Aς ακούσουμε κλασική μουσική!


D

Deleted member 23222

Guest
Η καλύτερη εκτέλεση είναι βέβαια από τον Ernest Ansermet, αλλά δεν την βρήκα...
Βρείτε τη στο Apple Music...μέχρι τότε αυτή την πλησιάζει κάπως....

 






Μηνύματα
267
Reaction score
133
Τι γνώμη έχετε για τον Κουρεντζή;

Πολλοί τον θεωρούν και διάνοια εκτός από την επαναστατική παρουσία.
Έχω ακούσει όλες τις διαθέσιμες σε cd εκτελέσείς των διαφόρων έργων.
Δεν μπορώ να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί. Μου ξεφεύγει κάτι;

Η εκτέλεση της Ιεροτελεστίας της Άνοιξης σαν ερμηνεία ήταν καλή μεν, η ηχογράφιση είναι από τις χειρότερες που έχω ακούσει. Τον αδικεί αφάνταστα. Δεν ακούς τα μεσαία και μπάσο. Όλα πίσω. Ισως φταίει ο χώρος.



Bartok, Wooden Prince, the 4th dance

[DOUBLEPOST=1547733711][/DOUBLEPOST]
 
Last edited:

Μηνύματα
267
Reaction score
133
Shostakovich Symphony No.5 4th mov. Mariss Jansons

Μου αρέσουν οι ερμηνίες του για τα έργα του Shostakovich. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ερμηνεία του είναι πολύ κοντά στον Mravinsky. Πήρε μάλλον πολλά εφόδια από τον πατέρα του (Arvīds Jansons), ο οποίος ήταν ο βοήθός του Μραβίνσι.


 


Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Shostakovich Symphony No.5 4th mov. Mariss Jansons

Μου αρέσουν οι ερμηνίες του για τα έργα του Shostakovich. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ερμηνεία του είναι πολύ κοντά στον Mravinsky. Πήρε μάλλον πολλά εφόδια από τον πατέρα του (Arvīds Jansons), ο οποίος ήταν ο βοήθός του Μραβίνσι.


O jansons εκανε έναν πολύ ενδιαφέροντα, ερμηνευτικά και ακουστικά ως εγγραφές, κύκλο με όλες τις συμφωνίες του Shostakovich. Δεδομένου βέβαια ότι οι περισσότερες συμφωνίες του Shostakovich ειναι κολοσιαία συμφωνικά έργα δεν είναι εύκολο να αποδοθούν (έστω και σήμερα από τα εξελιγμένων δυνατοτήτων μηχανήματα εγγραφής και αναπαραγωγής) σε οικιακούς χώρους. Η μεγαλοσύνη των έργων αυτών δεν μεταφέρεται από τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών στα συνηθισμένα δωμάτιά μας.
Και ο Κοντρασιν επίσης είναι ενδιαφέρων στον Shostakovich αν και σχεδόν διαμετρικά αντίθετος με τον Mravinsky.
Να πώ επίσης ότι η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την άλλη Παρασκευή 8/2/2019 ανεβάζει την 11η του Shostakovich μία επίσης αριστουργηματική συμφωνία..................
 

Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Και μια και το ανέφερα παραπάνω ας γραψω δυο κουβέντες για την 11η συμφωνία του Shostakovich, που γράφτηκε το 1957 για την αποτυχημένη εξέγερση του ρωσσικού λαού το 1905. Είναι γραμμένη για τον λαό, ειναι τεράστιο συμφωνικό έργο, μνημειώδες, αριστουργηματικό και φανερώνει το επίπεδο του συνθέτη.
Αυτή είναι η μονοφωνική εγγραφή του 1957 με τον Mravinsky και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ, ερμηνευτικά μάλλον η καλλίτερη, όμως σαν μεγάλο έργο επωφελείται ακουστικά από πιο σύγχρονες εγγραφές, στερεοφωνικές του Jansons, Pletnev, Bychkov.
 




Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.370



. . . Ο Γκουρτζίεφ θεωρούσε ότι μέσα από τις δονήσεις της μουσικής μπορούν να μελετηθούν οι νόμοι του σύμπαντος. Όταν περιγράφει τα στάδια της δημιουργίας, της εξέλιξης και της ανεξέλιξης, στοχεύει στην επαναδημιουργία μιας συμμαχίας ανάμεσα στη μουσική και την επιστήμη, η οποία ανάγεται στην παράδοση της δυτικής, πυθαγόρειας σκέψης . . .



https://gurdjieff.org.gr/2013/05/i-mousiki-omada-roda-pezi-gurdjieff-2/


 

Μηνύματα
267
Reaction score
133
Prokofiev, Piano Concerto No.3,
Martha Argerich, Abbado, Berlin Phil. 1967


Απόλαυσα το κοντσέρτο από την εκπομπή του Στ. Μούστου Τρίτου την Κυριακή μεσημέρι.
[DOUBLEPOST=1554816786][/DOUBLEPOST]Stravinsky, Petrushka, audio + score

[DOUBLEPOST=1554817035][/DOUBLEPOST] Petrushka, Dance

 


Μηνύματα
267
Reaction score
133
Μια βοήθεια, παιδιά.
Ψάχνω αρκετό καιρό και δεν μπορώ να βρω το σωστό κομμάτι ή εκτέλεση.

Κάποιο μεσημέρι κατά τις 13:00- 14:00 μίας Κυριακής πριν από τρείς-τέσσερις μήνες, άκουσα μια ωραία διασκευή του Largo της Ενάτης Συμφωνίας του Dvorak στην εκπομπή όπου μιλούσε η Τζουλιέττα Καρόρη στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Η εκτέλεση δεν ήταν μια συνεχιζόμενη εναλλαγή του όμποε και της ορχήστρας, αλλά το όμποε να συνεχίζει την μελωδία από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ η ορχήστρα το συνόδευε από πίσω. Μου άρεσε πιο πολύ από το πρωτότυπο επειδή με αυτόν τον τρόπο τόνιζε απαλά το αίσθημα νοσταλγίας σαν μονόλογο.

Μήπως το έχει ακούσει και γνωρίζει κανείς;
 

Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Στις μέρες που έρχονται σιγά-σιγά το θείο πάθος κορυφώνεται με την Μεγάλη Εβδομάδα να αποτελεί κορυφαίο σημείο της πίστης στον Χριστό, γεγονός που φυσικά υμνήθηκε, εκφράσθηκε και μέσω της κλασικής μουσικής, κυρίως με έργα στην εποχή του Baroque. Το θείον Πάθος, είτε με το κατά Μάρκον ευαγγέλιο, είτε με το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον έχουν αρκούντως υμνηθεί και σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι μαέστροι και οι μεγαλίτερες ορχήστρες αυτού του πλανήτη έχουν τουλάχιστον μία εκτέλεση του θείου πάθους.
Κάθε χρόνο συνηθίζουμε, μία παρέα μουσικόφιλων να ακούμε διάφορες εκτελέσεις του θείου πάθους την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή.
Φέτος όμως, προσωπικά ορμώμενος και από μία πρόσφατη εκπομπή του τρίτου προγράμματος για την chaconne του Bach, που ως γνωστόν την έγραψε ως εξαγνισμό, όταν γύρισε απο ένα ταξείδι και ανακαλύπτει ότι η πρώτη γυναίκα του και μητέρα των πρώτων παιδιών του πέθανε, και αποτελεί ένα θρησκευτικό έργο για τον θάνατο, την λύπη .......
Η chacone αποτελεί το πέμπτο μέρος της Partita No 2 for solo violin (1720) BWV 1004.
Αποτελεί μία απόδειξη υψηλής δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνίας του Κάντορα που απαιτεί όμως εξίσου υψηλή δεξιοτεχνία και από τον εκτελεστή.
μια χαρακτηριστική υψηλής δεξιοτεχνίας εκτέλεση είναι και η παρακάτω με τον Milstein.....
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.278
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top