Arcam MS250 Music Server on review

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456


Λοιπόν, κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέει και η παροιμία. Μέχρι σήμερα δεν είχα την ευκαιρία να έλθω σε επαφή με κάποιο προϊόν της Arcam, και νά ʽμαι τώρα να ψάχνω πώς να βάλω να δουλέψει αυτό το συμπαθητικό κατασκεύασμα. Η A&R Cambridge είναι μια βρεταννική εταιρεία που ξεκίνησε στα μέσα της 10ετίας του ʼ70, ενώ στο τιμόνι της εξακολουθεί να βρίσκεται ο John Dawson, ένας από τους συνιδρυτές της. Η τρέχουσα γκάμα της Arcam αποτελείται από τρεις σειρές προϊόντων, τη σειρά Solo, της οποίας τα μοντέλα έχουν μια γερή δόση life style, τη σειρά DiVA, η οποία απευθύνεται κυρίως σε εγκαταστάσεις οικιακού κινηματογράφου, καθώς επίσης και τη σειρά FMj, μέσα από την οποία ο κατασκευαστής φιλοδοξεί να δώσει προϊόντα κορυφαίας απόδοσης, και είναι αυτή η σειρά από την οποία προέρχεται ο Arcam MS250.



(English and German spoken readers please proceed to next posts, as both English and German versions will follow. Click to the appropriate image underneath).


 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Τεχνική περιγραφή



Η Arcam διαθέτει τα προϊόντα της σε δύο αποχρώσεις, τη γνωστή, φυσική «λευκή» απόχρωση του αλουμινίου και την ανοδιωμένη μαύρη, και βεβαίως ο MS250 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πρόσοψη δίνει την εντύπωση ενός συνηθισμένου CD player, αλλά και με κάποιες προσθήκες που προδίδουν πως δεν πρόκειται για να ένα απλό player. Στα αριστερά διακρίνεται το συρτάρι του δίσκου και αμέσως δεξιά του η πράσινη οθόνη ενδείξεων, έξι σειρών. Οι συνήθεις λειτουργίες του transport παρέχονται μέσα από επτά πλήκτρα, κάτω από την οθόνη. Στα δεξιά της πρόσοψης υπάρχει άλλη μια οκτάδα πλήκτρων για τις βασικές λειτουργίες πλοήγησης της συσκευής. Επίσης, το πλήκτρο έναυσης παρέχεται στη δεξιά πλευρά της συσκευής, ενώ ένα τρίχρωμο led βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία, (πράσινο κατά τη λειτουργία, πορτοκαλί όταν η συσκευή περιπίπτει σε κατάσταση αναμονής ή όταν βρίσκεται στη διαδικασία αρχικοποίησης κατά την έναυση, και κόκκινο όταν είναι εκτός λειτουργίας). Η συσκευή φέρει διακοπτικό τροφοδοτικό, το οποίο είναι διαρκώς σε λειτουργία, όταν είναι συνδεδεμένη στην πρίζα. Τέλος, μια θύρα USB παρέχεται στην κάτω αριστερά γωνία, κάτω από το συρτάρι του δίσκου.



Άλλες δύο θύρες USB βρίσκονται στο πίσω πάνελ, το οποίο ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Στο αριστερό ήμισυ του πάνελ φιλοξενούνται οι «κομπιουτεράδικες» υποδοχές, και όπως βλέπετε, μπορείτε να συνδέσετε ένα πληκτρολόγιο είτε στη θύρα mini DIN είτε σε κάποια θύρα USB, ενώ μια υποδοχή RJ45 καθιστά εφικτή τη σύνδεση του δικού σας MS250 στο δίκτυό σας μέσα από την ενσωματωμένη, «100άρα» κάρτα δικτύου. Τρεις έξοδοι εικόνας καθιστούν εφικτή τη σύνδεση της συσκευής με κάποια συσκευή απεικόνισης, η οποία μπορεί να είναι είτε μια οθόνη υπολογιστή με αναλογική είσοδο σήματος, είτε κάποιος τηλεοπτικός δέκτης, συνδεδεμένος στη θύρα S-video ή τη θύρα composite video. Η παρωχημένη θύρα RS232 θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ίσως για τη σύνδεση κάποιας συσκευής, όπως μια οθόνη αφής. Το τροφοδοτικό του MS250 προσαρμόζεται αυτόματα στην τάση και τη συχνότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης, και διαθέτει είσοδο σε θύρα IEC 320 C14, οπότε η συσκευή μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί σχεδόν από οποιοδήποτε δίκτυο στον πλανήτη. Βεβαίως, η συσκευασία περιλαμβάνει και καλώδιο τροφοδοσίας, τερματισμένο σε φις schutz kontakt, (σούκο).



Το «ηχητικό» τμήμα των συνδέσεων του MS250 εντοπίζεται στο δεξιό ήμισυ του πίσω πάνελ. Κατ’ αρχάς, μπορείτε να διακρίνετε τέσσερις στερεοφωνικές εξόδους σήματος line, που υλοποιούνται με κλασικές υποδοχές επίχρυσων RCA. Καθεμιά από αυτές τις εισόδους σημαίνεται ως «ζώνη», ικανή να δώσει σήμα διαφορετικό από τις άλλες τρεις. Επιπρόσθετα, σε καθεμιά ζώνη μπορείτε να διοχετεύσετε σήμα διαφορετικής προέλευσης. Για παράδειγμα, σε μια τυπική ξενοδοχειακή εγκατάσταση, η ζώνη 1 (lobby) μπορεί να δέχεται σήμα προερχόμενο από κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό του Internet, η ζώνη 2 (πισίνα) μπορεί να ακούει μουσική από το σκληρό δίσκο, ενώ οι ακροατές των υπολοίπων δύο ζωνών μπορούν να ακούν μουσική από το δίσκο που παίζει στο CD player εκείνη τη στιγμή. Δίπλα από τις εξόδους των ζωνών εντοπίζονται τέσσερα TRS jacks 1/8 της ίντσας, ένα ανά ζώνη, που μπορούν να δώσουν σήμα 12VDC για την έναυση κάποιων ενισχυτών που είναι εξοπλισμένοι με ανάλογη δυνατότητα. Η επόμενη ομάδα υποδοχών φιλοξενεί δύο στέρεο εισόδους αναλογικού σήματος επιπέδου line, και πάλι σε θηλυκά επίχρυσα RCA. Αυτές οι είσοδοι μπορούν να επιλεγούν από το ανάλογο μενού της συσκευής, να ηχογραφηθούν στο δίσκο σε μορφή αρχείου wave, αλλά και να διοχετευθούν σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις ζώνες. Η επόμενη ομάδα υποδοχών αποτελείται από δύο εξόδους ψηφιακού σήματος σε ηλεκτρική (SP/DIF) και οπτική (Toslink) μορφή, σε περίπτωση που θελήσετε να οδηγήσετε κάποιον εξωτερικό DAC ή κάποιον ψηφιακό εγγραφέα με το σήμα της ζώνης 1. Τέλος, ο MS250 φέρει τέσσερις εισόδους trigger, ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ομαδικά από κάποια άλλη συσκευή, ενώ δεν λείπουν και δύο έξοδοι υπερύθρων για τις ζώνες 1 και 2.
 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456


Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στον εσωτερικό κόσμο της συσκευής. Μετά από ένα –δυό λεπτά και λίγες βίδες, το σασί της συσκευής αποκαλύπτεται όπως στην εικόνα αυτή. Όπως μπορείτε να διακρίνετε, το τροφοδοτικό της συσκευής είναι τοποθετημένο στην πρόσθια δεξιό τεταρτημόριο του χώρου, πίσω από την κατακόρυφα τοποθετημένη πλακέτα χειρισμού. Στο πίσω δεξί τεταρτημόριο εντοπίζεται ένα motherboard διαστάσεων ITX, προερχόμενο από τη Via Technologies, και είναι αυτό που φέρει τις κομπιουτεράδικες υποδοχές της συσκευής. Στο motherboard υπάρχει τοποθετημένος επεξεργαστής, (Via C3), ένα άρθρωμα μνήμης SDRAM, όλες οι απαραίτητες υποδοχές σύνδεσης, καθώς επίσης και μια ειδική πλακέτα της Arcam που αφορά το φιλτράρισμα της ηλεκτρικής τροφοδοσίας του motherboard. Στο πρόσθιο αριστερό τεταρτημόριο εντοπίζεται ένας οδηγός CD-RW drive (της Sony), ενώ πίσω από αυτόν βρίσκεται ο σκληρός δίσκος της συσκευής, (πρόκειται για το μοντέλο των 400GB από τη σειρά T7K500 της Hitachi). Ο δίσκος είναι τοποθετημένος σε ειδικό πλαίσιο, το οποίο με τη σειρά του είναι αγκυρωμένο στο σασί με βίδες που φέρουν ελαστική απόσβεση, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση κραδασμών στο σασί της συσκευής, (δείτε τις φωτό που ακολουθούν).





Το πλαίσιο του δίσκου στερεώνεται με τέσσερις επιπρόσθετες βίδες, που το ακινητοποιούν πλήρως, ώστε η συσκευή να είναι ασφαλής κατά τη μεταφορά της, (όπως γίνεται ας πούμε και σε ένα πικάπ με ανάρτηση). Το κυριότερο και ακριβότερο εξάρτημα της συσκευής εντοπίζεται επάνω από το σκληρό δίσκο. Πρόκειται για μια ειδική κάρτα ήχου που έχει αναπτύξει η ίδια η Arcam, και η οποία ελέγχεται από τον επεξεργαστή μέσα από μια κάρτα riser, που είναι τοποθετημένη στη μια και μοναδική υποδοχή PCI του motherboard. Το τελευταίο υποστηρίζει δύο κανάλια Parallel ATA, από τα οποία το ένα είναι αφιερωμένο στον εγγραφέα CD και το άλλο στο σκληρό δίσκο. Αμφότερες οι συσκευές είναι ρυθμισμένες στη θέση «master».
 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456




Η «κάρτα ήχου» είναι τοποθετημένη με την πρόσοψή της προς τα κάτω. Αυτό που μπορούμε να δούμε εδώ είναι μια προσεκτική και σοφιστικέ υλοποίηση. Η κάρτα είναι εξοπλισμένη με δύο μετατροπείς A/D WM8775 της Wolfson (1), που υποστηρίζουν μήκος λέξης έως 24bit και συχνότητα δειγματισμού έως 96KHz. Προφανώς, αυτοί οι μετατροπείς ψηφιοποιούν το σήμα των δύο βοηθητικών εισόδων. Επίσης, μπορείτε να διακρίνετε τα τέσσερα τρανζίστορ που οδηγούν τις εξόδους triggering (2), καθώς επίσης και τέσσερα διπλά ρελαί (3). Τα ρελαί αυτά ελέγχουν τη σύνδεση των τεσσάρων εξόδων, και ενεργοποιούνται μετά από τη σχετική χρονοκαθυστέρηση κατά την έναυση της συσκευής, προσέγγιση που διασφαλίζει εντελώς σιωπηρή έναυση, καθώς από τα ηχεία δεν ακούγεται το παραμικρό, ακόμη και με το ρυθμιστικό της στάθμης σε υψηλή θέση. Τέλος, το αναλογικό τμήμα των εξόδων της συσκευής υλοποιείται με οκτώ διπλούς τελεστικούς OPA2134 της Burr Brown, οδηγούμενους από τέσσερις 24μπιτους D/A converters, (CS4398 της Cirrus Logic), που υποστηρίζουν συχνότητα δειγματοληψίας 192KHz καθώς και σήμα διαμορφωμένο σε DSD. Το όλο chipset φέρει πολλές τοπικές σταθεροποιήσεις τροφοδοσίας, ενώ το αναλογικό φίλτρο αποτελείται από αντιστάσεις SMD και πυκνωτές MKP της Wima.



Η είσοδος τροφοδοσίας φέρει φίλτρο αποκοπής παρεμβολών EMI, ενώ αρκετοί φερρίτες κατοικοεδρεύουν εδώ και εκεί μέσα στο σασί. Το ίδιο το σασί γειώνεται, ως όφειλε, και γι’ αυτό πρέπει να συνδέσετε τον MS250 σε μια κατάλληλη πρίζα, (σούκο).



Τέλος, η όλη κατασκευή εδράζεται επάνω σε τέσσερα ελαστικά πόδια. Το σασί είναι φτιαγμένο από στραντζαριστή, γαλβανισμένη λαμαρίνα, ενώ η πρόσοψή του είναι αλουμινένια. Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες είναι βαμμένες και το φινίρισμά τους είναι πραγματικά καλό.
 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456




Ο MS250 συνοδεύθηκε από το δικό του τηλεχειριστήριο, αυτό που φαίνεται στην εικόνα. Το βιβλίο οδηγιών είναι μόνο στην Αγγλική, αλλά είναι αρκετά επεξηγηματικό, καθώς περιέχει και πολλά δείγματα των ενδείξεων της οθόνης.
 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Εργονομία

Ο Arcam MS250 έχει διαστάσεις 435x330x100mm (πλάτος x βάθος x ύψος), αλλά χρειάζεται αρκετό χώρο στην επάνω πλευρά του, ώστε να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας. Στο εσωτερικό του φέρει δύο ανεμιστήρες, έναν των 80mm για το τροφοδοτικό και έναν μικρό για την ψύξη του επεξεργαστή. Υπό συνθήκες τυπικής οικιακής ησυχίας, οι ανεμιστήρες είναι ακουστοί, αλλά ίσως όχι ενοχλητικοί. Επίσης, στο πίσω μέρος της συσκευής είναι απαραίτητος κάποιος χώρος 10-15 εκατοστών για τη φιλοξενία των καλωδιώσεων.

Το τηλεχειριστήριο είναι μάλλον μακρύ αλλά και εύκολο στη χρήση, και, τουλάχιστον κατά το δικό μου γούστο, χρειάζεται κάποιες εργονομικές βελτιώσεις, αλλά και έτσι, εντάξει είναι. Εάν το χρειασθείτε θα το μάθετε, και όταν το μάθετε θα το συνηθίσετε. Όταν οι μπαταρίες είναι σε καλή ενεργειακή κατάσταση, έχει άριστη απόδοση, ελέγχοντας τη συσκευή από μια απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων, ίσως και περισσότερο, ή ακόμη και υπό γωνία περίπου 70º στον οριζόντιο άξονα.

Η οθόνη της πρόσοψης είναι μάλλον διαισθητική, και η φωτεινότητά της ρυθμίζεται σε τέσσερις θέσεις, ας πούμε, δυνατή, κανονική, απαλή and σβηστή. Μπορεί να δείξει το μεγαλύτερο τμήμα της πληροφόρησης που χρειάζεστε για το χειρισμό της συσκευής, αλλά για τις εξειδικευμένες ρυθμίσεις θα χρειασθεί οπωσδήποτε να συνδέσετε μια εξωτερική οθόνη. Μπορείτε να φυλλομετρήσετε το περιεχόμενο φιλτραρισμένο σε τρία επίπεδα, κατά είδος μουσικής, καλλιτέχνη και άλμπουμ. Ενώ ο MS250 υποστηρίζει ετικέττες iD3, σας παρέχει επίσης και τη δυνατότητα να τηρήσετε αντίστοιχη πληροφόρηση και για τα ασυμπίεστα wave αρχεία, σε ειδικά αρχεία text, (αφού τα αρχεία wave δεν υποστηρίζουν αυτήν τη δυνατότητα). Δείτε τις εικόνες που ακολουθούν.





Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αφ’ ότου ξεκινήσει να παίζει ένα κομμάτι, η συσκευή δείχνει στην οθόνη τυπικά τον τίτλο του κομματιού και του άλμπουμ, το όνομα του καλλιτέχνη, καθώς επίσης τη ζώνη και τη στάθμη. Η στάθμη μπορεί να ρυθμισθεί ξεχωριστά για κάθε ζώνη, ενώ μπορεί και να «κλειδωθεί» στην επιθυμητή θέση. Επιπροσθέτως, ο MS250 μπορεί να ρυθμισθεί σε κατάσταση λειτουργίας “party”, όπου σε όλες τις ζώνες δίνει το σήμα της ζώνης 1. Εκτός της περίπτωσης όπου δίνετε στο σπίτι σας κάποιο party, αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και για την οδήγηση διενίσχυσης, ή ακόμη και τριενίσχυσης των ηχείων σας.

Μετά από εύλογο διάστημα απραξίας, ο MS250 πέφτει σε κατάσταση αναμονής, δείχνοντας στην οθόνη την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα. Επίσης, η συσκευή μπορεί να τεθεί σε κατάσταση αναμονής και από το τηλεχειριστήριο, ενώ μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας μόνον από το πλήκτρο της πρόσοψής της. Να έχετε υπ’ όψη σας ότι ο MS250 μπορεί να τεθεί μηχανικά εκτός λειτουργίας μόνον εάν αποσυνδεθεί από την πρίζα. Όντας σε κατάσταση λειτουργίας, μετά από κάποια περίοδο απραξίας (5 λεπτά), η συσκευή διακόπτει το σήμα στην οθόνη, αλλά για κάποιο λόγο που δεν κατάφερα να προσδιορίσω, η οθόνη δεν έπεφτε σε κατάσταση αναμονής, παραμένοντας σε λειτουργία και εμφανίζοντας το μήνυμα “out of scan”. Αυτό συνέβη και με δύο παλιές οθόνες Trinitron της Sony που είχα διαθέσιμες, όσο και με την τρέχουσα οθόνη που χρησιμοποιώ, (ViewSonic VG2021m).

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις γλώσσας, εκτός της Αγγλικής, η διεπαφή του MS250 μπορεί να ρυθμισθεί και στα Γερμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Ολλανδικά.

Τέλος, η συσκευής φέρει ένα κατακόρυφο μεταλλικό χώρισμα, έχοντας το εσωτερικό της χωρισμένο στα δύο. Αυτό το χώρισμα φέρει στην επάνω ακμή του κάποιο αποσβεστικό υλικό, το ίδιο που υπάρχει και κατά μήκος του επάνω χείλους της πρόσοψης. Έτσι, μπορείτε να τοποθετήσετε την οθόνη σας επάνω στον MS250, αλλά με όλη τη φθορά που αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική της επιφάνεια.
 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Λογισμικό και δικτύωση

Ο MS250 είναι σε θέση να αναγνωρίσει σκληρούς δίσκους και μνήμες USB flash φορμαρισμένες είτε με το σύστημα αρχείων FAT, είτε με το FAT32, και μόνον. Ο φυσικός αποθηκευτικός χώρος του δίσκου του είναι χωρισμένος σε δύο κατατμήσεις, από τις οποίες η πρώτη είναι μικρή, 2GiB, φορμαρισμένη σε FAT και έχει καταστεί ενεργός, (active). Εδώ βρίσκονται όλα τα αρχεία εκκίνησης και ρυθμίσεων. Η δεύτερη κατάτμηση καταλαμβάνει όλο τον υπόλοιπο χώρο του δίσκου, έχοντας μέγεθος της τάξης των 370GiB. Οι ακόλουθες εικόνες δείχνουν τη λογική δομή του δίσκου σε περιβάλλον WindowsXP.







Όπως μπορείτε να δείτε, η δεύτερη, η μεγάλη κατάτμηση προορίζεται για την αποθήκευση του μουσικού υλικού, καθώς είναι οργανωμένη σε πέντε καταλόγους. Απ’ όσο μπόρεσα να ανακαλύψω χωρίς να διαλύσω τη συσκευή τελείως, το λογισμικό πλοήγησης έχει υλοποιηθεί με κάποια αρχεία HTA, πιθανώς αποθηκευμένα σε κάποια EPROM. Η Arcam αναφέρει ρητά, ότι ο σκληρός δίσκος δεν έχει προβλεφθεί να μπορεί να αντικατασταθεί από τον τελικό χρήστη. Πάντως, αποπειράθηκα να αντιγράψω ολόκληρη τη δομή μαζί με τον MBR του δίσκου σε κάποιον άλλο σκληρό δίσκο που είχα στη διάθεσή μου, και να τον «τρέξω» στη συσκευή, στη θέση του δικού της δίσκου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μπορεί να ξέχασα ή να μην έκανα κάτι σωστά, δεν ξέρω. Ίσως εκεί στην Arcam να έχουν δημιουργήσει μια ειδική ρουτίνα αρχικοποίησης, που ταυτοποιεί το δίσκο που τρέχει στον MS250.

Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυο και να ανακτήσει τι δική της διεύθυνση IP από κάποιον DHCP server, εάν υπάρχει διαθέσιμος, ή να ρυθμισθεί με ρητή, στατική IP. Συνεργάσθηκε μια χαρά, τόσο με ένα παλιό hub της 3COM, όσο και με έναν σύγχρονο ADSL router της Linksys, ο οποίος έφερε ενσωματωμένο switch 4 θυρών όπως επίσης και DHCP server. Όπως αναφέρει και ο κατασκευαστής στο βιβλίο οδηγιών, ο MS250 μπορεί να συνδεθεί με κάποιον υπολογιστή και κατ’ ευθείαν, με τη βοήθεια ενός καλωδίου cross-over, και αυτό θα πρέπει να έχει κανείς υπ’ όψη του ως τον επίσημο κανόνα. Πάντως, είναι μακράν προτιμότερο να αγοράσετε ένα μικρό, τετράθυρο 100άρι ή 1000άρι switch, ώστε να κάνετε τη δικτύωσή σας πολύ πιο αποτελεσματικά. Εκτός αυτού, ο MS250 δούλεψε κανονικά με τον κυρίως υπολογιστή μου και με τη βοήθεια ενός κανονικού καλωδίου (straight-through), καθώς οι κάρτες του τελευταίου έχουν δυνατότητα auto-sensing. Νομίζω πως αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις προδιαγραφές του δικού σας hardware, ώστε να διαπιστώσετε τί έχετε στη διάθεσή σας και να αποφασίσετε ανάλογα. Τελικά, η ακόλουθη εικόνα δείχνει την πλέον ευέλικτη εκδοχή ενός μικρού τοπικού δικτύου, που θα μπορούσε να υποδεχθεί τον MS250.

 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Η Arcam εξόπλισε τον MS250 με δικτυακή δυνατότητα κυρίως για τρεις λόγους.

Πρώτον, εάν στο τοπικό σας δίκτυο υπάρχει διέξοδος προς το Internet, (τυπική περίπτωση μιας εγκατάστασης με ADSL router), όταν εισάγετε ένα CD, o MS250 αναζητεί αυτόματα στο Internet την απαραίτητη πληροφόρηση που αφορά τους τίτλους των κομματιών και του άλμπουμ, το όνομα του καλλιτέχνη και των συνθετών, όπως και άλλα στοιχεία, με τον ίδιο τρόπο που κάνει αυτή τη δουλειά και η εφαρμογή αναπαραγωγής που χρησιμοποιείτε, (όπως ο Windows Media Player, o Winamp ή το iTunes). Φυσικά, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση προς το Internet, μπορείτε να πληκτρολογήσετε στο χέρι αυτά τα δεδομένα από το πληκτρολόγιό σας.





Δεύτερον, ο MS250 μπορεί να ρυθμισθεί κατάλληλα, ώστε να αποκτά πρόσβαση σε οποιοδήποτε φάκελο είναι διαμοιραμένος στο δίκτυο, και να παίξει τα μουσικά ρχεία που είναι αποθηκευμένα εκεί. Προφανώς, ένας τέτοιος φάκελος μπορεί να βρίσκεται σε κάποιον κανονικό υπολογιστή, ή σε κάποια συσκευή NAS. Ενώ μπορεί να αντιγράψει μουσικά CD είτε σε ασυμπίεστη μορφή αρχείωνξ wave, είτε συμπιεσμένα σε μορφή MP3, ο MS250 μπορεί επίσης να αναπαραγάγει αρχεία ήχου σε μορφή WMA.

Επίσης, αυτή η δυνατότητα δικτύωσης είναι απαραίτητη για την αντιγραφή όλου του υλικού που έχετε ριπάρει στο δίσκο του MS250 σε κάποιο φάκελο που είναι διαμοιρασμένος στο δίκτυο. Για να μπορεί ο MS250 να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε έναν τέτοιο φάκελο, είναι προφανώς απαραίτητο να ρυθμίσετε πρώτα τον υπολογιστή που τον φιλοξενεί. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό χρήστη ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό, με κάποιο ανάλογο όνομα και ένα password. Μετά από αυτό, μπορείτε να διαμοιράσετε αυτόν το φάκελο και να δώσετε την ανάλογη άδεια πρόσβασης σ’ αυτόν το συγκεκριμένο λογαριασμό. Οι παραπάνω εικόνες δείχνουν ένα τέτοιο λογαριασμό σε περιβάλλον Windows Vista, για το διαμοιρασμό του φακέλου «MP3 Files». Τέλος, εάν χρειάζονται, μην παραλείψετε να κάνετε και τις σχετικές ρυθμίσεις στο Τείχος προστασίας των Windows, εάν το χρησιμοποιείτε. Φυσικά, μπορείτε εναλλακτικά να διεξαγάγετε αυτή τη διαδικασία backup σε κάποιον εξωτερικό δίσκο, τοποθετημένο σε κάποια θύρα USB του MS250, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός ο δίσκος έχει αναλόγως επαρκή χωρητικότητα.

Ο τρίτος λόγος, για τον οποίον ενδείκνυται να δικτυώσετε τον MS250 είναι για να παίζετε το πρόγραμμα των διαδικτυακών σταθμών της αρεσκείας σας. Με άλλα λόγια, ο MS250 έχει μια βάση δεδομένων με τα URLs κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους (και) στο Internet, οπότε μπορείτε να επιλέξετε αυτόν της αρεσκείας σας. Αυτή η βάση δεδομένων ενημερώνεται και υπάρχει διαθέσιμη στον web server της Arcam, ενώ ο δικός σας MS250 ενημερώνεται αυτόματα για νέες προσθήκες όταν είναι on line.




Επιπρόσθετα, μπορείτε να χειρισθείτε τον MS250 σας εξ αποστάσεως με την ειδική εφαρμογή που παρέχει η Arcam, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ, και να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Μόλις πληκτρολογήσετε την IP του MS250, η εφαρμογή αυτή συνδέεται με αυτόν και η διεπαφή είναι της μορφής που φαίνεται στην εικόνα. Ατυχώς, δεν μπόρεσα να παίξω το τραγούδι που ήθελα, μέσα από αυτήν την εφαρμογή, καθώς η λειτουργία της παρουσιάζει λάθη. Είμαι σίγουρος ότι μια μεταγενέστερη εκδοχή της θα λειτουργεί (πιο) σωστά.



Εάν προτιμήσετε να χειρίζεσθε τον MS250 μέσα από αυτήν την εφαρμογή, αξίζει να τον ρυθμίσετε ώστε να έχει στατική IP. Διαφορετικά, κάθε φορά που θα μπαίνει η συσκευή σε λειτουργία, θα πρέπει να την αναζητείτε στη λίστα ενεργών διευθύνσεων του DHCP, όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα.




Γι’ αυτόν το λόγο, είναι σαφώς προτιμότερο να ρυθμίσετε τον DHCP server, ώστε να ξεκινά την αυτόματη απόδοση διευθύνσεων από μια τιμή ας πούμε 10, ή 20, στο τελευταίο byte. Δείτε το παράδειγμα της παραπάνω εικόνας, όπου ο DHCP φαίνεται ρυθμισμένος να ξεκινά την απόδοση διευθύνσεων από την τιμή 192.168.1.10 (έως την τιμή 192.168.1.60, «χωρώντας» πενήντα συσκευές), οπότε οι διευθύνσεις από 192.168.1.2 έως 192.168.1.9 είναι διαθέσιμες να καθορισθούν χειροκίνητα, ως στατικές, στις συσκευές που αυτό είναι απαρταίτητο. Φυσικά, μπορείτε να ρυθμίσετε τη μάσκα υποδικτύου σε κάποια άλλη τιμή, και αναλόγως να καθορίσετε στον MS250 τη διεύθυνση που πρέπει, αναλόγως των αναγκών σας. Πάντως, σε πλείστες των περιπτώσεων η μάσκα 255.255.255.0 είναι η κατάλληλη.
 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Χρησιμοποιώντας τη συσκευή

Οκ, ας δούμε μερικές τυπικές περιπτωσεις χρήσης της συσκευής. Κατ’ αρχάς, ο MS250 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν απλό CD player, αλλά ο τρόπος λειτουργίας του οπτικού του οδηγού παράγει πολύ μηχανικό θόρυβο, όπως συμβαίνει με όλους τους αντίστοιχους μηχανισμούς των υπολογιστών. Πέραν αυτού, θα ήταν άδικο να παίζετε τα CD σας με αυτόν τον τρόπο, καθώς δεν θα αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του MS250. Είναι προτιμότερο, πριν να παίξετε ένα CD, να το αντιγράψετε στο δίσκο σας και να παίξετε τη μουσική του από εκεί. Φυσικά, πριν την έναρξη της αντιγραφής ενδείκνυται εμφατικά να ονοματίσετε τα τραγούδια, (είτε από το Internet είτε «στο χέρι»), καθώς διαφορετικά θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να φυλλομετράτε αρχεία των οποίων τα ονόματα θα είναι της μορφής «Track 01», «Track 2», etc.

Κάθε φορά που αντιγράφετε ένα CD, μπορείτε να επιλέξετε τα κομμάτια που θέλετε να αντιγράψετε, καθώς και σε ποια μορφή αυτά θα αποθηκευθούν στο δίσκο. Εκτός του ότι μπορεί να αντιγράφει CD σε ασυμπίεστη μορφή αρχείων wave, o MS250 μπορεί να αντιγράφει και σε μορφή MP3 στα 320, 256, 192, 160 ή 128Kbps.

Όσον αφορά τις δυνατότητες αναπαραγωγής, ο MS250 μπορεί να παίξει οποιοδήποτε αρχείο mp3, από 8 έως 320Kbps, συμπεριλαμβανομένων και των αρχείων σε μορφή VBR. Επίσης, ο MS250 μπορεί να αναπαραγάγει αρχεία MP3Pro, αλλά αναγνωρίζει μόνον την κανονική μπάντα τους, κάτι που οδηγεί σε φτωχό ηχητικό αποτέλεσμα εξ αιτίας της απουσίας των υψηλών συχνοτήτων. Μην τον χρησιμοποιήσετε για την αναπαραγωγή αρχείων MP3Pro, παρά μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις. Αναφορικά με τα αρχεία WMA, ο MS250 μπορεί να αναπαραγάγει όλα τα αρχεία αυτού του τύπου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε μορφή VBR και WMA Pro. Αναλόγως της ηχητικής τους ποιότητας, πάρα πολλά CD του τρέχοντος ρεπερτορίου ενδείκνυται να αντιγραφούν σε μορφή MP3 στα 256 ή 320Kbps, (ίσως ακόμη και σε υψηλότερο βαθμό συμπίεσης, ανάλογα με το γούστο σας), με απώλειες ηχητικής ποιότητας ανάξιες λόγου, τη στιγμή που άλλες παραγωγές αξίζουν πραγματικά να αντιγραφούν σε ασυμπίεστη μορφή. Όσον αφορά την ακρόαση ραδιοφώνου από το Internet, μπορείτε να φυλλομετράτε τους σταθμούς κατά χώρα, είδος μουσικής ή με βάση την ονομασία τους, (δείτε τις ακόλουθες εικόνες).





Εκτός από την αντιγραφή των CD σας στο σκληρό του δίσκο, ο MS250 μπορεί να εγγράψει μουσική σε εγγράψιμο CD, είτε σε μορφή μουσικού CD, είτε σε data CD. Η συσκευή συνεργάσθηκε περίφημα με όλα τα CD που της ζήτησα να εγγράψει, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αναφέρω εδώ είναι πως η συσκευή υποφέρει από χαμηλή ταχύτητα διαμεταγωγής. Για παράδειγμα, παίρνοντας backup στη μνήμη USB flash που χρησιμοποιώ συνήθως, (Lexar JD Lightning II), αυτή η διαδικασία χρειάστηκε 8 ½ λεπτά για να ολοκληρωθεί (για αρχεία 875MiB), τη στιγμή που για την ίδια δουλειά ο υπολογιστής μου χρειάστηκε μόλις 55 δευτερόλεπτα. Η συσκευή παρουσίασε βελτιωμενη συμπεριφορά με τη χρήση εξωτερικού USB σκληρού δίσκου, αλλά και πάλι η ταχύτητά της υπολείπονταν κατά πολύ του υπολογιστή.

Επίσης, ένα άλλο πρακτικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η συσκευή δεν «θυμάται» τα CD που έχει αντιγράψει, κάτι αυτονόητο τουλάχιστον για τις περισσότερες αντίστοιχες εφαρμογές που τρέχουν σε υπολογιστή. Για παράδειγμα, εάν εισαγάγετε στον MS250 ένα CD και υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση προς το Internet, τότε το CD θα ταυτοποιηθεί κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν τα στοιχεία του στο Διαδίκτυο. Εάν μετά κλείσετε τον MS250 και τον μεταφέρετε σε μέρος όπου δεν υπάρχει δυνατότητα δικτύωσης, το CD αυτό θα είναι άγνωστο, ενώ το ίδιο θα συμβεί ακόμη και αν το έχετε ήδη αντιγράψει στο δίσκο της συσκευής.
 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Πώς ακούγεται;

Ο MS250 συνδέθηκε και κλήθηκε να οδηγήσει διάφορες συνθέσεις συστημάτων, τόσο με ηχεία τύπου monitor εγγύς πεδίου έως και ηχεία πλήρους φάσματος, ώστε να έχω μια κατά το δυνατόν πλήρη εικόνα της ηχητικής του ταυτότητας. Γενικά μιλώντας, θα έλεγα πως μετά από μια 25ετία διαδρομής των ψηφιακών ηχητικών συσκευών, είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπει κανείς όλα αυτά τα καταπληκτικά chipset που διαθέτει σήμερα η βιομηχανία ηλεκτρονικών. Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την ηχητική ταυτότητα των ψηφιακών πηγών.

Εν πάση περιπτώσει, ακούγοντας ποικίλο πρόγραμμα, από κλασική μουσική έως σύγχρονες Pop παραγωγές, το βασικό συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: ο MS250 είναι μια πραγματικά υψηλής ποιότητας συσκευή. Είναι ικανός να προσφέρει όλο αυτό το υλικό της «μουσικής αντίληψης» που θα χρειαζόταν ο απαιτητικός ακροατής, καθώς είναι κυκλωματικά ταχύς, ώστε να αποκαλύπτει όλη τη λεπτομέρεια που περιέχει μια ηχογράφηση. Δεν υπάρχει καμιά διόγκωση στις μεσαίες συχνότητες, καμιά τραχύτητα, δεν ακούγεται αυτή η χαρακτηριστική παραμόρφωση που έχει επικρατήσει να ονομάζεται «κόκκος», ούτε και κανένα στρογγύλεμα στις υψηλές συχνότητες. Επίσης, η στερεοφωνική εικόνα παραμένει σταθερή, (όπου αυτό επιτρέπεται από την ηχογράφηση, καθώς η χωρική πληροφορία προϋποθέτει τη χρήση ανάλογης τεχνικής κατά την ηχογράφηση). Το μόνο μειονέκτημα που μπόρεσα να εντοπίσω, είναι ένας σαφής δισταγμός στις χαμηλές συχνότητες, καθώς η συσκευή επέδειξε σαφές «κράτημα», αλλά αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο σε απαιτητικές ηχογραφήσεις, και με χρήση των καταλλήλων συνοδών, ώστε τα ηχεία να είναι σε θέση να αποδώσουν ρεαλιστική στάθμη στις χαμηλές συχνότητες. Ίσως η προσθήκη ενός ξεχωριστού, γραμμικού τροφοδοτικού, αποκλειστικά για το αναλογικό τμήμα της συσκευής να έλυνε αυτήν την αδυναμία.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που συνάντησα, είναι το γεγονός ότι, για κάποιο λόγο που δεν κατάφερα να προσδιορίσω, στάθηκε αδύνατο να αντιγράψω CD σε συμπιεσμένη μορφή. Χρησιμοποιώντας είτε τη γενική ρύθμιση στο setup της συσκευής, είτε την ειδική ρύθμιση που παρέχεται στο μενού αντιγραφής, το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε ασυμπίεστα αρχεία .wav, ανεξαρτήτως τί είχα επιλέξει. Τουλάχιστον, αυτήν τη διαπίστωση μπόρεσα να κάνω μετά την αντιγραφή του μουσικού περιεχομένου είτε σε εξωτερικό δίσκο, είτε σε δικτυακό φάκελο.

Όσον αφορά τη χρήση του MS250 ως ψηφιακού εγγραφέα, η συσκευή επέδειξε πραγματικά αξιόλογη ηχητική ποιότητα, ικανή να καλύψει όλες τις ερασιτεχνικές ανάγκες σας, αλλ’ αυτό δεν είναι αρκετό. Εάν πραγματοποιήσετε τέτοια εγγραφή από κάποια βοηθητική είσοδο, το μόνο που είστε σε θέση να κάνετε είναι να ηχογραφήσετε και αυτό είναι όλο, καθώς η συσκευή δεν παρέχει καμιά δυνατότητα editing, ώστε να περικόψετε το αρχείο, ή να το χωρίσετε σε κομμάτια. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να το αντιγράψετε στον υπολογιστή σας, να το επεξεργασθείτε εκεί και μετά να το επανεισαγάγετε στο δίσκο του MS250, ή να το αναπαραγάγετε μέσα από τη δικτυακή σύνδεσή. Ακόμα χειρότερα, προσπάθησα να βρω έναν τρόπο ρύθμισης της στάθμης εγγραφής, πλην όμως επί ματαίω.

Πέραν αυτών, κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ο σκληρός δίσκος της συσκευής ήταν ελεύθερος από τις πρόσθετες βίδες που τον σταθεροποιούν για τη μεταφορά της συσκευής, όπως επιτάσσει το σχετικό εσώκλειστο φυλλάδιο. Όμως, η αλήθεια είναι πως αυτά τα ελαστικά παρεμβύσματα που στηρίζουν το δίσκο είναι αναποτελεσματικά, καθώς επέτρεπαν τη μετάδοση των κραδασμών του σε ολόκληρο το σασί της συσκευής αλλά και στο ρακ, εάν τύχενε να ταιριάζει η ιδιοσυχνότητα του ραφιού. Με τις βίδες αυτές να έχουν το δίσκο ακλόνητα στερεωμένο, η συσκευή επέδειξε ξεκάθαρα καλύτερη συμπεριφορά σε αυτόν τον τομέα, παρά την επί του αντιθέτου προτροπή από τον κατασκευαστή.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Τί θα περίμενα από την Arcam στο άμεσο μέλλον
(ή τί θα μπορούσαν να ετοιμάζονται να αντιτάξουν οι ανταγωνιστές)

1. Οι ζώνες πρέπει να μπορούν να ονοματισθούν. Ο MS250 είναι ένα προϊόν που απευθύνεται σε ένα μάλλον ευρύ πελατειακό φάσμα. Τη στιγμή που κάποιος πελάτης θα μπορούσε να θέλει να ονομάσει τις ζώνες ως «καθιστικό», «υπνοδωμάτιο», «γραφείο» ή «αίθουσα αναμονής», υπό άλλες συνθήκες, κάποιος άλλος πελάτης θα ήθελα να τις ονομάσει ως «lobby», «café», «πισίνα» και «αίθουσα χορού».
2. Το βιβλίο οδηγιών παρέχεται μόνο στην Αγγλική. Κατανοώ το κόστος ενός ογκώδους βιβλίου, που θα μπορούσε να περιέχει τις οδηγίες χρήσης και στη Γαλλική, τη Γερμανική, την Ισπανική, την Πορτογαλική, την Ιταλική, τη Ρωσική, τη Σερβική ή την Ελληνική γλώσσα, αλλ’ από την άλλη υπάρχει και η λύση της ηλεκτρονικής μορφής σε CD-ROM, με τη διάθεση αναλόγων αρχείων .pdf. Δεδομένης της τιμής της συσκευής, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.
3. Δύο θύρες USB στην πρόσοψη. Τη στιγμή που μια θύρα είναι απολύτως απαραίτητη για τη γρήγορα μεταφορά αρχείων, ή την αναπαραγωγή κάποιων κομματιών στο φτερό, κάποιοι χρήστες θα θεωρούσαν πολύ βολική την παρουσία δύο θυρών, ώστε να συνδέουν και να αποσυνδέουν γρήγορα και μια μνήμη USB flash και το πληκτρολόγιό τους. Επίσης, η εσοχή που φιλοξενεί την υπάρχουσα θύρα θα έπρεπε να είναι πιο ευρύχωρη, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει κάθε λογής USB stick, χωρίς να κινδυνεύει να φθαρεί η βαφή της πρόσοψης, (δείτε την εικόνα).


4. IEEE1394. Είναι εύκολο να υλοποιηθεί, αλλά και πολύ βολικό για όλους αυτούς τους φίλους που χρησιμοποιούν υπολογιστές της Apple και προτιμούν το Firewire.
5. Δυνατότητα DVD RW. Δηλαδή, δεν υπονοώ την εγγραφή δίσκων SACD ή DVD Audio, αλλά θα ήταν πολύ βολική η δυνατότητα εγγραφής data DVD, με τόνους αρχείων wave ή συμπιεσμένων, για να τα παίζει κανείς στο αυτοκίνητο ή όπου αλλού.
6. Η υποστήριξη Serial ATA και NTFS είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το πρωτόκολλο Parallel ATA σχεδόν έχει περάσει στην Ιστορία, και πραγματικά δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιο λόγο, για τον οποίον εξακολουθούν να παράγονται δίσκοι συμβατοί με αυτό το πρωτόκολλο. Συγκρινόμενο με αυτήν την παρωχημένη τεχνολογία, το πρωτόκολλο Serial ATA (φυσικά, και το Serial Attached SCSI), προσφέρει μια ασύγκριτα ανώτερη διεπαφή, όντας μια πραγματικά λαμπρή υλοποίηση. Όσον αφορά το σύστημα αρχείων NTFS, είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς σήμερα κάποιον που να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί υπολογιστή με Windows98 ή WindowsMe. Ανεξαρτήτως χρήσης, πλείστοι όσοι χρήστες των Ms Windows έχουν τους δίσκους τους φορμαρισμένους με το σύστημα αρχείων NTFS σε περιβάλλον WindowsXP ή Windows Vista, (ή, ας πούμε, με το EXT3, εάν δουλεύουν και Linux). Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, και ειδικά οι νεώτεροι απ’ αυτούς, θα «κολλήσουν» όταν θα έλθουν αντιμέτωποι με το όριο των 32GB, κατά το φορμάρισμα μιας μεγάλης κατάτμησης μέσα από τα παραπάνω λειτουργικά συστήματα, (καθώς η Microsoft μάλλον έθεσε επίτηδες αυτό το όριο, για να προωθήσει το σαφώς ανώτερο NTFS), και για να κάνουν τη δουλειά τους θα αναγκασθούν να στραφούν σε διάφορα εργαλεία τρίτων κατασκευαστών, ή θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους να φτιάχνει δισκέτα εκκίνησης Win98, ώστε να φορμάρουν έναν εξωτερικό δίσκο με το FAT32, και να τον κάνουν συμβατό με τον MS250. Ακόμα χειρότερα, η πλειονότητα των υπολογιστών που πωλούνται σήμερα, δεν διαθέτουν οδηγό δισκέτας ούτε ως προαιρετική επιλογή, ειδικά οι φορητοί.
7. Σκληρός δίσκος εναλλακτός εξωτερικά από το χρήστη. Εάν ο δίσκος ήταν Serial ATA 3Gbps, η εναλλαγή του –ακόμη και εν θερμώ- θα ήταν εύκολη υπόθεση, δίνοντας πού μεγαλύτερη ευελιξία. Φυσικά είναι9 απαραίτητο να γίνουν οι σχετικές στο λογισμικό της συσκευής, ώστε κατά την εισαγωγή νέου δίσκου, αυτός να κατατέμνεται και να προετοιμάζεται αυτόματα, ώστε να είναι έτοιμος προς χρήση.
8. Ένδειξη του είδους των αποθηκευμένων αρχείων κατά τη φυλλομέτρησή τους, και αυτό το ζήτημα δεν σηκώνει καμιά συζήτηση. Η φυλλομέτρηση αρχείων ήχου είναι μια διαδικασία κοινότυπη στο χώρο των υπολογιστών, όπου ο χρήστης έχει άμεση πληροφόρηση για το είδος κάθε αρχείου. Προς το παρόν, αυτό είναι ανέφικτο στο περιβάλλον του MS250, όπου ο χρήστης έχει αφεθεί «τυφλός», και αναγκάζεται να θυμάται σε ποια μορφή έχει αντιγραφεί το κάθε κομμάτι.
9. Web interface. Οι πελάτες προς τους οποίους απευθύνεται ο MS250 είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, και θα το εκτιμούσαν πολύ, εάν είχαν τη δυνατότητα να χειρίζονται τον MS250 εξ αποστάσεως, μέσα από ένα web interface, όπως κάνουν με τη συσκευή NAS που έχουν στο δίκτυό τους, ή με τον ADSL router. Πάντως, όταν αποπειράθηκα να προσπελάσω τον MS250 μέσα από μια εφαρμογή web client, αυτός εμφάνισε στην οθόνη τη γνώριμη φόρμα ταυτοποίησης, ζητώντας ένα όνομα χρήστη και το αντίστοιχο password. Έστειλα ένα email στην Arcam, ζητώντας περισσότερη πληροφόρηση για να μπω σε αυτό το περιβάλλον, αλλά δεν πήρα καμιά απάντηση, ούτε καν ένα ξερό «όχι».
10. Τί θα λέγατε για μεγαλύτερο σκληρό δίσκο; Ο Arcam MS250 έρχεται αναπόφευκτα σε άμεση συσχέτιση με τον κόσμο των υπολογιστών, όπου τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι στο χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Νομίζω πως η Arcam πρέπει να ακολουθήσει το ρεύμα της αγοράς, έχοντας υπ’ όψιν το ενδεχόμενο τοποθέτησης δίσκου των 750GB ή του 1TB, έναντι κάποιου πρόσθετου κόστους.
11. Θα ήταν πολύ καλή ιδέα, τα ελαστικά πόδια της συσκευής να αντικατασταθούν με κάτι που να μαγκώνει καλύτερα στην επιφάνεια του επίπλου, μιας και η συσκευή υποχωρούσε γλιστρώντας, κάθε φορά που προσπαθούσα να τοποθετήσω μια μνήμη flash στην πρόσθια θύρα USB.
 

Attachments


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Συμπέρασμα
Εξ όσων γνωρίζω, ο Arcam MS250 είναι η πρώτη συσκευή music server από μέρους της Arcam. Η συσκευή έχει πληθώρα δυνατοτήτων, και προφανώς θα πρέπει να τη χειρίζεται κανείς συνδεδεμένη μονίμως με μια 15άρα οθόνη TFT και ένα πληκτρολόγιο. Έχει να επιδείξει πραγματικά εντυπωσιακή ηχητική ποιότητα, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιες πολύ σημαντικές βελτιώσεις στη διεπαφή της, καθώς επίσης και στο λογισμικό εγγραφής. Συγκρινόμενη με άλλες εναλλακτικές λύσεις, έχει να αντιμετωπίσει τη λύση του υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με συσκευή NAS, ενώ δεν λείπουν και κάποιοι ακόμη music server από άλλους κατασκευαστές. Τη στιγμή που οι υπολογιστές προσφέρουν μια ασύγκριτα καλύτερη διεπαφή, καθώς και υψηλότερη ευελιξία, ο MS250 προσφέρει μια λύση με πραγματικά υψηλή ποιότητα ήχου, μαζί με την πέρα για πέρα αξιόλογη δυνατότητα, να δίνει ξεχωριστό σήμα ταυτόχρονα σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες.


Συμπράξαντες
Ευχαριστώ θερμά τη Μαρία Παρασκευοπούλου για την πολύ μεγάλη συμμετοχή της στο παρόν θέμα, καθώς μετέφρασε ολόκληρο το άρθρο στη Γερμανική. Μαρία, ευχαριστώ πολύ.


Συνοδοί συσκευές
Πηγές: Sumiko Blue Point, Ortofon MC Rondo Blue, Dynavector Karat 17, DIY DAC οδηγημένος από φθηνά CD transport, Sony 50ES, Denon DTR-2000.
Ενισχυτικά: Πλήρως DIY προενισχυτές και τελικοί, με λάμπες και στερεάς κατάστασης, Electrocompaniet AW250R.
Ηχεία: Πλήρως DIY near to mid field monitors, B&W 802N
Καλώδια: Χάλκινα, μαζί με κάποια υβριδικά από τον Van Den Hull.



Ταυτότητα προϊόντος

Μοντέλο: Arcam MS250 Music Server (σελίδα προϊόντος)
Κατασκευαστής: A&R Cambridge ( www.arcam.co.uk )
MSRP: UK: 3000GBP, Ελλάς: 5500EUR

Το λογισμικό του υπό δοκιμήν κομματιού:
System version: 01.01.61
OS version: 4.9
Software version: 01.01.56

Σχετικές συνδέσεις

Hitachi Deskstar T7K500

Wolfson WM8775

Cirrus Logic CS4398
Burr Brown OPA2134
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456


Well, better than never, as people say. So far, I never had the chance to come across an Arcam product, and now here I am, looking how to operate this nice looking thing. A&R Cambridge is a British hi-fi manufacturer, started in business in the mid 70’s, and it is still running by Mr. John Dawson, one of its cofounders. Their currently available gamut consists of three product lines, the Solo series, which offers some models with a big dash of life style, the DiVA series, mainly targeting to home cinema installations, and the FMj series, which is said to be offering top-of-the-line performance, and this is where Arcam MS250 Music Server comes from.


(German spoken readers please proceed to next posts, as a German version will follow. Click to the appropriate image underneath).
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Technical description



Arcam is used to provide its products in two colors, metal-white aluminum or anodized “black”, and MS250 makes no exception. The front panel seems to be giving the impression of just another one CD player, but with some additions denoting that this is not an ordinary player. On the left we can see the disc tray, whilst next to the tray is a green six-line display panel. The usual CD transport functions are provided via seven push buttons, located under the display. On the right of the panel there is another octet of buttons, which make the basic navigation and configuring tasks. Also, there’s a power button provided on the right side, and a three color led indicator on the upper right corner, (green when running, orange when in stand-by mode or initializing at startup, and red when off). The machine features a switching power supply, which is always in operation, while it is being connected to the mains outlet. Finally, a USB port is available on the lower left corner, underneath the tray.



Another two USB ports are found in the rare panel, which could be considered more interesting. The left half of the panel facilitates some computerized connections. As you can see, you can connect a computer keyboard either to the appropriate mini DIN jack, or to a USB port. Also, an RJ45 jack makes possible to hook your MS250 to your local network, as it features a 100BaseT Ethernet controller card. Three video outputs make possible to connect the machine to a monitoring display device, which can be either a standard VGA monitor with analog D-sub 15 plug, or your TV set, via the S-video or composite video output. The obsolete RS232 port could be useful to configure a touch screen, if available. MS250 features an auto sensing power supply, equipped with an IEC 320 C14 plug, so that it can be connected mostly to any mains socket on Earth. An adequate power cord is provided in the packaging.



The “audio” connections of the MS250 are located on the right half of the panel. First, from right to left, you can see four stereo, line level outputs implemented with gold plated RCA jacks. Each one of these outputs is marked as a “zone”, able to give audio signal different from the other three. Additionally, you can route audio signal from a different input for each zone. For example, in a typical hotel installation, zone 1 (lobby) can be fed from an Internet radio station, zone 2 (pool) can be fed from the hard drive, whilst people in the rest two zones can be listening a CD, played at that time. Next to those “zoned” outputs there are four 1/8” TRS jacks, one per zone, giving 12VDC triggering signal to control an amplification setup which features the corresponding inputs. The next region facilitates two analog stereo line level inputs in RCA jacks. These inputs are selectable from the operating menu, and can be recorded and/or be routed to an output (zone 1 - 4). In the next region there are two digital outputs available, in electrical (SP/DIF) and optical (Toslink) format, if you wish to drive an external DAC (or a digital recording device) with the signal from zone 1. Finally, MS250 features four trigger inputs, which turn it on, along with two infrared outputs for zones 1 and 2.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456


Now, let’s take a look inside MS250. After a couple of minutes and a few torx screws, the chassis cover reveals an inside view like this. As you can see, the power supply is mounted on the right front corner, behind the operation pcb, which is mounted vertically, right behind the face plate. On the rear back corner there’s an ITX format motherboard, originating from Via Technologies, and this is where the computerized ports are mounted. The motherboard carries its own microprocessor, (Via C3), an SDRAM memory module and all the appropriate connectors, and features its own special Arcam power stabilizer. On the front left corner you can find the CD-RW drive, (from Sony). Behind the CD drive is mounted the hard drive, (the 400GB model from Hitachi T7K500 series). The hard drive is mounted on a special metal frame, and then on the chassis with four special, rubber absorbed screws, in order to isolate the rest of the machine from its vibrations, (see pictures below).





This frame is bolted with four additional screws, in order to secure the hard drive in a steady position, when the machine is on the move. The main and most expensive part of the unit is mount over the hard drive. This is a special sound card, developed by Arcam itself, controlled by the microprocessor via a riser card, which is plugged to the PCI slot of the motherboard. The latter features two Parallel ATA channels, one for the CD recorder and the other for the hard drive. Both the CD recorder and the hard drive are set to “master” position.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456




The “sound card” is mounted with its face down. What we can see over here is a careful, sophisticated SMD implementation. The card features two WM8775 A/D converters from Wolfson (1), capable of 24bit word length and a maximum sampling frequency of 96KHz. Obviously, these chips digitize the analogue audio signal intended to be recorded from the two audio inputs. Also, you can see the four transistors driving the triggering outputs (2), and four stereo relay switches (3). These relays are designated to connect the audio outputs, and are enabled with a short time delay after the machine initializes when started, an approach which results to a sonically smooth and silent start up, where no clicks or plops come from the speakers, even if the amplifiers are running and the volume knob is set to a very high gain position. Finally, the analogue output stage is implemented with eight OPA2134 opamps from BB, which are fed via four 24bit 192KHz DSD capable D/A converters, (CS4398 from Cirrus Logic). The whole chipset is supported with plenty of local voltage regulators, while the analogue filter is made with SMD resistors and good quality MKP capacitors from Wima.


The AC inlet features a condensed EMI suppressing filter, while some other ferrites can be found here and there inside the chassis, to make cabling more silent. The chassis is earthed as it should, and therefore you must connect the MS250 of yours to an appropriate mains socket.



Finally, the whole construction seats on four rubber feet. The chassis itself is made of galvanized steel sheet, except the front panel, which is made of aluminum, and all outer surfaces have a really good quality color finish.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456




MS250 is accompanied with its own remote control, as pictured. The instructions manual is in English only, but it is quite explaining, as it has lots of pictures and screenshots.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Ergonomics
Arcam MS250 has a net physical measuring of 435x330x100mm (width x depth x height), but it needs quite more space above itself for air circulation. It features two fans, one 80mm fan for the power supply and a small fan for the microprocessor heat sink. Under typical, domestic noise conditions, these fans are audible but not annoying. Also, keep in mind that a space of some 100-150mm should be left behind the machine for the cable connections.

The remote control is long but easy to use, and, to my taste, it might need some ergonomic improvements, but it’s all right. If you need it, you‘ll learn it, and once you have learned it, you‘ll get familiar. When the batteries are strong, it shows excellent performance, able to control the machine from a distance of 10 meters, maybe more, and / or from a quite wide angle, about 70º off axis horizontally.

The front panel display should be considered intuitive, and its brightness has four appearance positions, say, daylight strong, usual, tender and off. It is configured to show much of the information needed to monitor playing and recording tasks, but for advanced configuring procedures the external display monitor is absolutely necessary. Musical contend can be browsed after it is filtered in three steps, by genre, artist and album. While MS250 supports iD3 tagging, it will also keep the corresponding tagging you make for wave files in special text files, (as wave files do not support tags at all). Take a look at the pictures below.





Some time after a song or playlist is started to play, the machine shows typically the song title, album and artist along the time played, and the zone and volume level as well. Volume level can be regulated independently for each zone, and also can be locked at a preferred level. Additionally, MS250 can be configured to a “party” state, where all zone outputs give the same signal (that from zone 1). Except of parties in your multi-room home installation, this might be useful to drive a bi- or tri-amplification setup.

After being idle for some time, MS250 falls in standby mode, displaying the current time and date. Also, standby mode can be done from the remote control as well. The machine can be turned off and started from the front panel power button only. Please, keep in mind that the only way for the machine to be turned to mechanical off state, it must be disconnected from the mains socket. When in operation, after some time of being idle (5 minutes), MS250 stops the signal to the monitor attached, but for some reason that I could not identify, the monitor does not fall into standby mode, remaining in operation and indicating the “out of scan” message. This happened with both a couple of ancient Trinitron Sony CRT monitors and my currently main monitor as well, (ViewSonic VG2021m).

As for the regional settings, instead of English, MS250’s interface can be set to either Deutsch, Spanish, French or Dutch language.

Finally, the machine features a vertical metal sheet, which divides its interior space in two. This divider has some dampening material across its upper edge, and the same material is also found across the edge of the face chassis metal sheet. So, you can put your monitor on the server, but you should take care of the mounting wear on the top cover surface.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Software and networking

MS250 is able to recognize hard drives and USB flash memory modules formatted with either FAT or FAT32 file systems only. The physical recording space of its condensed hard drive is divided in two partitions. The first partition is 2GiB big, it’s formatted with the FAT file system and set active. Here are the startup and configuration files. The second partition covers the rest physical area, and measures some 370GiB. The following pictures show the partition and root directory structure in WindowsXP environment.







As you can see, the second, big partition is intended to store the audio content, as it is organized in five directories. As far as I could have the time to discover, without taking the machine to pieces completely, the navigation software is made of some HTA files, probably installed on an EPROM. Arcam states explicitly that the hard drive is not designed to be user upgradeable. Indeed, I attempted to hack the machine, copying both partitions and the MBR to another hard drive and making it run instead of the factory one, but with no luck. Maybe I forgot something, maybe I did something wrong, I don’t know. Perhaps the guys at Arcam have implemented a special initializing routing, to identify the hard drive running in MS250.

The machine can be connected to a local network and obtain its own IP address from a DHCP server, if available, or be configured with an explicit, static IP address. It worked fine with both a very old dual speed hub from 3COM, and a contemporary sophisticated ADSL router from Linksys, equipped with a condensed 4-port switch and DHCP server capability. As the manufacturer says in the owner’s manual, Ms250 can be connected directly to another computer via a cross-over UTP cable, and this should be accepted as the official rule. However, it is much more preferable to obtain a 10/100 or a 10/100/1000 4-port switch and make your networking tasks more effectively. Besides, MS250 worked fine with my main desktop computer, connected with a plain straight-through cable, as its network cards are auto-sensing. I think you should take a look at your hardware’s specs and decide accordingly. After all, the following picture shows MS250 accomodated typically into a small local area network.

 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Well, Arcam gave MS250 networking features mainly for three reasons.

First, if your local network has a gateway to the Internet, when you insert a CD, MS250 searches automatically the Internet to find all the information about the CD title, the artist and the song titles, just like any PC-running media player does, (like Windows Media Player, Winamp or iTunes). Of course, if there’s no Internet connection available, you can manually type all this information from your keyboard.





Second, MS250 can be configured to get access to any folder shared in your network, and play the audio files found there. Obviously, such a folder can be stored on a normal computer or a NAS device. While it can encode CD’s to uncompressed wave files or MP3 format only, MS250 can also play audio files in WMA format. Also, this networking capability is strictly necessary if you wish to backup all the audio content you have saved in MS250’s hard drive. In order to make MS250 have access to such a folder, it’s obviously necessary to configure your computer first. You can create a special account for that task, with a username as the example in picture and a corresponding password. After this, you can share the folder and give specific permissions to that special user account, (picture shows an example under Windows Vista environment, sharing a folder named “MP3 Files”). Don’t forget to make the corresponding settings in Windows firewall, if you use it. Of course, you can backup your audio content to an external USB hard drive, attached directly to an appropriate port on MS250, but it should be quite big, according to how much content is stored in your MS250.

The third main reason you should put your MS250 on line to your network is to play an Internet station. In other words, MS250 has a database containing the URLs of some Internet radio stations, and you can browse them to select one of your taste. Τhis database can be factory updated only, and your MS250 is automatically updated, when on line.


Additionally, MS250 can be controlled remotely with a special application from Arcam, which can be downloaded from here. Once you have typed MS250’s IP address, this application is set online and gives you its interface as depicted. Unfortunately, I found bugs when attempting to play a specific song that way. I’m quite sure that I didn’t do anything wrong; perhaps a future version of this program will be less buggy.



If you prefer to operate your MS250 from this application, its worth configure it with a static IP address. Otherwise, every time you start MS250, you must take a look at the DHCP summary pool, to know the IP address currently assigned, (see picture).



For that reason, it could be useful to configure your DHCP server to start assigning the least significant byte from a value above 10 or 20. Please, take a look at the picture above, where DHCP server is currently configured to start assigning from 192.168.1.10 (up to 192.168.1.60, to host 50 DHCP users), thus, addresses from 192.168.1.2 – 192.168.1.9 are available to be assigned as static to machines where necessary so. Of course, you can configure the subnet mask more or less longer, and accordingly assign the MS250 the proper IP address, but the classic mask of 255.255.255.0 will suffice in most cases.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.110
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top