μετά από σύγκριση έρχεται η αναβάθμιση...

Reaction score
11
Την παραμόρφωση λόγο του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης ενός ακτινικού βραχίονα μπορείς να την υπολογίσεις. Είναι διαφορετική σε κάθε σημείο του δίσκου (ανάλογη με την απόκλιση από τα σημεία μηδενισμού) και εξαρτάται από το off-set, το overhang, to effective lenght και την απόσταση μεταξύ του σημείου στήριξης του βραχίονα.

Για το wow/flutter τα έχουμε πει πως

To 1977 ο Δανός Paul Ladegaard (Μηχανικός της Bruel and Kjaer που ασχολείται με όργανα μετρήσεων ήχου, μικρόφωνα, φασματογράφους, γεννήτριες συχνοτήτων κτλ κτλ και μπαμπάς των air-bearing βραχιόνων) σε μία μελέτη του περί συντονισμών, αποσβέσεων, ιδιοσυχνοτήτων κτλ έκανε και μία αναφορά στην μελέτη του Ιάπωνα Saki περί Wow&Flutter του 1970 και της ακρίβειας περιστροφής των πικαπ.

Σε αυτή την μελέτη και με βάση τα μηχανήματα που είχε στην διάθεση του απόδειξε ότι το W&F είναι περισσότερο εξαρτώμενο από τον βραχίονα και την κεφαλή και λιγότερο από την ακρίβεια περιστροφής του πλατό, όταν αυτή βρίσκεται φυσικά εντός ορίων. (όχι πάνω από 0.1% όπως λέγανε τότε)

Τι είναι W&F
H απόδοση ενός τόνου κατά τη αναλογική αναπαραγωγή προϋποθέτει και την ακριβή περιστροφή του δίσκου. Η διαμόρφωση ενός τόνου από 0.5Hz έως 10Hz από τη συνεδρία κεφαλής/βραχίονα και περιστροφής ονομάζεται wow και η διαμόρφωση ενός τόνου από 10Ηz έως 100Ηz από τη συνεδρία κεφαλής/βραχίονα και περιστροφής ονομάζεται flutter.

Μεταβολή τόνου
Η ακίδα κατά την περιστροφή του δίσκου εντός του αυλακιού κάνει μια εξαναγκασμένη ταλάντωση δεξιά/αριστερά. Η συχνότητα ταλάντωσης της ακίδας μας στην μονάδα του χρόνου δίνει και την συχνότητα αναπαραγωγής. Έτσι εάν η ταχύτητα αναπαραγωγής είναι μεγαλύτερη της ταχύτητας εγγραφής ας πούμε κατά 1% (στη θεωρία πρέπει να είναι σωστή της εγγραφής αλλά στην πράξη δεν είναι) τότε ένας τόνος 100Ηζ θα ακουστεί κατά 1% υψηλότερος και εάν η ταχύτητα είναι μικρότερη θα ακουστεί χαμηλότερος κτλ.

Ο εγκέφαλος μας όμως δεν μπορεί να καταλάβει καμία απόκλιση τόνου περί τα 4ΗΖ. Μάλιστα ο Saki είχε υπολογίσει ότι κάτω από +/-0.06% wow& flutter είναι άσκοπο.

Στην συνέχεια με ένα δίσκο τόνου 315Ηz πάνω σε ένα πικάπ με μεγάλη ακρίβεια περιστροφής βάζει τρεις διαφορετικούς βραχίονες και τρεις κεφαλές και με ένα παλμογράφο βλέπει τα αποτελέσματα τις αναπαραγωγής τα οποία είναι.
ΒραχίοναςΑ = W&F +/- 0.04%
ΒραχίοναςΒ = W&F +/- 0.12%
ΒραχίοναςC = W&F +/- 0.06%

Δηλαδή θες παλμογράφο :)
έχω παλμογράφο, να πάρω το δίσκο που ανέφερα, ή προτείνεις κάποιον άλλο?

ryk

Reaction score
925
Την παραμόρφωση λόγο του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης ενός ακτινικού βραχίονα μπορείς να την υπολογίσεις. Είναι διαφορετική σε κάθε σημείο του δίσκου (ανάλογη με την απόκλιση από τα σημεία μηδενισμού) και εξαρτάται από το off-set, το overhang, to effective lenght και την απόσταση μεταξύ του σημείου στήριξης του βραχίονα.
Αυτό πλέον γίνεται εύκολα στη θεωρία:
http://www.vinylengine.com/tonearm_...=iec1&ogv=&ig=iec&igv=&cal=y&submit=calculate

Reaction score
2.248
Θα σε τρολάρω όμως καλοπροαίρετα :)

Εσύ ψάχνεις το "δυναμικά λαμπρό"....... όμως που ίσως όχι μόνο δεν έχει σχέση με τις μετρήσεις αλλά ίσως χρειάζεται για να σου αποδοθεί να βγεις εκτός μετρήσεων. ;)

Reaction score
2.248
ευχαριστώ :)
τι εννοείς να βγω εκτός μετρήσεων?
Εννοώ ότι με λίγη παραπάνω VTA από το κανονικό, λιγότερη VTF από το ιδανικό, φόρτωμα της κεφαλής πάνω από τα 60ΚΩ για roll-off, ή κάποιο συνδυασμό αυτών μπορείς να αφαιρέσεις από το ιδανικό αυτό που σου λείπει ακουστικά.

Εάν φυσικά αισθάνεσαι καλά ακούγοντας υποκειμενικά ευχάριστα και γνωρίζοντας ότι το αναλογικό σου σύστημα δεν αναπαράγει ορθά (ορθό είναι ένα)........

Last edited:

Reaction score
11
Εννοώ ότι με λίγη παραπάνω VTA από το κανονικό, λιγότερη VTF από το ιδανικό, φόρτωμα της κεφαλής πάνω από τα 60ΚΩ για roll-off, ή κάποιο συνδυασμό αυτών μπορείς να αφαιρέσεις από το ιδανικό αυτό που σου λείπει ακουστικά.

Εάν φυσικά αισθάνεσαι καλά ακούγοντας υποκειμενικά ευχάριστα και γνωρίζοντας ότι το αναλογικό σου σύστημα δεν αναπαράγει ορθά (ορθό είναι ένα)........
Σε ευχαριστώ πολύ!
Αγόρασα και τον δίσκο που μου πρότεινες, για την εμπειρία πιο πολύ..
Είμαι της γνώμης άμα σου αρέσει αυτό που ακούς δεν πάνε να λένε οι μετρήσεις...
Έχω τον Yamaha A-S2000 και ένας φίλος μου τον A-S500 παρόλο που ο δικός μου θεωρείται καλύτερος στο φίλο μου αρέσει περισσότερο ο δικός του γιατί έχει loudness.
Στους ενισχυτές λυχνίας που έχω φτιάξει (2Α3 SE και 300Β SE) είμαι σίγουρος ότι έχουν περισσότερο παραμόρφωση από τον Yamaha αλλά με ευχαριστούν περισσότερο!

Το θέμα είναι να βρω ένα καλύτερο βραχίονα για το technics ή να πάρω κάποιο άλλο καλύτερο πικάπ-βραχίονα
Οποιος έχει κάτι να προτείνει μέχρι 300 ευρώ για βραχίονα και μέχρι 700 ευρώ για πικάπ-βραχίονα σε μεταχειρισμένο φυσικά, για να μπορέσω να πάρω κάτι καλό, ευπρόσδεκτο

Reaction score
208
Καλημερα...γνωμη μου ειναι να μην πειραξεις το μκ2 και να το διατηρησεις στην μαμα του κατασταση
Παρε καποιο αλλο κατοπιν ακροασεως και εαν δεις οτι παιζει το ιδιο η καλυτερα απο το μκ2 θα εχεις πετυχει αυτο που θες η θα εχεις πλεον μια καλη βαση να πειραματιστεις
Εχω βρεθει στη θεση στου παρελθον και ναι ενα απλο thorens 166 επαιξε καλυτερα στο συστημα μου απο το μκ οποτε και πηρε τη θεση του
Στα λεφτα που κινεισαι με υπομονη και το βασικοτερο ακροασεις στο συστημα σου θα βρεις κατι καλο μτχ ειτε ετοιμο ειτε ως βαση για βελτιωση

Reaction score
2.248
Είμαι της γνώμης άμα σου αρέσει αυτό που ακούς δεν πάνε να λένε οι μετρήσεις...

Στους ενισχυτές λυχνίας που έχω φτιάξει (2Α3 SE και 300Β SE) είμαι σίγουρος ότι έχουν περισσότερο παραμόρφωση από τον Yamaha αλλά με ευχαριστούν περισσότερο!
Το βινύλιο από μόνο του εμπεριέχει την ιδανική παραμόρφωση προς τέρψη. Οπότε είναι καλό να αποφύγεις να προσθέσεις παραπάνω στην ανάγνωση του με λάθος settings.

Τα test records (δυστυχώς :)) λόγο ελλείψεων υποκειμενικών εκτιμήσεων περί αρεσκείας δεν δείχνουν το τι αρέσει στην πλειοψηφία (λειτουργούν φασιστικά δηλαδή :p), αλλά ποιο είναι το ορθό που πρέπει να ακολουθήσεις.

Αφού όμως κατασκευάζεις μηχανάκια και οι μετρήσεις είναι μέρος του χόμπι σου δεν αμφιβάλω για την τελική σου επιλογή ;)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.945
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm