Featured Direct drive για σπίτι?

Reaction score
12
Πρώην κάτοχος και εγώ αυτού του μηχανήματος. Συμφωνώ απόλυτα στο τι είναι. Πραγματικό σανίδι και τίποτα άλλο. Δεν έχεις παρά να χτυπήσεις με το χέρι σου ελαφρα το έπιπλο που το έχεις τοποθετήσει και θα καταλάβεις. (Κατά την αναπαραγωγή εννοείται).
Αν δεις δε από κοντά ένα technics θα καταλάβεις αμέσως την διαφορά σε ποιότητα κατασκευής, κλπ. Από την κατασκευή αυτή, κρατάς μόνο την blue.
Το κακό είναι πως πήρα την blue μόνο το stylus. υπάρχει spare το υπόλοιπο κομμάτι? Με το 1500c θα μπορούσα σίγουρα να τη χρησιμοποιήσω

Reaction score
1.834
Το κακό είναι πως πήρα την blue μόνο το stylus. υπάρχει spare το υπόλοιπο κομμάτι? Με το 1500c θα μπορούσα σίγουρα να τη χρησιμοποιήσω
Ο generator της κεφαλής είναι ίδιος για την Red και την Blue. Άρα δεν χάνεις τίποτα. Όσο για την ακρόαση με καπάκι σε καμμία περίπτωση για ποιοτική ακρόαση... Το καπάκι δρα σαν συλλέκτης airborne vibrations, ιδίως σε υψηλές εντάσεις, που μεταφέρονται μέσω των μεντεσέδων στο plinth. Άρα πλεονέκτημα είναι το αποσπώμενο καπάκι. Στην όλη τελετουργία της ακρόασης με πικάπ δεν είναι και κάτι σημαντικό να βάζεις και να βγάζεις το καπάκι.

ika

News
Reaction score
17.871
εκτός από το καπάκι, οι δονήσεις από τον αέρα επηρεάζουν και τον βραχίονα απ' ευθείας όταν λείπει το καπάκι

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
45.193
...οτι είχε χαμηλο το πικαπ (και μαλιστα τοσο ωστε να εχει παρεμβολές) αυτο που το βαζεις? 🐒

• Like
Reactions: ika

Reaction score
1.834
Δεν αληθεύει αυτό...Ο βραχίονας είναι ευαίσθητος κυρίως σε groundborne vibrations και πολύ λιγότερο στους αερομεταφερόμενους. Οι χαμηλές συχνότητες θα επηρεάσουν κυρίως ότι έχει μεγάλη επιφάνεια, πχ. καπάκι, plinth και μέσω αυτών θα επηρεαστεί και ο βραχίονας-κεφαλή. Κάντε ένα απλό πείραμα. Βάλτε το πικάπ σε ένα μια βάση με μεγάλη μάζα ή στηρίξτε το στον τοίχο. Θα δείτε ότι στην ίδια ένταση θα επηρεαστεί πολύ λιγότερο στην παραπάνω περίπτωση, γιατί έχουν περιοριστεί οι groundborne vibrations.

ika

News
Reaction score
17.871
...οτι είχε χαμηλο το πικαπ (και μαλιστα τοσο ωστε να εχει παρεμβολές) αυτο που το βαζεις? 🐒
Γι' αυτό κατέληξε σε σομόν πετσέτα. Με άλλα χρώματα δεν θ' απέδωσε η απόσβεση....
:dance2:

Δεν αληθεύει αυτό...Ο βραχίονας είναι ευαίσθητος κυρίως σε groundborne vibrations και πολύ λιγότερο στους αερομεταφερόμενους. Οι χαμηλές συχνότητες θα επηρεάσουν κυρίως ότι έχει μεγάλη επιφάνεια, πχ. καπάκι, plinth και μέσω αυτών θα επηρεαστεί και ο βραχίονας-κεφαλή. Κάντε ένα απλό πείραμα. Βάλτε το πικάπ σε ένα μια βάση με μεγάλη μάζα ή στηρίξτε το στον τοίχο. Θα δείτε ότι στην ίδια ένταση θα επηρεαστεί πολύ λιγότερο στην παραπάνω περίπτωση, γιατί έχουν περιοριστεί οι groundborne vibrations.
Επειδή είχα πικάπ, με χαμηλής μάζας βραχίονα, με υψηλής ενδοτικότητας κεφαλή και με πολύ βαρύ καπάκι πλεξιγκλάς, τα έχω ζήσει όλα.
Γιατί ο βραχίονας είναι ευαίσθητος μόνο στην μηχανική ανάδραση και όχι και στην αερομεταφερόμενη?
Γιατί υπάρχουν βραχίονες με απόσβεση σιλικόνης?
Η τοποθέτηση του πικάπ στον χώρο μετράει, αλλά η μετακίνηση του αέρας στις χαμηλές συχνότητες, δονει τόσο το καπάκι όσο και τον βραχίονα/κεφαλή όταν δεν υπάρχει καπάκι.

Last edited:

Reaction score
30.287
Είναι λάθος αυτά που γράφεις.
Ο Βραχίονας είναι πολύ πιό αναίσθητος σε resonances συγκριτικά με το καπάκι , που έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια και ως εκ τούτου συντονίζει πολύ πιό εύκολα.
Για να φτάσει στο σημείο μικροφωνισμού ο βραχίονας , αν ποτέ φτάσει , θα πρέπει να βαράνε τα ηχεία 125db ακριβώς δίπλα του και να τον στοχεύουν .
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

ika

News
Reaction score
17.871
Townshend.png

*Φαίνεται ήμουν άτυχος με LUXMAN PD121/SME S3/881 Stanton που συντόνιζε περισσότερο με ανοιχτό καπάκι και το volume στον AU919 στην μέση και 12" woofer.

Last edited:

Reaction score
1.834
View attachment 386223

*Φαίνεται ήμουν άτυχος με LUXMAN PD121/SME S3/881 Stanton που συντόνιζε περισσότερο με ανοιχτό καπάκι και το volume στον AU919 στην μέση και 12" woofer.
Πολύ όμορφη φωτογραφία του Towenshend Rock III που χρησιμοποιεί μπάνιο σιλικόνης για την σταθεροποίηση (damp) του βραχίονα. Το πρόβλημα που προσπάθησε ο καθηγητής Jack Dinsdale και ο Max Townshend να λύσουν ήταν:
"If the arm is undamped and has frictionless bearings, there’s nothing to restrain it; worse still, typical arm resonances at around 10Hz will only be loosely controlled. This means that the slightest provocation in the groove from warps or sudden transients will cause the arm to weave to and fro at around 10Hz in antiphase with the stylus. Such large stylus excursions will also cause the generator assembly to operate at the limits of its travel, where linearity is worst"
Ολόκληρο το άρθρο για την ιδέα πίσω από το καταπληκτικό πικάπ:

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι η χρήση σιλικόνης προσπάθησε να λύσει πρόβλημα αερομεταφερόμενων συντονισμών...
Σε ένα βραχίονα φθάνουν τρια είδη συντονισμών:
Α. Από την ίδια την κεφαλή καθώς διαβάζει τα αυλάκια και που οι κατασκευαστές προσπαθούν να λύσουν με σχήματα, εξωτικά υλικά κατασκευής και αποσβεστικά υλικά εντός του βραχίονα (ενίοτε και με χρήση σιλικόνης).
Β. Groundborn resonances που προσπαθούν να λύσουν με διάφορους τρόπους ανάρτησης και μάζα.
Γ. Airborne resonaces, που από ότι γνωρίζω τα 40+ χρόνια που ασχολούμαι με πικάπ δεν έχουν προσπαθήσει να λύσουν, γιατί είναι οι λιγότερο σημαντικοί. Σίγουρα πάντως όχι με την χρήση καπακιών...
Στα 13 τουλάχιστον πικάπ που πέρασαν από τα χέρια μου ποτέ δεν έκανα σοβαρή ακρόαση με το καπάκι πάνω στο πικάπ.
Για του λόγου το αληθές μια φωτό από τα καπάκια που βγαίνουν κατά την ακρόαση, των δύο κύριων πικάπ μου, που αντικαθιστούν τα συμβατικά με μεντεσέδες.
1000004864.jpg

Όσο για το πρόβλημα σου, μάλλον ήταν κακό ταίριασμα κεφαλής βραχίονα (κατά τη γνώμη μου ο SME III είναι ένας από τους χειρότερους βραχίονες που έχω δοκιμάσει και μακράν ο χειρότερος της SME.)
Δεν θα επεκταθώ άλλο γιατί και off topic είμαστε και θα καταλήξουμε σαν τα νήματα με τα καλώδια...
Καλή χρονιά με υγεία και ατέλειωτες ώρες ακρόασης βινυλίου που δυστυχώς δεν μπορώ να ακούσω γιατί ο γιος μου έχει εξεταστική:(

Reaction score
7.256
Το πρόβλημα είναι ότι σε έχουν φλομώσει ορισμένοι στην μπούρδα ( δεν πήγα καν τρίτη σελίδα και φυσικά δεν το λέω με κακία ή ειρωνία αλλά) όχι εσκεμμένα γιατί απλά ο κάθε ένας έχει standarts από τις εμπειρίες που κατέχει και αν σε συμβούλευα και εγώ πριν 15 χρόνια τις ίδιες λαμακίες θα σου ελεγα.
Αν είσαι χομπίστας και θέλεις να ασχοληθείς με το hifi ξέχνα τα dd.
Ψάξε λίγο τις αγγελίες στο άγιο φόρουμ μας και ρίξε μια ματιά σε ένα romance που έχει βγει πρόσφατα.
θα κλείσω και δεν ξαναγράψω ειδικά στους είρωνες που τα ξέρουν όλα και ακούν τον καλύτερο ήχο με μπέλντεν κλπ με τα λόγια ενός πολύ καλού φίλου μου. Το πικάπ είναι σαν τα ναρκωτικά. Καλύτερα να μην ασχοληθείς αλλά αν το κάνεις σοβαρά είναι μεγάλη εξάρτηση😀😀

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
35.359
Ο βραχίονας δεν συντονίζει. Η βελόνα όμως? Πολλά χρόνια πριν είχα διαβάσει ότι υπάρχει πιθανότητα να συντονίζει η κίνησή της με κάποιες συχνότητες των ηχητικών κυμάτων.

Reaction score
1.834
Ο βραχίονας δεν συντονίζει. Η βελόνα όμως? Πολλά χρόνια πριν είχα διαβάσει ότι υπάρχει πιθανότητα να συντονίζει η κίνησή της με κάποιες συχνότητες των ηχητικών κυμάτων.
Αχ ρε Σταύρο... Είπα ότι δεν θα επεκταθώ γιατί είμαστε off topic και τον άνθρωπο που ρώτησε μάλλον τον έχουμε αποθαρρύνει...
Τέλος πάντων, επειδή σε συμπαθώ, χωρίς να έχουμε γνωριστεί θα σου πω τι γνωρίζω. Όταν μιλάμε για τον «συντονισμό» μιας βελόνας πικάπ, αναφερόμαστε συνήθως στη
συχνότητα συντονισμού (resonant frequency) του συστήματος βραχίονα-κεφαλής. Η συχνότητα αυτή του συντονισμού πρέπει να βρίσκεται στην υποηχητική περιοχή, ιδανικά μεταξύ 8 Hz και 12 Hz. Και αυτό γιατί είναι αρκετά υψηλή ώστε να μην επηρεάζεται από τις παραμορφώσεις του δίσκου (wrap) ή το περπάτημα στο δωμάτιο (περίπου 6-7Hz ), αλλά αρκετά χαμηλή ώστε να μην εισέρχεται στο ακουστό φάσμα των μπάσων (πάνω από 20 Hz).
Tώρα για να έχεις πρόβλημα ιδιοσυντονισμού πρέπει να έχεις κάνει τελείως λάθος το ταίριασμα κεφαλής-βραχίονα με αποτέλεσμα η συχνότητα να περνά τα 20 Hz και να έχεις ηχεία που κατεβαίνουν τόσο κάτω (αν είναι δυνατόν...)
Αυτά από μένα εξαφανίζομαι από το νήμα γιατί αρκετά πλατίασα (παπαρολόγησα) και μάλλον κάνεις δεν ενδιαφέρεται για το OCD που έχω στην μηχανολογική τελειότητα των πικαπσσσσσ....
Καλή χρονιά.

gid

Reaction score
10.485
Καταπληκτικό δεν είναι που πρέπει να επενδύσεις χρόνο και χρήμα ΚΑΙ στο θέμα του συντονισμού; Η πλοκή χοντραίνει, η περιπέτεια συναρπάζει, οι σφυγμοί ανεβαίνουν!!! :party:

Αντί για τη βαρεμάρα το cd player που απλά... παίζει.... :roflmao:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.093
Members
38.649
Νεότερο μέλος
George195