5.1 ήχος από laptop σε ενισχυτή μέσω HDMI

Reaction score
7
Καλησπέρα και καλό μήνα!

Είμαι κάτοχος ενός ενισχυτή Sony STR KG800 και ενός laptop HP Pavilion DV6 (windows 7 x64 GR αυθεντικά). Θέλοντας να δω ταινείες με 5.1 ήχο, συνέδεσα μέσω hdmi το λαπτοπ στον ενισχυτή (και από τον ενισχυτή με hdmi στην τηλεόραση). Έπειτα από αρκετό ψάξιμο (έχω ήδη κάνει εγκατάσταση το ffdshow, ac3filter & MPC-Home Cinema x64), βρήκα ότι για να το επιτύχω αυτό πρέπει να ρυθμίσω από το MPC-HC όταν παίζει η ταινία Filters-> AC3 Audio Decoder και να επιλέξω το SPDIF. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσει το σήμα κατευθείαν στον ενισχυτή και αυτός θα κάνει τα υπόλοιπα (!).

Αν έχω ενεργή την επιλογή "Decode to speakers" ακούω κανονικά ήχο από τα ηχεία αλλά στερεοφωνικά. Αν ενεργοποιήσω όμως το SPDIF τότε δεν ακούω καθόλου ήχο και αν προχωρήσω την ταινία πιο μπροστά ή/και πιο πίσω, τότε βγαίνουν "παράσιτα" από τα ηχεία. Προσπάθησα με αρκετές επιλογές είτε από το ac3filter είτε από το ffdshow αλλά μάταια... Τέλος, παρατήρησα ότι στο "Ήχος" του Πίνακα Ελέγχου εάν κάνω δεξί κλικ και "ρύθμιση παραμέτρων" στο εικονίδιο του ενισχυτή μου τότε στην λίστα εμφανίζει μόνο την επιλογή "στερεοφωνικός ήχος". Εάν θυμάμαι καλά, παλαιότερα με ένα άλλο λαπτοπ κάπως είχα κατεφέρει και μου εμφάνιζε και την επιλογή 5.1 ήχος.

Να προσθέσω ότι με το ίδιο καλώδιο hdmi που συνδέω το λαπτοπ, συνδέω και το ps3 από το οποίο εάν παίξω την ίδια ταινία που παίζω και από το λαπτοπ (μέσω εξωτερικού εξωτερικού δίσκου), ο ήχος που βγαίνει είναι 5.1. Σε περιπτώση που αναρωτιέστε γιατί δεν παίζω τις ταινίες από το ps3, είναι διότι το Ps3 αναγνωρίζει μόνο FAT32 σκληρούς με ότι αυτό συνεπάγεται στο μέγεθος των αρχείων που διαβάζονται....

Έχει κανείς καμιά ιδέα πως να ρυθμίζω το λαπτοπ μου για να ακούω 5.1 από τον ενισχυτή; Μήπως μου διαφεύγει κάτι;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Εαν χρειαστείτε φωτογραφίες ή οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση, είμαι στην διαθεσή σας!

Φιλικά,

Βαγγέλης

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.824
Βρήκα αυτό στο HP support:

1. Click on start and select control panel
2. In control panel, click on sound
3. Click on "Realtek HDMI Output" and then Properties
4. Click on “Supported Formats” tab
5. You will see “Maximum number of channels”
6. Is it 2 or 5?

Το S/PDIF υπάρχει για την ψηφιακή έξοδο ήχου του laptop.
Έτσι είναι σε όλα τα laptops που έχω χρησιμοποιήσει τουλάχιστον (όταν έχουν S/PDIF).

Reaction score
7
Zizil σε ευχαριστώ πολύ για την τόσο σύντομη απάντησή σου!!! Δυστυχως τώρα είμαι στην δουλειά, αλλά το μυαλό είναι στο tab "Supported formats"!! Θα το δοκιμάσω και θα σας πω τα αποτελέσματα!

Reaction score
7
Zizil, τελικά δεν βρήκα άκρη... Στο control panel δεν υπάρχει Realtek, παρά μόνο IDT Audio και εκεί δεν υπάρχει καμία επιλογή για αριθμό ηχείων. Έκανα και update στους τελευταίους drivers αλλά δυστυχώς ο ήχος που βγαίνει από το λαπτοπ παραμένει στερεοφωνικός....
Ιδού και τα πειστήρια:

Reaction score
249
Το κουμπί ρύθμιση παραμέτρων το πατησες;
Κανονικά πρεπει να σε παει σε υπομενού που αναλόγως δίνει επιλογή για 2 κανάλια 5.1 ή 7.1 ή και άλλα
Δοκίμασε το και στην επιλογή spdf

Reaction score
7
Ναι το πάτησα και την μόνη επιλογή που βγάζει είναι για "στερεοφωνικός ήχος"... Όταν ορίζω ως προεπιλογή το spdif δεν ακουγεται καθόλου ήχος

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
το spdif δεν έχει καμία σχέση με το HDMI, πιο πάνω βλέπω έχεις ορίσει σωστά σαν κύρια έξοδο ήχου την nVidia HDMI, ενώ την έχεις επιλέξει πάτα configure και ρύθμισε τα κανάλια σε 5.1 ή 7.1 ανάλογα με τον ενισχυτή και τα ηχεία που έχεις.
Προσοχή, όλες οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ενώ το laptop είναι συνδεδεμένο με τον ενισχυτή.

Reaction score
7
Όλες τις ρυθμίσεις τις κάνω με το hdmi συνδεδεμένο και τον ενισχυτή ανοικτό και στην αντίστοιχη είσοδο hdmi! Αυτό είναι το θέμα gkontoleta, ότι όταν πατάω configure την μόνη επιλογή που βγάζει είναι στερεοφωνικός ήχος.... Σε ενα παλαιότερο λαπτοπ έβγαζε και τις επιλογές "4 ηχεία" και "5.1".... Με αυτό το λαπτοπ μόνο στέρεο.....

Reaction score
7
Επειδή δεν έχω βγάλει άκρη, αποφάσισα να καλέσω στο customer της HP. Εκεί με ενημέρωσαν ότι πιθανόν να φταίει κάποιος driver χώρις να μπορούν να μου δώσουν κάποια λύση. Αυτό που μου πρότεινε ο τεχνικός ωστόσο είναι να συνδέσω το λαπτοπ στην τηλεόραση με hdmi και την τηλεόραση με οπτική ίνα στον ενισχυτή. Μου είπε ότι αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος. Εγω τόσο καιρό είχα συνδέσει λαπτοπ και ps3 στον ενισχυτή με hdmi και απο το hdmi out του ενισχυτη στην τηλεόραση, το οποίο και δούλευε τόσο με το ps3 όσο και με το προηγούμενο λαπτοπ.

Εσείς πως προτείνετε να τα συνδέσω;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.824
Αυτό που είπαν έχει νόημα μόνο αν το laptop δεν έχει S/PDIF out.
Είδατε αν έχει ψηφιακή έξοδο ήχου;

EDIT: Το γράφω γιατί μέχρι να βρεθεί λύση, ο πιό σωστός τρόπος είναι σύνδεση με HDMI στην TV και οποιαδήποτε ψηφιακή ήχου στον ενισχυτή.

Last edited:

Reaction score
7
Από ότι κατάλαβα από τον gkontoleta πρέπει να έχω s/pdif έξοδο. Το πρώτο άρθρο βέβαια λέει να ορίσω ως προεπιλογή το hdmi (οπως και έχω κάνει - και όχι το s/pdif). Υπάρχει περίπτωση το καλωδιάκι στην m/b που είναι υπεύθυνο για το spdif (όπως αυτό περιγράφεται στο 2ο link) να έχει λιώσει/κοπεί και για αυτό να μην βγαίνει πολυκάναλος ήχος;

Reaction score
7
Βασικά ακόμα και να μην βρεθεί λύση, θέλω να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για το άμεσο ενδιαφέρον σας!!!!

Reaction score
7
Υπάρχει δυνατότητα το ps3 να διαβάσει αρχεία μεγαλύτερα των 4gb? Εάν ναι, απλά θα παίζω τις ταινίες μέσω του ps3 και λύθηκε το πρόβλημα.

Επίσης άλλη μια λύση θα ήταν να παίξουν οι ταινίες μέσω usb hdd απευθείας απο την tv. Δεν ξέρω όμως εάν το usb θα αντέξει την ροή δεδομένων που απαιτεί μια 720p ταινία ή θα κολλάει...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.116
Members
38.535