DAB+ στην Ελλάδα - Ξεκίνησε να εκπέμπει το ψηφιακό ραδιόφωνο στην Αθήνα

Μηνύματα
4.365
Reaction score
4.234
Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου η πρώτη εκπομπή στην μπάντα του ψηφιακού ραδιοφώνου από την Ελληνική Ραδιοφωνία. Από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στον Υμηττό ξεκίνησαν να εκπέμπουν 7 ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ στο κανάλι 12C της ψηφιακής ραδιοφωνικής μπάντας DAB+. Η λήψη είναι δυνατή εντός του λεκανοπεδίου Αττικής με ειδικούς ψηφιακούς ραδιοφωνικούς δέκτες που διαθέτουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

https://www.radiofono.gr/node/45066
 

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Μηνύματα
2.301
Reaction score
7.776
Δε βλεπω να πιανει τιποτα.
Επιασε κανεις?
 


Μηνύματα
958
Reaction score
2.426
Χα Χα Χα
Μου αρεσει που το 2008 πηρα κι εγω ενα dab tuner.
Τωρα που βγηκε η πρωτη εκπομπη στον αερα εγω δεν το εχω.........
Ελλαδα αδιορθωτη......
 



Μηνύματα
1.469
Reaction score
1.407
Χα Χα Χα
Μου αρεσει που το 2008 πηρα κι εγω ενα dab tuner.
Τωρα που βγηκε η πρωτη εκπομπη στον αερα εγω δεν το εχω.........
Ελλαδα αδιορθωτη......
Εγώ που είχα πάρει το alpine με δέκτη dab το 2002!!!! 15 χρόνια πριν...tragic
 

papavmax

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.079
Reaction score
1.600
Xαλκιδα παντως τιποτα ουτε στο harman ουτε στο marantz και η πλακα ειναι οτι το dab fm εχει ξεκινησει απο το 1995 με πρωτο το radio bbc να εκμπεμπει σε Dab!
Mια λεπτομερεια επισης ειναι οτι οι δεκτες Dab δεν μπορουν να λαμβανουν σηματα Dab+

Το DAB είναι πιο αποδοτικό στη χρήση του φάσματος από το αναλογικό ραδιόφωνο FM και έτσι μπορεί να προσφέρει περισσότερες ραδιοφωνικές υπηρεσίες για το ίδιο δεδομένο εύρος ζώνης. Το DAB είναι πιο ανθεκτικό όσον αφορά τον θόρυβο και τη διαφυγή πολλαπλών διαδρομών για την κινητή ακρόαση [3], δεδομένου ότι η ποιότητα λήψης DAB αποικοδομείται γρήγορα όταν η ένταση του σήματος πέφτει κάτω από ένα κρίσιμο όριο, ενώ η ποιότητα λήψης FM υποβαθμίζεται αργά με το μειούμενο σήμα.

Η αρχική έκδοση του DAB χρησιμοποίησε τον κωδικοποιητή ήχου MP2 . Μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2007, ονομάζεται DAB + , ο οποίος χρησιμοποιεί τον κωδικοποιητή ήχου HE-AAC v2. Το DAB δεν είναι συμβατό προς τα εμπρός με το DAB +, πράγμα που σημαίνει ότι οι δέκτες DAB μόνο δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν εκπομπές DAB +. [4] Ωστόσο, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να αναμειγνύουν τα προγράμματα DAB και DAB + στο εσωτερικό της ίδιας μετάδοσης και έτσι να κάνουν προοδευτική μετάβαση στο DAB +. Το DAB + είναι περίπου διπλάσιο από το DAB και πιο ισχυρό.
 

Attachments



Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.407
Reaction score
50.360
Αθήνα κέντρο με Harman Cardon tu 970, δεν έπιασα τίποτε

Είναι dab και όχι dab+
 



Μηνύματα
339
Reaction score
1.203
Σήμα που πάει και έρχεται, όπως και οπότε γουστάρει.
Ήχος καθαρός και γεμάτος, αλλά, ένταση ανεπαρκής.
Διαφορά 15 κλικ στο ποτενσιόμετρο για να έχει ίδια απόδοση με την μετάδοση στα FM.
Το πρώτο κανάλι μεταδίδεται σε 136kbps, όλα τα υπόλοιπα σε 128kbps.
IMG_20180108_122138.png
IMG_20180108_093125.png
 


Μηνύματα
4.365
Reaction score
4.234
γιατι το λες αυτο?

ειναι γνωστο πως σε αυτη την χωρα ολα δουλευουν με προγραμματισμο και οργανωση .... και κυριως να δουλευει το εμποριο.

βλεπε dab και εμεις παμε σε dab+
βλεπε dvb -t και τωρα παμε σε dvb-t2
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.443
Πήγα στο αυτοκίνητο που έχει εργοστασιακό DAB, δε βρίσκει τίποτα. :rolleyes::D
 


papavmax

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.079
Reaction score
1.600
Ωραιο το Dab+ για πειραματiισμο ομως θα μεινω στο ταπεινο network player
Ας ελπιζουμε οτι θα αλλαξουν ρυθμιση και θα εκμπεμπει και σε απλο dab
διαβαζω στο ιντερνετ οτι σε πολλες χωρες εξω γινετε!

Το DAB δεν είναι συμβατό προς τα εμπρός με το DAB +, πράγμα που σημαίνει ότι οι δέκτες DAB μόνο δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν εκπομπές DAB +. [4] Ωστόσο, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να αναμειγνύουν τα προγράμματα DAB και DAB + στο εσωτερικό της ίδιας μετάδοσης και έτσι να κάνουν προοδευτική μετάβαση στο DAB +. Το DAB + είναι περίπου διπλάσιο από το DAB και πιο ισχυρό.
[DOUBLEPOST=1515436018][/DOUBLEPOST]Και μερικες χρησιμες πληρ

Η πρώτη γενιά DAB χρησιμοποιεί τον κωδικοποιητή ήχου MPEG-1 Audio Layer II (MP2), ο οποίος έχει λιγότερο αποτελεσματική συμπίεση από τους νεότερους κωδικοποιητές. Το τυπικό bitrate για τα προγράμματα DAB είναι μόνο 128 kbit / s, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο DAB να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ήχου από το FM, προκαλώντας μια σειρά καταγγελιών στην κοινότητα των audiophile. [13] Όπως συμβαίνει με το DAB + ή το T-DMB στην Ευρώπη, το ραδιόφωνο FM HD χρησιμοποιεί έναν κωδικοποιητή που βασίζεται στο πρότυπο MPEG-4 HE-AAC .

Ποιότητα ήχου
Δείτε επίσης: ποιότητα MP2
Οι αρχικοί στόχοι της μετατροπής σε ψηφιακή μετάδοση ήταν να επιτρέπουν την υψηλότερη πιστότητα , περισσότερους σταθμούς και περισσότερη αντίσταση στον θόρυβο, παρεμβολή συν-καναλιού και πολλαπλή διαδρομή από ό, τι στο αναλογικό ραδιόφωνο FM. Ωστόσο, οι κορυφαίες χώρες στην εφαρμογή του DAB σε στερεοφωνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς χρησιμοποιούν συμπίεση σε τέτοιο βαθμό ώστε να παράγουν χαμηλότερη ποιότητα ήχου από αυτή που λαμβάνεται από μη κινητές εκπομπές FM. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα ρυθμού μετάδοσης δεδομένων είναι πολύ χαμηλά για τον κωδικοποιητή ήχου MPEG Layer 2 για την παροχή υψηλής ποιότητας πιστότητας ήχου. [14]

Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του BBC αναφέρει ότι τουλάχιστον 192 kbit / s είναι απαραίτητο για μια στερεοφωνική εκπομπή υψηλής πιστότητας:

Μια τιμή 256 kbit / s έχει κριθεί ότι παρέχει ένα υψηλής ποιότητας στερεοφωνικό σήμα εκπομπής. Εντούτοις, μια μικρή μείωση στα 224 kbit / s είναι συχνά επαρκής και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει αποδεκτή μια περαιτέρω μείωση στα 192 kbit / s, ειδικά εάν η απόλυση στο στερεοφωνικό σήμα εκμεταλλεύεται μια διαδικασία " '(για παράδειγμα, ορισμένοι ήχοι που εμφανίζονται στο κέντρο της στερεοφωνικής εικόνας δεν χρειάζεται να αποστέλλονται δύο φορές). Στα 192 kbit / s, είναι σχετικά εύκολο να ακούσετε τις ατέλειες σε κρίσιμο ηχητικό υλικό.


Ποιότητα λήψης
Το πρότυπο DAB ενσωματώνει χαρακτηριστικά για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της εξασθένησης πολλαπλών διαδρομών και του θορύβου του σήματος , οι οποίες πλήττουν υπάρχοντα αναλογικά συστήματα.

Επίσης, καθώς το DAB μεταδίδει ψηφιακό ήχο, δεν υπάρχει σάπιο με ασθενές σήμα, το οποίο μπορεί να συμβεί στο FM. Εντούτοις, τα ραδιόφωνα στο περιθώριο ενός σήματος DAB, μπορεί να βιώσουν έναν ήχο "φουσκωμένης λάσπης" που διακόπτει τον ήχο ή την ακουστική αποκοπή.

Λόγω της ευαισθησίας στη μετατόπιση Doppler σε συνδυασμό με τη πολλαπλή διάδοση , η περιοχή λήψης DAB (αλλά όχι η ποιότητα ήχου) μειώνεται όταν οι ταχύτητες ταξιδιού ξεπερνούν τα 120 με 200 km / h, ανάλογα με τη συχνότητα φορέα.

Μειονεκτήματα του DAB
Ποιότητα λήψης
Η ποιότητα της λήψης κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου ανάπτυξης του DAB ήταν κακή ακόμα και για τους ανθρώπους που ζουν καλά στην περιοχή κάλυψης. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η παλαιά έκδοση του DAB χρησιμοποιεί αδύναμη κωδικοποίηση διόρθωσης σφαλμάτων , έτσι ώστε όταν υπάρχουν πολλά σφάλματα με τα ληφθέντα δεδομένα, δεν μπορούν να διορθωθούν αρκετά σφάλματα και εμφανίζεται ένας ήχος "bubbling mud". Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί πλήρης απώλεια σήματος. Αυτή η κατάσταση βελτιώθηκε στο νέο πρότυπο DAB (DAB +, που περιγράφεται παρακάτω) που χρησιμοποιεί ισχυρότερη κωδικοποίηση διόρθωσης σφαλμάτων και κατασκευάζονται επιπλέον πομποί. Όπως και με το DVB-T, όταν το σήμα είναι αδύναμο ή παίρνει παρεμβολές, δεν θα λειτουργήσει καθόλου.

Δεδομένου ότι το DAB δεν είναι συμβατό προς τα εμπρός με το DAB +, οι παλαιότεροι δέκτες DAB δεν μπορούν να λαμβάνουν εκπομπές DAB +. Ωστόσο, οι δέκτες DAB που θα είναι σε θέση να λάβουν το νέο πρότυπο DAB + μέσω αναβάθμισης υλικολογισμικού ξεκίνησαν να πωλούνται τον Ιούλιο του 2007. Εάν ένας δέκτης είναι συμβατός με DAB +, θα υπάρχει ένα σημάδι στη συσκευασία του προϊόντος.

Το νέο πρότυπο DAB + έχει υιοθετήσει τον κωδικοποιητή ήχου version 2 της HE-AAC , κοινώς γνωστός ως AAC + ή aacPlus. Το AAC + είναι περίπου τριπλάσιο αποτελεσματικό από το απλο DAB, γεγονός που σημαίνει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που χρησιμοποιούν το DAB + είναι σε θέση να παρέχουν πολύ υψηλότερη ποιότητα ήχου ή πολύ περισσότερους σταθμούς από ό, τι μπορούν σε DAB ή συνδυασμό υψηλότερης ποιότητας ήχου και περισσότερους σταθμούς.
 

Μηνύματα
18.920
Reaction score
13.302
γιατι το λες αυτο?

ειναι γνωστο πως σε αυτη την χωρα ολα δουλευουν με προγραμματισμο και οργανωση .... και κυριως να δουλευει το εμποριο.

βλεπε dab και εμεις παμε σε dab+
βλεπε dvb -t και τωρα παμε σε dvb-t2
Μόνο που ποτέ δεν είχαμε DAB, πέρα από κάποιες δοκιμές πριν 10+ χρόνια στην Αθήνα. Όσοι έχουν ραδιόφωνα DAB, τα αγόρασαν είτε γιατί περίμεναν κάποια στιγμή ψηφιακό ραδιόφωνο (πόσοι να το έκαναν για το λόγο αυτό), είτε οι συσκευές αυτές έχουν και άλλες λειτουργίες λήψης (fm, internet radio...). Δεν είναι ίδιο με την ψηφιακή τηλεόραση, που ξεκίνησε με DVB-T και θα πάει σε DVB-T2 κάποια στιγμή...
 

papavmax

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.079
Reaction score
1.600
Μηπως εχουμε κανενα νεο απο την εκμπομπη Dab+ στην αθηνα? οι αθηναιοι πιανουν τιποτα?

Εχω ενα νετγουρκ πλευερ marantz νομιζα οτι ο δεκτης ηταν μονο Dab ομως εριξα μια ματια στο μανιουαλ του και ειδα οτι ειναι και Dab+ εκανα μια αναζητηση αλλα τιποτα, μηπως χρειαζεται και αναμετοδοτη για χαλκιδα και δεν ειναι τελικα τοσο ισχυρο σημα το Dab+ ?

Ασχετο αλλα στα fm με εξωτερικη κεραια διπολο που εχω πιανω πεντακαθαρα στην χαλκιδα cosmos 93,6 και best 92.6
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.306
Μηνύματα
2.858.032
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top