Gentlemen It's the Dim.DAC .

Reaction score
488
Hi !!, Γεια και χαρα σε ολους , καιρο τωρα ηθελα να φτιαξω ένα εξολοκληρου δικο μου DAC , δλδ με το receiver που ειχα στο μυαλο μου , με τα τροφοδοτικα να ειναι σχεδιασμενα και υλοποιημενα απο τα δικα μου χερια με επιλεγμενα υλικα χωρις ομως να ξεφυγω σε κοστος και με υλικα που να εχω τα περισσοτερα απο αυτα καθως και με το chip DAC που θελω , εδω μαλιστα θα κανω και μια "πρωτοτυπια" , το τμημα του DAC θα ειναι κατι σαν "variable" δλδ θα φτιαξω μερικες πλακετες με διαφορα chip και θα τις συνδεω με το ιδιο receiver ωστε να μπορω να τα συγκρινω και να ακουσω τις διαφορες στην αποδοση τους .

Συγκεκριμενα ηθελα να ξεκινισω αυτο το project λιγο πριν το Πασχα , αλλα ο τρελος SE Lunatic Amp δεν με αφηνε , ( περισσοτερες πληροφοριες για τον "τρελο" εδω http://www.purediy.gr/forum/index.php?topic=1647.0 ) , αλλα εδώ και περιπου 2 μηνες παρατησα τον "τρελο" και αρχισα να μαζευω υλικα για το DAC και υστερα προχωρησα στον σχεδιαζμο και κατασκευη των πλακετων για το receiver , για τα τροφοδοτικα καθως και για ενα απο τα DAC που θα δοκιμαστουν .

Reaction score
488
Παρακατω φαινονται καποιες φωτογραφιες που τραβηχτηκαν κατα την διαρκεια κατασκευης των τροφοδοτικων για το CS8416 ,τρια εξολοκληρου χωριστα τροφοδοτικα στην ιδια πλακετα , δυο των 3,3V και ενα τον 5V .
DSC00764.JPG
DSC00765.JPG
DSC00766.JPG
DSC00768.JPG

Reaction score
488
Εδω ειναι η κατω οψη της πλακετας των τροφοδοτικων ( θελει καθαρισμα :gotcha: ) και φαινονται οι θεσεις των low noise smd τελεστικων που θα λειτουργησουν ως error amps .
DSC00774.JPG

Reaction score
488
Σημερα εκανα την πρωτη δοκιμη του receiver , σημα S/PDIF παρθηκε απο την digital coaxial εξοδο ενος CD4000 player της Marantz , και τα ψηφιακα σηματα εξοδου του receiver οδηγηθηκαν σε ενα DAC TDA1543 ενος CD610 player της Philips αφ'οτου απομονωθηκε βεβαια ( το DAC ) απο το ψηφιακο φιλτρο SAA7220 .

Το receiver δουλεψε μια χαρα ο ηχος του TDA1543 ( 16 bit I2S DAC ) δεν ειναι καθολου ασχημος παρολο που δεν εχω αλλαξει κανενα υλικο γυρο απο το DAC αλλα ουτε και γυρο απο το αναλογικο σταδιο εξοδου του CD610 , αυτο το πειραμα απλα το εκανα για να δοκιμασω το receiver , αλλα δεν αποκλειεται να φτιαξω και μια πλακετιτσα με το TDA1543 ετσι για δοκομη με καλυτερα υλικα .

Παρακατω φαινονται φωτογραφιες που τραβηχτηκαν κατα την διαρκεια δοκιμης του receiver .
DSC00780.JPG

DSC00781.JPG
DSC00784.JPG
DSC00785.JPG

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Εξαιρετική προσπάθεια και μπράβο. Πολύ σωστά, κατά τη γνώμη μου, κάνεις και βάζεις διαφορετική τροφοδοσία στα 3,3 Volts στο αναλογικό και στο ψηφιακό τμήμα.
Η μόνη ένσταση έχει να κάνει με το ground plane της πλακέτας των ψηφιακών, που καλό θα ήταν να περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια και ιδανικά όλη την επάνω σε μια πλακέτα διπλής όψης.
Τον τελευταίο καιρό, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, κάνω ακριβώς την ίδια δουλειά με τον ίδιο δέκτη και DAC της ΒΒ.

Reaction score
488
Σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια αλλα και για την παρατηρηση σου , η αληθεια ειναι οτι δεν τα παω και τοσο καλα με τις διπλης οψεως πλακετες , επισης γνωμη μου ειναι οτι εαν ειχαμε να κανουμε με σκετο αναλογικο κυκλωμα τα πραγματα θα ηταν πιο ευκολα για την γειωση - θωρακιση στην πανω οψη της πλακετας , αλλα στα ψηφιακα κυκλωματα ( οπου εμπλεκονται και αναλογικα ) ειναι δικοπο μαχαιρι και θελει μεγαλη προσοχη για να λειτουργησει σωστα .

Last edited:

Reaction score
488
Μετα που ακουσα τον ηχο του TDA1543 non oversampling για καποιο διαστημα , ( ο οποιος ειναι ευχαριστως , πιο "αναλογικος" , δλδ ακουγεται στο αυτι πιο πολυ σαν "πικαπ" παρα σαν CD ) , αποφασισα να φτιαξω την πρωτη πλακετα με αυτο το DAC , ειναι και ευκολο στο στησιμο του και δεν χρειαζεται πολλα φιλτρα στο σταδιο εξοδου .
Το σχεδιο που ακολουθησα ειναι αυτο που υπαρχει στα data του TDA... με καποιες αλλαγες που εκανα στο ρευμα πολωσης και στο φιλτρο στο σταδιο εξοδου , στο οποιο σταδιο εξοδου χρησημοποιω το LME49710 , ενα στο καθε καναλι .
DSC00794.JPG
DSC00797.JPG

Reaction score
488
Στις φωτο που ακολουθουν , φαινεται το DAC πληρης συναρμολογημενο , λειτουργηκοτατο και λαληστατο , με το μωβ λεντακι του κιολας :) :D , ολες οι πλακετες και οι τρεις μετασχηματιστες των τροφοδοτικων καλυπτουν σχεδον ολη την επιφανεια ενος κουτιου της normabox το D704 .
DSC00806.JPG
DSC00807.JPG

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.326
Members
38.684
Νεότερο μέλος
C . papadakis