DSP για στερεοφωνία

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.134
Ως γνωστό στο αυτοκίνητο είναι δύσκολο να επιτύχεις στερεοφωνική εικόνα με τους περιορισμούς του χώρου.

Με δεδομένα τα εργοστασιακά μεγάφωνα, στις εργοαστασιακές θέσεις, είναι εντελώς αδύνατο. Έτσι νόμιζα δηλαδή. Μέχρι που βρήκα ένα "κουμπί" στο νέο Sony ραδιο-CD μου, το οποίο αναγράφει "DSP" και με την πίεσή του δίνει προεπιλογές ισοστάθμισης (άσχετες με τη ρύθμιση μπάσσων-μεσαίων-πρίμων του μηχανήματος) αλλά και προεπιλογές βελτιστοποίησης της στερεοφωνίας!

Οι επιλογές που έχει είναι 3:
1. enhance all
2. enhance left
3. enhance right

Στην 1η επιλογή όλα ακούγονται φυσιολογικά, όπως σε κάθε αυτοκίνητο με στερεοφωνικό της "σειράς", δηλ. η στερεοφωνική εικόνα όπως την αντιλαμβάνεται ο οδηγός απλά δεν υπάρχει. Αν πας το κεφάλι σου στο κέντρο του οχήματος κάτι γίνεται.

Στην 2η επιλογή η έκπληξη! (για τον οδηγό) Χαμηλώνει ελαφρώς η στάθμη των ηχείων από την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου και ενισχύεται από τη δεξιά, δίνεται και μια διαφορά φάσης και τσουπ! Νά'τη εκεί, σταθερή και καμαρωτή η στερεοφωνική σου εικόνα! Όλα ακούγονται πεντακάθαρα και εστιασμένα στο κέντρο! Ε, αυτό δε μου ξαναέτυχε σε αυτοκίνητο, όχι ότι έχω πείρα στο θέμα, αλλά εντυπωσιάστηκα...

Στη 2η επιλογή η κατάσταση για το συνοδηγό είναι ....όμοια με την κατάσταση για τον οδηγό στην 3η επιλογή. Ένα μπέρδεμα και μισό. Δεν είναι απαραίτητα ενοχλητικό, ούτε απαραίτητα χειρότερο από το στάνταρ, αλλά καμιά σχέση με αυτό που ακούει ο ...άλλος! Προφανώς η 3η επιλογή βελτιστοποιεί την εικόνα για τη θέση του συνοδηγού.

Φυσικά το άφησα στη 2η επιλογή, να ακούω εγώ καλά και τι με νοιάζει για το συνοδηγό ένα πράμα, σωστός?

Το ραδιοσιντίο αυτό είναι το Sony το "ακριβό" που τοποθετείται εργοστασιακά κατόπιν παραγγελίας στα Ford, και συνδυάζεται με δυνατότερα ηχεία από τα στάνταρ. Έτσι λένε τουλάχιστον. Α, παίζει και mp3. Το χρεώνουν έξτρα 330ε αν θυμάμαι καλά.

Ενδιαφέρον κόλπο αυτό το DSP, ε? Δίνει λύσεις η ψηφιακή επεξεργασία σήματος στη στερεοφωνία, αυτό είναι γνωστό και παραμετροποιήσιμο στο σπίτι, υπάρχουν πολλά μηχανήματα που το κάνουν, βλέπω όμως πως το αυτοκίνητο το έχει ανάγκη, άντε, σε λίγα χρόνια θα είναι στάνταρ υποθέτω, σιγά το κόστος!

Reaction score
5
Κωσταυτιά, αν βρεθείς καθόλου από Αθήνα μεριά θα σε βάλω στο Ρεγκουνάμαξο και τα ξαναλέμε :happy_4: :happy_4:

Reaction score
264
Απάντηση: Re: DSP για στερεοφωνία

Κωσταυτιά, αν βρεθείς καθόλου από Αθήνα μεριά θα σε βάλω στο Ρεγκουνάμαξο και τα ξαναλέμε :happy_4: :happy_4:
PIONEER P-90 αν δεν κανω λαθος ετσι Λαμπρο?

Απλα το παλικαρι δεν ασχολειται και πολυ με το car audio μαλον γιαυτο και καταενθουσιαστικε με την ανακαληψη αυτην.

Αυτο που λες κωστα ειναι μια ρυθμιση που σου παρεχει το r/cd σου ωστε να επιλεξεις εσυ πιο θα ειναι το κεντρο ακροασης μεσα στο αμαξι σου.Να φανταστεις κωστα οτι το δικο μου pioneer P-9800BT(πολυ πιο κατωτερο απο το P-90 του λαμπρου) κανει οτι και το δικο σου και επιπλεον μετρας και ''βαζεις'' σε ιδικη ρυθμιση του r/cd, την αποσταση σε εκατοστα ολων των ηχειων και σαμπ,ωστε να ειναι ακομα πιο στρωτη η ακροαση στην θεση που εσυ εχεις ορισει.Αλη φαση φιλε.το ιδιο κανει και το pioneer p88 rs που ειναι και πιο φθηνο κατα 180 ευρω περιπου απο το δικο μου.:happy_4:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: DSP για στερεοφωνία

Αυτο που λεει ο Κωστας (dsp) ,καποτε για να το αποκτησεις επρεπε να δωσεις πολλαααααααααα λεφτα!
Τωρα ειναι included!

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Αυτο που λεει ο Κωστας (dsp) ,καποτε για να το αποκτησεις επρεπε να δωσεις πολλαααααααααα λεφτα!
Τωρα ειναι included!
Το έχει και το δικό μου r/cd sony-ford στο mondeo MkIII. Πολύ καλό...

Reaction score
264

Τωρα ειναι included!
Σε λιγα χρονια,οχι πολλα 5-6,θα ακουμε για pioneer p-90 η' alpine f1 status και θα γελαμε,γιατι απλα θα ειναι τοσο ξεπερασμενα που δεν θα τα θυμαται σχεδον κανενας, εκτος φυσικα απο αυτους που τα εχουνε χρυσοπληρωσει.

Ετσι δεν ειναι?

Reaction score
5
Το Ρ90 ειναι ήδη στην αγορα κανα 3άρι χρόνια και εξακολουθει να βρίσκεται στην κορυφή. Σε 5-6 χρόνια πόσο θα αλλάξει αυτό; Εδώ το Ρ9 μπορεί να δεις (το μοντέλο που αντικατέστησε το Ρ90) και πάλι θα το χαζέψεις με τις δυνατότητες που έχει κι ας κοντεύει να... δεκαρίσει!

Reaction score
264

Το Ρ90 ειναι ήδη στην αγορα κανα 3άρι χρόνια και εξακολουθει να βρίσκεται στην κορυφή. Σε 5-6 χρόνια πόσο θα αλλάξει αυτό; Εδώ το Ρ9 μπορεί να δεις (το μοντέλο που αντικατέστησε το Ρ90) και πάλι θα το χαζέψεις με τις δυνατότητες που έχει κι ας κοντεύει να... δεκαρίσει!
To P9 λαμπρο το ξερω απο το αμαξι του μητσαρα(jw) και ειναι φοβερο,απλα θελω να πω οτι τα αλματα της τεχνολογιας ειναι τεραστια τα τελευτεα χρονια
και συνεχος θα βομβαρδιζομαστε απο πληθωρα νεων μοντελων,πολυ ανεπτηγμενων, που θα χασουμε την μπαλα σε λιγα χρονια.Εξαλου οσο τα χρονια περνανε οι τιμες πεφτουνε και τα προσοντα ενος P90 σημερα θα ειναι στανταρ σε ενα μοντελο των 600-700 ευρω σε 5-6 χρονια.

Reaction score
264

Θυμαμαι οτι ενας φιλος μου το 1999 αγορασε ενα r/cd pioneer (τοτε ητανε πανακριβα,σημερα δεν παινει μια) αντι του ποσου 750 ευρω περιπου και δεν παιζει καν mp3.Σημερα βαζεις ακομα 200 και παιρνεις GENESIS DUAL MONO.

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Re: DSP για στερεοφωνία

Θυμαμαι οτι ενας φιλος μου το 1999 αγορασε ενα r/cd pioneer (τοτε ητανε πανακριβα,σημερα δεν παινει μια) αντι του ποσου 750 ευρω περιπου και δεν παιζει καν mp3.
μην λες τέτοια... ούτε το Ρ90 παίζει mp3 :happy_8::happy_8::happy_8:

Reaction score
264
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DSP για στερεοφωνία

μην λες τέτοια... ούτε το Ρ90 παίζει mp3 :happy_8::happy_8::happy_8:
Το ξερω και ειναι και κακασχημο απο εμφανιση.Σαν τα felix που εχουνε στα σουπερ-μαρκετ.Εξαλου για τους 2 αυτους λογους εχει φαει τρελο δουλεμα το φιλαρακι μου και καλο παιδι ο μητσαρασ(JW) απο ολους τους φιλους του εδω στα κηθυρα.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ.Απο την αλη το p9 και p90 ειναι αστερια και ας μην παιζουνε mp3,οχι σαν αυτο που ανεφερα πριν λιγο (του φιλου μου).

Reaction score
0

Η ποιοτητα του ηχου που μπορει να αποδωσει ενα RCD τυπου P-90 δεν μπορει ευκολα να ξεπεραστει οσα χρονια και να περασουν. Δεν εχει σχεση η παροδος του χρονου με συνεπεια την εξελιξη της τεχνολογιας για να ξεπεραστουν οι δυνατοτητες του σε ρυθμισεις. Ηδη το P-90 ειναι κατα πολυ ξεπερασμενο σε ρυθμισεις απο το Alpine pxa-h701 & F1 Status, αλλα δεν παει να πει οτι παιζουν και καλυτερα.

Οσο για την εμφανιση, κατεμε ειναι πολυ σοβαρο και πανεμορφο με το μεταλικο λουκ τιτανιου που εχει, σε συγκριση με την πλαστικουρα που κυκλοφορει ως επι το πλειστον.

Τα τελευταια 5 χρονια οσο εξελισετε η τεχνολογια και στο Car Audio μαλλον εχει αρχισει να πεφτει η ποιοτητα του ηχου στις περισσοτερες συσκευες, βαζοντας ολο και περισσοτερα λαμπακια, εγχρωμες οθονες, Usb,HD κλπ κλπ.

Reaction score
264

Η ποιοτητα του ηχου που μπορει να αποδωσει ενα RCD τυπου P-90 δεν μπορει ευκολα να ξεπεραστει οσα χρονια και να περασουν. Δεν εχει σχεση η παροδος του χρονου με συνεπεια την εξελιξη της τεχνολογιας για να ξεπεραστουν οι δυνατοτητες του σε ρυθμισεις. Ηδη το P-90 ειναι κατα πολυ ξεπερασμενο σε ρυθμισεις απο το Alpine pxa-h701 & F1 Status, αλλα δεν παει να πει οτι παιζουν και καλυτερα.

Οσο για την εμφανιση, κατεμε ειναι πολυ σοβαρο και πανεμορφο με το μεταλικο λουκ τιτανιου που εχει, σε συγκριση με την πλαστικουρα που κυκλοφορει ως επι το πλειστον.

Τα τελευταια 5 χρονια οσο εξελισετε η τεχνολογια και στο Car Audio μαλλον εχει αρχισει να πεφτει η ποιοτητα του ηχου στις περισσοτερες συσκευες, βαζοντας ολο και περισσοτερα λαμπακια, εγχρωμες οθονες, Usb,HD κλπ
κλπ.
Αντε παλι τα ιδια και παμε απο την αρχη να τα ξαναπω.

1.Δεν λεω οτι το p90 δεν ειναι καλο,λεω οτι κατεμε δεν ειναι ομορφο απο εμφανιση.Αυτα ειναι γουστα.Σε μερικους αρεσει ,σε καποιους οχι.
2.Αν ειχα ευρωπουλακια θα τα αγοραζα και εγω γιατι ξερω οτι ειναι ΚΟΡΥΦΗ.
3.Καποτε το p90 θα ειναι ξεπερασμενο,οσο και αν δεν αρεσει αυτο.Πριν απο 10 χρονια ενα πολυ καλο r/cd ειχε ποιοτητα ενος μετριου σημερινου η' κανω λαθος?
4.Η τεχνολογια καλπαζει και τις περισσοτερες φορες αυτο ειναι υπερ της ποιοτητας.

Και τελος,πουλαει κανεις επεξεργαστη ηχου της alpine pxa-h701 και το rux-c701?

Reaction score
0

Κανεις λαθος οσο αφορα την ποιοτητα!!!!! Δεν μπορει να ξεπεραστει ετσι ευκολα ο ηχος ενος καλου μηχανηματος οσα χρονια και να περασουν. Εχει ηδη βγει καλυτερο αλλα εχει 3000 η πηγη και αλλα τοσα ο επεξεργαστης, και αν κρινω απο αυτο που εχει δημιουργησει η εξελιξη της τεχνολογιας μπορω να πω με σιγουρια οτι ο μεσος ορος της ποιοτητας του ηχου στα RCD θα πεσει κι αλλο τα επομενα χρονια!!!

Reaction score
264

Κανεις λαθος οσο αφορα την ποιοτητα!!!!! Δεν μπορει να ξεπεραστει ετσι ευκολα ο ηχος ενος καλου μηχανηματος οσα χρονια και να περασουν. Εχει ηδη βγει καλυτερο αλλα εχει 3000 η πηγη και αλλα τοσα ο επεξεργαστης, και αν κρινω απο αυτο που εχει δημιουργησει η εξελιξη της τεχνολογιας μπορω να πω με σιγουρια οτι ο μεσος ορος της ποιοτητας του ηχου στα RCD θα πεσει κι αλλο τα επομενα χρονια!!!

Το ιδιο πραγμα λεμε αλλα με διαφορετικο τροπο.Αυτο που τωρα ειναι στα 3000 σε μερικα χρονια θα εχει 2.500 η' και λιγοτερο.Οταν βγεικε το p9 ειχε π.χ 2 παρα κατι χιλ/κα.Σημερα πουλαει αρκετα παρακατω.

Μη μπερδευεσαι,δεν προσπαθω ουτε να υποβιβασω την αξια του p90,ουτε να ανεβασω ενος αλου r/cd.Παντα την ποιοτητα την πληρωναμε και αυτο θα κανουμε παντα.

Reaction score
264

Εχει ηδη βγει καλυτερο αλλα εχει 3000 η πηγη και αλλα τοσα ο επεξεργαστης,
Για καντο πιο λιανα αυτο.Για PIONEER λες τωρα η' κατι αλλο?

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Ο προβληματισμος μου ειναι αν τα ηχεια ή τα ηλεκτρονικα (rcd δηλ) επηρεαζουν περισσοτερο τον ηχο, οποτε αναρωτιεμαι αν ειναι δυνατον τα ηχεια να εξαντλησουν την ικανοτητα (ποιοτητα) ενος καλου rcd και ποιας τιμης θαναι αυτα. Μηπως τελικα πρεπει να εχουμε κυριο στοχο τα ΚΑΛΑ ηχεια και δευτερευοντα το rcd;

Τακη πατριωτ΄. τι σου λεει το Ρ88; καλουτσικο ε;:116:

Reaction score
0

Ο προβληματισμος μου ειναι αν τα ηχεια ή τα ηλεκτρονικα (rcd δηλ) επηρεαζουν περισσοτερο τον ηχο, οποτε αναρωτιεμαι αν ειναι δυνατον τα ηχεια να εξαντλησουν την ικανοτητα (ποιοτητα) ενος καλου rcd και ποιας τιμης θαναι αυτα. Μηπως τελικα πρεπει να εχουμε κυριο στοχο τα ΚΑΛΑ ηχεια και δευτερευοντα το rcd;

Δυστηχως ή ευτυχως δεν υπαρχει πηγη που να μπορει να εξαντλησει οποιαδηποτε αξιοπρεπη ηχεια. Οι ενισχυτες που εχουν τα RCD ειναι πολυ μικροι και λιγοι σε δυναμη και ποιοτητα, οποτε το καλο RCD θα αποδωσει καλυτερα με εναν καλο ενισχυτη ωστε να αναδειξει τα ηχεια. Ολα ειναι μια αλυσιδα.

Reaction score
264

Εγω εχω το P9800 και απο οτι ξερω πρεπει να εχει τις ιδιες ρυθισεις με το 88.
Για το 88 ακουγεται στην πιατσα οτι ειναι το καλητερο εως τα 1000-1200 ευρω
οσον αφορα την ποιοτητα του ηχου με πολυ μικρη διαφορα απο το δικο μου.

Δηλ. το 88 εχει S/N 105db και το P9800 100 db.

Τωρα στα αλλα που λες για ηχεια και πηγες,εισαι λιγο λαθος.
Παρε τα καλητερα ηχεια του κοσμου και ενα φτηνιαρικο r/cd.Θα ακους μαπα ηχο,γιατι τα ηχεια θα περνουνε μαπα ηχο με τρελη παραμορφωση.Κανε τωρα το αντιθετο,δηλ τα ιδια ηχεια παιξτα με ενα πολυ καλο r/cd και θα παθεις πλακα απο το ποσο γλυκα και καθαρα θα ακους.
Οταν εβγαλα απο το αμαξι μου το clarion που ειχα(200 ευρω το 2004) και εβαλα το pioneer p9800bt παθανε πλακα οσοι ακουσανε τον ηχο στο αμαξι μου.Ολοι μου λεγανε οτι αλλαξα επιπλεον και τα ηχεια(signat h 13) αλλα και τους ενισχυτες,πραγμα που δεν ειχα κανει.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo