περι οδηγησης και watt διλλήματος συνεχεια.....

Reaction score
488
Το θεμα ειναι οτι εγω ξερω πολυ καλα που το πας , αλλα εσυ δεν εχεις καταλαβει καθολου τι θελω να πω , διοτι απλα ειναι αρκετα προχωρημενο για τον μεσο DIYer - χομπιστα , ολα αυτα που λεει ο Κογιας ειναι πολυ γνωστα , τα εχω διαβασει τα εχω μελετησει απο ξενα αρθρα εδω και πολυ καιρο και δεν χρειαζομαι υποδειξεις ειδικα απο εσενα ( χωρις να θελω να σε προσβαλω ) .

Για πες μου ομως , εσυ εχεις καταλαβει τι εννοω λεγοντας οτι οι περισσοτεροι ενισχυτες λειτουργουν ως πηγη τασης ? και μετα παμε παρακατω .
Υ.Γ καλα θα ηταν να διαβασεις εσυ καποια πιο προχωρημενα αρθρα ! .
[DOUBLEPOST=1457043924][/DOUBLEPOST]Μηπως εσυ ξερεις καποια πραγματα που δεν τα ξερουν καποιοι βορειοι ειδημονες του ειδους και δεν μας το λες ? .

Reaction score
11.740
Εγώ μέχρι εκεί ξέρω. Αν έχεις να μου προτείνεις κάτι επιπλέον, ευχαρίστως.

Reaction score
488
Εγώ μέχρι εκεί ξέρω. Αν έχεις να μου προτείνεις κάτι επιπλέον, ευχαρίστως.
Ειδες λοιπον φιλε μου πως δεν ειναι καθολου " απλα " τα πραγματα ! .

Reaction score
488
Αποκαλωντας τον ενισχυτη ως πηγη τασης , εννοω οτι η εξοδος του ενισχυτη ειναι μια σχεδον ιδανικη πηγη τασης που εχει εσωτερικη αντισταση ( εμπεδηση εξοδου του ενισχυτη ) σχεδον μηδενικη , αυτο σημαινει οτι ο ενισχυτης και ειδικα το σταδιο εξοδου ειναι ικανο να περασει σχεδον ( 1 ) ολη την ταση του τροφοδοτικου στο ηχειο ανεξαρτητα απο το ποσο χαμηλη ειναι η εμπεδηση του ηχειου , βεβαια εφοσον εχει ενα καταλληλο τροφοδοτικο απο πισω του που να ειναι σε θεση να παρεχει αυτα τα απαραιτητα ρευματα ! .

1 . Λεω σχεδον διοτι στην πραξη αυτο ειναι αδυνατον , διοτι ακομα και οι καλυτεροι ενισχυτες ταξης ΑΒ ειναι ικανοι να περασουν μονο το 70 % με 80 % της τασης τροφοδοσιας τους στο φορτιο δλδ το ηχειο ! .
[DOUBLEPOST=1457048151][/DOUBLEPOST]
Δηλαδή; Μέχρι τώρα δεν έχεις πει τίποτα.
Μην βιαζεσαι :) , θα πω ! .

Reaction score
488
Τωρα παμε στο ηχειο , το ηχειο που συνηθως αποτελειται απο ηλεκτροδυναμικα μεγαφωνα και που εν συντομια το καθε μεγαφωνο ειναι ενα πηνιο που κινειται μεσα σε μαγνητικο πεδιο . Αυτο το πηνιο εχει καποια ιδιαιτερα χαρακτηριστικα , διοτι εκτος του οτι σαν " σταθερο " πηνιο παρουσιαζει ανωμαλιες στην εμπεδηση του σε σχεση με την συχνοτητα ( αυτες εχουν να κανουν με την αυξηση της εμπεδησης του μεγαφωνου στις υψηλες συχνοτητες ) , παρουσιαζει και καποιες αλλες ανωμαλιες λογο του οτι βρισκεται σε κινηση , που αυτες εχουν να κανουν με την αυξηση της εμεδησης του μεγαφωνου γυρω απο την συχνοτητα συντονισμου του .

Reaction score
488
Τωρα εαν ο ενισχυτης που καλειται να οδηγησει τα ηχεια ειναι μια πηγη τασης , ( και επιεδη ισως καποιοι να μπερδευονται με τον ορο ενισχυτης - πηγη τασης , να πω απλα οτι τετοιοι ενισχυτες ειναι ολοι οι ενισχυτες που λειτουργουν με αναδραση τασης δλδ η πλειοψηφια των ενισχυτων ) , τοτε ο ενισχυτης αυτος θα βγαλει περισσοτερη ισχυ στις συχνοτητες στις οποιες το μεγαφωνο παρουσιαζει χαμηλη εμπεδηση και μικροτερη ισχυ στις συχνοτητες που αυξανεται η εμπεδεση του μεγαφωνου , με αποτελεσμα η γνωστη ανομοιογενεια στον ηχο ! .

Reaction score
488
Σε περιπτωση ομως που ο ενισχυτης ειναι μια πηγη ρευματος , να πω εδω παλι οτι τετοιοι ενισχυτες , ειναι ολοι οι ενισχυτες που λειτουργουν με αναδραση ρευματος , αυτοι οι ενισχυτες εχουν και την ιδιοτητα να μεταβαλουν την εμπεδηση εξοδου τους .

Εαν ενας τετοιος ενισχυτης κληθει να οδηγησει το ηχειο , τοτε οπως ειπα και πριν αυτος ο ενισχυτης θα μεταβαλει την εμπεδηση εξοδου του συμφωνα με τις απαιτησεις του ηχειου , αρα θα μεταβαλεται το ρευμα εξοδου του και τοτε η ισχυ που θα λαμβανει το ηχειο , θα ειναι πιο ομοιομορφη σε ολο το ακουστικο φασμα και πιο ομοιογενης ! .

Last edited:

Reaction score
11.740
ο ενισχυτης και ειδικα το σταδιο εξοδου ειναι ικανο να περασει σχεδον ( 1 ) ολη την ταση του τροφοδοτικου στο ηχειο ανεξαρτητα απο το ποσο χαμηλη ειναι η εμπεδηση του ηχειου , βεβαια εφοσον εχει ενα καταλληλο τροφοδοτικο απο πισω του που να ειναι σε θεση να παρεχει αυτα τα απαραιτητα ρευματα ! .

1 . Λεω σχεδον διοτι στην πραξη αυτο ειναι αδυνατον , διοτι ακομα και οι καλυτεροι ενισχυτες ταξης ΑΒ ειναι ικανοι να περασουν μονο το 70 % με 80 % της τασης τροφοδοσιας τους στο φορτιο δλδ το ηχειο
Ξέρω μια τάξη ενισχυτών που το κάνει αυτό
[DOUBLEPOST=1457088256][/DOUBLEPOST]
ο ενισχυτης αυτος θα βγαλει περισσοτερη ισχυ στις συχνοτητες στις οποιες το μεγαφωνο παρουσιαζει χαμηλη εμπεδηση και μικροτερη ισχυ στις συχνοτητες που αυξανεται η εμπεδεση του μεγαφωνου , με αποτελεσμα η γνωστη ανομοιογενεια στον ηχο ! .
Φυσικά και θα το κάνει αυτό, αλλά η τάση είναι αυτή που οδηγεί το πηνείο στην ταλάντωση, όχι η ισχύς.

Reaction score
488
Φυσικά και θα το κάνει αυτό, αλλά η τάση είναι αυτή που οδηγεί το πηνείο στην ταλάντωση, όχι η ισχύς.
Η ισχυς εχει αμεση σχεση με την ταση ;) , ποια ταλαντωση εννοεις ? .

Reaction score
488
""""" Α, δικός μας είσαι κι εσύ; """""

Δεν ειμαι γενικα λατρης των class D , ειμαι αναλογικος και πιο πολυ της λαμπας και των υβριδικων ενισχυτων , τον Νοεμβριο που πηγα στην εκθεση , πιο πολυ εφευγα απο τα δωματια με τα class D , δεν μου πολυαρεσαν τα πριμα σε αρκετα μηχανηματα , αν θυμαμαι καλα μονο τα Lindemann μου αρεσαν αρκετα , βεβαια οι class D εχουν τα προτερηματα τους , αλλα εχουν και καποια μειονεκτηματα , χωρις να γινομαι κακως εχουν μικροτερο ευρως συχνoτητων απο τα αντιστοιχα αναλογικα , αυτο οφειλεται βεβαια στο τροπο σχεδιασης τους και κατα συνεπεια εχουν μικρη ταχυτητα ( slew rate ) που δεν ξεπερνα τα 20 V / μ s , εχουν και ενα αλλο " μειονεκτημα " που δεν εχω δει να το αναφερει κανενας μεχρι τωρα και εναι το d - - - t - - - ( Quiz ) ! .

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.402
Πρώτον: Το μικρότερο εύρος συχνοτήτων των Class D (υπάρχει κάποιο link με το συγκεκριμένο συμπέρασμα?) είναι κάτι το οποίο είναι ακροάσιμο;

Δεύτερον (για το quiz): Ενισχυτές σε Class D δεν εξυπακούεται ότι είναι ψηφιακοί (digital).

Reaction score
488
Πρώτον: Το μικρότερο εύρος συχνοτήτων των Class D (υπάρχει κάποιο link με το συγκεκριμένο συμπέρασμα?) είναι κάτι το οποίο είναι ακροάσιμο;

Δεύτερον (για το quiz): Ενισχυτές σε Class D δεν εξυπακούεται ότι είναι ψηφιακοί (digital).
Μπορεις να βρεις πολλη θεωρια γυρω απο τους Class D , κανε ενα google search , να σου πω απλα οτι αυτο το ευρως συχνοτητων εχει να κανει με την συχνοτητα του ταλαντωτη , καθως και το χαμηλοπερατο φιλτρο που εχουν στην εξοδο τους αυτοι οι ενισχυτες , δλδ το πηνιο εξοδου και ο ως προς την γη συνδεδεμενος πυκνωτης , με αυξηση της συχνοτητας του ταλαντωτη μπορει να γινει ενας μικρος περιορισμος του LC φιλτρου αυτου και τελικα να εχει ο ενισχυτης πιο εκτεταμενο ευρως ! .

Γνωμη μου ειναι οτι , σαφως αυτο το εκτεταμενο ευρως ειναι ακουστο , διοτι η εκτεταμενη αποκριση στα πριμα δινει την αισθηση του " αερα " και της πιο ανοιχτης μουσικης σκηνης στις ηχογραφησεις ! .

Reaction score
488
Με το συμπαθειο , αλλα δεν ειναι quiz του τυπου σταυρολεξο για παιδια :) , ειναι δυο λεξεις ! .

Reaction score
11.740
Γνωμη μου ειναι οτι , σαφως αυτο το εκτεταμενο ευρως ειναι ακουστο , διοτι η εκτεταμενη αποκριση στα πριμα δινει την αισθηση του " αερα " και της πιο ανοιχτης μουσικης σκηνης στις ηχογραφησεις ! .
Γνώμη; Έχεις τεκμηρίωση;
Γιατί εγώ μέχρι τώρα τώρα νόμιζα ότι αυτό που περιγράφεις παραπάνω οφείλεται στις συχνότητες από 5-6 Khz και πάνω και όχι από 20 και πάνω που αφήνεις να εννοηθεί.

Επίσης θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ακούγεται, για αυτό προτιμούμε να ακούμε από αρχεία ή μέσα υψηλής ανάλυσης και όχι από CD ή αρχεία red book.

Last edited:

Reaction score
488
Ψαξε και εσυ κατι μονος σου , ολα εγω θα στα λεω ! , επισης απαντα και σε καμια ερωτηση απο αυτες που σου κανουν ! :D .

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.491
Νεότερο μέλος
Δημήτριος Φάβας