HD AUDIO, 24/192 ή έστω 24/96 από Λαπτοπ μέσω firewire ή usb

Reaction score
855
Ξέρω ότι πιθανώς το ξανασυζητήσαμε αλλά οι γέρικοι σκύλοι, δύσκολα μαθαίνουν νέα κόλπα.... χρειάζεται επανάληψη, εμπέδωση κλπ... Λοιπόν έχω λαπτοπ το οποίο πέραν των usb έχει και firewire. Το ζητούμενο είναι μία εξωτερική κάρτα ήχου, ή κάποιο άλλο interface το οποίο θα μεταφέρει σήμα 24/192 (ή στην χειρότερη 24/96) σε άλλο εξωτερικό ντακ που θα χρησιμοποιώ. Βέβαια, αν υπάρχει, σε λογικό κόστος, λύση για να αποφύγουμε και το ξεχωριστό ντακ είναι ευπρόσδεκτη. Διάβασα όλα τα σχετικά νήματα (και είναι αρκετά τον τελευταίο καιρό) και είδα για κάποιες περιπτώσεις (πχ. emu 0404, TASCAM US-144, M-audio firewire solo, κλπ.) αλλά επειδή είμαι άσχετος δεν κατάλαβα στα σίγουρα αν αυτά τα πραγματάκια κάνουν την δουλειά που θέλω, άστε που παλάβωσα από τα κουμπάκια και τις ένα κάρο δυνατότητες που δεν με ενδιαφέρουν (μικρόφωνα, ακουστικά, φάντομ ενισχυτές, πολλά κανάλια, κλπ. κλπ. ) . Και βέβαια υπάρχει και αναφέρεται τελευταία και η λύση της audiotrack prodigy cube, ( http://cgi.ebay.co.uk/AUDIOTRAK-Pro...hash=item120355987480&_trksid=p3286.m63.l1177 ) που ενώ καταλαβαίνω ότι κάνει την δουλειά μου για 24/96, με κάνει και ψιλοαμφιβάλω για την ποιότητα του λόγω: α. του πολύ χαμηλού κόστους β. του γεγονότος ότι αν μπούμε στο χορό καλά θα ήταν να έχουμε και λύση σε επίπεδο 24/192. Το cut a long story short οι παραπάνω περιπτώσεις κάνουν αυτό που θέλω με κάποια ποιότητα ;

Reaction score
10
Σπύρο καλημέρα! :)

Για προσδιόρισε λίγο το κόστος. Χωρίς να το έχω ακούσει νομίζω μια καλή λύση για 24/96είναι το Cambridge Audio Magic DAC στα 400Ε περίπου.

D

deleted user 10898

Guest
Σπύρο καλημέρα! :)

Για προσδιόρισε λίγο το κόστος. Χωρίς να το έχω ακούσει νομίζω μια καλή λύση για 24/96είναι το Cambridge Audio Magic DAC στα 400Ε περίπου.
νομιζω δεν παιζει 24/96, κανει μονο upsampling.

D

deleted user 10898

Guest
computeraudiophile

The DacMagic USB input does not support native high resolution files at 24/96. In addition the Windows XP music server I used during this review did not have a coaxial output to send 24/96 files to the DAC. To test 24/96 albums with the DacMagic I connected the Bel Canto USB Link which converted USB to coaxial at full 24/96 resolution. Even though the DacMagic upsamples every input signal to 24/192 there was still a great advantage to using some 24/96 material. I have several DVD-Audio discs that I've ripped to 24/96 AIFF files. My John Hiatt Bring The Family 24/96 version is much better than any of the 16/44.1 versions available. Thus, sending the 24/96 AIFF version to the DacMagic, without downsampling to 16/44.1 via USB before upsampling to 24/192, was sonically very advantageous. The fact that 24/96 is a multiple of 24/192 certainly couldn't hurt either. It's often best to upsample in the same family as the original source material i.e. 24/88.2 to 24/176.4, and 24/96 to 24/192. The reason I used the verbiage, "... certainly couldn't hurt..." when discussing the DacMagic upsampling from 24/96 to 24/192 is that the Adaptive Time Filtering (ATF™) asynchronous upsampling is not your father's upsampler. The sonic impact of upsamping always depends on the manufacturer's implementation within the DAC. The Cambridge Audio DacMagic has a very solid upsampling implementation that is on par with many of the much more expensive DACs I've listened to recently.

Reaction score
10
Νομίζω ότι αυτά ισχύουν για την USB είσοδο. Από ΤΟSLINK πρέπει να δέχεται 24/96. Με κάθε επιφύλαξη...

Reaction score
684
Νομίζω ότι αυτά ισχύουν για την USB είσοδο. Από ΤΟSLINK πρέπει να δέχεται 24/96. Με κάθε επιφύλαξη...
το DAC Magic απο coaxial και οπτικη παιρνει 24/96 ενω απο USB παιρνει 16/44. Τα μεγαλα του αδερφακια (740C και 840C) παιρνουν 24/192

D

deleted user 10898

Guest
μαθαμε και κατι σημερα...
αρα ο δημοκηδης παει για dacmagic και ψαχνει για εξωτερικη καρτα ηχου με οπτικη εξοδο...

Reaction score
855
Το θέμα είναι πως η κάρτα αυτή θα πάρει και δώσει στην οπτική της έξοδο σήμα 24/96... Άρα το dac magic απορρίπτεται ... το benchmark είναι καλή λύση αλλά δεν ανεβαίνει στα 24/192 από την usb... οπότε εάν οι κάρτες που ανέφερα το κάνουν θα τις προτιμήσω ... το θέμα είναι ότι δεν έχω ξεκαθαρίσει ότι το κάνουν ....

Reaction score
684
Το θέμα είναι πως η κάρτα αυτή θα πάρει και δώσει στην οπτική της έξοδο σήμα 24/96... Άρα το dac magic απορρίπτεται ... το benchmark είναι καλή λύση αλλά δεν ανεβαίνει στα 24/192 από την usb... οπότε εάν οι κάρτες που ανέφερα το κάνουν θα τις προτιμήσω ... το θέμα είναι ότι δεν έχω ξεκαθαρίσει ότι το κάνουν ....
πρεπει να ξεκαθαρισεις εαν θες την καρτα για να μετατραψεις το USB σε SPDIF η να την χρησιμοποιησεις και σαν DAC. Στο δευτερο σεναριο η αποδοση που θα εχεις θα ειναι πολυ χαμηλης ποιοτητας....

παντως να ξερεις οτι καλα καλα δε μπορεις να βρεις DAC που να παιρνουν εισοδο 24/192 απο coaxial. Το μονο φτηνο ειναι τo CD player της Cambridge το 740C αλλιως πας στα 3000 Ευρω (Weiss Minerva)

Reaction score
855
ok, για αρχή ας ξεκαθαρίσω ότι θέλω μόνο την μεταφορά (χωρίς υποβάθμιση του 24/96 ή 24/192) από την usb στην spdif ....

το ερώτημα βέβαια παραμένει αν κάρτες όπως η ΕΜU μπορούν να κάνουν και τα δύο καθήκοντα με καλή ποιότητα ...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.790
προτείνω (αν το λάπτοπ σου δεν έχει οπτική έξοδο ήχου) να πάρεις μια οποιαδήποτε εξωτερική κάρτα ήχου την οποία θα συνδέσεις στο λάπτοπ σου με usb και από την οποία θα πάρεις οπτική έξοδο για να δώσεις σήμα σε κάποιο dac που να αναγνωρίζει 24/192 στην οπτική του είσοδο.

Reaction score
10
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το συγκεκριμενοποιήσουμε στη USB είσοδο.

Πάντως εγώ το τελευταίο καιρό μέχρι εφιάλτες βλέπω με το jitter να με κυνηγάει!:142:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.954
ok, για αρχή ας ξεκαθαρίσω ότι θέλω μόνο την μεταφορά (χωρίς υποβάθμιση του 24/96 ή 24/192) από την usb στην spdif ....

το ερώτημα βέβαια παραμένει αν κάρτες όπως η ΕΜU μπορούν να κάνουν και τα δύο καθήκοντα με καλή ποιότητα ...
Κάπταιν, η εγκατάσταση, και για να το πω με πλέον σημαίνοντα τρόπο, η παρεμβολή ενός εξωτερικού ελεγκτή ήχου, επί σκοπώ της παροχής ψηφιακού σήματος από το λάπτοπ σε μορφή SPDIF προς κάποιον εξωτερικό DAC, είναι πλεονασμός, για δύο λόγους:
  • Ένα σύγχρονης τεχνολογίας λάπτοπ διαθέτει οπτική έξοδο SPDIF, η οποία συνήθως ενσωματώνεται σε ειδικής μορφής θηλυκή υποδοχή 1/8”, η οποία μπορεί εναλλακτικά να παράσχει αναλογικό στερεοφωνικό σήμα επιπέδου line, οδηγώντας κάποια είσοδο υψηλής στάθμης κάποιου προενισχυτή, ή ακόμη και ακουστικά υψηλής αντίστασης. Επί του προκειμένου, το οπτικό σήμα μπορεί να οδηγήσει κατ’ ευθείαν την αντίστοιχη είσοδο ενός οποιουδήποτε DAC, και όσον αφορά τη δυνατότητά της, μπορεί να παράσχει σήμα έως 24/192. Προς τούτο, χρειάζεται οπτική ίνα τερματισμένη στη μια της άκρη σε οπτικό βύσμα ειδικής μορφής, που μοιάζει με καρφάκι, αλλά δεν είναι, καθώς στην κορυφή του δέχεται φως, και είναι αυτό το βύσμα που μπαίνει στο λάπτοπ.
  • Σε περίπτωση που, εκτός του κοινοτάτου ελεγκτή USB, το λάπτοπ ενσωματώνει και ελεγκτή firewire, τότε εκεί μπορεί υποδεχθεί κάποιον DAC που έχει ανάλογη θύρα, και να δίνει σήμα κατ’ ευθείαν, ενώ φυσικά μπορεί να συμβεί το ίδιο και με σύνδεση σε υποδοχή USB, με τη διαφορά πως το USB υποστηρίζει έως 24/96, ενώ η σύνδεση firewire υποστηρίζει σήμα έως 24/192. Δηλαδή, σε μια τέτοιου είδους σύνδεση, firewire ή USB, ο DAC παίζει ο ίδιος ρόλο «κάρτας ήχου», αναγνωρισμένος σαν τέτοιου είδους συσκευή, η οποία μπορεί να επιλεγεί ως «έξοδος ήχου» μέσα από το σχετικό παράθυρο του Πίνακα ελέγχου των Windows, διαζευκτικά με την ενσωματωμένη κάρτα ήχου του λάπτοπ, ή όποια άλλη πρόσθετη κάρτα ήχου είναι εγκατεστημένη. Το αντίστοιχο συμβαίνει και στο περιβάλλον του MAC OS και του Linux.

Συνελόντι ειπείν, οι διαθέσιμοι τρόποι σύνδεσης είναι κατά βάσιν τρεις, οπτικό σήμα από την ενσωματωμένη στο λάπτοπ κάρτα ήχου κατ’ ευθείαν στον DAC, κάρφωμα του DAC σε θύρα USB, ή κάρφωμα σε θύρα Firewire, υπό την προϋπόθεση βεβαίως, πως το hardware διαθέτει τις αντίστοιχες θύρες. Ο 1ος και ο 3ος τρόπος υποστηρίζουν όλα τα σήματα, ο 2ος ανεβαίνει μέχρι 24/96. Μια εξωτερική κάρτα ήχου, κατά προτίμηση μέσω firewire, θα είχε λόγο ύπαρξης σε περίπτωση που θα ήθελες να εισαγάγεις σήμα από κάποια εξωτερική πηγή προς τον υπολογιστή, αναλογικό ή ψηφιακό, μιας και τα λάπτοπ δεν διαθέτουν συνήθως ψηφιακή είσοδο, παρά μόνον την κλασική μπλε αναλογική, με ποιότητα μετατροπής A/D μάλλον φτωχή, καθώς και και μια ροζ είσοδο για μικρόφωνο.

D

deleted user 10898

Guest
και να προσθεσω οτι βγηκαν τα πρωτα usb dac που δεχονται σημα >24/96. στο 2009 αναμενονται εξελιξεις στον τομεα αυτο.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.846
Members
38.507