Air fryer

melina

Cargo 200
Reaction score
46.742
Το μεγαλυτερο μυστικο παντως στις πατατες ανεξαρτητως γουστου σε κοψιμο, ειναι το διπλοτηγανισμα.
οπου οι εξωτερικες πλευρες ειναι συνηθως διαλυμενες με πολλες μικροεσοχες και προεξοχες και κατ επεκταση δημιουργουν πολυ μεγαλη επιφανεια κρουστας που μενει τραγανη οση ωρα και αν την αφησεις ενω μεσα ειναι σαν αφρος.
Αφού σου αρέσουν οι χοντροκομμένες τότε και το "δεύτερο μυστικό" είναι σημαντικό το οποίο μάλλον χρειάζεται και ένα "τρίτο μυστικό", ένα στάδιο βρασίματος.
Αναλόγως του μεγέθους λίγα λεπτά βράσιμο, όχι να γίνουν ίσα να μαλακώσουν από έξω, και όταν τις βγάλεις τις ταρακουνάς μέσα στο στραγγιστήρι (με ένα πιάτο για καπάκι) ώστε να επιτευχθεί τράχυνση της επιφάνειας, να γίνουν αυτές οι πολλές μικροεσοχές/εξοχές. Μετά πρώτο στάδιο τηγάνισμα και μετά δεύτερο. Θέλει πειραματισμό στους χρόνους αναλόγως του κοψίματος (πάχος πατάτας).
Επίσης ίσως να μπορείς να τις καταψύξεις μετά το βράσιμο και την τράχυνση (αφού στεγνώσουν καλά), δεν ξέρω δεν το έχω κάνει ποτέ.

Reaction score
2.575
Αφού σου αρέσουν οι χοντροκομμένες τότε και το "δεύτερο μυστικό" είναι σημαντικό το οποίο μάλλον χρειάζεται και ένα "τρίτο μυστικό", ένα στάδιο βρασίματος.
Αναλόγως του μεγέθους λίγα λεπτά βράσιμο, όχι να γίνουν ίσα να μαλακώσουν από έξω, και όταν τις βγάλεις τις ταρακουνάς μέσα στο στραγγιστήρι (με ένα πιάτο για καπάκι) ώστε να επιτευχθεί τράχυνση της επιφάνειας, να γίνουν αυτές οι πολλές μικροεσοχές/εξοχές. Μετά πρώτο στάδιο τηγάνισμα και μετά δεύτερο. Θέλει πειραματισμό στους χρόνους αναλόγως του κοψίματος (πάχος πατάτας).
Επίσης ίσως να μπορείς να τις καταψύξεις μετά το βράσιμο και την τράχυνση (αφού στεγνώσουν καλά), δεν ξέρω δεν το έχω κάνει ποτέ.
Το εχω δοκιμασει με βρασιμο σαν πρωτο σταδιο και βγηκαν πολυ ωραιες αλλα δεν εμεναν τραγανες για πολλη ωρα. Ισως κατι δεν εκανα καλα και να θελει κι αλλες δοκιμες.
Την τραχεια επιφανεια την κανουν και οταν τις κανω στο λαδι σε χαμηλη θερμοκρασια αλλα σπανε πιο ευκολα στο ταρακουνημα ενω στο νερο απλα γινονται τραχειες απ εξω χωρις να σπανε. Το εχω στο προγραμμα να κανω κι αλλες δοκιμες. Που θα παει, θα το βρω καποια στιγμη. Κι ετσι που τις κανω τωρα ειναι αρκετα καλες (αλλα οχι τελειες)

melina

Cargo 200
Reaction score
46.742
Αν δεν κάνω λάθος από τον Heston ξεκίνησε αυτή η ιστορία.

Στο παρακάτω λένε ότι τελειοποιούν τη μέθοδο του μέντορα τους.

* το ταρακούνημα που έγραψα παραπάνω για την τράχυνση αφορά μεγαλύτερου μεγέθους πατάτες, κάπου το είχα δει (και το είχα κάνει κάποτε), στα παραπάνω αρκεί και μόνο το βράσιμο όπου από ότι βλέπω το κάνουν μέχρι να "γίνει" η πατάτα οπότε και η επιφάνεια της αρχίζει και "σπάει".

Reaction score
2.575
Αν δεν κάνω λάθος από τον Heston ξεκίνησε αυτή η ιστορία.

Στο παρακάτω λένε ότι τελειοποιούν τη μέθοδο του μέντορα τους.

* το ταρακούνημα που έγραψα παραπάνω για την τράχυνση αφορά μεγαλύτερου μεγέθους πατάτες, κάπου το είχα δει (και το είχα κάνει κάποτε), στα παραπάνω αρκεί και μόνο το βράσιμο όπου από ότι βλέπω το κάνουν μέχρι να "γίνει" η πατάτα οπότε και η επιφάνεια της αρχίζει και "σπάει".
Τελεια και τα δυο βιντεο. Ηταν πολυ διαφωτιστικα.
Οταν τις κανω μονο σε λαδι σε δυο σταδια τις κανω οπως το δευτερο βιντεο αλλα χωρις το πρωτο βρασιμο. Οσες φορες τις εχω βρασει, τις εχω τηγανησει μετα μια φορα και οχι δυο. Οποτε βρηκα τουλαχιστον το ενα απο τα λαθη που εκανα. Καθε φορα εκανα ενα σταδιο λιγοτερο.
Επισης αυτοι τις βραζουν εντελως ενω εγω τις εβραζα λιγο, περιπου 5-6 λεπτα για να μην σπανε αλλα τελικα πρεπει βα βραζουν μεχρι να γινουν τελειως κι ας σπασουν μερικες.
Θα δοκιμασω να τις κανω ετσι και θα δοκιμασω και με το τελευταιο σταδιο στο airfryer απο την καταψυξη. Αν πετυχει, θα φτιαχνω 2-3 κιλα στα δυο πρωτα σταδια, θα τις βαζω καταψυξη και θα κανω το τελικο οποτε θελω μια η δυο μεριδες απο την καταψυξη στο airfryer για ευκολια.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181
Υπαρχει εδω στα Χανια ενα φαγαδικο που φτιαχνει σαντουιτς με κοτοπουλο μπουτι, μοσχαρι Black Angus, η χοιρινα μπριτζολακια και κανει και κατι πατατες τηγανητες μεγεθους περιπου 3.5Χ3.5Χ7εκ δηλαδη τερμα χοντροκομμενες, οπου οι εξωτερικες πλευρες ειναι συνηθως διαλυμενες με πολλες μικροεσοχες και προεξοχες και κατ επεκταση δημιουργουν πολυ μεγαλη επιφανεια κρουστας που μενει τραγανη οση ωρα και αν την αφησεις ενω μεσα ειναι σαν αφρος. Η αναλογια παρα το μεγεθος ειναι χονδρικα 50%κρουστα 50% ψυχα. Αν δοκιμασεις ειμαι σιγουρος οτι θα αλλαξεις γνωμη για τις χοντροκομμενες πατατες.
Ποιο είναι το μαγαζί;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.296
Members
38.677
Νεότερο μέλος
LefterisG