BELT DRIVE VS DIRECT DRIVE !!!!!

Reaction score
250
Στην δεκαετία του 80 υπήρχε ένα αξίωμα που ελάχιστοι αμφισβητούσαν. Το πικάπ του καλού χαιεντά έπρεπε να είναι belt drive ,να έχει υποσασί , να έχει ανάρτηση με ελατήρια κωνικά ή κωδωνοειδή (χωρίς απόσβεση) και το arm board να είναι ξύλινο . Οτιδήποτε αφίστατο αυτών των χαρακτηριστικών έπρεπε να πεταχτεί στον χαιεντάδικο σκουπιδοτενεκέ (αξίωμα Martin Colloms).

Το θέμα όμως που ανοίγω έχει σχέση αποκλειστικά με την μέθοδο οδήγησης του πλατό.To direct drive πικάπ απορρίπτεται χωρίς συζήτηση και δοκιμή από τους hard core χαιεντάδες όπως η μπροστινή κίνηση από τους κ@βλωμένους γκαζιάρηδες...

Έχετε όμως ποτέ συγκρίνει σχολαστικά ένα καλό direct drive πικάπ με κάποιο καλό belt drive;;;
Αν το έχετε κάνει τι συμπεράσματα βγάλατε;;; (Εγώ το έκανα 4 φορές στο παρελθόν και τα αποτελέσματα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον…..)

Reaction score
8
Απάντηση: BELT DRIVE VS DIRECT DRIVE !!!!!

μαλλον θελανε να διαφοροποιηθουν απο τα επαγγελματικα πικαπ που τα περισσοτερα τοτε ηταν direct drive.
Παντως αν και σημερα συμβαινει το ιδιο, δεν λειπουν και καποιες ελαχιστες προσπαθειες προς την αντιθετη κατευθυνση, οπως το Grand Prix Audio Monaco .

Reaction score
11
Δηλαδή αυτό που είχα καταλάβει τότε, (και μέχρι σήμερα νομίζω), ότι η εφεύρεση της TECHNICS του DIRECT DRIVE, που απαίτησε ένα προϋπολογισμό σχεδόν σαν της Ελλάδας και γι' αυτό οι μικροί Ευρωπαίοι κατασκευαστές το παρουσίαζαν σαν... τα κρεμαστάρια της αλεπούς, ότι η τεχνολογία αυτή είναι η ΕΞΕΛΙΞΗ του τρόπου μετάδοσης, είναι λάθος;

:107:

JL_

Reaction score
19
Αναρωτιέμαι, τα κοπτικά τί μετάδοση έχουν; :616:

(Την έχω ξανακάνει και παλιότερα την ερώτηση και απάντηση δεν πήρα...)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.002
Απάντηση: BELT DRIVE VS DIRECT DRIVE !!!!! (Μέλισσες νς Σφηκών)

Ένα belt-driver microseiki στάθηκε η αφορμή γιά να γνωρίσω σαν παιδί και τα...direct-drive.
Τα ταξίδια με τα microshaker,όπως κι αυτά με Bang & Olufssen και Technics ήταν ανεπανάληπτα.
Κι ύστερa...ήλθαν οι μέλισσες.
Το μεγαλύτερο "ελάττωμα" των direct-drive είναι ότι δεν επιδέχονται εξωπραγματικές μάζες κι αποσβέσεις,πολλαπλά μοτέρ κι εξωτερικό...flywheel:135:
Μετά με τί...κούτελο:121:θα βγούμε στη βινυλιακή κοινωνία δίχως τα παραπάνω;

[youtube]RhK_nhj6BtU&feature=related[/youtube]
[youtube]5oEDH9652Hg&feature=related[/youtube]
[youtube]HeCubi_Fh2M[/youtube]
[youtube]-Bpf7W_Ph5E&feature=related[/youtube]
[youtube]Ir13NNf6wVE[/youtube]
[youtube]lhfEONUp5n0[/youtube]
[youtube]NRH_zD-w4ow&feature=channel[/youtube]
http://www.ehow.com/video_2388281_direct-drive-vs-belt-driven.html
http://www.5min.com/Video/How-To-DJ-Direct-Drive-or-Belt-Drive-Turntables-13122150

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.977
Απάντηση: Re: BELT DRIVE VS DIRECT DRIVE !!!!!

Αναρωτιέμαι, τα κοπτικά τί μετάδοση έχουν; :616:

(Την έχω ξανακάνει και παλιότερα την ερώτηση και απάντηση δεν πήρα...)
Οι Neumann και Lyrec με άμεση οδήγηση (με πολύπλοκο τριφασικό μοτέρ) και οι Scully με ιμάντα και συμπλέκτη, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Άλλες τριβές αντιμετωπίζει ο τόρνος, άλλες το πικάπ.

Reaction score
28
Δηλαδή αυτό που είχα καταλάβει τότε, (και μέχρι σήμερα νομίζω), ότι η εφεύρεση της TECHNICS του DIRECT DRIVE, που απαίτησε ένα προϋπολογισμό σχεδόν σαν της Ελλάδας και γι' αυτό οι μικροί Ευρωπαίοι κατασκευαστές το παρουσίαζαν σαν... τα κρεμαστάρια της αλεπούς, ότι η τεχνολογία αυτή είναι η ΕΞΕΛΙΞΗ του τρόπου μετάδοσης, είναι λάθος;

βρε δεν ξερω εσεις τι λετε ,εκεινο που ξερω εγω ειναι το οτι τις δεκαετιες 70-80 εζησα μαγικες στιγμες με ενα thorens td-125.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Βασίλη τα αποτελέσματα που έβγαλες αντικατοπτρίζονται και στην επιλογή σου.
Αλήθεια με ποια πικάπ έγινε το συγκριτικό?

JL_

Reaction score
19
Re: Απάντηση: Re: BELT DRIVE VS DIRECT DRIVE !!!!!

Οι Neumann και Lyrec με άμεση οδήγηση (με πολύπλοκο τριφασικό μοτέρ) και οι Scully με ιμάντα και συμπλέκτη, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Άλλες τριβές αντιμετωπίζει ο τόρνος, άλλες το πικάπ.
Ευχαριστώ, Κώστα... :622:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

Εγώ τώρα όμως, αφού και ξέρει και 2 πραγματάκια, θα ήθελα την άποψη του incognito στο θέμα direct drive - belt drive πικάπ, και μάλιστα την προτίμησή του επ'αυτού σε διαφορετικά κοστολόγια, διότι έχω την αμυδρά υποψία πως το κοστολόγιο είναι βασικός παράγων επιλογής τεχνοτροπίας... αλλά μπορεί να κάνω και λάθος...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.977

Αααααααα, ναι! Direct drive = φτηναδούρα και ιμάντας = υψηλό κόστος! Right?? :114:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

ρε συ κάτσε ήσυχος μια στιγμή, τα ισοπεδώνεις όλα πια! :135::138::143:

Reaction score
8

ελα βρε μην κανετε ετσι, σας βρηκα εγω το σημερινο ντιρεκτ ντραιβ των ονειρων σας

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.977

Πρώτη φορά βλέπω κεφαλή με προβολείς led. Κάνουν και για ομίχλη;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

φαντάστικ! μπλέ για να βλέπεις το αυλάκι βρε, πχ για να πετύχεις το 3ο track! (με τηλεκοντρόλ δε βγαίνει είπαμε, ε?)

και είναι και πολύ ακριβείας! 33-1/3 RPM: +- 0.003%

Αλήθεια, πόσο πάει το μαλλί?

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Εγώ τώρα όμως, αφού και ξέρει και 2 πραγματάκια, θα ήθελα την άποψη του incognito στο θέμα direct drive - belt drive πικάπ, και μάλιστα την προτίμησή του επ'αυτού σε διαφορετικά κοστολόγια, διότι έχω την αμυδρά υποψία πως το κοστολόγιο είναι βασικός παράγων επιλογής τεχνοτροπίας... αλλά μπορεί να κάνω και λάθος...
Δεν έχω κάνει συγκριτικό μεταξύ των 2. Πάντα ... κυκλοφορούσα με belt drive... :135:

Θεωρητικά, αν έχει κανείς τη δυνατότητα να τοποθετήσει το μοτερ αρκετά μακρια από το πλατώ, τότε είναι καλύτερα από πλευράς θορύβου το belt drive.

Αλλά ένα καλό direct drive ειναι και το rockport techn. οπότε καταλαβαίνεις... (αν και η εταιρία νομίζω έκλεισε...)

Γενικά η προτίμηση είναι σε κίνηση με ιμάντα γιατί είναι πιό ευέλικτο στην επιλογή επιμέρους μονάδων ενώ το άλλο το πήρες και τέλειωσες (και μετά τι θάχεις να παίζεις και να δικιμάζεις και να αλλάζεις... :142:)

Αλλά θα ήθελα ο κος Τσαντουλής να μας πει τις δικές του εμπειρίες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

χμ χμ.... ενδιαφέρον τεμάχιο, σε τιμή ευκαιρίας (75 χήνες).
Τουλάχιστον δε χάσαν χρόνο για την εμφάνισή του....

Reaction score
1.076

Το direct drive ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ hi-end:141:

Θα είναι κινητηρας μικρής μάζας. Θα θέλουμε μεγάλη ροπή για το μέγεθος του, αρα θα πρέπει να είναι βηματικός. Αν είναι βηματικός θα θέλει ψηφιακή οδήγηση/έλεγχο στροφών. Αρα δεν παίζει hi-end.:135: (πας μη αναλογικός, χάλι end)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.977

Εσένα στα κουμπγιούτερ ο νους σου... :114:

Reaction score
11
Re: Απάντηση: BELT DRIVE VS DIRECT DRIVE !!!!!

Δεν έχω κάνει συγκριτικό μεταξύ των 2. Πάντα ... κυκλοφορούσα με belt drive... :135:

Θεωρητικά, αν έχει κανείς τη δυνατότητα να τοποθετήσει το μοτερ αρκετά μακρια από το πλατώ, τότε είναι καλύτερα από πλευράς θορύβου το belt drive.
Eκεί την έχετε πατήσει οι ... beltaκηδες:

αντιγράφω από ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΑ, (... παλαιοσύγχρονη αφού τελικά 30 χρόνια μετά το cd μιλάμε πάλι για βινύλια):

"στα pickup με άμεση οδήγηση η ταχύτητα περιστροφής είναι 33 1/2 και 45 στροφές το λεπτό. Σε αυτά χρησιμοποιούνται μοτέρ πολυπολικά και ελεγχόμενα με σερβομηχανισμούς συνεχούς η εναλλασσόμενου ρεύματος, με αποτέλεσμα το ραμπλ να είναι της τάξεως των 0,5 ΗΖ, οπότε ούτε αυτό ούτε οι αρμονικές του φθάνουν στα ηχεία και τον ενισχυτή".

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Είναι και άλλα σημαντικά. Αφήνω όμως να μιλήσουν και άλλοι πολύ ποιό ειδικοί και κυρίως βέβαια εκείνος που "πρώτος ήρξατο χειρών αδίκων", ο συντονιστής μας, ο Βσίλης ο Τσαντουλής. (αν και κρυφο directντραβάκια τον βλέπω!).

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.856
Members