά - θα μπορούσαν να το κάνουν, αν και δεν βλέπω να έχουν τέτοιες διαθέσεις.
Το μόνο (αστείο ακούγεται) πρόβλημα είναι στη συμπλήρωση κάποιων εντύπων, όπου τα δύο ονόματα δεν χωράνε στα πεδία...:140:
Ξανα-συμφωνώ......
Πάντως πιστεύω πως δεν πρέπει να τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό της πρακτικότητας. Θέλω να πω ότι μερικές παραδόσεις μπορεί να φαίνονται ανούσιες αλλά πολλές φορές αυτές οι παραδόσεις είναι που μας συνδέουν με το παρελθόν και μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι σε ορισμένα πράγματα.
Για παράδειγμα λένε πολλοί ότι "δεν τιμάς τους γονείς σου δίνοντας τ' όνομά τους στο παιδί σου, αλλά με την καθημερινή συμπεριφορά σου". Δε λέω, αυτό είναι το σωστό, αλλά όσο να'ναι διαφορετική είναι η αίσθηση συνέχειας που υπάρχει διατηρώντας αυτή την παράδοση και σίγουρα είναι κι αυτή μια μορφή τιμής απέναντι στους γονείς. Δεν μπορώ να το εκφράσω όπως θα ήθελα, αλλά άποψή μου είναι πως δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Κατά την ίδια έννοια μπορούμε ν' αρχίσουμε να κόβουμε ένα σωρό παραδόσεις μόνο και μόνο γιατί δε μας φαίνονται άμεσα χρήσιμες. Δε λέω φυσικά να μείνουμε προσκολλημένοι σ' αυτές γιατί έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες εκφράζουν το χαρακτήρα εντελώς διαφορετικών εποχών, αλλά ούτε είναι κακό να μην τις ξεχνάμε.
Βέβαια για να μην παρεξηγούμαι σχετικά με τις ονομασίες, σαφώς και είμαι αντίθετος να δίνονται άσχημα ονόματα στα παιδιά μόνο και μόνο λόγω του ότι έτυχε έτσι να λένε τους παππούδες τους, όπως ανέφερα και πιο πριν. Όπως και φυσικά διαφωνώ με τα γραφικά τύπου "δεν έρχομαι στα βαφτίσια αν δεν βαφτίσεις το εγγόνι μου με τ' όνομά μου" τα οποία πολλές φορές οδηγούν γονείς να μη μιλάνε στα παιδιά τους και άλλα τραγελαφικά. Σε άλλες περιπτώσεις όμως πιστεύω πως είναι θετικό να διατηρείται αυτή η παράδοση.
Όσο για τα δύο ονόματα, επειδή και τα δύο παιδιά μου έχουν από δύο, στην πράξη δεν βλέπω να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα... Το όνομα με το οποίο τους φωνάζουν και με το οποίο συστήνονται είναι σταθερό, το πολύ-πολύ κάποιοι που τους γνωρίζουν αρχικά από την ταυτότητα (π.χ. αν πάνε να γραφτούν κάπου) τους ρωτάνε ποιο όνομα χρησιμοποιούν, απαντάνε και τελείωσε. Ο μεγάλος μου γιος ακούει στο πρώτο όνομα της ταυτότητας και ο μικρός στο δεύτερο. Υποθέτω ότι αν δεν τους άρεσε και ήθελαν να το αλλάξουν, σε έναν καινούργιο κοινωνικό κύκλο - όπως σχολείο, πανεπιστήμιο, δουλειά - θα μπορούσαν να το κάνουν, αν και δεν βλέπω να έχουν τέτοιες διαθέσεις.
Το μόνο (αστείο ακούγεται) πρόβλημα είναι στη συμπλήρωση κάποιων εντύπων, όπου τα δύο ονόματα δεν χωράνε στα πεδία...:140: