DIY οθόνη 86" με blackout cloth

profi

Γκαντεμόσαυρος του λασπολόγου
Reaction score
1.439
Επειδή ο τοίχος μου για να έρθει σε flat κατάσταση ήθελε πάρα πολύ σκάψιμο,στοκάρισμα κ τρίψιμο,εργασίες που σε κατοικημένο σπίτι δεν γίνονται με τίποτα είπα να δοκιμάσω την λύση με το blackout.
ένα sunday project χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εργαλεία που με συγκεντρωμένα τα υλικά και με μια μικρή προεργασία βγαίνει σε μια μέρα!

ξεκινάμε λοιπόν
( για να μην γράψω κανένα τεράστιο κ βαρετό σεντόνι θα βάλω τις φωτογραφίες κ ό,τι προκύψει θα απαντήσω)

χαράζουμε με κοπίδι ώστε κ να μην σπάνε ίνες προς την καλή μας μεριά αλλά κ για να μην σκεφτόμαστε κάθε φορά αν θα κόψουμε πάνω στην γραμμή του μολυβιού ή δεξιά ή αριστερά,χαράζουμε κ πάντα απ'έξω

κ άλλη μία στην έξω μεριά κ βγάζουμε το πρώτο φύλλο του κόντρα πλακέ για να φεύγουν οι ίνες κ να βλέπουμε όταν κόβουμε

ένας βοηθός πάντα χρειάζεται

έτοιμα

άργησα πολύ να ξεκινήσω κ με πήρε μεσημέρι,μου πέρασε η χαζή ιδέα να κάνω το εσωτερικό bevel με την πλάνη χωρίς να ενοχλώ κ να χρειαστεί ένα μόνο πέρασμα από το ρούτερ αλλά το ξεπέρασα,είχα άλλα να κάνω χωρίς φασαρία,είχε κουραστεί κ ο βοηθός

οπότε κόψιμο στο βελούδο κ ένα τεστ στο πλαίσιο

Last edited by a moderator:

profi

Reaction score
1.439
ήρθε η ώρα για το ρουτερ...αν μπορείτε πείτε σε έναν μαραγκό να σας το κάνει θα γλυτώσετε κόπο,μπουσουλητά μέσα στη σκόνη,χρόνο γιατί θέλει τρία περάσματα κάθε κομμάτι ,κ φασαρία...θα πάρει από τίποτα έως λίγα ευρώ!! ήταν Σάββατο όμως κ η υπομονή μου δεν θα κράταγε μέχρι την δευτέρα...

δυστυχώς από το κάρφωμα του βελούδου κ του πανιού δεν έχω φωτογραφίες γιατί είχε πάει αργά κ ήθελα να τελειώνω,προσοχή στην φορά της πλέξης αν κάνετε ένωση στις μεγάλες πλευρές για να μην "φαίνεται"

et voila

bollocks,είχα μια κρυφή ελπίδα πως θα το αποφύγω αλλά μπά,το τέντωμα το πανιού λύγισε τις μεγάλες πλευρές κ στην μέση το κάδρο ήταν 8mm στενότερο...ευτυχώς το περίμενα κ δεν είχα καρφώσει κ τα πλάγια ( τα οποία δεν έχουν πρόβλημα αλλά δεν ήθελα να έχω να ξηλώνω κ αυτά )
τα άφησα έτσι πανί κ ξύλα να τα πούν το βράδυ αλλά τίποτα,το πανί ανένδοτο το ξύλο υποχώρησε κ άλλο!
οπότε ξήλωμα η μία πλευρά,ένα στήριγμα στην μέση κ κάρφωμα από την αρχή
and perfect to the milimeter

δεν το έκανα από την αρχή τον πίσω σκελετό γιατί δεν ήθελα να χάσω απόσταση από τον φακό,βλέπετε από εκεί που έβλεπα στις 24" με μεγαλωμένους υπότιτλους μέχρι πριν λίγες μέρες τώρα με χάλαγε να πάω από τις 86 στις 85 στον ίδιο χώρο...διανοητική καθυστέρηση ??δεν ξέρω μάλλον!!

αυτάαα...κόστος περίπου 70 ευρώ ΠΟΥ πρέπει να γίνει 75...κάντε μια χάρη στον εαυτό σας κ χρησιμοποιήστε κόλλα σε spray για το βελούδο κ όχι το καρφωτικό,θέλει πολύ λιγότερο χρόνο κ επίσης ο αντίχειράς μου είναι ακόμα πρησμένος μετά από 2 μέρες!!
οποιαδήποτε απορία στην διάθεσή σας

Δεν ξέρω αν το πιάνει η κάμερα του κινητού αλλά το μεσαίο στήριγμα φαίνεται πίσω από το πανί,σε ταινία δεν ξέρω ακόμα πως δείχνει...φταίει το πανί,δεν βρήκα blackout καλής ποιότητας σε λευκό ( αδιαφανή λευκά σε καλή ποιότητα δεν είχε,στα υπόλοιπα που ήταν τελείως αδιαφανή φαινόταν η πλέξη...αυτό ήταν ωραίο σαν χιονισμένο αλλά κάπως "see through")
αν δημιουργεί πρόβλημα θα ντύσω το ξύλο με το ίδιο πανί φαίνεται πολύ λίγο έτσι,το δοκίμασα...αν πάλι φαίνεται βλέπουμε!!

Last edited by a moderator:

profi

Reaction score
1.439
ευχαριστώ για το edit ;)
P.S : sorry για τις μουτζούρες,είναι από την camera του κινητού...δεν καθαρίζει δοκίμασα μέσα έξω!

profi

Reaction score
1.439
κ ένα update μιας κ άναψα κ τον προβολέα νωρίτερα...το μεσαίο ξύλο "δεν" φαίνεται...βλέποντας F1 φαινόταν στα ανοιχτά χρώματα με δυσκολία...κ όχι βλέποντας τον αγώνα αλλά με καρφωμένα τα μάτια στο κέντρο!!βλέποντας μια σειρά φαινόταν πολύυυυ πολύ πιο αμυδρά έως καθόλου πάλι στα ανοιχτά χρώματα,αυτό δεν ξέρω πως γίνεται μπορεί να κουράστηκαν τα μάτια μου!?!

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.634
...κάντε μια χάρη στον εαυτό σας κ χρησιμοποιήστε κόλλα σε spray για το βελούδο κ όχι το καρφωτικό,θέλει πολύ λιγότερο χρόνο κ επίσης ο αντίχειράς μου είναι ακόμα πρησμένος μετά από 2 μέρες!!!
Από προσωπική εμπειρία, η λύση του καρφωτικού είναι σαφώς ασφαλέστερη-μονιμότερη-ευκολότερη. Δοκίμασα στη δική μου κατασκευή κόλλα σε σπρέυ, αλλά το βελούδο είναι ελαστικό σαν ύφασμα, με αποτέλεσμα να μην τεντώνει σωστά. Καλύτερα λοιπόν που επέλεξες αυτή τη λύση. Εξ άλλου, μπρος στα κάλλη, τι ειν' ο πόνος. :)

Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά! :thumbsup:

profi

Reaction score
1.439
Από προσωπική εμπειρία, η λύση του καρφωτικού είναι σαφώς ασφαλέστερη-μονιμότερη-ευκολότερη. Δοκίμασα στη δική μου κατασκευή κόλλα σε σπρέυ, αλλά το βελούδο είναι ελαστικό σαν ύφασμα, με αποτέλεσμα να μην τεντώνει σωστά. Καλύτερα λοιπόν που επέλεξες αυτή τη λύση. Εξ άλλου, μπρος στα κάλλη, τι ειν' ο πόνος. :)

Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά! :thumbsup:
Για τα ευκολότερη αμφιβάλλω αλλά σε συνδυασμό με το μονιμότερη ασφαλέστερη συμφωνώ με την όλη τριάδα!δεν ήξερα ότι δεν τεντώνει σωστά!
φυσικά αν είναι μετά το spray με το που βάλεις μια σκούπα να το καθαρίσεις να γίνει σαν γκοφρέ κ να πρέπει να τα κάνεις όλα από την αρχή,είναι ευκολότερο το καρφωτικό!
οπότε κατά τύχη έκανα το σωστό!το έκανα κ στα κρυφά δεν ρώτησα την πηγή πληροφοριών :oops::oops::oops:
μπορεί να φταίει κ αυτό που έχω εγώ,να είναι αδύναμο γιατί είχα κ σφυράκι δίπλα!( εργονομικό δεν είναι σίγουρα)!
Επίσης αναρωτιόμουνα χθές τι σημαντικό έχω ξεχάσει να γράψω κ μου το θύμισες...αν δοκιμάσει κανείς με κόλλα (spray βενζινόκολλα κτλ ) πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι κ να το αφήσει ένα βράδυ σε περίπτωση που ποτίζει το ύφασμα κ γίνει χάλια!
Η εμπειρία λοιπόν λέει ΚΑΡΦΩΤΙΚΟ...go with it!
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια κ περισσότερο για το input!!

Reaction score
362
Συγχαρητήρια για την εξαιρετική σου δουλειά!
Δεν κατάλαβα καλά αλλά το ρούτερ χρησιμοποιήθηκε για να κοπεί "φαλτσογωνιά" ή "στρογγυλεμένο" το ξύλινο πλαίσιο στην εσωτερική περίμετρο ώστε να μη φαίνεται η κόχη του ξύλου κάτω από το πανί;

Εκτός από τη λύση τεντωμένου πανιού σε πλαίσιο έχω βρεί πολύ αποδοτική τη χρήση πλάκας λευκής μελαμίνης πάχους 8 χιλιοστών για λόγους βάρους, ή και 16αριού αν το βάρος δεν είναι πρόβλημα. Στερέωση του λεπτότερου φύλλου πάχους 8mm σε ξύλινο πλαίσιο ή του 16αριού απευθείας πάνω στον τοίχο. Με την προϋπόθεση ότι δεν χρειάζεστε κάποια οθόνη με gain. Σε αντιπαράθεση ενός περισέματος από τα ράφια της ντουλάπας κοινής λευκής μελαμίνης με διάφορα δείγματα πανιών Da-Lite και Stewart η ταπεινή μελαμίνη ήταν αξιοπρεπέστατη για να μη πώ ότι οι διαφορές ήταν απειροελάχιστες. Και χωρίς ζαρώματα. Πρέπει όμως να πάτε σε ξυλέμπορο και να διαλέξετε μία πεντακάθαρη πλάκα που θα πρέπει να σας τη φέρουν σπίτι. Οι διαστάσεις είναι 366x183 εκατοστά. Π.χ: http://www.elwood.gr/content/μελαμίνες

(Ο βοηθός σούπερ! Τον έχεις με μεροκάματο συν ΙΚΑ;)

profi

Reaction score
1.439
Ευχαριστώ :)
Αν κατάλαβα τι εννοείς ναι το ρούτερ χρησιμοποιήθηκε για την "φαλτσογωνιά"...το ξύλο πίσω από το πανί δεν φαίνεται,το βελούδο είναι τυλιγμένο κ καρφωμένο στην πίσω πλευρά!δεν κόβεται τόσο καθαρά ώστε να καλύψει κανείς την μπροστινή πλευρά μόνο!

Αυτό με την μελαμίνη που λες το έχει κάνει το μέλος Μελίδης Μιχάλης κ έχει ανοίξει κ θέμα στους προβολείς!
προτίμησα το πανί για καθαρά κομπλεξικούς λόγους,ήθελα απλά κάτι μεγαλύτερο από το μονιτορ μου κ να μοιάζει με κανονική σταθερή οθόνη :).στην πράξη πιστεύω είναι χειρότερη από την μελαμίνη ή τον τοίχο μου μιας κ περνάει ελάχιστο φως από πίσω ( με κανονικό blackout δεν περνάει).
δεν νομίζω όμως πως έχει νόημα να μιλάμε για ποιότητα απεικόνισης σε DIY λύσεις ( black out,black widow,μελαμίνη,φορμάικα κτλ)...το κάνει κάποιος για οικονομικούς λόγους,για την χαρά,γιατί έβαψε απλά τον τοίχο του κ δεν φαίνεται στο σαλόνι... κ στο τέλος έχει κάτι που δεν βγάζει μάτια and floats his boat nicely ...η σύγκριση με τις κανονικές πιστεύω είναι μάταιη!!

όσο για τον βοηθό...ποιό ΙΚΑ,ιδιωτική πλήρης κάλυψη,σταθερό μισθό κ βασιλικές παροχές ;)

P.S:πήρα καρφωτικό,ένα απλό stanley,η μέρα με την νύχτα σε σχέση με το αρχαίο generic!

Reaction score
1
μπραβο φιλε ,πολυ καλη δουλεια!οτι εχει σχεση με diy το λατρευω. Αυτο το blackout cloth,ειναι ειδικο πανι γαι βιντεοπροβολες; ηθελα να φτιαξω κι εγω μονος μου μια δευτερη οθονη για το δωματιο,κι ειχα σκεφτει υφασμα για καμβα,το ειχα δοκιμασει απο ενα κομματι που ειχα κι εδειχνε μια χαρα.Οποιαδηποτε συμβουλη καλοδεχουμενη!

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.634
To ύφασμα blackout (ουσιαστικά πλαστικό) ειίναι αυτό που τοποθετείται στην πίσω πλευρά μιας κουρτίνας ώστε να επιτευχθεί συσκότιση.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.590
Blackout είναι ύφασμα για ρολά συσκότισης επενδεδυμένο με λευκό πλαστικό απο πίσω. Ανάποδα είναι πανί προβολής. :)

Grrrrr, roooose! >:(

profi

Reaction score
1.439
Ψυχραιμία παρακαλώ :)
sonikos όπως στα είπαν,πολλά είναι ίδια κ από τις 2 πλευρές τους.
ό,τι άλλη πληροφορία χρειάζεσαι,ρώτα!

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος