Air fryer

Reaction score
7.322
Τελικά καταλήξαμε ότι το Air-Fryer με πυρέξ διαφανές δοχείο είναι ίδιο με το αερόθερμο ρομποτάκι που έχουμε εδώ και 15 χρόνια;

το έχει η μητέρα μου!!!!! να πω την αλήθεια κάνει "μαιμού" τηγανητές πατάτες εκεί πάνω από 15 χρόνια,όταν τα air fryer ήταν ακόμα μια "ιδέα". Πόσο μπροστά ήσουν ρε μάνα.....

Last edited:

Reaction score
2.553
Εχω 4 air fryers, 2 Philips 1 κινεζικο που πηρα απο Geekbuying με καπακι που ανοιγει απο πανω οχι συρταρωτο καδο, και το Grill Air fryer του lidl (Silvercrest) που επισης ανοιγει απο πανω.

Τα Philips τα εχω 8 χρονια, το ενα 1450W και το αλλο το XL μοντελο με τα 2000 η 2100W δεν θυμαμαι ακριβως. Προσφατα χαρισα το μικρο γιατι δεν το χρησημοποιουσα.
Ειχα την τυχη να εχω αγορασει πρωτα το μεγαλο Philips και ετσι να εχω αγαπησει τα airfryers.
Aν ειχα παρει πρωτο οποιοδηποτε απο τα αλλα 3, μαλλον δεν θα ειχα αγορασει ξανα δευτερο.
Το μεγαλο Philips ηταν game changer στο ψησιμο.
Ειχε τα θεματα του (μεγεθος για μεχρι δυο ατομα παρ ολο που ηταν το πιο.μεγαλο που υπηρχε, δυσκολο καθαρισμα, κακη ποιοτητα κατασκευης με πολλα εξαρτηματα του να εχουν σπασει η ξεχαρβαλωθει, την αντικολλητικη επιστρωση να εχει εξαυλωθει απο τον πρωτο χρονο, και πολλη καπνα απο ενα σημειο και μετα) αλλα στο ψησιμο δεν ειχε καμια σχεση με οτιδηποτε αλλο.
Μετα απο τοσα χρονια ειχαν μαζεψει τοσα καμμενα λιπη στις εξοδους αερα που εκαναν το σπιτι ντουμανι και ηταν αδυνατο να τα χρησημοποιησεις σε εσωτερικο χωρο. Γι αυτο το λογο τα απεσυρα και τα αντικατεστησα με τα αλλα δυο.
Το Silvercrest (Lidl) το πηραμε για το "εξοχικο" (δεν ειναι ακριβως εξοχικο αλλα δεν ειναι της παρουσης).
Θα πω το συμπερασμα μου κατευθειαν και θα εξηγησω αργοτερα.
Παρτε το Airfryer με τα περισσοτερα W.
Αν ταυτοχρονα εχει και ανοιγμα απο πανω ωστε να καθαριζει ευκολα ακομα καλυτερα.
Τα δυο καινουρια που πηρα καθαριζουν ευκολα αλλα στο ψησιμο δεν εχουν καμια σχεση.
Το Philips με τα 2000W δεν ψηνει σαν φουρνος με αερα, δεν ειναι απλα ενα πιο οικονομικο φουρνακι. Δεν ειναι υποκαταστατο κανενος αλλου και δεν εχει καμια σχεση με οτι αλλο εχω δει η εχω δοκιμασει.
Κανει με μεγαλη διαφορα τα καλυτερα μπιφτεκια, chicken wings, και pork chops απο οτιδηποτε αλλο. Με διαφορα.
Τα υπολοιπα 3 δεν το βλεπουν ουτε με το κυαλι.
Ninja δεν εχω δοκιμασει, ενδεχομενως να ειναι καλυτερο, δεν ξερω.
Το επομενο που θα παρω θα ειναι Ninja για να μου λυθει η απορια αν και εχω βαλει στο ματι ενα αλλο που μαλλον ειναι καλυτερο, το Typhur.
Το Silvercrest, για τα 120ευρω με διπλη λειτουργια (airfryer & grill με δυο αντιστασεις) και επιπλεον ενσυρματο θερμομετρο ψησιματος, ειναι αρκετα καλο, ειναι 2450w αλλα αυτα τα Watt μοιραζονται στις δυο αντιστασεις και στην πραξη ειναι ΛΙΓΑ. Αν ηταν 2000W στην αντισταση με τον ανεμιστηρα και αλλα 1000-1500W στο grill απο κατω, θα ηταν τελειο αλλα τωρα ειναι underpowered με αποτελεσμα τα φαγητα που θελουν πολυ υψηλη θερμοκρασια να μην γινονται αρκετα crispy και ουσιαστικα να ακυρωνωνται τα πλεονεκτηματα του airfryer οπως το γνωρισα μεσω του μεγαλου Philips.
Το αλλο το Κινεζικο ειναι 1660W (Chefree AFG01) και εχει το ιδιο θεμα με το silver crest. Δεν εχει αρκετη ισχυ. Εχει ομως την καλυτερη ποιοτητα κατασκευης, και καθαριζει πιο ευκολα απ ολα. Η δε αντικολλητικη του επιστρωση ειναι η καλυτερη που εχω συναντησει ποτε. Το εχω ηδη σχεδον 2 χρονια και ειναι σαν καινουριο. (Στα δυο Philips εκτος του οτι δεν ηταν ποτε αρκετα αντικολλητικη η επιστρωση, σε πολυ συντομο διαστημα γδαρθηκε και ξεφλουδισε).
Ομως τα μπιφτεκια και τα chicken wings βγαινουν βραστα, κανουν 10 ωρες να αποκτησουν crispness και μεχρι να γινουν crispy εχουν στεγνωσει. Στο μεγαλο Philips, οταν τα μπιφτεκια ροδιζαν απ εξω, απο μεσα ηταν τελεια medium. Τα δε chicken wings, ξεκολαγαν απο το κοκαλο αλλα ηταν ζουμερα και ταυτοχρονα η πετσα τους ηταν τοσο τραγανη που ακουγες το κρακ απο το διπλα δωματιο.
Κανενα απο τα αλλα 3 δεν το πετυχαινει αυτο. Οταν φτασουν στο σημειο να ειναι η πετσα crunchy και να ξεκολαει το κοκαλο, εχουν ηδη στεγνωσει.
Στο μονο φαγητο που τα καταφερνουν εξισου καλα και τα 3 (δεν το δοκιμασα στο μικρο Philips) ειναι ο Σολωμος.
7-8 λεπτα (με 3 λεπτα προθερμανση) και τρωτε τον πιο ζουμερο Σολωμο εβερ. Σαν να τον τρως στο καλυτερο εστιατοριο.
Οσον αφορα τις πατατες, παρ ολο που πολυς κοσμος παιρνει airfryer για τις πατατες, μπορω να πω με σιγουρια οτι ειναι η χειροτερη μεθοδος για να κανεις τηγανητες πατατες. Στην καλυτερη περιπτωση κανει για ετοιμες προτηγανισμενες σαν ευκολη και γρηγορη λυση γνωριζοντας απο πριν οτι δεν θα φας κατι της προκοπης.
Αν θελετε να παρετε airfryer για να τηγανιζετε πατατες, μην παρετε.
Αν το θελετε για γρηγορα και ευκολα μικρα γευματα, για τελεια μπιφτεκια και chicken wings, η για τελειο Σωλομο, παρτε το πιο δυνατο που θα βρειτε και απολαυστε το.

Last edited:

Reaction score
3.674
Έχω μια απορία, λίγο άσχετη αλλά.... γιατί 'chicken wings' και όχι 'φτερά κοτόπουλου';
Τόσο Ευρωπαίοι πια;
Συγνώμη για τη διακοπή, παρακαλώ συνεχίστε.

Reaction score
876
Πράγματι, για πατάτες τηγανιτές δεν...

Εκτός κι αν κάνεις πατέντες περίπλοκες και χρονοβόρες, οπότε χάνεται κάθε πλεονέκτημα.

Πολύ καλό υποκατάστατο αντί για τηγανιτές πατάτες που δουλεύει εξαιρετικά στο air fryer είναι οι κατεψυγμένες πατατοκροκέτες. Σε 5-6 λεπτά είναι έτοιμες και εξαιρετικές. Δυστυχώς όμως δεν βρίσκονται εύκολα στα s/m.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
100.013
Ό,τι και να λέμε, στις τηγανητές πατάτες, όπως τις ξέρουμε, τη γεύση τη δίνει το λάδι. Δημιουργεί έντονη αντίδραση Maillard, παράγει αρωματικές λιποδιαλυτές ενώσεις, αφήνει ένα λεπτό στρώμα λίπους που ενισχύει τη γεύση και δίνει τέλεια αντίθεση υφής από έξω προς τα μέσα.

Οι πιο πετυχημένες πατάτες στο air fryer μπορεί να φθάσουν στο 50% των καλών τηγανητών.

Όλα αυτά όσον αφορά τη γεύση μόνο. Από πλευράς υγείας, ναι, το air fryer δεν συγκρίνεται.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.284
Members
38.674
Νεότερο μέλος
JAndronikos