AES-EBU vs USB, Coaxial, SPDIF. Ποιά είναι η ιδανική ψηφιακή σύνδεση?

Reaction score
1.815
Ο τίτλος εκφράζει και την απορία μου.
Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης ψηφιακού σήματος stereo με μια από τις παρακάτω επιλογές:

• USB Asynchronous
  • AES/EBU
  • Coaxial
  • Optical

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει η επιλογή μεταξύ των τεσσάρων συνδέσεων σε ένα 192KHz/32bit 2ch DAC – προενισχυτή, ποια θα ήταν προτιμητέα για σύνδεση με pc και γιατί?

Your "lights" please!:thumbsup:

m1ts0s

News poster
Editor
Reaction score
3.637
Απάντηση: AES-EBU vs USB, Coaxial, SPDIF. Ποιά είναι η ιδανική ψηφιακή σύνδεση?

Νομίζω έχει ξανασυζητηθεί στο forum.

Reaction score
1.815

Δυστυχώς δεν έχω παρακολουθήσει το θρεντ.
Sorry παίδες αν επαναλαμβάνομαι...

Μιας και το έχεις υπ' όψη σου, έχεις αποκομίσει κάποιο συμπέρασμα να μας πεις?
Thanks!

Reaction score
5.612
aes-ebu και μετα coaxial εαν δεν υπαρχει η δυνατοτητα .
εχω δοκιμασει στο συστημα μου μαλιστα και υπαρχουν υπαρκτες διαφορες στα καλωδια που εβαλα εαν πιστευεις στα καλωδια ...

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057
καποιοι γραφουν πως αν παιζεις απο υπολογιστη, η οπτικη ινα μειωνει τον οποιο θορυβο μεταφερεται.

Απο το stereophile
....................................................................
Glass fiber-optic cable is specified for a data transmission rate greater than 150 megabits/second over lengths up to 1000m, but since audio's maximum data rate is less than a tenth of that, any jitter induced will be minuscule. Fiber-optics also provide isolation between a typically noisy computer and your audio system, and are immune to RFI, EMI, and other radiated noise.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.888

Δεν τον μειώνει, αλλ' εκ φύσεως αίρει τυχόν βρόχο γείωσης, αφού απομονώνει τη γαλβανική ζεύξη του υπολογιστή με τον receiver. Βέβαια, ως τυπικοί χαϊεντάδες που είναι εκεί στο στερεοτέτοιο, έχουν μιαν έντονη εμμονή με το θόρυβο, ότι και καλά ο υπολογιστής είναι noisy. Λες και όλοι αυτοί που γράφουν σε σκληρό δίσκο, όλα τα studio δηλαδή, έχουν υπολογιστές από άλλο πλανήτη, non noisy. Τέλος πάντων, την καλύτερη σύνδεση δίνει το firewire, που όπως έλεγε κι ο rdoherty, λειτουργεί πάντα, ενώ το USB λειτουργεί συνήθως, (λόγω τοπολογίας και διαμόρφωσης). Βέβαια, αυτό προϋποθέτει συσκευή πληρέστερη ενός απλού DAC, (audio interface, "κάρτα ήχου"). Αν υπάρχει διαθέσιμος απλός DAC, εγώ προτιμώ την οπτική ίνα, και μάλιστα πλαστική, των 10€. Για αναλυτικό σύστημα, high end, συνιστώ ακριβή ίνα, των 12€.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.430

Ποία η διαφορά της οπτικής πλαστικής ίνας των 10 ευρω με την ακριβή ίνα των 12 ευρώ? οχι τίποτις άλλο , αλλά εχω ακούσει και για γυάλινες οπτικές, που είναι λέει αλλού. Και λεω εγω τώρα, γυάλινη οπτική ινα, πως την βολεύεις? πως την κουρμπάρεις? δεν σπάει? δεν? δεν? δεν?

Reaction score
1.815

Thanks παίδες!

Λοιπόν για να το "παλέψουμε" λίγο παραπάνω το ερώτημα.

Βλέποντας τα χαρακτηριστικά του DAC στον αρχικό πίνακα και δεδομένης της λόξας περί απόλυτης εκμετάλευσης δυνατοτήτων, παρατηρώ ότι οι συνδέσεις που πουσάρουν τις δυνατότητές του, είναι η USB που εκ των πραγμάτων κλειδώνει σε 192/32, ενώ η AES/EBU & coaxial κλειδώνουν στα 192/24...

Τελευταία στην προτίμηση του επεξεργαστή, φαίνεται να είναι η optical με 96/24.

Αρχεία με sampling rate 192/24 πως θα παίξουν αν χρησιμοποιηθεί η οπτική ίνα?
Κάνοντας downsampling?
Για πεε ρε Κόγια...

Μήπως αν χρησιμοποιήσουμε σήμα μέσω ειδικής κάρτας με AES/EBU έξοδο θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, παρακάμπτοντας τα λάθη μιας USB σύνδεσης?

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.076
οποτε κογια να παρω ενα καλο firewire καλωδιο για το dac μου η οχι?

τι προτεινεις?

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.493
Απάντηση: Re: AES-EBU vs USB, Coaxial, SPDIF. Ποιά είναι η ιδανική ψηφιακή σύνδεση?

οποτε κογια να παρω ενα καλο firewire καλωδιο για το dac μου η οχι?

τι προτεινεις?
Define "καλό" firewire...

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.076
ενα ποιοτικο, καλο, ακριβο, καλυτερο τεχνικα κ ακουστικα απ το απλο καλωδιο firewire.

τι δδδεν καταλλλαβαινεις??

Gojakla

Reaction score
7.493

Τις διαφορές! :tongue:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.076
καλα , δεν κακο να μη τις καταλαβαινεις!

ετσι με λιγα λογια για να μην επαναλαμβανουμε τον ιδιο νταλκα συνεχεια...!

:biggrin:

Reaction score
1.815

Το ερώτημα είναι ...firewire, USB, ή AES/EBU?
Κόλλησες κι εσύ στο καbλώδιο...:tongue:

Κόγιααααα, τα...

σου...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.888

Σταμάτη, τα αρχεία 32/192 είναι πολύ μακριά ακόμα. Έχεις τέτοια αρχεία, θα βρεις - και πόσα; Μη μου πεις ότι θα είναι ριπαρισμένα βινύλια, θα είναι χάσιμο χώρου. Για τα υπόλοιπα, προφανώς αρκεί η USB του υπολογιστή. Δεν είδα τις προδιαγραφές αναλυτικά, αλλά αφού το έχεις ψάξει, ο DAC δέχεται οπτικό σήμα έως 24/96, οκ. H AES/EBU δεν υφίσταται σε υπολογιστή, παρά μόνον σε εξωτερική κάρτα συνδεδεμένη σε laptop μέσω USB ή firewire, ή σε εσωτερική κάρτα σε σταθερό υπολογιστή, της οποίας η ποιότητα ήχου θα πλησιάζει και ενδέχεται να είναι εφάμιλλη του DAC, οπότε; Προσωπικά θα τον συνέδεα σε θύρα USB, και μάλιστα με καλώδιο όχι καινούργιο, αλλά στρωμένο σε scanner, κατά προτίμηση Hewlett Packard. Μη συνδέδεις το καλώδιο σε Canon σκάνερ, θα χαλάσουν οι χροιές του στα κατώτερα πρίμα, εκεί που είναι το ντο του όμποε. Δεν ξέρω αν με αντιλήβεσαι...

Reaction score
1.815

Μια χαρά σαφέστατος είσαι!
Το ερώτημά μου, προέκυψε λόγω του ότι μέσω της USB θύρας, παρατηρούνται κάποια "θεματάκια" όσον αφορά συγκεκριμένη πλατφόρμα media player.

Δες εδώ το τι και πως, με ερώτημα που έχω ανοίξει για να μην μακρυγορώ...

Δεν ξέρω αν σε βοηθάει να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα, αλλά όπως προκύπτει από το επίσημο manual, φαίνεται να παίζει το DAC με περισσότερες επιλογές sampling rate, σε συνδεσμολογία coaxial & AES/EBU.:thumbsdown:

Σκέφτηκα λοιπόν μήπως θα πρέπει να παρακάμψω τα θέματα των drivers που χρειάζεται μια USB θύρα σε σχέση με μια AES/EBU, optical ή coaxial..

Διευκρίνηση:

Πειράζει να στρώσω το USB καλώδιο σε πολυμηχάνημα της Canon??:roflmao:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.888

Προφανώς, αν θέλεις να παίζουν όλα με τη μία, φτιάχνεις ένα interconnect με 2-3 μέτρα RG59 καλής ποιότητας και ένα ζευγάρι RCA των 2€ και είσαι jet (λύση coaxial). Αν επιλέξεις τη USB σύνδεση, μένουν απ' έξω τα αρχεία των 32 και 88,2KHz, (ενώ πιθανόν να συγχρονίζει και εκεί ο DAC, ασχέτως αν δεν αναφέρεται στις προδιαγραφές). Για τα μεν δεν τίθεται θέμα, δεν υφίστανται πλέον. Ό,τι βρεις κωδικοποιημένο στα 88,2KHz, το ανοίγεις με κάποιο Cooledit/Wavelab και δεν ξέρω τί άλλο και το ανεβάζεις στα 96KHz χωρίς πρόβλημα, το ξανακάνεις flac, αν θέλεις κρατάς και το αρχικό αρχείο στην πάντα και όλα εντάξει. (Τα προβλήματα αρχίζουν στο downsample και κυρίως στο downconvert). Το αυτό ισχύει και για αρχεία στα 176,4KHz.

Το καλύτερο δείγμα για να ανιχνεύσεις διαφορές σε τέτοιου είδους μετατροπές είναι το πολυμελές χειροκρότημα, ηχογραφημένο με τη μία και χωρίς καμιά περαιτέρω επέμβαση (first take, άρα αποκλείεται ο,τιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά, και θα πρέπει να βρεις κάτι αυθεντικό από χέρι, ή να ηχογραφήσεις ο ίδιος, ή να ριπάρεις χειροκρότημα από βινύλιο, του οποίου η προέλευση είναι από αναλογικό υλικό, κάτι καθόλου αυτονόητο για παρτίδες που κυκλοφόρησαν περίπου από το 1985 και εντεύθεν).

Gojakla

Reaction score
7.493

Σταμάτη ήρθε η ώρα να πάρεις το δεύτερό σου μακ και δεν το ξέρεις ακόμα... :biggrin:

Reaction score
209

Πειράζει να στρώσω το USB καλώδιο σε πολυμηχάνημα της Canon??:roflmao:
Θα έχεις λαμπρές μεσουψηλές, ιδιαίτερα στις amber χροιές που γίνονται περτικαλί.

Σου μιλάω με την εμπειρία του χροίστυ!

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Τα αρχεία ήχου είναι 24 bit.

Μην μπερδευόσαστε με τα 24 και τα 32 bit, στην ουσία είναι ακριβώς το ίδιο σε συνθήκες playback.

Τα 32 bit είναι 24bita files ήχου που κάποιο software προσθέτει 8 bit στα 24 και είναι χρήσιμα για επεξεργασία των files (EQ , compression, dithering ) και όχι για playback.

Το firewire είναι ανώτερο απο το USB ακόμα και USB 3 γιατί σαν πρωτόκολο αρχικά για εγγραφή - επεξεργασία εικόνας, μεταφέρει πακέτα δεδομένων σε αντίθεση με το πιο γρήγορο πολλές φορές USB που όμως τα δεδομένα μεταφέρονται χωριστά το καθένα.

Για την ιστορία η Metric έχει το μόνο ασύγχρονο firewire σε παραγωγή. Κανένα άλλο σύστημα firewire δεν είναι ασύγχρονο.

Και αυτό απο το 2001 !!

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.746
Members