2ο Μακρυ καυτο τεστ (Απο 1000-2000 ευρω)


Μηνύματα
4.272
Reaction score
5
Συγχαρητηρια και απο εμενα παιδια.Τι κοιταω και χανω το χρονο μου στα sites του εξωτερικου? Να ειστε καλα και παντα τετοια
 


Μηνύματα
21
Reaction score
0
Για μια ακόμη φορά μάλλον θα φανώ ο κακός!

Σε ένα τέτοιο συγκριτικό τεστ το πρώτο πράγμα που αναφέρεις ΡΗΤΑ είναι ποιες είναι οι πηγές σου που τροφοδοτούν κάθε φορά τους δύο προβολείς, καθώς και ο τρόπος της σύνδεσης (component interlaced ή progressive, DVI, HDMI). Πουθενά στο τεστ δεν είδα να γίνεται αναφορά στις πηγές (που εφόσον γίνεται ταυτόχρονη προβολή σε δύο οθόνες, η πηγή πρέπει να είναι η ίδια).

Το μέλος που ξεκίνησε το συγκριτικό αναφέρει ότι ξεκινήσατε με component interlaced και μετά πήγατε σε progressive. Άρα φαντάζομαι ότι χρησιμοποιήσατε κάποιο player με διπλή component έξοδο αλλά ποιο; Σε κάποια φωτογραφία διακρίνεται πίσω από τον Αντρέα ένα Pioneer 668 ή 868, δεν είμαι σίγουρος.

Οι φωτογραφίες με τα screenshots από το συγκριτικό Optoma και BenQ είναι τουλάχιστον τραγικές σε βαθμό που αγγίζει τη γελοιότητα, και δεν θα έπρεπε να μπουν γατί αδικούν και τους δύο προβολείς αλλά πολύ περισσότερο τον BenQ 7800. Σε καμμία περίπτωση ο BenQ δεν παίζει έτσι, γιατί ΑΝ ΕΠΑΙΖΕ ΕΤΣΙ, θα έπρεπε να μας τον χαρίζουν, για να μην πω ότι θα έπρεπε να μας πληρώνουν κι από πάνω!

Πρώτη ερώτηση: Πόσες ώρες είχαν γράψει οι λάμπες των προβολέων που χρησιμοποιήθηκαν στο συγκριτικό;

Δεύτερη ερώτηση: Οι ώρες που είχαν γράψει στη λάμπα τους, σε τι περιβάλλον τις είχαν γράψει;

Από τα screenshots που έχουν μπει προκύπτει αβίαστα ότι ο BenQ 7800 έχει σοβαρό πρόβλημα φωτεινότητας που μπορεί να προκύπτει από τα εξής: πρώτον έχει σοβαρό πρόβλημα στη λάμπα αν έχει λίγες ώρες λειτουργίας, ή έχει γράψει τουλάχιστον 700-800 ώρες στη λάμπα ή περισσότερες, οπότε η φωτεινότητά του έχει πέσει περίπου στο 50% μιας φρέσκιας λάμπας, σύμφωνα με τα επίσημα διαγράμματα που έχει δώσει η BenQ.

Δεύτερον, αν πάλι ο BenQ 7800 έχει λίγες ώρες στην λάμπα (έως 300) αλλά τις έχει γράψει σε περιβάλλον με έντονη σκόνη ή καπνίλα. Αν αφαιρέσεις τη λάμπα του 7800, διακρίνεις από πίσω ένα στρογγυλό γυάλινο μάτι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον χρωματικό τροχό. Αυτό το μάτι λοιπόν μαζεύει σκόνη και βρωμιά με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να μειώνεται η φωτεινότητα του προβολέα αλλά και να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η χρωματική του πιστότητα αφού αποκτά εικόνα ψόφια χωρίς ζωντάνια. Απλά καθαρίζεις αυτό το μάτι με ένα πανάκι σαν αυτό που καθαρίζουμε τα γυαλιά μας και η εικόνα αποκτά ξανά ένα μεγάλο μέρος από τη ζωντάνια που έχασε (η πτώση στη φωτεινότητα της λάμπας είναι αναπόφευκτη).

Επαναλαμβάνετε πάλι το λάθος να συγκρίνετε τους προβολείς με component είσοδο. Αν και σε κάποια φωτογραφία φαίνεται ότι γίνεται σύνδεση DVI στον BenQ, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ένας και μόνο θα ήταν ο αντικειμενικά σωστός τρόπος σύγκρισης των προβολικών. Τους συγκρίνετε ανά ζεύγη ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟ από την είσοδο με την οποία αποδίδουν την καλύτερη ποιότητα εικόνας, δηλαδή την HDMI/DVI. Και επειδή προκύπτει η ανάγκη χρησιμοποίησης δύο players που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αποδίδουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, μία και μόνη είναι η λύση αυτή τη στιγμή: το Denon A1 με την διπλή έξοδο HDMI και DVI που διαθέτει.

Τέλος, ο BenQ 7800 σε συνδυασμό με καλοκουρδισμένο HTPC κυριολεκτικά σκοτώνει και η εικόνα που αποδίδει ούτε καν μπορεί να προσεγγιστεί από τον Optoma, ούτε φυσικά από κανέναν άλλο προβολέα του συγκριτικού. Ο Optoma είναι γνωστό στους πάντες ότι διαθέτει καλύτερο de-interlacer και scaler από τον 7800, αλλά είναι γελοίο να υποστηρίζουμε ότι θα τους τροφοδοτήσουμε με σήμα 576i!

Tέλος θα ήθελα όλα αυτά να εκληφθούν στα πλαίσια της καλοπροαίρετης κριτικής και στην προσπάθεια να γίνει καλύτερο το site και τα συγκριτικά που πραγματοποιεί. Δεν πρέπει να καταλήξουμε να διοργανώνουμε συγκριτικά προβολέων επιπέδου Hi-tech σε καμμία περίπτωση!
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Αγαπητε Shelter,
Θα προσπαθησω για αλλη μια φορα να απαντησω στα ερωτηματα σου τα οποια επ' ουδενι θεωρω κακοπροαιρετα.

Το DVD player που χρησιμοποιηθηκε για ολα τα συγκριτικα ηταν το Denon 3910 μεσω της εξοδου component που διαθετει.
Η component μεταφερεται σε ενα video switcer της Extron και διαμοιραζετai σε δυο μερη , ετσι ωστε να μπορουν να παιζουν οι δυο προβολεις ταυτοχρονα.
Δυστυχως δεν εχω καταφερει να βρω εως σημερα σωστο DVI switcher ωστε να μπορουμε να κανουμε ακριβως το ιδιο με την-σαφως ανωτερη-ψηφιακη εισοδο DVI.
Αρα στην ουσια κανουμε χρηση του second best αλλα και αυτης της συνδεσης που θα χρησιμοποιησουν οι περισσοτεροι καταναλωτες.
Περα απο αυτα εχω ρητως αναφερει αρκετες φορες πως η μεγαλυτερη βελτιωση που εχω δει σε βιντεοπροβολεα μεσω της εισοδου DVI, ανηκει στον 7800.Ομως εδω κριναμε επι ισοις οροις.

Οι δυο βιντεοπροβολεις εχουν λειτουργησει μονο ως demo στον χωρο της Ηχοεκφρασης.
Ο Benq , κατα την στιγμη του συγκριτικου ειχε περιπου 24 ωρες παιξιματος.
Ο Optoma περιπου 28 ωρες.
Αρα επισης δεν νομιζω πως συντρεχει καποιος λογος κακης χρησης χρησης η ειδικου καθαρισμου.
Η διαφορα της αντιθεσης ισως ειναι ο μεγαλυτερος υπαιτιος στις εξηγησεις που γυρευεις.

Οι φωτογραφιες συγκρισης σαφως και δεν διεκδικουν οσκαρ ποιοτητος αλλα υπαρχουν για λογους επαληθευσης και μονον.

Τελος θα πρεπει να αναφερω πως οι συγκρισεις δεν γινονται ποτε για να υποστηριχτει ενας προβολεας η να θαφτει αλλος.Σκοπος μας ειναι να ανακαλυψουμε πρωτοι εμεις και στην συνεχεια να μεταφερουμε σε εσας τα ευρηματα μας.
Ειναι λογικο να υπαρχουν διαφωνιες η αμφιβολιες για αυτο και σκεφτηκαμε να υπαρχουν και μερικοι απο εσας στα επομενα συγκριτικα.
Μαλιστα , στην συγκριση Benq-Optoma υπηρχαν(περα των γνωστων τριων) αλλα τρια μελη του AVSite των οποιων τις γνωμες προφανως θα εχεις ηδη διαβασει.
Οι σωστες και καλοπροαιρετες κρισεις σας μας βοηθουν να γινουμε καλυτεροι με συνεπεια να σας παρουσιαζουμε ακομα πιο ολοκληρωμενη εργασια καθε επομενη φορα.

Τελος θα ηθελα να πω- και εδω θα μεταφερω και την γνωμη του Βαγγελη και του Δημητρη- πως εχουμε ειλικρινα συγκινηθει απο τις αντιδρασεις σας.
Η επομενη φορα θα ειναι ακομα πιο δυσκολη, ακομα πιο κοπιαστικη , ακομα καλυτερη.
Επειδη το αξιζετε εσεις, οχι εμεις.... :wink:
 

Μηνύματα
724
Reaction score
0
Αντρεα, να υποθεσω οτι οι δυο ψηφιακες εξοδοι του 3910 δεν παιζουν ταυτοχρονα , ετσι? Αλλιως εννοειται οτι θα τα δοκιμαζατε ετσι , ε?
 

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.695
Reaction score
277
Φίλε Shelter,
μπορεί να μη σε ξέρω αφού δεν γνωρίζω καν το όνομα σου, αλλά

ΘΑ ΜΟΥ ΕΔΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ.

Δεν νομίζω κανείς εκ των Αντρέα ή Δημήτρη να είχαν αντίρρηση.

Όπως δήλωσες κια εσύ, επίσης χωρίς το παραμικρό ψίγμα ειρωνίας ή κακοπροαίρετης διάθεσης.
Φιλικά

Β.Λ.
 

Μηνύματα
2.575
Reaction score
13
Φίλε Shelter

Επειδή αναφέρεσαι σε μένα για τις φωτογραφίες νομίζω ότι θα είμαι ο πιο κατάλληλος για να σου δώσω την απάντηση (αν και η απάντηση του Ανδρέα με καλύπτει εν μέρει).Για το θέμα των φωτογραφιών ως προς την ποιότητα έχεις απόλυτο δίκιο και αυτό οφείλεται όχι στην φωτογραφική (σίγουρα δεν είναι επαγγελματική αλλά ούτε και φθηνή) αλλά στον τρόπο χειρισμού από μένα την συγκεκριμένη μέρα.Δυστηχώς δεν είχα φέρει μαζί μου τρίποδα με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να τραβηχτούν από την κάμερα στην λειτουργία με τις αυτόματες ρυθμίσεις και το αποτέλεσμα να είναι τόσο φτωχό σε ένα κατασκότεινο θάλαμο.Με την χρήση κάμερας και με στήσιμο αυτής σε ίσες αποστάσεις από το πανί για τον κάθε προβολέα και με ρύθμιση μεγάλου χρόνου έκθεσης τα αποτελέσματα θα ήταν εντυπωσιακότερα και πιο ρεαλιστικά για τους αναγνώστες του τεστ. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε να τοποθετηθούν για να μεταφέρουν (έστω και με φτωχή ποιότητα) τα τεκταινόμενα του τεστ και για να μπορέσω και εγώ να παρουσιάσω την δική μου προσωπική γνώμη μεταξύ των δύο προβολέων.Σίγουρα κατ εμέ η φωτεινότητα του Optoma άφηνε πολύ πίσω τον Benq και προσωπικά αν κάποιος ήθελε να πάρει ένα σχετικά φθηνό προβολέα με έντονη φωτεινότητα και ζωηρά χρώματα αλλά να θυσιάσει την υψηλή ανάλυση θα του τον πρότεινα.Μιλάω πάντα για προσωπική γνώμη.Από εκεί και πέρα νομίζω ότι πιο αντικειμενικά αποτελέσματα θα βγάλει ο καθένας μας μετά την ανάγνωση του τεστ και αφού μελετήσει τα διαγράμματα.Με βάσει αυτά τα όπλα θα μπορέσει να κάνει και ένα προσωπικό οπτικό τεστ σε κάποιο μαγαζί και να καταλήξει σε αυτόν που τον ενδιαφέρει να αγοράσει.
 

Μηνύματα
21
Reaction score
0
Προς Αντρέα: Θα διαφωνίσω με την άποψη ότι η component είσοδος είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί από την πλειοψηφία των αγοραστών προβολέων. Ο βιντεοπροβολέας δεν είναι τηλεόραση και πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αγοραστών έχει ξεφύγει από τη λογική του plug and play. Άσε που ούτε το plug and play μπορεί να σταθεί πλέον σαν επιχείρημα, γιατί οι ψηφιακές έξοδοι HDMI/DVI των dvd players έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις παιδικές ασθένειες και οι ασυμβατότητες σε λογικά μήκη καλωδίων μέχρι 10 μέτρα είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιες.

Εμένα Αντρέα με ενδιαφέρει η ουσία, και η ουσία είναι ότι το συγκριτικό χαρακτηρίζει σαν καλύτερο overall προβολέα τον Optoma σε σύγκριση με τον BenQ, ενώ απλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει κατά την ταπεινή μου άποψη. Με όποιο αξιοπρεπές player με έξοδο HDMI/DVI και αν τους συγκρίνεις με σήμα 576p, ο Optoma θα ηττηθεί κατά κράτος.

Οι προβολείς της BenQ, τόσο ο 7800 όσο και ο 8700+ πάσχουν από αποπλέκτη και scaler, και αυτό πλέον το γνωρίζουν και οι πέτρες. Δίνεις σήμα στον 8700+ 576i και σου έρχεται να βάλεις τα γέλια. Άν του δώσεις όμως σήμα από HTPC με τον γνωστό συνδυασμό zoom + dscaler + ffdshow με τα ιδανικά timing parameters στο powerstrip και σωστή χρησιμοποίηση φίλτρων του ffdshow, τότε τα γέλια κόβονται απότομα και το σαγόνι φτάνει στο πάτωμα.

Με τις συνθήκες που έγινε το συγκριτικό δέχομαι ότι με σήμα 576i ο Optoma αποδίδει καλύτερα σαν overall εικόνα. Ε, και λοιπόν; Εμένα με ενδιαφέρει ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ένας προβολέας και όχι πώς αποδίδει μέσω μιας από τις εισόδους του. Είναι σαν να βάζουμε σε κόντρα μια Ferrari με μια BMW, αλλά να θέτουμε ως όρο ότι η Ferrari θα βάλει μόνο μέχρι τρίτη ταχύτητα!

Προς Βαγγέλη: Δεν θεωρώ ότι έχω τις απαιτούμενες γνώσεις για να ηγηθώ ενός συγκριτικού που διοργανώνετε. Οι γνώσεις μου είναι περισσότερο εμπειρικές και με σχετικά περιορισμένο θεωρητικό υπόβαθρο. Όλες οι παρατηρήσεις που έκανα βασίζονται στην πίστη μου ότι τα μέλη ενός forum πρέπει να παίρνουν την ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΙΟΤΙΚΑ πληροφόρηση μέσα από τέτοια συγκριτικά τεστ. Αν πιστεύετε ότι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ αλλά και σωστότερος, είναι να συγκρίνετε τους προβολείς από τις component εισόδους τους και με σήμα 576i, συνεχίστε να το κάνετε, εμένα δεν μου πέφτει λόγος...
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Shelter, τουλαχιστον στα δικα μου ματια και αυτια η γνωμη σου ειναι απολυτως σεβαστη, ακριβως οπως θα ηταν σεβαστη και η γνωμη οποιουδηποτε διεφερε απο την δικη μου.
Δεν ειμαι αλανθαστος , και δεν νομιζω πως ουτε ο Δημητρης ουτε ο Βαγγελης διεκδικουν παρομοια αξιωματα.
Αλλωστε-και θα το πω ακομα μια φορα- ολοι οσοι συμμετειχαν στο πρωτο συγκριτικο μεταξυ Benq και Optoma αφησαν καθαρα υπονοουμενα για την βελτιωση του 7800 οταν δεν λειτουργει ο δικος του αποπλεκτης.
Ομως ισως ειμαι ο πιο τυχερος απο ολους καθως εχω την δυνατοτητα να βλεπω τους βιντεοπροβολεις σε καθημερινη βαση και να συνδεω και να συγκρινω αναλογα με τις επιθυμιες μου.
Ελπιζω πως θεωρεις ως δεδομενο πως εχω κανει την συγκριση που αναφερεις(οχι ομως απο HTPC) και η γνωμη μου δεν εχει αλλαξει απο αυτην που εχει αναφερθει στο τεστ.
Εαν καποιος αμφισβητησει την υπεροχη του 7800 στην αναλυση η την ευκρινεια(και εδω ειναι η διαφορα της μιας απο την αλλη συνδεση) θα πρεπει να ειναι τυφλος.
Σε θεματα ποιοτητας εικονας ομως, αυτο ειναι μια αλλη ιστορια...και σε παρακαλω παρα πολυ να μου επιτρεψεις να διατηρησω την αποψη μου ακριβως οπως και εγω σεβομαι την δικη σου.

Επιπλεον φιλε Shelter, θα πρεπει να σου ομολογησω πως εκανα εναν κοπο και διαβασα ολα τα μηνυματα που εχεις γραψει εως σημερα-11 εαν δεν κανω λαθος.
Πλην ενος, αφορουν ολα κριτικες σε γενικοτερες προσπαθειες συγκρισης η παρουσιασεων που εχουν γινει απο μελη του AVSite.
Η κριτικη στην προσπαθεια των αλλων καλη ειναι και πρεπει να γινεται για να μην παρουσιαζονται φαινομενα παρακμης.
Ειναι ομως και ο ευκολος αντιλογος απεναντι στον κοπο των αλλων.
Θα μου επιτρεψεις λοιπον φιλε μου(ελπιζω να μην σε πειραζει που σε αποκαλω ετσι, ολους σαν φιλους σας βλεπω) να επιμεινω στην προταση του Βαγγελη για συμμετοχη-οχι ηγεσια-στο επομενο συγκριτικο το οποιο ετοιμαζουμε.
Η γνωμη/γνωσεις σου θα μας ειναι πολυτιμες και ειναι και μια καλη ευκαιρια να γνωρισεις και την "αλλη πλευρα" :wink:
Τι λες?
 

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
14.836
Reaction score
53
Άν του δώσεις όμως σήμα από HTPC με τον γνωστό συνδυασμό zoom + dscaler + ffdshow με τα ιδανικά timing parameters στο powerstrip και σωστή χρησιμοποίηση φίλτρων του ffdshow, τότε τα γέλια κόβονται απότομα και το σαγόνι φτάνει στο πάτωμα.
Ο γνωστός αυτός συνδυασμός αλήθεια πόσο γνωστός είναι; Τον χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1000 Έλληνες;

Και δυστυχώς το λέω εγώ αυτό που αγόρασα πριν 2 - 2 1/2 χρόνια προβολέα ο οποίος με οποιαδήποτε άλλη σύνδεση πλην htpc είναι για τα μπάζα... Μάλιστα τότε όλοι έψαχναν ποιό είναι το καλύτερο progressive dvd player και εγώ έβλεπα με ένα παλιό P3 στα 800 σχεδόν ίδια εικόνα.

Φυσικά και έχεις δίκιο σε αυτό που γράφεις, πόσοι όμως ακόμα και σήμερα, που βλέπω σιγά-σιγά πολύ κόσμο να πείθεται για την κυριαρχία του htpc το χρησιμοποιούν; Και δεν μιλάω βέβαια για τον συνδυασμό zoom + dscaler + ffdshow που είναι δύσκολος ακόμα και γνώστες, αλλά έστω να βλέπουν με το windvd.

Όσον αφορά τώρα στα συγκριτικά πιστεύω ότι όλοι οι προβολείς έχουν φτιαχτεί για να παίζουν plug & play με dvd player και έτσι πρέπει να τους συγκρίνουμε. Είτε με σύνδεση component είτε με dvi. Αλλιώς ας χρησιμοποιούσαμε και πανάκριβους scaler τύπου crystalio... Βέβαια στις παρουσιάσεις των προβολέων καλό είναι να αναφέρονται και οι επιδόσεις τους με htpc. Αυτή είναι η άποψή μου επιμένοντας φυσικά ότι την εικόνα από ένα καλό htpc δεν μπορείς να την πάρεις ούτε με dvd 2000 Ευρώ...
 

Μηνύματα
268
Reaction score
0
Να δώσω και εγώ τα συγχαρητήρια μου για την προσπάθεια και να ευχηθώ να δούμε και άλλα ακόμα περισσότερα τεστ.

Αγαπητέ Shelter γράφεις:
Shelter said:
Με τις συνθήκες που έγινε το συγκριτικό δέχομαι ότι με σήμα 576i ο Optoma αποδίδει καλύτερα σαν overall εικόνα. Ε, και λοιπόν; Εμένα με ενδιαφέρει ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ένας προβολέας και όχι πώς αποδίδει μέσω μιας από τις εισόδους του. Είναι σαν να βάζουμε σε κόντρα μια Ferrari με μια BMW, αλλά να θέτουμε ως όρο ότι η Ferrari θα βάλει μόνο μέχρι τρίτη ταχύτητα!
Είναι λογικό να θέλεις να ξέρεις πως ακριβώς θα πάρεις το 100% από ένα προβολέα αλλά αυτό πιστεύω είναι κάτι άλλο.
Αν θέλαμε να έχουμε ένα πλήρες συγκριτικό που να μας δίνει τις ακριβείς δυνατότητες κάθε προβολέα θα έπρεπε να γίνουν μετρήσεις και συγκρίσεις για κάθε είδος σήματος που ο προβολέας μπορεί να δεχτεί ώστε να επιλέξουμε την καλύτερη και να συγκρίνουμε αυτή με την καλύτερη εικόνα που θα πάρουμε από το δεύτερο προβολέα κοκ.
Θα πρέπει δηλαδή να βαθμολογήσουμε τον Α προβολέα για είσοδο composite, s-video, component και DVI/HDMI και με τις δύο τελευταίες τόσο σε progresive όσο και σε interlaced, τόσο αφήνοντας να κάνει ο προβολέας το απαραίτητο uspcaling/downscaling όσο και δίνοντάς το έτοιμο!!!
Την καλύτερη βαθμολογία του Α προβολέα να την συγκρίνουμε με την καλύτερη του Β κοκ και από εκεί να βγει η καλύτερη εικόνα του συγκριτικού.
Θα μπορούσαμε να έχουμε έτσι και ένα μέσο όρο ποιότητας εικόνας για κάθε προβολέα γιατί ΟΚ η καλύτερη εικόνα που μπορεί να δώσει αλλά έχω και μία συλλογή από παλαιές VHS κασέτες που δεν θέλω να πάει για πέταμα, έχω και την videocamera που έχει έξοδο s-video και θέλω να βλέπω στην μεγάλη οθόνη πως πέρασα το Πάσχα, και δεν μπορώ να δώσω 2000 – 3000 ευρώ για προβολέα και άλλα 1000 για να αγοράσω νέο DVD με progresive/DVI/HDMI έξοδο ή HTPC αλλά θα χρησιμοποιήσω το υπάρχον με τις απλές compnent εξόδους του και όταν θα μπορώ θα κάνω την αναβάθμισή μου, άρα θέλω και η αγορά μου να είναι future proof!!
Όπως καταλαβαίνεις προκειμένου να γίνει ένα τέτοιο συγκριτικό όσες βαθμολογίες έγιναν για όλους τους προβολείς μαζί θα έπρεπε να γίνουν για ένα μόνο και μάλλον θα ήταν και περισσότερες!!!
Κάτι τέτοιο είναι μάλλον ουτοπικό και από όσο ξέρω δεν γίνετε ούτε σε περιοδικά του χώρου για μεμονωμένες δοκιμές συσκευών, πόσο μάλλον για συγκριτικά.
Εγώ χαίρομαι και χειροκροτώ αυτή την προσπάθεια γιατί αν μην τι άλλο βασίζετε σε μία μεθοδολογία η οποία αναλύθηκε πριν ξεκινήσει η παρουσίασή του συγκριτικού επιτρέποντάς μου να έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό και να το αποδεχτώ στο βαθμό που κρίνω σκόπιμο.
Να θυμίσω ότι κάτι τέτοιο δεν γίνετε πολλές φορές ούτε στα περιοδικά του χώρου, τα οποία πληρώνουμε για να διαβάσουμε, και που βγάζουν συμπεράσματα πολλές φορές χωρίς να ξέρεις αυτά από πού προέρχονται!!!
 

Μηνύματα
7
Reaction score
0
Θα μου επιτρέψετε κι εμένα να εκφράσω την άποψή μου για το συγκριτικό αυτό. Κατ’ αρχήν τα συγχαρητήρια είναι εκτός από τετριμμένο αλλά και ίσως σαν λέξη δεν φτάνει για να εκφράσει την προσπάθεια αυτή. Με μόνο κίνητρο το μεράκι και καμία προφανή πρόθεση να διαφημίσετε κάποιο προϊόν, εισαγωγέα ή μαγαζί αφιερώσατε το χρόνο σας όχι μόνο για να κάνετε το συγκριτικό αλλά και να μας παρουσιάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κρίσεις έτσι ώστε να απολαύσουμε ένα κομμάτι των γνώσεών σας.
Χρόνια στο χώρο της πληροφορικής έχω δει αξιολογήσεις και συγκριτικά και αυτή σας η προσπάθεια συγκρίνεται μόνο με κορυφαίες αντιστοίχων επαγγελματιών του χώρου. Και μιλάμε πως για να διαβάσεις ένα συγκριτικό θα πρέπει να το ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ, να υποστείς τις διαφημίσεις που είναι τριγύρω και τελικά να μην είσαι σίγουρος για την ετυμηγορία του γράφοντος μιας και πολλοί υποστηρίζουν εταιρίες-πελάτες. Νομίζω πως ένα «ευχαριστώ» είναι το καλύτερο που μπορώ να γράψω για να περιγράψω αυτό που ο καθένας που ανοίγει αυτές τις σελίδες θα έπρεπε να σκέφτεται.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα του συγκριτικού πιστεύω πως είναι πέρα από οποιεσδήποτε μετρήσεις που αφορούν το αντικειμενικό κι αδιαμφισβήτητο μέρος της κρίσης σας, ο υποκειμενικός παράγοντας, τι τελικά και πως βλέπει ο καθένας μας, είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Μου δόθηκε η ευκαιρία και παρακολούθησα ένα συγκριτικό των προβολέων αυτών ένα απόγευμα στην «Ηχοέκφραση» με την συνδρομή του Ανδρέα και αυτό που κατάλαβα είναι πως δεν βλέπω «rainbow» άρα οι Optoma και Benq είχαν προβάδισμα λόγω καλύτερου μαύρου, χρωμάτων και αντίθεσης απέναντι στους πολύ καλούς LCD και μεταξύ των δύο με κέρδισε ο Benq με διαφορά λόγω της μεγαλύτερης ανάλυσης και καλύτερης ευκρίνειας προφανώς επειδή τα μάτια μου δίνουν μεγαλύτερη σημασία σ’ αυτόν τον τομέα.
 

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.695
Reaction score
277
Είμαι πολύ ευτυχισμένος φίλοι μου,
γιατί βλέπω ότι όλοι πλην ενός καταλάβατε ότι η προσπάθεια που έγινε είχε ως σκοπό να παρουσιάσουμε ΣΦΑΙΡΙΚΑ μια πλειάδα μηχανημάτων και όχι τα επιμέρους τους χαρακτηριστικά που μπορεί να επιφέρουν μια βελτίωση.

Για να γίνω πιο σαφής:

Όταν αγοράζουμε ΣΗΜΕΡΑ ένα ψηφιακό προβολέα, δεν αγοράζουμε μόνο το φακό ή το χρωματικό τροχό ή μια είσοδο. Αγοράζουμε μια πλήρη τεχνολογία που έχει στη διάθεση της ΚΑΙ ένα Scaler KAI ένα De-Interlacer.
Αν λοιπόν κάνουμε Test/Συγκριτικό στη DVI φυσικά λέμε σε ένα μέρος τoυ μηχανήματος να ΜΗΝ λειτουργήσει.
Είναι σωστό;
Δεν πληρώνουμε και για αυτά τα ηλεκτρονικά τμήματα;

Έχετε επίσης κατά νου, ότι ελάχιστοι ακόμη χρησιμοποιούν της ψηφιακές θύρες και αυτό το συναντώ σε όσα σπίτια πηγαίνω καθημερινά. Το φαινόμενο Composite, ναι καλά διαβάσατε Composite, ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί.

Ούτε για συζήτηση φυσικά για HTPC!!!!!
Εδώ τα ποσοστά είναι δραματικά, μόλις 3%.

Δηλαδή να προσαρμόσουμε ένα ολόκληρο Test για το 3% των αγοραστών και να αφήσουμε το 97%
Και φανταστείτε μιλάω για το 3% των ψιλό- έως και βαρύ-χτυπημένων σαν και εμάς.
Γιατί αν πάμε λίγο πιο έξω και πούμε HTPC θα μας απαντήσουν Πόσα άλογα βγάζει αυτό ρε φιλαράκι;

Αλλά άντε, χαλάλι, ας κάνουμε Test με HTPC. Με τι σύνθεση, με τι Harware components; Και άντε συμφωνήσαμε κάπου ή με μια σύνθεση λειτουργεί σωστά και δεν κολλάει.
Ποιο από όλα τα προγράμματα να χρησιμοποιήσουμε. Είναι δεκάδες!!!!
Φίλτρα ;;; Εκατοντάδες!!!!!

Αν βάζαμε το ΤheaterTek για παράδειγμα θα έλεγε κάποιος φίλος:
AAAααα δεν βάλατε το άλλο που έχει το τάδε φίλτρο που κάνει τρομερή διαφορά. Θα το καταλαβαίνατε πολύ εύκολα στη σκηνή 2 του Moulin Rouge που φαίνεται ότι το κυλοτάκι της Nicole, έχει βυσσινί δαντέλα και όχι βαθιά κόκκινη μέσα από το see-threw ροζ νυχτικό!!!!!!!

Εγώ πιστεύω και θα επιμείνω γιατί πιστεύω ότι έχω δίκιο, ότι ένα συγκριτικό πρέπει να γίνεται με την έννοια της συμβατότητας προς το αγοραστικό κοινό. Πως θα το χρησιμοποιήσει το κοινό λοιπόν ένα προβολέα σήμερα των 1500 περίπου ευρώ;

70% με Component και 30% με DVI. Με HTPC περίπου 3%
Και τα ποσοστά αυτά ισχύουν για κοινό που ψάχνεται, όπως εμείς που αγοράζουμε από εξειδικευμένα καταστήματα.
Αν πάμε σε τύπου Κοτσόβολο τότε η Svideo ακόμη μοιάζει εξωγήινη θύρα!!!

Προσέξτε κάτι εδώ, άλλο να κάνουμε σε ένα μηχάνημα Review ή παρουσίαση και άλλο να κάνουμε συγκριτικό. Το συγκριτικό θέλει ίσους όρους. Ενώ στη παρουσίαση παίζεις όλες τις θύρες, βλέπεις διαφορές, εντοπίζεις τα συν και τα πλην.
Και αυτά κάνουμε μέχρι στιγμής, έτσι δεν είναι;

Επιμένω Shelter, Θα μας έδινε τιμή η παρουσία σου και αν έχεις και κανένα HTPC καλοκουρδιμένο ευπρόσδεκτο!
Οι παρατηρήσεις σου πάνω στις φωτογραφίες καλύτερα ας μείνουν ασχολίαστες, την στιγμή που κάνεις ένα μέλος να απολογείται για το πώς τράβηξε λες και είναι επαγγελματίας φωτογράφος και πληρώθηκε για αυτή τη δουλειά.
Γράφεις ότι δεν έχεις τις γνώσεις να ηγηθείς ενός συγκριτικού αλλά μπορείς όμως να κάνεις καίριες (κατά την γνώμη σου) παρατηρήσεις και επισημάνσεις.
Σε παρακαλώ λοιπόν να έρθεις να μας βοηθήσεις σε κάποιο συγκριτικό και ίσως βγεις εσύ ή εμείς κερδισμένοι.
Άλλωστε για αυτό είναι τα forums!
 

Μηνύματα
888
Reaction score
2
Βαγγέλης Λάμπρου wrote:
AAAααα δεν βάλατε το άλλο που έχει το τάδε φίλτρο που κάνει τρομερή διαφορά. Θα το καταλαβαίνατε πολύ εύκολα στη σκηνή 2 του Moulin Rouge που φαίνεται ότι το κυλοτάκι της Nicole, έχει βυσσινί δαντέλα και όχι βαθιά κόκκινη μέσα από το see-threw ροζ νυχτικό!!!!!!!
Ολα τα λεφτα!!!!!! :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
Με τις συνθήκες που έγινε το συγκριτικό δέχομαι ότι με σήμα 576i ο Optoma αποδίδει καλύτερα σαν overall εικόνα. Ε, και λοιπόν; Εμένα με ενδιαφέρει ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ένας προβολέας και όχι πώς αποδίδει μέσω μιας από τις εισόδους του. Είναι σαν να βάζουμε σε κόντρα μια Ferrari με μια BMW, αλλά να θέτουμε ως όρο ότι η Ferrari θα βάλει μόνο μέχρι τρίτη ταχύτητα!


Θεωρώ πως λανθασμένα πιστεύεις πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί η DVI.
Σκέψου ότι μιλάμε για προβολείς στην χαμηλή κατηγορία τιμής.
Μιλάμε για μηχανήματα των 1000-1500 ευρώ.
Σε αυτά ο περισσότερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει maximum component ή s-video.
Γιατί?
Γιατί απλά σχεδόν όλοι θα έχουν ένα απλό DVDp που λογικά θα έχει scart / s-video και σε ακραία περίπτωση και component.
Μόλις τώρα άρχισαν να κυκλοφορούν σχετικά οικονομικά μηχανήματα με DVI.

Και αν συγκρίνεις προβολείς με χρήση DVI είναι σαν να υποχρεώνεις τον κόσμο να δώσει 1000 ευρώ για προβολέα και 600 για DVDp!!!!
Δεν νομίζω να το κάνει κανείς (ιδιαίτερα αν αναλογιστείς ότι θα πρέπει να χαλάσει και άλλα 300-400 ευρώ για καλώδιο)
Πρακτικά θα ήταν σαν να του λέμε να χαλάσει τα ίδια χρήματα για πηγή+καλώδιο όσο και για προβολέα.
Κανείς δεν θα το κάνει.
Αν δε, βάλουμε και κόστος HTPC, ανεβαίνουμε παραπάνω...........


Από την άλλη, οι βασικές ανάγκες προβολής σε εικόνα 100" χαμηλού κόστους, απαιτούν και κάποιες υποχωρήσεις.
Αν θέλεις αυτοκίνητο πόλης δηλ (για να έρθω στο παράδειγμά σου) ΔΕΝ θα πάρεις BMW ή FERRARI αλλά κάτι εντελώς πιο απλό και οικονομικό, όπως πχ ένα PANDA στο οποίο βέβαια ΔΕΝ θα βάλεις 17" ζάντες ............. :wink:
 

Μηνύματα
279
Reaction score
2
Καλησπέρα παιδια.
Πριν από λίγες μέρες μου δόθηκε η ευκαιρία στην ηχοέκφραση να δω ορισμένα από τα προβολικά του εν λόγω τεστ. Μπορώ να πω πως η εικόνα που σχημάτισα ήταν ταυτόσημη με αυτό που φανταζόμουν έχοντας διαβάσει το τεστ. Δεν είμαι ειδικός στους προβολείς αλλά δεν χρειαζεται να είναι κανείς ειδικός για να δει οφθλμοφανείς διαφορές ανάμεσα στους προβολείς του τεστ, διαφορές που πολύ γλαφηρά αλλα και ουσιαστικά ( με τα score) αποτυπόνονται στα συμπεράσματα του συγκριτικού.
 

Μηνύματα
226
Reaction score
0
Χρήστος Ακρατόπουλος @ 13/4/2005 said:
Άν του δώσεις όμως σήμα από HTPC με τον γνωστό συνδυασμό zoom + dscaler + ffdshow με τα ιδανικά timing parameters στο powerstrip και σωστή χρησιμοποίηση φίλτρων του ffdshow, τότε τα γέλια κόβονται απότομα και το σαγόνι φτάνει στο πάτωμα.
Ο γνωστός αυτός συνδυασμός αλήθεια πόσο γνωστός είναι; Τον χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1000 Έλληνες;

Και δυστυχώς το λέω εγώ αυτό που αγόρασα πριν 2 - 2 1/2 χρόνια προβολέα ο οποίος με οποιαδήποτε άλλη σύνδεση πλην htpc είναι για τα μπάζα... Μάλιστα τότε όλοι έψαχναν ποιό είναι το καλύτερο progressive dvd player και εγώ έβλεπα με ένα παλιό P3 στα 800 σχεδόν ίδια εικόνα.
Πραγματικά ελάχιστοι από τους χωμένους στα pc (και όχι τους άσχετους) γνωρίζουν αρκετά για τη χρήση τους σε home theater. Αν κάποιος έχει εμπειρία από τα συγκεκριμένα προγράμματα και τα έχει δοκιμάσει θα ήταν πολύ χρήσιμο να έγραφε έναν οδηγό για αναπαραγωγή dvd, φίλτρα και scaling από pc ...
 


Μηνύματα
226
Reaction score
0
Χρήστος Ακρατόπουλος said:
To δουλεύω ήδη Rick κυρίως λόγω και της έλευσης της HDTV. Απλά είναι αρκετή η δουλειά και θα μου πάρει μερικές μέρες ακόμα...
Δεν χρειάζεται να γράψεις κάθε λεπτομέρεια. Ξεκίνα από το συνδιασμό προγραμμάτων και τις βασικές ρυθμίσεις ...
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.764
Μηνύματα
2.875.386
Members
37.949
Νεότερο μέλος
FotiosVie
Top