1821-2021: 200 χρόνια από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα



Μηνύματα
1.866
Reaction score
4.431
Ήρεμα λοιπόν λέω τα εξής.
Η ιστορία είναι δύσκολη επιστήμη και κάποιες επί μέρους αναθεωρησεις συν τω χρόνω, είναι αναπόφευκτες και απαραίτητες.

Το να αγνοείς η να υποβαθμίζεις στοιχεια είναι προπαγάνδα από οπου και να προέρχεται.
Το ίδιο είναι και οι προσπάθειες για να βλέπουμε τα πράγματα με άλλον υποτίθεται ορθό τρόπο
όταν είναι συντονισμένες και λαμβάνουν μεγάλη έκταση.
 

Μηνύματα
2.226
Reaction score
2.742
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576
Πρόταση: διαβάστε το βιβλίο του "Όσα δεν γνωρίζετε για την τουρκοκρατία και την επανάσταση του 1821" των Ι. Γρυντάκη, Γ. Δάλκου, Α. Χόρτη και Ε. Χόρτη.

Επιμορφωτικό και χρήσιμο για την απομυθοποίηση ιστορικών προσώπων και γεγονότων. Ιδανικό για να θέσετε υπό κριτική ματιά τα όσα σχετικά με την επανάσταση του 1821 μάθαμε στο μάθημα της Ιστορίας στα μαθητικά μας χρόνια.
... το οποίο, βιβλίο, ξεκινάει με αυτογκόλ από τ' αποδυτήρια.

"Από τη στιγμή που οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη βασιλεύουσα και διέλυσαν το βυζαντινό κράτος,..."

Τελικά, το πράγμα φλερτάρει, πλέον, με το χαρακτήρα του φαιδρού. Η βασιλεύουσα της βασιλεύουσας ώ βασιλεύουσα. Και βυζαντινό κράτος... Λοιπόν, μερικά πράγματα που πρέπει να καταλάβετε, όχι γιατί τα γράφω εγώ, αλλά διότι αποτελούν γεγονότα που σας συμφέρει να γνωρίζετε, και τελικά να αποδεχθείτε και να πάψετε να ζείτε στο ψέμα.

1. Δεν υπήρχε καμιά βασιλεύουσα. Ο ελλαδικός χώρος, η απόληξη της βαλκανικής χερσονήσου, αυτός ο χώρος που εκατοικείτο και κατοικείται από έλληνες, ήταν απλώς μια από τις κτήσεις της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία άφησε πίσω της τη Ρώμη βορά για τον Πάπα και έκανε νέο ξεκίνημα με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη. Εξ αυτού του λόγου, ουδέποτε υπήρξε βυζαντινό κράτος, όπως σας το είπαν ψέμματα στο σχολείο. Κάποτε, πολύ παλαιότερα, υπήρξε το Βυζάντιο.

2. Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως. Η πρωτεύουσα, το επίκεντρο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας, ηλώθη το 1204. Ξανά, όλοι μαζί. Το χίλια διακόσια τέσσερα. Από τους δυτικούς - και τότε, πολύ το χάρηκε αυτό ο Πάπας. Ό,τι απέμεινε μετά ήταν ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το ρήμα: απομεινάρι. Και όπως όλα τα απομεινάρια, ήταν αδύναμο οικονομικά, και κυρίως, πολιτικά, οπότε καπελώθηκε από τους παπάδες. Τους ανατολικούς παπάδες, γιατί οι δυτικοί ήταν ευχαρίστως ένοπλοι και ακολουθούσαν την τεχνολογική εξέλιξη. Ενώ το ανατολικό παπαδαριό ήταν όλο νηστεία και προσευχή.

3. Οπότε, το εντεύθεν του 1204 απομεινάρι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήταν πολύ εύκολη λεία για τους τούρκους, οι οποίοι, όντας τεχνολογικά ενήμεροι, διέλυσαν τα τείχη με το πυροβόλο, που ήταν η τελευταία λέξη της ταχνολογίας, τότε. Αυτό το έργο ξαναπαίχτηκε επανειλημμένως - θυμηθείτε τί έχω γράψει για τον Γρήγορο Χάιντς.

4. Ανεφέρθην επανειλημμένως στον Πάπα. Κατά τη μεγάλη ακμή της αυτοκρατορίας, οι ρωμαίοι αυτοκράτορες προέβησαν σε ανηλεείς διωγμούς κατά των χριστιανών, όχι γιατί ήταν βαλτοί από τον διάβολο, ή για οποιονδήποτε άλλο παιδαριώδη λόγο θα ακούσετε εκεί έξω, αλλά διότι προέβλεπαν αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί: να αποκτήσουν οι χριστιανοί πολιτική εξουσία. Το καθυστέρησαν όσο μπορούσαν, αλλά τελικά αυτό έγινε πραγματικότητα, και έπρεπε να περάσουν χίλια εξακόσια χρόνια για να ξανακουστεί το όνομα της Ρώμης στο πολιτικό προσκήνιο, ενώ επισήμως, μόλις το 1929 η Ιταλία απέκτησε επισήμως ανεξάρτητη πολιτική εξουσία, με την υπογραφή του Μουσολίνι.

5. Επί του προκειμένου. Η εορτή της 25ης Μαρτίου είναι κενή περιεχομένου. Είναι ατιμωτικό για τη χώρα, να εορτάζεται η έναρξη μια επανάστασης που απέτυχε ολοκληρωτικά, απ’ άκρου εις άκρον – και μάλιστα, λόγω δικής μας ευθύνης. Εθνική εορτή πρέπει να έχουμε στις 20 Οκτωβρίου. Πολιτική εορτή. Χωρίς παπάδες, ψαλτάδες και θυμιατά.
 

spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.520
Reaction score
30.887
Τιποτα για τον αφορισμο της επαναστασης απο το Πατριαρχειο ?
Για τον αφορισμο των ηρωων της επαναστασης απο τους Χριστιανομουλαδες?
Για τον αφορισμο της Φιλικής Εταιρείας, του Υψηλάντη και του Σούτσου από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄. Οι δύο αγωνιστές αποκαλούνται "απονενοημένοι, αλαζόνες, δοξομανείς, ματαιόφρονες, ψευδολόγοι ?

Τιποτα για το τι θρησκεια και τι γλωσσα μιλουσαν οι ηρωες της επαναστασης?
Για το οτι ο Κολοκοτρωνης ηθελε σημαια με σταυρο και ημισεληνο που να αντικατοπτριζει αυτους που επαναστατησαν Ελληνες και Αρβανιτες , ορθοδοξους και μουσουλμανους?

Για τις καταστροφικες εμφυλιες διαμαχες με τον Καραισκακη ενοχο εσχατης προδοσιας ,τον Κολοκοτρωνη φυλακη , την βυθιση της ναυαρχιδας του στολου Ελλας στον ναυσταθμο απο τον Μιαουλη, την δολοφονια Οδυσσεα Ανδρουτσου στην ακροπολη ( που ηταν αρβανιτης μουσουλμανος) και που ειχε προσπαθησει να δημιουργησει μια ελληνοαλβανικη συμμαχια συμφωνα με τα σχεδια της Φιλικης Εταιρειας ?
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.831
Reaction score
77.396
το νήμα ειπα να το χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά για κατάθεση γεγονότων μετά των πηγών κ όχι συμπερασμάτων από ότι έχουμε διαβάσει...δεν θα βγάλουμε άκρη πάλι...το έχουμε ξαναδεί το έργο..
.για προσωπική οπτική των γεγονότων χρησιμοποιείστε παρακαλω το δίπλα νήμα...
είμαι με το κινητό ...οποίος μπορεί ας κάνει τις μεταφορές
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Θα διαφωνήσω με τον Costas Coyias μόνο εκεί που γράφει πως απέτυχε η επανάσταση, δε θεωρώ πως απέτυχε διότι ποτέ δεν υπήρξε. Θα προσθέσω πως η ελλάδα δεν απελευθερώθηκε από τους τούρκους (τον τουρκικό ζυγό, τη σκλαβιά κτλ) αλλά αποσχίστηκε από την οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό συνέβη, όπως άλλωστε αναφέρθηκε, μετά την 20/10/1827.
 

spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.520
Reaction score
30.887
Οποιος ειναι αδιαβαστος γκουγλαρει αλλα οκ !

Καραισκακη ενοχο εσχατης προδοσιας

Κολοκοτρωνης ηθελε σημαια με σταυρο και ημισεληνο
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής«, σελίδες 37-38.

ceb8ceb5cf8cceb4cf89cf81cebfcf82-cebacebfcebbcebfcebacebfcf84cf81cf8ecebdceb7cf82-ceb4ceb9ceae...jpg


Τιποτα για τον αφορισμο της επαναστασης απο το Πατριαρχειο ?

grigoriosv1.png


δολοφονια Οδυσσεα Ανδρουτσου στην ακροπολη

Ανδρουτσος ( που ηταν αρβανιτης μουσουλμανος)
Επίσης φαίνεται ότι προσήλθε, (άγνωστο εάν ήταν επιφανειακά ή συνειδητά) στην αλεβιτική θρησκεία των Μπεκτασήδων
 

spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.520
Reaction score
30.887
Για τον Κολοκοτρωνη που εχωσαν φυλακη επλιζω να μην θελετε βιβλιογραφια :biggrin:

Αλλα θα βαλω για το τι εγινε στις 25 Μαρτιου
Οτι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, με πρόκριτους και αγωνιστές, μετά από δοξολογία που έγινε στη Μονή της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου 1821, ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης, («Ιστορία των Νεωτέρων Χρόνων για την Στ’ Δημοτικού»,:roflmao: σελ. 46) ειναι ενας μυθος για ανιστορητους




Ελπιζω να υπαρξει συντονιστικη παρεμβαση σε κατι ανουσια μηνυματα
 

spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.520
Reaction score
30.887
Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι πρέσβεις εννέα χωρών απεδέχθησαν να διαβάσουν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας.

 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.712
Reaction score
83.414
Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι πρέσβεις εννέα χωρών απεδέχθησαν να διαβάσουν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας.


Μην τη βάζεις αυτή την κάμπια, μου γυρίζουν τ' άντερα. :biggrin:
 


daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.831
Reaction score
77.396
Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας και η εξέδωση αυτής στα ευρωπαικά προξενεία






1616341957499.png

Η Προκήρυξη της «Μεσσηνιακής Γερουσίας».Το κείμενο της Προκήρυξης, το πρωτότυπο της οποίας σώζεται στα αρχεία του Foreign Office (βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών), είναι το εξής:


Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.

Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.


Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.

Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας.

Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την Ελευθερίαν.


Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας.

Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.

Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.


1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα. Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου

Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού.



Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/234




 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.831
Reaction score
77.396
ένας άγνωστος σε εμάς ιστορικός ο λεγόμενος και Παπαρρηγόπουλος της Τουρκίας Δζεβδετ πασας
που έζησε τα γεγονότα από την πλευρά του εχθρού και το τι λέει για το πως είδαν οι τούρκοι την ελληνική επανάσταση

τα πρωτότυπα

και από το βιβλίο του Νικηφόρου Μοσχόπουλου
1616343932577.png


1616343865693.png

1616343902594.png



 


spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.520
Reaction score
30.887

Ο θρύλος της κήρυξης της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική δημόσια ιστορία και αποτελεί αντικείμενο ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Διδασκόταν ως γεγονός στα ελληνικά σχολεία μέχρι το 1982, αλλά έχει απαλειφθεί από τα νεότερα βιβλία ιστορίας, στα οποία η 25η Μαρτίου αναφέρεται απλώς ως η καθιερωμένη ημερομηνία εορτασμού της επετείου της Επανάστασης.
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.831
Reaction score
77.396
ως προς τον αφορισμό και το τι έγραφε το φιρμάνι εκτελέσεως του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε ως αρχηγό της επαναστάσεως των Καλαβρύτων
και η επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον Κολοκοτρώνη που τον χαρακτηρίζει άκυρο



Ο ΕΚ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε’

Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ( ; ) ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΩΣ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ !!!


Επειδή όμως έχουν γραφτεί πολλά για τον «αφορισμό» της επανάστασης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, θα ήταν καλό να επισημάνουμε μερικά πραγματικά περιστατικά, τα οποία έχουν «διαφύγει» των ερευνητών, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εσφαλμένα συμπεράσματα, αφού πλέον των άλλων δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι συνθήκες του 1821, με συνέπεια να δημιουργούνται ιστορικοί αναχρονισμοί, που αποτελούν μέγα σφάλμα της καταγραφής της ιστορίας. Ειδικότερα, απλή αλλά προσεκτική μελέτη των πηγών αποδεικνύει πως ο αφορισμός δεν ήταν αποτέλεσμα της βουλήσεως του « ελεύθερου πολιορκημένου » Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε ( παπάς κρεμάμενος έγραφε κι’ απόγραφε όπως λέει η λαϊκή παροιμία ) , ούτε καν των Συνοδικών Αρχιερέων, αλλά ήταν απόφαση μιας μεγάλης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, που αποτελείτο από 72 εγκρίτους Ρωμηούς της Πόλης, εκ των οποίων οι 49 ήταν λαϊκοί και οι 23 Κληρικοί - Αρχιερείς. Στην Κληρικολαϊκή αυτή σύναξη αποφασίστηκε, οι μεν λαϊκοί να υποβάλλουν αναφορά αποκηρύξεως της επαναστάσεως και δήλωση υποταγής, οι δε Κληρικοί να συνθέσουν την πράξη του αφορισμού που τους ζητήθηκε από την Υψηλή Πύλη ( Bab-i Humayun ) και αυτό, βέβαια, για να καθησυχάσουν τους οθωμανούς, επειδή οι συνθήκες ήταν τραγικές για τους κατοίκους της Κωνσταντινουπόλεως, που απειλούντο με σφαγή. Ο αφορισμός αυτός, εκτός του ότι , επίτηδες δεν εξεδόθη με τις απαραίτητες προϋποθέσεις του κανονικού δικαίου ( και επομένως ήταν ανυπόστατος ), συγχρόνως το πρώτο κείμενό του είναι διατυπωμένο σε έγκλιση ευχετική ευκτική («αφωρισμένοι υπάρχειεν»), στο δε δεύτερο «αφοριστικό» κείμενο από τους 12 ρηματικούς τύπους, οι 8 είναι σε έγκλιση ευχετική ευκτική, οι 3 σε έγκλιση προστακτική και μόνο 1 σε έγκλιση οριστική, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι διατυπωμένο σε δεύτερο πρόσωπο ενικού η πληθυντικού αριθμού. Δηλ. για όσους ξέρουν ακόμα ελληνικά « ήξεις αφήξεις» και αοριστολογίες για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια», να γλυτώσουν τις σφαγές, αλλά και οι απομακρυσμένοι από την Πόλη επαναστάτες ( Μολδοβλαχία και Μοριά ) να λάβουν το μήνυμα πως ο αφορισμός είναι «ψεύτικος» και να ξεκινήσουν την επανάσταση χωρίς ηθικές/ θεολογικές αναστολές, γεγονός που επιβεβαιώνει τόσον ο Αλ. Υψηλάντης σε επιστολή που απέστειλε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους Σουλιώτες: «Ο μεν Πατριάρχης βιαζόμενος παρά τας Πόρτας (σσ.Υψηλή Πύλη) σας στέλλει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρτα, εσείς όμως να τα θεωρείται ταύτα ως άκυρα, καθότι γίνονται με βία και δυναστείαν και άνευ θελήσεως του πατριάρχου» (Θ. Ζήση, Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ στη συνείδηση του Γένους, εκδόσεις του Γένους, Θεσσαλονίκη 1986, σελ. 27), όσο και ο Οθωμανός ιστοριογράφος Ahmet Cevdet Pasha ( βλ. Νικηφ. Μοσχόπουλο:πως είδαν οι τούρκοι ιστοριογράφοι της ελληνική επανάσταση ) όπου αναφέρει πως συνελήφθη «ταχυδρόμος» του Γρηγορίου Ε’ με 50 επιστολές του προς τους επαναστατημένους στις οποίες τους έλεγε να μην λάβουν υπ’όψιν τους τον ανυπόστατο αφορισμό και να συνεχίσουν την επανάσταση.
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.831
Reaction score
77.396
Ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ απαριθμεί τις θυσίες των Ελλήνων κληρικών σε 11 πατριάρχες, 100 επισκόπους και 6000 ιερείς και καλόγερους. Ιδιαίτερα από την περιοχή της Ελλάδος αναφέρονται επώνυμα στις πηγές 73 αρχιερείς, που έλαβαν ενεργό μέρος στον Αγώνα. Σαρανταδύο Αρχιερείς υπέστησαν ταπεινώσεις, εξευτελισμούς, φυλακίσεις, διώξεις κάθε είδους, βασανιστήρια, εξορίες κ.λπ. Δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες (Γρηγόριος Ε', Κύριλλος ΣΤ') και 45 Αρχιερείς (Μητροπολίτες) εκτελέσθηκαν ή έπεσαν σε μάχες.

 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.594
Μηνύματα
2.865.240
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top