Eξω απο τα δοντια...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Εχω παρατηρησει τον τελευταιο καιρο πως οποιο θεμα ξεκινα σχετικο με βιντεοπροβολεις το καταληγουμε στην αιωνια διαμαχη DLP vs LCD.
Οριστε να ενα θεμα λοιπον οπου ο καθενας απο εμας θα μπορει να "βγαλει την χολη του" και να πει τα απωθημενα του :lol:

Και για να πουμε τα πραγματα με το ονομα τους.
Ποια διαμαχη?
Το φθινοπωρο ειχαμε οντως ενα μεγαλο αλμα απο την πλευρα της τεχνολογιας LCD με συνεπεια να "πλησιασουν" αρκετα τους DLP σε θεμα ποιοτητος και με δεδομενη την οικονομικη διαφορα να σχηματιστει μια ομαδα "οπαδων" της γηρασμενης τεχνολογιας-παντα υποβοηθουμενη απο μεριδα του ειδικου τυπου , ο οποιος ειτε για να υποστηριξει την οικονομικοτερη λυση , ειτε διοτι την...εμπορευοταν :shock: εδωσε την δικη του εκδοχη για το ολο θεμα.
Την ανοιξη ομως η ΤΙ εκανε την αντεπιθεση μειωνοντας τις τιμες και παρουσιαζοντας 2-3 νεα μοντελα τα οποια "απογειωθηκαν" σε σχεση με τον ανταγωνισμο της αλλης πλευρας.
Πως ομως μπορουμε να ειμαστε σιγουροι για το ποια ειναι η αληθεια η για το ποιος μας λεει την αληθεια?

Θελω να πιστευω πως σε αυτο to site εχουμε κανει σημαντικα βηματα προς αυτη την κατευθυνση ρυθμιζοντας και συγκρινοντας αμεσα βιντεοπροβολεις , κατι που δεν εχουν την δυνατοτητα να κανουν οι reviewers του ειδικου τυπου.
Οι reviewers δεν ειναι παρα απλοι ανθρωποι σαν εμας.
Παιρνουν και βλεπουν εναν βιντεοπροβολεα την Δευτερα και εναν αλλον την Παρασκευη και μετα γραφουν πως "αυτος της Παρασκευης επαιξε καλυτερα απο αυτον της Δευτερας". Αμ δε....

Και για να κρινουμε και λιγο τους ιδιους μας τους εαυτους.
Δεν ειδα ποτε καποιον απο εδω μεσα , κατοχο DLP προβολεα , να πει "ναι οι LCD ειναι καλυτεροι" .Η το αντιθετο.
Γιατι παντα πρεπει το δικο μας να ειναι και καλυτερο?
Για να αποδειξουμε στον εαυτο μας πως δεν καναμε λαθος επιλογη?
Μα η ιδια μας η ζωη ειναι γεματη λαθος επιλογες!Ο βιντεοπροβολεας μας μαρανε?

Αφηστε να σας βοηθησω λιγο με ενα παραδειγματακι :wink:
Εχετε παντρευτει μια ωραια κοπελα , καλη νοικοκυρα , καλη και...στις αλλες επιδοσεις της και ζειτε ευτυχισμενοι μαζι της.
Για σας ειναι οτι το καλυτερο , διοτι υπαρχει...μονο αυτη.
Ομως μια μερα ανακαλυπτετε πως υπαρχει μια αλλη , καλυτερη απο την δικη σας σε ολους τους τομεις.Αρχιζει η συγκριση αναποφευκτα.
Και εαν και εκεινη δειχνει ενδιαφερον....τοτε αστα να πανε.Πως θα ζησουν και οι δικηγοροι? :lol:

Για αυτο σας λεω.
Αν εχετε LCD προβολεα , καθηστε σπιτακι σας , μην ξενοκοιτατε , απολαυστε αυτο που εχετε , αλλα μην προσπαθειτε και να μας πεισετε πως η δικια σας η γυναικα ειναι οπωσδηποτε και η καλυτερη. :wink:

Πριν 3-4 ημερες ενας πελατης με ρωτησε:
"Θελω να μου πεις με λιγα λογια ποια ειναι τα σημεια σημερα που θα προτιμουσες εναν LCD απεναντι σε εναν DLP" 
Σκεφτηκα λιγο και του απαντησα:
"Λυπαμαι , δεν μπορω να βρω ουτε ενα"

Reaction score
164
Να σου πω ένα βασικό λάθος;
Η κάθε γενιά, κάθε τεχνολογίας, σε σχέση με την προηγούμενη, είναι πολύ βελτιωμένη. Γεγονός; Γεγονός!
Συγκρίνεις τη νέα γενιά DLP, χωρίς να έχει παρουσιαστεί ακόμα η νέα γενιά LCD. Από Σεπτέμβριο, θα σωπάσετε πάλι και θα σκάσετε μούρη την άνοιξη. Σαν τα χελιδόνια είσαστε ένα πράμα... :lol:

Αν εχετε LCD προβολεα , καθηστε σπιτακι σας , μην ξενοκοιτατε , απολαυστε αυτο που εχετε , αλλα μην προσπαθειτε και να μας πεισετε πως η δικια σας η γυναικα ειναι οπωσδηποτε και η καλυτερη.
Κάνεις δηλαδή θέμα: "Η δικιά μου γυναίκα, ως γνωστόν, είναι η καλύτερη", και λες και αυτό από πάνω; :lol:

Την ανοιξη ομως η ΤΙ εκανε την αντεπιθεση μειωνοντας τις τιμες
Εξ' αιτίας των LCD. Όχι ότι έχει σημασία, πέρα από το ότι η ΤΙ κατάλβε ότι δεν μπορούσε να πουλάει μαύρο χαβιάρι τα μηχανήματά της.

Το όλο θέμα το βλέπω λίγο ως αποτέλεσμα ανασφάλειας. Γιατί το κάνεις θέμα; :lol: Για να έχεις να λες από Σεπτέμβρη; Ή για να υποστηρίξεις το δόγμα σας
"Πας μη DLP, άχρηστος"; :lol:
Και ναι, ρε! Η δική μου γυναίκα είναι η καλύτερη! Σοβαρά τώρα:
Για να πάρω, εγώ προσωπικά, έναν προβολέα, τον διάλεξα σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Και γι' αυτό πιστεύω ότι για μένα είναι ό,τι καλύτερο μπορούσα να έχω πάρει τη δεδομένη στιγμή. Για κάποιον άλλον δεν είναι. Τι να κάνω; Και όταν βγαίνει κάποιος καλύτερος, επειδή δεν είμαι άνθρωπος με κόμπλεξ, χαίρομαι. Γιατί ξέρω ότι όταν μπορώ πάλι, θα αγοράσω κάτι πολύ καλύτερο.

Και επιτέλους άλλαξε το avatar! Από το πολύ το DLP στραβώθηκες. :lol: Μου θυμίζεις τον Φωτόπουλο στη"κάλπικη λίρα"... Αόοοοματοοος :lol: :lol: :lol:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Αφηστε να σας βοηθησω λιγο με ενα παραδειγματακι :wink:
Εχετε παντρευτει μια ωραια κοπελα , καλη νοικοκυρα , καλη και...στις αλλες επιδοσεις της και ζειτε ευτυχισμενοι μαζι της.
Για σας ειναι οτι το καλυτερο , διοτι υπαρχει...μονο αυτη.
Ομως μια μερα ανακαλυπτετε πως υπαρχει μια αλλη , καλυτερη απο την δικη σας σε ολους τους τομεις.Αρχιζει η συγκριση αναποφευκτα.
Και εαν και εκεινη δειχνει ενδιαφερον....τοτε αστα να πανε.Πως θα ζησουν και οι δικηγοροι? :lol:
Φιλαράκι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.
Εμείς περνάμε καλά γιατί τα έχουμε με 3 (chipιές) μαζί. Εσείς οι άμοιροι που έχετε μόνο μία, φυσικό είναι συνέχεια να σας φταίει κάτι. :lol: :lol:

Πέρα από την πλάκα, σαφέστατα δεν χρειάζεται να βγάλει κανένας χολή κλπ.
Όλα καλά και όλα ωραία και κανείς νομίζω δεν λέει ότι σε μεσαιο-υψηλά επίπεδα τιμών οι dlp δεν έχουν κεφάλι. Έχουν και μάλιστα μπόλικο. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί ολόκληρη η αγορά να κινείται με βάση αυτό το δεδομένο. Πέραν από το τι συμφέροντα έχουν τα περιοδικά, νομίζω ότι είναι αφελές να πιστέψουμε ότι όλοι μαζί βάλθηκαν να καταστρέψουν τους dlp με τα καλά λόγια που γράφανε και γράφουνε για τους lcd. Γατί λίγο ή πολύ, όλοι την ίδια γραμμή ακολούθησαν και το hi tech και ο ΗΧΟΣ κ.α. Συνεπώς δεν γίνεται όλοι να κάνουν λάθος ή όπλοι να τα τσιμπάνε από αντιπροσώπους...

Οι dlp δέχονται πλέον πιέσεις αλλά ακόμη κρατούν, κυρίως όμως, λόγω οπαδών.

Από την άλλη όμως, η ανωτερότητα των dlp στην μεσαία κατηγορία, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της αυτής τεχνολογίας είναι ανώτερος της άλλης. Τρανό παράδειγμα τα low budget μοντέλα χαμηλών αναλύσεων που κάποιοι έχουν την αίσθηση ότα γ@μ@νε και δέρνουν οποιονδήποτε lcd υπάρχει χωρίς μαλίστα σε αυτήν την περίπτωση να τους ενοχλεί αυτό για το οποίο σκίζονται σε άλλες περιπτώσεις, το pixelation. Είναι εντελώς ανεδαφικό και δεν θέλει πολύ μυαλό. Νομίζω ότι είναι απλά ένδειξη του ενθουσιασμού μας με κάποια τεχνολογία. Γιατί λογική εξήγηση δεν έχει πχ να πάρει κάποιος προβολέα με 480 γραμμές αντί έναν lcd, ειδικά αν έχουν 300€ διαφορά... και να υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι καλύτερος... :?

Λογική εξήγηση επίσης δεν έχει όμως, η κλίση προς τους dlp ακόμη και σε πολύ υψηλές κατηγορίες και μάλιστα μονότσιπους. Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό τεχνικό επιχείρημα, η ανωτερότητα της τεχνολογίας είναι από όλους δεδομένη και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προτιμήσει κάποιος έναν 3τσιπο πχ rubby από έναν πανάκριβο μονότσιπο dlp. Για μένα και μόνο η παρουσία στην αγορά τόσο ακριβών μονότσιπων είναι μια μορφή απάτης από τους κατασκευαστές. Εδώ παραδόξως, πάλι βρίσκουμε τους φίλους των dlp να προτιμούν τους μονότσιπους.

Γράφω τα παραπάνω για να δείξω ότι και στις δύο περιπτώσεις ο "οπαδός" dlp ως τέτοιος αντιδρά, δεν κοιτάει τίποτε άλλο. Εγώ ευχαρίστως θα άφηνα τον lcd μου για έναν οποιονδήποτε άλλον τρίτσιπο και το ίδιο θα έκαναν όλοι οι κάτοχοι lcd. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο dlpάκιας, είναι ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει πως λέγεται το τσιπάκι...

Δεν ξέρω ποιά είναι η άποψή σας και πραγματικά δεν προσπαθώ να αποδείξω τίποτα. Η λογική και μόνο όμως, δείχνει ότι κάποιοι (φυσικά όχι όλοι) dlpάκηδες, είναι λίγο πιο κολλημένοι με την τεχνολογία αυτή, σε σημείο που να την υποστηρίζουν ακόμη και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, ή να στέλνουν στους ψυχιάτρους όποιον πχ βλέπει έντονο rainbow και motion dithering. Για να μην λέμε μόνον για τους άλλους, το ίδιο φυσικά βλέπουμε και από κάποιους lcdάκηδες που ισχυρίζονται ότι ο epson πχ έχει το καλύτερο μαύρο που βγήκε ποτέ από προβολέα. :lol:

Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μετριοπάθεια. Ούτως ή άλλως κάνουμε χόμπυ και όλη η ιστορία γίνεται για να βλέπουμε καμιά ταινία και να την ευχαριστιόμαστε. Χεστήκαμε αν το μέσο λέγεται μπάμπης, μανώλης, lcd, dlp ή κάπως αλλιώς...
Ποπ κόρν να έχει και μπύρες... 8) :lol:

Reaction score
0
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Και για να κρινουμε και λιγο τους ιδιους μας τους εαυτους.
Δεν ειδα ποτε καποιον απο εδω μεσα , κατοχο DLP προβολεα , να πει "ναι οι LCD ειναι καλυτεροι" .Η το αντιθετο.
Γιατι παντα πρεπει το δικο μας να ειναι και καλυτερο?
Για να αποδειξουμε στον εαυτο μας πως δεν καναμε λαθος επιλογη?
Μα η ιδια μας η ζωη ειναι γεματη λαθος επιλογες!Ο βιντεοπροβολεας μας μαρανε?

Πριν 3-4 ημερες ενας πελατης με ρωτησε:
"Θελω να μου πεις με λιγα λογια ποια ειναι τα σημεια σημερα που θα προτιμουσες εναν LCD απεναντι σε εναν DLP"
Σκεφτηκα λιγο και του απαντησα:
"Λυπαμαι , δεν μπορω να βρω ουτε ενα"

Αντρεα, εγω ειμαι κατοχος LCD προβολεα και παντα ελεγα οτι οι DLP εχουν καλυτερη εικονα. Εχουν καλυτερη ομοιομορφια λευκου στην οθονη, δεν εχουν προβληματα συγκλισης, δεν εχουν (οι καλοι τουλαχιστον) γκριζο πεπλο, σιγουρα καλυτερο μαυρο. Στα χρωματα και ισως και στην κινηση να ειναι ισαξιοι ή και καλυτεροι οι LCD. Γενικα, ιδιαιτερα οταν συγκρινεις διπλα διπλα τις δυο εικονες φαινεται καλυτερος ο DLP. Ομως ρε φιλε στην δικη μου περιπτωση μετα απο λιγα λεπτα θεασης DLP και ιδιαιτερα στις κινουμενες σκηνες αρχιζει ο πονος στα ματια. Επομενως τι να την κανω την τελεια εικονα του DLP ? Kαι εχω διαβασει και αλλου στο ιντερνετ , εκτος απο τα πασιγνωστα rainbows, για ζαλαδες, πονοκεφαλους, ταση στα ματια κλπ.
Σιγουρα παντως τα μωρα μου δεν θα τα εβαζα να δουν μονοτσιππο. Και σε αλλους γνωστους θα τους ελεγα να προσεξουν μηπως τους ενοχλει με καποιο τροπο ο DLP και υστερα να αγορασουν.
Ισως ο περισσοτερος κοσμος παντως να εβρισκε την θεαση μιας ταινιας πιο ξεκουραστη με LCD.

Στην θεωρια ειναι απιθανη τεχνολογια ο DLP. Και στην πραξη ειναι απιθανη, δινει τελεια εικονα . Μεχρι ενος σημειου ομως . Απο αυτο το σημειο και υστερα υπαρχει ενα ενοχλητικο bug, για καποιο ποσοστο του πληθυσμου τουλαχιστο.

Υποψη οτι τις παραπανω συγκρισεις τις κανω χωρις ουσιαστικα να εχω δει τους LCD με το D5, μονο τους προηγουμενους.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.761
Εγώ έχω LCD αλλά δεν είμαι κολλημένος. Έχω δει τους τελευταίους DLP και έμεινα εντυπωσιασμένος και πιστεύω ότι όντως η DLP τεχνολογία είναι πολύ έξυπνη αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι οι LCD έχουν πολύ καλύτερη κίνηση, είναι πολύ πιο ξεκούραστοι (άντε να δείς μπάλα σε DLP) και πιο φτηνοί.
Οι DLP έχουν φοβερή εικόνα, πραγματικά έχω εντυπσιαστεί ακόμη και με τον Infocus X3 που είναι μηχάνημα παρουσιάσεων.
Αλλά αν πρέπει να διαλέξεις δυσκολεύουν τα πράγματα. Οι DLP για μένα είναι ακριβοί μόνο και μόνο γιατί η ΤΙ θέλει να πουλήσει ακριβά την πατέντας της το τσιπάκι DMD.
Δεν νομίζω ότι κοστίζει τόσο ακριβά. Απλώς το πουλάει ακριβά. Αν ρίξει νερό στο κρασί της τότε ναι.

Reaction score
429
Βάιε αυτός ακριβώς λέω συνέχεια.
Ο μόνος λόγος για να αγοράσεις lcd είναι αν έχεις πρόβλημα με το rainbow.
Είναι και το χρηματικό φυσικά, αλλά επειδή είναι της τάξης των 300€, εγώ άνετα θα τα έδινα για μία σαφώς καλύτερη εικόνα.
Αν είσαι βλέπεις rainbow, ότι και να σου πω για τους dlp δεν έχει νόημα.
Κι εγώ αν έβλεπα rainbow το ίδιο με εσένα θα έκανα. Θα έπερνα lcd και θα τελείωνε το θέμα.
Σιγά μην ζαλιζόμουνα και επέμενα σε dlp.

Reaction score
1
Το θεμα ειναι οτι απο την κοντρα LCD DLP οι καταναλωτες βγαινουν κατα ενα μεγαλο μερος κερδισμενοι(οχι οτι δεν μας σπανε τα νευρα μεκαινουρια μηχανακια καθε 6 μηνες).Φανταστειτε να υπηρχε μονο ο ενας θα μας ειχανε σκισει :x και δεν θα μπορουσαμε να κανουμε και τιποτα. :D :D :D

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
1920X1080 με πόσο;;;;

Εκεί θα κριθεί η μάχη... στα όρια της ανάλυσης... εκεί που δεν πάει άλλο επάνω!

Αν οι dlp μπορέσουν εκεί να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη διπλάσια τιμή από τους LCD μαγκιά τους...

Αν όχι ίσως περάσουν στην Ιστορία... Το Πρωτάθλημα τελειώνει με το τελευταίο ντέρμπυ!

Reaction score
1
Νομίζω ότι το τέλειο μηχανάκι είναι 3-τσιπο (ανεξάρτητα από πάνελ), χωρίς πρόβλημα σύγκλισης.

Το έχω πει και παλιότερα, είναι πολύ εύκολο να δωθεί λύση ρύθμισης της σύγκλισης μέσω software. Τώρα, γιατί δεν το κάνουν δεν ξέρω. Μπορεί να το φυλάνε ως το next big thing. Η απλά να έχουν μεγάλο στοκ από τσιπ επεξεργαστών εικόνας.

Κακά τα ψέματα, η ευκρίνεια που χάνεις με την αποσύγκλιση έστω και 1 pixel, δεν υποκαθίσταται με τίποτα. Από την άλλη, ο τροχός βλάπτει σοβαρά την υγεία...

V

VIDEOMIX

Guest
Eγώ λέω οτι είναι καλύτεροι οι DLP όχι επειδή έχω DLP. Και τι εννοώ με αυτό;
Οτι πρίν αγοράσω είδα και τις 2 τεχνολογίες και επέλεξα. Δεν βγαίνω δηλαδή εκ των υστέρων να υπερασπιστώ τους dlp επειδή και εγώ έχω.
Και αν αλλάξω μηχάνημα (που το σκέφτωμαι να το κάνω) πάλι DLP θα αγοράσω.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Αν και κατοχος LCD, το εχω πει και το ξαναλεω... Η DLP τεχνολογια ειναι καλυτερη απο την LCD. Οταν βλεπεις μηχανακια με ενα DMD και παιζουν ισαξια και καλυτερα ακομα απο τα τριτσιπα LCD, φαντασου πως θα παιζουν τα τριτσιπα DMD... Τα μειονεκτηματα των μονοτσιπων τα ξερουμε. Το καλο ομως ειναι οτι οι τεχνολογιες βελτιωνονται συνεχως και στις επομενες γενιες ελπιζω οτι θα εχουν εξαλειφθει και αυτα. Προσωπικα, ειμαι απολυτα ευχαριστημενος απο τον LCD μου. Εχω δει αντιστοιχο DLP μηχανακι (7700) και δεν εχω δει τεραστιες διαφορες, εκτος του RBE. Αν ομως στις επομενες γενιες βελτιωθουν τα μειονεκτηματα των μονοτσιπων (για τριτσιπα δεν συζηταμε γιατι ειναι και θα ειναι πανακριβα), με βλεπω για DLP... Απο την αλλη, αν τα νεα 1080 LCD εχουν αντιστοιχη ποιοτητα με λιγοτερα λεφτα, δεν θελει και πολυ σκεψη...
Σε γενικες γραμμες, ποτε δεν εχω πει κακα λογια για καποιον προβολεα DLP που εχω δει και μου αρεσε η εικονα του. Ειδικα οταν αυτος κρεμεται απο το ταβανι ενος φιλου. Τι κι'αν βλεπω το RBE? Αν δεν το βλεπει αυτος, η εικονα ειναι οντως υπεροχη. Και με αυτο το σκεπτικο κρινω τον εκαστοτε προβολεα. Με τις αναγκες που θελει να καλυψει ο κατοχος του. Την καλυτερη εικονα που εχω δει απο προβολεα μεχρι στιγμης, την εχω δει απο ενα θηριο CRT και απο ενα HiEnd matterhorn DLP. Οχι απο LCD. Απο την αλλη δεν θα πληρωνα ποτε ενα τοσο μεγαλο ποσο για προβολεα (βασει των οικονομικων μου δυνατοτητων), για να εχω αυτο το κατι παραπανω... Οπως και με τα αυτοκινητα. Αλλος προτιμαει την σχεση αποδοσης-κοστους αλλος την οδικη συμπεριφορα και αλλος την μόστρα και την μαρκα... Μπορει να πει κανεις οτι κανουν λαθος ολοι αυτοι? Φυσικα και οχι...
Για να τα πουμε λοιπον εξω απο τα δοντια:
1) Και οι LCD και οι (1chip) DLP, εχουν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ποιοτητα εικονας για τα λεφτα τους, με λιγες διαφορες, που ειναι καθαρα θεμα γουστου.
2) Οι LCD διατηρουν το προβαδισμα ακομα (εστω και σε μικροτερο βαθμο απο παλιοτερα) στην σχεση αποδοσης-κοστους.
3) Παρτε οτι θελετε και μη μας πρηζετε τα rx/!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Και μετά μου λέτε ότι εμείς είμαστε οι κολλημένοι. :lol: :lol:
Ρε όλα τα παιδιά με lcd έχουν κάτι καλό να πούνε για τους dlp. Οι dlpάκηδες θεωρούν ότι όποιος δεν έχει μονό τσιπάκι είναι για τα τάρταρα... :lol: :lol: :lol:

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.719
Συμφωνώ!!! Όλοι όσοι έχουν LCD (ή περίπου όλοι...) έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τους DLP. Το ίδιο και εγώ. Το έχω δηλώσει άλλωστε και σε γνωστό "επειδιξία"! Αλλά τελικά δεν ξέρω ούτε μπορώ να αποφανθώ 100% αν αξίζουν τα παραπάνω χρήματα! Καμιά τεχνολογία δεν είναι η τέλεια στην κατηγορία τιμής που κινείται. Τώρα γιατί συμβαίνει η DLP τεχνολογία να είναι ακριβότερη στις ίδιες προδιαγραφές, αυτό έχει αναλυθεί πολλάκις. Τι μένει λοιπόν; Η σχέση απόδοσης προς τιμή ενός τίμιου προϊόντος και εκεί η LCD τεχνολογία έχει το πάνω χέρι νομίζω. Όσο για τους συμπαθείς DLPάκιδες μάλλον έχουν και ένα ποσοστό ανασφάλειας και λένε αυτά που λένε... Ξεκολλήστε! Μετήστε τα λεφτά στις τσέπες σας, βάλτε ένα ψυχολογικό όριο σε αυτά που θα ξοδέψετε και αγοράστε για να χαρείτε την μεγάλη οθόνη! Χαρείτε αυτό που βλέπετε και όχι αυτό που το δέιχνει! Αυτό είναι αναλώσιμο, άψυχο και παλιό από την πρώτη κιόλας ώρα λειτουργίας του. Η συγκίνηση της ταινίας και ηδονή της φαντασίας είναι αναντικατάστατη και όσο περνά ο καιρός και δεν την νιώθετε λόγω των ατελειών του μηχανήματός σας τόσο ο χρόνος χάνεται και γίνεστε φτωχώτεροι...
Φιλικά,
Γιάννης

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Γιά να μήν έχεται ούτε πόνο στα μάτια , ούτε RBE , τέλειο μαύρο, τέλεια χρώματα, και όχι computerized υπότιτλους μία είναι η λύση CRT !!!!!!!

Reaction score
1
Δεν είμαι οπαδός καμμιάς τεχνολογίας βιντεοπροβολής. Με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η ποιότητα της εικόνας που βλέπουν τα μάτια μου. Ξεκίνησα με προβολέα LCD, τον Sanyo Z2 και μετά πέρασα στους DLP, με τον BenQ 8700+.

Ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή, οι γνώσεις μου σχετικά με την ποιότητα της εικόνας είχαν βελτιωθεί εντωμεταξύ, έτσι είχα περισσότερα «όπλα» για να κρίνω καλύτερα αυτά που έβλεπα στο πανί (εννοώ στον τοίχο μου!).

Τα πράγματα για μένα είναι πολύ απλά, ο συνειδητοποιημένος αγοραστής πρέπει πρώτα από όλα να έχει αποφασίσει ποιοι τομείς της εικόνας είναι σημαντικότεροι γι’ αυτόν, καθώς και πόσο σημαντικό είναι για εκείνον το θέμα κόστος. Ξεκινάμε λοιπόν:

Το θέμα rainbow. Υπάρχει μια μικρή μερίδα ανθρώπων που ενοχλείται φοβερά από το rainbow, καθώς επίσης έχει και ζαλάδες μετά από θέαση οποιουδήποτε μονότσιπου DLP προβολέα. Για αυτούς τους ανθρώπους είναι μονόδρομος η επιλογή LCD, LCOS, SXRD ή CRT προβολέα, ΤΕΛΟΣ!

Για όλους τους υπόλοιπους, τίθεται απλά το θέμα της «βαρύτητας» των εκάστοτε παραμέτρων της εικόνας. Στο επίπεδο που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει η απόδοση του προβολέα στα σκοτεινά πλάνα. Εκεί βρίσκεται για μένα όλο το ζουμί της υπόθεσης βιντεοπροβολή. Οι περισσότεροι προβολείς αποδίδουν σχετικά αξιοπρεπώς μεσαία και φωτεινά πλάνα. Τι γίνεται όμως σε αυτά που το μεγαλύτερο μέρος της πληροφορίας είναι κάτω από τα 30 IRE;

Σκεφτείτε μόνο ότι υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες (ίσως και χιλιάδες), όπου ολόκληρες ή το μεγαλύτερο μέρος τους είναι σκοτεινά πλάνα (Van Helsing, Alien vs Predator κτλ.). Στα σκοτεινά πλάνα λοιπόν, έχει μέγιστη σημασία το μαύρο, το contrast, η ρύθμιση του γενικού gamma καθώς και η ρύθμιση του gamma του κάθε χρώματος ξεχωριστά στα χαμηλά IRE, όπως επίσης και η ρύθμιση της χρωματικής ισοροπίας (δηλ. το greyscale μας να είναι όσο γίνεται γκρίζο, απαλλαγμένο από έντονους χρωματισμούς).

Στα σκοτεινά πλάνα λοιπόν, οι LCD προβολείς, κατά την άποψή μου, χάνουν κατά κράτος από τους αντίστοιχους DLP. Μικρές εξαιρέσεις που μπορεί να υπάρχουν επιβεβαιώνουν απλώς τον κανόνα. Οι LCD δεν έχουν το contrast και το μαύρο των DLP, αλλά το κυριότερο, λόγω της τεχνολογίας κατασκευής τους, δεν σου δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για να ρυθμίσεις σωστά την εικόνα στα πολύ χαμηλά IRE. Στους DLP προβολείς, έστω και ένα μόνο καθρεφτάκι αν ανοίγει ελαφρά σε ένα μαύρο φόντο μπορείς να το δεις, αντίθετα υπάρχει μεγάλη δυσκολία για κάτι τέτοιο στους LCD προβολείς. Έτσι όταν βλέπεις σε παράλληλη θέαση έναν LCD και έναν DLP προβολέα, ρυθμισμένους και τους δύο από έναν επαγγελματία, ή κάποιον πολύ έμπειρο χρήστη, διακρίνεις πολύ εύκολα τη διαφορά στα χαμηλά IRE. Η εικόνα του DLP είναι πολύ πιο έντονη με βαθύτερο μαύρο και καλύτερο contrast, άρα περισσότερο τρισδιάστατη, αλλά το κυριότερο ζωγραφίζει πολύ καλύτερα τις λεπτομέρειες στα τελευταία σκαλοπάτια της φωτεινότητας καθώς πλησιάζουμε στο απόλυτο μαύρο.

Από κει και πέρα, η κάθε τεχνολογία έχει σαφώς οριοθετημένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Οι LCD προβολείς, είναι συνήθως καλύτερα εξοπλισμένοι (ίριδα, lens shift κτλ.), και είναι περισσότερο ξεκούραστοι στη θέαση αθλητικών γεγονότων με έντονη κίνηση (ποδόσφαιρο κτλ.). Κατά κανόνα επίσης είναι αρκετά οικονομικότεροι από τους αντίστοιχους DLP (με ίδια ανάλυση στο πάνελ).

Σε όλα τα υπόλοιπα πεδία όμως της εικόνας, οι DLP αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο επικρατούν. Έχουν βαθύτερο μαύρο και καλύτερο conrtast σε όλη τη κλίμακα της φωτεινότητας, αλλά ειδικά στα σκοτεινά πλάνα παίρνουν το σκαλπ των LCD. Έχουν επίσης σαφέστατα καλύτερη ομοιομορφία φωτεινότητας και χρωματικότητας. Σε σύγκριση πάνελ ίδιας ανάλυσης (π.χ. 720p), έχουν επίσης σαφέστατα καλύτερη ευκρίνεια, καλύτερη ομοιογένεια focus σε όλο το πάνελ, καθώς και εμφανέστατα καλύτερη σύγκλιση, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει δραματικά την συνολική ευκρίνεια της εικόνας.

Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά ίσως ακούγονται πολύ «εξειδικευμένα» ή «ιδιαίτερα» στα αυτιά κάποιου που απλώς θέλει να συνδέσει έναν προβολέα και να απολαύσει μια κινηματογραφική ταινία. Γι’ αυτό έχω πει πολλές φορές ότι δεν συστήνω ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να καταντήσει όπως εγώ και να ψειρίζει συνεχώς το καθετί που βλέπει στην εικόνα. Πιστέψτε με, τις περισσότερες φορές δεν απολαμβάνω πραγματικά μια ταινία, αφού το μάτι μου ασχολείται συνεχώς με τα προβλήματα που εντοπίζει. Επίσης πιστεύω ακράδαντα ότι και τον καλύτερο 1080 προβολέα της αγοράς να μου χαρίσετε, θα του βρω ένα κάρο κουσούρια και προβλήματα, τόσα όσα δεν φαντάζεστε! Και να φανταστείτε ότι υπάρχουν άτομα που «βλέπουν» σαφέστατα καλύτερα από μένα, είναι σε θέση δηλαδή να αναλύσουν πολύ καλύτερα την εικόνα που βλέπουν!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Παναγιώτη η παράθεση των απόψεών σου είναι απολύτως θεμιτή όπως και όλων των φίλων και εγώ τουλάχιστον το βλέπω σαν πολύ χρήσιμη κατάθεση εμπειριών. Προσωπικά πρέπει όμως να σημειώσω ότι μέχρι στιγμής, τα επιχειρήματα, εκατέρωθεν βέβαια, είναι απολύτως ανεπαρκή και αν μη τι άλλο, άχρηστα για κάποιον που θέλει να βγάλει συμπέρασμα.

Εσύ λες ότι το μεγαλύτερο κριτήριο είναι το μαύρο, ο άλλος λέει η κίνηση και ο άλλος λέει ότι βλέπει rainbow και τοιουτοτρόπως όσους τεχνικούς όρους για την εικόνα και να αναφέρεις δεν μπορείς να πείσεις κανέναν. Εξάλλου οι τεχνικοί όροι δεν είναι και τεχνικά στοιχεία ή χαρακτηριστικά, ούτε κάνουν την κουβέντα τόσο εξειδικευμένη όσο νομίζεις, στον βαθμό τουλάχιστον που πρέπει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με διαγράμματα και μετρήσεις. Διότι στα ηλεκτρονικά, αν κάτι μετράει καλά, παίζει και καλά. Αν από την άλλη παίζει καλά και δεν μετράει καλά, τότε κάτι λάθος μετράς ή κάτι μετράς λάθος... Όλα τα άλλα είναι στην σφαίρα των προσωπικών προτιμήσεων και εγώ έτσι μόνον μπορώ να τα αντιμετωπίσω.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένα μοναδικό κριτήριο, δεν κρίνει εξ ολοκλήρου μια συσκευή ή μια τεχνολογία, είτε φυσικά αυτό είναι δικό σου, είτε είνα δικό μου.

Επί της ουσίας όμως η συγκεκριμένη κουβέντα δεν είναι ούτε καθαρά τεχνική, ούτε ψάχει να βρει την καλύτερη τεχνολογία. Η κουβέντα είναι καθαρά τεχνικο-οικονομική και με αγωνία, αν έχεις φυσικά διάθεση, θα περιμένω την απάντησή σου στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Είναι ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ DLP, εξ ορισμού και συνολικά καλύτερος από ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ LCD? (ξέχνα κατηγορίες τιμής, να μην αναφέρω πρόσφατο παράδειγμα, καταλαβαίνεις).
2. Πως βλέπεις την εμμονή κάποιων σε πανάκριβους μονότσιπους και τα γνωστά προβλήματά τους, όταν στα ίδια χρήματα μπορούν να πάνε σε επίσης πανάκριβους τρίτσιπους? Εσύ τι θα έκανες?
3. Πως βλέπεις σαν καταναλωτής την στάση της ΤΙ να μην δίνει στην αγορά φθηνές τρίτσιπες μηχανές?
4. Υπάρχει βελτίωση στο θέμα κίνηση στα νέα μοντέλα των dlp?
5. Είναι οι DLP, η καλύτερη τεχνολογία βιντεοπροβολής ανεξαρτήτως τιμής?
6. Στα ίδια χρήματα, στην μεσο-χαμηλή κατηγορία τιμής, ποιοί προβολείς έχουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Πριν απαντησει ο Παναγιωτης ασε με να κανω μια προσπαθεια , στα σοβαρα αυτη την φορα:

1.Εννοεις στις ιδιες αναλυσεις?Εαν ναι , τοτε η απαντηση ειναι ναι αλλα σηκωνει πολυ υποκειμενικο μεσα.
2.Τι εννοεις πανακριβους τριτσιπους?DLP η LCD?Απο το υφος της ερωτησης υποθετω πως μιλας για DLP αλλα ποσα μονοτσιπα μηχανακια μπορουν να αγγιξουν τις τιμες των τριτσιπων?
3.Με εξοργιζει
4.Υπαρχει βελτιωση στα παντα
5.Και παλι εξαρταται τι ζητας απο εναν βιντεοπροβολεα.Νομιζω πως τις απαντησεις θα τις εχουμε με την ελευση των πρωτων 1920χ1080 DLP
6.Αυτη την ερωτηση δεν σε συμφερει να την κανεις :wink:

Reaction score
164
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
5.Και παλι εξαρταται τι ζητας απο εναν βιντεοπροβολεα.Νομιζω πως τις απαντησεις θα τις εχουμε με την ελευση των πρωτων 1920χ1080 DLP
Νάτος ο βαμμένος ντιελπάκιας! :lol:
Η απάντηση για το ποιά τεχνολογία είναι καλύτερη θα δοθεί όταν βγουν οι πρώτοι 1080 DLP. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το πώς θα είναι οι 1080 LCD. Αρκεί να δούμε τους DLP. :lol:
Να κάνω και εγώ καμία ερώτηση;
-Έχουν βελτιώσει οι LCD τους τομείς στους οποίους πάσχουν; Εϊτε αυτοί είναι ουσιώδεις (πχ μαύρο) είτε επουσιώδεις. Το κοτετσόσυρμα πχ το ξεχάσαμε με την τελευταία γενιά.
-Τα πρόσθετα των LCD (ζουμ, shift) είναι ή όχι μεγάλο προσόν; Είναι μειονέκτημα των DLP οι πατέντες του τύπου "ο προβολέας να κοιτάζει προς τα πάνω και η οθόνη να γέρενει προς τα κάτω";
-Τι έχει να πει ο Βαγγέλης που έχει μετρήσει πολλά μηχανάκια και από τα δύο στρατόπεδα;

Reaction score
14
Είχα ξεκινησει να γραφω ενα μικρο συγκριτικό για τις δυο σχολες με βάση αυτό το ρεβιου:

http://www.projectorreviews.com/advice/dlpvslcd/index.asp

LCD υπέρ
1) 3chip υλοποιήσεις με αβαντάζ την ρυθμιση του κάθε πανελ ξεχωριστά τόσο για χρωματική όσο και για φωτεινότητα και κοντραστ. (καλίτεροι στις ρυθμίσεις και στις μικρορυθμίσεις)
2) φωτεινότεροι απο αντίστοιχους DLP. ενας 2000 Lumens LCD έιναι σαν 3,000 DLP σε nits στην οθόνη με τα ίδια watt λάμπα (διορθώστε με αν κάνω λάθος στα lumens). Kαλίτεροι για δωμάτια όπως σαλόνια που θέλεις και κανένα φως αναμενο (σε μερκούς είναι σημαντικό αυτό εγώ θέλα δωμάτιο προβολής με σκοτάδι)
3) καλίτεροι σε γενική αντιστοιχία σε γρήγορες κινήσεις. Εδικά σε ποδόσφαιρο όπου εχεις υψηλό κοντραστ και γρήγορη κίνηση είναι λίγο πιο ξεκούραστοι στο μάτι. Βλέπε ελλειψη rainbow (το μόνο αβανταζ τους)
4) Μεγαλίτερη οξυτητα σε data projections. Η διαφορά είναι περισότερο εμφανής όταν βαλεις ενα LCD και ενα DLP μαζί να προβάλουν την ίδια παρουσάιση (εννοείται ότι να είναι ομοίας χρηματικής συνομοταξίας τα δύο μηχανήματα) (βίντεο μας νοιάζει)
5) Δεν θερμάινονται τόσο πολύ όσο οι DLP (δεν κάθομαι πάνω τους οπότε και δεν με νοιάζει)

Κατά LCD
1) το μάυρο είναι λιγότερο εντονο αποτους DLP και περισσότερο γκρι. Οχι οτι ειναι ενοχλητικό. (και πάλι ενοχλητικό δεν είναι ανάλογα με την μάρκα και την ποιότητα του προτζέκτορα μπορεί και να μην το προσέξει κανείς)
2) Αρκετά εντονα τα πίξελς τους οταν η εικόνα είναι πολύ νεταρισμένη. εδώ λίγο soft focus (ανεπάισθητο βοηθαει) ή η θέαση απο αποσταση. (θέμα γούστου)
3) Το dichroic prism που κάνει συνεννωση των τριών ψωτεινών δεσμών απο το κάθε πάνελ μετά απο αρκετή χρήση μπορεί να ξεκαλιμπραριστεί ή τελως πάντων να εχει ενα color shift. (σχεδόν ποτέ δεν νομίζω ότι εχει ακαουστεί)
4) Xειρότερο κοντραστ (ρυθμίζεται)

DLP υπερ
1) λιγότερο εμφανή τα πίξελς και σε μικρότερη απόσταση (αρκετά εντονη διαφορά)
2) καλίτερο μάυρο (οντως είναι το μόνο αβαντάζ των DLP)
3) πιο κινηματογραφικά χρώματα ειδικά σε DVD και HDTV (συμφωνω και η ελλειψη πιξελς είναι συμαντική να μοιάζει σαν φιλμ))
4) Μικρότερο μεγεθος και ελαφρυτερο απο τους LCD προτζέκτορες (τι με νοιάζει το μέγεθος καιτο βαρος στο κεφάλι μου τον εχω?)
5) καλίτερο contrast (συμφωνώ)

Κατά DLP
1) υπάρξη χρωματικών ειδώλων γνωστά και ως Rainbow effect, που σε μερικούε θεατές μετά τα 5 λεπτά μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμμετό (εγώ δεν το εχω δεί ποτέ και δεν ξέρω με τι μοιάζει)
2) Περισότερα κινητά μέρη αρα θεωρητικά παντα μεγαλίτερη πιθανότητα βλάβης και ξεκαλιμπραρίσματος (σπάνιο αλλα όχι απίθανο)
3) Το κόκκινο και το κίτρινο σε πλήρη ισχυ της λάμπας είναι χειρότερο απο τους LCD (ποτέ δεν βάζω την λάμπα μου στο φούλ δεν το χρειαζομαι)
4) Color Saturation που δεν το εχουν οι LCD τόσο εντονο. (ρυθμίζεται)
5) Χρωματικός δίσκος είναι πιο θορυβώδης (εγώ δεν τον ακούω ποτέ)

τελικό συμπερασμα βλεπεις συγκρίνεις και κρίνεις και η μόνη συγκριση είναι η ταυτόχρονη απο την ιδια πηγη. Και πάλι οι ρυθμίσεις παιζουν ρόλο αλλά την γενική ποιότητα την βλέπεις κατά 80% και αρυθμιστα να είναι!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Πριν απαντησει ο Παναγιωτης ασε με να κανω μια προσπαθεια , στα σοβαρα αυτη την φορα:
1. Όχι εννοώ οποιοσδήποτε DLP με οποιονδήποτε LCD. Του στυλ 5120 με epson ή 900... 8)
2. Εννοώ κατ' αρχάς τον rubby (ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι μετεξέλιξη του lcd panel). Αλλά νομίζω υπάρχουν και μονότσιπα που είναιστην τιμή των τρίτσιπων dlp. 8)
3. Και πως δείχνεις την οργή σου? :lol:
4. Μάλλον με αργά βήματα. Στον toshiba προσωπικά νομίζω ότι σε δύσκολα πλάνα υπάρχει χοντρό πρόβλημα. Φαντάζομαι πως ήταν οι παλιοί. :lol:
5. ΟΚ, αλλά τους πρώτους 1080 non DLP τους έχουμε εδώ και πολύ καιρό στην αγορά οπότε δεν μου απαντάς καλά φιλαράκι. Έχεις μέτρο σύγκρισης οπότε μπορείς να έχεις άποψη ξεκάθαρη. Δεν μπορείς να λες κάτσε να δούμε τι θα βγει σε 10 χρόνια για να κάνεις την σύγκριση. Αυτό θα ισχύει πάντα και για την άλλη πλευρά. :?
6. Διαφωνώ. Μέχρι την έλευση των νέων infocus που είναι λίγο σουλουπωμένοι, έβλεπα τον 900άρη ή τον hitachi και αμέσως μετά τους μικρούς optoma και benq και οι dlp ήταν σαν φτωχοί κορεάτες συγγενείς. Τα δε πλαίσια της ποιότητας κατασκευής μπερδεύονται με αυτά του εξοπλισμού και συνεπώς εδώ είναι και οι φακοί και οι ίριδες κλπ κλπ που σε φθηνό dlp ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα. :p

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.112
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead