24/96 και "marketing bits"

Reaction score
4
Απάντηση: Re: 24/96 και "marketing bits"

.....
....
σας αφήνω τώρα, πάω να κατεβάσω υλικό 24/96... γιατί ΓΝΩΡΙΖΩ πως το κοινό αναλογικό μικρόφωνο έχει δυναμικό περιθώριο 120 db και μόνο σε 24/96 μπορώ οριακά να το αναπαράγω....
Αυτό που μένει είναι να βρούμε ποια-πόσο είναι η μέγιστη δυναμική περιοχή που μπορεί να φτάσει η μουσική (σε συναυλία με ακουστικά όργανα), πέρα από τις συσκευές λήψης και αναπαραγωγής.

Πάντως, 120dB είναι και η δ/π που μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος. (max ! σε ιδανικές συνθήκες)

D

deleted user 10898

Guest
να κανω και την αφελη ερωτηση...
οταν μεχρι σημερα ακουγαμε απο καλα ψηφιακα συστηματα τις κυματομορφες μας να αναπαραγονται με τιμες απο 0 εως 65534 δεν θα ειναι σουπερ αρκετο να περιγραφονται και απο 65535 επι 2, (17βιτ) η 65535 επι 2 επι 2 (18βιτ) και τα υπολοιπα ουσιαστικα να ειναι αχρηστα ειτε υπαρχουν ειτε οχι? γιατι τα στουντιο στο αρθρο που παρεθεσε ο Κωτας γραφουν μεχρι πχ 20?
α ναι.... ο κ Lavry φανταζομαι ξερετε ποιος είναι.....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.697
Ο Dan Lavry θεωρείται ο "σχεδιαστής" της Lavry Engineering και θεωρητικά οι γνώσεις του είναι εκπληκτικές. Τώρα αν αυτός είναι απλά ο ιδιοκτήτης και άλλοι βγάζουν τη δουλειά και κάνουν τη σχεδίαση, αλλάζει αρκετά το σκηνικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο άνθρωπος δε ξέρει τι του γίνεται, αλίμονο...

Πάντως τα μηχανήματα της Lavry Engineering νομίζω πως συγκαταλέγονται στα καλύτερα των καλύτερων.

Reaction score
10
Kώστα απάντησε μου σε παρακαλώ σε αυτό:

24/192 από 24/192 διαφέρει ανάλογα με το πόση τελικά πληροφορία μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από το εκάστοτε DAC? Το ότι ένα DAC "παίζει" generic 24/192 υλικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνει και με το σωστό τρόπο?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.697
χμ... δύσκολη ερώτηση.

Κατ'αρχήν στα 24/96 ας πούμε, υλικό από υλικό ναί, μπορεί να έχει διαφορά, να μην είναι 24bit η πληροφορία, να μην είναι καν 20, κι ας φαίνεται 24bit, μέσα στο παιχνίδι των φορμάτ μπορεί να είναι τίγκα στα μηδενικά ή ορθά ορισμένο ως 20μπιτο ή 16μπιτο από τα μπιτς που το ορίζουν..

Τα dac επίσης, μέσα στο παιχνίδι των φορμάτ βρίσκονται.

Ξέρω παράδειγμα consumer transport που έλεγε πως παίζει 24/96 αλλά true 24/96 στην έξοδό του γιοκ.
Επίσης έχω consumer dac που δε δουλεύει με 24/44.1.
Επίσης έχω professional transport που από το κοινό CD (16/44,1) βγάζει στην AES/EBU σήμα 24/44,1 και ταυτόχρονα στις S/PDIF 16/44.1.

Καταλαβαίνεις το μπέρδεμα? :142:

Από την άλλη, αυτά που λένε 24/192 δε νομίζω πως έχουν τέτοια περιθώρια, αλλά κράτα μικρό καλάθι....

Γι'αυτό έχω στρέψει κατ'αποκλειστικότητα το ενδιαφέρον μου σε επαγγελματικά μηχανήματα, που τηρούν όλα τα προβλεπόμενα, αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα, κι ας είναι ΠΑΜΦΘΗΝΑ (γιατί δε γράφουν στην ούγια με χρυσά γράμματα μάρκ λέβινσον ή άλλα "βαριά" - στους κύκλους των πλούσιων χα(λ)ιεντάδων - ονόματα εγκεκριμένων μπράντς...) :144:

Βέβαια, εγώ γιατρός είμαι, στο audio απλός χομπίστας, δικαιούμαι να κάνω λάθη και να μη ξέρω, αλλά τύποι σαν τον Dan Lavry δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, ό,τι λένε οφείλει να είναι ακλόνητο - αδιαμφισβήτητο. Και δυστυχώς ο εν λόγω μεσιέ με το κείμενο που διάβασα με απογοήτευσε... χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως ξέρω περισσότερα από αυτόν, κολοκύθια... :140:

Reaction score
10
Καταννοητός. Της πόπης δηλαδή....:142:

Εντάξει για το υλικό το καταλαβαίνω σε θέματα hardware τι γίνεται.

Ετσι όπως τα έχεις πει καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει dac που να ισχυρίζεται οτι παίζει 24/96, να κλειδώνει όντως στα 24/96, αλλά στην ουσία να αποκωδικοποιεί ας πούμε μόνο τα 21 bits...Καλά έχω καταλάβει?

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.430
Μιχάλη το dac θα αποκωδικοποιήσει και τα 24 bit.To θέμα είναι αν και τα 24 bit περιέχουν πληροφορία μουσικής ή όχι...

Reaction score
10
Μιχάλη το dac θα αποκωδικοποιήσει και τα 24 bit.To θέμα είναι αν και τα 24 bit περιέχουν πληροφορία μουσικής ή όχι...

Ναι εσύ μιλάς για ελλιπές software. Eγω λέω μήπως έχουμε θέμα ΚΑΙ στο hardware.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.697
μην είσαι τόσο σίγουρος...
το dac πχ μπορεί να πάρει από τα 24 μόνο τα 16 Bit και μετά να τα κάνει 24 πριν την μετατροπή. Εξαρτάται ποιές προδιαγραφές ακολουθεί κατασκευαστικά και τι περιμένει να δει στην είσοδό του. Διότι οι προδιαγραφές των consumer CD players έχουν όριο τα 16bit. Επίσης μπορεί να δέχεται μόνο 16/44,1 στην είσοδό του και εν συνεχεία να τα κάνει 24/192 πριν την μετατροπή. Βλέποντας αυτό λογικά θα αναρωτιέσαι γιατί να μη δέχεται και 24/192 στην είσοδό του. Γίνεται όμως, όλα γίνονται κι όλα εξηγούνται, καθώς το dac ως μηχάνημα δεν είναι ένα τσιπάκι με δυό τρείς πυκνωτές γύρω του, είναι ένα σύνολο από τσιπάκια που το καθένα έχει τον τρόπο λειτουργίας του και ο κατασκευαστής του μηχανήματος απλά τα έβαλε όλα μαζί σε ένα κουτί και στο σέρβιρε σα λύση. Όλα τα έχω δεί...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.434
Re: Απάντηση: Re: 24/96 και "marketing bits"

τι σχεση εχει η συχνοτητα δειγματοληψιας με την συχνοτητα που ακουμε?
Η συχνότητα δειγματοληψίας οφείλει να είναι διπλάσια από την μέγιστη συχνότητα που σκοπεύουμε να αναπαράξουμε. Τα 44 KHz δειγματοληψίας έχουν μέγιστη ακουστική συχνότητα τα 22 KHz.

Με λίγα λόγια η μέγιστη συχνότητα θα πρέπει να περιέχει δύο τουλάχιστον διακριτές στάθμες κατά το μήκος κύματος της ώστε να αναπαραχθεί σωστά.

Reaction score
10
Από οτι καταλαβαίνω ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι ακούς και από πόσες μετατροπές έχει περάσει.

Εκτος, όπως λες και εσύ Κώστα, αν ασχοληθείς με επαγγελματικά προιόντα που τηρούν αυστηρά κάποιες προδιαγραφές!

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.430
Ναι εσύ μιλάς για ελλιπές software. Eγω λέω μήπως έχουμε θέμα ΚΑΙ στο hardware.
Όχι,αρκεί ο κατασκευαστής να αναφέρει πως υποστηρίζει 24 bit.Αλλιώς παραπλανεί και στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι πολλές οι εταιρίες που φοβούνται το σούσουρο.....

@costas ear

Εκτός απ την ώς άνω απάντηση επιμένω πως ένα dac που έχει 24 bit δειγματοληψία(και την υποστηρίζει) θα δει και τα 24,θα τα αποκωδικοποιήσει αλλά το πρωταρχικό θέμα είναι αν όλα περιέχουν μουσική πληροφορία.Γιατι αν υπάρχει ένα byte κενό τότε θα έχουμε 18 bit.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.430
Από οτι καταλαβαίνω ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι ακούς και από πόσες μετατροπές έχει περάσει.

Εκτος, όπως λες και εσύ Κώστα, αν ασχοληθείς με επαγγελματικά προιόντα που τηρούν αυστηρά κάποιες προδιαγραφές!
Μιχάλη θα έπαιρνες ποτέ ενισχυτή που δεν αναφέρει τα watt του κατα RMS?Ε και τα hi res dac εφόσον είναι απο σοβαρές εταιρίες τηρούν πολλές προδιαγραφές.Εξάλλου δεν σου κάνει εντύπωση που τα εν λόγο dac είναι από εταιρίες κατ' ουσιάν επαγγελματικές?
Και επειδή μυρίστηκαν ψωμί λανσάρανε και consumer συσκευές(που πιστέυω ότι πέραν του κουτιού δεν έχουν διαφορές απ τις επαγγελματικές τους λύσεις)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.697
επιμένω πως ένα dac που έχει 24 bit δειγματοληψία(και την υποστηρίζει) θα δει και τα 24,θα τα αποκωδικοποιήσει
The DacMagic USB input does not support native high resolution files at 24/96. Even though the DacMagic upsamples every input signal to 24/192. (computeraudiophile)

http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=320

πάνε αν θες να διαβάσεις τα χαρακτηριστικά του και πες μου αν καταλαβαίνεις γιατί δε δέχεται 24/192 ούτε 24/96 στην USB είσοδό του (δέχεται μέχρι 16/48)

Το ότι την υποστηρίζει την 24μπιτη λέξη (και τις υψηλότερες συχνότητες δειγματοληψίας) το τσιπσετ της DacMagic είναι γεγονός, καθώς μόνο έτσι δουλεύει. Αλλά δε την υποστηρίζει στην είσοδο της συσκευής.

Μπορεί να λέμε το ίδιο...

Άλλο είναι τι υποστηρίζει το DAC ως τσίπσετ για μετατροπή, κι άλλο τι δέχεται η συσκευή ως σήμα, άρα άλλο τι υποστηρίζει τελικά η συσκευή DAC στην είσοδό της κι άλλες οι πιθανές δυνατότητες ή χρήσεις του τσίπσετ που εμπεριέχει.

Reaction score
1.844
Απάντηση: 24/96 και "marketing bits"

Απλοποιημένα:
Κωδικοποίηση

Oι τιμές του πλάτους του σήματος (ήχου) που λαμβάνονται κατά την δειγματοληψία κωδικοποιούνται σε ένα διακριτό αριθμό σταθμών κωδικοποίησης των οποίων ο αριθμός εξαρτάται από τον αριθμό των bits που χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση της κάθε τιμής . Για τον ψηφιακό ήχο τα bits της λέξης κωδικοποίησης ποικίλουν από 8 (256 στάθμες) έως 16 ( 65536 στάθμες) . Ο κβαντισμός των δειγμάτων του σήματος εισάγει σφάλμα στο κωδικοποιούμενο σήμα αφού κάποια πληροφορία θα χαθεί κατά την στρογγυλοποίηση της δειγματοληπτούμενης τιμής. Όσο περισσότερες είναι όμως οι στάθμες (περισσότερα bits για κάθε λέξη) τόσο μικρότερο είναι το εισαγόμενο σφάλμα.

Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα δειγματοληψίας, τόσο μικρότερο είναι το εισαγόμενο σφάλμα, σε ακουστές και μη συχνότητες, λόγω της μικρότερης στρογγυλοποίησης, που εισάγει η μέθοδος του κβαντισμού. :126:

D

deleted user 10898

Guest
λετε περιπου το ιδιο. οπως λεει ο κωστας το ντακ ως συσκευη εχει παραπανω απο ενα τσιπακια. υπαρχειν ομως σχεδον σε ολες τις υλοποιησεις ενα τσιπακι που δεχεται το σημα και ταιζει το τσιπακι(α) που κανει(ουν) την μετατροπη. και τα 2 αυτα τσιπ παιζουν ρολο στο ποσο υψηλο σημα "αντεχει" το ντακ.
το δικο μου πχ εχει ντακ το ad1865n-k που ειναι 18bit. υπαρχουν σε διαφορες υλοποιησεις 2 ολοκληρωμενα που το τροφοδοτουν. το ενα αντεχει 16/44 το αλλο 24/96. στην πρωτη περιπτωση το ντακ παιζει μονο 16/44 ενω στην δευτερη διαβαζει μονο τα 18 πρωτα μπιτ (18/96)

Reaction score
350
Απάντηση: 24/96 και "marketing bits"

Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα δειγματοληψίας, τόσο μικρότερο είναι το εισαγόμενο σφάλμα, σε ακουστές και μη συχνότητες, λόγω της μικρότερης στρογγυλοποίησης, που εισάγει η μέθοδος του κβαντισμού. :126:
Όχι η συχνοτητα δειγματοληψίας αλλά ο αριθμός των bits. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Άλλο είναι τι υποστηρίζει το DAC ως τσίπσετ για μετατροπή, κι άλλο τι δέχεται η συσκευή ως σήμα, άρα άλλο τι υποστηρίζει τελικά η συσκευή DAC στην είσοδό της κι άλλες οι πιθανές δυνατότητες ή χρήσεις του τσίπσετ που εμπεριέχει.
Όντως μεγάλη ιστορία και πρέπει να εξετάζεται η κάθε συσκευή μεμονωμένα..
Άμα δεις τα ζόρια "κλέβεις" I2S από την κάρτα ήχου και ταϊζεις κατευθείαν το DAC chip. :116:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.058
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp