Aποσταση θεασης lcd/plasma tv

Reaction score
802
Εχω κοντρα με το ετερον ημισυ σχετικα με την αποσταση θεασης μιας μεγαλης τηλεορασης (46 ιντσων συγκεκριμενα).
Υπαρχει καποια "επισημη" μορφη κειμενου/εκθεσης που να αναφερει τις αποστασεις αυτες?
Για αποσταση 3-4 μετρων η 46αρα ειναι απαγορευτικη?Μην τρελλαθω κιολας!

Reaction score
14
Συνήθως το έτερον ήμιση έχει πολύ πιο ...τετράγωνη λογική σε αυτά τα θέματα...

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Το πλάτος της οθόνης Χ 2 = η ιδανική απόσταση...

Το ιδανικό είναι η οθόνη να καλύπτει όλο το οπτικό σου πεδίο. Όμως στις τηλεοράσεις επειδή χρόνια έχουμε συνηθίσει στις λίγες ίντζες μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις...

Μία 46άρα έχει πλάτος 126 cm. Άρα 126Χ2= 252 cm Άρα η ιδανική απόσταση θέασης είναι 2,5 μέτρα.

Δηλαδή τα μάτια μας (όχι ο καναπές ή η καρέκλα) πρέπει να απέχουν 2,5 μέτρα από την τηλεόραση. Και 3 μέτρα δεν είναι πρόβλημα αλλά παραπάνω το μάτι θα έχει και άλλα αντικείμενα στο οπτικό του πεδίο άρα δεν θα είναι πλήρως συγκεντρωμένο σε αυτό που βλέπει στην τηλεόραση...

Reaction score
11
Στο ετήσιο περιοδικό του hitech, home theater design 2007 υπάρχει άρθρο που αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το θέμα. Έχει και σχετικό πίνακα. Αυτό όμως έχει να κάνει με προβολείς δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και για τις τηλεοράσεις. Με λίγα λόγια λέει οτι παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο για να εκτιμηθεί το σωστό μέγεθος οθόνης σε σχέση με την απόσταση.
Αντιγράφω τη στήλη που αναφέρεται στην προτεινόμενη απόσταση κατά THX
ίντσες απόσταση
70 - 2,5μ
80 - 2,8μ
92 - 3,2μ
106 - 3,7μ
110 - 3,9μ
120 - 4,2μ
140 - 4,9μ
150 - 5,3μ
200 - 7,0μ
Πιό κάτω αναφέρεται στα σήματα υψηλής ευκρίνειας και τονίζει οτι αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από ότι πρέπει, το μάτι μας δεν θα μπορεί να διακρίνει την υψηλή ευκρίνεια (δεν θα μπορείς δηλαδή να δεις τις λεπτομέρειες που σου προσφέρει)και δίνει παράδειγμα για τις 120"ίντσες όπου η προτεινόμενη απόσταση όπως φαίνεται και στον πίνακα είναι 4,2μ αν βλέπουμε σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 4,8μ. τότε η υψηλή ευκρίνεια πάει περίπατο.
Θα πρέπει να έχεις μάτι αετού!!

Reaction score
11
Το πλάτος της οθόνης Χ 2 = η ιδανική απόσταση...

Το ιδανικό είναι η οθόνη να καλύπτει όλο το οπτικό σου πεδίο. Όμως στις τηλεοράσεις επειδή χρόνια έχουμε συνηθίσει στις λίγες ίντζες μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις...

Μία 46άρα έχει πλάτος 126 cm. Άρα 126Χ2= 252 cm Άρα η ιδανική απόσταση θέασης είναι 2,5 μέτρα.

Δηλαδή τα μάτια μας (όχι ο καναπές ή η καρέκλα) πρέπει να απέχουν 2,5 μέτρα από την τηλεόραση. Και 3 μέτρα δεν είναι πρόβλημα αλλά παραπάνω το μάτι θα έχει και άλλα αντικείμενα στο οπτικό του πεδίο άρα δεν θα είναι πλήρως συγκεντρωμένο σε αυτό που βλέπει στην τηλεόραση...
Η 46άρα τηλ. έχει πλάτος 126εκ;
Βάζεις και τα ηχεία μέσα;

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Η Sony η 46άρα έχει αυτό το πλάτος...

Τα 126 εκ. είναι το καθαρό πλάτος της οθόνης χωρίς ηχεία κλπ... αυτό πρέπει να μετράμε...

Reaction score
14
Δηλαδή εγω που βλέπω τηλεόραση από τα κοντά 5 μέτρα...μου λείπουν καμμιά 120αρία ίντσες; wall_1

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Re: Aποσταση θεασης lcd/plasma tv

Στο ετήσιο περιοδικό του hitech, home theater design 2007 υπάρχει άρθρο που αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το θέμα. Έχει και σχετικό πίνακα. Αυτό όμως έχει να κάνει με προβολείς δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και για τις τηλεοράσεις. Με λίγα λόγια λέει οτι παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο για να εκτιμηθεί το σωστό μέγεθος οθόνης σε σχέση με την απόσταση.
Αντιγράφω τη στήλη που αναφέρεται στην προτεινόμενη απόσταση κατά THX
ίντσες απόσταση
70 - 2,5μ
80 - 2,8μ
92 - 3,2μ
106 - 3,7μ
110 - 3,9μ
120 - 4,2μ
140 - 4,9μ
150 - 5,3μ
200 - 7,0μ
Πιό κάτω αναφέρεται στα σήματα υψηλής ευκρίνειας και τονίζει οτι αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από ότι πρέπει, το μάτι μας δεν θα μπορεί να διακρίνει την υψηλή ευκρίνεια (δεν θα μπορείς δηλαδή να δεις τις λεπτομέρειες που σου προσφέρει)και δίνει παράδειγμα για τις 120"ίντσες όπου η προτεινόμενη απόσταση όπως φαίνεται και στον πίνακα είναι 4,2μ αν βλέπουμε σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 4,8μ. τότε η υψηλή ευκρίνεια πάει περίπατο.
Θα πρέπει να έχεις μάτι αετού!!
Δηλ με αυξηση αποστασης θεασης 15% χανουμε το True HD; Αρα αν απο τα 3,70μ που βλεπω τωρα παω στα 4.20-4,30μ (διαγ. 106) ΔΕΝ χρειαζεται να αγορασω ποτε 1080, και θα μου αρκουν τα 720 του Optoma; Μπα, κατι δεν παει καλα εδω, τι λετε;;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.890
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης