Canon EF 85 f1,8 USM

Reaction score
174
Απάντηση: Re: Canon EF 85 f1,8 USM

EDIT :Η τρίτη (η φωτό του Κώστα) μου φαίνεται πιο αληθοφανής και ωραία.
Να τη συγκρινεις με την πρωτη, την φουλ επεξεργασμενη... λες λοιπον, οτι θα σε τραβουσε πιο πολυ, το αποτελεσμα του Κωστα...?

Reaction score
174
Απάντηση: Canon EF 85 f1,8 USM

σε αυτό που ρωτάς για το λευκό και το μαύρο, τα ρυθμίζεις με τα ιστογράμματα, από κει μόνο είσαι σίγουρος. αν όμως το μόνιτόρ σου δεν είναι καλιμπραρισμένο σωστά, τότε μπορεί να χάνεις στο μόνιτορ λεπτομέρειες στα σκοτεινά, ή να βλέπεις λεπτομέρειες (ακόμα και θόρυβο ή κόκκο) που δεν βλέπονται. .
Μαλιστα.... αρα αν ρυθμιζω λευκο και μαυρο με το ιστογραμμα αποκλειστικα και μετα δεν επεμβαινω χειροκινητα για να διορθωσω πραγματα που φαινονται η δεν φαινονται λογω αρυθμιστου μονιτορ, ειμαι σωστα...

Και στον κορεσμο των χρωματων, επειδη δεν υπαρχει ιστογραμμα ή αλλος τροπος να με καθοδηγησει, αναλογως του μονιτορ στο οποιο δουλευω, ενδεχεται να ξεφευγω πουσαροντας πανω απο το κανονικο...

Δυσκολα τα βλεπω...:143: τουλαχιστον απο ευκρινεια/οξυτητα πως τα παω? :142:

Reaction score
11.750
Θα με τραβούσε; Αν τις έβλεπα δίπλα-δίπλα, θα έλεγα ότι η στην πρώτη τα χρώματα είναι υπερκορεσμένα, ψεύτικα, ζωγραφιά, μου αρέσει να την κοιτάω, ενώ η του Κώστα μια αναπαράσταση του πραγματικού γεγονότος (χεχε, επίτηδες το είπα έτσι!)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.515

Πολύ αγχώνεσαι εσύ... εάν στο acr βάλεις τον κορεσμό κάπου στο 3-4 και το vibrancy στο 5-7 είσαι νομίζω εντάξει. Κοιτάς πάντα την πρόταση που σου κάνει για αυτόματη εφαρμογή παραμέτρων στη φωτογραφία, και βάσει αυτής κάνεις και τις ρυθμίσεις σου. Τα επιμέρους χρώματα εάν δεν ξέρεις καλύτερα να μην τα πειράζεις, μπορείς να ξεφύγεις. Παίξει εάν θέλεις ελαφρώς με τη φωτεινότητα του κίτρινού και του πορτοκαλί, ανεβάζοντας αυτές παίρνεις μια εικόνα με πιο φωτεινή εντύπωση δίχως να πειράζει συνολικά την έκθεση, και ένα καμιά φορά επιθυμητό "bleached" λουκ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

πχ: πήρε τις προάλλες ο ξάδερφός μου τη μηχανή (Ε-5) που είχε ρύθμιση WB από άλλο δωμάτιο, κι έβγαζε φωτογραφίες τα παιδιά. Φυσικά χωρίς φλας, με iso στα 800, φακό τον 14-35 F2 και τα μυαλά στα κάγκελα...

φυσικό είναι να βγαίνουν με λάθος χρώματα, με λάθος ισορροπία λευκού.
να ένα παράδειγμα:

αυτή είναι όπως τραβήχτηκε, καμιά αλλαγή από το raw σε τίποτα απολύτως.
η προρυθμισμένη θερμοκρασία λευκού ήταν στα 2373.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

βάζοντας τη στάνταρ θερμοκρασία λευκού 3000, έχουμε το εξής αποτέλεσμα: (πολύ πιο σωστό, μας δείχνει χονδρικά που παίζουν τα χρώματα, αλλά και πάλι λάθος στο σύνολο, κοκκινίζουν όλα)

παίρνοντας λευκό από το πάπλωμα, (που όμως δεν είναι εντελώς λευκό - είναι λίγο κρεμ) έχουμε το εξής αποτέλεσμα: (από το αρχικό πάλι πιο σωστό, αλλά συνολικά ένα λάθος)

παίρνοντας λευκό από τα δόντια της μικρής, (που δυστυχώς δεν είναι εντελώς μα εντελώς λευκά) έχουμε το εξής αποτέλεσμα: (πιο σωστό σε κάποια πράγματα από πριν, αλλά και πάλι δεν είναι τέλειο)

και τέλος, παίρνοντας λευκό από τα μάτια της μικρής, (που είναι εντελώς λευκά) έχουμε το εξής αποτέλεσμα:

το οποίο και στο μόνιτόρ μου δείχνει σαφώς πολύ πιο σωστό από τα υπόλοιπα, η διαφορά είναι εμφανέστατη! Βγήκε και το χρώμα στο πλακάκι, και στο πάπλωμα, και στο δέρμα της μικρής, "σιάξαν" όλα! (και με λίγη "παρατηρητικότητα", βλέπει κανείς πως η διαφορά είναι στο πράσινο! ήρθε το πράσινο και στα λουλούδια στο πάπλωμα και στο μαξιλαράκι που είναι τέρμα πίσω. ένα χρώμα, ο κόσμος όλος!)

Γι'αυτό έχω καταλήξει να "πειράζω" μόνο θερμοκρασία λευκού, τίποτε άλλο δε χρειάζομαι.:126:

να σημειώσω πως όλες οι παραπάνω φωτός δεν έχουν καμιά αλλαγή από το raw, ούτε Noise reduction, ούτε κοντράστ, ούτε σάρπνες, ούτε τίποτα μα τίποτα απολύτως, μόνη αλλαγή το WB. κι όμως, αλλάζουν όλα, και το μαύρο, και το κοντράστ, και το ιστόγραμμα, όλα μα όλα. :126:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.155
Re: Απάντηση: Canon EF 85 f1,8 USM

Για το Α εχω μια απορια... εχω μια φωτο και στο ACR ρυθμιζω μαυρα και λευκα ωστε να μη κρασαρουν η καιγονται...
Βαζω και 3 color sampler, ενα στο μαυρο μου σημειο, ενα στο λευκο και ενα σε καποιο -τυχαιο- σημειο με χρωμα...

Μου λες οτι σε μια καλιμπραρισμενη οθονη, τα στοιχεια απο τα color samplers θα δειξουν αλλα νουμερα? Οτι η φωτο πχ θα εχει αλλα ορια στα λευκα και στα μαυρα?
Ή απλως οτι το κοκινο που εβλεπα ως κοκινο θα το βλεπω ροζ και το λευκοτερο λευκο μου, θα το βλεπω γκρι?

Δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος....
Αν καταλαβαινω καλα, και εννοεις να πηγαινεις με τα νουμερα μονο ειναι απολυτα σωστο, δεν υπαρχει καμια διαφορα , ισα ισα ειναι πιο σωστο απ την οθονη, ασχετα αν ειναι καλιμπραρισμενη η οχι, ασχετα πως το βλεπεις.

πχ το κοκκινο ειναι 100c 100m αν βαλεις αυτα τα ποσοστα οπως κ να το βλεπεις ειναι σωστο.

....βεβαια....

αν εχεις τοσο μεγαλη εμπειρια στο να πηγαινεις με τα νουμερα.....

μπορει ας πουμε να κλιπαρει σε καποιους τονους η στα βαθη η στα πολυ λευκα η να εχει πολυ τιντα ματζεντας στα κιτρινα η πολυ cyan στα λευκα...

φαινονται με τα νουμερα αλλα ειναι Εξαιρετικα δυσκολο κ πρακτικα για ποιο λογο να γινει?

εχω δει καποιους να το κανουν αλλα περισσοτερο στις γραφικες τεχνες , ανθρωπους που ασχολουνται 30 κ βαλε χρονια με διαχωρισμους κι εκτυπωσεις....

του λες τι ποσοστο χρωματος εχει κ σ απανταει με τη μια...:138:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.155
Επισης, ερωτηση....υπαρχει περιπτωση να γινει φωτογραφιση, εστω και σε στουντιο κατω απο απολυτα ελεγχομενες φωτιστικες συνθηκες και να μην χρειαζεται επεξεργασια μετα στο χρωμα? (Ειτε για εκτυπωση, ειτε για ιντερνετ)....
Ναι, αν έχεις λάμπες που φωτίζουν ακριβώς 4500 Kelvin, βάζεις στη μηχανή white balance 4500 Kelvin και έχεις σωστές αποχρώσεις. Όσο για τον κορεσμό, έχεις καταλήξει από πριν, από reviews και από δικές σου δοκιμές και το έχεις σταθερά σε μια ρύθμιση. Εγώ για παράδειγμα έχω σταθερά κορεσμό στο Normal.
Παντως τοσα χρονια δεν το χω βρει ακομα, το ιδιο κ παρα πολλοι μεγαλοι φωτογραφοι δεν το χουν πετυχει ακομα...

ακομα κ με 10χ12.5 slides και τωρα ειτε με scanbacks ειτε με μεγαλες πλατες...και σε τραγικα ελεγχομενες συνθηκες στουντιου με απολυτα φτιαγμενο φως...

τωρα πως το πετυχαμε αποτομα με λαμπες ακριβως 4500 κ?:144:

εκτος αν κατι δεν κανω καλα.

Reaction score
174

Πολύ αγχώνεσαι εσύ... εάν στο acr βάλεις τον κορεσμό κάπου στο 3-4 και το vibrancy στο 5-7 είσαι νομίζω εντάξει. Κοιτάς πάντα την πρόταση που σου κάνει για αυτόματη εφαρμογή παραμέτρων στη φωτογραφία, και βάσει αυτής κάνεις και τις ρυθμίσεις σου. Τα επιμέρους χρώματα εάν δεν ξέρεις καλύτερα να μην τα πειράζεις, μπορείς να ξεφύγεις. Παίξει εάν θέλεις ελαφρώς με τη φωτεινότητα του κίτρινού και του πορτοκαλί, ανεβάζοντας αυτές παίρνεις μια εικόνα με πιο φωτεινή εντύπωση δίχως να πειράζει συνολικά την έκθεση, και ένα καμιά φορά επιθυμητό "bleached" λουκ.
Κουβεντα να γινεται... να που εμαθα και ενα κολπακι παραπανω

Παίξει εάν θέλεις ελαφρώς με τη φωτεινότητα του κίτρινού και του πορτοκαλί, ανεβάζοντας αυτές παίρνεις μια εικόνα με πιο φωτεινή εντύπωση δίχως να πειράζει συνολικά την έκθεση
Το αυτοματο, δεν το χρησιμοποιω πουθενα, αλλα τα χρωματα τα πειραζω μεμονωμενα... νομιζω οτι εχω καλυτερα αποτελεσματα απο οτι αν ρυθμιζω συνολικα...

Ωστοσο, αν αναφερεσαι στο ACR και στο photoshop, οποτε πειραζω το vibrance το παω στο +25 (και στα δυο προγραμματα) και το saturation κοντα στο +5 με +10 (τοσο στο ACR οσο και στο φωτοσοπ)... οποτε καταλαβαινεις για τι ρυθμιση μιλαμε...:142:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.155
Re: Απάντηση: Canon EF 85 f1,8 USM

το οποίο και στο μόνιτόρ μου δείχνει σαφώς πολύ πιο σωστό από τα υπόλοιπα, η διαφορά είναι εμφανέστατη! Βγήκε και το χρώμα στο πλακάκι, και στο πάπλωμα, και στο δέρμα της μικρής, "σιάξαν" όλα! (και με λίγη "παρατηρητικότητα", βλέπει κανείς πως η διαφορά είναι στο πράσινο! ήρθε το πράσινο και στα λουλούδια στο πάπλωμα και στο μαξιλαράκι που είναι τέρμα πίσω. ένα χρώμα, ο κόσμος όλος!)

Γι'αυτό έχω καταλήξει να "πειράζω" μόνο θερμοκρασία λευκού, τίποτε άλλο δε χρειάζομαι.:126:

να σημειώσω πως όλες οι παραπάνω φωτός δεν έχουν καμιά αλλαγή από το raw, ούτε Noise reduction, ούτε κοντράστ, ούτε σάρπνες, ούτε τίποτα μα τίποτα απολύτως, μόνη αλλαγή το WB. κι όμως, αλλάζουν όλα, και το μαύρο, και το κοντράστ, και το ιστόγραμμα, όλα μα όλα. :126:
καλα ξηγιεσαι...:144:

απλα πολλες μηχανες εχουν "τιντες¨ και ιδιομορφιες στο balance δικιες τους...

εννοω πχ ασχετα με το balance οσο σωστο κ να το κανεις απ τη μηχανη οι Νικον ας πουμε κιτρινιζουν λιγο και στα λευκα, αν προσπαθεις ακομα κ με custom καμπυλες στη μηχανη να το φερει θα αλλοιωθει.

ΟΠοτε αναλογως του προγγραμματος που ανοιγεις μπορει λιγο να χρειαστει να παιξεις παραπανω με τα χρωματα.Αλλα γενικα ειναι παραπανω απο αρκετο να φερνουμε το σωστο balance, ας πουμε φτανουμε τη φωτο στο 80% αν μπορουμε να θεωρησουμε ενα ποσοστο.

Το sharpness παλι ειναι αλλη μεγαλη ιστορια και εκει μπορεις να κανεις πολλα περισσοτερα πραγματακια.

το NR δε το πολυκατεχω, ποτε δε με πολυαπασχολησε,ασε που δε χρειαστηκε αλλα κ λιγο θορθβακο να χει , δεν κακο...ασε που θα φαμε 3 μερες να κανουμε μια μικρη διορθωση κανα 3%...:137:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

Αν μεινουμε στο γκαζον -που μας ενδιαφερει εδω περισσοτερο- το βλεπω πιο πρασινο... εγινε αυτο μονο με το saturation ή πειραξες και hue?

Παλι ομως ειναι πολυ απαλο ως χρωμα... αν αυτο ειναι ζητουμενο, ειναι καλο...σε σχεση δηλαδη με τη δευτερη φωτο, δεν εχει καποια σημαντικη διαφορα ως προς τον κορεσμο...

Το κοντραστ φαινεται οτι ειναι τσιμπημενο στα κτιρια, οπως και οτι χαθηκαν καποιες διαβαθμισεις στον ουρανο, αλλα αυτα ειναι αλλο κεφαλαιο....

Εν ολιγοις, στο δικο μου μονιτορ, δεν βλεπω καποια εντονη-χαρακτηριστικη-σημαντικη αλλαγη στο saturation του γκαζον...απλα αλλαγη αποχρωσης... στο δικο σου βλεπεις σημαντικη διαφορα? (παντα ως προς τον κορεσμο μιλαω)...
πείραξα και το saturation, το έβαλα στο -3.:143::135::136:
επίσης "απάλυνα" όλα τα χρώματα, τα "ξέπλυνα" λίγο.
κατέβασα το κόκκινο πολύ, κατέβασα λίγο το πράσινο και πολύ λίγο ανέβασα το μπλε.
έβαλα διατήρηση της συνολικής φωτεινότητας.
μετά τέντωσα το ιστόγραμμα, δίνοντας μπόλικο κοντράστ και έκοψα λίγο φως γιατί τα είχα παρακάψει.
το κοντράστ τόνισε τα χρώματα.

οπότε, το συνολικό saturation είναι σαφώς πιο χαμηλό στο αποτέλεσμα που σου έδειξα, αλλά "δείχνει" (έστω και λίγο) πιο έντονο. εν ολίγοις σου απέδειξα ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να τονίζεις τα χρώματα χωρίς να ζμπρώχνεις το saturation.:126:

Reaction score
174

:126:
Χμμ... δε νομιζω να ειναι ακριβως ετσι...το οτι το WB επηρεαζει τα χρωματα ειναι σωστο... ποιο ομως ειναι το σωστο WB :126: ? Δεν εχει απαντηθει ή μαλλον οπου εχω διαβασει εγω, προτεινουν...αυτο που αρεσει στον καθενα...

Νομιζω ειναι λιγο μπερδεμενα εδω τα πραγματα...οπως το εχω καταλαβει εγω... αλλο το ουδετερο WB και αλλο η θερμοκρασια λευκου (ή το ποσοστο τιντας ματζεντας)... δηλαδη, μπορουμε να εχουμε ουδετερο λευκο και ουδετερο μαυρο σημεια και η θερμοκρασια λευκου να ειναι απο... 2000 εως και 10000 Κ....

...νομιζω :139:

Reaction score
174

μετά τέντωσα το ιστόγραμμα, δίνοντας μπόλικο κοντράστ και έκοψα λίγο φως γιατί τα είχα παρακάψει.
το κοντράστ τόνισε τα χρώματα..:126:
Το τεντωμα του ιστογραμματος ειναι το πρωτο που κανω...
Το κοντραστ παντα επηρεαζει τον κορεσμο...
Προτιμω ομως να τον ελεγχω (τον κορεσμο) με το αναλογο εργαλειο (ετσι οποτε ρυθμιζω κοντραστ, εχω mode luminocity).

Mε ποιο προγραμμα επεξεργαζεσαι?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

Ηλία στο μόνιτόρ σου καταλαβαίνεις - συμφωνείς με τα σχόλιά μου για τα χρώματα στις φωτός της ανιψιάς μου? τα βλέπεις σωστά τα χρώματα στην τελευταία?

τα βλέπεις "λάθος" στις άλλες?

εσύ, προσωπικά δηλαδή, ποια φωτό θα προτιμούσες?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

Mε ποιο προγραμμα επεξεργαζεσαι?
χρησιμοποιώ μόνο το software που ήταν πακέτο με τη μηχανή, το Olympus Viewer 2 και το παλιότερο Olympus Master 2.

To fotoshop μου τη σπάει...:143::135: (αλλά σε στιγμές δύσκολες, σε συγκεκριμένες δουλειές, είναι ΤΟ εργαλείο - δυστυχώς)

Reaction score
174
Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon EF 85 f1,8 USM

Αν καταλαβαινω καλα, και εννοεις να πηγαινεις με τα νουμερα μονο ειναι απολυτα σωστο, δεν υπαρχει καμια διαφορα , ισα ισα ειναι πιο σωστο απ την οθονη, ασχετα αν ειναι καλιμπραρισμενη η οχι, ασχετα πως το βλεπεις.

εχω δει καποιους να το κανουν αλλα περισσοτερο στις γραφικες τεχνες , ανθρωπους που ασχολουνται 30 κ βαλε χρονια με διαχωρισμους κι εκτυπωσεις....

του λες τι ποσοστο χρωματος εχει κ σ απανταει με τη μια...:138:
Με τα νουμερα παω, τουλαχιστον οπου μπορω δηλαδη μονο στο λευκο μαυρο σημειο...

Αρα, αφου το λες κι εσυ, για το χρωμα, ο θεος βοηθος αφου για να κλεισουμε 30 χρονια στις γραφικες τεχνες, μας λειπουν... αλλα 29,9 :142:

Παντως ειναι πολυ γατονια αυτοι οντως... εχω γνωρισει αρκετους λογω προτερης δουλειας... δεν ξερω αν ειναι ταλεντο ή αν μαθαινεται...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.515

Ωστοσο, αν αναφερεσαι στο ACR και στο photoshop, οποτε πειραζω το vibrance το παω στο +25 (και στα δυο προγραμματα) και το saturation κοντα στο +5 με +10 (τοσο στο ACR οσο και στο φωτοσοπ)... οποτε καταλαβαινεις για τι ρυθμιση μιλαμε...:142:
+25???
Α εσύ το ξεσκίζεις κανονικά. Το αύτωσες και ψόφησε.
+7 το πολύ 8 στο vibrance, κορεσμό αναλόγως από 2-3 μέχρι 6-7 εάν είναι πολύ μουντή η εικόνα.

Reaction score
174
Απάντηση: Re: Canon EF 85 f1,8 USM

Θα με τραβούσε; Αν τις έβλεπα δίπλα-δίπλα, θα έλεγα ότι η στην πρώτη τα χρώματα είναι υπερκορεσμένα, ψεύτικα, ζωγραφιά, μου αρέσει να την κοιτάω, ενώ η του Κώστα μια αναπαράσταση του πραγματικού γεγονότος (χεχε, επίτηδες το είπα έτσι!)

Οπως και να το ειπες εμενα μ αρεσε...:128: ο σκοπος επετευχθη (αφου σου αρεσει να την κοιτας)...:119:

Reaction score
174

+25???
Α εσύ το ξεσκίζεις κανονικά. Το αύτωσες και ψόφησε.
+7 το πολύ 8 στο vibrance, κορεσμό αναλόγως από 2-3 μέχρι 6-7 εάν είναι πολύ μουντή η εικόνα.

Εεεε ειπαμε... εδω εχει βαριες συνεφιες....:116:

Reaction score
174

Ηλία στο μόνιτόρ σου καταλαβαίνεις - συμφωνείς με τα σχόλιά μου για τα χρώματα στις φωτός της ανιψιάς μου? τα βλέπεις σωστά τα χρώματα στην τελευταία?

τα βλέπεις "λάθος" στις άλλες?

εσύ, προσωπικά δηλαδή, ποια φωτό θα προτιμούσες?
Σαφως εχουν διαφορες χρωματικες με τις δυο τελευταιες να ειναι πιο σωστες... οχι ομως και οτι δεν σηκωνουν περισσοτερο χρωμα (το οποιο δεν σημαινει οτι θα ειναι και λαθος χρωμα)...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.856
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss