... και το όνομα αυτού ...

Reaction score
40
Απάντηση: ... και το όνομα αυτού ...

Ένα από τα ονόματα που θα ήθελα να είχα είναι Φαίδρα, Μήδεια, Σάπφω, Ηλέκτρα, Ελευθερία, Ελισάβετ και όχι Αρχόντω που είναι το κανονικό μου (της γιαγιά μου):108: με ......ω:133:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Εγώ συμφωνώ εν γένει με την παράδοση που θέλει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα των παππούδων τους αλλά με... προϋποθέσεις. Από τη μία είναι ένα έθιμο που θα μ' άρεσε να διατηρήσω, διαφωνώ όμως να δίνουμε το όνομα του παππού ή της γιαγιάς σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα κακόηχο (βλέπε περιπτώσεις που είπε ο ak1s) ή απλά δε μας αρέσει.

Για να το θέσω διαφορετικά, αν οι παππούδες έχουν normal ονόματα θα τα προτιμούσα, ακόμα κι αν υπήρχε κάποιο άλλο όνομα που μου άρεσε καλύτερα. Αν όχι τότε θα διάλεγα κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι, στην περίπτωση κακόηχου ονόματος, υπάρχει πάντα και η επιλογή να δώσεις στο παιδί δυο ονόματα, αυτό που σ' αρέσει και του παππού/γιαγιάς του και να το φωνάζεις με το... ωραίο :107:
Όπως τα είπες...

Αυτό που πιστεύω πάντως είναι ότι στις οικογένειες με πολλά παιδιά που γίνονται με τη σειρά τους γονείς, δεν χρειάζεται να παίρνουν όλα τα εγγόνια το όνομα του παππού ή της γιαγιάς! Ένα, ίσως το πρώτο που θα έρθει, φτάνει. Ξέρω οικογένεια που κάθε φορά που μαζεύεται γεμίζει το σπίτι μικρούς Χρήστους... (οι γονείς ήταν 5 αδέλφια!) Μια χαρά όνομα είναι το Χρήστος, αλλά όταν αναγκάζεται κανείς να αναφέρεται σε ένα παιδί λέγοντας ο Χρήστος του Τάσου, ο Χρηστάκης και άλλα προσδιοριστικά, κάπου χάνεται η προσωπικότητα, νομίζω! Για να μην αναφερθώ στην περίπτωση που είναι και κακόηχο το όνομα και πέφτεις σε... φωλιά :140:

Reaction score
0

Δεν συμφωνώ για το ότι το επίθετο ενός παιδιού είναι σίγουρα αυτό του πατέρα...

Προσωπικά, και επειδή υπάρχει πλέον αυτή η επιλογή, δεν μ' αρέσει να υποβάλλεται στο μαρτύριο ενός κακόηχου επωνύμου ένα παιδί και το βρίσκω πολύ εγωιστικό από την πλευρά του πατέρα όποτε αυτό συμβαίνει.

Τρανταχτά παραδείγματα τέτοιων επωνύμων προς αποφυγή:
Φοραδούλης, Παρτσακλός, Πεθαίνος, Φλυτζάνης, Βερύκοκος και άλλα πολλά που σίγουρα θα έχετε συναντήσει και γελάσει μαζί τους...

Reaction score
3
Απάντηση: Re: ... και το όνομα αυτού ...

Το όνομά μου φυσικά και ήταν από το όνομα του πατέρα του πατέρα μου, δηλαδή τον παπού μου.

Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει διαφορετικά. Και όχι μόνο αυτό. Μιλάμε για τάμα να βαφτιστώ σε μοναστήρι, 4 ώρες ποδαρόδρομος από το κοντινότερο χωριό (και άλλες τέσσερις στην επιστροφή). Δρόμος ή χωματόδρομος ούτε για αστείο, μέσα από μονοπάτια.

Καλά... εσένα, 4 ώρες πήγαινε και 4 ώρες έλα, ποιος σε κουβαλούσε στα κακοτράχαλα τα μονοπάτια; :116:

Το πρωτο παιδι απο την οικογενεια του πατερα.Το δευτερο παιζεται....

Από το τρίτο και μετά αρχίζεις να έχεις επιλογές, ο γονιός ... :121:
Πλάκα -πλάκα, αυτή είναι η παράδοση που ισχύει και εφαρμόζεται στην ελληνική κοινωνία ...
... και δε λέω ότι εγώ ξέφυγα ... :126:

Γιατί βρε Άκη , το Κωνσταντίνος ωραίο όνομα είναι .

Α... όσο για το Κωνσταντίνος ... πώς να το πω ...
Πάντα μου ακουγόταν βαρύ για παιδάκι ... και τα τελευταία χρόνια ακούω πολλούς γονείς να το επιλέγουν έναντι του ''Κώστας'', που σαν υποκοριστικό μου ακούγεται ...πιο γλυκό :403:

Reaction score
0

Από τα αρχαιοελληνικά ονόματα, το Αλέξανδρος είναι όντως πολύ καλό αλλά θεωρώ ότι έχει πολυφορεθεί.

Υπάρχουν άλλα τα οποία δεν έχει τύχει να τ' ακούσω ποτέ και τα θεωρώ εύηχα, όπως:
Ποσειδώνας,
Πλούτωνας (αν και καταλαβαίνω τους λόγους για να μην χρησιμοποιηθεί),
Δίας,
Απόλλωνας

Από γυναικεία ονόματα τα Φαίδρα, Μήδεια, Σαπφώ, Ηλέκτρα και Δανάη με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.

Ως προς την άποψη του να παίρνει κανείς τ' όνομα που του ταιριάζει, τολμώ να ομολογήσω πως στη στρουμφοχώρα μου αυτό είναι ο κανόνας! Μπορείτε κι εσείς να τον υιοθετήσετε!
Προτεινόμενα: Γρινιάρης, Ξεφτέρης, Χουζούρης, Σπιρτούλης κ.α.

:126:

Reaction score
3
Απάντηση: Re: ... και το όνομα αυτού ...

Εμένα δεν μου αρέσει το έθιμο που έχω ακούσει να διαλέγει ο νονός το όνομα.
Και όμως αυτό μπορεί να συμβεί και να το ζητήσουν οι ίδιοι οι γονείς από τον κουμπάρο, καθώς δεν τολμούν να πουν στους γονείς τους ότι δεν θα βγάλουν το όνομά τους, επειδή δεν τους αρέσει ... :108:

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι, στην περίπτωση κακόηχου ονόματος, υπάρχει πάντα και η επιλογή να δώσεις στο παιδί δυο ονόματα, αυτό που σ' αρέσει και του παππού/γιαγιάς του και να το φωνάζεις με το... ωραίο :107:

Λυπάμαι που διαφωνώ με αυτή την πρακτική, καθώς χρεώνεις το παιδάκι για όλη του τη ζωή, με δύο ονόματα, μόνο και μόνο για να ακουστεί μια φορά στην βάπτισή του, το όνομα του παππού ή της γιαγιάς ... :108:

Reaction score
3

Ένα από τα ονόματα που θα ήθελα να είχα είναι Φαίδρα, Μήδεια, Σάπφω, Ηλέκτρα, Ελευθερία, Ελισάβετ και όχι Αρχόντω που είναι το κανονικό μου (της γιαγιά μου) με ......ω
Καλά βρε φιλενάδα ... σου αρέσει το Μήδεια; :137:

Όσο για το δικό σου ...εμείς σε αγαπάμε όπως και αν σε λένε ... :107:

Όπως τα είπες...

Για να μην αναφερθώ στην περίπτωση που είναι και κακόηχο το όνομα και πέφτεις σε... φωλιά
:204::204:

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Re: ... και το όνομα αυτού ...

Καλά... εσένα, 4 ώρες πήγαινε και 4 ώρες έλα, ποιος σε κουβαλούσε στα κακοτράχαλα τα μονοπάτια; :116:
Εγώ πήγα με ελικόπτερο. Για τους συγγενείς έλεγα... . :142:

Reaction score
0

Τελικά, δεν θεωρώ ότι με το να δίνεις το όνομα του γονιού σου στο παιδί σου τον τιμάς.

Τους γονείς μας θα 'πρεπε να τους τιμούμε με περισσότερο ουσιαστικούς τρόπους.

Διαφωνώ με τους εκβιασμούς του τύπου:
Παππούδες: "Δεν θα έρθω στην βάφτιση", "Το κτήμα στο Ζούμπερι θα το δώσω μόνο αν το ονομάσετε ...."
Γονείς: "Ας το πούμε .... για να μας αφήσει η θειά το κτήμα"

Εισάγεται το θέμα τώρα της οικονομικής ανεξαρτησίας των γονέων... Αν ο παππούς και οι γιαγιά είναι οι χρυσοί χορηγοί, τότε το παιδί μπορεί να ονομαστεί ακόμα και "Ονούφριος Ορταβασίλογλου"

Flash news: Η βάφτιση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και χωρίς την παρουσία των παππουδογιαγιάδων!!! Αλήθεια λέω! Πιστέψτε με!

Τέλος η προσωπική ανάγκη του γονιού να νιώθει δίπλα του τους δικούς του γονείς μπορεί να τον ωθήσει στο να περάσει τα ονόματα τους στα παιδιά του.
Ένα τέτοιο όνομα δεν σημαίνει τίποτε βεβαίως για το ίδιο το παιδί (όσοι έχετε ονόματα από παππούδες-γιαγιάδες μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ή να το διαψεύσετε αυτό) και κατά συνέπεια δεν βρίσκω το λόγο να το φορτώνεται για μιά ζωή (πάσο όταν το όνομα είναι δεν ανήκει στην κατηγορία "Μα καλα! δεν τον λυπήθηκαν οι γονείς του;")

Αυτά είχα να καταθέσω. Μπορείτε να σβήσετε την λάμπα!

smurf :107:

Reaction score
3

Από τα αρχαιοελληνικά ονόματα, το Αλέξανδρος είναι όντως πολύ καλό αλλά θεωρώ ότι έχει πολυφορεθεί.

Υπάρχουν άλλα τα οποία δεν έχει τύχει να τ' ακούσω ποτέ και τα θεωρώ εύηχα, όπως:
Ποσειδώνας,
Δίας,
Απόλλωνας

Από γυναικεία ονόματα τα Φαίδρα, Μήδεια, Σαπφώ, Ηλέκτρα και Δανάη με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.

Ναι, το Αλέξανδρος έχει πολυφορεθεί, αλλά τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται και άλλα όπως Έκτορας, Ορέστης, Ιάσωνας ...

... αλλά θα φώναζες ποτέ το παιδί σου: Δία;;;;;;;; :121:

Για να μην πω πάλι για το Μήδεια :137:

Το Πλούτωνας μου θυμίζει εκείνο το σκυλάκι του Μίκυ, τον Πλούτο ... :142:

Δεν συμφωνώ για το ότι το επίθετο ενός παιδιού είναι σίγουρα αυτό του πατέρα...

Εδώ και κάποια χρόνια πάντως μπορείς να επιλέξεις τα παιδιά να έχουν και τα δύο επίθετα των γονιών τους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πάντα πολύ πρακτικό ...
...αν κιόλας παντρευτεί και κάποιον με άλλα δύο επώνυμα, φαντάσου τα παιδιά τους τι όνομα θα έχουν :116:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
109.143

Εδώ και κάποια χρόνια πάντως μπορείς να επιλέξεις τα παιδιά να έχουν και τα δύο επίθετα των γονιών τους...

Ισχύει αυτό;

Εγώ ήξερα ότι μπορείς να διαλέξεις ή του άντρα ή της γυναίκας!

Reaction score
3

Ισχύει αυτό;

Εγώ ήξερα ότι μπορείς να διαλέξεις ή του άντρα ή της γυναίκας!
Ναι, ισχύει κανονικά και σε ρωτάνε πρώτα όταν πας να βγάλεις τις άδειες του γάμου ...

Σε ρωτούν πάλι στο μαιευτήριο όταν έρθει η ώρα της γέννησης.

Και όχι μόνο τώρα αλλά από παλιά.
Συνέβη και σε μένα που ο γιος μου κοντεύει τα 23 ...

Reaction score
4.910

Οι γονείς μου τόλμησαν...κατα το ήμισυ! Μου έδωσαν το όνομα που ήθελαν αλλά τσοντάρισαν και του παπού επειδή....δεν θα τους μιλούσε η γιαγιά αλλιώς και έτσι έχω δύο!
Εγω δεν έδωσα το όνομα του πατέρα μου στον υιό, του το ειχα ξεκαθαρίσει απο πολύ παλιά ότι δεν μου άρεζε και άλλωστε δεν ειχε πρόβλημα και ο ίδιος, αντίθετα έδωσα στην κόρη το όνομα της μητέρας μου, αφού εκείνο ήταν ωραίο και έτσι βγήκαμε και απο την φασαρία του ψαξίματος. Βεβαίως η πεθερά μου ...δεν ήθελε την ζωή της που δεν δώσαμε το όνομα του πατέρα μου στον υιό, αλλά της είπα ότι έπρεπε να είναι ευχαριστημένη και μόνο που έκανα θρησκευτικό γάμο για χάρη τους (οι γονείς μου δεν ειχαν κανένα πρόβλημα για πολιτικό), οπότε και το θέμα έληξε σύντομα!
Ιδιάζουσα ειναι η περίπτωση του ονόματος της γυναίκας μου, καθώς στα χωριά τότε αποφάσιζε ακόμη ο νονός και ο συγκεκριμένος νονός ήταν...βασιλικός και έβγαζε όλα τα κορίτσια που βάφτιζε Φρειδερίκες και τα αγόρια Παύλους! Αφού λοιπόν....την πάτησαν με τον αδερφό της γυναίκας μου που ονομάστηκε Παύλος και δεν πήρε το όνομα του παπού του, πριν να βαφτίσουν την γυναίκα μου πήγε ενας θείος της στον νονό με....μαχαίρι και τον απείλησε πως αν βγάλει την ανηψιά του Φρειδερίκη, θα τον σφάξει! Ετσι η γυναίκα γλύτωσε παρατρίχα τον να την λένε Φρειδερίκη και πήρε το όνομα της γιαγιάς της!

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
109.143

πήγε ενας θείος της στον νονό με....μαχαίρι και τον απείλησε πως αν βγάλει την ανηψιά του Φρειδερίκη, θα τον σφάξει! Ετσι η γυναίκα γλύτωσε παρατρίχα τον να την λένε Φρειδερίκη και πήρε το όνομα της γιαγιάς της!
:111: :138:

Reaction score
40

Ποσειδώνας,
Δίας,
Απόλλωνας

Ως προς την άποψη του να παίρνει κανείς τ' όνομα που του ταιριάζει, τολμώ να ομολογήσω πως στη στρουμφοχώρα μου αυτό είναι ο κανόνας! Μπορείτε κι εσείς να τον υιοθετήσετε!
Προτεινόμενα: Γρινιάρης, Ξεφτέρης, Χουζούρης, Σπιρτούλης κ.α.

:126:
:142::142:

Reaction score
4

Το όνομα έχει αξία εκεί που ρωτάνε ακόμα....
και καταλαβαίνουν από την απάντηση.. :137:
[YOUTUBE]gKI3rBh1Otw[/YOUTUBE]

Reaction score
50
Re: Απάντηση: Re: ... και το όνομα αυτού ...

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι, στην περίπτωση κακόηχου ονόματος, υπάρχει πάντα και η επιλογή να δώσεις στο παιδί δυο ονόματα, αυτό που σ' αρέσει και του παππού/γιαγιάς του και να το φωνάζεις με το... ωραίο :107:
Λυπάμαι που διαφωνώ με αυτή την πρακτική, καθώς χρεώνεις το παιδάκι για όλη του τη ζωή, με δύο ονόματα, μόνο και μόνο για να ακουστεί μια φορά στην βάπτισή του, το όνομα του παππού ή της γιαγιάς ... :108:
Καλά, δεν το είπα σαν πρακτική για όλα τα παιδιά, απλά σα μια προσέγγιση που ακολουθούν πολλοί και δε βλάπει και κανένα. Αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα δημιουργείται σ' ένα παιδί να'χει δυο ονόματα :118: Να'χει δυο επίθετα να πω, αλλά δύο ονόματα...

Πάντως πιστεύω πως δεν πρέπει να τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό της πρακτικότητας. Θέλω να πω ότι μερικές παραδόσεις μπορεί να φαίνονται ανούσιες αλλά πολλές φορές αυτές οι παραδόσεις είναι που μας συνδέουν με το παρελθόν και μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι σε ορισμένα πράγματα.

Για παράδειγμα λένε πολλοί ότι "δεν τιμάς τους γονείς σου δίνοντας τ' όνομά τους στο παιδί σου, αλλά με την καθημερινή συμπεριφορά σου". Δε λέω, αυτό είναι το σωστό, αλλά όσο να'ναι διαφορετική είναι η αίσθηση συνέχειας που υπάρχει διατηρώντας αυτή την παράδοση και σίγουρα είναι κι αυτή μια μορφή τιμής απέναντι στους γονείς. Δεν μπορώ να το εκφράσω όπως θα ήθελα, αλλά άποψή μου είναι πως δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Κατά την ίδια έννοια μπορούμε ν' αρχίσουμε να κόβουμε ένα σωρό παραδόσεις μόνο και μόνο γιατί δε μας φαίνονται άμεσα χρήσιμες. Δε λέω φυσικά να μείνουμε προσκολλημένοι σ' αυτές γιατί έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες εκφράζουν το χαρακτήρα εντελώς διαφορετικών εποχών, αλλά ούτε είναι κακό να μην τις ξεχνάμε.

Βέβαια για να μην παρεξηγούμαι σχετικά με τις ονομασίες, σαφώς και είμαι αντίθετος να δίνονται άσχημα ονόματα στα παιδιά μόνο και μόνο λόγω του ότι έτυχε έτσι να λένε τους παππούδες τους, όπως ανέφερα και πιο πριν. Όπως και φυσικά διαφωνώ με τα γραφικά τύπου "δεν έρχομαι στα βαφτίσια αν δεν βαφτίσεις το εγγόνι μου με τ' όνομά μου" τα οποία πολλές φορές οδηγούν γονείς να μη μιλάνε στα παιδιά τους και άλλα τραγελαφικά. Σε άλλες περιπτώσεις όμως πιστεύω πως είναι θετικό να διατηρείται αυτή η παράδοση.

Reaction score
4.862
Απ' ό,τι μου έχει πει η μητέρα μου, την ώρα που είπε το όνομά μου ο παπάς έφυγε η θεία μου (η αδερφή του πατέρα μου) από την εκκλησία διότι ήθελε να πάρω το όνομά της :139::139:

Reaction score
40

Το όνομα έχει αξία εκεί που ρωτάνε ακόμα....
και καταλαβαίνουν από την απάντηση.. :137:
[YOUTUBE]gKI3rBh1Otw[/YOUTUBE]
:146::146:

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.553
Members
38.570
Νεότερο μέλος
gvafi72