ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Reaction score
6
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι ABBA ούτε φαινόμενο ήταν άλλα ούτε και σκουπίδια.

Εγώ είμαι εκ πεποιθήσεως ροκόβια. Άσχετα όμως αναγνωρίζω την αξία και άλλων ειδών μουσικής και φυσικά αντιπροσωπευτικών τραγουδιών.

Ένα συγκρότημα που έχει αντέξει στο χρόνο και ακούγεται ακόμη και σήμερα μετά από αρκετές γεννεές σίγουρα θα έχει κάποια αξία.

Μερικά τραγούδια τους μου αρέσουν. Δεν θα αγόραζα όμως δίσκο τους. Απλά αν τους άκουγα κατά τύχη στο ραδιόφωνο δε θα άλλαζα σταθμο.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.667
Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Τοτε, η πλευρα των λεγομενων "ροκαδων" τους θεωρουσε
λιγο-πολυ...εκτρωμα η σιχαμα της μουσικης.
Εγώ που δεν ήμουν ούτε ροκάς ούτε οπαδός των ABBA, θέλω να ρωτήσω ποιος έδωσε σε κάποιους ροκάδες το "αξίωμα" να κρίνουν αρνητικά ότι δεν τους αρέσει;
Έχουμε ματα-ξανα-πει ότι σιχάματα υπάρχουν σε όλα τα είδη μουσικής κι ότι κανένα είδος μουσικής δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να το θεωρεί έκτρωμα.
Άλλο το "δε μου αρέσει" κι άλλο το "ότι δε μου αρέσει είναι σίχαμα".
Άλλα ερωτήματα:
Γιατί όποια μορφή τέχνης συνδέεται άμεσα με τη διασκέδαση κατηγοριοποιείται από κάποιους ως "δεύτερη";
Γιατί όλοι οι κουλτουριάρηδες μουσικοί είναι αυτομάτως και ποιοτικοί; Ξέρω πολλά κουλτουροσχήματα που προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη ταλέντου τους με τη δικαιολογία της ανώτερης τέχνης που δε γίνεται αντιληπτή από τους πολλούς...
Sorry για το off topic αλλά το πρωί είχα μία ανάλογη κουβέντα στα γραφεία της Lyra.

Στο θέμα μας τώρα, δε δέχομαι να κρίνω τους ABBA ως φαινόμενο ή ως σαχλαμάρα. Τους κρίνω ως ένα πολύ πετυχημένο συγκρότημα, στο είδος τους και στην εποχή τους.

Reaction score
0

Φιανόμενο , σίγουρα όχι . Ευχάριστη μουσική για κοριτσάκια , σίγουρα ναι. Αλλά...
επειδή τα πάντα είναι θέμα ενορχήστρωσης , για κάντε τον κόπο να ακούσετε κι αυτό εδώ

A different arrangement makes all the difference!!!! :144:

Reaction score
8.349
Οι ΑΒΒΑ εμενα μου αρεσαν οταν ημουνα εφηβος και μου αρεσουν και σημερα.Πριν τη ντισκο, πιο πιτσιρικας,ακουγα κλασσικες ροκιες,WHO,Deep Purple,αλλα και Ελτον Τζων,Genesis κι ενα σωρο αλλα.Και σημερα τα ακουω ολa τα παλια.Μονο τη σημερινη μουσικη(αν λεγεται μουσικη)χιπ-χοπ και δε συμμαζευεται δεν μπορω ν'ακουσω.Υποθετω ειμαι αλλης εποχης,δεκτον.
Οι ABBA ηταν μεγαλα ταλεντα στο ειδος τους,δεν θα υποστηριξω την τεραστια εμπορικη επιτυχια τους σαν επιχειρημα γιατι θα πρεπει να το αποδεχτω και για αλλους που δεν το θλω με τιποτα.Ωστοσο πεταγανε τα χιτακια για πλακα και καπου στερεψανε.Αν προσεξετε,μετα τα πολυ γνωστα βγαλανε και αλλα αρκετα κομματια, αλλα ειχε τελειωσει η χρυση φλεβα και δεν τους ξαναρθε.Καπου ισχυει αυτο για πολλους καλλιτεχνες.Δεν θα τους ελεγα φαινομενο,αλλα σιγουρα πολυ καλους στο ειδος τους και την εποχη τους.
Το οτι βγαλανε τωρα μια ταινια με τα κομματια τους δεν σημαινει τιποτα η καμμια αξιοθαυμαστη διαρκεια.Ο κοσμος ακουει σημερα κομματια και απο τη δεκαετια του 60 η και πιο παλια.Μπορω να σου κανω δεκα μιουζικαλ με παλια κομματια που μια χαρα ακουει και σημερα ο κοσμος στο ραδιοφωο.Οι μοδες περασανε πιστευω,σημερα ακουγονται λιγο-πολυ τα παντα.

Reaction score
6
Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Γιατί όποια μορφή τέχνης συνδέεται άμεσα με τη διασκέδαση κατηγοριοποιείται από κάποιους ως "δεύτερη";

Γιατί όλοι οι κουλτουριάρηδες μουσικοί είναι αυτομάτως και ποιοτικοί; Ξέρω πολλά κουλτουροσχήματα που προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη ταλέντου τους με τη δικαιολογία της ανώτερης τέχνης που δε γίνεται αντιληπτή από τους πολλούς...

Στο θέμα μας τώρα, δε δέχομαι να κρίνω τους ABBA ως φαινόμενο ή ως σαχλαμάρα. Τους κρίνω ως ένα πολύ πετυχημένο συγκρότημα, στο είδος τους και στην εποχή τους.
Πες τα χρυσόστομε!!!! Μαζί σου κι εγώ!!:622:

Reaction score
0

Sorry για το off topic αλλά το πρωί είχα μία ανάλογη κουβέντα στα γραφεία της Lyra.
Τι θέλεγες να μας δώσεις ορισμένα παραδείγματα κουλτουριάρηδων που είναι εξ ορισμού ποιοτικοί ενώ δεν το αξίζουν ; Γιατί αλλοιώς τα παραπάνω που γράφεις μάλλον ως γενικής φύσεως αφορισμοί μου ακούγονται , θυμίζοντας παλιές ελληνικές ταινίες που κοροϊδεύουν την μοντέρνα τέχνη , μέσα από απλοϊκά και λαϊκιστικά ΄σχήματα .
Ποιά είναι τα κουλτουροσχήματα που πάσχουν από έλλειψη ταλέντου και την καλύπτουν με την δικαιολογία της μη καταληπτής και άρα ανώτερης τέχνης τους ; :137:
Και τι δουλειά έχει η Τέχνη με την διασκέδαση ; Γιατί κι η Πέγκυ Ζήνα , για μερικούς είναι διασκέδαση , αλλά είναι και Τέχνη ;

Reaction score
164
Η τέχνη μπορεί να είναι διασκέδαση. Η διασκέδαση δεν είναι απαραίτητο να είναι τέχνη.
Το "ποιοτικό" είναι σχετική έννοια. Αλλά όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως ποιοτικός, κατά τη γνώμη μου, κάθε άλλο παρά είναι. Δεν βρίσκω κάποιον λόγο για τον οποίο είναι ποιοτικός σε κάτι ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (που προσοπικά τον σιχαίνομαι) και δεν είναι ποιοτική η Πέγκυ Ζήνα σε κάτι άλλο. Και σε κάθε περίπτωση προτιμώ την Πέγκυ από εκείνη που τραγουδούσε πριν τρία χρόνια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης "χωρίς εσένα η ζωή είναι σαν τοστ χωρίς ζαμπόν" ή κάτι παρόμοια βαθυστόχαστο.

Reaction score
0

Τώρα μέ έβαλες σε άγνωστα ύδατα. Από ελληνική μουσική δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα και δεν έχω άποψη :138:

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Ποπ με Π κεφαλαίο, και Ταλέντα με Τ κεφαλαίο. Τελεία.
Απ' ότι βλέπω και η τελεία είναι με Τ κεφαλαίο! :119:

Τότενες, που ήτανε της μοδός, μπορούσα κάπως αραιά να τους ακούσω, είναι και το πάσο για τις παρέες στη μέση. Τώρα πια μου φαίνονται ανιαροί. Σε αντιδιαστολή κάτι ροκιές της ίδιας εποχής ακούγονται σήμερα και από κόσμο που τότε δεν είχε γεννηθεί.

Αυτό πως σας φαίνεται; :121:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.667

Ποιά είναι τα κουλτουροσχήματα που πάσχουν από έλλειψη ταλέντου και την καλύπτουν με την δικαιολογία της μη καταληπτής και άρα ανώτερης τέχνης τους ;
Δε θέλω να αναφέρω ονόματα γιατί βαριέμαι τις αντιπαραθέσεις. :137:
Εξάλλου όπως κι εσύ δεν ασχολούμαι με την ελληνική μουσική. :119:
Πάντως το ότι "διαφέρω" ή "ξεχωρίζω" δε σημαίνει πάντοτε ότι είμαι και καλύτερος.

Και τι δουλειά έχει η Τέχνη με την διασκέδαση ; Γιατί κι η Πέγκυ Ζήνα , για μερικούς είναι διασκέδαση , αλλά είναι και Τέχνη ;
Από τη στιγμή που τέχνη είναι κάθε ανθρώπινο δημιούργημα που μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, τότε και η Πέγκυ Ζήνα είναι.
Κι ας μην έχω ακούσει ολόκληρο ούτε ένα τραγούδι της.
Απλά, υπάρχει μία τάση από τους οπαδούς της "υψηλής τέχνης" να παραβλέπουν τα ευχάριστα συναισθήματα και να επικεντρώνονται σε πιο σκοτεινά και καταθλιπτικά "μονοπάτια".
Όπως και στον κινηματογράφο που τις καλές κριτικές θα τις πάρει ο ηθοποιός που παίζει τον κουτσό, στραβό, ταλαίπωρο κλπ
Επίσης για έναν περίεργο λόγο, μόλις κάποιος γίνει δημοφιλής (popular) παύει να είναι ποιοτικός σε αυτό το "ιδιαίτερο" κοινό. Τους αρέσει το περιθώριο μάλλον. :144:

Reaction score
1.844

Ενταξει βρε anemele ,γουστα ειναι αυτα...
Φυσικά και ενοείται πως περιγράφω τα δικά μου. Το ερώτημα όμως παραμένει:
Αν κάποια παλιά κομμάτια ακούγονται σήμερα από καινούργιους ακροατές αυτό σημαίνει πως έχουν παραπανίσια αξία από κάτι σουξέ;
... Επίσης για έναν περίεργο λόγο, μόλις κάποιος γίνει δημοφιλής (popular) παύει να είναι ποιοτικός σε αυτό το "ιδιαίτερο" κοινό. Τους αρέσει το περιθώριο μάλλον. :144:
Δεν ανήκω στο ιδιαίτερο κοινό, και έχω παρατηρήσει πως πριν την εμπορική καταξίωση σε αρκετούς καλλιτέχνες έχει υπάρξει ο συμβιβασμός καθώς και η συνεργασίες με άτομα του χώρου που δεν έχουν κάνει ποτέ αξιόλογα πράγματα, εκτός από να βγάζουν λεφτά. :126:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729

Τι θέλεγες να μας δώσεις ορισμένα παραδείγματα κουλτουριάρηδων που είναι εξ ορισμού ποιοτικοί ενώ δεν το αξίζουν ; Γιατί αλλοιώς τα παραπάνω που γράφεις μάλλον ως γενικής φύσεως αφορισμοί μου ακούγονται , θυμίζοντας παλιές ελληνικές ταινίες που κοροϊδεύουν την μοντέρνα τέχνη , μέσα από απλοϊκά και λαϊκιστικά ΄σχήματα .
Ποιά είναι τα κουλτουροσχήματα που πάσχουν από έλλειψη ταλέντου και την καλύπτουν με την δικαιολογία της μη καταληπτής και άρα ανώτερης τέχνης τους ; :137:
To παρακατω μηνυμα ειναι κωδικοποιημενο για ευνοητους λογους

Code:
Μητσο, την αλλη φορα που θα κατεβεις κατω σου εχω 
κανονισει παραγαδι σε καλο ψαροτοπο.
Τα ψαρια ειναι φρεσκα και ΑΑΑ ποιοτης(sic) και το καλυτερο?
Τους αρεσει η μουσικη.
Μονο κοιτα να τους βαλεις αυτα τα γιαπωνεζικα με τυμπανα που 
μου ειπε ο Τσαρουχας πως ακους και τοτε η νηστεια ειναι σιγουρη
:142::142::142:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.667

Δεν ανήκω στο ιδιαίτερο κοινό, και έχω παρατηρήσει πως πριν την εμπορική καταξίωση σε αρκετούς καλλιτέχνες έχει υπάρξει ο συμβιβασμός καθώς και η συνεργασίες με άτομα του χώρου που δεν έχουν κάνει ποτέ αξιόλογα πράγματα, εκτός από να βγάζουν λεφτά. :126:
Ανέμελε, μου θύμισες άλλο ένα "παράδοξο/αξίωμα" που είχα ξεχάσει να αναφέρω για τους οπαδούς της "υψηλής τέχνης"! :136:
Τα έσοδα του καλλιτέχνη είναι αντιστρόφως ανάλογα με την ποιότητα.
Αν ο καλλιτέχνης "τα κονομήσει", μετατρέπεται σε β' κατηγορίας.
Εδώ σηκώνω τα χέρια, γιατί προσωπικά μετράω την επιτυχία ενός ατόμου από την οικονομική του άνεση... :121:

Reaction score
1.213

Εδώ σηκώνω τα χέρια, γιατί προσωπικά μετράω την επιτυχία ενός ατόμου από την οικονομική του άνεση... :121:
Επαιξες καλα αμυνα , περασες και στην αντεπιθεση για λιγο..τωρα ομως την πατησες...θα το φας το γκολακι σου..:410:

:138:

Reaction score
6
Και σε κάθε περίπτωση προτιμώ την Πέγκυ από εκείνη που τραγουδούσε πριν τρία χρόνια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης "χωρίς εσένα η ζωή είναι σαν τοστ χωρίς ζαμπόν" ή κάτι παρόμοια βαθυστόχαστο.
Έχει υπάρξει τραγούδι που λέει "χωρίς εσένα η ζωή είναι σαν τοστ χωρίς ζαμπόν" και το θεωρούν σοβαρό και βαθυστόχαστο???!!! :111: :204::204:

Δεν πάμε καλαάααααα!!! Εγώ ξέρω ένα άλλο καλύτερο "Αν πάς με άλλη θα σου σπάσω το κεφάλι"

Reaction score
6

Επαιξες καλα αμυνα , περασες και στην αντεπιθεση για λιγο..τωρα ομως την πατησες...θα το φας το γκολακι σου..:410:

:138:
Κακιασμένο αγοράκι :137: (το λέω χαριτολογώντας) δεν θα φάει γκολάκι, γιατί ο άνθρωπος είπε επιτυχία και όχι αξία.

Και αν ισχυρισθεί κάποιος πως η επιτυχία δεν μετριέται με την οικονομική ευμάρεια τότε δεν θα κοροϊδεύει τους άλλους αλλά τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι η αναγνωρισιμότητα ενός καλλιτέχνη συνοδεύεται και με το χρήμα.

Reaction score
1.213
θα συμφωνησω και με τα παραδοξα που ανεφερες...αλλα η σπουδαιοτητα του εργου καποιου καλλιτεχνη δεν ειναι απαραιτητα συνυφασμενη με την ευρεια αποδοχη η την οικονομικη επιτυχια.
Μπορει το ειδος που εχει επιλεξει καποιος να υπηρετει να μην εχει την απαραιτητη προβολη ,η να το εχει προσπερασει η συγχρονη γρηγορη εποχη που θελει πιο φαστ φουντ καταστασεις.

Βασικα ψηφιζω γκρι...τουλαχιστον μεχρι να πιω καφε...next please..:142:

Reaction score
1.213

Κακιασμένο αγοράκι :137: (το λέω χαριτολογώντας) δεν θα φάει γκολάκι, γιατί ο άνθρωπος είπε επιτυχία και όχι αξία.

Εξαρταται τι εννοειται επιτυχια...

Το επιτυχημενο προτυπο που μπορει να εχεις εσυ στο μυαλο σου μπορει να μην εχει καμμια σχεση με τους στοχους που εχω εγω στη ζωη μου.
Και μπορει να μην χρειαζονται λεφτα για να τους πετυχω.
Εμενα πχ.. στοχος της ζωης μου μπορει να ειναι οι γυναικες ..χρειαζομαι τα λεφτα ? :121:

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.885
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis