ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Έχεις δίκιο δεν ήταν σαφές. Με τη λέξη τέχνη σε εισαγωγικά, εννοώ την πίεση να δεχτούν οι άλλοι πως είναι ποιοτικά όσα έχουν αριστερές=προδευτικές ρίζες. Η τέχνη δεν χρειάζεται ετικέτες για να αναδειχθεί. ι.
Αυτο το μονοπωλιο περι τεχνης της αριστερας, ειναι οντως ενοχλητικο. Αλλα οχι σε οσους εχουν ευρειες αντιληψεις περι κοινωνικων κινηματων...Οχι οχι, μην απαντας γιατι θα ξεφυγουμε αρκετα.

Reaction score
164
Re: Απάντηση: Re: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων δεν συγκρίνεται καθόλου με την Πέγκυ Ζήνα σε τ ί π ο τ α....
Μα ποιός τους σύγκρινε; Άλλο ο ένας, άλλο ο άλλος. Ο καθένας με τις προτιμήσεις του. Προσωπικά δεν μου αρέσει η Ζήνα, αλλά ανάμεσα στον Λουδοβίκο και τον τροχό του οδοντίατρου, προτιμώ τον δεύτερο.
Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αλλά ο άνθρωπος κάνει τέχνη...
Προσωπικά τον θεωρώ μαγάλο μπουρδολόγο. Αυτός, ο Πλιάτσικας και άλλοι "ποιοτικοί" βασίζονται στο ότι αν μιλάνε ακαταλαβίστικα και μπερδεμένα, είναι πχιοτικοί και ανώτεροι. Και το αν κάνει τέχνη είναι μεγάλη κουβέντα. Και το τι είναι ποιότητα ακόμα μεγαλύτερη. Με την ελάχιστη ενασχόλησή μου με την τέχνη, έχω καταλάβει ότι είναι τόσο εσωτερικό θέμα που δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενικό. Κανείς δεν μπορεί να πει αν κάτι είναι τέχνη αν δεν γνωρίζει τι και πώς δημιουργήθηκε. Υπό διαφορετικές συνθήκες, τέχνη μπορεί να είναι το "φωτιά στα Σαββατόβραδα", και μια φτιαχτή, υποκριτική μπούρδα το "θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα. Άλλες οι στραβές μύτες στις ζωγραφιές του παιδιού του νηπιαγωγίου, άλλες των "Δεσποινίδων της Αβινιόν", άλλες, και ακόμα χειρότερες, αυτού που απλά νομίζει ότι με ανακετεμένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, γίνεσαι Πικάσσο.

Σίγουρα η Ζήνα είναι καλύτερη από το ''ζαμπον'' αλλά είπαμε στη ζωή ότι δίνεις πέρνεις όμως αυτό δε σημαίνει πως η ποιότητα συμβαδίζει με το χρήμα...ζούμε σε μια κοινωνία που πουλάει ''το ψέμα και το σπέρμα'' :622:
Πολλοί θα προτιμούσαν το "ζαμπόν". Αν η κοινωνία μας πουλάει το "ψέμα και το σπέρμα", το κάνει γιατί κάποιοι το αγοράζουν. Και αν δεν υπάρχει ζήτηση, η προσφορά παύει να έχει νόημα. Ο Λουδοβίκος θα το έλεγε καλύτερα βέβαια. Και ποιό ποιοτικά! :136:

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Unfo με αυτο: "Με την ελάχιστη ενασχόλησή μου με την τέχνη, έχω καταλάβει ότι είναι τόσο εσωτερικό θέμα που δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενικό." τα ειπες ολα - οποτε τα υπολοιπα περισσευουν, οσο κι αν εγω ΔΕΝ θεωρω την Ζηνα και λοιπες του σιναφιου ως τεχνη αλλα ως το γνωστο "απο φωνη μ......":135: (και συγγνωμην για το πρωινο ζωηρο, αλλα για να παει καλα η εβδομαδα:142:)

Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Unfo με αυτο: "Με την ελάχιστη ενασχόλησή μου με την τέχνη, έχω καταλάβει ότι είναι τόσο εσωτερικό θέμα που δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενικό." τα ειπες ολα - οποτε τα υπολοιπα περισσευουν, οσο κι αν εγω ΔΕΝ θεωρω την Ζηνα και λοιπες του σιναφιου ως τεχνη αλλα ως το γνωστο "απο φωνη μ......" (και συγγνωμην για το πρωινο ζωηρο, αλλα για να παει καλα η εβδομαδα)
Ναι καλο το υποκειμενικο της τεχνης δεν λεω αλλα για να κρινει καποιος κατι πρεπει και να εχει τις απαραιτητες γνωσεις περι του αντικειμενου , ετσι δεν ειναι ? Αν ισχυει αυτο σημαινει οτι δεν μπορουν να γινουν ολοι (και σε ολα ) κριτικοι τεχνης , αρα τελικα μιλαμε για το υποκειμενικο των λιγων και εκλεκτων η του καθενα απο εμας ? :138:

Και καλα η Ζηνα , αν βγει η Λολα Παρταολα και τραγουδησει το ''να-ι ,να-ι , να-ι δωστο μου βαθια και ας ποναει '' τοτε μπορουμε για χαρη του υποκειμενικου να το θεωρησουμε και αυτο τεχνη ?:142:

Επισης τωρα που μου ρθε ετσι μια απορια ...το εργο μπορει να παρει καλλιτεχνικη αξια μονο και μονο λογω του χωρου παρουσιασης του ?
Και αν ναι που οφειλεται τουτο ? :137:

Συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα υπαρχει και πρακτικο ενδιαφερον ...με την ανεργια που υπαρχει...μαθε τεχνη και αστηνε...:138:

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Ναι καλο το υποκειμενικο της τεχνης δεν λεω αλλα για να κρινει καποιος κατι πρεπει και να εχει τις απαραιτητες γνωσεις περι του αντικειμενου , ετσι δεν ειναι ? Αν ισχυει αυτο σημαινει οτι δεν μπορουν να γινουν ολοι (και σε ολα ) κριτικοι τεχνης , αρα τελικα μιλαμε για το υποκειμενικο των λιγων και εκλεκτων η του καθενα απο εμας ?

Και καλα η Ζηνα , αν βγει η Λολα Παρταολα και τραγουδησει το ''να-ι ,να-ι , να-ι δωστο μου βαθια και ας ποναει '' τοτε μπορουμε για χαρη του υποκειμενικου να το θεωρησουμε και αυτο τεχνη ?

Επισης τωρα που μου ρθε ετσι μια απορια ...το εργο μπορει να παρει καλλιτεχνικη αξια μονο και μονο λογω του χωρου παρουσιασης του ?
Και αν ναι που οφειλεται τουτο ?

Συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα υπαρχει και πρακτικο ενδιαφερον ...με την ανεργια που υπαρχει...μαθε τεχνη και αστηνε...
Ανηψουδι - για να αρχισω απο το τελος - αν δεν εχεις κι αλλα προσοντα ξεχασε το Θυμαμαι τι μας ειπε ο γιος της Βιταλη σχετικα και τι "απαιτησεις" ειχαν απο αυτον - οποτε...
Για το προτελευταιο: σιγουρα! δεν βλεπεις τι γινεται με το Μεγαρο μουσικης, το Ηρωδειο και την Επιδαυρο;; μεχρι θαυματοποιοι και γελωτοποιοι παρελαζουν - δεν αναβαθμιζεται η τεχνη τους;
Τωρα βεβαια, για να μιλησουμε σοβαρωτερα, η εννοια της Τεχνης δεν ειναι κατι απλο που μπορει να δωθει με ορισμους και αφορισμους. Απο τη στιγμη ομως που υπαρχει και η λεγομενη "Λαϊκη" τεχνη (των απλων ασπουδαστων ανθρωπων), τοτε πως μπορεις να περιορισεις τα ορια της; Και γιατι ο "μορφωμενος" να με υποχρεωσει για κατι που δεν με αγγιζει να το παραδεχθω; Κοντολογις (καλο ε;) τεχνη θεωρω οτι μου αγγιζει κατι εσωτερικο και το κανω δικο μου - για οτι με αφηνει αδιαφορο αναλαμβανουν οι κριτικοι και οι ειδημονες!

Reaction score
40

unforgiven Αν θεωρείς το Λουδοβίκο των Ανωγείων μπουρδολόγο τότε θεωρείς ταυτόχρονα μπούρδες τα μοιρολόγια της Κρήτης κάποιες μαντινάδες και την ποίηση γενικότερα....σίγουρα υποκειμενική αντίληψη....

Είπες:Με την ελάχιστη ενασχόλησή μου με την τέχνη, έχω καταλάβει ότι είναι τόσο εσωτερικό θέμα που δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενικό

Η τέχνη μπορεί να είναι εσωτερική παρόρμηση του εμπνευσμένου αλλά σαν προϊόν υλοποιημένο δρα πλέον σαν ανεξάρτητο σώμα με ταυτότητα, ελεύθερο προς τη διάθεση του κοινού.....
Εσωτερική παρόρμηση χωρίς υλοποίηση δεν είναι τέχνη είναι εικασία....:126:
Το κάθε προϊόν λοιπόν της τέχνης δεν είναι αποτέλεσμα μόρφωσης αλλά πνευματικής καλλιέργειας....
Πολλές φορές η ίδια η φύση μας δίνει έργα τέχνης.....
Η τέχνη επί της ουσίας δεν μπορεί να ερμηνευτεί όμως μπορεί να κριθεί με το τί μπορεί να προσφέρει στους ακροατές.....Υπάρχει επιλογή ιδίως στη μουσική με το πάτημα ενός κουμπιού....
Τώρα αν κάποιος άνθρωπος που κάνει τέχνη περάσει με επιτυχία το αρχικό του αγνό αίσθημα που βίωσε ο ίδιος σε άλλους συνανθρώπους του αυτό είναι επιτυχία.....έστω κι αν είναι λίγοι αυτοί....
Η τέχνη που απευθύνεται σε ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου ανθρώπους τους συγκινεί και τους επηρεάζει ψυχικά ''σαν κάτι που ήξεραν από την αρχή αλλά αδυνατούσαν να το εκφράσουν''. ναι είναι τέχνη και δεν είναι καθόλου υποκειμενική υπόθεση.......

Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτό κατάφεραν οι ABBA
:126:

meletov
Ένα έργο τέχνης και σύμφωνα με τα παραπάνω που έγραψα μπορεί να πάρει αξία μετά από κοινή αποδοχή εφόσων εκφράζει όλο και περισσότερους μελλοντικούς αγοραστές....ο χώρος παρουσιάσης θα βοηθήσει μόνο στην προσελευση του κοινού ναι?

Έργα τέχνης επιτηδευμένα για κάποιο σκοπό πχ καποια σκυλοτράγουδα δεν είναι τέχνη γιατί εκφράζουν μια μερίδα ανθρώπων....

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Τώρα αν κάποιος άνθρωπος που κάνει τέχνη περάσει με επιτυχία το αρχικό του αγνό αίσθημα που βίωσε ο ίδιος σε άλλους συνανθρώπους του αυτό είναι επιτυχία.....έστω κι αν είναι λίγοι αυτοί...
Έργα τέχνης επιτηδευμένα για κάποιο σκοπό πχ καποια σκυλοτράγουδα δεν είναι τέχνη γιατί εκφράζουν μια μερίδα ανθρώπων....
Αν κατάλαβα καλά, η διαφορά έγκειται στο ότι στην πρώτη περίπτωση θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει τέχνη προτού αυτή προσεγγίσει το κοινό-δέκτη, ενώ στη δεύτερη θεωρούμε ότι ένα π.χ. σκυλοτράγουδο έχει γραφτεί με σκοπιμότητα και όχι ως αποτέλεσμα αγνής έμπνευσης; Γιατί διαφορετικά, και στη μία και στην άλλη περίπτωση για μειωμένη συνολική απήχηση μιλάς, άρα δεν βλέπω άλλη διαφοροποίηση...

Ποιος μας λέει όμως ότι ένας άνθρωπος με ταλέντο στη μουσική, μεγαλωμένος όμως με σκυλάδικα ακούσματα, δεν εμπνεύσθηκε πατώντας πάνω στα ακούσματα, τα βιώματα και τις νοσταλγίες του (κουκιά τρώμε, κουκιά μαρτυράμε) και έφτιαξε κάτι οικείο σε αυτόν με αγνή προαίρεση, για να εκφράσει τον εαυτό του και τους λίγους ή πολλούς ανθρώπους που είναι σαν κι αυτόν;

Όσο για τους ABBA... ο σαραντάρης ακροατής που τους ακούει σήμερα (γιατί νομίζω ότι στις ηλικίες 15-25 ετών δεν έχουν τόση απήχηση) τι ακούει άραγε; Τους ΑΒΒΑ ή τα νιάτα του, τους χορούς του, τα φλερτ του; Αν είναι το δεύτερο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουρια για καλλιτεχνική καταξίωση...

Reaction score
1.213

meletov
Ένα έργο τέχνης και σύμφωνα με τα παραπάνω που έγραψα μπορεί να πάρει αξία μετά από κοινή αποδοχή εφόσων εκφράζει όλο και περισσότερους μελλοντικούς αγοραστές....ο χώρος παρουσιάσης θα βοηθήσει μόνο στην προσελευση του κοινού ναι?
Oχι απαραιτητα.Κατι που υπο διαφορετικες συνθηκες μπορει να μας φαινεται γελοιο , αρρωστημενο ,απαραδεκτο , εξωφρενικο , ανουσιο.. τοποθετημενο στον καταλληλο χωρο (που σημαινει για τον μελλοντικο αγοραστη αυτοματως και αποδοχη απο μια μεριδα ειδημονων ) τοτε ως δια μαγειας αποκταει μια αλλη διασταση κοσμου .Και ως δια μαγειας οι μελλοντικοι αγοραστες προβληματιζονται τα μαλλα με την καινουργια αυτη ...θεωρηση του κοσμου , τα κρυφα μηνυματα η δεν ξερω εγω τι αλλο...

Και στο φιναλε και εγω μπορω να αφησω ενα σκυλι στην αυλη μου να πεθανει , και εγω μπορω να μ@μησω ενα πεπονι στην κουζινα του σπιτιου μου..λες αυτοι οι μελλοντικοι αγοραστες να εκτιμουσαν τα εργα μου αν τους εδειχνα ? Λες εστω να τους προβληματιζα ? Με την τεχνη μου εννοω , και οχι με την διανοητικη μου κατασταση..:142:

Reaction score
40
Απάντηση: Re: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Αν κατάλαβα καλά, η διαφορά έγκειται στο ότι στην πρώτη περίπτωση θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει τέχνη προτού αυτή προσεγγίσει το κοινό-δέκτη, ενώ στη δεύτερη θεωρούμε ότι ένα π.χ. σκυλοτράγουδο έχει γραφτεί με σκοπιμότητα και όχι ως αποτέλεσμα αγνής έμπνευσης; Γιατί διαφορετικά, και στη μία και στην άλλη περίπτωση για μειωμένη συνολική απήχηση μιλάς, άρα δεν βλέπω άλλη διαφοροποίηση...

Πως μπορεί να θεωρηθεί τέχνη ένα προϊόν σε απομόνωση?
σίγουρα μιλάω για ένα τραγούδι είτε σκλυλοτράγουδο είτε ξένης προελέυσεως που έχει γραφτεί χωρίς αγνά αισθήματα...

Ποιος μας λέει όμως ότι ένας άνθρωπος με ταλέντο στη μουσική, μεγαλωμένος όμως με σκυλάδικα ακούσματα, δεν εμπνεύσθηκε πατώντας πάνω στα ακούσματα, τα βιώματα και τις νοσταλγίες του (κουκιά τρώμε, κουκιά μαρτυράμε) και έφτιαξε κάτι οικείο σε αυτόν με αγνή προαίρεση, για να εκφράσει τον εαυτό του και τους λίγους ή πολλούς ανθρώπους που είναι σαν κι αυτόν;

εδώ θα πω το γνωστό ''από ρόδο βγαίνει αγκάθι και από αγκάθι ρόδο.....:126: ένας τέτοιος άνθρωπος είμαι εγώ αλλα μεγάλωσα με λαϊκά τραγούδια όχι επιτηδευμένα σκυλέ....όταν βγήκα είχα διαλέξει το δρόμο μου πια....
Υπάρχει άλλη μια παρειμία που λέει '' με στραβό αν κοιμηθείς το πρωί θ'αλοιθωρίσεις...κάνε τους συσχετισμούς σου:126:

Όσο για τους ABBA... ο σαραντάρης ακροατής που τους ακούει σήμερα (γιατί νομίζω ότι στις ηλικίες 15-25 ετών δεν έχουν τόση απήχηση) τι ακούει άραγε; Τους ΑΒΒΑ ή τα νιάτα του, τους χορούς του, τα φλερτ του; Αν είναι το δεύτερο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουρια για καλλιτεχνική καταξίωση...
Το 1970 -80 περίπου και μιλάω για συγκεκριμένη εποχή όχι τώρα το κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό πλαίσιο συν τα παραπάνω που έγραψα για να μην επαναλαμβάνομαι, βοήθησαν αρκετά για να γίνουν οι ABBA αγαπητοί σε μεγάλο κοινό, επίσης το προφίλ που έβγαζαν προς τα έξω, οι άλλοτε χαρούμενες οι άλλοτε μελαγχλολικές μουσικές τους φόρμες , η ικανότητα που είχαν την στεναχώρια να την κάνουν χαρά, το ότι ήταν ένα όχι Αγγλόφωνο συγκρότημα αλλά τραγουδούσαν στην γλώσσα που καταλάβαινε μεγάλο μέρος πληθυσμού βοήθησαν και αυτά.....

Αν κάποιος 40ρης τους ακούει ακόμα αυτό δηλώνει 1 πράγμα ότι δεν πρόκειται να γεράσει ποτέ:138: όπως ακούει επίσης και ροκ ή άλλα συγκροτήματα του 60-70- 80- κλπ θυμάται, αναπολεί επαναφέρει την ορμή της πρώτης του νιότης και δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος που περπάτησε μέσα στο χρόνο.....αν ακόμα και τώρα συμβαίνει αυτό δεν είναι καλλιτεχνική καταξίωση για τους ABBA:118: ένα παράδειγμα λέμε τώρα....

Reaction score
164

unforgiven Αν θεωρείς το Λουδοβίκο των Ανωγείων μπουρδολόγο τότε θεωρείς ταυτόχρονα μπούρδες τα μοιρολόγια της Κρήτης κάποιες μαντινάδες και την ποίηση γενικότερα....σίγουρα υποκειμενική αντίληψη....
Δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση τον Λουδοβίκο με τις μαντινάδες, ούτε είναι η αντιπροσωπευτικότερη μορφή ποίησης, ώστε αν δεν μου αρέσει να μην μου αρέσει η ποίηση γενικότερα. Ή αν θες διαφορετικά, για μένα, έχει τόση σχέση με τις μαντινάδες και τη λαϊκή Κρητική παράδοση, όσο και η Έφη Θώδη με τη Ραφαέλα Καρά.

Η τέχνη μπορεί να είναι εσωτερική παρόρμηση του εμπνευσμένου αλλά σαν προϊόν υλοποιημένο δρα πλέον σαν ανεξάρτητο σώμα με ταυτότητα, ελεύθερο προς τη διάθεση του κοινού.....
Ένα έργο τέχνης ποτέ δεν κρίνεται και δεν έχει αξία χωρίς τον δημιουργό του. Ένα έργο τέχνης ποτέ δεν είναι ελεύθερο από αυτόν που το δημιούργησε. Είναι για πάντα δεμένο μαζί του, με την εποχή του και τις ιδιαίτερεσ συνθήκες που το γέννησαν. Αν ένα έργο τέχνης μπορούσε να αναπνεύσει χωρίς τον δημιουργό του, τα καλλιτεχνικά αντίτυπα θα είχαν την ίδια αξία με το πρωτότυπο.

Reaction score
40

Oχι απαραιτητα.Κατι που υπο διαφορετικες συνθηκες μπορει να μας φαινεται γελοιο , αρρωστημενο ,απαραδεκτο , εξωφρενικο , ανουσιο.. τοποθετημενο στον καταλληλο χωρο (που σημαινει για τον μελλοντικο αγοραστη αυτοματως και αποδοχη απο μια μεριδα ειδημονων ) τοτε ως δια μαγειας αποκταει μια αλλη διασταση κοσμου .Και ως δια μαγειας οι μελλοντικοι αγοραστες προβληματιζονται τα μαλλα με την καινουργια αυτη ...θεωρηση του κοσμου , τα κρυφα μηνυματα η δεν ξερω εγω τι αλλο...

Η εξαίρεση δεν κάνει τον κανόνα αλλά πάντα μιλάω για τέχνη που φέρνει την τέρψη και όχι την αποστροφή

Και στο φιναλε και εγω μπορω να αφησω ενα σκυλι στην αυλη μου να πεθανει , και εγω μπορω να μ@μησω ενα πεπονι στην κουζινα του σπιτιου μου..λες αυτοι οι μελλοντικοι αγοραστες να εκτιμουσαν τα εργα μου αν τους εδειχνα ? Λες εστω να τους προβληματιζα ? Με την τεχνη μου εννοω , και οχι με την διανοητικη μου κατασταση..:142:
Μην μπερδεύουμε την τέχνη με τους επιτηδευμένους απάνθρωπους
σκοπούς κάποιων που μόνο τέχνη δεν κάνουν...δεν μιλάμε για αυτούς εδώ....θα βγούμε off topic:142:

Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Μην μπερδεύουμε την τέχνη με τους επιτηδευμένους απάνθρωπους
σκοπούς κάποιων που μόνο τέχνη δεν κάνουν...δεν μιλάμε για αυτούς εδώ....θα βγούμε off topic:142:
Δεν μιλαμε για τους επιτηδευμενους απανθρωπους σκοπους , μιλαμε για την πλανη των μελλοντικων αγοραστων.

Reaction score
40

Δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση τον Λουδοβίκο με τις μαντινάδες, ούτε είναι η αντιπροσωπευτικότερη μορφή ποίησης, ώστε αν δεν μου αρέσει να μην μου αρέσει η ποίηση γενικότερα. Ή αν θες διαφορετικά, για μένα, έχει τόση σχέση με τις μαντινάδες και τη λαϊκή Κρητική παράδοση, όσο και η Έφη Θώδη με τη Ραφαέλα Καρά.

Διαφωνώ αλλα ως εδώ...Ο άνθρωπος σαν Κρητικός που είναι έχει μεγάλη γνώση και χρησιμοποιεί την Κρητική παράδοση τέλεια.....

Ένα έργο τέχνης ποτέ δεν κρίνεται και δεν έχει αξία χωρίς τον δημιουργό του. Ένα έργο τέχνης ποτέ δεν είναι ελεύθερο από αυτόν που το δημιούργησε. Είναι για πάντα δεμένο μαζί του, με την εποχή του και τις ιδιαίτερεσ συνθήκες που το γέννησαν. Αν ένα έργο τέχνης μπορούσε να αναπνεύσει χωρίς τον δημιουργό του, τα καλλιτεχνικά αντίτυπα θα είχαν την ίδια αξία με το πρωτότυπο.
Ένας καλλιτέχνης όταν δημιουργεί ένα έργο τέχνης αυτό που τον ενδιαφέρει νομίζεις πως είναι η υποτιθέμενη ''σκλαβιά'' στον δημιουργό δηλ τον ίδιο?
Όταν δηλ ένας τραγουδιστής που τραγουδά για παράδειγμα και δίνει την τέχνη του στο κοινό ο ήχος που βγάζει δεν είναι πια δικός του αλλά έχει μπεί στην μνήμη των ακροατών
Η φωνή δεν είναι πλέον δική του...

Εμάς πχ μας γέννησε κάποια μητέρα η αξία μας θα κριθεί από την δημιουργό μας?

Η αξία και η διαχρονικότητα κάθε εικάστικού έργου έχει αξία αν μπορεί να σταθεί στο χρόνο από μόνο του σαν πρωτότυπο θεόπνευστο δημιούργημα από έναν εμπνευσμένο άνθρωπο....

Για πες μου σε πόσα τραγούδια γνωρίζουμε τους στίχους χωρίς να γνωρίζουμε τον στιχουργό?

Όλα είναι ρευστά όλα σωστά όλα λάθος ανάλογα την αξία που δίνεις στα πράγματα.....τώρα αξία αποκτά η κόπια όταν δεν μπορείς να απολαύσεις το πρωτότυπο για πολλούς και διάφορους λόγους......:122:

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Δεν μιλαμε για τους επιτηδευμενους απανθρωπους σκοπους , μιλαμε για την πλανη των μελλοντικων αγοραστων.
Αυτοί.... αν έχουν λίγο μυαλό θα προφυλάξουν και θα προφυλαχθούν....... επίσης θα προπηλακίσουν...:609: τον κάθε επίδοξο κακοτέχνη....:142:

Reaction score
28
εδω ειμαστε και παλι απο abba ξεκινησαμε στο νοημα της τεχνης καταληξαμε ,αληθεια τι ειναι η τεχνη μηπως ειναι η αναζητηση της αληθειας με τον τροπο της ? μηπως η αληθηνη τεχνη ειναι αυτη που προκαλει το σκιρτημα αυτο το εσωτερικο τικ-τακ της ψυχης?
μηπως ειναι η λαχταρα του ανθρωπου-καλλιτεχνη να εκφρασει αυτην την αναζητηση ? μηπως δια βιου ο ανθρωπος αναζητα αυτο που υπαρχει στο κεντρο του ειναι του ?μια αχνη θολη εικονα του απο που ερχομαι ,κυριως η μουσικη απο τις τεχνες ειναι αυτη που εχει την μεγαλυτερη διεισδυτικοτητα ,χιλιαδες λαου μπορουν να παριστανται σε μια συναυλια <μετεχοντας> μαζι με τον καλλιτεχνη σε αυτη την αναζητηση ? ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ φιλοι μου ειναι η τεχνη ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ . η επιστημη αναζητα με τον τροπο της τον ψυχρο την αληθεια ταχα μου?- η <θρησκεια> την επιβαλλει - η τεχνη την αναζητα επιμονα ,τεχνη που δεν εχει σαν απωτερο στοχο την αναζητηση δεν δικαιουται να λεγεται τεχνη βεβαια στον κατακερματισμενο σημερα κοσμο μας υπαρχουν λογιων -λογιων <τεχνες> μερικες αληθηνες αλλες πολλες καπηλευομενες την αληθεια της τεχνης ,τωρα οσον αφορα το θεμα abba θα γραψω κατι που ειπα και παλαιοτερα ,οσον πιο μεγαλη αποδοχη εχει ενα ασμα σημερα η ενα μουσικο ρευμα η ενας καλλιτεχνης τοσο με μεγαλυτερη καχυποψια θα πρεπει να μας προκαλει επι του προκειμενου οι abba ξεκινησαν μεν απο την eurovision με καποιο ευπεπτο ασμα χωρις να στερουνται βεβαια της ικανοτητος της τραγουδοποιιας αλλα κατι η απροσμενη επιτυχια κατι οι δισκογραφικες κατι ο κοσμος τους εκτοξευσε εκει που πηγαν προσωπικα δεν τους παρακολουθησα στη πορεια τους ,οσον δε αφορα το ευπεπτο και ευκολα αναγνωρισημο ενος μοτιβου η γνωμη μου ειναι οτι δεν αφορα παντα το μη ποιοτικο και θα κλεισω δινοντας ενα παραδειγμα για οσουν γνωριζουν την συνθεση του μωρις ραβελ MAURICE RAVEL BOLERO οπου ενα απλο επαναλαμβανομενο μοτιβο εγινε μια απο τις ωμορφοτερες συνθεσεις της μουσικης του 20ου αιωνος.

Reaction score
40

Όλα τα έργα τέχνης (που σε αυτά κοιτάμε το καθολικό και όχι μόνο το επιμέρους) περνούν κάποιο μήνυμα των καλλιτεχνών.....ο κόσμος είναι αυτός που θα κάνει την αναζήτηση του για να βρει το κατάλληλο έργο που θα τον συνεπάρει και θα τον απογειώσει....
και τότε φύγαμεεεεε.......:103: για αλλού....

ΥΓ. Από τη Eurovision βγήκαν κατι φωνάρες σαν της Σελίν Ντιόν:126:

Reaction score
28
συμφωνω στο φωναρες αλλα στο συνολικο αποτελεσμα πολυ λιγοτερα απο τις προσδοκιες ,θαρρεις και η αφετηρια στην συγκεκριμενη περιπτωση η eurovision κραταει τον καλλιτεχνη στα τετρημενα .

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.636

Επειδή ήμουν καλεσμένος πριν 2 βδομάδες στην παρουσίαση του νέου CD του "Λουδοβίκου των Ανωγείων", μπορώ να πω ότι το μόνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ένας πρόλογος από το φίλο του, Γιώργο Γραμματικάκη, που θαυμάζω.
Καταλαβαίνω την άποψη του unforgiven, άσχετα αν δε συμφωνώ. Βαρέθηκα αφάνταστα, αλλά αυτή είναι η καθαρά προσωπική μου γνώμη.

Τώρα αν κάποιος άνθρωπος που κάνει τέχνη περάσει με επιτυχία το αρχικό του αγνό αίσθημα που βίωσε ο ίδιος σε άλλους συνανθρώπους του αυτό είναι επιτυχία.....έστω κι αν είναι λίγοι αυτοί....
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα...

Μπορεί ο δημιουργός να είχε άλλο πράγμα στο μυαλό του κι άλλο να καταλαβαίνει ο ακροατής... Γι' αυτό και επιμένω ότι η μουσική μας αγγίζει πρώτα ως ήχος και μετά ως στίχος ή ως "μήνυμα" του καλλιτέχνη.
Για παράδειγμα το κομμάτι των Blackbyrds "Rock Creek Park" του 1975.

[YOUTUBE]-UxdI0jh8Uk[/YOUTUBE]

Είναι μια αναφορά του γκρουπ γύρω από τις ερωτικές περιπτύξεις (τους;) στο πάρκο Rock Creek της Washington D.C. απ' όπου κατάγονται.
Εγώ από την πρώτη στιγμή που το είχα ακούσει στα τέλη των 70s είχα ανατριχιάσει κυριολεκτικά, χωρίς να έχω ιδέα για το συγκεκριμένο πάρκο ή για το θέμα του τραγουδιού...
Για να μην πω για τα δεκάδες κλασικά ροκ κομμάτια, για τα οποία οι περισσότεροι Έλληνες ακροατές, ούτε που έχουν φανταστεί το περιεχόμενό τους.
Θέλω να πω δηλαδή ότι ο ήχος είναι πιο αόριστος από το στίχο και μπορεί να μας αγγίξει ποικιλοτρόπως.

Ο χώρος το κατατάσσει κοινωνικά!
Όσο και να μη μας αρέσει υπάρχει μεγάλος ρατσισμός στη μουσική. Κάποιος που δεν ξέρει έναν καλλιτέχνη, μαθαίνοντας που εμφανίζεται, τον τοποθετεί αμέσως σε μία ανάλογη "εμπειρική" κατηγορία.

Εδώ δε συμφωνώ για άλλη μια φορά!
Και το ωραίο είναι ότι υπερασπίζομαι τα σκυλοτράγουδα, που σχεδόν σίγουρα αντιπαθώ περισσότερο από σένα...

Τέχνη είναι και το να ξεσηκώνεις το κοινό της πίστας, το οποίο ζητάει ιδιαίτερη στιχουργική και ηχητική αντιμετώπιση. Και δεν είναι όλα τα ανάλογα κομμάτια το ίδιο αποδεκτά από το κοινό αυτό. Υπάρχουν κι εκεί τα σουξέ και οι πατάτες. Αλλά αυτό το κρίνουν οι fans του είδους κι όχι εγώ κι εσύ που όλα μας βρωμάνε και μας ξινίζουν.

Παρατηρώ Fedra έναν κοινωνικό ρατσισμό εκ μέρους σου...
Δεν είναι κακό, κι εγώ είμαι ρατσιστής, απλά το έχω δηλώσει!!!

Reaction score
6

Παρατηρώ Fedra έναν κοινωνικό ρατσισμό εκ μέρους σου...
Δεν είναι κακό, κι εγώ είμαι ρατσιστής, απλά το έχω δηλώσει!!!
:204::204::204: 'Αστη να λέει τη ψωνάρα! (Fedra πλάκα κάνω).

Και εγώ "δηλωμένη" είμαι! :204:

Reaction score
28
ναι ο ηχος πρωτα ο στιχος μετα βεβαια στα μεγαλα εργα υπαρχει μια ισσοροπια στιχου μουσικης . στο ροκ προηγειται ο ηχος και σαφως στην κλασσικη η μουσικη .

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis