D
Most visitors online was 2872 , on 2 Jun 2025
[*]Ένα σύγχρονης τεχνολογίας λάπτοπ διαθέτει οπτική έξοδο SPDIF, η οποία συνήθως ενσωματώνεται σε ειδικής μορφής θηλυκή υποδοχή 1/8”, η οποία μπορεί εναλλακτικά να παράσχει αναλογικό στερεοφωνικό σήμα επιπέδου line, οδηγώντας κάποια είσοδο υψηλής στάθμης κάποιου προενισχυτή, ή ακόμη και ακουστικά υψηλής αντίστασης. Επί του προκειμένου, το οπτικό σήμα μπορεί να οδηγήσει κατ’ ευθείαν
Δηλαδη το κλοκ εξουδετερωνει το jitter το οποιο δημιουργειται ασχετα απο την συνδεση?clock it.....
Ναι, σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα laptop η υποδοχή αυτή είναι διττού χαρακτήρα, και ηλεκτρική και οπτική, και συνήθως το αναγράφει στο σασί (κάτι σαν line out / spdif, ή κάπως έτσι).Τα φώτα σας κύριε Κόγια!!!Δηλαδή το 'ποταπό' out για τα ακουστικά με το θυλικό για μικρό jack δινει σήμα SPDIF???Αν ναι (και δεν εχω καταλαβει οτι να'ναι) ποια ειναι η μορφ΄η του καλωδίου?Κάποια φωτογραφία θα ήταν πολύ χρήσιμη....
Α)Σε μεγάλο ποσοστό.Όμως το κόστος των εξωτερικών ρολογίων είναι πολύ μεγάλο.Δηλαδη το κλοκ εξουδετερωνει το jitter το οποιο δημιουργειται ασχετα απο την συνδεση?
Επισης η ποιοτητα της καρτας ηχου εαν εχουμε DAC δεν εχει σημασια?
Αρχηγέ μου, η πιό ενδιαφέρουσα περίπτωση θα ήταν το 'κάρφωμα' του ντακ απ'ευθείας στην firewire, ωστόσο ξέρεις κάποιο ντακ που μπορεί να τύχει ανάλογης σύνδεσης ;;; Εγώ μόνο το Weiss ξέρω, το οποίο είναι εξαιρετικό μεν, πολύ μακριά από το ποσό που επιθυμώ να διαθέσω δε ....Κάπταιν, η εγκατάσταση, και για να το πω με πλέον σημαίνοντα τρόπο, η παρεμβολή ενός εξωτερικού ελεγκτή ήχου, επί σκοπώ της παροχής ψηφιακού σήματος από το λάπτοπ σε μορφή SPDIF προς κάποιον εξωτερικό DAC, είναι πλεονασμός, για δύο λόγους:
- Ένα σύγχρονης τεχνολογίας λάπτοπ διαθέτει οπτική έξοδο SPDIF, η οποία συνήθως ενσωματώνεται σε ειδικής μορφής θηλυκή υποδοχή 1/8”, η οποία μπορεί εναλλακτικά να παράσχει αναλογικό στερεοφωνικό σήμα επιπέδου line, οδηγώντας κάποια είσοδο υψηλής στάθμης κάποιου προενισχυτή, ή ακόμη και ακουστικά υψηλής αντίστασης. Επί του προκειμένου, το οπτικό σήμα μπορεί να οδηγήσει κατ’ ευθείαν την αντίστοιχη είσοδο ενός οποιουδήποτε DAC, και όσον αφορά τη δυνατότητά της, μπορεί να παράσχει σήμα έως 24/192. Προς τούτο, χρειάζεται οπτική ίνα τερματισμένη στη μια της άκρη σε οπτικό βύσμα ειδικής μορφής, που μοιάζει με καρφάκι, αλλά δεν είναι, καθώς στην κορυφή του δέχεται φως, και είναι αυτό το βύσμα που μπαίνει στο λάπτοπ.
- Σε περίπτωση που, εκτός του κοινοτάτου ελεγκτή USB, το λάπτοπ ενσωματώνει και ελεγκτή firewire, τότε εκεί μπορεί υποδεχθεί κάποιον DAC που έχει ανάλογη θύρα, και να δίνει σήμα κατ’ ευθείαν, ενώ φυσικά μπορεί να συμβεί το ίδιο και με σύνδεση σε υποδοχή USB, με τη διαφορά πως το USB υποστηρίζει έως 24/96, ενώ η σύνδεση firewire υποστηρίζει σήμα έως 24/192. Δηλαδή, σε μια τέτοιου είδους σύνδεση, firewire ή USB, ο DAC παίζει ο ίδιος ρόλο «κάρτας ήχου», αναγνωρισμένος σαν τέτοιου είδους συσκευή, η οποία μπορεί να επιλεγεί ως «έξοδος ήχου» μέσα από το σχετικό παράθυρο του Πίνακα ελέγχου των Windows, διαζευκτικά με την ενσωματωμένη κάρτα ήχου του λάπτοπ, ή όποια άλλη πρόσθετη κάρτα ήχου είναι εγκατεστημένη. Το αντίστοιχο συμβαίνει και στο περιβάλλον του MAC OS και του Linux.
![]()
Συνελόντι ειπείν, οι διαθέσιμοι τρόποι σύνδεσης είναι κατά βάσιν τρεις, οπτικό σήμα από την ενσωματωμένη στο λάπτοπ κάρτα ήχου κατ’ ευθείαν στον DAC, κάρφωμα του DAC σε θύρα USB, ή κάρφωμα σε θύρα Firewire, υπό την προϋπόθεση βεβαίως, πως το hardware διαθέτει τις αντίστοιχες θύρες. Ο 1ος και ο 3ος τρόπος υποστηρίζουν όλα τα σήματα, ο 2ος ανεβαίνει μέχρι 24/96. Μια εξωτερική κάρτα ήχου, κατά προτίμηση μέσω firewire, θα είχε λόγο ύπαρξης σε περίπτωση που θα ήθελες να εισαγάγεις σήμα από κάποια εξωτερική πηγή προς τον υπολογιστή, αναλογικό ή ψηφιακό, μιας και τα λάπτοπ δεν διαθέτουν συνήθως ψηφιακή είσοδο, παρά μόνον την κλασική μπλε αναλογική, με ποιότητα μετατροπής A/D μάλλον φτωχή, καθώς και και μια ροζ είσοδο για μικρόφωνο.
http://www.sweetwater.com/store/detail/MiniDacFW/Αρχηγέ μου, η πιό ενδιαφέρουσα περίπτωση θα ήταν το 'κάρφωμα' του ντακ απ'ευθείας στην firewire, ωστόσο ξέρεις κάποιο ντακ που μπορεί να τύχει ανάλογης σύνδεσης ;;; Εγώ μόνο το Weiss ξέρω, το οποίο είναι εξαιρετικό μεν, πολύ μακριά από το ποσό που επιθυμώ να διαθέσω δε ....
εχω ενα apogee duet. ο ηχος του πλησιαζεi του benchmark.
Υes δυστυχως!!!!!!Και παλι ομως λεβεντη μου και σε 24-96 να ακους και παλι θα ακους παρα πολυ καλα..............γιαυτο κατεβαζε του θανατα αναλογα τετοια μουσικα αρχεια και απολαυσε τις ακροασεις!!!!!!!!Καλησπέρα, χαιρετώ σας.
Να ρωτήσω κάτι?
Εάν το υλικό 24/192 είναι σε εξωτερικό δίσκο που συνδέεται σε laptop μέσω USB για να πάει κατόπιν στο DAC, πάλι θα έχουμε downsampling σε 24/96 γιατί περνάει από USB?
... ή τσοντοματρόσκες... :116: :137:ρε Βλασσσσ, ο σκληρος μεταφερει ασυγχρονα αρχεια στον υπολογιστη, δεν ξερει εαν τα ρημαδια ειναι 24/96 η 24/192 η 16/44.....