Contrast ratio αλήθειες και μπλόφες.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664
Απάντηση: Re: Contrast ratio αλήθειες και μπλόφες.

Μέθοδος 2 μέτρησης του contrast ratio.

Μία απλή και με αρκετή προσέγγιση μέθοδος για την μέτρηση του contrast ratio είναι με την χρησιμοποίηση μιας SLR φωτογραφικής κάμερας.

Με σταθερά iso π.χ 1600 και σταθερό διάφραγμα της μηχανής, π.χ 5,6 μετράμε το χρόνο έκθεσης για το μαύρο καρέ, ας πούμε πως είναι 1 /1. Μετά μεταβάλλοντας τον χρόνο έκθεσης φωτομετρούμε για το λευκό καρέ, έστω πως τον βρίσκουμε 1/128, δηλ. 7 EV διαφορά. Αυτό αντιστοιχεί σε 7 στόπ διαφορά. Άρα CR 128/1.

Άν η κάμερα έχει και υποδιαιρέσεις 1/3 του στόπ βγάζουμε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σημ. Οι αριθμοί που χρησιμοποίησα είναι ενδεικτικοί και η μέθοδος δεν είναι ακριβείας, αλλά μας δίνει μία κατά προσέγγιση τάξη μεγέθους, αν δεν διαθέτουμε φωτόμετρο.
Δεν ξέρω αν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, αλλά το ζήτημα της Θεωρίας Ενοποιημένων... Φωτομέτρων με είχε απασχολήσει κι εμένα παλιότερα. Είχα φτιάξει μάλιστα και μια προέκταση στο γνωστό Υπολογιστή Φωτεινότητας και είχα μελετήσει μαθηματικά το ζήτημα.
Το συμπέρασμα στο οποίο είχα καταλήξει, ήταν ότι η ακρίβεια της κλίμακας του φωτόμετρου της κάμερας είναι επαρκής μόνο για μια χονδρική μέτρηση φωτεινότητας και κατά συνέπεια εντελώς ανεπαρκής για αξιόπιστο υπολογισμό του λόγου αντίθεσης. Και αυτό ακόμα και στην περίπτωση που το φωτόμετρο της μηχανής -ή του χεριού- μετράει σε κλίμακα EV, με ακρίβεια δεκάτου.

Αν πάντως κάποιος ενδιαφέρεται για την εν λόγω προσθήκη, την έχω ανεβάσει εδώ.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Contrast ratio αλήθειες και μπλόφες.

Δεν ξέρω αν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, αλλά το ζήτημα της Θεωρίας Ενοποιημένων... Φωτομέτρων με είχε απασχολήσει κι εμένα παλιότερα. Είχα φτιάξει μάλιστα και μια προέκταση στο γνωστό Υπολογιστή Φωτεινότητας και είχα μελετήσει μαθηματικά το ζήτημα.
Το συμπέρασμα στο οποίο είχα καταλήξει, ήταν ότι η ακρίβεια της κλίμακας του φωτόμετρου της κάμερας είναι επαρκής μόνο για μια χονδρική μέτρηση φωτεινότητας και κατά συνέπεια εντελώς ανεπαρκής για αξιόπιστο υπολογισμό του λόγου αντίθεσης. Και αυτό ακόμα και στην περίπτωση που το φωτόμετρο της μηχανής -ή του χεριού- μετράει σε κλίμακα EV, με ακρίβεια δεκάτου.

Αν πάντως κάποιος ενδιαφέρεται για την εν λόγω προσθήκη, την έχω ανεβάσει εδώ.
Και βέβαια έχεις δίκιο για την ακρίβεια γιαυτό και το τόνισα πως είναι ενδεικτική η τιμή και για κάποιον που δεν έχει φωτόμετρο.

Όσο καλύτερο και ακριβές είναι το φωτόμετρο της μηχανής και όσο μεγαλύτερη υποδιαίρεση σε EV έχει, τόσο καλύτερα. Αλλά και πάλι είναι μια απλή ενδεικτική τιμή που απλά μας δίνει τάξη μεγέθους. Για κάποιον όμως που δεν διαθέτει φωτόμετρο ακριβείας κάτι λέει.

http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value

http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast_ratio.php

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.922
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv