DSLR ή bridge για αρχή;

Μηνύματα
476
Reaction score
298
Απάντηση: Re: DSLR ή bridge για αρχή;

Μην μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις χαρακτηριστικά μεταξύ (d)SLR και mirrorless. Όχι, γιατί είναι κατώτερες οι dslr ή το αντίθετο, αλλά επειδή η διαφορά ανάμεσα στις μηχανές με καθρεφτη και τις mirrorless σ'εργονομία και χρήση είναι τόσο μεγάλη που τα τεχνικά χαρακτηριστικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Δηλαδή, η διαφορά των 20 με τα 10mpixel ( τυχαίο το παράδειγμα ) δεν έχει καμία σημασία μπροστά στη διαφορά του να φωτογραφίζεις καδράροντας μέσα απο το οφθαλμοσκόμιο απο το να φωτογραφίζεις βλέποντας μια οθόνη.
 


Μηνύματα
476
Reaction score
298
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Όχι, πιστεύω πως σε πολλούς ταιριάζουν οι mirrorless για τους λόγους εργονομίας / λειτουργίας που ανέφερα. Αποφάσισε πρώτα αν θες να βλέπεις οθόνη ή μέσα απο το φακό σου όταν φωτογραφίζεις και στη συνέχεια θα δεις προς τα πού θα κινηθείς.
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Re: Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

το πρόβλημα είναι ότι ενώ έχω χρήματα (που μπορούν να φτάσουν τα 500 ευρώ), λόγω των εποχών που ζούμε διστάζω να τα δώσω (ντρέπομαι ένα πράγμα). Μια bridge για παράδειγμα στα 300 ευρώ μου δίναι μεγάλο σχετικό ζουμ και πιο σημαντικά δεν απαιτεί νεα ανοίγματα στο μέλλον (έδωσα 300 και αυτό είναι όλο). Mia dslr ή μια mirorrless με 300-400 ευρώ παίρνω ένα χ σώμα αλλά με φακό που δεν τα κάνει όλα και ουσιαστικά μου ανοίγει την όρεξη και για άλλα μελλοντικά έξοδα. Το συζήτησα λίγο και με την σύντροφο και ενώ δεν έχει πρόβλημα για το μέγεθος και θα ήθελα κάποια στιγμή να μάθει 1-2 πράγματα για τη φωτογραφία (περισσότερο νομίζω επιλογή θέματος φωτογραφίας, χρήση σωστού φωτισμού) δεν θα ήθελα να λιώσει ενώ και αυτή συμμερίζεται το θέμα μου με τα χρήματα.
300 ευρώ για μια μηχανή τα δίνω και τελειώνω σε σχέση με μια μηχανή dslr σκάω 300 με έναν φακό απλό αλλά για ζουμ στο μέλλον θέλει και άλλα και άλλα έχει διαφορά στις εποχές που ζούμε.

Ένα άλλα θέμα είναι η εαυσθησία στο φωτισμό, σύμφωνα με ένα φίλο αξίζει να τα σκάσω για dslr για να μπορώ να φωτογραφίζω το μωράκι μας χωρίς φλας, όταν με καλό έρθει, γιατί αυτές οι μηχανές είναι αρκετά πιο ευαίσθητες στον μη καλό φωτισμό. Δεν πιστεύεις όμως σήμερα ότι και μια bridgε "καλών" επιδόσεων θα μπορούσε να βγάλει και τέτοις φωτογραφίες;

Τέλος μια μπριτζ έχει πάνω ένα φακό ζουμ 16-24χ το οποίο θα βοηθάει να φωτογραφίζω το μικρό από κάποια απόσταση.

Δεν περιμένω μια απάντηση, περιμένω λίγο τη συζήτηση καφετέριας μεταξύ παρέας για ένα θέμα. Ο καφές κερασμένος

Αλέξανδρος
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.879
Reaction score
34.260
Γεια σου ρε Αλεξανδρε!

Αυτος εισαι!

Αντε, φτιαξε ενα καπουτσινο να τα πουμε...

(αν δεν εχεις, κερνα ενα νες γλυκο γαλα...)

η περιμενουμε κ τον Ορεστη κ λοιπους...
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Για μένα οι bridge είναι πεταμένα χρήματα. Το μέγεθος του αισθητήρα κάνει την διαφορά.

Ακόμη και μια μεταχειρισμένη Nikon D40 με τους δύο φακούς του κιτ (18-55 και 55-200) είναι σε άλλη κατηγορία από κάθε bridge. Άντε και έναν 50 1.8 για χαμηλούς φωτισμούς και τέλος.

Για πιο compact θα πήγαινα σε μια μεταχειρισμένη Lumix GF1 με τον φακό του kit, και τον απίστευτο 20 1.8 αργότερα.
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.879
Reaction score
34.260
δηλαδη Γιαννη, πιστευεις οτι μονο ο αισθητηρας παιζει ρολο?

δε νομιζω πως συμφωνω...

αν βαλουμε δηλαδη την ιδια φωτο , με τις ιδιες συνθηκες, με μια D40 και μια ταπεινη (!!!) Sony NEX 5N , τι πιστευεις οτι θα γινει?
 

Μηνύματα
476
Reaction score
298
Απάντηση: Re: Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;



Αλέξανδρε δεν έχεις άδικο για την ευελιξία που προσφέρουν οι compact με μεγάλο zoom. Όμως, υπάρχει και άλλου είδους ευελιξία, εκείνη του να μπορείς να φωτογραφίζεις σε ποικιλία φωτιστικών συνθηκών ( ιδίως σε χαμηλό φωτισμό ) καθώς και η ευελιξία της απομόνωσης του θέματός σου απο το φόντο μέσω ρηχού βάθους πεδίου, που την προσφέρουν μόνο ( ή σχεδόν μόνο ) οι μηχανές με εναλλάξιμους φακούς.

Αυτό που σκέφτεσαι για τα €300 της bridge δεν είναι άδικο απο την άποψη πως δεν μπορείς να επενδύσεις επιπλέον χρήματα στη μηχανή αυτή και ίσως υπάρξει κάποια αυτοσυγκράτηση. Απο την άλλη, όμως, οι bridge είναι σαν ένα laptop που ο κατασκευαστής σου λέει οτι δεν μπορείς ν'αναβαθμίσεις κανένα εξάρτημά του στο μέλλον. Απο οικονομικής άποψης, θεωρώ τις compact πιο ακριβές μακροπρόθεσμα για τον άνθρωπο που θέλει ν'ασχοληθεί πολύ με το θέμα της φωτογραφίας. Δε θέλω να σε ωθήσω σε μια αγορά που ίσως τη μετανιώσεις, δηλαδή μια dslr. Απλά σου παρουσιάζω σε κάποιο βαθμό την άλλη όψη του νομίσματος.
Τέλος κάτι που αφορά το τεράστιο zoom: το θεωρώ υπερτιμημένο για κάποιον που θ'ασχοληθεί με τη Φωτογραφία. Δηλαδή τα χιλιοστά άνω των 150 ( χοντρικά μετά το x6 zoom ) πιστεύω πως αφορά πολύ συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας ( αθλητική φωτογραφία ή άγρια φύση ) και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό. Εναλλακτικά οι μόνες φωτογραφίες με τόσο μεγάλη εστιακή απόσταση πιστεύω πως χρειάζονται σ'εκδρομικού τύπου, αναμνηστικές, φωτογραφίες οι οποίες δεν χάθηκε ο κόσμος αν προκύψουν απο οπτικό zoom ή απο κροπάρισμα της εικόνας.
Το μικρό πιστεύω θα το βγάλεις πολύ πιο όμορφες φωτογραφίες απο κοντά παρά απο το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο με το x24. Το 99% της καλλιτεχνικής φωτογραφίας κατα την ταπεινή μου άποψη είναι απο 20mm έως τα 80 άντε τα 100mm. Δηλαδή x5 zoom το πολύ. Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά είναι εξαιρέσεις και συνήθως προκύπτουν απο ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο και ξέρουν ακριβώς τί εργαλείο τους χρειάζεται για κάθε φωτογραφία.


Ορέστης, μ'εναν γαλλικό μέτριο με γάλα είμαι στη διάθεση της παρέας!
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τον καφεδάκο. Κοίταξα λίγο τις τιμές και θα δω και λίγο αύριο την αγορά και θα επιστρέψω. Επόμενος καφές άύριο το απόγευμα
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
αν δεν κάνω λάθος η μιρορλεςς έχουνε πολυ πιο ακριβούς φακούς έ; Ποιος θα ήτανε ένας καλός φακός για αρχή 14-55, 14-100?

Της γυναίκας τελικά που τις είδε τις μηχανές έριξε άκυρο για dslr (δυστυχώς) . Τις άρεσε (κ μου άρεσε πολύ ) η lumix g3 αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω με ποιο φακό να άρχιζα.
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Καλησπέρα.
Έχοντας περάσει όλο το βράδυ διαβάζοντας οδηγους.

Καταλήγω σε μια
Olympus PEN E-PL3 Systemkamera με φακούς 14-42mm και 40-150mm στα 450 ευρώ. Η τιμή φαίνεται πολύ καλή, δοθέντος των δυο φακών. Η μηχανή η συγκεκριμένη πάει πολύ καλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Καμμιά παρατήρηση πριν την παραγγείλω;
Ευχαριστώ
 

Μηνύματα
888
Reaction score
888
Αν είδα σωστά στο techradar, η μηχανή αυτή δεν έχει φλας ενσωματωμένο. Μπορεί τα μικρά ενσωματωμένα φλασάκια να μην είναι κάτι το σπουδαίο σε απόδοση, αλλά είναι σωτήρια ιδίως για τη λειτουργία fill in ούτως ώστε να φωτίζουν τις σκιές σε μία φωτογραφία.
Γνώμη μου να προτιμήσεις κάποια αναβαθμισμένη Pen που να έχει οπωσδήποτε ενσωματωμένο φλας και λίγο περισσότερα manual χειριστήρια.
 

Μηνύματα
888
Reaction score
888
Πάντως εξακολουθώ να προτείνω ισχυρά να δοκιμάσεις μία από τις προσιτές bridge - superzoom με κάποια manual χειριστήρια (επιλογέα ταχύτητας κλπ) με ένα budget των 150 - 200 ευρώ. Σίγουρα η ποιότητα φωτογραφίας δεν είναι η ίδια με μία dslr και ιδίως όταν φωτογραφίζεις σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού (πχ 800 και ιδίως 1600 ISO) θα έχεις κάποια προβλήματα. Αλλά θα σου δώσει χρόνο να ξεκαθαρίσεις μόνος σου το τι ζητάς από τη φωτογραφία και αν τελικά αποφασίσεις να πας στις dslr (οι οποίες όπως σωστά κατάλαβες θέλουν σοβαρή επένδυση για ένα καλό σώμα και 2-3 φακούς) σου μένει σαν δεύτερη επιλογή η μηχανή που θα πάρεις να την αξιοποιείς εφεδρικά.
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Καλησπέρα σας. Επιλέγω αυτή τη μηχανή για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εικόνας. Δυστυχώς δεν έχει φλας ενσωματωμένο, αλλα τουλάχιστον έχει μέσα τη μονάδα φλας που μπαίνει από πάνω.

Οι επιλογές τώρα έγιναν βάση των τελευταίων συνθηκών.
-Τα οικονομικά μας δεν θα μας επιτρέψουνε μεγαλύτερο άνοιγμα άνω των 500 ευρώ στα επόμενα δυο χρόνια, ούτε και θέλω να τη βγάλω με έναν απλό φακό 28-44mm (ή κάτι αντίστοιχο) για μια διετία.
-Οι dslr τρώνε άκυρο, γιατί όποια μηχανή να πάρω θέλω να νιώθει "άνετα" (ότι και αν σημαίνει αυτό).
-Διάλεξα τη συγκεκριμένη γιατί μου δίνει δυο φακούς και απλά "νιώθω" ότι τελείωσα για ένα διάστημα. Θα έχω δυο φακούς και το φλασάκι (ακόμα και όχι ενσωματωμένο).
-Συμφωνείτε ότι είναι μια ποιοτική επιλογή ή κάνω λάθος;
-Προτείνετε μου παρακαλώ μια κομπακτ, με φωτοευαισθησία χαμηλή (iso 3200+) που να εχει όμως και όλα χειροκίνητα (εάν υπάρχει, φοκους, ταχύτητα κλείστρου κ.λ.π, φωτόμετρα)

Ευχαριστώ πολύ
Καλές γιορτές να έχουμε
Αλέξανδρος
 

Μηνύματα
51
Reaction score
4
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Τελικά αυτή η τιμή των 500 ευρώ είναι ένα μεταίχμιο. Αν έχεις μικρότερο ή αρκετά μεγαλύτερο budget, οι επιλογές ξεδιαλύνουν κάπως, αλλά το 500άρικο είναι δίκοπο μαχαίρι.

Χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω, καθαρά απο άποψη γούστου, σε αυτά τα χρήματα θα χτύπαγα μια μεταχειρισμένη Χ-100. Ναι, δεν αλλάζει φακούς, έχει μόνο σταθερό 35άρη, αλλά είναι η πιο "φωτογραφική" λύση.

Η ποιότητα εικόνας δεν συγκρίνεται με SLR της πλάκας, και ο φακός σκίζει, αλλά δεν είναι αυτοί οι λόγοι... Απλά είναι μια άλλη φωτογραφική εμπειρία, και πιστεύω ότι μπορεί να σε πάει πολύ μακριά.

Για το καφενεΐστικο της συζήτησης, τσίμπησα ένα ενδιαφέρον κομμάτι στο Μοναστηράκι σήμερα!


Zorki 10 soviet camera by Spyros P, on Flickr
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Έκατσα και είδα τον οδηγό ξανά στο dpreview, αυτή που διάλεξα e-pl3 βγάζει πολύ όμορφες φωτογραφίες αλλά μετα το iso 1600 ανεβάζει πάρα πολύ θόρυβο.... Δεν έχω καθόλου εμπειρία όμως πόσο iso χρειάζεσαι ένα δείπνε με κεριά για παράδειγμα.

Μια εναλλακτική στα χρήματα θα ήτανε και η (που έχει και φλας και το πορτάκι κουνιέται)
http://www.amazon.de/Sony-Systemkam...=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1356302705&sr=1-1

το σώμα είναι πιο ακριβό και δεν παίρνω δεύτερο φακό.Στο ενθαρρυντικό όμως είναι ότι οι φακοί ζουμ
http://www.amazon.de/Sigma-Makro-Ob...r_1_86?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1356332363&sr=1-86
δεν φαίνεται να κοστίζουνε και τόσο πολύ.
 

Μηνύματα
51
Reaction score
4
Απάντηση: Re: DSLR ή bridge για αρχή;

Υπολόγισε ότι ένα δείπνο με κεριά θα χρειαστείς ISO>3200 και διάφραγμα<2.

Πιο πιθανόν κάτι κοντά στο ISO6400 με διάφραγμα ~1,8

Η nex είναι ωραία περίπτωση, θα την προτιμούσα απο την pen με κλειστά ματια.
Άσε που με ανταπτοράκια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο φακό γουστάρεις πάνω, και να εξερευνήσεις πολλές δημιουργικές δυνατότητες
 

Μηνύματα
1.574
Reaction score
68
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Η σειρα ΡΕΝ της ολυμπους θεωρειται απο τις καλες. Εφ οσον ειναι στα χρηματα που διαθετεις και σε καλυπτουν και οι φακοι, μην το σκεπτεσαι παραπανω. Κατι θα λειπει, κατι θα εχει επιπλεον, τη δουλεια σου θα την κανεις και δεν θα λυπηθεις και τα λεφτα που εδωσες.

Υψηλα iso και κερια, μην τα πολυσκεπτεσαι, θελουν αλλες διαδικασιες (και δεν εχουν να κανουν μονο με τον εξοπλισμο αλλα και με την τεχνικη)...
 

Μηνύματα
1.574
Reaction score
68
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Απλα, αφου πας για ολυμπους, αν δεν βιαζεσαι, εχει νομιζω στο ebay το γερμανικο, καταστημα (ολυμπους μαρκετ ή καπως ετσι) που πουλαει ανακατσκευασμενες μηχανες με εγγυηση επισημη, σε πολυ καλυτερες τιμες απο της αγορας. Τις βγαζει σε δημοπρασια, αλλα ειναι τοσο πολλες, που με λιγη υπομονη, παντα βρισκεις αυτο που ψαχνεις...
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Ευχαριστώ πολύ. Τα κεριά τα ξεχνάμε λοιπόν :) αλλά τι γίνεται για φωτογραφίες πορτραίτα νεογέννητων χωρίς φλας;
Και η σονυ φαίνεται ωραία λύση αν και μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τι γίνεται με τους φακούς της; Ποια θα ήτανε μια οικονομική λύση για μελλοντικό φακό ζουμ;(θα μπορούσα να βάλω στόχο να δώσω άλλα 200-300 ευρώ για ζουμ κανα χρόνο μετά).
Χρειάζονται ειδικοί αντάπτορες;
Υπάρχει περίπτωση να καταργηθούν οι σειρές και κανα χρόνο μετά να μη βρίσκω φακούς;
Ευχαριστώ
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.337
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top