Audiophile ηχογραφήσεις

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
audiophile : .

Επινοημενος από το marketing ορος για να περιγραψει κάτι που ηδη προυπηρχε.
Ή ασυστολη τιμολογιακή πολιτικη και οι ασυναρτητες υπερβολες των παπαροδημοσιογραφων
τον κατάντησαν ρετσινια.

Ο καθενας οφειλει να τον αποκηρύξει μετα βδελυγμιας
ώστε να αποδείξει στους υπολοιπους ότι εχει σωας τας φρενας.......

(από φανταστικο λεξικό....)
Αυτό ακριβώς. Άλλο πράγμα καλή ηχογράφηση κι άλλο πράγμα αυτό που θέλουν να ορίσουν ως "audiophile" και είναι (όπως κι εγώ πιστεύω) απλά marketing. Στο κάτω κάτω κάθε ηχογράφηση οφείλει να είναι audiophile, με το στυλ και τον τρόπο της πάντα.
Και για να δώσω παράδειγμα ας δούμε αυτό το άλμπουμ: http://www.linnrecords.com/recording-the-toerag-sessions.aspx
Η συμπαθέστατη Αυστραλή τραγουδοποιός Emily Barker επιλέγει μια ντουζίνα από τις δημιουργίες της και υπό την αιγίδα της LINN φτιάχνει ένα άλμπουμ, solo μόνο με την κιθάρα της. Τι έχουμε λοιπόν? Ένα στούντιο, ένα μικρόφωνο για τη φωνή της και ένα για την κιθάρα της. Κι όμως αυτό είναι παραγωγή της LINN και ζητά 21 ζεστά ευρώπουλα για download Flac 24bit 96KHz! Τι χρειάζεται το high res audio format σε αυτή την ηχογράφηση και τι διαφορά θα έχει από το mp3? Και τι κάνει αυτή την ηχογράφηση "audiophile" αφού μόνο τέτοιες εκδίδει η LINN? Υπάρχει απάντηση και σε αυτό: Recorded at the legendary Toerag Studios in London, notable for its vintage recording gear, with GRAMMY-winning producer Liam Watson at the helm. Και κάπως έτσι μια ηχογράφηση γίνεται "audiophile".
[DOUBLEPOST=1526217986][/DOUBLEPOST]
Δεν είπα ότι προτιμούν το συμπιεσμένο επειδή αρέσει, αλλά επειδή ακούγετε. Ζούμε μια εντελώς θορυβώδη ζωή και η μουσική πρέπει να ακούγετε παντού. Στο σπίτι, στο δρόμο, στο αυτοκίνητο. Είναι αδύνατον να έχουμε διαφορετικό mastering ανάλογα τη χρήση. Το σωστό δεν ακούγετε ούτε στο δρόμο ούτε στο αυτοκίνητο. Το λάθος σου παίρνει τα αυτιά στο σπίτι.
Δε μπορώ να συμφωνήσω με αυτό. Ακούω μουσική στο δρόμο σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είχα Walkman με ακουστικά στέκα και από το '97 και μετά diskman. Δεν έφευγα από το σπίτι χωρίς το diskman και το τσαντάκι με τα 15 cd, σαν χαζός ήμουν τότε στο δρόμο. Αργότερα είχα mediaplayer (Philips, archos κτλ) και πλέον έχω το smartphone (πάντα φθηνό, τα ακουστικά μου είναι ακριβότερα από το τηλέφωνο). Ό,τι ακούω στο σπίτι ακούω και στο δρόμο, ανάλογα με τη διάθεση. Τώρα αυτά για μένα, δεν ξέρω πως σκέφτονται οι άλλοι και πως λειτουργεί η αγορά. Δεν το βρίσκω πάντως αυτό που περιγράφεις ισχυρό σαν επιχείρημα.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.723
Reaction score
28.080
Δε μπορώ να συμφωνήσω με αυτό. Ακούω μουσική στο δρόμο σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είχα Walkman με ακουστικά στέκα και από το '97 και μετά diskman. Δεν έφευγα από το σπίτι χωρίς το diskman και το τσαντάκι με τα 15 cd, σαν χαζός ήμουν τότε στο δρόμο. Αργότερα είχα mediaplayer (Philips, archos κτλ) και πλέον έχω το smartphone (πάντα φθηνό, τα ακουστικά μου είναι ακριβότερα από το τηλέφωνο). Ό,τι ακούω στο σπίτι ακούω και στο δρόμο, ανάλογα με τη διάθεση. Τώρα αυτά για μένα, δεν ξέρω πως σκέφτονται οι άλλοι και πως λειτουργεί η αγορά. Δεν το βρίσκω πάντως αυτό που περιγράφεις ισχυρό σαν επιχείρημα.
Δεν πειράζει. Το βρίσκει η βιομηχανία.
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.105
Reaction score
8.106
Σήμερα υπάρχουν τα μέσα για μια πραγματικά τέλεια αντιγραφή ενός μουσικού συνόλου οργάνων ή και μεμονομένα. Όμως λίγες είναι οι φορές που ο αποτέλεσμα αυτό αγγίζει τις χορδές της ψυχής μας. Όλα γίνονται ευκαιριακά και πρόχειρα με σκοπό την τσέπη. Λείπει η πραγματική τέχνη, το πάθος, η δημιουργία, η προοπτική, το ταλέντο.

Πάρτε για παράδειγμα μία τυχαία ηχογράφηση (σύνθεση) του Μάνου Χατζηδάκι ή κάτι σαν το παρακάτω κομμάτι! Ναι κάτι τέτοιο είναι για μένα Audiophile ηχογράφηση.

Audiophile ηχογράφηση λοιπόν είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων - τεχνών με πραγματικό σκοπό την απόλαυση του ακροατή.

Ευτυχώς υπάρχει αρκετό υλικό από εκείνη τη εποχή. Δυστυχώς,σήμερα ενώ υπάρχουν τα μέσα, λείπει η δημιουργία!

 

Μηνύματα
291
Reaction score
581
@vaios70 Είσαι σίγουρος πως μια ηχογράφηση της chesky ή της ecm της δεκαετίας του '80 είναι καλύτερη από μία μη audiophile εταιρίας του 2015.

Κάθε σύγχρονη ηχογράφηση δεν είναι καλύτερη από μια καλή ηχογράφηση του 80 ή του 60. Μια καλή σύγχρονη ηχογράφηση είναι όμως καλύτερη.

Audiophile δεν χαρακτηρίζεται για την ποιότητά της και μόνο αλλά για πολλά πράγματα μαζί.

Ίσως μερικά παραδείγματα να βοηθήσουν.

1) Hotel California Live – The Eagles (Hell freezes over) Ο χαρακτηριστικός ήχος των κρουστών και της κιθάρας που ακούγεται τόσο ωραία μπορεί να κάνει κάποιον να θέλει να το ακούσει σε κάθε ηχοσύστημα για να δει πως θα ‘βγει’. Φυσικά το τραγούδι είναι καλό και ακούγεται ακόμη καλύτερα στη studio εκτέλεση αλλά εδώ υπάρχει κάτι διαφορετικό

2) Spanish Harlem – Rebecca Pidgeon. Πολύ καλό τραγούδι (του Tom Jones αν δεν κάνω λάθος) εδώ όμως ακούς μια φωνή καταπληκτική ηχογραφημένη με τρόπο που πραγματικά διαφέρει. Στο cd της Chesky εξηγεί και λεπτομέρειες.

3) Time – Pink Floyd. Η εισαγωγή είναι όλα τα λεφτά. Συχνότητες ασυνήθιστες και δυναμικές. Ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα θα ξεχωρίσει παίζοντας το συγκεκριμένο κομμάτι.

4) Tchaikovsky's 1812 Overture, Op. 49 - TELARC Edition. Η ιστορική αυτή ηχογράφηση περιγράφεται αναλυτικά στο ένθετο. Είναι νομίζω επανέκδοση παλαιότερης και οι τύποι το τερμάτισαν ηχογραφώντας 3 μέρες μόνο τις καμπάνες (που ήταν εποχής) και βαρούσαν κανονιές (με κανόνια εποχής) τοποθετώντας μικρόφωνα από εδώ και από εκεί μέχρι να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι όντως εντυπωσιακό.

5) Archie Shepp & Horace Parlan - When things go wrong. Εδώ αν κλείσεις τα μάτια, νομίζεις πως ο σαξοφωνίστας είναι μπροστά σου !!!

6) Jan Garbarek - Red Wind. Οι υψηλές συχνότητες σε αυτό το κομμάτι πίστεψέ με ΔΕΝ ακούγονται το ίδιο σε όλα τα ηχεία.

7) Allan Taylor - Colour to the moon. Μια καταπληκτική μπαλάντα με κρυστάλλινο ήχο

8) Chris Jones - No Sanctuary Here. Άλλη μια πρωτότυπη ηχογράφηση που αξίζει να ακούσει κανείς και να απολαύσει μουσική.

9) Fever - Peggy Lee (1958). Μια ηχογράφηση ‘παλιάς σχολής’ που αξίζει το κόπο να ακούσει κανείς. Η Christina Aguillera πρόσφατα χρησιμοποίησε μικρόφωνα και εξοπλισμό της εποχής αυτής (και δεν είναι η μόνη) ώστε να μεταφέρει το ‘κλίμα’ μιας παλιάς ηχογράφησης.

10) Υδροχόος-Νίκος Παπάζογλου. Ένα δείγμα Ελληνικής ποιοτικής ηχογράφησης και παραγωγής.

Υπάρχουν εκατοντάδες ηχογραφήσεις που ξεχώρισαν για τον ήχο, την ηχογράφηση, την παραγωγή, τα εφέ αλλά κυρίως για την αίσθηση που μας άφησε ο συνδυασμός όλων των παραπάνω και χαρακτηρίζονται Audiophile.

Πλέον, πολλές εταιρίες επανεκδίδουν πετυχημένα άλμπουμς από το παρελθόν από τα mastertapes ‘πειράζοντας’ συχνότητες και προσθέτοντας εφέ (κάτι αντίστοιχο με τα remix) χωρίς όμως να αλλοιώνουν τον αρχικό χαρακτήρα της ηχογράφησης. Και καλά κάνουν αφού πχ στα 80’s νέοι καλλιτέχνες χωρίς budjet και γνώσεις γράψανε καταπληκτική μουσική που έφτασε στα αυτιά των ακροατών τους χάλια απλά γιατί δεν είχανε χρήμα. Παράδειγμα οι U2. Καμία σχέση το war με το unforgettable fire και το Joshua tree. Παρόλα αυτά επανεκδόθηκαν με πολύ καλύτερο ήχο. Άκου Bob Marley πριν και μετά την Island. Μέρα με την νύχτα ο ήχος. Η μουσική πάντα πολύ καλή, αλλά προτιμάς να ακούς τις προσεγμένες ηχογραφήσεις. Τελευταίο παράδειγμα το made in japan των Deep Purple. H live ηχογράφηση είναι πολύ καλύτερη από το studio.

ΥΓ: Ας μην συγχέουμε την μετάφραση της λέξης audiophile=μουσικόφιλος με τον όρο audiophile recordings που προσδιορίζει κάποια χαρακτηριστικά σε μία ηχογράφηση. Όποιος επιλέγει να ακούει αυτές τις ηχογραφήσεις δεν το κάνει από υπεροψία ή γιατί έχει τόσο καλά και ακριβά μηχανήματα αλλά γιατί σαν μουσικόφιλος που είναι θέλει να ακούει όσο το δυνατόν καλύτερο ήχο. Και είναι γεγονός πως ακούγονται καλύτερα σε ΟΛΑ τα μέσα που μπορούνε να ακουστούν. Είτε φθηνότερα ,είτε ακριβότερα. Χαρά σε αυτόν που μπορεί να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για να απολαύσει καλύτερα την αγαπημένη του μουσική.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.443
Reaction score
15.137
Αυτοί π.χ ηχογραφούν μόνοι τους και μ αρέσει να το ακούω μια χαρά και σε ποιότητα youtube :p
Είμαι audiophile γιατρέ ;; !!! :p

 

Μηνύματα
2.353
Reaction score
4.917
Έχω ακούσει τους Blues Wire ζωντανά πολλές φορές. Μου αρέσουν πολύ..γουστάρω την μουσική τους βρε παιδί μου!
Όμως την τελευταία φορά, ο ήχος ήταν τόσο χάλια (σαν να είμαστε σε πανηγύρι γύφτων) που θα την χαρακτήριζα περισσότερο ηχορύπανση παρά μουσική!
Για μένα λοιπόν αυτή είναι η έννοια της "audiophile" ακρόασης και ως εκ τούτου και ηχογράφησης ...να μπορεί να σου περάσει με τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο, το νόημα της σύνθεσης, χωρίς να σου διασπά την συγκέντρωση και το εγκεφαλικό "ταξίδι" με ηχητικά σφάλματα.....
 

Μηνύματα
291
Reaction score
581
Όμως την τελευταία φορά, ο ήχος ήταν τόσο χάλια (σαν να είμαστε σε πανηγύρι γύφτων) που θα την χαρακτήριζα περισσότερο ηχορύπανση παρά μουσική!
..
Είναι πραγματικά άδικο να ακούει κανείς πανηγυρτζίδικη version κομματιών που ακούστηκαν στην αρχική τους μορφή τόσο όμορφα. Δυστυχώς πολλοί λίγοι διοργανωτές συναυλιών και εκδηλώσεων προσέχουν την ποιότητα του ήχου. Απορώ πως δέχονται να παίζουν καλλιτέχνες που επιμελούνται τόσο πολύ τον ήχο τους στο studio. Αλλά τι να κάνουν κι αυτοί, στην ανάγκη και οι Θεοί πείθονται.

 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.435
Reaction score
125.821
Το #4 έχει όντως σοβαρή ηχογράφηση.

Αλλά και πάλι, Μόμπι δεν είναι..
 

Μηνύματα
55
Reaction score
17
Άλλο η ηχογράφηση του ηχητικού σήματος, άλλο η εκτέλεση του καλλιτέχνη στο studio, άλλο μεταφορά του σε εμάς με το συγκεκριμένο αποθηκευτικό ή/και ψηφιακό μέσο, άλλο η ακρόαση στο χώρο που έχουμε με τις συσκευές που έχουμε (και τη διάθεση που έχουμε). Και στο κάτω κάτω τι να το κάνω το Esoteric αν το μουσικοακουστικό μήνυμα του τράπερ έχει ηχογραφηθεί και μεταδοθεί τέλεια αλλά (για μένα) είναι μπαρούφα; Καλύτερα με το τρανζιστοράκι να ακούω παλιά λαϊκά ή κανέναν Μπετόβεν. Δεν θα κάτσω σαν τους GenZ να διακωμωδώ low-res content (από ταινιάρες εποχής και κλασσικές μουσικές σε TV παραγωγές και online videos με περιεχόμενο) ενώ ταυτόχρονα εκθειάζω την όποια σύγχρονη σούπα γιατί αυτή είναι σε 8K, Hi-res και έχει "καλά" (τρομάρα) CGI. Ευτυχώς οι επιλογές για καλή μουσική και καλό ήχο είναι ακόμα αρκετές, κι ας μην είναι τέλειες, δεν θα κάτσω να διυλίζω τον κώνωπα.
 

Μηνύματα
103
Reaction score
29
Αυτό των Steely Dan το ανακάλυψα πρόσφατα είναι τέλεια ηχογράφηση!Αλλά το αρχικό εννοείται (που λογικά ακούγεται εδώ). Το remastered έχει φουλ παραμόρφωση.
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.601
Reaction score
37.981
εχουν ενα αλμπουμ που συμπαθω.. 8-)
(αλλα θα κανω -τα στραβα ματια - οτι δεν το ειδα, κατι πολυ ευκολο αν βγαλω τα γυαλια)
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.652
Μηνύματα
2.870.295
Members
37.934
Νεότερο μέλος
daemon76
Top