καλώδια ηχείων

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.921
Απάντηση: Re: καλώδια ηχείων

απο την στιγμη που θες να κανεις το συστημα σου να παιζει καλυτερα δοκιμαζεις καλωδια-και πολλων ειδων μπλιμπλικια
όχι. αν θες να κάνεις το σύστημά σου καλύτερο, βελτιώνεις το χώρο, τη θέση των ηχείων στο χώρο, τη δική σου θέση στο χώρο.
Όλα όσα αφορούν το χώρο.

Τέλος, βελτιώνεις την ποιότητα των ηχογραφήσεων που ακούς.

τα καλώδια είναι βλακείες. δε βελτιώνουν τίποτα.

από τι στιγμή που δε γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του εκμηδενισμού καλό θα ήταν να το... φοβούμαστε λίγο...

εγώ, πολύ προσωπικά, δεν θα επιθυμούσα κάτι τέτοιο γιατί το καλώδιο είναι το φτηνότερο που μπορεί να αλλάξει τον ήχο και να ακούσω κάτι διαφορετικό όταν θα έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια πράγματα...
αν θες να "αλλάζεις" ήχο κάθε 3 και λίγο, δοκίμασε ένα εκουαλάιζερ, ή ακόμα καλύτερα έναν πολλών δυνατοτήτων επεξεργαστή ήχου (DSP). Αμέτρητες δυνατότητες επέμβασης στον ήχο, πολυ πιο φτηνός τρόπος, πολύ πιο σύγχρονος (συγκριτικά τα καλώδια είναι σα να ανακαλύπτεις τον τροχό το 2010).

Αυτο το 10% που λενε οι ηληθιοι οι αγγλοι δεν ισχυει.
Αν δηλαδη δωσουμε παραπανω ποσο εχει ποινη απο καπου ?
Αν μας κατσει ενα ακριβο καλωδιο σε τιμη ευκαιριας
οι ηλίθιοι οι άγγλοι, βάλαν όριο στην ηλιθιότητά τους.

δυστυχώς, το χάλι έντ δεν έχει "όρια ηλιθιότητας".

........και πχιός βρε θα μας πει αν το καλώδιο αυτό είναι καλύτερο; εσύ;

τα αφτια μας
και στο συστημα μας
γιατι τουλαχιστον εγω με αφτα ακουω.
αυτό έλλειπε, να ακούς με τη μύτη!

με τα αυτιά ακούς, αλλά το σύστημά σου καθώς και τις ρυθμίσεις του όντισι (ή οποιουδήποτε άλλου) τα αλλάζεις κάθε 2 βδομάδες. άρα για πχιό απ'όλα τα συστήματα λες?

σε διαφορετικά συστήματα, ως γνωστό, "κάθονται" καλύτερα διαφορετικά καλώδια. Άρα, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσεις.

Ταυτόχρονα, σε οποιαδήποτε στιγμή της στερεοφονικής ζωής σου, θα υπάρξει κάποιο καλώδιο που θα σου φανεί καλύτερο. Αυτό το καλώδιο δε θα είναι υποχρεωτικά ούτε ακριβό, ούτε φτηνό. Είναι τυχαίο. Ναι. Τυχαίο.

Άρα, εφόσον πάντα υπάρχουν αρκετοί άρτζι με μπόλικα φράγκα, όποιο καλώδιο και να βγάλει κάποιος στην αγορά, όσο περίεργο κι αν είναι, θα βρει τον άρτζι του. Κάπχιος θα βρεθεί που τυχαία θα του "κάτσει" το καλώδιο αυτό. Τώρα, αν αυτός ο άρτζι έχει πετρελαιοπηγές, μπορεί να δώσει και 20 χιλιάρικα για καλώδιο, χωρίς πρόβλημα.

Να, αυτή τη λογική εκμεταλλεύονται οι δήθεν "επιστήμονες" των καλωδίων.

επίσης τα ηχοσυστήματά σου είναι τραγικά κατώτερα της ποιότητας των αυτιών σου, και τραγικά διαφορετικά μεταξύ τους αυτά που αλλάζεις.

ταυτόχρονα, δε μιλάμε για ηχοσυστήματα "της προκοπής", ούτε για χώρο "της προκοπής", άρα έχουμε ένα σύνολο λάθος παραμέτρων (πρόσθεσε τις λάθος ηχογραφήσεις - σωστές δεν υπάρχουν) στις οποίες τα αυτιά σου είναι απλά μια δικαιολογία.

δικαιολογία όχι για κάτι περίεργο, δικαιολογία για να σκοτώσεις ευρώπουλα. καλά κάνεις, θα μπορούσες να τα τρως στις γκόμενες όμως...

Αλλαγή ρεύματος (με ίδιο (κλασσικό μαύρο των 5Ε) επαναφορά της τάξης στο σύστημα που ακουγόταν να σέρνεται!!
Οπότε φρονώ να κρατάμε αποστάσεις από απόλυτους αφορισμούς.
όχι, σε μερικά θέματα πρέπει να είμαστε απόλυτοι.

τα καλώδια πρέπει να τηρούν κάποιες προδιαγραφές ποιότητας, καθώς και κάποιες προδιαγραφές ασφάλειας.

Αν θες να "διαφοροποιηθείς" από το "καλωδιομάνι του κιλού" (πράγμα που δεν έχει λογική) είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς καλώδιο μεγάλου κατασκευαστή που δίνει πλήρης προδιαγραφές και χαρακτηριστικά για το καλώδιο αυτό.

και μεγάλος κατασκευαστής καλωδίων είναι πχ η μπέλντεν. μην ακούσω καμιά χαζομάρα για βαν ντεν χουλ και άλλους μικρούς μήτσους που νομίζουν πως είναι γκραντ βιομήχανοι...

Λοιπόν επειδή το αυτί μας, αν ήταν όργανο μέτρησης βάρους θα μπορούσε να μετρήσει με μεγάλη ακρίβεια από μια καρφίτσα μέχρι ένα υπερωκεάνιο, καλό είναι να το εμπιστευόμαστε. :126:
όχι. το αυτί μας δε μπορεί να καταλάβει πολλές διαφορές, συχνά ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές, τόσο μεγάλες που το μικρόφωνο απλά ...γελάει.

επίσης με το χέρι δε μπορείς να έχεις ακρίβεια ψηφιακής ζυγαριάς.

και με το δάχτυλο στην μπρίζα δε καταλαβαίνεις τα παράσιτα της δεη, ούτε μετράς την τάση.

αν επιμένεις για τις δυνατότητες του αφτιού, μπορώ να οργανώσω τυφλό τεστ που να χαζογελάνε όλοι από αμηχανία στο τέλος και να μη ξαναψωνίσουν ηχείο στη ζωή τους....

Τώρα που θα ανοίξω θέμα για τα ψηφιακά καλώδια να δούμε γέλιο που θα πέσει.
Εκεί να δω θεωρίες γιατί παίζουν διαφορετικά και πως εξηγείται.
και θεωρίες υπάρχουν, κι όλα εξηγούνται. τα έχω γράψει κατ'επανάληψη.

Βέβαια, ο "κόσμος", συνεχίζει να συγκρίνει ηχητικά οπτικές ίνες. Χωρίς να τον ενδιαφέρουν πιο ουσιαστικά θέματα, ούτε όσον αφορά τον εκάστοτε πομποδέκτη της οπτικής, ούτε την πραγματικότητα της έξτρα μετατροπής αυτής καθ'αυτής.

αλλά για τις οπτικές ίνες όλοι θα σου πουν πως υπάρχουν διάφορες "πχιότητες".

ε, αυτά.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

τα καλώδια είναι βλακείες. δε βελτιώνουν τίποτα.
μηπως να βαλουμε συρματα που απλωνουν τα ρουχα
να ακουμε μπουγαδα ?
λεω τωρα
ποσα μελη εδω μεσα ακουνε διαφορες , ολοι λαλημενοι ειναι ?
και δεν εχουν χωσει μια περιουσια σε καλωδια

οι ηλίθιοι οι άγγλοι, βάλαν όριο στην ηλιθιότητά τους.

δυστυχώς, το χάλι έντ δεν έχει "όρια ηλιθιότητας".
τι πραμα ειναι αφτο ? μεταδιδεται μεσω καλωδιων ?
ή συσκευων ? να προσεχομεν αλλωστε

αυτό έλλειπε, να ακούς με τη μύτη!

με τα αυτιά ακούς, αλλά το σύστημά σου καθώς και τις ρυθμίσεις του όντισι (ή οποιουδήποτε άλλου) τα αλλάζεις κάθε 2 βδομάδες. άρα για πχιό απ'όλα τα συστήματα λες?

ποια αλλαζω καθε 2 βδομαδες ?

σε διαφορετικά συστήματα, ως γνωστό, "κάθονται" καλύτερα διαφορετικά καλώδια. Άρα, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσεις.

Ταυτόχρονα, σε οποιαδήποτε στιγμή της στερεοφονικής ζωής σου, θα υπάρξει κάποιο καλώδιο που θα σου φανεί καλύτερο. Αυτό το καλώδιο δε θα είναι υποχρεωτικά ούτε ακριβό, ούτε φτηνό. Είναι τυχαίο. Ναι. Τυχαίο.

καλωδια θα υπαρχουν παντα καλυτερα, λεφτα για αυτ α δεν θα υπαρχουν

Άρα, εφόσον πάντα υπάρχουν αρκετοί άρτζι με μπόλικα φράγκα, όποιο καλώδιο και να βγάλει κάποιος στην αγορά, όσο περίεργο κι αν είναι, θα βρει τον άρτζι του. Κάπχιος θα βρεθεί που τυχαία θα του "κάτσει" το καλώδιο αυτό. Τώρα, αν αυτός ο άρτζι έχει πετρελαιοπηγές, μπορεί να δώσει και 20 χιλιάρικα για καλώδιο, χωρίς πρόβλημα.

Να, αυτή τη λογική εκμεταλλεύονται οι δήθεν "επιστήμονες" των καλωδίων.

επίσης τα ηχοσυστήματά σου είναι τραγικά κατώτερα της ποιότητας των αυτιών σου, και τραγικά διαφορετικά μεταξύ τους αυτά που αλλάζεις.

ποιος το λεει αφτο ? υπαρχει μνημονιο επι τουτου ?:143:

ταυτόχρονα, δε μιλάμε για ηχοσυστήματα "της προκοπής", ούτε για χώρο "της προκοπής", άρα έχουμε ένα σύνολο λάθος παραμέτρων (πρόσθεσε τις λάθος ηχογραφήσεις - σωστές δεν υπάρχουν) στις οποίες τα αυτιά σου είναι απλά μια δικαιολογία.

δικαιολογία όχι για κάτι περίεργο, δικαιολογία για να σκοτώσεις ευρώπουλα. καλά κάνεις, θα μπορούσες να τα τρως στις γκόμενες όμως...

ποτε δεν κσερεις σε τι χαλα ο καθενας τα λευτα του , εκτος αν εισαι και συ χορταρεας

όχι, σε μερικά θέματα πρέπει να είμαστε απόλυτοι.

τα καλώδια πρέπει να τηρούν κάποιες προδιαγραφές ποιότητας, καθώς και κάποιες προδιαγραφές ασφάλειας.

Αν θες να "διαφοροποιηθείς" από το "καλωδιομάνι του κιλού" (πράγμα που δεν έχει λογική) είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς καλώδιο μεγάλου κατασκευαστή που δίνει πλήρης προδιαγραφές και χαρακτηριστικά για το καλώδιο αυτό.

και μεγάλος κατασκευαστής καλωδίων είναι πχ η μπέλντεν. μην ακούσω καμιά χαζομάρα για βαν ντεν χουλ και άλλους μικρούς μήτσους που νομίζουν πως είναι γκραντ βιομήχανοι...

όχι. το αυτί μας δε μπορεί να καταλάβει πολλές διαφορές, συχνά ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές, τόσο μεγάλες που το μικρόφωνο απλά ...γελάει.

επίσης με το χέρι δε μπορείς να έχεις ακρίβεια ψηφιακής ζυγαριάς.

και με το δάχτυλο στην μπρίζα δε καταλαβαίνεις τα παράσιτα της δεη, ούτε μετράς την τάση.

αν επιμένεις για τις δυνατότητες του αφτιού, μπορώ να οργανώσω τυφλό τεστ που να χαζογελάνε όλοι από αμηχανία στο τέλος και να μη ξαναψωνίσουν ηχείο στη ζωή τους....

και θεωρίες υπάρχουν, κι όλα εξηγούνται. τα έχω γράψει κατ'επανάληψη.

Βέβαια, ο "κόσμος", συνεχίζει να συγκρίνει ηχητικά οπτικές ίνες. Χωρίς να τον ενδιαφέρουν πιο ουσιαστικά θέματα, ούτε όσον αφορά τον εκάστοτε πομποδέκτη της οπτικής, ούτε την πραγματικότητα της έξτρα μετατροπής αυτής καθ'αυτής.

αλλά για τις οπτικές ίνες όλοι θα σου πουν πως υπάρχουν διάφορες "πχιότητες".

ε, αυτά.[/quote]

και αλλα πολλα:142::143:

Reaction score
777
Kαι εγώ θα συμφωνήσω ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων καλό είναι να μην ξεπερνά το 10% του συνολικού κόστους του συστήματος, με τη λογική ότι σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσαν να επενδυθούν καλύτερα τα χρήματα.
αυτή ακριβώς είναι η απάντηση argie.αν βάλεις κάτω τα νούμερα θα δείς οτι αν ξεφύγεις σε ένα σύστημα των 50000 και πάρεις καλώδια αξίας 10000 αμέσως αμέσως καταλήγεις σε αρκετά καλύτερο ηχείο!!!είτε αυτή είναι η επόμενη σειρά είτε είναι ένα τελείως διαφορετικό ηχείο.Με αυτά τα 5000 σκέψου τί μπορείς να πάρεις σε σύγκριση με ένα ταπεινό πολύμπριζο.
Βέβαια εντάξει αν το πάρεις κοψοχρονιά πάω πάσο.

Πάντως ένα πράμα που έχω παρατηρήσει -έχοντας βέβαια ακούσει διαφορές σε καλώδια- είναι αυτό που λένε πολλοί.Πώς ξέρουμε οτι η αλλαγή είναι σωστή ακόμα και αν ακούγεται καλύτερα.
Απο την άλλη argie μήν περιμένεις να πείσεις τα αυτονόητα κάποιον ο οποίος δέν έχει ακούσει διαφορά.δέν έχει ακούσει στρωμένο ενισχυτή.δέν έχει κάποιες εμπειρίες χρήσιμες για το χόμπι.Βέβαια δέν είναι κακό...απλά μιλάτε άλλη γλώσσα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.921

μηπως να βαλουμε συρματα που απλωνουν τα ρουχα
να ακουμε μπουγαδα ?
λεω τωρα
ποσα μελη εδω μεσα ακουνε διαφορες , ολοι λαλημενοι ειναι ?
και δεν εχουν χωσει μια περιουσια σε καλωδια
γιατί συγχέουμε κάπχια πράγματα;

γιατί ακόμα;

πχιός βρε είπε ότι δε θα ακούσεις διαφορά?
πχιος είπε να βάλουμε "σύρματα που απλώνουν τα ρούχα"?

έχω κάνει αρκετά μεγάλες αναλύσεις στα καλώδια, με πολλά στοιχεία, δεδομένα, πληροφορίες, τρόπους υπολογισμού κλπ κλπ κλπ. Αναλύσεις που δε θα βρεις έτοιμες ίσως πουθενά. Λες να πρότεινα σύρματα που απλώνουν ρούχα? Λες να μην άκουγα διαφορές κι έτσι από βίτσιο να έκανα αναλύσεις καλωδίων?

(Κι αναλύσεις μου είναι επιπέδου παιδικού κόμικ σε σχέση με την πραγματικότητα ενός πραγματικού επιστήμονα στον αντίστοιχο κλάδο.)

Σαφώς ακούω διαφορές στα καλώδια, μόνο που ξέρω το γιατί. είναι προβλέψιμο, αρκεί να ξέρεις τι παίζει.

χθες έφτιαχνα καλώδια για μένα, AES/EBU συγκεκριμένα, καθώς και κάπχια καλώδια ρεύματος και καναδυό πολύμπριζα. Οι συνολικές γνώσεις που χρησιμοποίησα στις εν λόγω "ιδιοκατασκευές" είναι απίστευτα πολλές για το αντικείμενο, ενώ ταυτόχρονα η συνολική ποιότητα των υλικών που χρησιμοποίησα ήταν απίστευτα υψηλή, λες και πια δε ξέρω γω τι κάνω δηλαδή, και στο τέλος γελούσα με τα ..χάλια μου! Τουλάχιστον είμαι απόλυτα βέβαιος για την ορθότητα του αποτελέσματος, για την αντοχή του και για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών, ενώ ταυτόχρονα δε κόστισαν το 1/10 της αξίας του ηχοσυστήματός μου! μη χαζέψουμε κιόλας.... σιγά μη σκάσω μια μπετονιέρα ευρώπουλα για να τηρήσω την αναλογία της χρυσής τομής των ηλιθίων (που λες και συ) άγγλων... έλεος...

τουλάχιστον όμως μη μιλάς για "σύρματα που απλώνουν ρούχα", και μη μου λες εμένα πως ακούγονται διαφορές, ανεξαρτήτου κοστολογίου. Να ξέρουμε τι λέμε ο ένας στον άλλο δηλαδή.

ΥΓ1
τα καλώδια που έφτιαξα παίζουν ήδη τέλεια, λες όταν στρώσουν να παίξουν ακόμα καλύτερα?:143::135:

ΥΓ2

άρτζι ξέρεις καλά πως σε ...πάω!

σε πάω με 1000 δηλαδή!

πολλά από αυτά που γράφω ως απάντηση σε σένα, είναι για άλλους. Το ξέρεις καλά αυτό, πως δηλαδή "τα λέω στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά", γιατί είσαι ανπέχταμπλ και αποκλείεται να μου θυμώσεις, όμως έτσι κι αλλιώς οφείλω να σου ζητήσω συγνώμη γιατί "φαίνεται" να στα "σπάω" κατ'επανάληψιν. όμως, περνάμε καλά, ε? :138:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.921
Απάντηση: καλώδια ηχείων

ως έτοιμη, μασημένη τροφή, προτείνω 3 "συγκριτικά τεστ" για οποιονδήποτε καλοθελητή ή ενδιαφερόμενο με το αντικείμενο, ιδίως αν ενδιαφέρεται σοβαρά να βγάλει συμπεράσματα:

1. καλωδίων ρεύματος.

μεθοδολογία:
-χρησιμοποίησε ένα on line UPS αυστηρών προδιαγραφών, να είναι δηλαδή εγκεκριμένο "for medical applications" (μεγάλης συχνότητας πλήρους ημιτόνου διπλής ανόρθωσης), αλλά και μεγάλης ισχύος (>2KVA).
-βεβαιώσου ότι στο χώρο σου έχεις σωστή γείωση (αν δε μπορείς, φώναξε ηλεκτρολόγο)
-τοποθέτησε την προς κριτική συσκευή πάνω στο UPS, πχ το dac ή τον προ ή τον τελικό.
-άκου μουσική ώστε να συνηθίσεις τον ήχο (το ups θα τον αλλάξει - δε μας ενδιαφέρει να σχολιάσουμε το παραπάνω σε αυτό το σημείο)
-τώρα άλλαζε καλώδια ρεύματος.
-αν ακούσεις διαφορά, έλα να μου πεις...:142:

2. καλωδίων ηχείων.

μεθοδολογία:
-χρησιμοποίησε ένα τελικό για κάθε ηχείο
-τοποθέτησε τον τελικό κολλητά στην πλάτη του ηχείου, ώστε οι μπανάνες εξόδου του τελικού να ακουμπάν σχεδόν πάνω στις μπανάνες του ηχείου
-χρησιμοποίησε καλώδιο ηχείων μήκους το πολύ 10 εκατοστών μεγάλης διατομής, φτιαγμένο για αυτή τη χρήση, πχ το χοντρό καλώδιο ηχείων της belden
-τώρα άλλαξε αυτό το καλώδιο με οποιοδήποτε άλλο, στο ίδιο μήκος.

3. καλώδιο διασύνδεσης (interconnect)

μεθοδολογία:
-αγόρασε ένα ζεύγος line level μετασχηματιστών υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών για επαγγελματική χρήση, όπως αυτό που φαίνονται μέσα στους τελικούς της τζεφ ρόουλαντ, κατασκευής της λούνταλ, κόστους ~70 ευρώ έκαστο.
-το τοποθέτησε τον εν λόγω μετασχηματιστή σε σειρά με το σήμα εισόδου στην συσκευή που "πάει" το σήμα, δηλαδή ανάμεσα σε προ και τελικό, το βάζεις στον τελικό, ενώ από ντακ σε προ το βάζεις στον προ.
-το βέλτιστο είναι να το τοποθετήσεις εσωτερικά της συσκευής, αλλά αν δε μπορεις ή αν δε θες, βάλε ένα βύσμα rca πάνω στο μετασχηματιστή στην έξοδό του και κότσαρέ τον στο rca εισόδου της συσκευής. Στην είσοδό του κότσαρε ένα θυλικό rca κι είσαι έτοιμος να συνδέσεις οποιοδήποτε καλώδιο με rca, ενώ το ίδιο γίνεται και για xlr.
-άλλαζε τώρα καλώδια διασύνδεσης.

4. να πω και για ψηφιακά? άσε, αργότερα.... τώρα παρακολουθώ αυτό το θέμα...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.144

... κι εγώ κατεβάζω Bohannon. Τα λέμε άλλη στιγμή...

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

ξερεις και εγω οτι σε παω με 1000 ,

οσο αφορα τον πιο πανω φιλο
θα περιοριστω στην απαντηση του και θα απαντησω με το ιδιο τροπο αλλα τουμπα
δεν προσπαθω να ψησω κανενα

αλλα μην προσπαθειτε να ψησετε και εμενα οτι ακουω, ενω δεν υπαρχουν διαφορες.

Οσο αφορα , δοκιμες
24 χρονια ακουω καλωδια
το καλωδιακο μου σετ εχει κλεισει (εκτος του hdmi)
τα αλλα για να τα αλλαξω θελω λοττο
Και λοττο δεν παιζω.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

... κι εγώ κατεβάζω Bohannon. Τα λέμε άλλη στιγμή...
και εγω τρωω ενα βαυαριας μαυρο
με τυρι φιλαδελφια-γαλοπουλα-τοματα -τυρι

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

1. καλωδίων ρεύματος.

μεθοδολογία:
-χρησιμοποίησε ένα on line UPS αυστηρών προδιαγραφών, να είναι δηλαδή εγκεκριμένο "for medical applications" (μεγάλης συχνότητας πλήρους ημιτόνου διπλής ανόρθωσης), αλλά και μεγάλης ισχύος (>2KVA).
-βεβαιώσου ότι στο χώρο σου έχεις σωστή γείωση (αν δε μπορείς, φώναξε ηλεκτρολόγο)
-τοποθέτησε την προς κριτική συσκευή πάνω στο UPS, πχ το dac ή τον προ ή τον τελικό.
-άκου μουσική ώστε να συνηθίσεις τον ήχο (το ups θα τον αλλάξει - δε μας ενδιαφέρει να σχολιάσουμε το παραπάνω σε αυτό το σημείο)
-τώρα άλλαζε καλώδια ρεύματος.
λοιπον το μπαζο συστημα μου περιεχει ενα exact power EP15 αγορασμενο το 2005 στα 3 χιλιαρικα.Σε τζενερειτορ φιλου καθηγητη ο παλμος ηταν τελειο ημιτονο.Γενικα κανει πολλες διορθωσεις στο ρευμα.Το ρευμα το εχω φτιαξει με τα χερια μου απο το 0.Και την γειωση και οτι αλο εχω κανει απο τον ασφαλειοδιακοπτη μεχρι την μπριζα.
οσες γνωσεις και συμβουλες ειχα τις εξαντλησα ολες.

Οσο αφορα την μεθοδολογια σου , σεβαστη αλλα οχι πραγματοποιησιμη σε ενα μεσο συστημα.

2. καλωδίων ηχείων.

μεθοδολογία:
-χρησιμοποίησε ένα τελικό για κάθε ηχείο
-τοποθέτησε τον τελικό κολλητά στην πλάτη του ηχείου, ώστε οι μπανάνες εξόδου του τελικού να ακουμπάν σχεδόν πάνω στις μπανάνες του ηχείου
-χρησιμοποίησε καλώδιο ηχείων μήκους το πολύ 10 εκατοστών μεγάλης διατομής, φτιαγμένο για αυτή τη χρήση, πχ το χοντρό καλώδιο ηχείων της belden
-τώρα άλλαξε αυτό το καλώδιο με οποιοδήποτε άλλο, στο ίδιο μήκος.
τι λες τωρα ? ποιος εχει καλωδιο σε τετοιο μηκος ?
σιγα μην κολλησουμε μπορνα μπορνα για να μην εχουμε καν καλωδιο.

3. καλώδιο διασύνδεσης (interconnect)

μεθοδολογία:
-αγόρασε ένα ζεύγος line level μετασχηματιστών υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών για επαγγελματική χρήση, όπως αυτό που φαίνονται μέσα στους τελικούς της τζεφ ρόουλαντ, κατασκευής της λούνταλ, κόστους ~70 ευρώ έκαστο.
-το τοποθέτησε τον εν λόγω μετασχηματιστή σε σειρά με το σήμα εισόδου στην συσκευή που "πάει" το σήμα, δηλαδή ανάμεσα σε προ και τελικό, το βάζεις στον τελικό, ενώ από ντακ σε προ το βάζεις στον προ.
-το βέλτιστο είναι να το τοποθετήσεις εσωτερικά της συσκευής, αλλά αν δε μπορεις ή αν δε θες, βάλε ένα βύσμα rca πάνω στο μετασχηματιστή στην έξοδό του και κότσαρέ τον στο rca εισόδου της συσκευής. Στην είσοδό του κότσαρε ένα θυλικό rca κι είσαι έτοιμος να συνδέσεις οποιοδήποτε καλώδιο με rca, ενώ το ίδιο γίνεται και για xlr.
-άλλαζε τώρα καλώδια διασύνδεσης.
μηπως να το εβαζα στην πσησταρια ?
γιατι δεν χαλαω καλωδια για κανενος ειδους δοκιμη

4. να πω και για ψηφιακά? άσε, αργότερα.... τώρα παρακολουθώ αυτό το θέμα...[/quote]
οκ

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.921

χθες έφτιαχνα καλώδια για μένα, AES/EBU συγκεκριμένα, καθώς και κάπχια καλώδια ρεύματος και καναδυό πολύμπριζα. Οι συνολικές γνώσεις που χρησιμοποίησα στις εν λόγω "ιδιοκατασκευές" είναι απίστευτα πολλές για το αντικείμενο, ενώ ταυτόχρονα η συνολική ποιότητα των υλικών που χρησιμοποίησα ήταν απίστευτα υψηλή, λες και πια δε ξέρω γω τι κάνω δηλαδή, και στο τέλος γελούσα με τα ..χάλια μου! Τουλάχιστον είμαι απόλυτα βέβαιος για την ορθότητα του αποτελέσματος, για την αντοχή του και για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών, ενώ ταυτόχρονα δε κόστισαν το 1/10 της αξίας του ηχοσυστήματός μου! μη χαζέψουμε κιόλας.... σιγά μη σκάσω μια μπετονιέρα ευρώπουλα για να τηρήσω την αναλογία της χρυσής τομής των ηλιθίων (που λες και συ) άγγλων... έλεος...

άκου κει το 10% της αξίας του ηχοσυστήματος να είναι καλώδια! μα τι μπούρδες είναι αυτές?

να στα πω αναλυτικά για το δικό μου ηχοσύστημα, που κοστίζει συνολικά περισσότερα από το 7-θέσιο αυτοκίνητό μου.

στα ηχεία μου (τιμή αγοράς με απόδειξη 7.200 ευρω) το κόστος των καλωδίων που χρησιμοποιώ ως "καλώδια ηχείων" είναι περίπου 2 ευρώ. κάτι κομματάκια 10-ποντα belden ηχείων, το πιο χοντρό καλώδιο που φτιάχνουν, που το πουλάνε ~6 ευρω το μέτρο.
επίσης έχω αλλάξει όλη την εσωτερική τους καλωδίωση με το χάλκινο goertz, χρησιμοποιώντας 1 αγωγό από τους 2 που είναι κατασκευαστικά μαζί, και χρησιμοποιώ συνολικά 2 μ από αυτόν τον αγωγό σε κάθε ηχείο. τα είχα αγοράσει 3,5$ το πόδι, δηλαδή κόστος ανά ηχείο περίπου 8-9 ευρώ.

με την αναλογία που λεν οι άγγλοι θα έπρεπε να είχα δώσει 720 ευρώ, κι εγώ είμαι συνολικά στα ...20 ευρώπουλα!

όλα τα υπόλοιπα καλώδια που χρησιμοποιώ είναι belden 1694A & 1696A (coaxial και AES/EBU) με βύσματα neutric για χρήση σε ψηφιακά (δηλαδή έχει πιστοποίηση πχ 110ωμ το XLR) με συνολικό κόστος λιγότερο από 100 ευρώ, κι αυτό βαριά βαριά στο λέω, μαζί με την ασημοχαλκοκόλληση. επίσης έχω τοποθετήσει εντός των XLR των AES/EBU καλωδίων, όπου χρειάζεται, όπου δηλαδή δεν υπάρχει εντός μηχανήματος, μετασχηματιστή AES/EBU, όπως προτείνει η AES, με χρήση της γαλβανικής απομόνωσης (είναι προαιρετική στα ψηφιακά), κόστους περίπου 12$ έκαστος.

για αναλογικό ιντερκονέκτ (σε απειροελάχιστα σημεία) χρησιμοποιώ είτε belden απλό καλώδιο διασύνδεσης θωρακισμένο (για το χομ σίνεμα), ή το ομοαξονικό της ίδιας φίρμας. + το κόστος των line level μετασχηματιστών, που είναι πολύ μικρό.

για καλώδια ρεύματος χρησιμοποιώ χοντρό "πλυντηρίου", το άσπρο το παχύ της μάνας του καμάρι, με εξαίρεση στους τελικούς που έχω βάλει ένα μπαμπάτσικο θωρακισμένο, αλλά και στο UPS και από πίνακα, που έβαλα το θωρακισμένο της belden. Συνολικό κόστος όλων των καλωδίων (πολλά καλώδια και πολλά μέτρα) περίπου 100 ευρώ.

και όλα είναι πάνω σε on line UPS πολύ καλών προδιαγραφών.

φέρε οποιοδήποτε καλώδιο ρεύματος στο σπίτι μου. αν ακούσεις διαφορά, να μου τρυπήσεις τη μύτη! φέρε κι οποιοδήποτε ιντερκονέκτ. κι ότι άλλο γουστάρεις. Δεν ακούγεται καμιά απολύτως διαφορά με κανένα καλώδιο. ούτε η φάση του ρεύματος δεν ακούγεται, σε κανένα μηχάνημα, ούτε στους τελικούς δηλαδή.

Και δε ξέρεις τι καλώδια έχω διαθέσιμα από το ένοχο παρελθόν μου... ιδέα δεν έχεις πόσες εκατοντάδες χιλιάρικα (σε δραχμούλες) ξόδεψα πιτσιρικάς σε φιρμάτα καλώδια... μεταξύ 1989 και 1994 πάνω από μισό εκκατομύριο δραχμούλες είχα δώσει για 1 μόνο ιντερκονέκτ, και πολύ πάνω από αυτό το ποσό για καλώδια ηχείων, και μάλιστα πολύ μικρού μήκους (1μ)... :141:

τι να κάνω, αφού άκουγα διαφορές... (που'σαι γιάννη μου):136:

τουλάχιστον, έπαθα, κι έμαθα. :126:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

εγω απο την αλλη οτι βαλω πανω ακουω διαφορες, οχι προς το καλυτερο παντα.Αλλα ακουω.Τα καλωδια (σχεδον ολα ) εσωτερικα ειναι belden απλα ειναι φτιαγμενα απο κατασκευαστη καλωδιων.Οσο αφορα το συστημα σου , αν σου φερω καποια ηχειων πιθανο να ακουσουμε διαφορες.Αλλα ξερεις δεν ειμαι ζουλου ουτε ο μαγος της φυλης για να τρυπαω μυτες.
Αν ησουν εδω κοντα θα μπορουσαμε να κανουμε πολλες δοκιμες.Αν παντως ερθω πανω (τελος 8) θα εχω ενα καλωδιο ηχειων να δουμε τι παιζει.:126:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.921

καλώδιο ηχείων χρησιμοποιώ 10cm για κάθε δρόμο ξεχωριστά (ενεργή τριενίσχυση γαρ), άρα για δοκιμή χρειάζονται 12 τεμάχια 10ποντα.

φέρε ότι θες.

θα κάνω τρία τέταρτα να τα τοποθετήσω, τζάμπα κι άδικα, αλλά για χάρη σου, ότι γουστάρεις...

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: καλώδια ηχείων

γ

φέρε οποιοδήποτε καλώδιο ρεύματος στο σπίτι μου. αν ακούσεις διαφορά, να μου τρυπήσεις τη μύτη! φέρε κι οποιοδήποτε ιντερκονέκτ. κι ότι άλλο γουστάρεις. Δεν ακούγεται καμιά απολύτως διαφορά με κανένα καλώδιο. ούτε η φάση του ρεύματος δεν ακούγεται, σε κανένα μηχάνημα, ούτε στους τελικούς δηλαδή.

Κ:
και εγώ στο σύστημα που έχω στο δωμάτιο μου δέν ακούω διαφορές μεταξύ dac.να σου πώ την αλήθεια σε λίγο δέν θα ακούω και μεταξύ ενισχυτών.:142:
βέβαια το σύστημα είναι 30 ετών.στα τελευταια του.ένα καλό σύστημα οφείλει να δείχνει τις διαφορές.Τουλάχιστον αυτήν την καραμέλα λέτε όταν ακούτε διαφορές μεταξύ realtek και hiface και εγώ δέν ακούω.βέβαια τώρα γι άλλη μια φορά το γυρνάμε όπως μας βολεύει...:136:

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Re: καλώδια ηχείων

Μου θυμίζεις τον άλλο που συνέκρινε ένα buffalo με ένα EMM LABS σε σύστημα 1500Ε και περίμενε να ακούσει διαφορές.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

πηρα ενα pm Και ελεγε

ρε αρτζι καποιος ειπε το συστημα σου μπαζο

και οτι αυτος εχει συστηματαρα

για ρωτα τον με αυτα που λεει χαιεντιζει

και λεω και γω
δε βαριεσαι μωρε

φεεεεεεεεεεεεεττττττττττττταααααααααααααα:143:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

καλώδιο ηχείων χρησιμοποιώ 10cm για κάθε δρόμο ξεχωριστά (ενεργή τριενίσχυση γαρ), άρα για δοκιμή χρειάζονται 12 τεμάχια 10ποντα.

φέρε ότι θες.

θα κάνω τρία τέταρτα να τα τοποθετήσω, τζάμπα κι άδικα, αλλά για χάρη σου, ότι γουστάρεις...
θα φαμε τιποτα ?
ή να φερω κατι σπιτικα κοπσιδια απο εκει γυρω που εχω καλα κονε στην πολη σου.Γιατι θα φερεω ενα πεινασμενο μαζι μου:143:

Reaction score
29.746

Και δε ξέρεις τι καλώδια έχω διαθέσιμα από το ένοχο παρελθόν μου... ιδέα δεν έχεις πόσες εκατοντάδες χιλιάρικα (σε δραχμούλες) ξόδεψα πιτσιρικάς σε φιρμάτα καλώδια... μεταξύ 1989 και 1994 πάνω από μισό εκκατομύριο δραχμούλες είχα δώσει για 1 μόνο ιντερκονέκτ, και πολύ πάνω από αυτό το ποσό για καλώδια ηχείων, και μάλιστα πολύ μικρού μήκους (1μ)...

τι να κάνω, αφού άκουγα διαφορές... (που'σαι γιάννη μου)

τουλάχιστον, έπαθα, κι έμαθα.

ρε μήπως άκουγες -ακούς και φωνές σαν την ιωάννα της λωραίνης?

Reaction score
29.746

πηρα ενα pm Και ελεγε

ρε αρτζι καποιος ειπε το συστημα σου μπαζο

και οτι αυτος εχει συστηματαρα

για ρωτα τον με αυτα που λεει χαιεντιζει

και λεω και γω
δε βαριεσαι μωρε

φεεεεεεεεεεεεεττττττττττττταααααααααααααα:143:

Βαρελίσια η ντενεκέ? δωδώνης τρικάλων η παρνασού?:142:

Πες μου ποιός τοπε αυτό να του κόψω τα καλώδια φέτες...?

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt