GEA: γιατί από κάπου θα πρέπει να τα πάρουν

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.530
Είδα σε τηλεοπτικό σταθμό το παρακάτω διαφημιστικό βίντεο:

Τα παλικάρια διάλεξαν και όνομα που παραπέμπει στην οικολογική συνείδηση: GEA (γαία...). Όμως ο σκοπός είναι άλλος, να τα πάρουν από όλους όσους αναμεταδίδουν μουσική (τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς), αλλά και αναπαράγουν μουσική (καφέ, εστιατόρια, καταστήματα, ξενοδοχεία). Στο όνομα των πνευματικών, αλλά και...συγγενικών δικαιωμάτων (γιατί κι οι συγγενείς έχουν ψυχή) δεν γλίτωσαν ούτε τα ιατρεία, τα νοσοκομεία, τα μέσα συγκοινωνίας. Για όλους υπάρχει πρόβλεψη.

Ο οργανισμός είναι μη κερδοσκοπικός. Έτσι, για να μην νομίζουμε ότι θέλουν να τα τσεπώσουν αυτοπροσώπως. Επιτελούν κοινωφελές έργο. Για τους δημιουργούς (για...70 χρόνια δικαιωμάτων ρε γαμώτο) αλλά και το σόι τους.

Κι επειδή σ' αυτό το σάιτ, πολύς λόγος έχει γίνει για pdf, η GEA φρόντισε να μας καλύψει πλήρως. Μόνο που για την περίπτωση, η ταρίφα μετονομάστηκε στο πολύ εύστοχο...αμοιβολόγιο. Για να μην νομίζετε ότι έχετε να κάνετε με αμόρφωτους δηλαδή. Κι αν ενδιαφέρεστε να μάθετε τι και ποιούς περιλαμβάνει το αμοιβολόγιο, κατεβάστε το ελεύθερα από εδώ.

Απλά, για να σας κάνω τη ζωή λίγο πιο εύκολη, παραθέτω μερικά αποσπάσματα της ταρίφ... ε... του αμοιβολογίου:

Μετρό: 0,01 € ανά εισιτήριο ή 0,03 € ανά ημερήσιο εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών ή 0,50 € ανά μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών.
Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: 0,01 € ανά εισιτήριο
Λεωφορεία: 0,01 € ανά εισιτήριο ή 0,50 € ανά μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών

1. Πλαζ λουομένων και κυλικεία πλαζ λουομένων: 1% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων
2. Γυμναστήρια: 5% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων
3. Σχολές χορού: 7% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων

4. Καρναβαλικές εκδηλώσεις δήμων και λοιπών φορέων, Τσίρκο κ.λ.π.:
α) Διάφορες καρναβαλικές εκδηλώσεις, Τσίρκο κ.λ.π. (τελετή έναρξης ή λήξης, δρώμενα κ.τ.λ.): 1.500,00 € ανά εκδήλωση
β) Καρναβαλικές παρελάσεις: 2.000,00 € ανά ώρα παρέλασης, με minimum ποσό τα 2.000,00 €

Αγροτικές επιχειρήσεις (θερμοκήπια, ανθοκήπια κ.τ.λ.)
Εφάπαξ ποσό 300,00 € ανά έτος

Τηλεφωνικά κέντρα
Έως 5 γραμμές ……..150,00 € εφάπαξ ποσό ανά έτος
6 – 20 γραμμές ……..200,00 € εφάπαξ ποσό ανά έτος
21 – 50 γραμμές ……..250,00 € εφάπαξ ποσό ανά έτος
51 γραμμές και άνω ….......300,00 € εφάπαξ ποσό ανά έτος

Έχω μόνο μια (εύλογη?) απορία: το χρήμα πώς μοιράζεται στους...δικαιούχους?

Last edited:
  • Like
Reactions: Pin

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Τσικιρικιτζήδες .

Απ αυτά που βάζουμε μέσω youtube στην κατηγορία μουσικής ή στο fb , δεν θέλουν ποσοστό?

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.521
Να διαγραφεί άμεσα το προηγούμενο ποστ.

Δεν πρέπει να τους δίνουμε νέες ιδέες!

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.498
αλλά και...συγγενικών δικαιωμάτων (γιατί κι οι συγγενείς έχουν ψυχή)
Να διευκρινίσω κάτι μιας και είμαι του χώρου.

Τα συγγενικά δικαιώματα δεν έχουν σχέση με τους συγγενείς. Είναι τα δικαιώματα των μουσικών και τραγουδιστών καθώς και των δισκογραφικών εταιρειών.

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι των δημιουργών (συνθετών και στιχουργών) και εισπράττονται από την ΑΕΠΙ.

Υ.Γ. Το Youtube πληρώνει δικαιώματα αναλόγως των hits που έχει το κάθε κομμάτι.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
το καλύτερο όλων και με διαφορά είναι τα δικαιώματα που πληρώνουμε σε όλα CD/DVD/BD εγγραφής, στα παίρνουν με το έτσι θέλω χωρίς να τους ενδιαφέρει η μετέπειτα χρήση, ναι στα DVD που παίρνεις backup τα δικά σου αρχεία έχεις πληρώσει ένα ποσό σε κάποιον οργανισμό πνευματικών δικαιωμάτων

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.522
Αφού υπάρχει απευθείας διαπλοκή με τον νομοθέτη που καθιέρωσε αυτή τη λογική λειτουργίας (αμοιβολόγιο), τι το ψάχνετε.

Ακούς εκεί, ποσοστό επί των ακαθαρίστων εσόδων.

Και άντε να αποδείξεις, ότι παίζεις royalty free internet radio. Κανονικά, μόνο τέτοια θα έπρεπε να παίζουν οι χώροι (γυμναστήρια χοροδιδασκαλία, σουπερμάρκετ εμπορικά κλπ). Έτσι για να μάθουν οι αθεόφοβοι, και οι σκυλοκαλλιτέχνες που διατηρούν στα υποστατικά τους.
Royalty free και public domain.
Άντε μπας και ακούσει και λίγο Fuertwangler και ξεστραβωθεί ο κόσμος.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.530
Να διευκρινίσω κάτι μιας και είμαι του χώρου.

Τα συγγενικά δικαιώματα δεν έχουν σχέση με τους συγγενείς. Είναι τα δικαιώματα των μουσικών και τραγουδιστών καθώς και των δισκογραφικών εταιρειών.

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι των δημιουργών (συνθετών και στιχουργών) και εισπράττονται από την ΑΕΠΙ.

Υ.Γ. Το Youtube πληρώνει δικαιώματα αναλόγως των hits που έχει το κάθε κομμάτι.
Mea culpa.

Ερώτηση: πες ότι πληρώνεις (λέμε τώρα...) την ΑΕΠΙ. Θα έρθουν κι από την GEA για να εισπράξουν κι αυτοί? Γιατί στη "διακήρυξη" του μη κερδοσκοπικού κλπ διαβάζω το παρακάτω:

"Διαφορές μεταξύ GEA - ΑΕΠΙ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Όποτε θέλετε να παρουσιάσετε μουσική στο κοινό, θα πρέπει να λάβετε άδεια τόσο από τον GEA όσο και από τους οργανισμούς που εκπροσωπούν πνευματικούς δημιουργούς (ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ)."

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.498
Ερώτηση: πες ότι πληρώνεις (λέμε τώρα...) την ΑΕΠΙ. Θα έρθουν κι από την GEA για να εισπράξουν κι αυτοί?
Ναι. Και παλιότερα έρχονταν, απλά δεν ήταν οργανωμένοι. Αν δεις, ο GEA είναι η ένωση των GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ που μέχρι τώρα δρούσαν αυτόνομα. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι όλα ένα, μαζί με την ΑΕΠΙ δηλαδή, και μετά ας ξεκαθαρίσουν μόνοι τους τη "μοιρασιά".

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.530
Ακόμα μια ερώτηση: μπορούν να διεκδικήσουν αμοιβή σε νομίμως αποκτηθέν περιεχόμενο που μεταδίδεται στον χώρο εργασίας μου, επειδή και μόνο μπαίνουν πελάτες σ' αυτόν? Τα πνευματικά δικαιώματα που έχουν ήδη εισπράξει αφορούν μόνο το οικιακό περιβάλλον?

για να ξέρω να αλλάξω το avatar μου σε κάτι τέτοιο

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.659
Οικιακό, ξεοικιακό θα πληρώσεις.
Με νέα εγκύκλιο και με εντολή σαμαρά, όπου παίζει μουσική θα πληρώσεις.

profi

Γκαντεμόσαυρος του λασπολόγου
Reaction score
1.439
Ακόμα μια ερώτηση: μπορούν να διεκδικήσουν αμοιβή σε νομίμως αποκτηθέν περιεχόμενο που μεταδίδεται στον χώρο εργασίας μου, επειδή και μόνο μπαίνουν πελάτες σ' αυτόν? Τα πνευματικά δικαιώματα που έχουν ήδη εισπράξει αφορούν μόνο το οικιακό περιβάλλον?
βασικά αν έχεις συσκευή αναπαραγωγής ήχου θα πληρώσεις...δεν υπάρχει κάπου γραμμένο αυτό αλλά κάπως έτσι λειτουργούν.
παλιότερα υπήρχε μια δωρεάν υπηρεσία τύπου spotify,δεν θυμάμαι πως λεγόταν,συγκεκριμένα για αυτό το λόγο,έβαζαν καλλιτέχνες εκεί τα τραγούδια τους,for free για να τα αναπαράγει όποιος θέλει όπου θέλει χωρίς την αεπι κτλ...με στόχο να γίνουν κ αυτοί γνωστοί χωρίς να χρειάζονται την αντίστοιχη δική τους αεπι που μόνο καλό δεν τους έκανε,κ χρηματικά κ από πλευράς προώθησης.
δεν ξέρω τι απέγινε,δεν είχε κ πολύ υλικό είναι η αλήθεια κ επίσης οι συνέχιζαν καταστηματάρχες κ πλήρωναν την αεπι επειδή τους έλεγε κάτι του τύπου "κ που ξέρω εγώ οτι παίζεις μόνο από εκεί,δυνητικά μπορείς να παίξεις κάτι για το οποίο πρέπει να μας πληρώσεις άρα πλήρωνε"

μπάχαλο.

δεν ξέρω αλλά είμαι σίγουρος πως κ με τα Blu ray σου,αν φωνάξεις πέντε φίλους να δείτε ταινία κ δεν έχετε πέντε δισκάκια,κάποιος ηλίθιος νόμος θα υπάρχει που θα σου επιβάλει πρόστιμο.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.498
Γιάννη, σου απάντησε ο profi. Να πω κι εγώ μερικά παραπάνω.

Η μουσική που αγόρασες είναι για ιδιωτική (οικιακή) χρήση. Όταν αναπαράγεται σε επαγγελματικό χώρο που μπαινοβγαίνει κόσμος (το είπα μπακάλικα), ο ιδιοκτήτης οφείλει να πληρώνει δικαιώματα. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στα συνδρομητικά κανάλια που υπάρχει οικιακή και επαγγελματικού τύπου χρέωση.

Όσο σημαντικότερη είναι η μουσική για τον κάθε χώρο, τόσο διαφέρει και το κόστος των δικαιωμάτων. Άλλα λεφτά πληρώνει ένα club, άλλα μία καφετέρια, άλλα ένα μαγαζί με ρούχα.

Η μουσική, όπως και κάθε άυλη δημιουργία (π.χ. software), δεν μας ανήκει ποτέ. Πληρώνουμε το δικαίωμα χρήσης. Και το κόστος είναι ανάλογο της χρήσης που κάνουμε. Όλα αυτά στο περίπου γιατί είναι πολύ πιο μπερδεμένα στην πράξη (και στη θεωρία).

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.659
Νευρίαζα πολύ όταν έβλεπα στα δισκάκια εκείνα τα σπαστικά μηνύματα με την προειδοποίηση σε κόκκινο φόντο με το σήμα του FBI που μας προειδοποιούσε ότι αν το δισκάκι που αγοράσαμε δεν το δούμε στο σπίτι μας αλλά κάπου αλλού, θα μας πάρουν μέσα διότι είναι ομοσπονδιακό αδίκημα!!!
Μου είχε κάνει εντύπωση που είχαν σκεφτεί τα πάντα όπου απαγορευόταν να τα παίξεις σε δημόσια προβολή, πάρκα, σχολεία, γήπεδα, φυλακές, στρατόπεδα, ακόμη και στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.
Βρε δεν πάνε στο δγιάολο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.522
Υπάρχει λύση, την είπα, και είναι πολύ απλή. Royalty free radio. Εάν θέλουμε απλά μια υπόκρουση. Και αφήστε τους να κουρεύονται.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.498
Υπάρχει λύση, την είπα, και είναι πολύ απλή. Royalty free radio. Εάν θέλουμε απλά μια υπόκρουση. Και αφήστε τους να κουρεύονται.
Πράγματι, αυτή είναι η καλύτερη λύση. Όμως, στην πράξη, σχεδόν όλοι θέλουν τα "γνωστά" κομμάτια.

Όπως με τα διόδια. Θέλουν να κάνουν χρήση των Εθνικών Οδών χωρίς να πληρώνουν. :D

Pin

Θεΐτσα
Reaction score
4.486
Εγώ σκεφτόμουν πώς θ' αντιδρούσα αν έμπαινε κάποιος στο κατάστημα μας και μας ζητούσε 200 ευρώ επειδή παίζει ο χ ραδ. σταθμός ως υπόκρουση.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα τον πετούσα έξω με τις κλωτσιες....
Θα μου ζητούσε 200 και θα του έδινα 10 (5 με το ένα χέρι και 5 με το άλλο).

Pin

Θεΐτσα
Reaction score
4.486
Μπήκα στο site των συγγενικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών
κι έριξα τρελό γέλιο οταν είδα στη λίστα των μελών τον μπαμπά και την κόρη Φλωρινιωτη!!!!lol δηλαδή....!

Last edited:

Pin

Θεΐτσα
Reaction score
4.486
Και να σας πω και κάτι άλλο;
Εγώ δε ζήτησα απο κανέναν λεφτά που σε μια μέρα μπορει ν ακούσω 100 φορές απ τον ίδιο σταθμό ενα τραγουδι του σφακιανακη ή του οικονομόπουλου η -του άλλου του νούμερου- του Παντελίδη!
Για να μη σας πω ότι κάποιες μέρες είναι συνεννοημένοι όλοι και παίζουν τα ίδια.
Τα fm πλημμυρίζουν απ' τα σουξέ της εποχής σε σήμειο πλήσης εγκεφάλου. Εγώ αυτο εχω μάθει πως λέγεται διαφήμιση, προώθηση προϊόντος... Δηλαδή θα πληρώνω κι απο πάνω για τις διαφημίσεις άλλων;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.522
Πράγματι, αυτή είναι η καλύτερη λύση. Όμως, στην πράξη, σχεδόν όλοι θέλουν τα "γνωστά" κομμάτια.

Όπως με τα διόδια. Θέλουν να κάνουν χρήση των Εθνικών Οδών χωρίς να πληρώνουν. :D
Με τη διαφορά ότι οι οδοί, το βασικό εννοώ οδικό δίκτυο, είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο μάλιστα ήδη ακριβοπληρώνουμε. Εάν υπάρχει αξιοπρεπής εναλλακτική, και ως τέτοια δεν εννοώ τον κατσικόδρομο, φυσικά και να πληρώσουν όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν τα έργα που με το υστέρημά τους κατασκεύασαν οι εργολάβοι.
Φαντάζομαι ότι τα 300 ευρώ που ετησίως πληρώνω ως "τέλη κυκλοφορίας", πηγαίνουν, ως ανταποδοτικό κατά το Σύνταγμα τέλος, ακριβώς εκεί, στη συντήρηση ενός οδικού δικτύου.

Αλήθεια, εναλλακτική διαδρομή για να μην περάσω από τα διόδια Πελασγίας, από πού περνάει; Από την Ανοπαία Ατραπό; Γιατί θαρρώ πως έπιασαν πάνω-κάτω το πόστο που θα επέλεγε σήμερα ο Λεωνίδας.

Κατά τα λοιπά, επί της αρχής για τα συγγενικά δικαιώματα, προφανώς συμφωνούμε. Έργο έχουν παράξει οι συντελεστές ενός άυλου καλλιτεχνικού δημιουργήματος, και πρέπει να πληρώνονται.

Το ζήτημα είναι η "ταρίφα". Ο προκαθορισμένος δηλαδή προσδιορισμός της προσήκουσας "αποζημίωσής" τους για τη χρήση των έργων τους. Και με τιμές "φεύγα", εννοείται.

* Τις προάλλες ανακάλυψα ότι το απλό τηλεφωνικό κέντρο που έχουμε στο γραφείο, παίζει στην αναμονή (by default) το Für Elise. Δόξα τω Θεώ που ο Λούντβιχ πέθανε άτεκνος.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef