Barista Corner

Μηνύματα
6.694
Reaction score
5.226
Για backup έχω μηχανές.
Τώρα αν βάλω Nespresso, θα επιλέξω πάλι Sage Creatista Plus, από την οποία είμαι πολύ ευχαριστημένος σαν μηχανή, κατασκευαστικά και εμφανισιακά. Και στον ατμό πολύ καλή.

Το ερώτημα προέκυψε από τη σκέψη μήπως αφού δίνω που δίνω αυτά τα λεφτά, μήπως καλύτερα κάποιο άλλο μοντέλο εκτός Nespresso για να
βελτίωνα και την ποιότητα του καφέ.

Είδα πριν λίγο βιντεάκι με Gaggia Naviglio Milk και φρίκαρα με τον τρόπο που κάνει purge το ακροφύσιο του ατμού, Το τυλίγει ο χρήστης με πετσέτα για να μην ψεκάσει αλλού κι αλλού. Στη Sage αυτόματα διακόπτεται η πίεση όταν ανασηκώσεις το ακροφύσιο, το αφήνεις, και κάνει surge μόνο του πολύ κοντά στο δοχείο περισυλλογής. Δεν με έπεισε η Gaggia.

Μετά είδα και για αξιολογήσεις για τη νέα Gaggia Classic Evo και απογοητεύτηκα από την Gaggia. Κομματάκια πλαστικού να πέφτουν στο φλυτζάνι; “Boilergate”; Αδιανόητα πράγματα.

 

Μηνύματα
48
Reaction score
108
Δεν μπορώ να σε βοηθήσω στην βασική μηχανή που θέλεις, γιατί απλά δεν έχω την εμπειρία στον τομέα αυτό.
Από γεύση ανήκω στην μειοψηφία άλλωστε.
Αλλά νομίζω ότι 2-3 οικονομικές λύσεις (σαν extra πάντα) μπορείς να έχεις σε κάποιο συρτάρι, που πιστεύω ότι όσοι τα χρειαστούν, θα το εκτιμήσουν.
π.χ.
pour over για ψαγμένους στην γεύση

moka pot για το φανατικό κοινό τους

και η χειροκίνητη λύση του γαλλικού
https://www.skroutz.gr/c/2255/Kafetieres-Gallikou-Xeiros.html?order_by=popularity&order_dir=desc

δεν ξέρω αν κάποιο από τα παραπάνω δεν εντάσσεται στους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να υπάρχουν, αυτό το βλέπεις εσύ.

Την πρώτη και τρίτη λύση (Pour over και aeropress) την έχουμε εκτιμήσει δύο οικογένειες στο παρελθόν όπου την συναντήσαμε.

Να έχεις ξεχωριστά μύλο, νομίζω είναι υπερβολικό. Αλλά ένας χειροκίνητος, που είναι φθηνός δεν θα ήταν κατάλληλος ?

Φυσικά θα υπάρχει και η εκτίμηση των ενοίκων στον τομέα αυτό, όπου θα σου δώσει τελικά ποιες λύσεις αντιπροσωπεύουν το κοινό σου.
 

Μηνύματα
6.694
Reaction score
5.226
Την πρώτη και τρίτη λύση (Pour over και aeropress) την έχουμε εκτιμήσει δύο οικογένειες στο παρελθόν όπου την συναντήσαμε.
Μπράβο, αυτό ακριβώς που ήθελα να μάθω.

Ενδιαφέροντα και όμορφα τα μοντέλα pour over.
Και με έναν ωραίο βραστήρα με ακρίβεια θερμοκρασίας θα γίνει ωραίο σετ. Π.χ. Cocinare.

Και το Moka pot, ναι, το είχα αναφέρει και στο αρχικό μου ποστ, καλό είναι κι αυτό να υπάρχει.
Οι Ιταλοί πάω στοίχημα το φέρνουν μαζί τους. Αν το δουν σε φωτογραφία ότι υπάρχει στο κατάλυμα, θα το εκτιμήσουν και δεν θα χρειαστεί να το κουβαλάνε.
Είχα μια οικογένεια πέρσι που είχε γεμίσει τα ντουλάπια με δικά τους μακαρόνια από Ιταλία!

Μύλο, δεν ξέρω, αλλά αν είναι να κάνω όλα τα παραπάνω, ε κι ένας χειροκίνητος μύλος πόσο χώρο πιάνει. :)
 

TGD

Μηνύματα
7.323
Reaction score
7.325
Επιστρέφοντας στη νεσπρεσσο, τώρα "τρέχει" αυτό:
Φέτος τον Φεβρουάριο, κάντε δώρο σε εσάς ή στους αγαπημένους σας μια Nespresso Relove μηχανή, μόνο με 69€. Επισκεφθείτε τη Nespresso Boutique που σας εξυπηρετεί ή επισκεφθείτε το nespresso.gr και ανακαλύψτε τη συλλογή μηχανών Vertuo Relove, ανακατασκευασμένες για να λειτουργούν σαν καινούργιες.

Και επίσης: δωρεάν Inissia ή Essensa Mini με αγορά 330 κάψουλων καφέ. Μπορείς να πάρεις κι ακριβότερα μοντέλα, αγοράζοντας περισσότερες κάψουλες.

Κι επιμένω, στο νοικιάρικο μέλημα θα πρέπει να είναι η ευκολία και η καθαριότητα. Αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το moca pot θα το καθαρίσουν σωστά; Θα φροντίσουν τη βαλβίδα; Στον γαλλικό θα βρεις την κανάτα ή θα την σπάσουν;
 
Last edited:

Μηνύματα
6.694
Reaction score
5.226
Σωστά. Ακόμα και αχρησιμοποίητα να μείνουν, καθετί προστίθεται στη λίστα των αντικειμένων προς έλεγχο πριν το επόμενο check-in.
Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Διαφοροποίηση από την πεπατημένη μεν, αλλά όχι και να ξεφύγουμε.
 

Μηνύματα
166
Reaction score
104
Υποθετω πως καπου, μεσα στο "θεμα", θα γραψατε για τον αν οχι ιδανικο, τον καλιτερο τροπο παρασκευης (μηχανη + ποικιλια) καφε. Εχετε την καλοσυνη να τον ξαναγραψετε, ή να τον πρωτογραψετε; Ανευ πολυ εντονων και ...φρουτωδων γευσεων παρακαλω!
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.894
Reaction score
84.104
Υποθετω πως καπου, μεσα στο "θεμα", θα γραψατε για τον αν οχι ιδανικο, τον καλιτερο τροπο παρασκευης (μηχανη + ποικιλια) καφε. Εχετε την καλοσυνη να τον ξαναγραψετε, ή να τον πρωτογραψετε; Ανευ πολυ εντονων και ...φρουτωδων γευσεων παρακαλω!

1. Μηχανή και μύλος, μεσαίας κατηγορίας και πάνω, άρα από 500-600 ευρώ σύνολο.
2. 17-20 γραμμάρια αλεσμένου καφέ στο portafilter.
3. Χρόνος εκχύλισης από 25-30 δευτερόλεπτα για τη διπλή ποσότητα ροφήματος (34-40 γρ.)

Τα παραπάνω είναι μία γενική μέθοδος που με την εμπειρία σηκώνει αλλαγές αρκεί να ξέρουμε γιατί τις κάνουμε.

Η επιλογή ποικιλίας είναι υποκειμενική υπόθεση. Βασική προϋπόθεση η φρεσκάδα από την ημερομηνία καβουρδίσματος (1-4 βδομάδες). Άρα οι καφέδες "του ραφιού" αποκλείονται.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.894
Reaction score
84.104
Τρίτη φορά που θα δώσω ευκαιρία στην ΑΝΑΝΑ. Τις πρώτες δύο είχα ουδέτερη εμπειρία.
Να δούμε και τον Νικαράγουα στα 18 ευρώ...


20240304_081858-EDIT.jpg
 


Μηνύματα
15.156
Reaction score
21.053
Ρε συ @xfader με θερμοκρασία τι έχεις κάνει; εγώ το έβαλα 1 step colder, αλλιώς έβγαινε αφύσικα έντονο ή "καμμένο" .
 


Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.782
Reaction score
31.223
Και η έρευνα που έκαναν για να φτάσουν σε αυτό το νούμερο απελευθέρωσε διοξείδιο του άνθρακα.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.894
Reaction score
84.104
Ρε συ @xfader με θερμοκρασία τι έχεις κάνει; εγώ το έβαλα 1 step colder, αλλιώς έβγαινε αφύσικα έντονο ή "καμμένο" .
Την έχω συνήθως ένα step hotter. :biggrin:

Θεωρητικα, στο 0 είναι 93 βαθμοί μέσω του PID. Κάθε step είναι περίπου ένας βαθμός διαφορά.

Τι καφέ έχεις βάλει;
 

Μηνύματα
15.156
Reaction score
21.053
Τώρα είμαι με έναν kudu δεν θυμάμαι ποιον , δεν ξέρω μήπως παίζει ρόλο που πέρασαν κάποιες μέρες από το άνοιγμα αλλά δεν μου κάθησε καλά γευστικά το 0.
Στη αρχή είχα πάρει έναν handpickers επίσης δεν θυμάμαι τι, που εξαντλήθηκε στις δοκιμές με τον μύλο , ποσότητες κοκκομετρία κλπ.
Τώρα είμαι μεταξύ 11 και 12 στον μύλο, που δίνει περίπου 30 με 32 δευτερόλεπτα σε custom δόση που βγάζει 50 γραμμάρια ρόφημα από τα 18 του καλαθιού.
Ίσως για αυτό να είναι καλύτερο το -1 σε μένα γιατί τον κάνω λίγο lungo.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.540
Reaction score
126.249
Τι λίγο, εσύ βγάζεις 3 δόσεις εσπρεσο από ένα πακ. 🤪😜😁

Πρακτικά 1:3 το έχεις, που δεν είναι "νορμάλ".

Ένας γενικός κανόνας είναι:

1:1,5 για σκουρόχρωμους (βαρύ καβουρδισμα)
1:2 για μεσαίο καβουρδισμα, καστανους κοκκους
1:2,5 για ανοιχτόχρωμους (ελαφρύ καβουρδισμα)

Ακόμα και στους ανοιχτόχρωμους όμως, χάνει "σώμα" σε 1:2,5 αναλογία.

Με 18γρ πακ από ελαφρώς καβουρδισμενους κόκκους (ανοιχτόχρωμους πολύ), πάνω από 40γρ ρόφημα δε θα έβγαζα.

Οι σκουρόχρωμοι κόκκοι, ήδη είναι έξτρα πικροί, αν τους πας 1:3 δε γίνεται πρακτικά να μη βγουν καμμένοι (στη σωστή θερμοκρασία 93-94°C). Θέλει πολύ χαμήλωμα (87-88°C) και πειραματισμούς για τέτοια δουλειά.
 
Last edited:

Μηνύματα
15.156
Reaction score
21.053
Κάτι τέτοιο έχω καταλάβει και εγώ, άμα γυρίσω θα δοκιμάσω σε πιο σωστή δοσολογία, αλλά ρε φίλε 1 προς 2 χεσε με , δεν χορταίνει το μάτι, 1 προς 2,5 θα παίξει με κάποιες παραδοχές
 

Μηνύματα
2.132
Reaction score
5.597
Κάτι τέτοιο έχω καταλάβει και εγώ, άμα γυρίσω θα δοκιμάσω σε πιο σωστή δοσολογία, αλλά ρε φίλε 1 προς 2 χεσε με , δεν χορταίνει το μάτι, 1 προς 2,5 θα παίξει με κάποιες παραδοχές
Παν για να μπορει καποιος να σε βοηθησει πρεπει να ακολουθησεις μια συνταγη ενδεδειγμενη(δυσκολο για Κροκο τα ξερω αυτα:biggrin:)πηγαινε στο 1 προς 2 να δεις τι κανει εκει η μηχανη ο μυλος και ο καφες που εχεις(τρεις μεταβλητες μαζι σε μια οδοντοκρεμα:biggrin:)και αφου τα φερεις να βγαλουν κατι που μοιαζει με ροφημα βαλε παλι μπρος τον Κροκο mode και παιξε.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.540
Reaction score
126.249
Κάτι τέτοιο έχω καταλάβει και εγώ, άμα γυρίσω θα δοκιμάσω σε πιο σωστή δοσολογία, αλλά ρε φίλε 1 προς 2 χεσε με , δεν χορταίνει το μάτι, 1 προς 2,5 θα παίξει με κάποιες παραδοχές
Κάνε μερικούς καφέδες 1:1,5 να στρώσει λίγο η γλώσσα σου, και μετά το συζητάμε.

Με το ζόρι. 1:1,5 σα φάρμακο κάντο, με συνταγή γιατρού. Θεραπεία είναι.

Ας μη χορταινει το μάτι, να χορτάσει γεύση η γλώσσα.

Μετά παίζεις. Πρώτα by the book.

Με 18γρ καφέ πρέπει να σου βγάλει 27γρ ρόφημα σε 25" στους 93°C.
Αυτό χρειάζεται να επιτευχθεί πρωτίστως.

Μετά παίζεις και κρίνεις.

ΥΓ. Και γω θέλω περισσότερο ζουμί, παίζω όμως στάνταρ με 20γρ καφέ (και 21 ανετως) για να βγάζω από 34 έως 40γρ ρόφημα, αναλόγως διάθεσης, τεχνικής και καφέ. Άμα δεν έχει σώμα όμως, μου φαίνεται ξέπλυμα.
 
Last edited:

Μηνύματα
2.132
Reaction score
5.597
Κάνε μερικούς καφέδες 1:1,5 να στρώσει λίγο η γλώσσα σου, και μετά το συζητάμε.

Με το ζόρι. 1:1,5 σα φάρμακο κάντο, με συνταγή γιατρού. Θεραπεία είναι.

Ας μη χορταινει το μάτι, να χορτάσει γεύση η γλώσσα.

Μετά παίζεις. Πρώτα by the book.

Με 18γρ καφέ πρέπει να σου βγάλει 27γρ ρόφημα σε 25" στους 93°C.
Αυτό χρειάζεται να επιτευχθεί πρωτίστως.

Μετά παίζεις και κρίνεις.

ΥΓ. Και γω θέλω περισσότερο ζουμί, παίζω όμως στάνταρ με 20γρ καφέ (και 21 ανετως) για να βγάζω από 34 έως 40γρ ρόφημα, αναλόγως διάθεσης, τεχνικής και καφέ. Άμα δεν έχει σώμα όμως, μου φαίνεται ξέπλυμα.
Αν και γενικως διαφωνουμε εδω θα συμφωνησουμε και θα συμπληρωσω που να ειχες και μυλο με φλατ μαχαιρια,εκει να δεις σωμα.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.540
Reaction score
126.249
Ε, δεν είναι απόλυτα αυτά (περί μύλων).

Έχουν πλεονεκτήματα και οι μεν και οι δε.

ΥΓ.
Πέραν της παρλαπίπας του φίλου μας, μας δείχνει πως η πιο ομοιόμορφη εκχυλιση στην περίμετρο του πακ είναι άλλη μια μετρήσιμη διαφορά με pack screens:

 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.735
Μηνύματα
2.874.255
Members
37.940
Νεότερο μέλος
greemlin
Top