4ohm ή 8ohm ηχεία

Μηνύματα
683
Reaction score
417
Για πολλούς η απάντηση είναι ευνόητη. Για μένα όχι. Τι μπορεί να προσφέρει περισσότερο ένα τετράομο ηχείο με χαμηλά σχετικά db π.χ 85 -86 db σε σχέση μ’ ένα οκτάομο στην πράξη; Έχει καλύτερα χαμηλά;

Έχει τύχει να ακούσω ολοκληρωμένο 2Χ200 που να δυσκολεύεται να οδηγήσει τετράομα ηχεία και έχω ακούσει άλλα ηχεία με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά όπου ένας τελικός 2Χ100 τα οδηγεί ικανοποιητικά.

Μπορεί ένα τετράομο ηχείο να οδηγηθεί εύκολα σχετικά από έναν τελικό ενισχυτή 2Χ250 ή από ενισχυτή που κατεβαίνει στα 2Χ160 στα 4 OHM ; To λέω επειδή τα τετράομα ηχεία όπως γράφεται στο διαδίκτυο συνήθως οδηγούνται από πολύ δυνατούς μονομπλόκ. Γιατί προτείνονται πολύ δυνατοί ενισχυτές για να βγάλουν όπως λένε όλες τις αρετές αυτών των ηχείων; Πρέπει τελικά να αποφεύγεται ή όχι η αγορά τους;
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.398
Reaction score
125.568
Δεν είναι έτσι.

Η ονομαστική αντίσταση των 4 ωμ είναι πολύ καλή για οποιοδήποτε ενισχυτή, χωρίς προβλήματα.

Για αρχή όμως, χρειάζεται να καταλάβεις τι σημαίνει ονομαστική αντίσταση. Δεν είναι ένα νούμερο που ισχύει γενικά, δυστυχώς. Το ηχείο τυπικά παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα αντίστασης στο συχνοτικό εύρος που αποδίδει, δηλαδή κάπου είναι 3 ωμ και κάπου 16 ωμ. Η ονομαστική αντίσταση εκφράζει μία μέση τιμή.

Όσο πιο καλοσχεδιασμένο είναι ένα ηχείο στο σύνολό του, τόσο λιγότερα και μικρότερα σκαμπανεβάσματα αντίστασης παρουσιάζει στο συχνοτικό άξονα.

Τα προβλήματα οδήγησης έρχονται όταν η αντίσταση του ηχείου παρουσιάζει σημαντικές βυθίσεις, ιδίως σε σημεία του φάσματος που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ισχύος, δηλαδή όσο πιο χαμηλά, τόσο το χειρότερο. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να βλέπεις βυθίσεις στα 2 ωμ ή και πιο χαμηλά, πράγματα που οφείλονται σε ανεπάρκεια του σχεδιαστή, ο οποίος βγάζει στην παραγωγή ένα ηχείο που αποτελεί σχεδιαστικο σφάλμα.

Από κει και πέρα, αυτά που αναφέρεις περί βατ, ομοίως δεν είναι έτσι.

Κάθε ηχείο έχει μία ευαισθησία, η οποία μας ενημερώνει τι στάθμες βγάζει με 1 βατ, στο 1 μέτρο απόσταση ακρόασης. Επίσης, κάθε ηχείο έχει μία μέγιστη δυνατή στάθμη εξόδου.
Για παράδειγμα, έχουμε ένα ηχείο ευαισθησίας 90 db/w/m, το οποίο φτάνει μέγιστη στάθμη (στο 1 μέτρο) τα 108 db. Αυτό σημαίνει ότι έχεις ένα εύρος 108-90=18 db πάνω από τα 90 που βγάζει με 1 βατ, και γνωρίζοντας ότι με κάθε διπλασιασμό ισχύος παίρνεις κέρδος 3db, υπολογίζεις ότι το ηχείο θα φτάσει μέγιστη στάθμη με 6 διπλασιασμούς ισχύος (3*6=18), δηλαδή απαιτείται ισχύς 64 βατ.

Επειδή ο ενισχυτής οφείλει να έχει ένα λογικό περιθώριο ισχύος, καθότι όταν τερματίζει παραμορφώνει και συμπιέζει, δίνεις άλλα 6db dynamic headroom, οπότε παίρνεις ενισχυτή 256 βατ, ώστε να παίζει σωστά στα 64 βατ που θέλει το ηχείο σου.

Ταυτόχρονα, υπολογίζεις τα απαιτούμενα αμπέρ για το ηχείο σου, με βάση την ελάχιστη ωμική αντίσταση που εμφανίζει στο ακουστικό φάσμα, για την ισχύ που χρειάζεται. Όσο πιο χαμηλά πέφτει αυτή η τιμή της αντίστασης, τόσο πιο πολλά αμπέρ απαιτούνται, και τα υπολογίζεις με τον νόμο του ωμ που έμαθες στο σχολείο.
Πολλές φορές, ένας ενισχυτής αδυνατεί να οδηγήσει κάποιο ηχείο, όχι διότι δε του φτάνουν τα ονομαστικά βατ εξόδου, αλλά διότι δε του φτάνουν τα αμπέρ, κάτι που όπως έχεις καταλάβει εξαρτάται από την βύθιση αντίστασης του ηχείου σου στον άξονα της συχνότητας.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.398
Reaction score
125.568
Οι ενισχυτές είναι κατά βάση ενισχυτές τάσης, και η μέγιστη δυνατή τάση που μπορούν να βγάλουν στην έξοδό τους, είναι η τάση τροφοδοσίας τους.
Αν ξέρεις αυτά τα βασικά, μπορείς να υπολογίσεις τι μέγιστη ισχύ στα 8 ωμ μπορεί να βγάλει πχ ένας τυπικός ΑΒ ενισχυτής μοσφετ με τάση τροφοδοσίας τα 20 βολτ: 20*20/8=50
Στα 4ωμ, θα πρέπει να βγάλει τα διπλάσια, 100.
Τα αμπέρ στα 8 ωμ είναι 20/8=2,5 αμπέρ, ενώ στα 4 ωμ είναι τα διπλάσια, 5 αμπέρ.
Αν όμως έχει βύθιση στο 1 ωμ, θα χρειαστούν 20 αμπέρ, χωρίς να χρειάζεται περισσότερη ισχύ.
Αν όμως θες 20 αμπέρ στα 8 ωμ, ο απροβλημάτιστος ενισχυτής σου πρέπει να βγάλει μέγιστη τάση 20*8=160 βολτ, το οποίο σημαίνει ότι η ονομαστική του ισχύς για τέτοια τάση εξόδου είναι 160*160/8=3,2 κιλοβατ.

Κι αυτό, για ηχείο 50 βατ που απλώς έχει μία ηλίθια βύθιση κάπου. Δηλαδή σχεδιαστικές πατάτες.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.398
Reaction score
125.568
Άρα, όταν θέλουμε να δούμε τι αντίστασης είναι ένα ηχείο, ειλικρινά δε μας απασχολεί διόλου η ονομαστική τιμή αντίστασης που δίνει ο κατασκευαστής, καθώς τα 8 και 6 και 4 ωμ είναι αποδεκτές τιμές για κάθε ενισχυτή που κυκλοφορεί.

Χρειάζεται να δούμε το σχεδιάγραμμα εμπέδησης του ηχείου στον άξονα των συχνοτήτων.

Μετά, εύκολα υπολογίζουμε την μέγιστη ισχύ και τα αμπέρ που απαιτούνται για την οδήγηση του ηχείου, έχοντας υπόψη την ευαισθησία και τη μέγιστη στάθμη εξόδου του ηχείου.

Καλό είναι να ξέρετε, ότι οι βυθίσεις στην ονομαστική αντίσταση οφείλονται συνήθως στη σχεδίαση του παθητικού κροσοβερ. Επίσης, κάποιο τμήμα της ισχύος καταναλώνεται πάνω στο παθητικό κροσοβερ, αλλάζοντας μάλιστα τα χαρακτηριστικά του. Δηλαδή, όποιος ψάχνει πολύ, ψάχνει και τα υλικά του κρος, κι ασχολείται με πηνία αέρος και κορεσμό των πυρήνων, τις αντιστάσεις εν σειρά και την ισχύ τους, κλπ.

Τέλος, αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό, καλά θα κάνετε να πάρετε ενεργά ηχεία, όπου ο κατασκευαστής έχει λύσει το θέμα.

Κι αφού παίρνετε που παίρνετε ενεργά, πάρτε με ενσωματωμένα DAC, να κάνει και λίγο dsp διόρθωση, μπας και παίξει τίποτα στο σαλόνι. ;)
[DOUBLEPOST=1478527381][/DOUBLEPOST]Ήθελα ναξερα πως θα πιεί ο γκονης χωρίς τον ες.

Και πως το κάνατε αυτό να μη βγαίνει από την οθόνη..

Τομαργιαααα
 
Last edited:

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.407
Reaction score
74.714
Ήθελα ναξερα πως θα πιεί ο γκονης χωρίς τον ες.

Και πως το κάνατε αυτό να μη βγαίνει από την οθόνη..
Μόνο στη δική σου οθόνη εμφανίζεται μάλλον. :p Μήπως εσύ άρχισες ήδη; :roflmao:
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.398
Reaction score
125.568
Ο άλλος χαβαλές που ξέχασα να αναφέρω, είναι η διαφορά της ευαισθησίας 8ωμου και 4ωμου όταν αναφερόμαστε στην ισχύ σε 8ωμο όπως καθιερώθηκε στα ονομαστικά βολτ. Διότι, για να βγει 1 βατ στα 8ωμ, θέλουμε τάση στα άκρα της αντίστασης των 8ωμ ίση με την τετραγωνική ρίζα του 8, δηλαδή 2,828 βολτ. Έτσι, πολλοί κατασκευαστές, ανακοινώνουν ευαισθησία στα 2,828 βολτ (2,83 για συντομία). Αλλά αυτό το κάνουν και στα 4ωμα ηχεία, αλλά αν τα βάλεις κάτω, σε ένα 4ωμο αν του δώσεις 2,828 βολτ, πόσα βατ είναι; 1; Όχι βέβαια, είναι στα 2 βατ! Χα! Να, μας κλέβουν 3 db μπροστά στα μάτια μας!

Από τη μία, έχουν δίκιο όμως, διότι στα 2,83 βολτ ο ενισχυτής μας βγάζει ισχύ 1 βατ στα 8 ωμ, και η ονομαστική ισχύς των ενισχυτών είναι στα 8 ωμ, κι άντε να υπάρχει και τιμή στα 4 ωμ. Τι γίνεται όμως αν το ηχείο είναι ονομαστικής αντίστασης στα 5 ή 6 ωμ; Άρα το απλοποιούν στα 2,83 βολτ για να έχουμε σα μπουσουλα την τυπική ονομαστική ισχύ των ενισχυτών στα 8 ωμ, και εμείς πρέπει όλα αυτά να τα έχουμε υπόψη όταν κάνουμε τους υπολογισμούς μας. Δηλαδή, κατά βάση αυτό είναι σωστό, διότι μιλάμε πάντα για ενισχυτές τάσης, άρα έχουμε μία τάση αναφοράς για να συνεννοούνται μεταξύ τους οι ξέροντες και κατέχοντες το σπορ. Για τους υπόλοιπους, είναι ένα μικρό χάος.

Γι'αυτό σας λέω, ενεργά ηχεία και τέρμα τα βάσανα.

Από δω το πάω, από κει το γυρίζω, πάλι στα ενεργά καταληγω. Δε φταίει όμως κανείς άλλος, παρά ο γκονης, που θα πάει να πιει σήμερα, χωρίς να πιει ο ες γιατί έχει τα λαιμά του.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.398
Reaction score
125.568
Μόνο στη δική σου οθόνη εμφανίζεται μάλλον. :p Μήπως εσύ άρχισες ήδη; :roflmao:
Εγώ άρχισα να αναρωτιέμαι τι ηχεία έχει ο γκονης, 8ωμα, 6ωμα ή 4ωμα; Ενεργά, ναι, αλλά μπας κι είναι 4ωμα και γι'αυτό θέλουν πολλά βατ; :gotcha:

Γι'αυτό θα πάει να πιει σήμερα; Προβληματίστηκε το πουλάκι μου;:D
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.112
Reaction score
20.605
Έχει τύχει να ακούσω ολοκληρωμένο 2Χ200 που να δυσκολεύεται να οδηγήσει τετράομα ηχεία και έχω ακούσει άλλα ηχεία με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά όπου ένας τελικός 2Χ100 τα οδηγεί ικανοποιητικά.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο ενδεχόμενα, διαζευκτικώς ή αθροιστικώς. Πρώτον, ο 100άρης ενισχυτής είναι ανώτερος σχεδιαστικά, ασχέτως της χαμηλότερης ονομαστικής ισχύος του. Δεύτερον, δεν είναι όλα τα ιδίων προδιαγραφών ηχεία ίδια. Ένα 4ωμο ηχείο μπορεί να "πέφτει" μόλις στα 3,8Ω κάπου σε κάποια σχετικά χαμηλή συχνότητα, ας πούμε στα 100Hz, ενώ κάποιο άλλο μπορεί να "πέφτει" ακόμη και κάτω από 2Ω, στην ίδια, ή σε άλλη συχνότητα, επίσης χαμηλή, ας πούμε στα 80 ή στα 200Hz - και παρ' όλ' αυτά, αμφότερα τα ηχεία προδιαγράφονται ως 4ωμα.
 

Μηνύματα
634
Reaction score
575
Αφού τα λέτε ωραία και τα καταλαβαίνετε καλύτερα ρε παιδιά για πείτε μου κι εμένα...
Τα magnepan είναι κακής η καλής σχεδίασης;; Ειχα διαβάσει ότι πέφτουν και στα 2Ω με αποτέλεσμα να είναι αδηφάγα, αλλά τελευταία άκουσα από φίλο ότι είναι από τα πιο σταθερά ηχεία κοντά στην ονομαστική τους τιμή (4Ω).
Μήπως μέτρησε κάνεις;
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.398
Reaction score
125.568
Ναι να σου πω με 2 λέξεις, είναι σχεδιαστικά εκτρωματα.

Πιο αναλυτικά: σταθερή αντίσταση έχουν χωρίς κρος, σε πολυενίσχυση. Τυπικά το γουφερ κοντά στα 3,5 ωμ, το μιντ στα 3,2 και το τουιτερ 2,8ωμ, σταθερότατο, βάζεις και μία αντίσταση 1,1 ωμ σε σειρά, τζετ.

Ευαισθησία ονομαστική αναφέρουν στα 2,83, δηλαδή υπολογίζεις 4-5 db πιο κάτω και το έχεις, χονδρικά στα 83 παίζει πραγματική ευαισθησία στο βατ.

Τα μεγάλα ξεπερνούν τα 115 db άνετα, εκτός από το μπάσο που τερματίζει η ανάρτηση. Άρα έχεις ένα εύρος 30φευγα ντεσιμπέλ, οπότε θες μίνιμουμ 10 διπλασιασμούς ισχύος, άρα φτάνεις αισίως στο κιλοβατ.

Να μη συνεχίσω, γιατί μπορώ να γράψω βιβλίο για αυτά. Είναι σχεδιαστικά σφάλματα, δε θα έπρεπε να κυκλοφορούν.

Υπάρχει τρόπος να δουλέψουν σωστά, με σαμπ και μπόλικο dsp, αλλά δε μπορεί να το υλοποιήσει ο τυπικός χρήστης, θέλει πολύ βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Σα να θες κόμπρα για πετ στο σπίτι, να παίζουν τα παιδιά σου, και να σε φυλάει από τους κλέφτες. Γίνεται, αλλά ..πάρε σκύλο αδερφέ. ;)
 

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
Για παράδειγμα, έχουμε ένα ηχείο ευαισθησίας 90 db/w/m, το οποίο φτάνει μέγιστη στάθμη (στο 1 μέτρο) τα 108 db.
Πως γνωριζουμε τη μεγιστη σταθμη που φτανει ενα ηχειο ? προκυπτει απο καπου ? πρεπει να τη δινει ο κατασκευαστης ? ...προσπαθω να παρακολουθησω αλλα ... δεν ...
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Πως γνωριζουμε τη μεγιστη σταθμη που φτανει ενα ηχειο ? προκυπτει απο καπου ? πρεπει να τη δινει ο κατασκευαστης ? ...προσπαθω να παρακολουθησω αλλα ... δεν ...
Στα ενεργά κατά κανόνα δηλώνεται στις προδιαγραφές.Στα παθητικά μπορεί να προκύψει από την προδιαγεγραμμένη μέγιστη συνεχή ισχύ που μπορεί να δεχτεί το ηχείο χωρίς να καταστραφούν τα μεγάφωνά του.Και σ'εκείνη την περίπτωση όμως,θα ήταν χρήσιμο να δηλώνεται επίσης η τιμή της μέγιστης στιγμιαίας ισχύος που θα μπορούσε να δεχθεί.
Ο άλλος χαβαλές που ξέχασα να αναφέρω...
Έτερο πεδίο χαβαλέ-όπως το αποκαλείς- εδρεύει σε υποτιθέμενα "μαγικά" ταιριάσματα τελικών ενισχυτικών σταδίων (συνήθως με υψηλή αντίσταση εξόδου) με συγκεκριμένα ηχεία, τα οποία δεν βασίζονται βεβαίως σε αίτια...μεταφυσικά,αλλά σε απλές ηλεκτρικές παραμέτρους,όπως λ.χ. το ηχείο να παρουσιάζει τονισμούς απόκρισης στο ίδιο τονικό ύψος όπου θα υφίσταται η πτώση στην τιμή της εμπέδησης αυτού...
 
Last edited:

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
Στα ενεργά κατά κανόνα δηλώνεται στις προδιαγραφές.Στα παθητικά μπορεί να προκύψει από την προδιαγεγραμμένη μέγιστη συνεχή ισχύ που μπορεί να δεχτεί το ηχείο χωρίς να καταστραφούν τα μεγάφωνά του.Και σ'εκείνη την περίπτωση όμως,θα ήταν χρήσιμο να δηλώνεται επίσης η τιμή της μέγιστης στιγμιαίας ισχύος που θα μπορούσε να δεχθεί.
Εχω μονο αυτο "Maximal power handling with musical program: 250W" ... φτανουμε καπου ? :)
 

gonis

Luger
Μηνύματα
4.221
Reaction score
11.499
Ναι να σου πω με 2 λέξεις, είναι σχεδιαστικά εκτρωματα.

Πιο αναλυτικά: σταθερή αντίσταση έχουν χωρίς κρος, σε πολυενίσχυση. Τυπικά το γουφερ κοντά στα 3,5 ωμ, το μιντ στα 3,2 και το τουιτερ 2,8ωμ, σταθερότατο, βάζεις και μία αντίσταση 1,1 ωμ σε σειρά, τζετ.

Ευαισθησία ονομαστική αναφέρουν στα 2,83, δηλαδή υπολογίζεις 4-5 db πιο κάτω και το έχεις, χονδρικά στα 83 παίζει πραγματική ευαισθησία στο βατ.

Τα μεγάλα ξεπερνούν τα 115 db άνετα, εκτός από το μπάσο που τερματίζει η ανάρτηση. Άρα έχεις ένα εύρος 30φευγα ντεσιμπέλ, οπότε θες μίνιμουμ 10 διπλασιασμούς ισχύος, άρα φτάνεις αισίως στο κιλοβατ.

Να μη συνεχίσω, γιατί μπορώ να γράψω βιβλίο για αυτά. Είναι σχεδιαστικά σφάλματα, δε θα έπρεπε να κυκλοφορούν.

Υπάρχει τρόπος να δουλέψουν σωστά, με σαμπ και μπόλικο dsp, αλλά δε μπορεί να το υλοποιήσει ο τυπικός χρήστης, θέλει πολύ βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Σα να θες κόμπρα για πετ στο σπίτι, να παίζουν τα παιδιά σου, και να σε φυλάει από τους κλέφτες. Γίνεται, αλλά ..πάρε σκύλο αδερφέ. ;)
Στα Magnepan πάνω απο 100db έκαιγα ασφάλειες
 
  • Like
Reactions: PPG

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Εχω μονο αυτο "Maximal power handling with musical program: 250W" ... φτανουμε καπου ? :)
Υποτίθεται ότι η τιμή αφορά σε διαχείριση συνεχούς ισχύος...Άμα συνδυαστεί με την τιμή ευαισθησίας,μπορεί να προκύψει η μέγιστη δυνατή συνεχής στάθμη που μπορεί ν'αποδοθεί -εφόσον το συνδεδεμένο τελικό ενισχυτικό στάδιο δεν θα καλείται να λειτουργήσει εκτός των προδιαγεγραμμένων ορίων παραμόρφωσης.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: PPG

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
Υποτίθεται ότι η τιμή αφορά σε διαχείριση συνεχούς ισχύος
Ειναι αυτο που λεει αυτος "musical program" σωστα ?
ευασθησια δεν εχω :eek: ... αλλα εχω αυτο "Efficiency (2,8 V/1 m): 92dB" ....
(γενικα βλεπω πως ολη η φαση (απο πλευρας κατασκευαστων) ειναι φτιαγμενη για να μπερδευει ...)
πως προχωρω ?

δε θελω να σας ανοιξω φαμπρικα αλλα ...
εχω αυτουνο

" Description: 3-way bass reflex floor standing loudspeaker
Drivers:
Two 8" W cone woofers 1-1/2" flat wire coil, 4-3/4" magnet
One 6-1/2" W cone mid range 1-1/4 coil, 4" magnet
One 1" Tioxid inverted dome tweeter, 3/4" coil, two 2-3/8" magnets
L.F. (-6dB): 30 Hz
Frequency response (+/-3 dB): 35Hz - 23kHz
Efficiency (2,8 V/1 m): 92dB
Nominal impedance (EN 60065): 8ohms
Minimum impedance: 3,2ohms
Crossover frequencies: 200Hz / 2,5kHz
Maximal power handling with musical program: 250W
Recommended amplifier: 40-200W "

τι ενισχυτη θελω ?
 

Μηνύματα
27.263
Reaction score
25.260
Το ηχείο σου είναι τετράωμο , ένας σοβαρός 2χ200 είναι αρκετός. Το 2χ200 στα 8 , στα 4 καλό είναι να διπλασιάζει , αλλά όχι απαραίτητο.
[DOUBLEPOST=1478541941][/DOUBLEPOST]Και μάλιστα υποθέτω ελάχιστη αντίσταση κάπου στα μπάσσα ΄λόγω των δύο 8ιντσων woοfers.
 

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
Το ηχείο σου είναι τετράωμο , ένας σοβαρός 2χ200 είναι αρκετός. Το 2χ200 στα 8 , στα 4 καλό είναι να διπλασιάζει , αλλά όχι απαραίτητο.
[DOUBLEPOST=1478541941][/DOUBLEPOST]Και μάλιστα υποθέτω ελάχιστη αντίσταση κάπου στα μπάσσα ΄λόγω των δύο 8ιντσων woοfers.
Hypex 400άρια ? :redface::redface::redface: ...
 
  • Like
Reactions: PPG



Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.609
Μηνύματα
2.867.814
Members
37.939
Νεότερο μέλος
geo kok
Top